Opera, bel canto, operette en populair klassieke muziek
27-12-2012
Rudolf Friml - Rose-Marie
Indian Love Call - Nelson Eddy - Jeanette Mc Donald - Uit de originele film van 1936
Albert Ketelbey - Bells across the Meadows
Giacomo Puccini - Instrumentaal
10 video's volgen mekaar automatisch op
1. La Bohème - Musetta's wals
2. Gianni Schicchi - O mio babbino caro (door Joshua Bell)
3. Tosca - E lucevan le stelle
4. Turandot - Nessun dorma - Vanessa Mae
5. Madama Butterfly - Un bel di vedremo
6. La Rondine - Chi'll bel sogno di Doretta pote indovinar ... (piano)
7. Tosca - Io de' sospiri
8. Manon Lescaut - Intermezzo
9. Madama Butterfly - Zoemkoor
10. Tosca - Recondita Armonia
26-12-2012
Geliefde Broadway musicals - BBC Proms 2012
De video's verschijnen automatisch na mekaar
1. Leonard Bernstein - West Side Story - Balkonscène (Maria) - Sierra Boggess - Julian Ovenden.
2. Rodgers & Hammerstein - South Pacific - Younger than springtime - Julian Ovenden.
3. Frederick Loewe (de componist van My fair Lady) - Camelot - The lusty month of May - Sierra Boggess. In deze song valt pas echt goed op hoe sterk zij gelijkt op Julie Andrews.
4. Jerome Kern - Showboat - Make believe - Sierra Bogges - Julian Ovenden.
1."Eva" - Wär es auch nichts wie ein Traum von Glück - Ana-Maria Labin.
2. "Giuditta" - Freunde, das Leben ist lebenswert.
3. "Paganini - Gern hab'ich die Frau'n geküsst - Marino van Wakeren.
4. "Die lustige Witwe" - Damenwahl - Renée Fleming.
5. "Das Land des Lächelns" - Meine Liebe, deine Liebe.
6. "Der Graf von Luxembourg" - Waltz-Ballet
Kerstmuziek
Paul Armin Edelmann, Elina Garanča, Juan Diego Flórez, Genia Kühmeier, Wiener Sängerknaben
24-12-2012
Pjotr Tsjaikovski - Piano Concerto N° 1
Soloist - Mikhail Pletnev Moskow Radio Symphony Orchestra Conductor - Vladimir Fedoseyev Recorded live at the Alte Oper Frankfurt, 1991
Renée Fleming and the Mormon Tabernacle Choir
Renée Fleming, Claire Bloom, and the Mormon Tabernacle Choir present a Christmas special of Music and the Spoken Word, "Christmas Glow," featuring the Orchestra at Temple Square and Bells on Temple Square.
