NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Peter LeysArchief
 • Alle berichten


  14-11-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Traditioneel Advents-Kerstconcert met samenzang in St.-Andrieskerk o.l.v. Pieter Vis

  Muziek van bij ons en vanuit de wereld rond de Grote Oorlog 1915 tot 1918

   

  Op de derde Adventszondag vindt de traditionele Advents-Kerstconcert plaats en wel op 13 december a.s. aanvang 15.00 uur in de Sint-Andrieskerk aan de Waaistraat nr. 1 te Antwerpen. Muzikale medewerking wordt verleend door het Koninklijk Mannenkoor Netezonen uit Lier onder leiding van hun dirigent Dirk Baert.

  Het Advents-Kerstconcert vindt plaats onder de bezielende leiding van musicus Dr. Pieter Vis.

   

  Een deel van het programma zal afgestemd zijn op liederen rond de Grote Oorlog (1914-’18). Het thema daarbij is ‘Vrede, Gerechtigheid, Barmhartigheid en Vrijheid’. Tevens wordt op die zondag het buitengewoon Heilig Jaar met als thema ‘Jubileum van Barmhartigheid’ wereldwijd gevierd.  

  Pastoor Rudi Mannaerts zal als gastheer van de parochiekerk naast het welkomstwoord zijn welluidende stem in één der schoonste gregoriaanse Adventshymnen, Rorate Caeli Desuper ons oproepen mee te zingen.

   

  Naast de vaak populaire Vlaamse en Nederlandstalige kerstliederen, die kunnen worden meegezongen, klinken er enkele gedichten uit de Noodhoornbundel van de West-Vlaamse volksdichter René De Clercq (1877-1932) voor gedragen door de heren Wim De Wit en Pieter Vis.

   

  Afwisselend klinkt er koorzang van eigen bodem maar er is ook plaats voor kerstliederen uit Oostenrijk. Dit mede in het kader van Robert Stolz’s 40e sterfjaar. Wie weet trouwens dat deze beroemde Operette-componist, ook mooie gevoelige kerstliederen en een Ave Maria schreef.

   

  Er treden enkele getalenteerde jonge musici op. Het zijn de pianist Tim Mulleman, de sopraan Wijnie Puijk uit Nederland, de baritonzangers Pieter–Jan Koninckx en Michel Asselmans. Als ‘kers op de kersttaart’, en op vele verzoek, de jonge Nederlandse violiste Svenja Staats, winnares van het Prinses Christina Concours. Alle instrumentalisten worden op het Johannesorgel begeleid door de huisorganist Peter Possemiers. Na afloop is er gratis warme chocolademelk of Glühwein.

  Voorverkoop kaarten tot 11 december – de toegangsprijs is € 12. Men kan ook aan de kerk zelve van 9u tot 12u op de weekdagen kaarten kopen.

   

  Kaartverkoop via het secretariaat: 0497.48.64.76 of per E-post: wardsteffens@telenet.be.

  Of elektronische reservering bij KBC – BE95-74502912 8058 ‘Kerstconcert 2015- St.-Andrieskerk’,

  dient ten laatste te zijn overgeschreven op 12 december a.s. op bovengenoemde rekening!

  Op de dag van het concert liggen dan vanaf 13.15 uur uw kaarten klaar bij de ingang.

   

  Pas op: op de dag van het concert kost een toegangskaart € 14,-. Organisatie: Elza Vis de Clercq Stichting: www.elzavisdeclercqstichtinq.nl   /  Pieter Vis, GSM 0474-704658 / E-post: psarispetros6@gmail.com


  06-11-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joseph Ryelandt

  Hommage aan Joseph Ryelandt

                                                                      door   Annelies Focquaert

  In de concertreeks ‘Hommage aan Joseph Ryelandt’ brengt het De la Haye-ensemble   een mooie keuze van koor- en kamermuziek van de Brugse componist Joseph   Ryelandt. De reeks wordt afgesloten met een cd-voorstelling in de vorm van   een lecture-recital.

