2009santiagogoudenmuntPedro.jpg image by Pedro48
Klik op de afbeelding
voor een bezoek
aan Pedro's Santiagoblog.

Categorieën
  • Bezienswaardigheden (31)
  • Fietsen (176)
  • Geocaching (82)
  • Koffieticje (135)
  • Natuur (8)
  • Reizen en citytrips (42)
  • Tussendoortje (124)
  • Wandelen (1)
  • Rondvraag / Poll
    Waar gaat u op vakantie?
    Ik blijf in België...
    Frankrijk
    Spanje
    Italië
    Duitsland
    Griekenland
    Andere
    Bekijk resultaat

    Casa Baccelli, via S.Stefano 106, Montaione, Toscana, Italy.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Bon-Bon Jour-Nuit
    Bed & Breakfast
    Chocolade
    Koffie
    dv1.jpg image by Pedro48
    dv3.jpg image by Pedro48
    dv9.jpg image by Pedro48
    dv26.jpg image by Pedro48
    dv29.jpg image by Pedro48

    Wandelblogs
  • Natuurfreek
    Tuin & Natuur
  • Open exoten tuinen
  • Natuurpunt
  • Bosrand
  • Tuinen van Engeland
  • Greenpeace
  • Tuinadvies
  • Kruidengeneeskunde
  • Groene waaier
  • Bloemenplanten
  • Natuurhulpcentrum Opglabbeek
    Santiago de Compostela
  • Wandelend op weg naar Santiago 2006
  • Frank op weg naar Compostele 2003 (postuum)
  • Jacobean Year 1999
  • Luus & Martien fietsen naar Santiago de Compostela 2006
  • Vlaams Genootschap van Santiago
  • Amstelveen - Santiago 1998
  • Sint Jacobsfietsroute in 3 jaar naar Santiago
  • Pelgrimstocht Camino de Santiago van 1997 tot 2003
    PEDRO achterna in...

    Photobucket
    03-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaanse keuken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Antonio Carluccio is een van de voornaamste ambassadeurs van de Italiaanse keuken. Hij was eigenaar van het Neal Street restaurant in Londen en ontwikkelde de succesvolle keten Carluccio's Caffè's...

    Momenteel lees ik het boek "Twee Gulzige Italianen". Het boek vertelt de reis van Carluccio samen met Gennaro Contaldo. In Italië, hun geboorteland, onderzochten ze de hedendaagse en traditionele gewoonten van de Italiaanse gastronomie...


    Categorie:Tussendoortje
    >> Reageer (0)
    23-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mangiare

    Reizen naar Italië is echt mijn meug, zo ook het Italiaans eten.

    Mangiare in Italië dan denk ik direct aan pasta of pizza... Maar er is nog veel meer in de Italiaanse keuken...

    Pasta:
    Italianen zijn de grootste pasta-eters ter wereld. Gemiddeld zo'n 28 kilo per persoon per jaar! Naast de welbekende spaghetti en maccheroni zijn er nog zo'n 300 andere soorten.
    Pizza:
    Als la pizza niet het beroemdste Italiaanse gerecht is, dan toch zeker het op één na beroemdste. Dit gerecht, dat oorspronkelijk ‘armeluis'-eten was, stamt uit Napoli en kent een rijke geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat de échte pizza napoletana een beschermd product is, en wat het verschil precies is tussen pizza en focaccia?
    De Italiaanse keuken wint nog steeds aan populariteit en dan hebben we het al lang niet alleen meer over pasta en pizza. Over de voordelen van de Italiaanse mediterrane keuken zijn zelfs de geleerden het eens. Alleen: dè Italiaanse keuken bestaat niet! Niet alleen de klimaatsverschillen, verschil in bodemgesteldheid maar ook de bewogen geschiedenis heeft zijn weerslag gevonden in de Italiaanse keuken van vandaag. De Siciliaanse keuken vertoont bijvoorbeeld Arabische trekjes en in Trieste eet je nog steeds een heerlijke Oostenrijk-Hongaarse goulash. Elke regione, streek, stad en zelfs dorp kent zijn eigen specialiteiten en typische gerechten Samen met de Italiaanse houding ten opzichte van eten en drinken vormt dit geheel: de Italiaanse keuken.
    Bron: Italië.nl Culinair