1. Processional: Gloria in excelsis Deo!
2. Joy to the World
3. What Child Is This?
4. Lo, How a Rose E'er Blooming
5. The Christmas Story: Luke 2 - Claire Bloom
6. Angels from the Realms of Glory
7. Hallelujah from Messiah
23-12-2012
George Gershwin - Rhapsody in Blue
Piano : Lang Lang - Orkest en dirigent : onbekend
Sergei Rachmaninov - Pianoconcert nr 2
Orkest o.l.v. Sir Simon Rattle - Piano : Lang Lang
22-12-2012
Operettemelodieën
6 verschillende video's, die automatisch na mekaar verschijnen
1. Ralph Benatzky - In het witte Paard
2. Emmerich Kalman - Czardasvorstin - Heia, in de bergen - Nomeda Kazlaus
3. Carl Zeller - De Vogelhandelaar - Schenkt man sich Rosen in Tyrol - Film uit 1940 met Marte Harrel en Johan Heesters (te situeren in de tijd aub, dit is een zo goed als historische opname)
4. Franz Lehar - Het Land van de Glimlach - met de Koreaanse tenor Seung Hyun Kim (bijna nooit zien we in de rol van de Chinese prins, een Aziaat, daarom heb ik voor deze en ook de volgende video gekozen) - Het is een beetje gekke regie en aankleding
5. idem - Het vorige fragment was Immer nur Lächeln - Dit is de aria Von Apfelblüten einen Kranz
6. Medley uit 13 Duitse operettes van : Carl Michael Ziehrer Leo Fall Ralph Benatzky Karl Zeller Richard Heuberger Edmund Eysler Karl Millöcker Robert Stolz Franz von Suppé Oscar Straus Nico Dostal Johann Schrammerl Johann Strauß gezongen door : Peter Minich, Dagmar Koller, Günther Frank, Waltraut Haas und Tanzensemble Cannstatter Quellen Club
Ruggiero leoncavallo - I Pagliacci - Integrale versie
Opvoering uit 1978 - Metropolitan - Regie : Franco Zeffirelli - Dirigent : James Levine
Canio, leider van de theatergroep (in de tweede akte: Pagliaccio, de clown) Placido Domingo
Nedda, zijn vrouw (in de tweede akte: Columbina) Teresa Stratas
Tonio (in de tweede akte: Taddeo) Sherill Milnes
Beppe (in de tweede akte: Arlecchino, de harlekijn) (tenor)
Silvio, een jonge boer Alan Monk
Proloog Tonio verwelkomt het publiek en steekt een rede af over de verschillen en de overeenkomsten tussen toneel en werkelijkheid. Namens de componist bereidt hij het publiek voor op een stuk met een bijzonder hoog realiteitsgehalte.
Eerste akte Canio en zijn theatergroep komen binnen in Montalto, waar ze een stuk zullen gaan spelen. De spelers worden uitgenodigd om wat te komen drinken in de plaatselijke kroeg, maar Tonio weigert, omdat hij de ezel nog moet verzorgen. Intussen plagen de burgers Canio ermee, dat Tonio liever bij Canio's vrouw Nedda bleef. Canio ontsteekt in woede en verklaart dat hij in tegenstelling tot het toneelstuk ontrouw met de dood zal wreken. Nedda, die haar man niet trouw is, wordt zeer bang van deze woorden. Desondanks maakt Tonio zijn avances, maar zij wijst hem af. Als hij toch aandringt, slaat zij hem met een zweep. Tonio druipt af en zweert wraak. Later komt haar echte geliefde Silvio, met wie zij wil vluchten. Tonio, die alles gezien heeft, waarschuwt Canio, maar deze komt te laat en treft Nedda alleen. Terwijl Canio haar met een mes bedreigt, eist hij van haar de naam van haar geliefde. Uiteindelijk komt Beppe tussenbeide. De theaterspelers gaan zich omkleden voor de opvoering, en Canio, die hoopt dat zijn concurrent in het publiek zal zitten, is vertwijfeld (Ridi, pagliaccio; Lach dan, paljas)
Tweede akte Nedda int de entréegelden en waarschuwt in het geheim Silvio dat haar man erachter is gekomen. De opvoering begint: door haar man Pagliaccio (Canio) alleen achtergelaten, wacht Columbina (Nedda) op haar geliefde Arlecchino (Beppe). Onverwachts komt Pagliaccio echter thuis, en Columbina neemt gehaast afscheid van Arlecchino. Als Canio dit hoort, ontsteekt hij andermaal in woede, en de scheiding tussen het toneelstuk en de werkelijkheid vervaagt. Hij vraagt Nedda opnieuw naar de naam van haar geliefde. Intussen hebben de toeschouwers het uitstekend naar hun zin, en applaudisseren ze voor het realistische spel. Pas als Canio Nedda neersteekt met zijn mes, realiseert het publiek zich de ernst van de zaak. Dan is het echter al te laat. Ook Silvio, wiens naam als laatste over de lippen van de stervende Nedda kwam, wordt door Canio doodgestoken. Hij wordt door het publiek vastgenomen en zingt ten slotte La commedia è finita (De komedie is ten einde).
