NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Peter LeysArchief
 • Alle berichten


  05-05-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse en Nederlandse liederen

  Vlaamse en Nederlandse lied centraal op Dag Oude Muziek

  De 26ste editie van de Dag van de Oude Muziek (zondag 28 juni 2009 Landcommanderij Alden Biesen) biedt dit jaar een bijzonder breed en boeiend aanbod aan Vlaamse en Nederlandse liederen van de Middeleeuwen tot nu. Zo geeft Psallentes Femina een concert met gregoriaanse gezangen en teksten van Hadewijch. Graindelavoix brengt liederen van Van Veldeke en tijdgenoten, terwijl Capilla Flamenca polyfone Nederlandse liederen uit de 15de eeuw uitvoert. Het ensemble Cannamella selecteert stukken uit de liedboekjes ‘Het Brusselschen Blom-Hof Van Cupido’ en ‘Het Bevel van Cupido’ en neemt u mee naar het Antwerpen en Brussel van de 17de eeuw. Yves Saelens en Inge Spinette brengen teksten van Guido Gezelle op muziek van Lodewijk Mortelmans en Joseph Ryelandt. Ook de volksmuziek komt ruim aan bod met o.a. optredens van ’t Kliekske en Jan Smed. Walter De Buck zingt arbeidersliederen van Karel Waeri en Camerata Trajectina brengt de gezongen klucht ‘Lijsje Flepkous’.

  De concerten vinden op verschillende locaties in de Commanderij (zowel binnen als buiten) plaats, sommige optredens zelfs meermaals waardoor je zelf je parcours kan uitstippelen. Ook voor de kinderen is er heel wat te beleven. Kortom, een niet te missen dag voor alle liefhebbers van het Vlaamse en Nederlandse lied. Meer informatie via het nummer +32 (0)12 23 57 19 of via info@basilica of op www.basilica.be.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stefan Prins


  Een opdracht van Klangforum Wien voor Stefan Prins

  Stefan Prins is één van de vier geselecteerde winnaars van de tweejaarlijkse Internationale Impuls Compositiewedstrijd . 

  Als geselecteerde winnaar ontvangt Stefan Prins een compositieopdracht van het Weense topensemble voor hedendaagse muziek: Klangforum Wien o.l.v. Enno Poppe.

  De jury bestond uit:  Beat furrer (dir), Pierluigi Billone, Ernesto Molinari en Ernst Kovacic.

  Het nieuwe werk zal gecreëerd worden te Graz, Oostenrijk,  in 2011.

  Ter informatie:

  Stefan Prins begint als kind met pianolessen aan de plaatselijke muziekschool. Gaandeweg groeit zijn affiniteit met twintigste-eeuwse muziek; als achttienjarige studeert hij af aan de muziekschool met een programma rond vroeg-twintigste-eeuwse muziek.
  Vervolgens studeert hij aan de Vrije Universiteit Brussel en de Universitat Politecnica de Catalunya (Barcelona) en behaalt in 2002 de titel van Burgerlijk Elektrotechnisch Ingenieur in de Fotonica. Op dat moment is hij als pianist al in de wereld van de vrije improvisatiemuziek beland. Bovendien componeert hij vanaf dan, na lange tijd geen noot meer geschreven te hebben, opnieuw muziek: in oktober 2001 wordt hij als laureaat van de “KBC-Aquarius Wedstrijd voor Compositie” bekroond voor zijn strijkkwartet “Zeven Metamorfosen”.
  In september 2002 start hij vervolgens zijn studies aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium (Antwerpen), waar hij tot op heden compositie en piano studeert.
  Voor de specialisatie (2004-2005) aan de Sonologie-afdeling van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, ontving hij een beurs van de Vlaamse Gemeenschap.

