BloedLink
Bloedschuld bij Jehovah's Getuigen
Als het besef doordringt dat het WTG en z'n z.g.n "Besturend Lichaam" met z'n 144.000 leer in feite "fake" is, kan dit schokkend zijn. Voor ons is echter vast komen te staan dat het WTG niet meer is dan een commerciële uitgeverij met veel gratis colporterende leden. Zonde van onze tijd en inspanningen, maar; "For every dream that's shattered another one comes true" Robert en Marianne (vrijwillig uitgetreden)
20-12-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onthouden Jehovah's Getuigen Zich Werkelijk Van Bloed?

NIEUW LICHT OP DE BLOEDKWESTIE

Officiële site van de Vereniging van Jehovah's Getuigen voor Hervorming van de Bloedkwestie
Ouderlingen en leden van het Ziekenhuiscontactcomité.


Onthouden Jehovah's Getuigen Zich Werkelijk Van Bloed?

Geschatte lees tijd - 5 minuten

Het merendeel van Jehovah's Getuigen gelooft oprecht dat het een zware zonde is om een bloedtransfusie te aanvaarden, omdat de Bijbel zegt zich te "onthouden van bloed" (Handelingen 15:29) Het is zeer begrijpelijk dat velen in verwarring zijn over de postitie die het Wachttoren Genootschap inneemt ten opzichte van de verscheidene bloedcomponenten of bloedproducten zoals albumine, niet-syntethische EPO (Erytropoëtines), vaccins, Immunoglobuline en behandelingen voor hemofiliepatienten. Het blijkt niet mogelijk uit te leggen waarom het Wachttoren Genootschap een Getuige toestaat deze bestanddelen te aanvaarden, terwijl het een overtreding van Gods wet is om andere compontenten zoals plasma, bloedplaatjes en rode en witte bloedcellen te aanvaarden. Deze tegenstrijdigheden hebben een aantal ouderlingen en leden van Ziekenhuiscontactcomités ertoe bewogen zich in stilte terug te trekken.

In aanvulling hierop is de trend in de laatste jaren geweest meer en meer bloedproducten toe te staan. Dit, gecombineerd met de verklaring van het WTG aan de Europese Commisie voor de Mensenrechten dat er geen "controles of sancties" zijn voor een Getuige die bloed aanvaardt en dat minderjarigen niet de "vooraf opgestelde medische richtlijn/ontheffing" hoeven te dragen waarin bloedtransfusies worden verboden, zijn beduidende aanwijzingen dat het WTG het bloedbeleid ingrijpend zou kunnen aanpassen of er volledig afstand van zou kunnen nemen op een bepaald moment in de toekomst.1

"...tegenstrijdigheden hebben een aantal ouderlingen en leden van Ziekenhuiscontact Comités ertoe bewogen zich terug te trekken..."
  • Belangrijke vragen blijven onbeantwoord
ow22okt90.gif (9193 bytes) Deze illustratie is genomen uit de uitgave van Ontwaakt! van 22 oktober 1990. U bemerkt dat plasma 55% van het bloed uitmaakt. Aangezien het Wachttoren Genootschap aan Getuigen toestaat de afzonderlijke componenten van plasma te aanvaarden, is het slechts redelijk te vragen waarom men het gebruik van plasma zelf verbiedt?

Leden van Ziekenhuiscontactcomités hebben deze vraag gesteld gekregen door doktoren van over de hele wereld. Op hun beurt hebben ze antwoorden gevraagd aan Brooklyn Bethel en verscheidene Wachttoren bijkantoren. Tot nu toe werd hen eenvoudigweg te kennen gegeven de zaak met rust te laten en geen verdere vragen te stellen. Waarom kan het WTG deze belangrijke vraag niet beantwoorden?

Omdat men nergens in de Bijbel enige ondersteuning kan vinden voor het toestaan van bepaalde bloedfracties of bestanddelen is het redelijk de vraag te stellen :

Waar vindt het Wachttoren Genootschap steun voor een gedeeltelijk verbod op bloed?

