NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Peter LeysArchief
 • Alle berichten


  17-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe naam

  Collegium Instrumentale Brugense wordt Het Kamerorkest

  Een nieuwe naam, een verrassende look en een modern elan zorgen voor een hedendaagse oriëntatie bij het voormalige Collegium Instrumentale Brugense dat voortaan de naam ‘Het Kamerorkest’ draagt.

  Meer dan 35 jaar gidste stichter-dirigent Patrick Peire het voormalige Collegium Instrumentale Brugense langsheen bijzonder mooie projecten. Een zeer uitgebreide en gevarieerde discografie met meer dan veertig cd’s, die zowel gekende als minder gekende componisten en muziekwerken bevatten, getuigt van zijn creatieve en succesvolle loopbaan.
  De laatste jaren werd de klemtoon van het repertoire langzaam verschoven: muziek uit de vroege barok (17de eeuw) tot de periode van het classicisme (18de eeuw) werd meer en meer vervangen door muziek uit de romantische periode (19de eeuw) en hedendaagse muziek van de 20ste en 21ste eeuw. Composities voor strijkorkest van Mendelssohn, Tchaikovsky, Dvorák, Elgar en Suk behoren tot het gekende repertoire; in het moderne oeuvre liggen werken van Shostakovich, Britten, Barber, Rota en Piazzolla op de lessenaar.
  Daarnaast kleuren ook hedendaagse Vlaamse componisten als Jelle Tassijns, Filip Rathé, Lucien Posman, Jan Van der Roost en Rudi Tas de concertprogramma’s.
  In 2007 gaf Patrick Peire zijn dirigeerstokje door aan Ivan Meylemans, die als getalenteerde trombonist jarenlang verbonden was aan het Concertgebouw Amsterdam. Meylemans beschikte namelijk als dirigent over een benijdenswaardig palmares aan internationale prijzen.
  Samen met concertmeester Dirk Lippens leidt hij nu het orkest met vaste hand. Het Kamerorkest bestaat uit zestien strijkers en kan, indien de muziek het vereist, worden uitgebreid tot eenentwintig musici.

   Het Kamerorkest speelt jaarlijks enkele concerten in het Provinciaal Hof van Brugge. Deze concerten worden gesubsidieerd door de Provincie West-Vlaanderen en de Stad Brugge.
  Daarnaast zijn er verschillende voorstellingen in diverse steden in Vlaanderen. Bovendien was het orkest vaak te gast op prestigieuze festivals in Frankrijk (vb. 34ième Festival de Musique, Hardelot, 2007; Basilique St. Rémy, Reims, 2008) en Nederland (vb. Chamber Music Festival, Blaricum, 2008).
  Het Kamerorkest engageert zich vanaf het seizoen 2009–2010 voor een fonkelnieuw project dat de participatie van jongeren stimuleert tijdens concerten waar klassieke muziek wordt gespeeld.
  Hiervoor trekt Het Kamerorkest naar scholen waar men jongeren en hun ouders uitnodigt voor een muzikale ervaring waarbij de muzikale belevenis vóór en tijdens het concert centraal staat. Aan de hand van didactisch materiaal voor de lessen muzikale opvoeding, een kennismaking met de
  componist, dirigent of solist en muziekfragmenten die het concert uitvoerig illustreren, maken de leerlingen tijdens de lesuren op een speelse manier kennis met klassieke muziek en de uitvoeringspraktijk. Vervolgens ontdekken de jongeren de echte orkestdynamiek doordat ze tijdens de repetitie tussen de musici mogen plaatsnemen en de aanwijzingen van de dirigent tijdens het
  concert via projectie kunnen mee volgen.
  Dit project wordt tijdens het seizoen 2009–2010 voor het eerst gerealiseerd samen met het Lyceum in Ieper.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse polyfonie in Brugge

  Brugge - 6 tot 8 november 2009

  Amateurkoorzangers krijgen de unieke kans om samen met professionele muzikanten kennis te maken met het werk van de componist Jacobus Clemens non Papa - een van de late vertegenwoordigers van de school van Vlaamse polyfonisten die de Europese muziek domineerde tijdens de renaissance. Wie zich wil verdiepen in historische uitvoeringspraktijken of gewoon graag een weekendje musiceert, mag deze cursus zeker niet missen! In te schrijven voor 14 oktober.


  Verschillende genres uit het werk van Clemens non Papa worden belicht (mis,motet, chanson) en natuurlijk kan een weekend rond deze componist niet voorbij gaan zonder dat ook de beroemde “Souterliedekens” aan bod komen! De klemtoon van dit weekend ligt vooral op de uitvoeringspraktijk: hoe moet je dergelijk werk benaderen? Wat zijn de verschillende invalshoeken?


  Programma

  Dirigent & docent Ignace Thevelein begeleidt de zangers tijdens deze zoektocht naar de authentieke uitvoering van deze muziek, musicoloog Simon Van Damme geeft toelichting over leven en werk van de componist, zijn omgeving en tijdgenoten.

  Op zaterdagavond geeft Stratton Bull, zanger en artistiek leider van de Capella Pratensis, een workshop met tips over uitvoeringstechnieken en vocale coaching.

  Op zondag wordt het koor versterkt door enkele instrumentisten op authentieke instrumenten. Marleen Leicher, cornetto, Maia Silberstein, viool & Thomas Baeté, gamba hebben reeds hun medewerking toegezegd.

  Op het einde van het weekend wordt een toonmoment gehouden, waarbij de deelnemers aantonen wat ze geleerd hebben over de verschillende apecten van het zingen van muziek uit deze stijlperiode.