    Categorie:Tussendoortje
    >> Reageer (1)
    01-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spreuk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Categorie:Tussendoortje
    >> Reageer (1)
    29-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schlagerfestival

    Ze hebben "den ouwe" dan toch kunnen overtuigen om mee te gaan naar het Schlagerfestival. Bomvolle zaal , lees tienduizend, in Hasselt en ambiance vanaf de eerste minuut. Na vijf minuten zat er geen mens, jong of oud, nog op de stoeltjes...

    De polonaise, dansen met de buur, en af en toe een drankje halen. Toffe bende en ook tof dat we dit een keertje hebben mee gemaakt...


    Categorie:Tussendoortje
    >> Reageer (2)
    06-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Retour
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na een inactiviteit van ongeveer 3 jaar terugkeren op het blog, 't zal niet simpel zijn. We zien trouwens dat er vele blogs zijn bijgekomen op die tijd, en we hebben ook al enkele 'oude bekenden' bezocht. Enfin, de terugkeer naar het blog is vooral te wijten aan het feit dat 'Facebook' toch niet ons ding was (is). We proberen om vooral het koffieticje 'nieuw leven' in te blazen. Koffie is en blijft favo nummer één. Onze grote bezigheid, wat het fietsen toch was, is veel minder geworden door het feit dat de protheseknie halsstarrig blijft protesteren bij het fietsen...


    Categorie:Tussendoortje
    >> Reageer (1)
    06-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussendoortje: Drie Koningen
    In onze 'jonge tijd' ging er geen jaar voorbij of we gingen op 6 januari Drie Koningen zingen. Met drie op stap, verkleed als koningen waarvan er eentje het gelaat zwart werd gemaakt, eentje met een ster in de hand en de andere met een potje om het geld in te zamelen...en ja, we verdienden soms een aardig centje...

    Het feest ontstond in de vierde eeuw in het oosters christendom en was oorspronkelijk bedoeld om de verschijning van de vleesgeworden Zoon van God op aarde te vieren (επιφάνεια, epiphaneia is Grieks voor 'verschijning'). Daarbij werden de tekenen van Jezus' goddelijkheid herdacht: de geboorte uit de Maagd Maria, het bezoek en de aanbidding van de Wijzen uit het Oosten, gebeurtenissen uit Jezus' jeugd en de doop door Johannes den Doper. Sedert de 8ste eeuw vindt men hun namen als Caspar, Melchior en Balthasar.

    Afbeelding: kindengeloof.nl

    Categorie:Tussendoortje
    >> Reageer (0)
    30-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2012

    We wensen jullie gezellige eindjaarsfeesten...



    Voor het nieuwe jaar wensen we jullie een voorspoedig 2012 en vooral een goede gezondheid.


    Categorie:Tussendoortje
    >> Reageer (1)
    24-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussendoortje: Kerst

     

    Prettige Kerstdagen!
    Geniet van de familiale sfeer, met Kerst is dat net iets anders...


    Categorie:Tussendoortje
    >> Reageer (1)
    04-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussendoortje: het weer
    Weerom een natte zondag. Ocharme de Gordel, ik pas in ieder geval...in de regen fiets ik niet en als we de buienradar mogen geloven hangt er nog veel nattigheid in de lucht vandaag...


    Categorie:Tussendoortje
    >> Reageer (0)
    12-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De finish

    I Have Nothing to Say and
    I am Saying it...
    (John Cage)


    Categorie:Tussendoortje
    >> Reageer (5)
    16-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussendoortje: Honig en kaneel
    De wonderlijke en vaak niet geziene genezende eigenschappen van honing en kaneel...