  • Leren van de schepping van Jehovah God
"....praktisch alle bloedcomponenten gaan door de moederkoekbarrière." De huidige Wachttoren leer is dat de toegestane bloed bestanddelen slechts beperkt zijn tot diegene die tijdens de zwangerschap door de moederkoekbarrière gaan, en dat een Getuige ze daarom in goed geweten kan aanvaarden. 2

De redenatie is dat aangezien Jehovah God deze bloedbestanddelen toestaat van moeder tot kind te gaan, het logsich is te concluderen dat God zijn eigen wet niet zou breken. Dit mag redelijk schijnen, ware het niet dat de medische wetenschap heeft aangetoond dat praktisch alle bloedcomponten door de moederkoek barrière gaan. 3 Foto door Lennart Nilsson

  • Zijn alleen de kleinste bloedcomponenten toegestaan?
Soms wordt er betoogt dat de bloedcomponenten die door het Wachttoren Genootschap zijn toegestaan kleine deeltjes van bloed zijn. Zelfs deze redenatie kan niet gebruikt worden omdat albumine, wat in bloedplasma voorkomt en voor gebruik goedgekeurd is door het Wachttoren Genootschap, een groter percentage van het bloedvolume (2,2%) uitmaakt dan verboden bloedbestanddelen als witte bloedcellen (1%) en bloedplaatjes (0,17%) die Getuigen moeten weigeren.

Bovendien vereisen behandelingen voor hemofiliepatiënten, welke zijn toegestaan, de verzameling en opslag van massale hoeveelheden bloed (tot zo'n 2500 bloeddonoren voor één enkele behandeling), maar toch verbiedt het Wachttoren Genootschap Getuigen hun eigen bloed op te slaan. Waarom bestaat er een dubbele maatstaf? 4

"...de bloedcomponenten die door het Wachttoren Genootschap zijn toegestaan zijn kleine deeltjes van bloed."
  • Leren van het verband van Bijbelse uitspraken met betrekking tot bloed
bible.gif (5342 bytes) Wanneer men de tijd neemt alle Bijbelse verslagen met betrekking tot bloed zorgvuldig te bestuderen, wordt het zeer duidelijk dat wanneer een verkeerd gebruik van bloed genoemd wordt, dit altijd in het verband is van het eten van bloed, zoals de Wachttoren zelf vele malen bevestigt.
Elke keer wanneer het verbod bloed te gebruiken in de Schrift voorkomt, is het in verband met het eten er van als voedsel, en is het als zodanig - als voedingsmiddel - dat we er als iets wat verboden is, mee te maken hebben.
De Wachttoren
1/12/58, p. 764
  • Is een bloedtransfusie gelijk aan zich voeden met bloed?
"Bloed ingebracht door een tranfusie kan net zo min door het lichaam als voedsel gebruikt worden als een getransplanteerd hart of een getransplanteerde nier."

Er was een tijd dat de Wachttoren leerde dat dit het geval was. 5 Later, in het midden van de jaren '60, leerde men dat bloed ingebracht door transfusie niet verteerd wordt maar in het lichaam gehouden werd net als een getransplanteerd orgaan. Tragisch genoeg waren tegen die tijd vele Jehovah's Getuigen reeds overleden. Omdat het Besturend Lichaam geloofde dat het eind extreem dichtbij was, 6 en dat de wetenschap snel in een effectief alternatief voor bloed zou voorzien, 7  werd het verbod op bloed gehandhaafd, maar meer en meer afzondelijke bloedbestanddelen werden toegestaan. 8

Het huidige beleid is in de loop der jaren op een onzorgvuldige manier ontwikkeld en er zijn vele overeenkomsten met de voormalige verboden van de Wachttoren op vaccinaties en orgaantransplantaties. 9

Eenvoudig gezegd, om een voedingswaarde aan bloed te kunnen ontlenen zou het gegeten en verteerd moeten worden, zodat het afgebroken en als voeding gebruikt kan worden. Er komt geen enkele voedingswaarde voort uit een bloedtransfusie

De Wachttoren heeft getracht dit feit te ondervangen door te beweren dat een bloedtransfusie niet anders is dan intraveneus gevoed worden met dextrose of alcohol. Deze vergelijkingen zijn echter misleidend, want suiker en alcohol kunnen in feite door het lichaam als voeding gebruikt worden zonder vertering. Bloed ingebracht door een transfusie kan net zo min door het lichaam als voedsel gebruikt worden als een getransplanteerd hart of een getransplanteerde nier.

Beschouw twee patiënten die niet in staat zijn te eten en die opgenomen worden in een ziekenhuis. De één wordt een bloedtransfusie toegediend, en de ander intraveneuze voeding, wie van hen ontvangt voeding en zal blijven leven? De doktoren schrijven duidelijk geen bloedtransfusie voor om ondervoeding te behandelen, maar in plaats daarvan om iets wat het lichaam verloren heeft te vervangen, gewoonlijk de rode bloedcellen die nodig zijn om zuurstof te vervoeren en je in leven te houden.