  Doelpubliek

  Het weekend staat open voor koordirigenten die zich willen bijscholen in uitvoeringspraktijk, maar ook voor koorzangers en leerlingen van muziekacademies die zich willen bijscholen in oude muziek.
  De partituren worden van tevoren opgestuurd en moeten voldoende ingestudeerd zijn, zodat op het weekend aan afwerking kan gewerkt worden.


  Praktisch

  Plaats: Sint-Jakobskerk - Brugge
  Uren:
  - vrijdag 6 november: 19.30u – 22u
  - zaterdag 7 november: 10 – 12.30u, 13.30u – 18u & 19.30u – 22u
  - zondag 8 november: 10 – 12.30u & 13.30u – 15u, 15u30 – 16u30 toonmoment (toegang voor publiek gratis)

   

  Deelnameprijs: 90 euro, jongeren onder 26j: 70 euro

  overnachting en maaltijden zijn niet inbegrepen

  Inschrijven (voor 14 oktober) gebeurt door het inschrijvingsformulier in te vullen: www.sint-jacobshuys.be/internationale-bachdagen/polyfonieweekend/inschrijvingsformulier
  De inschrijving is definitief na betaling van het inschrijvingsgeld.

   

  Cursuscentrum: Sint-Jacobshuys, Moerstraat 26, 8000 Brugge 0486/574348

  e-mail: chris@sint-jacobshuys.be

   

  Het Polyfonieweekend is een initiatief van Opera de Dunis vzw in samenwerking met Koor&Stem vzw.
  Coördinator: Chris Castelein, artistieke leiding: Ignace Thevelein


  Meer info

  Meer info op www.sint-jacobshuys.be beschikbaar.


  16-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldcreatie van Stabat Mater van Renaat Veremans

  zondag, 25 oktober 2009
  • Berchem, Sint-Theresiakerk, om 16:00u. : Koninklijke Chorale Caecilia, orkest La Passione en solisten o.l.v. Paul Dinneweth brengen naast het Requiem van Duruflé de wereldcreatie van Veremans' Stabat Mater.   Het Stabat Mater werd door Veremans in 1964 gecomponeerd (Veremans was toen 70 jaar; hij leefde van 1894 tot 1969). Het is een werk voor tenor-solo, koor en orkest.

   De muziek van Veremans wordt algemeen gekenmerkt door een gedegen vakmanschap. Hij was een schitterende melodieschrijver maar kon ook knap orkestreren.
   Zijn muziek is laat-romantisch en heeft vaak een groots karakter.
   Veremans' muziek kan jubelen van vreugde, maar kan ook getourmenteerd zijn.
   Zo is de muziek van zijn oratorium '5 Blijde mysteries' één en al vreugde.
   Zijn oratorium '14 stonden' daarentegen klinkt zeer dramatisch en geladen.
   De muziek weerspiegelt als een ars perfecta de inhoud van de tekst.

   Veremans is dus duidelijk meer dan de componist van Vlaamse liederen zoals 'Vlaanderen'. Hij componeerde filmmuziek ('De Witte'), concerti (voor hoorn, trompet, fluit en fagot), symfonieën, opera's, oratoria, cantates, koorwerken, piano- en orgelwerken, ....
   Als dirigent kende hij perfect de mogelijkheden van zangers en orkest. Die kennis heeft hij dan ook tenvolle aangewend in zijn composities.
   Critici zullen zeggen dat zijn muziek niet vernieuwend is. Dat is zo. Maar ze is wel vakkundig gemaakt en weerspiegelt eerlijk het lyrisch karakter en de Vlaamse aard van de toondichter.
   En daar gaat het toch om: kunst als technisch verantwoorde expressie van de eigen ziel.

   We kijken vol verwachting uit naar de creatie!  


  15-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Finale Lieven Duvoselprijs
   
  Lieven Duvosel - prijs              

  de uitvoering met als titel "Finale Lieven Duvoselprijs"
  gaat door op zaterdag, 24 oktober 2009 om 19:00 uur
  in Sporthal Latem-Deurle
  adres Hoge Heirweg 64 te Sint-Martens-Latem
  toegangsprijzen:   

   
   
  koor / ensemble uit K&S nr. dirigent
  Makeblijde
  Het Volgende Punt
  Leuvens Meisjeskoor
  Arabesk
  Arc Sonore
  Zele
  Hasselt

  Gent
  Sint-Niklaas

  Filip Haentjens
  Karel Baeten
  Nicole Bogaerts
  Marc Van de Borre
  Jan Vuye
   


  13-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Organist - componist Jos Mertens 85 !

  Dit weekend is Jos Mertens jarig.
  De man wordt 85.
  Hij oogt echter als een kwieke zestiger.
  Aan het orgel is hij nog steeds een virtuoos.
  Aan zijn werktafel componeert hij nog volop (zag je hem niet in 'Man bijt hond' met zijn tune voor geluidloze elektrische auto's?).
  Als causeur - met een Blonde Leffe in de hand - houdt hij je uren bezig.
  Wie zong nooit zijn 'Avondliedje'?
  Fris blijven zijn liederen klinken (vb. 'Ik ken een blond Marleentje' en 'Schachtenliefde'....).
  Zijn 4-stemmige Nederlandse mis en Onze Vader zijn door en door religieus.
  Zijn cantate 'Kringen van Tijd' vat zijn hele leven samen.
  Als pianist op Zangfeesten en Dagen van het Vlaamse Lied blijft hij onsterfelijk.

  Op zaterdag 17 oktober huldigt het koor Singet Scone hem in de kerk van Groot - Bijgaarden om 18 uur. Hij weet het echter nog niet. Houden zo!