    Feiten over Honing en Kaneel Ontdekt is dat een mengsel van honing en kaneel veel kwalen kan genezen. Honing wordt geproduceerd in de meeste landen van de wereld. Hedendaagse wetenschappers accepteren honing ook als een "wonderolie" (heel effectief) voor alle soorten kwalen. Honing kan gebruikt worden zonder enige bijwerking bij iedere soort ziekte. Hedendaagse wetenschap zegt dat zelfs, omdat honing zoet is, als het als medicijn ingenomen wordt in de juiste dosering, het diabetes patiënten niet schaadt. (Dat moet je wel even uitzoeken).
    Winny Weekly World News, een blad in Canada, van 17 januari 1995 heeft de volgende lijst van kwalen/ziektes opgegeven die genezen kunnen worden door honing en kaneel zoals dat door westerse wetenschappers werd onderzocht.

    HARTKWALEN: Maak een pasta van honing en kaneelpoeder, doe dat op brood in plaats van jam en eet het regelmatig als ontbijt. Het vermindert de cholesterol in de arteriën en redt de patiënt van een hartaanval. En voor degenen die al een aanval kregen, als zij dit proces dagelijks volgen, worden ze mijlen ver gehouden van de volgende aanval. Regelmatig gebruik van dit proces bevrijdt je van ademnood en het versterkt de hartslag. In Amerika en Canada hebben diverse verzorgingshuizen succesvol patiënten behandeld en ontdekten dat als je ouder wordt, de arteries en aderen hun flexibiliteit verliezen en verstoppen; maar dat honing en kaneel de arteries en aderen her-vitaliseren.
    ARTRITIS: Artritis patiënten kunnen dagelijks, 's morgens en 's avonds een kop heet water met twee lepels honing en een theelepeltje kaneelpoeder drinken. Als dat regelmatig wordt ingenomen kan zelfs chronische artritis worden genezen. In een recent research uitgevoerd op de Universiteit van Kopenhagen, werd ontdekt dat als de doktoren hun patiënten behandelden met een mengsel van een lepel honing en een halve theelepel kaneelpoeder voor het ontbijt, ze binnen een week ontdekten dat van 200 mensen die zo behandeld waren, praktisch 73 mensen totaal verlost waren van pijn en binnen een maand konden de meeste patiënten die door de artritis niet konden lopen of zich voortbewegen beginnen te lopen zonder pijn.
    BLAAS INFECTIES: Neem twee theelepels kaneelpoeder en een theelepel honing in een glas lauwwarm water en drink het. Dit vernietigt de bacillen in de blaas.
    CHOLESTEROL: Twee lepels honing en drie theelepels kaneelpoeder gemengd in een kop theewater, aan een cholesterol patiënt gegeven, en men ontdekte dat het cholesterolniveau in het bloed tien procent minder was, binnen twee uren. En zoals genoemd bij artritis patiënten, als je dit drie keer daags doet, wordt iedere chronische cholesterol genezen. Volgens informatie die kwam uit dat Blad kan zuivere honing, dagelijks bij voedsel ingenomen, klachten van cholesterol wegnemen.
    VERKOUDHEDEN: Zij die lijden aan gewone of ernstige verkoudheid kan drie dagenlang, dagelijks dus, een lepel lauwwarme honing innemen met lepel kaneelpoeder. Dit proces zal de meeste chronische hoest, verkoudheid genezen, en de sinussen schoonmaken.
    MAAG DIE VAN STREEK IS: Honing ingenomen met kaneelpoeder geneest maagpijn en reinigt maagzweren vanaf hun wortel.