  Ryelandt schreef een omvangrijk oeuvre, waaronder kamermuziek   en heel wat koorwerken. In een tijdspanne van een halve eeuw evolueerde zijn   stijl vanuit de Duits-romantische traditie, over invloeden van César Franck   naar een Frans-impressionistisch gekleurd klankbeeld dat verwijst naar   Gabriël Fauré. Het project ontstond onder impuls van het De la Haye-ensemble,   met Hans Cammaert, viool, Daan De Vos, cello en Bart Meuris, piano. Zij   brengen Ryelandts kamermuziek. U hoort ook het gemengd koor Altra Voce o.l.v.   Sabine Haenebalcke, het Vocaal Damesensemble Arabesk, o.l.v. Marc Van den   Borre en het vrouwenkoor Cappella Concinite o.l.v. Ludo Claesen. Sopraan   Danny Van Hoof zingt de solopartij en het Kamerorkest ‘Ensemble a’ verzorgt   de orkestrale begeleiding.

  Data en plaatsen

     
  • zaterdag 21.11.2015 | 20.15        uur | Jezuïetenkerk Lier, Gasthuisvest 50
          tickets: www.lierscultuurcentrum.be
  •   
  • zondag 22.11.2015 | 15 uur |        St-Kwintenskerk Leuven, Naamsestraat 160a
          tickets: www.concinite.be / 016 40        58 02
  •   
  • zaterdag 28.11.2015 | 20.15        uur | St-Maartenkerk Kortrijk, Lange Steenstraat
          tickets: 0486 724 278
  •   
  • zondag 29.11.2015 | 16 uur |        Christus Koningkerk Gent, Rerum Novarumplein
          tickets: 0478 540 585
  •   
  • zaterdag 12.12.2015 | 20.30        uur | Rosario Bever, Poreel 10a
          Lecture recital ‘Hommage aan Joseph Ryelandt’. Cd-voorstelling van de        opname JOSEPH        RYELANDT. Chamber Music for Piano and Strings door het De la        Haye-ensemble
          tickets: www.rosario.be / 054 58 68        20

   


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interessant concert voor koor, cello en piano

  Vlaams pianist Peter Ritzen met cellist Boris Baraz en het koor Vivente Voce (o.l.v. Jeroen Keymeulen) brengen op zaterdag 19 december een programma met muziek van o.a. Liszt, Bach, Grieg, Brahms, Lauridsen, Debussy en Mendelssohn.

  Plaats: Zaal Parnassus in de Oude Houtlei 122 in 9000 Gent.

  Kaarten via: k.ritzen@belgacom.net

  Bijlagen:
  Peter Ritzen.pdf (671 KB)   


  15-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeugd en Muziek - Amaj

  Gelezen bij deredactie:

  Amaj: Nieuwe start voor Vlaamse symfonische jeugdorkesten

  do 15/10/2015 - 15:33 Iris De Bondt, redacteur bij C.H.I.P.S StampMediaVanaf vandaag worden de symfonische jeugdorkesten van Jeugd en Muziek Vlaanderen ondergebracht in de nieuwe organisatie Amaj. De Vlaamse regering had bij de laatste subsidieaanvraag namelijk laten weten dat Jeugd en Muziek Vlaanderen moest hervormen. "Na dit feestweekend zullen we voortgaan als twee aparte organisaties die elk hun eigen weg gaan: Jeugd en Muziek Vlaanderen én Amaj", verduidelijkt Veerle Braem.

  Toen Jeugd en Muziek Vlaanderen twee à drie jaar geleden haar nieuwe subsidieaanvraag indiende bij de Vlaamse Gemeenschap, kreeg ze daar geen positieve feedback op.

  "Volgens het ministerie van Cultuur bestond de organisatie uit te veel afzonderlijke lokale afdelingen en organiseerde ze te veel verschillende activiteiten, waardoor de regering weinig controle had over waar haar subsidiegeld precies aan besteed werd. Er zat dus maar één ding op: vernieuwen”, vertelt gedelegeerd bestuurder Veerle Braem.

  "Vernieuwen is nodig", vult Roel Willems, artistiek leider en dirigent bij Amaj, aan. "Je moet mee met je tijd en jongeren verdienen een eigentijdse aanpak."

