Oorlogskeuken
Foto
Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw (ASG)
Inhoud blog
  • Oorlogskonijn?
  • Uit "Ons Oorlogskookboekje" (Gaston Clément)
  • Hamsteren na de oorlog
  • Eierpoeder
  • Oorlogsbiscuit
  • Toeter
  • Voordelige oorlogssoepen
  • Een gekende chef-kok schrijft over de oorlogsrecepten.
  • Oorlogsteksten
  • Oorlogsfrangipane
  • Het muiltje als oorlogskost
  • Stijfsel
  • Oorlogsteksten
  • Vlees, lever- en bloedworst voor zegel nr.9
  • Oorlogsrecepten van 1940
  • Oorlogsverhaal van mevrouw Ange
  • Reclame voor margarine
  • Cichorei
  • Oorlogsrecepten
  • Meer oorlogsrecepten
    Laatste commentaren
  • Mevrouw (Nathalie)
        op Gaston Clément
  • Hooikist (PaulO)
        op Hooikist
  • ei-poeder (PaulO)
        op Eierpoeder
  • oorlogsrecepten (eeckhout ludwine)
        op Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw
  • hooikist (Vollens )
        op Verbeterde hooikisten
  • Links
  • Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw (ASG)
  • Vlaams Centrum voor Volkscultuur vzw (VCV)
  • FOST (Food Studies VUB)
  • Cultureel erfgoedbeleid Vlaamse Gemeenschap
  • ASG-blog Witte, zwarte en andere pensen
  • ASG-blog Smullen aan zee
  • Geheugen van Oost
  • 2link Geschiedenis
  • Start.be Geschiedenis België
  • 30-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stijfsel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er werd hier reeds vermeld dat tijdens de oorlogsjaren stijfsel gebruikt werd om soep te binden.  http://blog.seniorennet.be/oorlogskeuken_asg/archief.php?ID=9

     

    Voor hedendaagse oren klinkt dat vreemd. Stijfsel in de soep?

    Misschien omdat men nu daarbij denkt aan spuitbusjes en dergelijke.

    Stijfsel was toen een product, en dat nu blijkbaar nog bestaat, dat gemaakt werd van rijst.

    Zuiver rijstzetmeel zoals op de website van Remy, de fabrikant, nu nog terug te vinden is.

     

    http://www.remycare.be/nl/products/view/remy_royal

     

    Het aloude rijststijfsel in kristallen zoals Edouard Remy het 150 jaar geleden op de markt bracht bevat100% rijstzetmeel.

     

    Rijstzetmeel is een product dat veel gelijkenis vertoont met aardappel- en maïszetmeel.

    Zo bestaat er ook zetmeel van cassave, (tapioca) en tarwe...

     

    Tijdens de oorlogsjaren werd aardappelzetmeel – aardappelbloem- patattenbloem- thuis zelf gemaakt door aardappelen tot moes te wrijven op een rasp. Dit moes werd dan gewassen in veel water. Het onoplosbare zetmeel werd daarna door bezinking van de aardappelpulp gescheiden, meerdere malen gewassen en gedroogd.

     

    Ook aardappelmeel werd gebruikt als stijfsel, bij gebrek aan echt stijfsel, maar naar het schijnt was het wel veel moeilijker om hiermee te strijken.  

    Het zetmeel zowel van rijst als van aardappelen werd eerst aangeroerd in koud water en dan overgoten met heet water en geroerd tot zich een slijmerige pap vormde. Hierin werd het wasgoed gedoopt, uitgewrongen en nog nat gestreken. Toen nog met ijzeren strijkijzers die op de kachel verwarmd werden.

     

    30-03-2012, 10:07 Geschreven door Nicolay  


    Tags:Stijfsel, rijstzetmeel, Remy, aardappelzetmeel


    Archief per week
  • 24/09-30/09 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 27/11-03/12 2017
  • 03/10-09/10 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 22/09-28/09 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 07/11-13/11 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 05/12-11/12 2005

     Indien je zelf info hebt over oorlogsgerechten. Heb je boekjes, recepten, anekdotes,  mail ze dan alsjeblief.

    Fons Nicolay mailen

    Druk op onderstaande knop om Nicolay te mailen.


    Blog als favoriet !

    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!

    Hoofdpunten blog pensen_asg
  • Bloedworst van vis, middeleeuws recept
  • Slachten van het varken
  • Zelf pensen maken

    Hoofdpunten blog etenaanzee_asg
  • Vlaamse grijze garnaal
  • Brusselse wafels
  • Paling in ’t groen.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!