    GAS: Volgens studies die in India en Japan gedaan zijn, is onthuld dat als honing met kaneelpoeder wordt ingenomen, de maag vrij wordt van gassen.
    IMMUUN SYSTEEM: Dagelijks gebruik van honing en kaneelpoeder versterkt het immuun stelsel en beschermt het lichaam tegen bacteriële en virale aanvallen. Wetenschappers hebben uitgevonden dat honing diverse vitamines en ijzer bevat in grote hoeveelheden. Constant gebruik van honing versterkt de witte bloedlichaampjes om tegen bacteri?le en virale ziekten te vechten.
    INDIGESTIE: Kaneelpoeder dat op twee theelepels honing wordt gestrooid en voor het eten ingenomen, verlicht zuurheid verteert de zwaarste maaltijden.
    INFLUENZA : GRIEP: Een wetenschapper in Spanje heeft bewezen dat honing een natuurlijk ingrediënt bevat die influenza bacillen doodt en de patiënt redt van de griep.
    LANG LEVEN: Thee gemaakt met honing en kaneelpoeder, indien regelmatig ingenomen, houdt de verwoestingen tegen van ouder worden. Neem vier lepels honing, een lepel kaneelpoeder, en drie kopjes water en maak er thee van. Drink een kwart kop drie of vier maal per dag. Het houdt de huid fris en zacht en houdt veroudering tegen. De levensspanne neemt toe en zelfs een 100 jarige, begint karweitjes van een 20 jarige uit te voeren.
    PUISTJES: Drie lepels honing en een theelepel kaneelpoeder pasta. Breng dit aan op de puistjes voordat je gaat slapen en was het de volgende dag met warm water af. Als je dit twee weken dagelijks doet, haalt het de puistjes af van de wortel.
    HUIDINFECTIES: Leg honing en kaneelpoeder in gelijke delen op de aangedane plekken, dit heelt eczeem, ringworm en alle soorten huid infecties.
    GEWICHT VERLIEZEN: Dagelijks 's morgens een half uur voor het ontbijt op een lege maag, en 's nachts voor het slapen, drink dan honing en kaneel in een kop water gekookt. Als je dit regelmatig gebruikt reduceert het het gewicht van zelfs de meest dikke persoon. Dus, het regelmatig drinken van dit mengsel laat het vet zich niet opbouwen in het lichaam, zelfs als de persoon een dieet met een hoog aantal calorieën gebruikt.
    KANKER: Recent onderzoek in Japan en Australië heeft onthuld dat gevorderde kanker van de maag en botten succesvol werd genezen. Patiënten die lijden aan deze soorten kanker zouden dagelijks een lepel honing met een theelepel kaneel moeten nemen, een maand lang en drie keer per dag.
    VERMOEIDHEID: Recente studies hebben laten zien dat suiker die in honing zit eerder behulpzaam dan nadelig is voor de sterkte van het lichaam. Oudere mensen die honing en kaneel innemen in gelijke delen, zijn alerter en flexibeler.
    Dr. Milton die hiernaar onderzoek heeft gedaan, zegt dat een halve lepel honing in een glas water en besprenkeld met kaneelpoeder, dagelijks ingenomen na het poetsen en in de middag om ongeveer 15 uur als de vitaliteit van het lichaam begint te verminderen, dan neemt de vitaliteit van het lichaam binnen een week toe. SLECHTE ADEMHALING: Mensen uit Zuid Amerika gorgelen als eerste in de morgen met een theelepel honing en kaneelpoeder die in heet water gemengd zijn, dus blijft hun adem de hele dag door fris.
    VERLIES VAN GEHOOR: Dagelijks 's morgens en 's avonds honing en kaneelpoeder in gelijke delen ingenomen, herstelt het gehoor.

