Inhoud blog
  • Wat schenk ik mijn Valentijn?
  • Villa Forano
  • Proficiat!
  • Kaas & Wijn
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    passione di vino
    wijnproeverijen van betaalbare wijnen
    13-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat schenk ik mijn Valentijn?

    Valentijn, elk detail ligt vast : van de bloemen tot de chocolade, de menu en de muziek; elk element zal zorgen voor de perfecte avond met maximale love-impact.

    Nu nog de keuze van de juiste fles. Ben jij ook nog op zoek naar de juiste “I love you “-fles, wel hierna enkele suggesties

    Zoek je een fles die echt naar Valentijn noemt ? Geen probleem, In Californië vindt je de Valentine Vineyards met een degelijke Valentine Cabernet Sauvignon.

    De Amerikanen gaan steeds iets verder, en bieden ook altijd dat beetje meer kitsch ! Wat had je gedacht van de Romantic-wijnen van de O’Brien Family Vineyards : “Flirtation”, “Seduction”, “Passion of the soul” of nog : “Romance of the heart”. Onze plaatselijke correspondent meldt ons dat de verpakking meer aankondigt dan wat de inhoud geeft !?

    Behoorlijk is dan weer het triootje van Alexander Vineyards :


    Sin Zin Zinfandel, Temtation Zinfandel en Redeption Zinfandel

    Over een triootje gesproken : wat te denken van de witte “Menage a trois 2008” ?

    Euuh, ….beetje ongepast op zo’n dag.

    Neen, geef ons dan maar het betere werk. Zoals de Saint Amour van Saint Launay. Deze beaujolais  geeft met smaken van rode bessen, kersen, en wat kruidige toetsen, een redelijk delicate wijn voor een degelijke prijs.



    Wat duurder, maar ook exceptioneler is Les Amoreuses, een Appellation Chambolle-Musigny 1°Cru Controlée ; prijskaartje kan richting de 100 euro oplopen, maar dat heeft u er voor over !

    Een andere topper is de Saint Estephe Chateau Calon Sègur : Het expliciete hart op het etiket krijgt u voor een veertig euro !

    Allemaal goed en wel, maar als je het mij vraagt ? Mijn Valentijn heeft het het liefst “gewoon” . Geef mij dus maar een Mi Amore , Albana di Romagna, met een paar oestertjes, of een zachte fles Prosecco of cava, een puur natuur dinertje en op de achtergrond wat Barry White of Il Divo.

    We love the passion !

     

    13-02-2011 om 16:18 geschreven door maarten, passione di vino

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    30-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Villa Forano

    Bonum vinum laetificat cor hominis, een lekkere wijn maakt een mens echt blij. Een waarheid als een koe. 

    Gisteren enkele schitterende wijnen gedronken van een wijnhuis uit de Marche. De Marche is de streek die zich net onder Toscanië bevindt aan de oostkust. Villa Forano zo noemt het wijnhuis en al meteen bij de eerste wijn, hun Rosso piceno, was de toon gezet. Een mooie mix van 60% Montepulciano en 40% Sangiovese die zich duidelijk laat merken in de neus en in de smaak. Zachte toetsen van rood fruit en peper, lichte tannines die bijna versmolten zijn, en een mooie ronde en zachte afdronk. De wijn heeft 9 maanden houtrijping gehad en daarna 4 maanden flesrijping, als dit hun basiswijn is, dat belooft. 

    De tweede wijn was een Bulciano, hier is de mix verandert naar 80% Montepulciano en 20% Sangiovese. De druiven zijn manueel geplukt, de wijn heeft na een fermentatie van circa 30 dagen nog tussen de 16 en de 24 maanden op vat gelegen om daarna minstens 8 maanden in de fles verder te rijpen. De neus is initieel een explosie van krieken, pruimen, een zoete toets die ik niet direct kan thuisbrengen en een zachte bloemige geur als van viooltjes. In tweede instantie komen meer gerookte geuren naar boven en de aanwezigheid van vanille, vermoedelijk van de houtlagering. De smaak is vol en rond met toetsen van amandel en zelfs iets lederachtig. De alcohol is ruim aanwezig (+14%) maar stoort niet en ook de tannines zijn reeds mooi versmolten.

    Dan zetten we een klein stapje terug (voor zover je van terug kan spreken) en we proeven een Montelipa, een mix van Sangiovese (50%), Lacrima (25%) en Vernaccia Nera (25%). Deze laatste druif is bij ons niet zo bekend, maar wordt in de Marche vaak gebruikt om schitterende rode schuimwijnen (methode traditionelle) te maken. Vier maanden houtlagering heeft deze wijn gehad en je merkt dat de mix van druiven resulteert in een stevige, robuuste wijn. Diep robijnrood, bijnaop het zwarte af, een mooie neus van zwarte bessen en framboos, een lichte pepertoets en ondanks de 'slechts' vier maanden houtrijping zijn de tannines nog  aanwezig, nog niet helemaal versmolten maar ook weer niet storend.