  Hij was in 2002 een van de oprichters van het “collectief reFLEXible”, een groep van jonge improvisatie-muzikanten (verder nog bestaande uit Joachim Devillé en Thomas Olbrechts) waarmee hij in binnen- en buitenland regelmatig op de planken staat in uiteenlopende projecten waarin vrije improvisatie steeds centraal staat. In deze projecten speelt hij niet enkel op (prepared) piano, maar ook op “versterkte” objecten en live-electronics.
  Hij is sinds 2004 actief betrokken bij het ensemble voor experimentele en actuele muziek, Champ d’Action, als uitvoerder en componist.
  Daarnaast speelt hij op regelmatige basis in andere formaties (oa in duo met shakuhachi-speler Horacio Curti, in trio met Curti en danseres Vika Kleiman, in duo met Joachim Devillé, in trio met Peter Jacquemyn en Thomas Olbrechts, ...) of tourde hij met ad-hoc groepen (o.a. met Ferran Fages, Ruth Barberan, Alfredo Costa-Monteiro; in kwartet met Xu Feng-Xia, Cristin Wildolz en Edwin Vanderheide). Hij nam deel aan projecten met electronics (met Karlheinz Essl), dans (“piedrapaletijeras”, met Horacio Curti en Vika Kleiman; “Screenplay”, van Jolanda Luyten; “Palermo Palermo” van Pina Bausch en Tanzteater Wuppertal, “Tegen en/of Tussen” ism Dorothée De Peauw en Natascha Moschini ...), instrumentaal theater (met het ensemble “Pas de Cinq”), film (“Nosferatu” (F.Murnau), “Metropolis” (F.Lang), Steamboat Bill Jr. (B. Keaton) en beeldende kunsten (“Schling”, ism Frederik Croene en Eva-Maria Bogaert).

  Hij speelde/werd gespeeld op concerten en festivals in binnen- en buitenland (Free Music Festival, Transit Festival, Time Canvas Festival, Muziek in de Maak, Belfort FIMU Festival, reSORT off, ...). Zijn muziek werd/wordt uitgevoerd door o.m. Champ d’Action, Ensor Strijkkwartet, Tomma Wessel, Agartha.


  02-05-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VLAAMSE KATHEDRAALMUZIEK
  Vanavond 1 mei wordt op Canvas+ om 20.35 het concert uitgezonden, dat op woensdag 29 april in de Mechelse kathedraal werd uitgevoerd. Op het programma: religieuze muziek, gecomponeerd door de vijf eerste directeurs van het Lemmensinstituut in Mechelen (rond de figuur van Jules Van Nuffel). 
  Van Tinel staan twee liederen op tekst van Gezelle op het programma (Uit Zes Geestelijke Gezangen). Peter Pieters speelt zijn Orgelsonate.
   
  Op zondag wordt het zelfde concert uitgezonden op Canvas, om 12 uur.
   
  De werken van Van Nuffel, Lemmens, Tinel Desmet en Vyverman werden op Cd uitgebracht (Eufoda 1375).
   
  Veel luistergenot!


  28-04-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Compositiestage

  IK BEN COMPONIST! 10 jaar compositiestage met Wim Henderickx bij Musica  Van 6 tot 9 juli 2009 organiseert Musica voor de tiende keer de intussen bekende Compositiestage. Gedurende 4 dagen begeleiden Wim Henderickx en Diederik Glorieux een groep van 15 deelnemers die hun ‘drive’ om muziek te creëren willen aanscherpen. Ze besteden tijd aan het beluisteren en analyseren van muziek, geven tips en voorbeelden uit de hedendaagse en experimentele klassiek, bespreken muzikale onderwerpen zoals stijl, harmonie, nieuwe media, …

  Met het thema klank en ruimte als rode draad, krijgen jonge creatievelingen een antwoord op vragen als: ‘Welke combinaties klinken goed?’, ‘Hoe kan ik iets noteren?’, ‘Wat moet ik doen om speciale effecten te bereiken?’, … Naast groepslessen is er tijd voor uitgebreide individuele begeleiding, want uiteraard gaat iedereen zelf aan de slag! Deelnemers leren toveren met klanken en schrijven tijdens de stage een volledig nieuw individueel of gezamenlijk werk.

  Tijdens een feestelijk slotmoment ter gelegenheid van 10 jaar Compositiestage zal het publiek meer dan ooit van het resultaat van dit aanstormende talent genieten. Applaus verzekerd!

  Docenten:
   - Wim Henderickx: componist, docent compositie en muziekanalyse aan de Conservatoria van Antwerpen en Amsterdam
  - Diederik Glorieux: componist en leraar muziektheorie in het Deeltijds Kunstonderwijs

  Leeftijd: vanaf 15 jaar
  Achtergrond: er is geen ervaring vereist, maar breng zeker een stevige portie enthousiasme voor componeren mee

  Aantal plaatsen: 15
  Datum: van maandag 6 tot donderdag 9 juli 2009

   Voor verdere info: www.musica.be/muziekvakanties


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse opera

  Tweede opera van Kris Defoort in première

  Kris Defoort

  Na het succesvolle The Woman Who Walked into Doors (2001) werken componist Kris Defoort en regisseur Guy Cassiers opnieuw samen aan een operaproject.

