De Academie voor de Streekgebonden Gastronomie (ASG), een vzw opgericht in 1981, bestudeert voedingsgewoonten, eetcultuur en voedingsgeschiedenis. We richten ons vooral op de gastronomie in Vlaanderen, Nederland en Frans-Vlaanderen (Noord-Frankrijk). Bijzondere aandacht gaat uit naar de streekgastronomie in deze gebieden. We vinden het belangrijk dat streekproducten en -gerechten, tradities en verhalen rond voeding niet verloren gaan.
Onderzoek rond voedingsgeschiedenis (maar bv. ook rond gastronomische vaktaal) maakt een wezenlijk onderdeel uit van de ASG-werking. Zo publiceerde ASG eerder dit jaar het boek 'Cauderlier, kok voor burger en koning' over de 19de-eeuwse Belgische kok Philippe Cauderlier (uitgegeven bij Oogachtend, Leuven). ASG kan voor haar onderzoek terugvallen op een eigen bibliotheek en documentatiecentrum en op de kennis en collecties van haar leden. Onderzoeksresultaten vindt u terug in afzonderlijke publicaties en in het driemaandelijkse ASG-tijdschrift.
Meer weten? Surf dan naar www.asg.be.
Reacties op bericht (3)
11-02-2008
oorlogsrecepten
Ik ben op zoek naar een soort saus die gemaakt wordt met melk.
Het gerecht zelf bestaat uit gekookte aardappelen, zacht gekookte eieren, gesnipperde rauwe ui en daarbij die soort saus. Ik weet wel dat dit te maken heeft met boter bruin laten worden en daar de melk bijvoegen maar hoe het juist in elkaar zit weet ik niet. Het is heel lekker maar ben wel op zoek naar de juiste bereiding van de saus (zoete melksaus)
11-02-2008, 05:08
Geschreven door eeckhout ludwine
22-04-2007
hr
Een kennis in Amerika vroeg mij hoe de tulpenbollen bereid werden, die wij in de hongerwinter hebben gegeten.
22-04-2007, 11:41
Geschreven door Kees Molendijk
07-12-2005
oorlogsrecepten
geachte
ik heb contact met de conservator van het oorlogsmuseum in Rotterdam. Hij heeft mij al een paar recepten doorgestuurd.
Neemt U contact met mij op?
via mail of via tel
052 47 73 24
0475 85 16 13
rita