    Als laatste drinken we een Almajano, ook hier dezelfde mix van druiven al wordt het percentage Lacrima hier elk jaar aangepast in functie van de oogst. Deze wijn heeft tot drie jaar tijd gehad om te kunnen rijpen in houten vaten en vervolgens nog 8 maanden op fles verder kunnen ontwikkelen.

    Het resultaat is een prachtig volle, fluwelige wijn met een warme alcohol toets, prachtig versmolten tannines en een lange finale met toetsen van peper en vanille.

    Als je in de buurt bent van Appignano zeker de moeite om even om te rijden.

    Vanavond staan er nog twee restjes klaar van de wijnen die gisteren gedecanteerd werden, wat kan een mens nog meer wensen.

    Tot een volgende keer en bovenal geniet van een goed glas wijn!


    30-01-2011 om 13:51 geschreven door maarten, passione di vino

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    23-01-2011 om 14:01 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaas & Wijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bijna iedereen heeft al wel eens een kaas- & wijn-avond meegemaakt of zelf thuis een kaasschoteltje met een glaasje wijn gecombineerd.

    Vaak wordt er onmiddellijk gedacht aan de combinatie van kaas met rode wijn, maar is dit altijd de beste combinatie? Helaas niet, je combineert de kaas best met verschillende soorten wijn. Afhankelijk van textuur, smaak en bijvoorbeeld de productiestreek heb je immers te doen met zeer uiteenlopende producten.

    De basis van een goed huwelijk tussen de kazen en de wijn is in de eerste plaats kennis van de individuele smaken en hoe deze te combineren. Of je nu opteert voor rode, rosé of witte wijn, of zelfs kiest voor sterkere dranken zoals oa porto of madeira er zijn onnoemelijk veel combinaties mogelijk.

    Alvast enkele basisregels : rode wijn past vooral bij kazen op basis van koemelk. Deze kazen kan men grofweg opdelen in drie groepen, namelijk kazen met een zachte, een half-harde en een harde textuur.

    Zachte structuur : oa Brie, Camembert, Chaumes,... : Kies hier voor een jonge, lichte en fijnere wijn van bijvoorbeeld de Beaujolaisstreek, Loire, Bergerac of een meer zuidelijkere streek. Ook een combinatie met wijnen uit een niet-Europees land is hier perfect mogelijk. Vaak zijn de wijnen uit Zuid-Amerika, Australië of Zuid-Afrika uitermate geschikt in combinatie met deze kazen. Kies dan voor bijvboorbeeld een merlot, syrah of de Chileense Carmenère. Indien je een rode wijn op basis van de Cabernet Sauvignon druif kiest, weet dan dat deze combinatie niet altijd even gemakkelijk is. Hier kies je best voor een niet-Europese cabernet, omwille van de zachtere tannines en het iets hogere alcohol-gehalte.

    Bij de half-zachte kazen: oa Maredsous, Père Joseph, Loo,... kan je kiezen voor een vollere wijn met een meer uitgesproken karakter. 

    Bij de hardere kazen : oa Emmenthal, Gruyère, Oud Brugge, Cheddar,...  raden we dan weer de combinatie met een fruitige witte wijn aan of beter nog met een lekker glaasje witte port.

    Ook kazen met een meer uitgesproken karakter, zijn uitermate geschikt om te combineren met een zoete of half-zoete witte wijn zoals de Duitse Riesling, sommige Elzas wijnen of wijnen op basis van de Viognier druif of zeker niet te versmaden als combinatie, een lekker glaasje port. 

    Kazen op basis van geiten-of schapen-melk combineren van nature beter met een frisse, half-zoete wijn.

    Blauw-aderige kazen verdragen dan weer makkelijk een glaasje port.

    Uiteraard kan je moeilijk telkens al die verschillende flessen wijn openen, zeker niet wanneer je van je kaasschotel in beperkte kring of alleen wil genieten. Kies daarom een goede combinatie van kazen die zich makkelijk laten begeleiden door één soort wijn of port.

    Je merkt het, combinaties te over om een geslaagde kaas- en wijn-schotel te bereiden. Vergeet ook niet dat verschillende soorten brood (wit, Frans, rozijnen, noten) ook telkens een aparte en extra toets geven aan het geheel van smaken.

    Maar bovenal geniet van een goed glaasje wijn!

    groeten, maarten


    23-01-2011 om 00:00 geschreven door maarten, passione di vino

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    Tags:kaas, wijn
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 07/02-13/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Een interessant adres?


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!