  Initiatie versus jeugdorkest

  Jeugd en Muziek wil zich vanaf nu voornamelijk concentreren op muziekinitiatie en zoveel mogelijk kinderen muziek laten ontdekken. Dat gebeurt door de allerjongsten te laten kennismaken met verschillende muziekstijlen en door extra inspanningen te doen om ook kansarme kinderen te laten proeven van muziek.

  “In die visie is er jammer genoeg geen plaats meer voor de symfonische jeugdorkesten, die al vele jaren deel uitmaken van Jeugd en Muziek”, vertelt Braem.

  "Om het voortbestaan van de symfonische jeugdorkesten te kunnen waarborgen, hebben we Amaj opgericht", vertelt Pieter Schuermans, die net als Willems artistiek leider en dirigent bij Amaj is.

  "In onze organisatie zullen musicerende jongeren en symfonische muziek centraal staan. We willen elke jongere, ongeacht zijn niveau, groeikansen bieden binnen de organisatie. Samen musiceren, moet voor zowel beginners, gevorderden als voor diegenen die willen doorstromen naar het professionele circuit leuk zijn."

  Amaj = A-majeur

  Amaj is geen acroniem, maar staat voor de toonladder A-majeur. "Deze toonladder is een optimistische toonladder, die dynamiek en vitaliteit symboliseert. Bovendien is de A de stemnoot van een symfonisch orkest", verklaart Braem.

  "De orkesten krijgen elk een nieuwe naam: het Jeugd en Muziek Orkest van Antwerpen, Jeugd en Muziek Orkest van Oost-Vlaanderen en het Limburgs Orkest Jeugd en Muziek zullen voortaan respectievelijk Jong Symfonisch Antwerpen, Jong Symfonisch Gent en Jong Symfonisch Limburg heten."

  “Het is de bedoeling dat de provinciale orkesten meer zullen samenwerken dan nu het geval is”, gaat Schuermans voort. “Hoewel de orkesten elk apart in hun eigen provincie concerten zullen blijven geven, willen we jongeren uit de verschillende Vlaamse provincies vaker samenbrengen in verschillende projecten.”

  "Graag afdeling in Brussel"

  Voort wil Amaj graag meer kansen geven aan beginnende muzikanten. "In Antwerpen organiseerde Jeugd en Muziek Antwerpen onder andere de musiceerdagen, twee dagen waarop jonge musici de gelegenheid kregen samen te spelen met leeftijdgenoten van hetzelfde muzikale niveau. Ook bestaat het juniorenorkest, voor muzikanten vanaf 12 jaar, en een strijkorkest voor jonge strijkers al geruime tijd. Die initiatieven zullen we overnemen en voort uitbouwen, en uitbreiden naar de verschillende Vlaamse provincies, in samenwerking met het Deeltijds Kunstonderwijs."

  In de toekomst zou Amaj ook graag een afdeling in Brussel hebben, om zo de Brusselse jeugd dicht bij huis de kans te geven om te musiceren in groep. Uiteraard blijft de samenwerking met Jeugd en Muziek Vlaanderen bestaan.

  Willems: "We zijn nu twee verschillende organisaties, met elk onze eigen specialiteiten en dat kan alleen positief zijn voor de jongeren. Er kan nu veel meer worden ingezet op specifieke begeleiding."

  Subsidies in 2017?

  En hoe zit het nu met die broodnodige subsidies? "We hebben een dossier voor structurele subsidies ingediend, en we hopen dat we die vanaf 2017 kunnen ontvangen", vertelt Braem.

  "Intussen hebben we crowdfunding opgestart en zijn we nog op zoek naar extra sponsors. Ook de ticketverkoop van de concerten, die wie in eigen beheer organiseren, is een belangrijke bron van inkomsten."

  De eerste samenwerking tussen de provinciale orkesten en de eerste samenwerking tussen Amaj, en Jeugd en Muziek is alvast een feit. Op zaterdag 17 oktober 2015 geeft Amaj Jong Symfonisch haar eerste concert in Bozar, tijdens "75 jaar Jeugd en Muziek". Er zullen meer dan 130 muzikanten op het podium zitten.