  Hun vertrekpunt is het boek The House of the Sleeping Beauties (1961) van de Japanse auteur en Nobelprijswinnaar Yasunari Kawabata (1899-1972). Het boek vertelt de opeenvolgende bezoeken van de oude heer Eguchi aan een vreemd en teder bordeel waar oudere mannen de nacht kunnen doorbrengen en zich in bed kunnen aanvleien tegen de warme lichamen van door slaapmiddelen verdoofde, hele jonge meisjes: een verhaal over afscheid nemen, ouderdom en dood.

  Bij het lezen van deze verstilde elegie ontstonden bij componist Kris Defoort spontaan muzikale ideeën. De stem zal als instrument centraal staan in zijn opera. Terwijl een koor van vier vrouwenstemmen vooral de lichamen van de slapende meisjes zal beschrijven, zal een sopraan de bedenkingen en handelingen van Eguchi (be)zingen en ook haar stem lenen aan de in het verhaal zo belangrijke beschrijvingen van de natuur. De rol van de oude heer Eguchi wordt gezongen door een bariton: hij geeft uiting aan Eguchi’s onmiddellijke gewaarwordingen bij het zien van de meisjes en aan de herinneringen die deze oproepen aan andere vrouwen uit zijn verleden. De slaapkamer wordt in die zin de ruimte van de stem, de ruimte van de lyriek. Vooraleer Eguchi de deur van die kamer opendoet, voert hij echter daarbuiten bij elk bezoek een gesprek met de bordeelhoudster: deze dialogen over dagelijkse en concrete onderwerpen zullen gesproken worden door een actrice en een acteur. Binnen en buiten, gezongen en gesproken: twee werelden van weemoed, maar verschillend in kleur, in intensiteit, in emotionaliteit.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kathedraalconcert

  Muziek in de Kathedraal: Van Nuffel, Tinel en Vyverman

  Datum woensdag 29 april 2009
  Aanvang 20u15
  Activiteit Muziek in de Kathedraal: Van Nuffel, Tinel en Vyverman
  programma:
  Jules Van Nuffel – Statuit ei Dominus
  Jacques-Nicolas Lemmens – Laudate Dominum de coelis
  Edgar Tinel – Sonate in sol klein, voor orgel
  Jules Van Nuffel – Cantica ad laudes vespertinas
  Edgar Tinel – ‘t Pardoent
  Edgar Tinel – Heer, mijn hert is boos
  Jules Van Nuffel – Pater noster
  Aloys Desmet – Homo quidam
  Jules Van Nuffel – Tria cantica eucharistica
  Jules Vyverman – Psalmus 130: Domine non est exaltatum
  Jules Van Nuffel – Psalm VI: Domine, ne in furore tuo arguas me
  uitvoerders:
  Koor van het Lemmensinstituut & Kathedraalkoor Mechelen o.l.v. Kurt Bikkembergs - Peter Pieters orgel
  Lokatie Sint-Romboutskathedraal
  Gemeente Mechelen
  Organisatie Festival van Vlaanderen-Mechelen
  Meer info www.festival.be/mechelen 015/26 23 41


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse zangavond

  Vlaams-nationale Zangavond

  Datum zaterdag 9 mei 2009
  Aanvang 19u00
  Activiteit Vlaams-nationale Zangavond
  Met muzikale medewerking van onder meer Jan Janssens (accordeon), Tantris en Vlier. Toegang 5,00 euro
  Lokatie Gemeentelijke Sporthal, Stationsstraat 19
  Gemeente Landegem
  Organisatie Vlaams Genootschap Groot-Nevele
  Meer info 09/371.62.68 michel.roelens@skynet.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.O.L.Vrouw van Vlaanderen

  Viering O.L.Vrouw van Vlaanderen  Datum zondag 10 mei 2009
  Aanvang 16u00
  Activiteit Viering O.L.Vrouw van Vlaanderen
  Jaarlijkse mariale vespers ter ere van O.L.Vrouw van Vlaanderen bij het gekroonde beeld (J.B.De Cuyper) dat haar naam draagt en waarvoor het lied Liefde gaf u duizend namen (A.Cuppens - L.De Vocht) werd gecomponeerd.  Onze traditionele Vlaamse Marialiederen worden gezongen. Persoonlijke gebedsintenties en noveenkaarsen van andere Maria-oorden zijn welkom.  Lokatie  Kerk St Barbaracollege, Savaanstraat 33 Gent, te bereiken met tram1 van het St Pietersstation
  Gemeente Gent
  Organisatie Beschermcomité O.L.Vrouw van Vlaanderen
  Meer info 016/47.28.02 kris_lauwers@telenet.be 09/222.47.98 hdgi@kerknet.b


  12-04-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jonge ster aan het firmament....
   