Duurtijd : 1 u 15'
21-12-2012
Ruggiero Leoncavallo - I Pagliacci
Anna Netrebko en Dmitri Hvorostovski zingen het gekende duet van Nedda en Silvio uit I Pagliacci in concertante vorm.
Morgen volgt de integrale opvoering van deze korte opera in een Metropolitan productie van Zeffirelli met Teresa Stratas en Placido Domingo. Dit is een voorproefje.
Kurt Weill - Youkali (The Habanera Tango)
Youkali of de Habanera Tango werd in 1934 gecomponeerd (en herwerkt in 1946) door Kurt Weill, de musicus die samenwerkte met Bertold Brecht en vooral gekend is van De Driestuiversopera maar die ook, toen hij nazi-Duitsland ontvlucht was naar Amerika, populaire liedjes schreef zoals September Song. Van Youkali werd deze excentrieke versie gefilmd in Canada, die gezongen wordt door de bekende sopraan Teresa Stratas, die we morgen zullen zien en horen in I Pagliacci. De filmregisseur is er in geslaagd een donkere sfeer te scheppen in deze kortfilm, waarin de eenzaamheid en de pogingen om deze te doorbreken centraal staan. Verlangen, erotiek, vlucht, tristesse, geluk en genot : de tangodansers zoeken naar zichzelf, proberen hun partners te behagen en te verleiden in een halfduistere fabrieksruimte, die zij stilletjes verlaten met een partner op weg naar Youkali ? U maakt uw eigen verhaaltje bij de muziek en de beelden.Youkali, het is het land van onze verlangens.
C'est presqu'au bout du monde, Ma barque vagabonde, Errant augré de l'onde, Cherchant partout l'oubli, A pour quitter la terre, Su trouver le mystère Où no rêves se terrent En quelque Youkali... Youkali, C'est le pays de nos désirs, Youkali, C'est le bonheur, C'est le plaisir.
Federico Morreno Torroba - Luisa Fernanda
Mazurca
Antonin Dvorak - Liederen die moeder mij leerde
Anna Netrebko
20-12-2012
Vandaag : de dag van de sopranen
Terwijl de heer Wagner nog nazindert, is het tijd voor een nieuwe dagelijkse aflevering, liefst een die voldoende contrast oplevert met de dag van gisteren.
Sopranen. Er zijn duizenden dames die ons bekoren met hun gevoelige stemmen en hun lieftallige verschijningen. Coloraturen, dramatische of lyrische sopranen, mezzo's, alten ... elke stemkleur heeft haar charme.
De keuze is zo groot, dat deze 6 fragmenten enkel zeer persoonlijk kunnen zijn. Zoals steeds is het op zoek gaan naar de meest geschikte fragmenten een groot plezier en uit de tientallen stukken die ik beluisterd heb, had ik best een totaal andere selectie kunnen samenstellen. Het is een mengeling geworden van gekende en minder gekende sopranen. Als uw favoriete er niet bij is, laat het weten en ze is bij een volgende gelegenheid van de partij.
1. Kiri Te Kanawa - Andrew Lloyd Webber - The heart is slow to learn.
2. Anja Harteros - Mozart - Laudate Dominum.
3. Deze dame is mij totaal onbekend - Zij zingt de aria Mein Herr Marquis uit De Vledermuis, maar weest u vooral aandachtig rond 50' : dat maken we niet vlug mee !
4. Renée Fleming - Alfredo Catalani - La Wally - Ebben ? Nel andro lontana.
6. Sumi Jo - Franz Lehar - De lustige weduwe - Viljalied
Tussendoortje
De eerste première van het balletseizoen 2012-2013 in het operahuis La Scala in Milaan is geannuleerd door een staking van dansers en koorleden. La Scala heeft vandaag bevestigd dat de geplande voorstelling van "Roméo et Juliette" niet zal doorgaan.
De voorstelling "Roméo et Juliette" van Hector Berlioz zou vandaag in première gaan in La Scala in Milaan. De eerste voorstelling wordt wellicht op 28 december opgevoerd.