  01-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werken van Jef Tinel uitgegeven
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De Vlaamse uitgeverij EUPRINT (Heverlee) gaf pas een compositie uit van de Vlaamse componist Jef TINEL (1885-1972).
  Het betreft een 4-stemmige mis voor koor en orgel: Missa in honorem sacratissimi sacramenti.

  In 2011 publiceerde Euprint ook al een werk van Jef Tinel, nl. het Latijnse motet 'O Salutaris hostia' voor 4-stemmig koor en orgel. 

  Ware aanraders voor onze koren!

  Bijlagen:
  EUPRINT O Salutaris _ Jef Tinel.pdf (89.4 KB)   
  Missa I H S Sacramenti JefTinel.pdf (2.9 MB)   


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ad multos annos Wilfried Westerlinck

  Op 3 oktober 2015 wordt componist Wilfried Westerlinck 70.

  Om hem een gelukkige verjaardag te wensen, worden er heel wat concerten georganiseerd met zijn muziek. Hierbij een kort overzicht:

  • Vrijdag 9 oktober 2015 - 12u00 - Middagconcerten van Antwerpen
   Strijkkwartet nr. 3 - door Spiegel String Quartet
    
  • Zondag 18 oktober 2015 - 15u00 - Muziekacademie Ekeren
   Bicinium voor twee altviolen - door  Ensemble Leo De Neve
    
  • Zondag 25 oktober 2015 - 11u00 - CC Berchem
   Strijkkwartet nr. 1 - door Donacordakwartet
    
  • Donderdag 19 november 2015 - 20u00 - Roosdaal
   Epigrammen voor strijktrio - door Oddyseia ensemble
    

  Vrijdag 18 december 2015 - 12u30 - Studio 1 Flagey, Brussel
  Celebrating Wilfried Westerlinck - voorstelling van de nieuwe cd, met uitvoerders Aldo Baerten (fluit), Benjamin Dieltjens (klarinet), Annie Lavoisier (harp), Kugoni Trio (saxofoon, viool, piano)


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cantate van De Boeck opgediept...
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op 17 en 31 oktober 2015 wordt in Merchtem en in Meise de Baron d’Hoogvorstcantate van August De Boeck opnieuw uitgevoerd.

  17 oktober2015, 20u00 - CC De Muze - Brusselsesteenweg 69, Meise.
  Tickets Kassa: €16 / Vvk & Abo3: €14 / Abo6: €13 / Abo10: €12,  www.demuzevanmeise.be.

  31 oktober 2015, 20u00- Gemeentelijke Feestzaal - Drinkeling 10, Brussegem (Merchtem).
  Tickets Kassa: €10 / Vvk: €8 via cultuurdienst Merchtem, 052 381181 - cultuur@merchtem.be.

  Uitvoerders
  Gemengd Koor Canticorum, Merchtems Parochiaal Mannenkoor, Cantorij Sint-Cecilia, Kamerkoor Helicante, Carmina Kamerkoor, Kommakoor/Tremakoor en Brassband Buizingen o.l.v. Luc Vertommen.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdenking Herman Roelstraete
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het Kamerorkest (Brugge) onder leiding van Ning Kam voert orkestwerk uit van Herman Roelstraete en Peter Tsjaikovski. Vooraf zingen de koren Die Boose, De Kerels en het Sint-Janskoor Kachtem liederen van Herman Roelstraete.

  Dertig jaar gelden overleed Herman Roelstraete. Hij was directeur van de muziekschool van Izegem, componist, koorleider, pedagoog, organist, onderzoeker...

  Het concert vindt plaats in de Kerk H. Familie (Bosmolens) in Izegem, op zaterdag 17 oktober 2015 om 20u00.

  Meer informatie en tickets: 051 300 024.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdenkingsmis Lodewijk De Vocht
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op 18 oktober 2015 vindt in de Antwerpse Carolus Borromeuskerk om 12u30 de jaarlijkse herdenkingsmis Lodewijk De Vocht plaats.

  Dit jaar werd er voor gekozen om een totaal onbekende mis van De Vocht te verkennen. Ze bestaat enkel uit een Kyrie en Gloria, en wordt begeleid door strijkers en orgel. Ze heeft geen naam.