Aangezien het niet vastgesteld kan worden dat een bloedtransfusie een zich voeden met bloed of het equivalent van eten van bloed is, bestaat ook de doorslaggevende verbinding die noodzakelijk is voor Bijbelse ondersteuning van het bloedbeleid van de Wachttoren niet.

  • Hoe rechtvaardigd het Wachttoren Genootschap een gedeeltelijk verbod op bloed?
Geen enkele respectabele moderne doktor of wetenschapper zou stellen dat een bloedtransfusie een voeden met bloed is, maar eerder een orgaan- of vloeibaar weefsel transplantatie zoals het Genootschap nu zelf erkent. 10

Om dit feit het hoofd te bieden heeft de Wachttoren een nieuwe wet gemaakt voor Getuigen door te stellen dat het verkeerd is het leven in stand te houden door middel van bloed. Het probleem hier is dat nergens in de Bijbel een dergelijke beperking voor bloed in deze bewoordingen te vinden is. Is eten en leven in stand houden hetzelfde, zoals de Wachttoren redeneert?  Welnu, er zijn tal van dingen die we doen om ons leven in stand te houden zoals drinken, ademen, slapen, enz. Eten is slecht één van de noodzakelijke dingen om het leven in stand te houden. Dit schuiven met woorden is zowel oneerlijk als onverantwoordelijk van de kant van de Wachttoren, en doet de waarheid van Gods woord vervagen, omdat het "buiten de dingen die geschreven staan" gaat. (1 Cor. 4:6)

"...de Wachttoren heeft een nieuwe wet gemaakt voor Getuigen door te stellen dat het verkeerd is het leven in stand te houden door middel van bloed."
  • Onthouden Jehovah's Getuigen zich werkelijk van bloed?
"Zo betekent ook 'zich onthouden van bloed', dat u het helemaal niet in uw lichaam opneemt." U kunt voor eeuwig in een paradijs op aarde leven,  blz. 216 De meeste Jehovah's Getuigen zouden hierop krachtig JA! antwoorden. Maar zoals zelfs deze korte beschouwing van de feiten aantoonde, is het antwoord nee. Kunt u uitleggen waarom hetWachttoren Genootschap het gebruik van bloedproducten als albumine, EPO, bloedserums/Immunoglobulines, en behandelingen voor hemofielipatienten toestaat, aangezien deze duidelijk genomen worden om het leven in stand te houden? Hoe kan dit oprecht beschouwd worden als onthouden van bloed? Het voor de hand liggende antwoord is, dat dit niet kan. Indien het medisch gebruik van bloed verkeerd is, kunnen we net zo min kiezen en selecteren van welke bloedfracties of producten we ons zullen onthouden dan we ons 'gedeeltelijk' over kunnen geven aan overspel of 'een beetje' aanbidding van afgoden. Een dergelijke redenatie vertoont ernstige tekortkomingen.
  • De menselijke kosten van het in stand houden van het bloedbeleid van de Wachttoren
In voorbije decennia stemden talloze Jehovah's Getuigen loyaal in met het verbod op vaccinaties en orgaantransplantaties. In sommige gevallen kostte deze instemming hen het leven, en we kunnen slechts gissen hoe hun familieleden gereageerd moeten hebben toen het Wachttoren Genootschap uiteindelijk "nieuw licht" ontving, en volledig van standpunt veranderde. 9

De voorkant van het tijdschrift Ontwaakt! van 22 mei 1994 wordt gesierd door de foto's van 26 kinderen, in leeftijd variërend, tot 17 jaar, met het onderschrift : "Jongeren bij wie God de eerste plaats inneemt" Het tijdschrift verkondigt binnenin: "In vroeger tijden zijn duizenden jongeren gestorven omdat zij God de eerste plaats lieten innemen. Er zijn nog steeds jongeren die dat doen, maar tegenwoordig speelt het drama zich af in ziekenhuizen en voor rechtbanken, met bloedtransfusies als strijdpunt."(pagina 2)  Het hoofdartikel op bladzijde 9 getiteld "Jongeren die een 'kracht bezitten die het normale te boven gaat'" vertelt het verhaal van drie van deze kinderen die overleden na het weigeren van een behandeling met bloed. Was hun dood werkelijk noodzakelijk?