  Jos, ad multos annos.....


  10-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Samen zingen

   
  Schrijf nu in voor 'Zingen tot Morgenvroeg' met Ishtar!  Koor&Stem nodigt alle koren uit om samen te zingen met andere koren, Ishtar en begeleidingsband en het publiek. Want de koorwereld mag het Festival van de Amateurkunsten (op 2 mei 2010) openen met een groots samenzangmoment.
  Het programma 'Zingen tot morgenvroeg' bevat o.a. kleinkunstnummers van Raymond van het Groenewoud, Johan Verminnen, Wannes van de Velde, Jan De Wilde, Clouseau, Laïs naast eenvoudige volksliedbewerkingen van  o.a. Juliaan Wilmots, Jean-Paul Byloo, Ludo Claesen, ... 
  Ze mikken op een gelegenheidskoor van niet minder dan 1.500 zangers en daarvoor willen ze graag een beroep doen op het enthousiasme en de creativiteit van de vele amateurkoren die Vlaanderen rijk is. Laat hun gauw weten of je erbij kan zijn en schrijf in voor een van de repertoireworkshops in je buurt!

  Meer info: www.koorenstem.be


  08-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chris Dubois 75 !

   


  de uitvoering met als titel "Magnificat, 75 jaar Chris Dubois"
  gaat door op zondag, 18 oktober 2009 om 16:00 uur
  in Sint-Jozefkerk
  adres Ronsaardbekestraat te Brugge


   
  koor / ensemble uit K&S nr. dirigent
  Mechels Kathedraalkoor
  Persephone
  Brugs Mannenkoor  Wilrijk
  Johan Van Bouwelen
  Nicole Everaerts
  Arnold Flamant


   
   
   
  soli / ensemble instrument
  Peter Pieters
  orgel
   
  algemene leiding:   Johan Van Bouwelen
   
   
  titel van het werk componist
  Vlaams Magnificat
  Magnificat
  Ave Maria
  Magnificat
  Tota pulchra es
  O gloriosa virginum
  Lof zij Maria  Chris Dubois
  Chris Dubois
  Flor Peeters
  Flor Peeters
  Staf Nees
  Staf Nees
  Jozef Ryelandt   


  06-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klassieke Muziek

  Staten Generaal van de Klassieke Muziek 2009

  CONCERTGEBOUW BRUGGE

  Staten Generaal van de Klassieke Muziek 2008

  Op maandag 30 november is het weer zover... Hét jaarlijks ontmoetingsmoment voor professionelen actief in de klassieke muzieksector = componisten, musici, programmatoren, musicologen, docenten muziek, journalisten, uitgevers, studenten aan het conservatorium.... Meer info over het programma volgt later. Schrijf het alvast in uw agenda!

  De Staten Generaal van de Klassieke Muziek is dé dag om

  • collega's uit het veld te ontmoeten
  • ideeën op te doen voor het nieuwe seizoen
  • jouw plannen, projecten, programma's kenbaar te maken
  • een stand van zaken op te maken
  • na te denken over de toekomst
  • .....

  WANNEER? maandag 30 november 2009
  WAAR? Concertgebouw Brugge
  MEER INFO? INSCHRIJVINGEN? nog even geduld!


  05-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed om weten

  Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media


  voorzitter: De Coene, Philippe (sp·a)


  ondervoorzitter: Caron, Bart (Groen!)


  secretaris: Deckmyn, Johan (Vlaams Belang)


  vast lid:


  plaatsvervangend lid:


  01-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaams componist, dirigent en pedagoog overleden

  Componist Julien Mestdagh overleden

  annelies focquaert

  Op 26 september overleed in Zwijnaarde dirigent en componist Julien Mestdagh. Geboren in Gent op 21 november 1922, studeerde hij piano, orgel en compositie aan het Gentse Conservatorium. Later gaf hij er zelf les als begeleider en leraar notenleer, contrapunt en fuga. Ook aan het Lemmensinstituut en aan de Conservatoria van Brussel en Rotterdam was hij verbonden als leraar in verschillende theoretische vakken. Als pedagoog maakte hij verschillende studiereizen in opdracht van het Ministerie van Nederlandse Cultuur. Bij de Koninklijke Opera van Gent was hij gedurende 20 jaar gastdirigent en bij Studio Steurbaut was hij artistiek directeur. Naast didactische werken schreef hij ook verschillende liederen, koorwerken, piano- en orgelmuziek en muziek voor orkest. Zijn Cantate op het Hooglied van Salomon werd in 1992 in Brugge gecreëerd.  De Gentenaar Julien Mestdagh (°21/11/1922) is op 26 september overleden. Mestdagh is twintig jaar gastdirigent geweest in de opera en veertig jaar leraar aan het Gentse conservatorium. Eerst gaf hij daar notenleer en daarna contrapunt en fuga of m.a.w. de technieken van de compositieleer. Diezelfde cursus gaf hij later ook in Brussel en daar was Maria Cogen zijn assistente. Ze werd later zijn levensgezellin. Zelf heeft Mestdagh de dirigentencursus van Von Karajan gestudeerd in Salzburg. Hij is ook opnameleider geweest bij Studio Steurbaut, waarover hij sappige anekdotes kon vertellen, o.a. over hoe hij eens heeft meegemaakt dat Rudolf Werthen een bepaald stuk niet onder de knie kreeg. Hij wordt begraven op donderdag 1 oktober om 10 uur in de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans in de Van Goethemstraat te Merelbeke-Flora.