  10-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jef Tinel

  KERSTCONCERT MET HOMMAGE AAN JEF TINEL

  Programma: 
  • werken voor koor en orgel van Jef Tinel
  • Edgar Tinel - Sonate voor orgel
  Bezetting: 
  • Laure Dermaut, orgel
  • koor Arabeske
  • Marc Vanden Borre, dirigent
  Plaats: 
  Datum en tijdstip: 
  20/12/2015 - 16:00


  03-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herman De Houwer

  Jubileumconcert Herman De Houwer

  Jubileumconcert Herman De Houwer
  Herman De Houwer was organist-kapelmeester van de St.-Pieterskerk te Turnhout van 1967 tot 2005. Daarnaast was hij muziekleraar aan het Klein Seminarie te Hoogstraten. Heman maakte zich bijzonder verdienstelijk als componist en bewerker van koormuziek. Een aantal van zijn werken werden uitgegeven. En nu wordt hij in de bloemen gezet voor zijn zeventigste verjaardag. Gratis Westmalle en abdijkaas.
  Wie
  Herman De Houwer, Cantat, Jos Van den Heuvel, nog te bepalen, Nico Declerck
  Waar
  H.Hartkerk, Kerkplein 17, 2300 Turnhout
  Wanneer
  za 26/09/15 van 19:30 tot 21:00
  Organisator
  vzw octave
  Prijs
  € 12 (8,00€ : beschermlid GRATIS : -18 jaar)
  Contact
  e-mail: info@vzw-octave.be
  website: http://www.vzw-octave.be
  Uitgebreide infotekst

  Herman De Houwer was organist-kapelmeester van de St.-Pieterskerk te Turnhout van 1967 tot 2005. Daarnaast was hij muziekleraar aan het Klein Seminarie te Hoogstraten. Heman maakte zich bijzonder verdienstelijk als componist en bewerker van koormuziek. Een aantal van zijn werken werden uitgegeven.

  Cantat ontstond in 2006. In 2012 breidde het uit tot 10 zangers. Dirigent Herman De Houwer laat alle muzikale genres gaan van de Renaissance tot het heden aan bod komen.

  Jos van den Heuvel studeerde orgel aan de Muziekacademie van Eisden-Maasmechelen. Van 1975 tot 1992 was hij organist van het Klooster van de Minderbroeders van Rekem-Lanaken en sinds 2008 van het historische Verbuecken orgel in Vosselaar.

  Nico Declerck leerde de knepen van het vak bij Stanislas Deriemaeker, Joris Verdin en Guy Bovet. Als voorstellingsleider bij Opera Vlaanderen is enige theatraliteit hem niet vreemd. Hij is organist in Turnhout en Hoogstraten en verantwoordelijk voor de orgelrenaissance der Noorderkempen.

  Bron: UiTinVlaanderen.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orgel en koor

  Orgel en Koorconcert

  Orgel en Koorconcert
  Wannes Vanderhoeven verkent de mogelijkheden van het indrukwekkende Stevensorgel met werk van o.a. Brewer, Jongen, Bridge en Elgar. Het koor Helicon zingt o.l.v. Geert Hendrix prachtige Vlaamse en Engelse Kathedraalmuziek van o.a. Van Nuffel, Stanford, Harris en Elgar.
  Wie
  Wannes Vanderhoeven, Kamerkoor Helicon, Geert Hendrix, Danny Van Hoof, Hans Vereyken
  Waar
  Sint-Gummaruskerk, Kardinaal Mercierplein -, 2500 Lier
  Wanneer
  do 17/09/15 om 20:30
  Organisator
  Orgelcomité Sint-Gummarus v.z.w.
  Prijs
  € 14 (Basisprijs: € 14; 65+: € 12; studenten: € 6)
  Contact
  tel.: 0497 433 644
  Reservatie
  e-mail: info@orgelconcertenlier.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koormuziek