    Ingezonden door een blogbezoeker. Onder voorbehoud van juistheid...maar als dit allemaal waar is...hallo dokter...

    Categorie:Tussendoortje
    >> Reageer (0)
    01-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussendoortje: schilderwerken
    Net fase 2 van de geplande schilderwerken afgerond. Hal, living, keuken en veranda zijn afgewerkt... Nu zet ik de verfpotten en -borstels 14 dagen opzij...
              


    Categorie:Tussendoortje
    >> Reageer (1)
    21-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussendoortje: reizen
    Even bezig geweest met gedane reisbestemmingen in kaart te brengen...


    Categorie:Tussendoortje
    >> Reageer (0)
    17-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussendoortje: 'k ben er nog...

    'k Ben er nog...
    Zo veel werk op te knappen in huis (lees schilderwerken) dat van het beoefenen van de hobby's bijzonder weinig in huis komt.
    Gister namiddag van de droogtijd van de verf geprofiteerd om een fietstoerke van 35km te maken en een cachke te loggen...
    Nu even tijd gemaakt om het blog en een paar andere blogs te bezoeken...

    Weldra zijn we er terug met fietsroutes en koffieticjes...

    Heb jij ook een OxyPass? Gisteren viel deze melding in de mailbox:
    " Beste OxyPass-lid, Wij hebben heuglijk nieuws voor jou want jij hebt een duo-ticket voor de balletvoorstelling van Coppelia Parijs op 28 maart om 19u15 gewonnen. De voorstelling start om 19.30u..."
    Voila gewonnen terwijl we schilderen...


    Categorie:Tussendoortje
    >> Reageer (0)
    25-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussendoortje: schilderwerken
    De schilderwerken ten huize Lewiske hebben een aanvang genomen.
    Meubelen werden weggebracht om te bewerken en Pedro ontfermt zich over de 'art of paint' binnenshuis...
    Hal, living en keuken krijgen een opfrisbeurt met op de muren een zachte crèmekleurige tint en de plafonds wit, witter witst... In de keuken krijgt één muur een groene tint...pure nature...


    Ook de ramen en deuren aan de buitenkant krijgen een verfbeurt. Na de ijsheiligen wordt de bruine Merantikleur vervangen door een betongrijze tint...
    In het najaar komt dan nog de veranda aan de beurt...

    Categorie:Tussendoortje
    >> Reageer (0)
    19-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussendoortje: op de boekenplank
    Nee nee ik ga niet te voet naar Santiago de Compostela. Maar voor diegene dat het wel van plan zijn is onderstaand boek een must...

    Te Voet naar Santiago de Compostela – De Kustroute bevat uitgebreide beschrijvingen van de pelgrimsroute door het noordelijk kustgebied. Met kaarten en hoogteprofielen speciaal voor wandelaars en fietsers. Het visuele karakter van de gids en de nauwkeurigheid van de kaarten bij elke etappe zorgen dat er geen twijfel ontstaat over de juiste richting. Bovendien bevat het boek praktische informatie over onderdak, winkels, voorzieningen, restaurants en vanzelfsprekend de bezienswaardigheden onderweg.


    De hoofdstukken over voorbereiding en uitrusting geven belangrijke informatie over het beste tijdstip om de reis te beginnen. Daarnaast ook antwoord op de vragen hoe de rugzak gepakt moet worden, welk schoeisel wordt aangeraden en welke medicijnen verstandig zijn om mee te nemen. De hoofdstukken Geschiedenis en Kunst geven inzicht in de betekenis van de route. De gids is onderverdeeld in dertig etappes met elk een uitgebreide routebeschrijving, een apart gedeelte met praktische gegevens , het aantal kilometers en bij benadering de duur en moeilijkheidsgraad van de etappe.

    Categorie:Tussendoortje
    >> Reageer (1)
    10-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussendoortje: Verloren Maandag
    Nen hele boterham...of moeten we zeggen 'worstenbrood'...

    In Antwerpen (én verre omgeving) wordt sinds decennia jaarlijks de “Verloren Maandag” gehandhaafd. In het kielzog van de feestdagen wordt de kilte van januari eensgezind op volkse wijze opgevangen met een eenvoudig culinair ritueel. Tot op heden staat niet vast wat hiertoe aanleiding gaf, maar het is een feit dat op deze bijzondere dag elke Antwerpenaar zich te goed doet aan geurig, smakelijk WORSTENBROOD!

    Voor de vervaardiging van dit bijzondere lekkers  werken ambachtelijke bakkers en beenhouwers nauw samen: traditie dient gerespecteerd te worden. Het beste gehakt wordt verwerkt in een luchtige deegkorst, om duimen en vingers af te likken. Dat zo’n kwaliteitsproduct ook de horeca-uitbaters niet koud laat, spreekt voor zich: op “ Verloren Maandag” verwennen zij, naar aloude gewoonte, hun vaste (en vaak ook minder vaste) klanten met worstenbrood.  Voor wie  van zoet houdt, zijn er  appelbollen.

    Iedereen in het Antwerpse is vertrouwd met deze traditie. Niemand staat erbij stil en iedereen geniet gewoon. Toch is het interessant om even na te gaan waar dit gebruik eigenlijk vandaan komt. Waarom worstenbrood? Waarom worstenbrood op die specifieke maandag? En waarom wordt die maandag alom “Verloren Maandag” genoemd?