  Op de eerste plaats was Julien Mestdagh echter componist. Zijn eerste compositieopdracht kwam in 1966 van het Festival van Vlaanderen, een werk voor orgel dat rechtstreeks op televisie werd gecreëerd door Gabriël Verschraegen in de Sint-Baafskathedraal. Zijn grootste werken zijn een cantate op het Hooglied van Salomon (in 1992 in Brugge gecreëerd bij de Jezuïeten – omdat het in Sint-Baafs niet door de beugel kon – door het Nationaal Orkest van België gedirigeerd door hemzelf en met o.a. Mireille Capelle als soliste) en een musical op een libretto van Raymond Cogen, de broer van Maria. Peter Ritzen wil al lang zijn pianoconcerto creëren met het BRTN-orkest, maar dat heeft hij dus bij leven alvast niet mogen meemaken.
  Maria Cogen, ook wel bekend als de directrice van de muziekacademie van Gentbrugge, creëerde in 1994 een sonate voor klavecimbel die haar levensgezel in opdracht van de Stadsconcerten had gecomponeerd. Het was naar zijn eigen zeggen “een atonale compositie, die echter toch voldoende melodische structuur bezit, opdat men een dissonant toch van een valse noot zou kunnen onderscheiden.”
  “Ik heb nog atonale gehoorvorming gegeven aan het conservatorium van Brussel,” ging Julien verder, toen ik hem bij hem thuis ging interviewen voor Het Laatste Nieuws, “en dat aanleunen bij een sfeer van tonaliteit is typisch voor mijn muziek. Sommigen zeggen dat ze een synthese is van Boulez en Stravinsky, maar ik geloof daar niet in. En ‘t klinkt zeker niet zoals mijn favoriete componisten Richard Strauss en Gustav Mahler. Anderen zeggen gewoon: ‘t is Mestdagh! En dat vind ik ook.”
  “Via improviseren kom ik tot een thema en daarop heb ik dan voortgewerkt. Tot ze af is. En een compositie is bij mij altijd àf. Ik laat ze pas liggen als ik er tevreden over ben. Aan deze sonate van 17 minuten heb ik anderhalve maand geschreven. Ze is bedoeld voor een kopie van een barokinstrument en niet voor een modern clavecimbel, zoals dat bij het concerto van Frank Martin, dat Maria vóór de pauze zal vertolken, wél het geval is. Dat concerto stelt ook veel meer de virtuositeit op de voorgrond, al zegt Maria dat mijn sonate ook zeer moeilijk is om uit te voeren. Maar virtuositeit om de virtuositeit, dat zegt me niets.”
  De sonate viel in mijn smaak. Maar is dat een criterium “in de smaak vallen”?
  “Het is geen doel op zich, maar het doet wel plezier, ja.”
  Maria Cogen bevestigde trouwens dat er een heel groot verschil is tussen iets graag uitvoeren en iets graag horen. “Er zijn dingen die ik heel graag speel, maar waarnaar ikzelf niet zou gaan luisteren.”
  Maar dat was dus zeker niet het geval met het werk van Julien Mestdagh. De vraag is nu of zijn werk na zijn dood nu ook wat meer geapprecieerd gaat worden in ruimere kring.


  Musica Gandaviae: Organa, Artifices

  Musica Gandaviae: Organa, Artifices
  Type: album
  Formaat: cd
  Componist(en): Julien Mestdagh
  Adolph d'Hulst
  Gabriël Verschraegen
  Lucien Goethals
  Uitvoerder(s): Frank Heye

  Frank Heye aan het orgel van het Augustijnerklooster St. Stefanuskerk, de Onze-Lieve-Vrouw Sint Pieterskerk, en de Sint Jacobskerk
  Label(s): Senzanome
  Labelcode: 5411499 90052
  Copyrightdatum: 11.2007
  Beschikbaarheid: ter inzage in het Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
  Plaatsingsnummer: 001699
  Barcode: 0100000016992

  Info

  Orgelmuziek van Gentse componisten

  Track-info

  1-4. d'Hulst Adolph: Orgelsymfonie in e
  5-8. Verschraegen Gabriël: Sonata Da Chiesa
  9. Goethals Lucien: Klankstructuren
  10. Mestdagh Julien: Passacaglia en fuga in e op. 25


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Renaat Veremans

  Concert in de kijker : Stabat Mater van Renaat Veremans

   

  Op 25 oktober zal de Chorale Caecilia in Berchem het Stabat Mater van Renaat Veremans uitvoeren.
  Paul Dinneweth, die het werk zal dirigeren, schreef hierover:


  Zijn eerste lessen kreeg Renaat Veremans [1894>1969] van zijn vader. Hij studeerde verder aan het Lemmensinstituut te Mechelen en componeerde in die periode zijn beroemdste lied Vlaanderen, bekroond in de wedstrijd van de Maatschappij voor Taal en Volk. Later studeerde hij nog aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen, waar onder meer Oscar Depuydt, Arthur Meulemans, Aloïs de Smedt en August de Boeck zijn leraren waren.

  Het grootste deel van zijn leven was Veremans werkzaam te Antwerpen, respectievelijk als organist aan de St.-Pauluskerk (1914-1927), als operadirigent (1921-1943) en als docent notenleer aan het Conservatorium (1928-1959), waar hij honderden jonge Vlaamse musici vormde. Van 1943 tot 1952 was hij directeur van het Conservatorium te Brugge, waar hij het Renaat Veremans-koor oprichtte en het Brugse muziekleven een nieuwe impuls gaf.
  Hij overleed in juni 1969, slechts enkele dagen na het 32e Vlaams Nationaal Zangfeest, waar hij nog uitvoerig gehuldigd werd.

