Inhoud blog
  • Wat schenk ik mijn Valentijn?
  • Villa Forano
  • Proficiat!
  • Kaas & Wijn
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    passione di vino
    wijnproeverijen van betaalbare wijnen
    13-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat schenk ik mijn Valentijn?

    Valentijn, elk detail ligt vast : van de bloemen tot de chocolade, de menu en de muziek; elk element zal zorgen voor de perfecte avond met maximale love-impact.

    Nu nog de keuze van de juiste fles. Ben jij ook nog op zoek naar de juiste “I love you “-fles, wel hierna enkele suggesties

    Zoek je een fles die echt naar Valentijn noemt ? Geen probleem, In Californië vindt je de Valentine Vineyards met een degelijke Valentine Cabernet Sauvignon.

    De Amerikanen gaan steeds iets verder, en bieden ook altijd dat beetje meer kitsch ! Wat had je gedacht van de Romantic-wijnen van de O’Brien Family Vineyards : “Flirtation”, “Seduction”, “Passion of the soul” of nog : “Romance of the heart”. Onze plaatselijke correspondent meldt ons dat de verpakking meer aankondigt dan wat de inhoud geeft !?

    Behoorlijk is dan weer het triootje van Alexander Vineyards :


    Sin Zin Zinfandel, Temtation Zinfandel en Redeption Zinfandel

    Over een triootje gesproken : wat te denken van de witte “Menage a trois 2008” ?

    Euuh, ….beetje ongepast op zo’n dag.

    Neen, geef ons dan maar het betere werk. Zoals de Saint Amour van Saint Launay. Deze beaujolais  geeft met smaken van rode bessen, kersen, en wat kruidige toetsen, een redelijk delicate wijn voor een degelijke prijs.



    Wat duurder, maar ook exceptioneler is Les Amoreuses, een Appellation Chambolle-Musigny 1°Cru Controlée ; prijskaartje kan richting de 100 euro oplopen, maar dat heeft u er voor over !

    Een andere topper is de Saint Estephe Chateau Calon Sègur : Het expliciete hart op het etiket krijgt u voor een veertig euro !

    Allemaal goed en wel, maar als je het mij vraagt ? Mijn Valentijn heeft het het liefst “gewoon” . Geef mij dus maar een Mi Amore , Albana di Romagna, met een paar oestertjes, of een zachte fles Prosecco of cava, een puur natuur dinertje en op de achtergrond wat Barry White of Il Divo.

    We love the passion !

     

    13-02-2011 om 16:18 geschreven door maarten, passione di vino

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    30-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Villa Forano

    Bonum vinum laetificat cor hominis, een lekkere wijn maakt een mens echt blij. Een waarheid als een koe. 

    Gisteren enkele schitterende wijnen gedronken van een wijnhuis uit de Marche. De Marche is de streek die zich net onder Toscanië bevindt aan de oostkust. Villa Forano zo noemt het wijnhuis en al meteen bij de eerste wijn, hun Rosso piceno, was de toon gezet. Een mooie mix van 60% Montepulciano en 40% Sangiovese die zich duidelijk laat merken in de neus en in de smaak. Zachte toetsen van rood fruit en peper, lichte tannines die bijna versmolten zijn, en een mooie ronde en zachte afdronk. De wijn heeft 9 maanden houtrijping gehad en daarna 4 maanden flesrijping, als dit hun basiswijn is, dat belooft. 

    De tweede wijn was een Bulciano, hier is de mix verandert naar 80% Montepulciano en 20% Sangiovese. De druiven zijn manueel geplukt, de wijn heeft na een fermentatie van circa 30 dagen nog tussen de 16 en de 24 maanden op vat gelegen om daarna minstens 8 maanden in de fles verder te rijpen. De neus is initieel een explosie van krieken, pruimen, een zoete toets die ik niet direct kan thuisbrengen en een zachte bloemige geur als van viooltjes. In tweede instantie komen meer gerookte geuren naar boven en de aanwezigheid van vanille, vermoedelijk van de houtlagering. De smaak is vol en rond met toetsen van amandel en zelfs iets lederachtig. De alcohol is ruim aanwezig (+14%) maar stoort niet en ook de tannines zijn reeds mooi versmolten.

    Dan zetten we een klein stapje terug (voor zover je van terug kan spreken) en we proeven een Montelipa, een mix van Sangiovese (50%), Lacrima (25%) en Vernaccia Nera (25%). Deze laatste druif is bij ons niet zo bekend, maar wordt in de Marche vaak gebruikt om schitterende rode schuimwijnen (methode traditionelle) te maken. Vier maanden houtlagering heeft deze wijn gehad en je merkt dat de mix van druiven resulteert in een stevige, robuuste wijn. Diep robijnrood, bijnaop het zwarte af, een mooie neus van zwarte bessen en framboos, een lichte pepertoets en ondanks de 'slechts' vier maanden houtrijping zijn de tannines nog  aanwezig, nog niet helemaal versmolten maar ook weer niet storend.