  Korneel Bernolet
  Korneel Bernolet
  Geboortedatum: 14.07.1989, Brugge

   


  Korneel Bernolet begon zijn muziekstudies op zesjarige leeftijd aan de academie van Veurne. Hij studeerde er met de grootste onderscheiding af voor piano (bij Paul Clement) en slagwerk (Jean-Marc Gesquiere), naast begeleidingspraktijk en kamermuziek.
  Voor verschillende disciplines behaalde hij de zilveren en gouden stadsmedaille. Verder volgde hij er orgel en muziektheorie, en bekwaamt hij zich momenteel nog in zang (bij Karolien en Griet De Meyer).
  Vanaf september 2007 studeert hij klavecimbel (Ewald Demeyere), compositie (Wim Henderickx) en muziektheorie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.

  Koordirectie volgt hij er bij Geert Hendrix en Luc Anthonis, stemtechnisch wordt hij verder gecoached door Anne Cambier.
  Korneel is actief in de koorwereld als korist, repetitor en dirigent. Hij is begeleider bij verscheidene koren en zanger in het Octopus Kamerkoor (o.l.v. Bart Van Reyn).

  Als organist-titularis is hij verbonden aan de Sint-Pieterskerk te Koksijde.
  Aan de academies van Veurne en Tielt is hij respectievelijk piano- en barokbegeleider.
  Meer en meer legt Korneel zich toe op het continuospel, zowel op orgel als op klavecimbel. Zo werkte hij samen met Muziektheater Transparant, het Octopus Barokorkest... Daarnaast wordt regelmatig een beroep gedaan op zijn expertise als professioneel (muziek)typograaf.

  Ook als componist laat Korneel van zich horen. Op zijn zestiende werd hij door SABAM erkend als componist. Verschillende werken van hem werden nationaal en internationaal bekroond op compositiewedstrijden, getuige hiervan onder meer de creatie van het houtblaaskwartet FUN FOR FOUR (2002) door het Emanon Ensemble in het Brugse Concertgebouw in kader van het Aquarius Compositieproject. NOX (2004) voor klarinet, altsaxofoon en piano werd door het Gentse Thelema Trio geselecteerd voor uitvoeringen in binnen- en buitenland, waarna het werk op hun eerste full-CD verscheen in april 2007.
  In februari 2006 werd Korneel door het VerDi-genootschap genomineerd voor de titel 'Jonge componist van het jaar 2006'. Op het finaleconcert van de Nederlandse wedstrijd 'Op weg naar...' dirigeerde hij in Utrecht-Vredenburg [NL] de orkestratie van zijn werk WIJL DE WOLVEN WAKEN (2007) met het Nederlands Blazers Ensemble. In het voorjaar van 2008 behaalde hij met EN WERD HET WATER WAARIN HIJ VERDRONKEN WAS (2005/07) een eerste prijs op de wedstrijd Dexia Classics, waarbij het werk werd gecreëerd door het Ensemble ON o.l.v. Gilles Gobert in de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel.
  Met het koorwerk BOEM-paukeslag (2008, op tekst Paul van Ostaijen) wint hij de compositieprijs 2009-vocale muziek van de provincie West-Vlaanderen. Dit werk is in het voorjaar van 2009 gecreëerd door het Waregemse koor Laidos. Zijn composities werden tot dusver uitgevoerd op concertpodia in de Benelux, de Verenigde Staten van Amerika, Japan en Peru.

  Hij vervolmaakte zich op cursussen, stages en masterclasses onder meer bij Frans Van Beveren (piano); Piet Swerts en Gwendolyn Sommereyns (compositie); prof. Allen Cadwallader (Schenkeriaanse muziekanalyse); en Daan Admiraal, Jos Van der Sijde en Georg Grün (koor- en orkestdirectie).


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Polyfonie

  Paul Van Nevel in de kijker op Canvas

  paul van nevel for web

  Tijdens de week van 13 april zet Canvas Paul Van Nevel in de kijker. Paul Van Nevel is een internationaal gelauwerd specialist in middeleeuwse en renaissancemuziek en oprichter van het Huelgas Ensemble. Met zijn ensemble geeft hij al meer dan 35 jaar eigenzinnige concerten, wars van elke commerciële toegeving.

