NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Oorlogskeuken
Foto
Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw (ASG)
Inhoud blog
  • Toeter
  • Voordelige oorlogssoepen
  • Een gekende chef-kok schrijft over de oorlogsrecepten.
  • Oorlogsteksten
  • Oorlogsfrangipane
  • Het muiltje als oorlogskost
  • Stijfsel
  • Oorlogsteksten
  • Vlees, lever- en bloedworst voor zegel nr.9
  • Oorlogsrecepten van 1940
  • Eierpoeder
  • Oorlogsverhaal van mevrouw Ange
  • Reclame voor margarine
  • Cichorei
  • Oorlogsrecepten
  • Meer oorlogsrecepten
  • Nog oorlogsrecepten
  • Nog meer oorlogsrecepten
  • Weer recepten...!
  • Recepten van Gaston Clément
    Laatste commentaren
  • Ik was erg blij te vinden deze site (Beatae reprehenderit)
        op Eierpoeder
  • Mevrouw (Nathalie)
        op Gaston Clément
  • Hooikist (PaulO)
        op Hooikist
  • ei-poeder (PaulO)
        op Eierpoeder
  • oorlogsrecepten (eeckhout ludwine)
        op Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw
  • Links
  • Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw (ASG)
  • Vlaams Centrum voor Volkscultuur vzw (VCV)
  • FOST (Food Studies VUB)
  • Cultureel erfgoedbeleid Vlaamse Gemeenschap
  • ASG-blog Witte, zwarte en andere pensen
  • ASG-blog Smullen aan zee
  • Geheugen van Oost
  • 2link Geschiedenis
  • Start.be Geschiedenis België

    16-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorlogsrecepten

    Radio 1 , Peeters & Pichal, heeft in 2010 enkele uitzendingen gewijd aan oorlogskost.

    Hier te vinden.

    Je zal wel een beetje moeten zoeken om het programma nog terug te vinden. Terug te vinden in de derde kolom onderaan. ( Of gebruik Ctrl F en zoek op oorlogskeuken...)

     

    De VRT, Radio 1 heeft toen ‘on line’ een prachtig flash boekje gemaakt waar een veertigtal oorlogsrecepten in vermeld worden die door de luisteraars werden ingezonden. Naar het receptenboekje zelf kan hier geen link gemaakt worden. Dat lukt alleen op de site van Radio 1 zelf.

    Bij navraag heb ik de toelating gekregen van P&P om de tekst uit het boekje weer te geven op deze blog. De tekst kan ook ‘gedownload’ worden op de site van Radio 1 maar is wel ettelijke megabites groot daarom kan er hier ook  moeilijk een link gemaakt worden.

    Via deze link lukt het misschien wel.   Je zal wel een paar keer toestemming moeten geven...!

     

    Mocht dit alles niet zo vlot gaan:

     

    Hier komen de eerste drie recepten en een reclame: hoe gezonde konijnen kweken...!

    Konijn was tijdens de oorlogsjaren een bron van vlees die thuis kon gekweekt worden...!

    Nu klinkt dit een beetje wreed maar konijnen werden gekweekt in kleine houten kisten. Als voedsel voor de dieren dienden allerlei wilde planten zoals paardenbloemen, weegbree, gewone berenklauw, enz... Deze laatste plant werd zelfs in de Kempen: konijnenwittebrood genoemd... en oorlog of geen oorlog, de planten groeiden gewoon door.

     

    De overlevingskoeken zelf herinner ik mij niet meer maar tijdens mijn jeugdjaren werden wel harde koeken van het merk Parein verkocht die soldatenkoeken genoemd werden. Het waren vrij grote vierkante koeken en waarschijnlijk zeer voedzaam. Ik verbrokkelde ze graag in melk want warme melk lustte ik niet..! De koeken zorgden er dan voor dat de smaak van de melk veranderde. Dan lustte ik het wel.  ( Verwend jongetje...!)





    16-07-2011, 00:00 Geschreven door Nicolay  
    Reageren (0)


    Tags:oorlogsrecepten. overlevingskoeken, erwtenmoes, gelei van wortelen, lapinex
    15-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer oorlogsrecepten
    Nog enkele oorlogsrecepten.




    15-07-2011, 00:00 Geschreven door Nicolay  
    Reageren (0)


    Tags:Chocopasta, Brokkenpap, Haringsmeersel
    14-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog oorlogsrecepten
    Nog een paar recepten en reclame voor aspirine.