  Als componist van ruim 400 liederen, missen, motetten, psalmen en koorwerken, oratoria, drie symfonische gedichten, vier concerti, acht cantaten, vier opera’s, twee operettes, film- en toneelmuziek, beheerste hij de meest uiteenlopende genres. Zijn melodische vinding is het product van een spontane, impulsieve en emotionele natuur, van een persoonlijkheid die steeds zichzelf blijft. Respect voor de traditie was het credo van zijn creativiteit: “Musik als Ausdruck” heeft de toondichter dan ook steeds als zijn devies gekozen. Hij bleef afkerig van iedere neiging tot modernisme of atonaliteit. Spontaneïteit in de melodie en rijke harmonische kleuren (een chromatisch verglijdende tonaliteit) zijn de hoofdlijnen in zijn oeuvre. Ook zijn werkzaamheid als dirigent, gecombineerd met zijn bewondering voor het oeuvre van August De Boeck, hebben ongetwijfeld zijn inzicht in de orkestrale muziek beïnvloed.

  Het Stabat Mater, voltooid op 31 december 1964, straalt een diepe geloofsbelevenis uit, in een sfeer van eenvoud en wijding. Aan de basis ligt het beroemde dertiende-eeuwse gedicht van de Franciscaan Jacopone da Todi, dat de grote smart bezingt van een moeder die de marteldood van haar zoon moet meemaken. De tekst lag eveneens aan de basis van een gregoriaanse sequentia en heeft talrijke componisten geïnspireerd tot dikwijls aangrijpende composities. Ook Veremans’ voorliefde voor het Stabat Mater van Antonin Dvořák zal een invloed hebben uitgeoefend, wat hem echter niet belette om deze tekst op een eigen wijze te verklanken.

  Ik heb het werk gekozen op aandringen van Oscar Van Aerden en Magda Veremans, de schoonzoon en laatste nog in levende zijnde dochter van de componist. Oscar Van Aerden bezit het handschrift van de directiepartituur en toen ik dit bij hem thuis mocht doorlezen, viel mij meteen op dat dit een waardevol werk was, helemaal in die typische Vlaams-romantische stijl en uitvoerbaar door een (goed) amateurkoor. Voor mij kan deze compositie gerust de vergelijking doorstaan met het koorwerk van César Franck of Antonin Dvorak. Veremans gebruikt heel wat harmonische kleur naast een steeds zingbare melodische stemvoering. Bij de start van het repetitieproces konden we beschikken over partituren van CeBeDeM, helaas in een niet altijd makkelijk leesbaar kopie-handschrift (in een digitaal tijdperk!) en met toch nog enkele duidelijke fouten. Daar kwam enige weerstand op vanuit het koor. Ook de typische harmonische wendingen van Veremans liggen voor het koor niet altijd voor de hand. Toch denk ik dat de meeste zangers ondertussen gewonnen zijn voor deze compositie, met zijn steeds wisselende stemmingen, tonaliteiten, tempi en solistische interventies. Een zeer mooie passage is het Fac me tecum pie flere, waar de dames met de tenor-solo dialogeren. Een heel feestelijk Alleluia sluit, een tikkeltje triomfalistisch, deze compositie af.

  Om budgettaire redenen en omdat het werk een bredere uitvoerbaarheid zou krijgen, vroegen we aan Peter Van de Velde om een transcriptie voor orgel en strijkers te maken (oorspronkelijk is het opgevat voor tenor-solo, koor en orkest). De Chorale Caecilia is verheugd en vereerd om deze mooie compositie eindelijk, na 45 jaar, voor de eerste maal tot klinken te kunnen brengen.

  Op hetzelfde concert kan u overigens ook een transcriptie door Geert Vanderstraeten horen van twee Rückertliederen van Gustav Mahler, naast de versie voor kamerorkest van het Requiem van Duruflé.

  Paul Dinneweth, met dank aan Oscar Van Aerden.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Canvas doet zijn plicht ....

  Canvas viert Vlaamse componisten

  hugo sledsens (producer VRT-televisie)

  In 2009 komen we niet alleen veel muziek van Haydn, Händel en Mendelssohn tegen. Er zijn ‘toevallig’ ook heel wat Vlaamse jubilarissen uit de twintigste eeuw te herdenken. Of laat ons zeggen: twintig jaar geleden zag de VRT het nog als haar opdracht om actieve initiatieven te nemen ten gunste van Vlaamse componisten. Wie toen zestig of zeventig was, wordt er dit jaar tachtig of negentig. Canvas Klassiek zag de kans om hen in oktober en november te eren met uitzendingen die we nog in ons archief hebben liggen. Opvallend veel van de jubilarissen komen uit de Antwerpse hoek. Toevallig is er een rode draad in deze werken: bezinning, oorlog en hunkering naar vrede, rouw en dood. De uitzendingen beginnen telkens om 12u00.

  Uitzenddatum: 25/10/09
  Ouderdomsdeken is August Verbesselt, die 90 wordt in oktober. Van hem zenden we Ares en Irene uit. Een werk dat de Vlaamse televisie zelf nog creëerde in 1989. Deze compositie voor koor en orkest is, zoals alle rijpe werken van Verbesselt, knap georkestreerd, en in navolging van Schönberg, gebouwd op een reeks van twaalf tonen. De inhoud gaat over de eeuwige en uitzichtloze strijd tussen oorlog en vrede, tussen goed en kwaad. Opmerkelijk is de behandeling van het koor. Dat laat overwegend onverstaanbare kreten horen. Geleidelijk worden woorden als ‘Morte’ en ‘Pace’ verstaanbaar. Op het einde horen we het Bach- koraal Ermuntere dich, mein schwacher Geist. Een poging van Verbesselt om een hoopvol perspectief te creëren. Tevens een groet van de dodecafonist aan de door hem hoog geachte contrapuntmeester, Johann Sebastian Bach. Het BRT- Filharmonisch orkest en – koor staan onder leiding van Silveer van den Broeck.