  Woensdag 15 april op Canvas+
  Portret: Paul Van Nevel – 20.35u
  Portret (uit de reeks 'Rubriek 700' van 2001) van één van de meest flamboyante pioniers van de oude muziek in Vlaanderen: dirigent Paul Van Nevel (°1946). Van Nevel haalt al decennialang in diverse Europese bibliotheken onbekende partituren van onder het stof vandaan. Vaak pareltjes van veelal Vlaamse polyfonisten, vastgelegd in een uitgebreide discografie (met veelbekroonde CD’s). Van Nevel probeert naar eigen zeggen zoveel mogelijk in de huid van de componist te kruipen. We volgen hem in deze uitzending naar Frans-Vlaanderen. Deze streek, aan de bron van de Leie, is de bakermat van veel componisten van polyfone muziek (de zogenaamde “franco-flamands”), en de dirigent legt uit hoe hij bijvoorbeeld de keuze van een tempo afleidt uit dit landschap, dat vrij ongerept is gebleven. Van Nevel wijdt zijn leven dan wel aan de kunst van de polyfonie, maar vergeet daarbij de kunst van het leven niet. Notoir liefhebber van een goed glas wijn annex sigaar, is deze Bourgondiër ook een groot poëziefanaat. Via Slauerhoff leerde hij als jonge man de ‘fado’ kennen, wat hem naar Lissabon bracht, naar eigen zeggen ‘de ontdekking van zijn leven’. In deze stad van de ‘saudade’ volgen we Paul Van Nevel naar een fadokroeg. Met getuigenissen van o.a. Jef Geeraerts, Geert Van Istendael en Philippe Herreweghe.

  Aansluitend:
  Documentaire: De melancholie van de polyfonisten – 21.05 u.
  Paul Van Nevel is onze grootste autoriteit in de Renaissance-muziek. Snuffelend in bibliotheken ontdekt hij steeds vergeten componisten en partituren. Maar hij wil ook de originele manuscripten zien, omdat die inspirerend werken op zijn interpretaties. In dit programma leidt Paul Van Nevel ons binnen in de muziekwereld van de 15de en de 16de eeuw door zich te verplaatsen in het concrete leven van de mens tijdens de Renaissance. Of beter gezegd tijdens de herfsttij de Middeleeuwen. Een tijd waarin de tijd trager was, en het leven korter. Toen de dood veel meer tussen de levenden was. Van Nevel neemt ons mee naar Frans-Vlaanderen voor een aanschouwelijke vergelijking van de polyfonie met het landschap: zoals de zachte heuvels en valleien elkaar eindeloos opvolgen, zo bouwen de stemmen met het imitatieve inzetten een eindeloos meerstemmig landschap op.

  Zondag 19 april in op Canvas in ‘Canvas Klassiek’
  Concert met het Huelgas Ensemble onder leiding van Paul Van Nevel- 12u
  Het Huelgas Ensemble o.l.v. Paul Van Nevel zingt de Lamentationes Hieremiae prophetae van Orlandus Lassus (1532-1594). Daarna voert het Huelgas Ensemble drie werken van Cipriano de Rore (1516-1565)  uit: Dissimulare etiam sperasti (een tekst uit de Aeneis van Vergilius over de dood van Dido), het madrigaal  Se ben il duol, en het motet  Ave Regina Caelorum, drie werken van Cipriano de Rore. Opgenomen in de Abdijkerk in Grimbergen in 2006, i.s.m. het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant. 

  Aansluitend:
  Documentaire: De melancholie van de polyfonisten – 12.40 u.
  Paul Van Nevel is onze grootste autoriteit in de Renaissance-muziek. Snuffelend in bibliotheken ontdekt hij steeds vergeten componisten en partituren. Maar hij wil ook de originele manuscripten zien, omdat die inspirerend werken op zijn interpretaties. In dit programma leidt Paul Van Nevel ons binnen in de muziekwereld van de 15de en de 16de eeuw door zich te verplaatsen in het concrete leven van de mens tijdens de Renaissance. Of beter gezegd tijdens de herfsttij de Middeleeuwen. Een tijd waarin de tijd trager was, en het leven korter. Toen de dood veel meer tussen de levenden was. Van Nevel neemt ons mee naar Frans-Vlaanderen voor een aanschouwelijke vergelijking van de polyfonie met het landschap: zoals de zachte heuvels en valleien elkaar eindeloos opvolgen, zo bouwen de stemmen met het imitatieve inzetten een eindeloos meerstemmig landschap op.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jef Van Hoof in concert (2)

