Er werd hier reeds vermeld dat tijdens de oorlogsjaren
stijfsel gebruikt werd om soep te binden.
http://blog.seniorennet.be/oorlogskeuken_asg/archief.php?ID=9
Voor hedendaagse oren klinkt dat vreemd. Stijfsel in de
soep?
Misschien omdat men nu daarbij denkt aan spuitbusjes en
dergelijke.
Stijfsel was toen een product, en dat nu blijkbaar nog
bestaat, dat gemaakt werd van rijst.
Zuiver rijstzetmeel zoals op de website van Remy, de
fabrikant, nu nog terug te vinden is.
http://www.remycare.be/nl/products/view/remy_royal
Het aloude
rijststijfsel in kristallen zoals Edouard Remy het 150 jaar geleden op de markt
bracht bevat100% rijstzetmeel.
Rijstzetmeel is een product dat veel gelijkenis vertoont met
aardappel- en maïszetmeel.
Zo bestaat er ook zetmeel van cassave, (tapioca) en tarwe...
Tijdens de oorlogsjaren werd aardappelzetmeel
aardappelbloem- patattenbloem- thuis zelf gemaakt door aardappelen tot moes te
wrijven op een rasp. Dit moes werd dan gewassen in veel water. Het onoplosbare
zetmeel werd daarna door bezinking van de aardappelpulp gescheiden, meerdere
malen gewassen en gedroogd.
Ook aardappelmeel werd gebruikt als stijfsel, bij gebrek aan echt stijfsel, maar naar het
schijnt was het wel veel moeilijker om hiermee te strijken.
Het zetmeel zowel van rijst als van aardappelen werd eerst
aangeroerd in koud water en dan overgoten met heet water en geroerd tot zich
een slijmerige pap vormde. Hierin werd het wasgoed gedoopt, uitgewrongen en nog
nat gestreken. Toen nog met ijzeren strijkijzers die op de kachel verwarmd
werden.
30-03-2012, 10:07
Geschreven door Nicolay
|