Loyale gehoorzaamheid aan de bloed doctrine heeft duizenden Getuigen het leven gekost. Ondanks dit feit geloven veel ouderlingen, leden van het Ziekenhuiscontactcomité en waarnemers van de Wachttoren organisatie dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de organisatie terugkomt van haar bloedstandpunt, en dat het gebruik van alle bloedproducten een zaak van het geweten wordt.

Tot die tijd wordt u aangemoedigd zich volledig op de hoogte te stellen van de feiten zodat u een wel-ingelichte en gewetensvolle keuze inzake het gebruik van bloed of bloedproducten kunt maken. Zoek alternatieve bloedloze behandelingen onder advies van deskundig medisch personeel dat u het beste kan adviseren over de risico's en potentiële voordelen van zowel het aanvaarden als het weigeren van het gebruik van alle bloedprodukten, ongeacht of deze momenteel voor gebruik zijn toegestaan door het Wachttoren Genootschap of niet.

ow22mei94_1.jpg (9170 bytes)

"...het bloed standpunt heeft duizenden Getuigen het leven gekost ...was hun dood werkelijk noodzakelijk?"

swyndhm.jpg (4475 bytes)

 

De Vereniging van Jehovah's Getuigen voor Hervorming van de Bloedkwestie is een diverse groep van Getuigen uit vele landen, waarin zich ouderlingen en andere organisatie functionarissen, leden van Ziekenhuiscontactcomités, Doktoren, Advocaten, Kinderadvocaten en leden van uit het brede publiek bevinden die vrijwillig hun tijd en energie aanbieden in een poging een eind te maken aan het tragische en misleide beleid dat van duizenden het leven heeft geëist, waaronder vele kinderen.

Web site: http://www.ajwrb.org/
Email: jwreformers@anon.nymserver.com Voor Nederland en België: rado@casema.net
P.O. Box 190089 - Boise, ID 83719-0089 U.S.A.

Voetnoten/verwijzingen:

1 - Decision on Admissibility of Application 28626/95, p.22, pp.6; Information note no. 148, B. II. (a); Commission Report on Application 28626/95 adopted March 9, 1998, p.4, 17. II. The Council of Europe - European Commission of Human Rights.

2 - De Wachttoren, 1 juni 1990, blz. 31.

3 - Walknowska, J., Conte, F.A., Grumback, M.M. (1969). Practical and theoretical implications of fetal/maternal lymphocyte transfer, Lancet, 1, 119-1122; Simpson JL; Elias S., JAMA 1993 Nov. 17;270(19):2357-61; Isolating Fetal Cells in Maternal Circulation For Prenatal Diagnosis by Joe Leigh Simpson and Sherman Elias; Prenatal Diagnosis, Vol. 14: 1229-1242 (1994); Early Human Development 47 Suppl. (1996) S73-S77.

4 - De Wachttoren, 15 juni, 1985, blz. 30.

5 - "Vergewist U van alles", 1958, blz. 60; De Wachttoren, 1 december 1961, blz. 715. Hoewel het WTG er incidenteel nog steeds van uitgaat dat een bloedtransfusie het nuttigen van bloed is, is dit standpunt stilzwijgend verlaten in het begin van de zestiger jaren, en lezen we gewoonlijk uitspraken als "het is verkeerd onszelf in stand te houden met bloed", hoewel deze uitdrukking of dit idee niet in de Schrift gevonden wordt.

6 - De Wachttoren, 1 augustus 1968, blz. 466 par. 7; De Wachttoren, 15 november 1968, blz. 686; De natiën zullen weten dat ik Jehovah ben -1972, blz. 215.

7 - Ontwaakt!,  8 oktober 1972, blz. 30.

8 - Ontwaakt!, 22 september 1982 blz.25.

9 - Vaccins : zie Golden Age, 1 mei 1929, blz. 502, The Watchtower 15 december 1952, blz. 764. Orgaantransplantaties : zie De Wachtoren, 1 februari 1968, blz. 94-96; De Wachttoren,  15 juni 1980, blz. 31-32.

10 - Ontwaakt! 22 oktober 1990, blz. 9

Copyright © 1998
Associated Jehovah's Witnesses for Reform on Blood



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Inhoud blog
  • Jehovah's Getuigen in het nieuws
  • Het verhaal van Paul Blizard, een gewezen Jehovah's Getuige
  • Onthouden Jehovah's Getuigen Zich Werkelijk Van Bloed?
  • De hele bloedkwestie is een medische misser

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Archief per week
  • 17/04-23/04 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005

    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    pictures
    blog.seniorennet.be/picture


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!