  Concert Jef Van Hoof & Ludwig Van Beethoven

  Datum zaterdag 27 juni 2009
  Aanvang 20u00
  programma:
  Ouverture met kopers - Jef Van Hoof
  Liederen - Jef Van Hoof
  Zesde Symfonie (Onvoltooide) - Jef Van Hoof
  Vijfde Pianoconcerto (Keizersconcert) - Ludwig Van Beethoven

  Uitvoerders:
  Orkest: La Passione o.l.v. Geert Hendrix
  Piano: Els Vrints
  Sopraan: Danny van Hoof
  Lokatie Carolus Borromeuskerk
  Gemeente Antwerpen
  Organisatie Marnixring Lieven Gevaert
  Meer info www.beethovenvanhoof.be - info@beethovenvanhoof.be  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jef Van Hoof in concert (1)

  Herdenkingsconcert Jef Van Hoof  Datum vrijdag 1 mei 2009
  Aanvang 20u15
  programma:
  Jef Van Hoof - Missa de Sanctis
  August De Boeck - Trois Pièces

  uitvoerders:
  Antwerps Mannenkoor en Peter Van de Velde (orgel)
  Lokatie Sint-Michielskerk
  Gemeente Antwerpen
  Meer info www.orgelproms.be - 03 257 27 66


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse kathedraalmuziek!

  Muziek in de Kathedraal: Van Nuffel, Tinel en Vyverman

  Datum woensdag 29 april 2009
  Aanvang 20u15
  Activiteit Muziek in de Kathedraal: Van Nuffel, Tinel en Vyverman
  programma:
  werken van Jules Van Nuffel, Edgar Tinel en Jules Vyverman

  uitvoerders:
  Koor van het Lemmensinstituut & Kathedraalkoor Mechelen o.l.v. Kurt Bikkembergs - Peter Pieters orgel
  Lokatie Sint-Romboutskathedraal
  Gemeente Mechelen
  Organisatie Festival van Vlaanderen-Mechelen
  www.festival.be/mechelen


  04-04-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Concertmis


  Concertmis Noël Goemanne

  Datum zondag 26 april 2009
  Aanvang 11u15
  Activiteit Concertmis Noël Goemanne
  Het Vocaal damesensemble Arabesk (Gent) o.l.v. Marc Van den Borre zingt de 'Missa Hosanna' van de Amerikaanse Vlaming Noël Goemanne.
  Lokatie Sint-Elisabeth-Begijnhofkerk, Rabot
  Gemeente Gent
  Organisatie Collegium Musicale gandavense
  Meer info collegiummusicalegandavense@gmail.com


  02-04-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paul Beelaerts 60 !

  Paul Beelaerts werd in 1949 geboren te Oostende.
  Hij studeerde aan de Koninklijke Conservatoria van Gent en Brussel waar hij eerste prijzen voor notenleer, muziekgeschiedenis en Engelse hoorn behaalde, naast hogere diploma's voor hobo en kamermuziek. Daarna volgde hij nog meestercursussen bij Heinz Holliger en Maurice Bourgue en een aanvullende studie van de barokhobo in samenwerking met Paul Dombrecht en Helmut Hucke. Hij werd eerste laureaat en behaalde de Europa Prijs van de Pro Civitate wedstrijd in 1971 en in 1973 werd hij laureaat van de Tenuto 73 wedstijd voor hobo.
  Als componist is hij volledig autodidact. Hij was gastcomponist op het ISCM-festival 1983 te Aarhus (DK). In 1977 behaalde hij nogmaals de Tenuto Prijs maar deze maal voor compositie, met het werk Permutaties op een thema van Martinu. In 1980 werd hem de Nausika-compositieprijs uitgereikt voor zijn Oppervlakkige Charleston. Dikwijls componeert hij in opdracht van ensembles en koren. Tegenwoordig doceert hij hobo en literatuur voor houtblazers aan het Koninklijk Conservatorium van Gent en kamermuziek aan het Lemmensinstituut te Leuven. Daarnaast is hij ook medewerker aan het Aquarius-projekt (Conservatorium van Antwerpen).