  Gelezen bij Koor en Stem

  Aarschot Volkoren op 12 september

  Aarschot Volkoren, het grootse korenfestival van Vlaanderen, vindt voor de derde keer plaats in de Demerstad. Meer dan 50 koren uit binnen- en buitenland zakken op 12 september af naar Aarschot. Verspreid over een tiental locaties in de binnenstad treden ze op. Rond 17.30 uur sluit het korenfestival af met een samenzang. Gratis toegang. Verschillende locaties doorheen de stad, van 11 tot 18 uur. Alle info:www.aarschotvolkoren.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cantate van De Boeck

  BARON D'HOOGVORSTCANTATE VAN AUGUST DE BOECK

  Programma: 
  • August De Boeck - Baron d’Hoogvorstcantate (1893)
  Bezetting: 
  • Brassband Buizingen
  • koor van de Akademie (Meise), Kamerkoor Helicante,Carmina Kamerkoor Merchtemse koren
  Plaats: 
  Datum en tijdstip: 
  17/10/2015 - 20:00


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.August De Boeck

  ORGELCONCERT IN IEPER

  Programma: 
  • orgelwerk van August De Boeck
  Bezetting: 
  • Ludo Geloen, orgel
  Plaats: 
  Datum en tijdstip: 
  08/10/2015 - 13:00
  Tickets: 

  aan de ingang


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flor Peeters

  WERK VAN FLOR PEETERS IN SINT-NIKLAAS

  Programma: 
  • Flor Peeters - Concerto voor orgel en piano, op. 74
  Bezetting: 
  • Peter Van de Velde, orgel
  • Marianna Nevolovitsch, piano
  Plaats: 

  Sint-Niklaas, O.-L.-Vrouwekerk

  Datum en tijdstip: 
  25/09/2015 - 20:30


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herman Roelstraete

  RELIGIEUZE MUZIEK VAN ROELSTRAETE IN IZEGEM

  Programma: 
  • koorwerken van Herman Roelstraete
  Bezetting: 
  • vier Izegemse koren
  • NN, dirigent
  Plaats: 

  Izegem, Sint-Tillokerk

  Datum en tijdstip: 
  20/09/2015 - 10:00
  Tickets: 

  toegang gratis (eucharistieviering)


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse orgelmuziek in het buitenland

  BELGISCHE ORGELMUZIEK IN BAD TÖLZ [DE]

  Programma: 
  • Jacques-Nicolas Lemmens - Fanfare
  • Edgar Tinel - Sonate in g-moll, op. 29 (Allegro con moto, Andante sostenuto, Allegro moderato)
  • Joseph Jongen - Prière (uit“Quatre pieces, op. 37)
  • Joseph Jongen - Sonata Eroica, op. 94
  • Flor Peeters - O God, thou faithfull God (uit 30 Chorale Preludes, op. 68.)
  • Flor Peeters - Toccata, Fugue et Hymne sur “Ave Maris Stella”, op. 28
  Bezetting: 
  • Peter Van de Velde, orgel
  Plaats: 
  Datum en tijdstip: 
  17/09/2015 (Gehele dag)


  21-08-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 CD's met Vlaamse muziek

  Warm aanbevolen

  Een CD met Vlaamse clavecimbelmuziek van vroeger en nu.
  Een CD met liederen van Edgar Tinel, Peter Benoit, Arthur Meulemans, Arthur Verhoeven...

  Meer info in de bijlage.

  Bijlagen:
  CD's Phaedra.pdf (3.9 MB)   


  26-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orgelnieuws

  (De Vlaamse orgelkrant)

  21ste orgelwandeling Antwerpen
  Vrijdag 14 augustus Samenkomst aan de Keizerskapel: Keizerstraat 21-23, 2000 Antwerpen om  13.30u
   
  Die dag organiseert de orgelvereniging Calcant voor de 21ste maal een orgelwandeling doorheen Antwerpen.
  Het programma ziet er als volgt uit:
  1. Keizerskapel: orgel in 1864 gebouwd door de Antwerpse orgelbouwer Mondt-Groenewoudt.
  Jan Van Mol, orgel en Christel De Meulder, sopraan.
  2. Carolus Borromeuskerk: Dillens/Delhaye/Schumacher - 1722/1810/2014
  Olga Kijowski, orgel
  3. Elisabethkapel (Elzenveld): Het oude Bremser-orgel, waarvan alleen de prachtige kast bewaar is gebleven, is gereconstrueerd. Het vroeg-romantisch instrument dat hierin door Loret werd geplaats, is zelfstandig gemaakt.
  Bremser/Thomas - 1675/2088
  François-Bernard Loret/Thomas - 1844-2008
  Geert van de Wetering, orgel en Bert van de Weetering, zang
   