  Er zijn ook twee tachtigjarigen. Frédéric Devreese en Frits Celis :

  Uitzenddatum: 25/10/09
  Frédéric Devreese componeerde het ballet Gemini in 1980 voor de tiende verjaardag van het Ballet van Vlaanderen. Repetitieve elementen spelen een belangrijke rol. We horen de oorspronkelijke versie voor twee piano's, gespeeld door André De Groote en Robert Groslot. We zien de choreografie van Marc Bogaerts, zoals ze toen gecreëerd werd in de Opera van Gent. Met dansers als Tom Van Cauwenbergh, Karin Heyninck, Koen Onzia en Rudi van den Berghe. Het scenario werd geschreven door Chris Yperman. Er zijn drie grote scènes: De dans van de tweelingen, De Verleiding en Het gevecht. De tweeling heeft het moeilijk om zijn eigen identiteit te vinden. Pas als de ene zijn spiegelbeeld ontmoet, is hij volledig. Sterft één van de tweelingen, dan sterft automatisch ook de andere.

  Uitzenddatum: 08/11/09
  Frits Celis gebruikte voor Preludio e Narrazione het gedicht De ouders van Anton van Wilderode. Van Wilderode inspireerde zich op zijn beurt op ‘Het treurende ouderpaar’, het dubbelmonument van Käthe Kollwitz, nu te zien op het Duits soldatenkerkhof van Vladslo. Kollwitz wilde niet alleen haar eigen zoon herdenken. Die sneuvelde in 1914 als een van de allereerste aan het Ijzerfront. Het gebaar van machteloosheid dat door haar beelden uitgedrukt wordt geldt als een eerbewijs aan allen die de dood vinden in zinloze slachtingen als die aan de Ijzer. De muziek van Celis beschrijft de tragische zoektocht van de ouders naar het graf van hun gesneuvelde zoon. We horen de sopraansolo van Jacqueline van Quaille. Fernand Terby begeleidt met het BRT-Filharmonisch orkest. Raf Verpooten maakte een filmische evocatie. De soldatenkerkhoven uit de Eerste Wereldoorlog spelen hierin een grote rol.
  Dit programma krijgt een heruitzending op 11 november om 20u40 op Canvas+.

  Uitzenddatum: 04/10/09
  Ook Willem Kersters werd tachtig jaar geleden geboren. Maar hij overleed al in 1998. Van hem horen we zijn Tweede Symfonie. In 1961 werd hij tweede laureaat in de Koningin Elisabethwedstrijd voor compositie met het ballet De triomf van de geest. Twee jaar later won hij met zijn Tweede Symfonie de compositieprijs van de stad Trieste. Deze bekroningen maakten van hem een componist met internationale allure. De Tweede Symfonie is gebouwd op twee twaalftoon reeksen. Ze sluit bij Kersters een periode af van streng serieel denken, al blijkt dat nergens uit het klankresultaat. De symfonie heeft een onweerstaanbare emotionele zeggingskracht. Hans Rotman leidt het BRTN-Filharmonisch orkest. Uitvoering en opname vonden plaats in de Brusselse Magdalenazaal.

  Uitzenddatum: 08/11/09
  Er is ook nog Marinus de Jong [1891>1984]. De Hollandse Antwerpenaar, die 25 jaar geleden overleed, speelde als pianist, componist en theoreticus een opmerkelijke rol in het Conservatorium van Antwerpen. Pianist Jozef De Beenhouwer is een leerling van Lode Backx, die zelf nog gevormd werd door Marinus de Jong. De Beenhouwer speelt in het Antwerpse Delbekehuis de nocturne Schemeravond op Esschenhof opus 53 uit 1945 en de ballade Ex vita mea opus 3, uit 1917.

  Uitzenddatum: 22/11/09
  Tenslotte leiden al deze herdenkingen ons op weg naar het portret van Wim Henderickx. Deze vruchtbare Antwerpse componist van nog geen vijftig voelt zich als ‘een oosterling verdwaald in het Westen’. Wim Henderickx was een leerling van Willem Kersters aan het Antwerps Conservatorium, waar hij nu zelf een analyse- en compositieklas leidt. Hij leeft zich tot nog toe vooral uit in orkestwerk, kamermuziek en werken voor het muziektheater.

   


  29-09-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CD

  CD De nieuwe oogst 3

  Veel amateurkoren kampen bij de mannenstemmen met een tekort aan tenoren en bassen die bovendien geen uitgesproken hoge of lage stem hebben. Een baritonpartij kan daar soelaas bieden. De categorie gelijke stemmen bleef ook bestaan.
  Het resultaat van die wedstrijden is al sinds 2005 te beluisteren op De Nieuwe Oogst cd’s. De derde cd is beschikbaar vanaf eind september met daarop het werk van de laureaten Dirk Blockeel en Martin Slootmaekers aangevuld met composities van de juryleden Kurt Bikkembergs, Jean-Paul Byloo en Annelies Van Parijs en ander werk uit de catalogus van Euprint. Al deze werken kan men consulteren in de bib van Koor&Stem.

  De cd is vanaf eind september te verkrijgen bij Eurpint aan 15 euro. Wil je meteen ook de partituren van de derde editie aanschaffen, betaal je voor het totaalpakket mét cd 50 euro. Via de website van Euprint kan je ook deeltjes van de partituren downloaden ter inzage.