    De ware toedracht van dit mysterie, blijft voorlopig een raadsel. Historische archieven en overlevering bieden diverse antwoorden op onze vragen, toch is de exacte herkomst van het worstenbrood en “Verloren Maandag” tot op heden niet bekend. Wel kunnen we, op basis van bekende feiten, u hierbij de meest waarschijnlijke opties duiden.

    In de Middeleeuwen (15de eeuw) legden de ambtenaren op de eerste maandag na Driekoningen hun eed af. Die plechtigheid werd gevolgd door een feest. Om dat feest voor de stad betaalbaar te houden, kregen de ambtenaren een goedkoop vleesbroodje te eten. Aangezien de ambtenaren de rest van die dag niet meer werkten, werd die specifieke dag al gauw “Verloren Maandag” gedoopt.

    Verder is er in oude geschriften sprake van een “verzworen maandag”: een Lorreinse akte uit 1231 verhaalt over de “lundi parjure”, de dag waarop sommige ambtenaren hun eed aflegden. Deze aanduiding bleef echter niet beperkt tot de maandag na de eerste zondag na Driekoningen. Er wordt immers ook gesproken over de “verzworen maandag van Pasen“ of de “verzworen maandag van Kerstmis“. In Antwerpen wordt hiervan gewag gemaakt in een kerkrekening d.d. 1431, en later ook in een stadsrekening uit 1513. De eerste “Verloren Maandag” komen we tegen in 1730, te Leuven. Ook hierbij zou het gaan om een dag die “verloren” was: er werd niet gewerkt, omwille van de feestelijkheden ter gelegenheid van de eedaflegging der ambtenaren.

    Ook het voorlezen van gildenboeken, met daarin de rechten en plichten der ambachtslui, zou tot een “Verloren Maandag” geleid hebben. Hierna, zo wordt gesteld, zou de patroon zijn gildenleden immers op een borrel vergast hebben. Dit gebruik was naar verluidt vooral in Antwerpen in zwang. In andere gemeenten gingen gildenleden van deur tot deur de nieuwjaarswensen aanbieden, in naam van hun patroon. Het lijkt vrij veilig te veronderstellen dat ook dit aanleiding gaf tot herbergbezoek en werkverzuim. In andere gewesten gelden voor soortgelijke dagen andere benamingen: “weversmaandag” in de Westhoek, “koppermaandag” in Nederland. “Kopperen” had namelijk de betekenis: “zich tegoed doen aan spijs en drank”.

    Verondersteld wordt dat het voornoemde georganiseerde herbergbezoek de herbergiers op ideeën bracht. Zo zouden zij nagestreefd hebben hun klanten zo lang mogelijk in hun zaak te houden, dit onder meer door te zorgen voor een hapje. En mocht dat lekkers bovendien de dorst aanwakkeren, dan zou dat mooi meegenomen zijn! In samenwerking met slagers en bakkers trakteerden de herbergiers hun klanten dan ook op gebraden vlees en versgebakken brood. Om dit alles economisch verantwoord te houden, werd geopteerd voor goedkope, vette vleessoorten, bij voorkeur worst. Om het vet van dit vlees enigszins op te slorpen, werden de worsten verpakt in deeg, en zo opgediend. De herbergbezoekers aten de worst, en het van vet doordrongen brood werd, aan de hond gegeven…

    Andere bronnen verwijzen dan weer naar de Antwerpse haven. Traditioneel mochten de havenarbeiders op de maandag na de eerste zondag na Driekoningen op kosten van de natiebazen… drinken! Daarbij werd hen iets warms te eten aangeboden, samengesteld uit ‘onverkoopbaar’ vlees, en brood. Dat “verloren brood“ zou dan aan de oorsprong liggen van de specifieke naam van die dag.

    Het eten van écht worstenbrood, zoals wij dat nu kennen, zou pas opgekomen zijn rond 1880, en dan nog slechts sporadisch. Een eerste spoor wordt aangetroffen in het boek van Edward Poffé: “ Plezante mannen in een plezante stad”. Pas na de Tweede Wereldoorlog zorgde het worstenbrood bij de bakker voor een grote toeloop op “ Verloren Maandag”. Tot op heden word deze lekkere traditie gehandhaafd, alhoewel worstenbrood nu het ganse jaar door vlot verkrijgbaar is.