  Hoogtepunt in deze wandeling is natuurlijk de presentatie van het pas gerestaureerde orgel van de oude Jezuïetenkerk, de Carolus Borromeus. Tegelijk krijgen we de gelegenheid om een paar historische oases in de oude binnenstad te bewonderen: de zgn. Keizerskapel en de kapel van het historische gasthuis van Anwerpen.

  Een wandeling door centrum Antwerpen van goed één kilometer. Alternatieven via het openbaar vervoer.
  Uitvoerige brochure waarin orgels en hun omgeving worden toegelicht door Jan Van Mol.
  Deelname: 8 Euro, leden van Calcant, Orgel in Vlaanderen betalen 6 Euro
  inschrijvingen vóór 8 augustus ten name van: Calcant vzw
  BE74 0016 2555 5807
   
  Internationale Orgelacademie Tongeren
  Dinsdag 11  tot en met zaterdag 15 augustus
   
  Een inspirerende 5-daagse stage voor organisten. De academie is bedoeld voor gevorderde liefhebbers, orgelstudenten (vanaf niveau hogere graad academie), semi-professionele en professionele organisten, zonder leeftijdsbegrenzing.
  Onder leiding van gerenommeerde docenten kan je kennis maken met en ervaring opdoen in het bespelen van meerdere monumentale, historische orgels. Er wordt aandacht besteed aan techniek, literatuur, interpretatie en registratie. Deelname kan actief of als luisteraar. De academie leidt tot een doelgericht eindresultaat met concerten, een radiomis en een concertmis in Tongeren en Sint-Truiden.
   
  Docenten: Leon Berben klavecinist, organist, continuo - speler - Keulen (D); Ludger Lohmann organist en Hochschulprofessor - Stuttgart (D); Luc Ponet organist,docent en inspecteur kunstonderwijs - Tongeren/Leuven (B); Jos Van der Kooy organist, improvisator en docent - Amsterdam/Haarlem (NL)
   
  Orgels: Tongeren: Le Picard-orgel,1750-1752, restauratie door la Manufacture d’orgues Thomas, 2002, IV + Ped., 51 reg. en het O.L.V.-koororgel, 2014, Manufacture d’orgues Thomas, II+ Ped., 21 reg.
  Sint-Truiden: Schumacher-orgel, 1996/2014, III + Ped., 42 reg.
  Alden Biesen: Van Peteghemorgel, 1788, gerestaureerd door Jos Moors, 1999, II, 18 reg.
   
  Repertoire: 1 dag workshop improvisatie (Jos Van der Kooy);1 dag  workshop continuospel (Leon Berben); masterclass J. S. Bach en F. Mendelssohn Bartholdy (integraal orgelwerk) (Ludger Lohmann); masterclass 17de en 18de eeuwse orgelmuziek uit het prinsbisdom Luik, de Lage Landen en Frankrijk (Luc Ponet)
   
  Meer informatie: http://lepicardorgeltongeren.wordpress.com   
  Contact: Internationale Zomeracademie Haspengouw t.a.v. Marjan Bosmans (coördinator) Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen (B) tel. +32 499 31 70 08 bosmansmarjan@gmail.com  


  Bezoekers ....

  Zin om een boodschap door te geven? Dit kan hier.


  Interessante sites op het net
 • Algemeen Nederlands Zangverbond
 • Koor en Stem
 • Studiecentrum voor Vlaamse Muziek
 • IMSLP: partituren op het net
 • Leven en werk van Jef TINEL
 • Partituren op het net (CPDL)
 • Componisteninfo (Matrix)
 • Componisteninfo (Cébédem)
 • Muziekcentrum Vlaanderen
 • Peter Leys op Soundcloud

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!