  28-09-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Bijloke

  Yves Rosseel verlaat De Bijloke

  Muziekcentrum De Bijloke (logo 2008)
  Yves Rosseel, sinds 10 jaar de directeur van Muziekcentrum De Bijloke Gent, verlaat de organisatie vanaf april 2010.

  Onder leiding van Yves Rosseel werd De Bijloke uitgebouwd tot één van de belangrijkste muziekhuizen in Vlaanderen. Hij begeleidde met succes de restauratie van het historische complex van zalen van waaruit het muziekcentrum opereert, evenals de oprichting van een nieuwbouw met moderne voorzieningen voor publiek en artiesten. Hij bouwde bruggen naar andere grote spelers uit het brede culturele en maatschappelijke veld in Gent en daarbuiten en wist tevens een gediversifieerde publiekswerking uit te bouwen, met bijzondere aandacht voor jongeren, minderheidsgroepen en economisch zwakkeren.

  De democratische ticketprijs die De Bijloke hanteert was een gevolg van zijn visie op cultuur als basisrecht - een aanpak die zich vertaalde in een jaarlijks toenemend aantal bezoekers. Rosseel was ook de inspirator voor verscheidene discipline-overschrijdende producties zoals Foi en Origine van de hand van choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, en hij lanceerde ook verscheidene jonge uitvoerders en ensembles die nu een toonaangevende rol spelen in het Vlaamse en internationale muzieklandschap.

  Rosseel kijkt met voldoening terug op de afgelopen tien jaar, maar zegt nu toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Tot 1 april 2010 blijft hij nog in functie bij De Bijloke.


  27-09-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beiaard

  Het Leuvense Groot Begijnhof krijgt een beiaard van 45 klokken

  DSC01596.JPG

  Voortaan telt Leuven vier zingende torens.

  De K.U. Leuven heeft haar tweede beiaard. Het nieuwe instrument is een uitbreiding van het automatisch klokkenspel van 16 klokjes, dat sinds 1998 in de dakruiter van de Sint-Jan-de-Doperkerk hangt. Voortaan klinkt in de straatjes van het Groot Begijnhof volwaardige beiaardmuziek, gespeeld op 45 klokken door middel van een stokkenklavier.


  26-09-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scala

  Milk Inc. bouwt feestje met Scala en Silvy De Bie

   

  Milk Inc. heeft in het Sportpaleis van Antwerpen het eerste concert gegeven in een reeks van zes. De dance-act zette de zaal in vuur en vlam met nieuwe en oude hits.

  Milk Inc. opende meteen de "Blackout"-show met de klassieker "Take us back in time".
   Linda Mertens kreeg op het podium even later het gezelschap van Scala. Het meisjeskoor bracht samen met een springende frontman Regi "I fail". Daarna werd Mertens door Scala begeleid op "Sleepwalker" en "Land of the living".

  Ook hartsvriendin en Sylver-zangeres Silvy De Bie was van de partij. Zij zong met Mertens "I don't care". Het ervaren tweetal amuseerde zich kostelijk en en riep "everybody scream". Het publiek schreeuwde zich hees.

  Tussendoor peperde Regi de show met een medley van onder meer "Afflito" van Fiocco en "No good" van The Prodigy. Het visuele aspect werd deze keer letterlijk rond "BLACKout" opgebouwd. Aan het publiek werd ook op voorhand gevraagd geen witte kleding te dragen.


  25-09-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aan te bevelen concert  Sint-Michielsconcert - 450 jaar Bisdom Mechelen

  Datum dinsdag 29 september 2009
  Aanvang 19u30
  Activiteit Sint-Michielsconcert - 450 jaar Bisdom Mechelen
  programma:
  August De Boeck – Fidelis namque
  Emiel Wambach – Justorum animae
  Jules Van Nuffel – Veni sponsa Christi
  Lodewijk De Vocht – Prelude en Fuga (orgelsolo)
  Staf Nees – Virgo parens
  Vic Nees – Signum magnum

  Uitvoerders:
  Capella Sanctorum Michaelis et Gudulae o.l.v. Inge Feyen
  Schola Cathedralis Bruxellensis o.l.v. Herbert Beirens
  Thibault Boudart, beiaard
  Jozef Sluys & Xavier Deprez, orgel
  Isabelle Acheroy, Olivier Berten & Elisabeth Guinand, zang

  toegang gratis
  Lokatie Sint-Michiels- & Sint-Goedelekathedraal
  Gemeente Brussel
  Organisatie Bisdom Mechelen
  Meer info www.cathedralestmichel.be  24-09-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean-Paul Byloo 60

  Jean-Paul Byloo werd geboren in Veurne in 1949.
  Na zijn humaniorastudies te Veurne studeerde hij aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent, waar hij de eerste prijzen notenleer (klas Gaston Van Damme), piano (klas Abel Matthys), harmonie (klas Jeanne Vignery), contrapunt (klas Roland Coryn) en fuga (klas Gery Bruneel) behaalde.
  Byloo studeerde koordirectie aan de Kurt Thomasstichting in Den Haag en moderne compositietechnieken bij Lucien Goethals.
  Hij besloot zijn muziekstudies aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel met een eerste prijs met onderscheiding voor compositie in de klas van André Laporte.
  Cantabile
  Van 1972 tot 1982 was Byloo leraar notenleer en piano aan de Stedelijke Muziekacademie van Veurne. Byloo dirigeerde het Beauvarlet Kamerkoor uit Nieuwpoort (1975-1985) en de Cantores Servadie uit Diepenbeek (1985-1988).
  Sedert 1982 is Byloo directeur van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Geel en leraar notenleer aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel.
  Sinds 1992 doceert hij vormanalyse en instrumentatie aan het Brusselse Conservatorium.
  Momenteel woont hij in Geel.