    In de zestiger jaren was in het Antwerpse een worstenbroodmaaltijd gebruikelijk op “Verloren Maandag”. Later werd in herbergen worstenbrood gratis aangeboden, om de dorst op peil te houden. Nog later zouden ook heel wat bedrijven mee gaan doen: op “Verloren Maandag” werd het lunchpakket, al dan niet op kosten van de baas, door één of meerdere worstenbroden vervangen.

    Wat ook de oorsprong van de term “ Verloren Maandag” en van het worstenbrood mag zijn, feit is dat in gans de stad Antwerpen en ver daarbuiten, op deze bijzondere dag worstenbrood een belangrijke plaats op het menu inneemt, en dit zowel thuis als op het werk en zo deze smakelijke traditie ook vandaag nog springlevend wordt gehouden .

    Info gehaald uit geocaching GC2M3WR

    Categorie:Tussendoortje
    >> Reageer (1)
    30-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussendoortje: happy 2011



    Prettige eindejaarsfeesten en
    een gezond en vredevol 2011


    Categorie:Tussendoortje
    >> Reageer (2)
    15-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussendoortje: kinderzitjes in de auto
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wij, grootouders, gaan soms op stap (per auto) met onze kleinkinderen. Hoe je veilig je kleinkinderen per auto kan vervoeren lees je hier onder...

    Niet bij een airbag:
    De kinderstoel hoort op de achterbank. Op de bijrijdersstoel mag ook, maar daar zit vaak een airbag. Die moet u dan uitschakelen, ook als het kinderstoeltje naar achteren is gericht. Voor kinderen tot 12 jaar is een plek met een airbag ervoor sowieso af te raden.

    Kinderen op schoot, voor- of achterin, mag niet. Als de kinderen groot genoeg zijn om op een gewone stoel met gordel te zitten, let dan op dat de rugleuning recht staat. Anders kunnen ze bij een aanrijding onderuit schieten. Moet de riem over de hals lopen en niet over de schouder, gebruik dan een stoelverhoger. ‘Groot genoeg’ is niet afhankelijk van leeftijd, maar van lengte: 1,35 meter.

    Welke stoel is geschikt?
    Voor kinderen onder de 1,35 meter is het gewicht bepalend voor de keuze van het kinderzitje. Minder dan 13 kilo: babyautostoeltje (groep 0 en 0+)
    Deze draagmandjes, of naar het veel verkochte merk ‘Maxi Cosi’ vernoemde stoeltjes, plaatst u tegen de rijrichting in en zet u met de gewone driepuntsgordel vast. Er is ook een zogeheten Isofix-systeem, waarvoor u geen gordel nodig hebt, maar die past niet in iedere auto. Laat u goed informeren bij de aanschaf en probeer een stoeltje altijd uit in uw eigen auto.

    9-18 kilo: kinderautostoeltje (groep 1)
    Deze stoeltjes staan in de rijrichting en zijn bedoeld voor kinderen die zelfstandig kunnen zitten. Het kind zit in een vijfpuntsgordel. Ook deze zet u vast met de gordel of Isofix. Deze stoelen zijn vaak enigszins verstelbaar van rechtop tot iets onderuit. Let bij de aanschaf nu ook op praktische zaken zoals afwasbaarheid en afneembaarheid van bekleding.

    15-36 kilo: zittingverhoger (groep 2 +3)
    Deze ‘booster-seat’ is een hulpje dat ervoor zorgt dat de gordel niet over hals en/of buik loopt, maar over schouder en heup. Ze zijn er met en zonder rugleuning.
    Boven de 36 kilo:
    Voor kinderen zwaarder dan 36 kilo zijn geen goedgekeurde stoelen beschikbaar en deze kinderen zouden alleen de autogordel kunnen gebruiken. Mocht de gordel toch over de hals en/of buik lopen, dan is het beter om toch een stoelverhoger te gebruiken.