    Als laatste drinken we een Almajano, ook hier dezelfde mix van druiven al wordt het percentage Lacrima hier elk jaar aangepast in functie van de oogst. Deze wijn heeft tot drie jaar tijd gehad om te kunnen rijpen in houten vaten en vervolgens nog 8 maanden op fles verder kunnen ontwikkelen.

    Het resultaat is een prachtig volle, fluwelige wijn met een warme alcohol toets, prachtig versmolten tannines en een lange finale met toetsen van peper en vanille.

    Als je in de buurt bent van Appignano zeker de moeite om even om te rijden.

    Vanavond staan er nog twee restjes klaar van de wijnen die gisteren gedecanteerd werden, wat kan een mens nog meer wensen.

    Tot een volgende keer en bovenal geniet van een goed glas wijn!


    30-01-2011 om 13:51 geschreven door maarten, passione di vino

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://blog.SeniorenNet.be/passionedivino

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    23-01-2011 om 14:01 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaas & Wijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bijna iedereen heeft al wel eens een kaas- & wijn-avond meegemaakt of zelf thuis een kaasschoteltje met een glaasje wijn gecombineerd.

    Vaak wordt er onmiddellijk gedacht aan de combinatie van kaas met rode wijn, maar is dit altijd de beste combinatie? Helaas niet, je combineert de kaas best met verschillende soorten wijn. Afhankelijk van textuur, smaak en bijvoorbeeld de productiestreek heb je immers te doen met zeer uiteenlopende producten.

    De basis van een goed huwelijk tussen de kazen en de wijn is in de eerste plaats kennis van de individuele smaken en hoe deze te combineren. Of je nu opteert voor rode, rosé of witte wijn, of zelfs kiest voor sterkere dranken zoals oa porto of madeira er zijn onnoemelijk veel combinaties mogelijk.

    Alvast enkele basisregels : rode wijn past vooral bij kazen op basis van koemelk. Deze kazen kan men grofweg opdelen in drie groepen, namelijk kazen met een zachte, een half-harde en een harde textuur.

    Zachte structuur : oa Brie, Camembert, Chaumes,... : Kies hier voor een jonge, lichte en fijnere wijn van bijvoorbeeld de Beaujolaisstreek, Loire, Bergerac of een meer zuidelijkere streek. Ook een combinatie met wijnen uit een niet-Europees land is hier perfect mogelijk. Vaak zijn de wijnen uit Zuid-Amerika, Australië of Zuid-Afrika uitermate geschikt in combinatie met deze kazen. Kies dan voor bijvboorbeeld een merlot, syrah of de Chileense Carmenère. Indien je een rode wijn op basis van de Cabernet Sauvignon druif kiest, weet dan dat deze combinatie niet altijd even gemakkelijk is. Hier kies je best voor een niet-Europese cabernet, omwille van de zachtere tannines en het iets hogere alcohol-gehalte.

    Bij de half-zachte kazen: oa Maredsous, Père Joseph, Loo,... kan je kiezen voor een vollere wijn met een meer uitgesproken karakter. 

    Bij de hardere kazen : oa Emmenthal, Gruyère, Oud Brugge, Cheddar,...  raden we dan weer de combinatie met een fruitige witte wijn aan of beter nog met een lekker glaasje witte port.

    Ook kazen met een meer uitgesproken karakter, zijn uitermate geschikt om te combineren met een zoete of half-zoete witte wijn zoals de Duitse Riesling, sommige Elzas wijnen of wijnen op basis van de Viognier druif of zeker niet te versmaden als combinatie, een lekker glaasje port. 

    Kazen op basis van geiten-of schapen-melk combineren van nature beter met een frisse, half-zoete wijn.

    Blauw-aderige kazen verdragen dan weer makkelijk een glaasje port.

    Uiteraard kan je moeilijk telkens al die verschillende flessen wijn openen, zeker niet wanneer je van je kaasschotel in beperkte kring of alleen wil genieten. Kies daarom een goede combinatie van kazen die zich makkelijk laten begeleiden door één soort wijn of port.

    Je merkt het, combinaties te over om een geslaagde kaas- en wijn-schotel te bereiden. Vergeet ook niet dat verschillende soorten brood (wit, Frans, rozijnen, noten) ook telkens een aparte en extra toets geven aan het geheel van smaken.

    Maar bovenal geniet van een goed glaasje wijn!

    groeten, maarten


    23-01-2011 om 00:00 geschreven door maarten, passione di vino

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    Tags:kaas, wijn
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 07/02-13/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Een interessant adres?


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!