    14-07-2011, 00:00 Geschreven door Nicolay  
    Reageren (0)


    Tags:Peperkoek, Democratische Caviar, Melksoep
    13-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog meer oorlogsrecepten
    Nog een serie...!

    Over het recept voor kneutelen, of kneutels,  heb ik vroeger reeds verscheidene reacties gekregen. Het gerecht blijkt nog steeds geliefd te zijn in Oost-Vlaanderen.

    -         In plaats van van zelfrijzende bloem gebruiken we gewone bloem maar voegen er een kleine hoeveelheid gist aan toe. (40 gr / 500gr bloem)

     -         Kneutels noemen ze hier noemen ze Overmeerse deegbollen. Gewone deeg maken water, bloem, beetje zout en bollen maken. Met een lepel uitscheppen en in kokend water doen tot de bollen glazig plakkerig zijn uitscheppen op keukenpapier leggen vervolgens een kop van 350 ml of meer melk op vuur plaatsen kaneel en bruine kandijsuiker toevoegen laten inkoken vervolgens opdienen en met deze saus overgieten en eventueel nog bruine suiker opstrooien naar vrije keuze kunnen er ook rozijnen bijgedaan worden !!! Mijn voorkeur gaat naar alleen de bollen zonder bijvoegsels

     

    -          Ik heb dit recept van mijn grootmoeder destijds.

    3 kg bloem

    150 g gist

    1 liter melk

    2 flessen bier

    10 eieren

    750 g rozijnen

     Alles goed mengen en laten rijzen onder handdoek.

    In kokend water bollen leggen. Eens keren en dan uithalen en uitlekken.

    Met bruine suiker en boter eten.

    Saus van bruine suiker kan ook.

    In onze streek (Sint-Laureins, Kaprijke, Eeklo dit is het noorden van Oost-Vlaanderen) kennen zelfs jonge mensen kneutels maar al te goed. Wij maken zowel grote als kleine kneutels ongeveer zoals hier omschreven (zelfrijzende bloem + ei + rozijnen) en gebruiken een keukenhanddoek als zak voor grote en zakdoeken voor kleintjes. De doek wordt gesloten gehouden met een veiligheidsspeld. Probleem met kneutels is dat ze heel makkelijk mislukken. Bij het uit het kokend water halen vallen ze soms in tot een oneetbare steen. Aan wat dit ligt is mij echt niet duidelijk gezien je bij het tegelijkertijd maken van vb. 3 kleine kneutels best 1 mislukte en 2 gelukte kunt hebben. De saus die we erbij gebruiken is met maïzena gedikte melk die gezoet wordt met witte en/of bruine suiker. Op het bord wordt dan nog naar believen extra bruine suiker bij gestrooid. De gebakken schijven eten we met dezelfde saus en bruine suiker. 



    13-07-2011, 00:00 Geschreven door Nicolay  
    Reageren (0)


    Tags:Ingelegde haring, Kneutelen, Groseille, Diverse prijzen
    12-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weer recepten...!
    Nog meer recepten en er komen er nog....




    12-07-2011, 00:00 Geschreven door Nicolay  
    Reageren (0)


    Tags:Rapensoep, Kadul, Melksaus met eitjes, Gestoofde ajuin
    11-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recepten van Gaston Clément

    Het recept voor de aardappelknoedels komt zeer duidelijk uit de Italiaanse keuken, ook een “arme” keuken. Een keuken waar vooral goedkope grondstoffen gebruikt worden...

    Het recept is identiek aan aardappelgnocchi’s. Wat een goed idee was van gaston Clément.





    11-07-2011, 00:00 Geschreven door Nicolay  
    Reageren (0)


    Tags:Nierragout, Aardappelknoedels, Karnemelksoep


    Archief per week
  • 22/09-28/09 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 07/11-13/11 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 05/12-11/12 2005

     Indien je zelf info hebt over oorlogsgerechten. Heb je boekjes, recepten, anekdotes,  mail ze dan alsjeblief.

    Fons Nicolay mailen

    Druk op onderstaande knop om Nicolay te mailen.


    Blog als favoriet !

    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Pauze
  • Meer asperges
  • Aspergeverhalen

    Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Tarama, avocado en mosselkroketten
  • Zwarte knoflook
  • Juiste benaming van sommige paddenstoelen

    Hoofdpunten blog pensen_asg
  • Slachten van het varken
  • Zelf pensen maken
  • Bloedworst uit de Périgord

    Hoofdpunten blog etenaanzee_asg
  • Vlaamse grijze garnaal
  • Brusselse wafels
  • Paling in ’t groen.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!