    Info: plusonline.nl

    Categorie:Tussendoortje
    >> Reageer (1)
    14-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussendoortje: verder strijden...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor u gelezen.
    Dit is reeds jaren bezig...de strijd wordt verder gezet...het is er zo mooi om langs te fietsen en te wandelen...wil u meer weten klik dan op de afbeelding...

    NEEN aan de verbreding van het Schipdonkkanaal!

    Verloedering van de unieke sfeer en het historisch landschap van Damme en Oostkerke. Verzilting in de ruime omgeving. Onteigeningen. Waardevermindering van gronden en onroerend goed. Aanslag op het toerisme en de horeca. Opsplitsing van leefgemeenschappen. Daar bovenop een werffase die vijf tot tien jaar zal aanhouden en de levenskwaliteit grondig zal aantasten. Dat zijn enkele van de gevolgen die "Het Vlakke Land" tussen Brugge en Gent te wachten staan als het Zeebrugse Havenbedrijf (MBZ) zijn zin krijgt. Dat plant op korte termijn de ombouw van het Schipdonkkanaal tussen Brugge en Zomergem tot een industrieel duwvaartkanaal.

    't Groot Gedelf staat volledig achter de economische ontwikkeling en de groei van de tewerkstelling in de Zeebrugse haven, maar verzet zich met klem tegen dit project.

    De logistieke ontsluiting kan perfect worden verwezenlijkt met alternatieve middelen die efficienter en ecologischer zijn en geen afbreuk doen aan de tewerkstellingskansen. Integendeel: estuaire schepen zijn onmiddellijk inzetbaar, terwijl het op een exploiteerbaar Schipdonkkanaal nog vijftien jaar wachten is. Ook het spoor heeft meer dan voldoende mogelijkheden. Dit is kiezen tussen goede economie en slechte economie.

    Info en foto: tgrootgedelf.be


    Categorie:Tussendoortje
    >> Reageer (0)


    20081224Pedro.jpg image by Pedro48
    Over mezelf...
    Ik ben Pierre V alias Pedro
    Op Sinterklaasdag,
    anno 1948,
    ben ik als Mechelaar
    de wereld op gezet.
    Nu al geruime tijd
    woonachtig in
    "mijn dorp in de Kempen".
    Hobby's:
    Fietsen in de vrije natuur
    Geocaching en koffieleut...
    Heb net een fietstocht als peregrino
    naar  Santiago de Compostela 
    achter de rug ten voordele van...
    LCH Belgium vzw
    (Langerhans Cel Histiocytose)
    logo150devrolijkebloggezw1.gif

    untitled-3.jpg picture by Pedro48

    Profile for PedroLewis


    Inhoud blog
  • Koffiedrinken in Italië
  • Spaghetti
  • Opkuis
  • Koffieticje
  • Toscane van het noorden?
  • Toscane
  • Les Jardins d'Annevoie
  • Dinant
  • Koffieticje
  • DonJon van Crupet

    100%
    150%
    200%

    LOEP

    Zoeken in blog


    Laatste commentaren
  • 02.33.60.84.63 (Jack)
        op Koffiedrinken in Italië
  • Belgische zanger Matthias Lens. (Dirk)
        op Koffiedrinken in Italië
  • Goede morgen (Dirk)
        op Koffiedrinken in Italië
  • Muziek Box Django Wagner (Dirk)
        op Koffiedrinken in Italië
  • Zomaar een kaartje gemaakt. (Dirk)
        op Koffiedrinken in Italië
  • Geniet van de eerste dag van het weekend!! (Rachel Belmans)
        op Koffiedrinken in Italië
  • Fijne nachtrust! (Rachel Belmans)
        op Koffieticje
  • een aangename warme vrijdag (Patricia)
        op Mosseltijd...
  • Goede middag (Dirk)
        op Koffieticje
  • Een fijne zomerse midweek! (Rachel Belmans)
        op Greve in Chianti



  • Eerst vragen
    dan met
    toestemming
    kopiëren




    Archief per maand
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 09-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 10-2005
  • 09-2005
  • 08-2005
  • 07-2005
  • 06-2005
  • 05-2005
  • 04-2005


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!