  29-03-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Passieconcert
  Beste  muziekliefhebber,


  graag brengen we het Passieconcert van het koor  Collegium de Dunis o.l.v. Ignace Thevelein onder uw aandacht.
  Op het  concert hoort u polyfonie voor de passietijd, met naast de ontroerende  lamentaties van Tallis en
  het  aangrijpend Crucifixus van Antonio  Lotti ook werk van Orlandus Lassus, Adriaan Willaert, William Byrd,  
  Clemens non Papa en Giovanni Palestrina.

  Tickets kunt u bestellen  bij Boekhandel Raaklijn, Sint-Jakobsstraat 7, Brugge  of per mail
  info@sint-jacobshuys.be
  en natuurlijk ook bij  de koorleden

  Van harte welkom!  24-03-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wedstrijd

  Cultuurprijs van de provincie Oost-Vlaanderen 2009: nieuwe muziek

  De provincie Oost-Vlaanderen schrijft jaarlijks een prijs uit voor muziek, afwisselend voor nieuwe muziek en popmuziek. In 2009 is nieuwe muziek aan de beurt. De laureaat wint een geldbedrag van 5000 euro

  Wie kan inzenden ? Alle Oost-Vlaamse componisten of muzikanten kunnen werken inzenden die niet onder de noemer popmuziek vallen.

  Voor verdere info in verband met het reglement en het inschrijvingsformulier: www.oost-vlaanderen.be/cultuurprijzen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vacature

  Vacature Directeur CC Strombeek - Grimbergen

  Het cultuurcentrum Strombeek/Grimbergen is een van de belangrijkste culturele instellingen in de Vlaamse rand, en is door de Vlaamse Gemeenschap erkend als A-centrum. Het beheersorgaan, de “vzw Cultuurcentrum Strombeek/Grimbergen”, werft een directeur (m/v) aan die op 1 september 2009 zijn taak opneemt.

  Kandidaten die een diploma universitair of hoger onderwijs hebben behaald en over de vereiste ervaring beschikken kunnen vanaf nu solliciteren. Ten minste drie jaar relevante ervaring is nodig, in een leidinggevende of staffunctie, in de culturele sector. Wedde op directieniveau.

  De taakinhoud, het gevraagde profiel en de selectieprocedure zijn beschreven in een document, dat op eenvoudige aanvraag ursula.wijnants@ccstrombeek.be wordt toegestuurd.

   Bij uw sollicitatie voegt u een curriculum vitae, waarin u uw meest relevante competenties, kwalificaties en ervaring vermeldt. U maakt ons ook in een korte uiteenzetting (één bladzijde A4) duidelijk wat uw motieven zijn om te solliciteren en wat u zelf als uw belangrijkste opdrachten beschouwt, mocht u de job krijgen.

  U moet solliciteren via de post, gericht aan de heer voorzitter van de vzw Cultuurcentrum Strombeek, Gemeenteplein, 1853 Grimbergen”, of via mail: voorzitter@ccstrombeek.be. Uiterste datum voor toezending van de kandidaturen: vrijdag 10 april 2009


  23-03-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaming wint Nederlandse zangwedstrijd  De Vlaming John Eeckeleers heeft afgelopen weekend de talentenjacht "Una voce particolare" gewonnen op de Nederlandse televisiezender NCRV. Hij overtuigde de jury met zijn vertolking van "E lucevan le stelle" uit de opera "Tosca" van Puccini.

  "Una voce particolare" ging op zoek naar klassieke stemmen. Eeckeleers hoopt dat zijn overwinning zijn carrière als zanger een boost zal geven, maar hij wil dit voorlopig blijven combineren met zijn job in de Brico in Lier.

  "Ik leef van dag tot dag", zegt hij in een reactie op Studio Brussel. "We zullen zien wat dit allemaal teweegbrengt. Ik hoop dat ik nu met mijn stem toch nog verder kan geraken."

  Eeckeleers koos nog maar twee jaar geleden voor klassieke zang en volgt zangles bij mezzosopraan Lucienne Van Deyck. Hij had nooit verwacht dat hij als Belg een Nederlands tv-programma kon winnen, maar toch bleef hij erin geloven.

  "Mijn grootste doel was op tv komen, maar het ligt in mijn karakter dat ik dan ook mijn reeks wil winnen. En zo kwam ik in de finale terecht", zegt hij.

  In de jury zat onder andere Marco Bakker, die niets dan lovende woorden had voor de prestatie van Eeckeleers. Hij kreeg een muzikaal weekend in een Europese stad naar keuze cadeau.

  U kunt de uitzending herbekijken op de website van de NCRV.