De voorstelling is een coproductie van de Deutsche Oper in Berlijn en de Opéra de Paris. De dansers eisten meer geld omdat ze moeten dansen op een podium dat meer helt dan de scène in de opera van Parijs. De koorleden willen meer centen omdat ze met speciale gewaden moeten zingen. La Scala bood 250 euro extra, maar de vakbonden eisten het dubbele.
Het is niet de eerste keer dat een voorstelling afgelast wordt door een staking in La Scala in Milaan. Vorig jaar werd de opvoering van "Fidelio" van Beethoven geannuleerd en eerder dit jaar werd een andere voorstelling uitgesteld door een protestactie.
Gedurende de 12 jaar die ik actief geweest ben in de Vlaamse Opera als fincnieel-administraief directeur én voorzitter van de ondernemingsraad, is geen enkel voorstelling afgelast geweest door syndicale acties. Alhoewel we er enkele malen dichtbij waren.
Ray
19-12-2012
Richard Wagner
Gaat u aub niet op de loop als u de naam van de componist hierboven leest : Richard Wagner. Ik weet het, het was pas rond mijn dertigste dat ik in de ban ben geraakt van de muziek van Wagner. Het leven, de gedachten en de opvattingen van de man, doen er nauwelijks toe : zijn drama's, zijn muziektheater, de emoties die zijn muziek oproept, zijn uniek. Dat is belangrijk en niet het feit dat de nazi's zijn muziek misbruikt hebben. Van welk soort muziek houdt de premier van België ? Ik zou het niet weten en het laat me koud. Zo lang hij er maar gelukkig mee is.
Soms zijn er bij Wagner saaie passages maar eens hij je in je hart knijpt en je meesleept met zijn bizarre verhalen en aangrijpende muziek, ben je reddeloos overgeleverd aan het grote talent van deze muziektovenaar.
Ik heb 5 fragmenten gekozen uit 4 opera's, die als u er wil naar luisteren, u wellicht zullen aanzetten om deze componist naar zijn juiste waarde te schatten. Het zijn alle vrij gekende muziekstukken. En indien u er echt niets inziet, is dat uw grote recht. Morgen kom ik af met weer andere voorkeuren. En u weet dat ik eventuele verzoeknummers met genoegen vervul.
De 5 fragmenten verschijnen automatisch na mekaar
1. Parsifal - Ouverture - Metropolitan orkest o.l.v. James Levine.
3. Lohengrin - Bruiloftsscène aan de boorden van de Schelde in Antwerpen 11de eeuw - Eva Marton (Elsa van Brabant) - Peter Hofmann (Lohengrin) - Metropolitan Productie o.l.v. James Levine.
4. Tristan en Isolde - Isoldes dood mt de geweldige Wagnerzangeres Waltraud Meier.
5. Parsifal - Finale uit een Bayreuth Productie .
18-12-2012
Pablo Luna - El nino judio
Vandaag gaan we naar Spanje, het land van de Zarzuela, de Spaanse operette die buiten het schiereiland nauwelijks bekend is. Alle grote Spaanse zangers die op de wereldpodia verschenen zijn, hebben nooit hun roots verloochend. Teresa Berganza, Alfredo Kraus, Monserrat Caballé en Placido Domingo hebben telkens liederen uit de zarzuela in hun concerten opgenomen. En de Letse mezzo-sopraan Elina Garança is al een hele tijd de Spaanse toer op, zoals u in onderstaande video's zal merken.
Iets over mezelf : mijn naam is Ray, ben geboren op 31 december 1938 en van in 2000 op rust. Ik ben altijd bezig geweest in de culturele sector en de laatste 12 jaar als financieel-administratief directeur bij de Vlaamse Opera in Antwerpen & Gent.
Nooit rechtstreeks met de programmatie te maken gehad maar er wel nauw bij betrokken. Zonder muziek, theater en literatuur kan ik mij geen leven voorstellen. Op deze blog verschijnen vooral opera- en operettefragmenten waar ik zelf van houd en die hopelijk ook enkele anderen gelukkig maken.