Ooidonkxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Over de ophaalbrug, vóór het kasteel boven de ingangspoort, ziet men het wapen gebeiteld in blauwe hardsteen van de familie della Faille en daarboven het wapen van de familie t Kint de Roodenbeke - De Naeyer, in witte steen.
Eens de zware eiken poorten voor u geopend zijn, kom je precies in de Middeleeuwen terecht.
Links vóór je, op het grote verzorgde middenplein, zie je de statige wit-stenen eretrap die naar de bovenverdieping leidt.
Op witmarmeren platen, staat de vermelding;
MCCCCXCI LE CHATEAU DODONCK, DEFENDU PAR PHILIPPE
DE MONTMORENCY, EST BRULE PAR LES GANTOIS.
MDXCV LE CHATEAU DODONCK EST RECONSTRUIT PAR
MARTIN DELLA FAILLE, SEIGNEUR DE NEVELE
Philip van Montmorency, graaf van Hoorn en heer van Nevele, lotgenoot van graaf Lamoraal van Egmont
Het kasteel, zoals een echt kasteel er moet uitzien, met torens, trapgevels, schietgaten rondom en monumentale schoorstenen en zelfs met twee afzonderlijk staande hoektorens. De oosttoren is momenteel bewoond door de huidige graaf Juan t Kint de Roodenbeke.
Het kasteel kan trouwens gemakkelijk vergeleken worden met een of ander Loire-kasteel.
Zeldzame meubelen, vloertapijten zowel als wandtapijten, schilderijen, porselein en zilverwerk, versieren het interieur.
Generatie op generatie werden prachtige stukken verzameld in het kasteel, stijlvol ondergebracht in alle gemeubelde kamers.
Verscheidene bijzondere voorwerpen doen aan de middeleeuwen denken.
Een lange rijke geschiedenis heeft Ooidonk gebracht tot wat het nu is, statig en overheersend liggend in de schoot van een binnenbocht aan de linkeroever van de Leie.
Over de naam Odonk Hodonck Ooidonk in alle schrijfwijzen is men het niet unaniem eens.
Ooidonk wordt steeds dichterlijk omschreven als; juweel aan de Leieoever of als parel in de Leiestreek enz. Het kasteel verrijst inderdaad uit een dichterlijk landschap.
Tevens hebben talloze schilders het prachtige landschap op doek geborsteld en gretig gebruik gemaakt van de bloemenpracht, de planten in het goed onderhouden Franse park, de kollosale eiken en beuken alsook de linden in de dreef. Inspiratie hadden zij te over, zich spiegelend in de romantische vijvers. De eilandjes en de bruggen en poorten werden meermaals als decor gebruikt in het werkstuk van menig schilder.
De flora rond het kasteel en in de omliggende bossen sieren weelderig alle seizoenen van het jaar.
Ik had het gelukkig voorrecht, eerst als zeer kleine knaap met mijn grootvader Alphonse en later met mijn vader Valère, deze parken en bossen te doorkruisen in alle seizoenen.
Mijn aandacht werd gevestigd op kleuren, geuren en visuele harmonie tussen fauna en flora.
Dit gegeven is de soms zeer bekende kunstschilders natuurlijk ook opgevallen en zochten zij inspiratie in dit schoon dat hen omringde.
Ik kon eveneens al dat schoons zien binnen in het kasteel samen met mijn vader of soms met baron Olivier, als speelkameraad. Dan liepen we gans het kasteel door en zelfs op plaatsen waar nog geen bezoeker was of is geweest. Ik kon er vrij met de baron rondlopen in de Lodewijk XVI-stijl eetzaal, of ons laten glijden langs trapleuningen of eventjes een of andere slaapkamer binnenlopen en op het bed springen. De spelletjes konden echter niet lang doorgaan, want we werden ter orde geroepen door de graaf.
|