  17-03-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koor !

  Korenmarathon Brugge                                                                               

  26 april
  Naar goede gewoonte organiseert het Concertgebouw jaarlijks een Opendeurdag. Deze zal dit jaar plaatsvinden op 26 april 2009, naar aanleiding van de Erfgoeddag met als thema ‘Uit Vriendschap’. Het Concertgebouw en Koor&Stem nodigen die dag ook alle Vlaamse koren uit voor een korenmarathon met toonmomenten en workshops o.l.v. Florian Heyerick en Luc Anthonis. Niet te missen!


  De Korenmarathon is een vriendschappelijke ontmoeting van verscheidene koren uit heel Vlaanderen, zowel jeugd- als volwassenenkoren. In de voormiddag zijn er diverse workshops. In de namiddag voorzien we korte toonmomenten waar de koren het beste van zichzelf kunnen geven. Het biedt de deelnemende koren een unieke gelegenheid hun eigen repertoire op het Concertgebouwpodium te brengen. De Korenmarathon wordt luisterrijk afgesloten met een concert met ‘Cantilene’ o.l.v. Luc Anthonis, Laureaat Jeugdkoren in Koor van het Jaar 2008.  Tijdens de workshops werken de jeugdkoren samen met dirigent Luc Anthonis aan lichte muziek en  negro spiritualrepertoire. De volwassenenkoren worden gecoacht door dirigent Florian Heyerick. Zij werken aan fragmenten uit het ‘Utrecht’ Te Deum van Georg Friedrich Händel, een uniek vervolg op het festival 'Händel 09'. De Händelfragmenten zijn binnenkort in pdf-vorm terug te vinden op de website van het Concertgebouw. De fragmenten voor de jeugdkoren worden de dag zelf verdeeld aan de koorleden.  Voor alle koren wordt er een broodjeslunch door het Concertgebouw aangeboden. Bovendien voorziet het Concertgebouw in een vergoeding  voor de  verplaatsingskosten (€100 per koor), zodat iedereen de kans heeft deel te nemen aan dit gastvrije evenement.


  De Korenmarathon maakt deel uit van de Opendeurdag van het Concertgebouw. De Opendeurdag laat alle bezoekers van 10-17uur een kijkje nemen achter de schermen van het Concertgebouw. Naast de Korenmarathon verrast ook het Spectra Ensemble met muzikale interventies. Gedurende de hele dag zijn er rondleidingen (laatste rondleiding om 14.30 uur) met bezoek aan de Concertzaal, waar de deelnemende koren aan het werk zijn. Verder zijn er workshops en tal van andere activiteiten die ook de jongsten op een plezierige manier laten kennismaken met het reilen en zeilen van het Concertgebouw. Ideaal voor een familie-uitstap dus!

  De Korenmarathon van 26 april 2009 wordt een warme muzikale ontmoeting van bijna zes uur onafgebroken musiceren, concerteren, luisteren en genieten. Uit vriendschap!

   


  Programma voor Koren

  10.00 tot 12.00u: Workshops

  • Volwassenenkoren onder leiding van Florian Heyerick: fragmenten uit het ‘Utrecht’ Te Deum van Händel


  • Jeugdkoren onder leiding van Luc Anthonis: lichte muziek en negro spirituals

  12.00 tot 13.00u:     Lunchpauze

  13.00 tot 15.00u:    Toonmomenten

  15.00 tot 15:45u:    Concert door jeugdkoor van het jaar 2008 ‘Cantilene’ o.l.v. Luc Anthonis

   

  Info & Inschrijving

  Inschrijvingen via info@concertgebouw.be of via Onthaal Concertgebouw op 050 47 69 99.

  Gelieve tijdig in te schrijven want het aantal inschrijvingen is beperkt! Bij uw inschrijving  graag vermelden hoeveel zangers per stem aanwezig zullen zijn.  Contactpersoon: Dimitry Goethals
  Email: dimitry.goethals@koorenstem.be


  Bezoekers ....

  Zin om een boodschap door te geven? Dit kan hier.


  Interessante sites op het net
 • Algemeen Nederlands Zangverbond
 • Koor en Stem
 • Studiecentrum voor Vlaamse Muziek
 • IMSLP: partituren op het net
 • Leven en werk van Jef TINEL
 • Partituren op het net (CPDL)
 • Componisteninfo (Matrix)
 • Componisteninfo (Cébédem)
 • Muziekcentrum Vlaanderen
 • Peter Leys op Soundcloud

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!