  Het werk van Byloo werd bekroond in compositiewedstrijden van o.a. Sabam, Cantabile, de Provincies West-Vlaanderen en Antwerpen en de Koninklijke Academie.
  Zijn composities werden in première gebracht op het Festival van Vlaanderen, Ars Musica Brussel, de Nacht van Radio 3 en de Belgisch-Nederlandse Muziekdagen.
  Byloo componeerde plichtwerken voor belangrijke muziekwedstrijden en kreeg talrijke compositie-opdrachten van vooraanstaande solisten, kamermuziekgroepen en orkesten.

  De nieuwe oogst. Nationale koorcompositie 2005Talrijke eenvoudige koorwerken en liedbewerkingen werden uitgegeven door ANZ Antwerpen en door uitgeverij De Noteboom.
  Er werden opnames gemaakt van koor-, kamer- en orkestwerken door de VRT.

  De werken van Byloo werden uitgevoerd in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Hongarije.

  Ad multos annos!


  23-09-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!

  Muziekfestival Neerpelt krijgt een prijs

  Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt krijgt de Prijs van de Europese burger. Die prijs wordt uitgereikt door het Europees Parlement aan 37 personen en verenigingen die zich inzetten voor meer Europese integratie en samenwerking.

  "Het festival doet al sinds 1953 verwoede pogingen om de grensoverschrijdende contacten te bevorderen tussen de jeugd", zegt bestuurslid Leon Houben. "Daarom heeft Europees parlementslid Ivo Belet (CD&V) ons voorgedragen voor de prijs. Personen krijgen een medaille, verenigingen een gedenkplaat."

  De officiële overhandiging van de gedenkplaat volgt volgende week woensdag in het Hubertus-theater in Neerpelt. Eerder kreeg ook de federatie van het Oud Limburgs Schuttersfeest al de onderscheiding.


  22-09-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interessante activiteiten

  Marnixring Max Wildiers organiseert een literaire avond met Katelijne van der Hallen, ter gelegenheid van de presentatie van haar nieuwe dichtbundel “Woordzang”, met CD.

  Programma

  • Inleiding door prof. Dirk De Geest (KUL)
  • Roel Dieltiens, cello
  • De dichteres licht haar literair werk toe
  • Beluisteren van enkele CD fragmenten
  • Uitgever L. Peeraer overhandigt de eerste exemplaren
  • Receptie met signeersessie

  Praktisch
  Plaats :Stadhuis Mortsel
  Inkom : gratis
  aanvang : 20u.00
   

   

  In 1990 hielden Paul en Herwig Vagant hun meer dan dertigjarige zangcarriere voor bekeken. Wie durfde toen denken dat ze na 14 jaar stilte hun aparte plaats in de wereld van het Nederlandstalige luisterlied opnieuw zouden innemen?

  In 2003 brachten De Vaganten hun eerste en tot nu toe enige CD uit. Daarvoor werden 17 best-of-te liedjes uit de lange carrière van de kleinkunstgroep geselecteerd. Eindelijk werden die unieke pareltjes uit onze Nederlandse literatuur zoals o.a. "Heer Halewijn", "Dinska Bronska", "Galgenlied" en ook hun eigen creaties zoals het "Lied van de dorpsidioot" en "Vrouwen voor de vrede" uit de vergeethoek gehaald. Het waren zeventien liedjes waarmee ze in historische kleinkunsttijden de "cultuurcentra van destijds" veroverden maar die toch steeds vergeten werden door de samenstellers van alle "ultieme cd-kleinkunstcollecties".

  In april 2004 vond de derde editie plaats van Houden Van in het Antwerpse Sportpaleis. Dat was voor Paul en Herwig het startsein om terug aan te knopen met hun vroegere Vagantenleven.

  Vandaag staan Paul Vagant en Herwig Vagant dus opnieuw op de planken. Alsof ze wel even met vakantie waren maar nooit echt zijn weggeweest. Ze beseffen beiden goed genoeg dat ze aan hun laatste rechte lijn begonnen zijn. Maar met nog altijd diezelfde diepe overtuiging en hetzelfde vakmanschap brengen ze hun programma met niet alleen een selectie van hun allermooiste liedjes maar ook met vele nieuwe songs waaronder het recht uit het hart geschreven nummer "De leste rechte lain". Het was hun eerste liedje in onvervalst Antwerps dialect ... maar ook niet hun laatste.

  Uiteraard hebben De Vaganten nu grijs (Paul) en minder haar (Herwig) maar hun stemmen stralen nog altijd diezelfde jonge warmte uit. Chris De Winter begeleidt de twee Vaganten reeds een paar jaar schitterend op basgitaar, Ierse fluit en dwarsfluit. Maar er is meer : vanaf 2009 doen Paul en Herwig ook een beroep op de (Wijnegemse) virtuoze violiste Veerle Dierckx.
  Dank zij de inbreng en het vakmanschap van Chris en Veerle klinken De Vaganten als nooit tevoren!

   


  Bezoekers ....

  Zin om een boodschap door te geven? Dit kan hier.


  Interessante sites op het net
 • Algemeen Nederlands Zangverbond
 • Koor en Stem
 • Studiecentrum voor Vlaamse Muziek
 • IMSLP: partituren op het net
 • Leven en werk van Jef TINEL
 • Partituren op het net (CPDL)
 • Componisteninfo (Matrix)
 • Componisteninfo (Cébédem)
 • Muziekcentrum Vlaanderen
 • Peter Leys op Soundcloud

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!