NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Peter LeysArchief
 • Alle berichten


  13-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recensies/ Artikels over Vlaamse muziek!

  Muziek & Woord Nr. 406 - Juli 2008

  -artikels over het Festival van Vlaanderen
  -interview met Lucienne Van Deyck i.h.k.v. De Zomer van het Lied  -artikel over Muziekcentrum Vlaanderen i.h.k.v. De Gulden Ontsporing en de Dag van de Vlaamse vertolker
  -recensie van Brazzaville - Days of Thunder, Days of Grace, EP 003.

  -recensie van Perels - Lodewijk Mortelmans - Liederen. Hendrickje Van Kerckhove, Christel Kessels. Senzanome 5411499 92022  Kunsttijdschrift Vlaanderen nr. 320


  -artikel over Claude Coppens en over het 'Lexicon Vlaamse Componisten geboren na 1800' van Flavie Roquet
  -recensies van Saxkartel feat. Tutu Puoane (Yellow Sounds & Other Colours), Chris Mentens Jazz Van (Burnin' With The Chris Mentens Jazz Van) en Free Desmyter Quartet (Something To Share)
  -recensie van Johann Sebastian Bach, Cantates BWV 27, 84, 95 en 161. Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe. HMC 901969
  -recensie van Laporte, Vande Ginste, Gorecki. Darkness, Emanon o.l.v. Raf De Keninck. In Flanders' Fields vol. 53. Phaedra 92053
  -recensie van Joseph Ryelandt, Kamermuziek. Spiegel String Quartet, Joost Maegerman, Jozef de Beenhouwer. In Flanders' Fields vol. 55. Phaedra 92055  The Gramophone - Juli 2008 

  -recensie van Beethoven, Symphonies No 5, Op 67; No 8, Op 93. deFilharmonie o.l.v. Philippe Herreweghe. PTC5186 316
  -recensie van Frederic Rzewski, The People United Will Never Be Defeated! VAIDVD4440   

  Luister - mei / juni - nr. 651

  -interview met René Jacobs
  -recensie van Mozart, Don Giovanni. Freiburger Barockorchester o.l.v. René Jacobs. HMD 9909013.14
  -recensie van Buxtehude, Cantate Domino-Herzlich lieb hab ich dich, o Herr-In te Domine speravi-Jesu meine freude-Nimm von uns, Herr, du treuer Gott. Ensemble Currende o.l.v. Erik Van Nevel. ACC 24184
  -recensie van Bach, Wie schön leuchtet der Morgenstern Cantates BWV 18-23-1. Deel 6 in project Cantates for the complete Liturgical Year. La Petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijken; Jan Van der Crabben. ACC 25306

   

  Songlines 53 - juli 2008


  -recensie van Laïs - The Ladies' Second Song


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koorconcert!

  31/08/20087 - Kalliope, Kamerkoor Furiant &  Rondinella - slotconcert ICCC
  Conservatorium Gent - Zaal Miry (Hoogpoort 64)       


  Drie Vlaamse topkoren brengen u, naast eigen repertoire, enkele stukken die zij instudeerden n.a.v. de 1ste Internationale Conventie voor Dirigenten en Componisten.  Ze brengen werken van  drie grote internationale uitgevers die op deze  Internationale Conventie aanwezig waren. Het resultaat kan u dan horen!

  Kalliope, Rondinella en Furiant

  Het jeugdkoor Rondinella Knokke-Heist werd in 1976 opgericht door Jacques Maertens en staat sinds 1998 onder leiding van Rudy Van der Cruyssen. Rondinella bestaat uit een vijftigtal enthousiaste zangers.  Het koor is opgenomen in de werking van deKunstAcademie Knokke-Heist.                                                                                                                                                                
  Het kamerkoor Furiant werd in september 1995 opgericht door Steve De Veirman, met als bedoeling een uitgebalanceerd ensemble te vormen dat concerteert op een hoog koortechnisch niveau. De naam 'Furiant' staat borg voor levendige expressie en een energiek koormusiceren door krachtige en enthousiaste jonge stemmen!


  Kalliope werd opgericht in september 1990 als vocaal ensemble en bestaat nu uit zowat 30 enthousiaste, jonge zangers. Onder leiding van Sabine Haenebalcke brengt het koor gewoonlijk een fris en origineel 20ste-eeuws repertoire, maar soms gaat het de klassieke toer op, al dan niet met een luchtige noot. 


  Contactpersoon: Erik Demarbaix
  Email:
  erik.demarbaix@koorenstem.be
  Telefoon: 03 - 237 96 43


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leraar muziek gezocht!

  Beste,

  Voor het programma "De jeugd van tegenwoordig" waar we een 20 tal jongeren terugsturen naar een school uit de jaren '50 zijn we op zoek naar een leerkracht muziek (koor) Tijdens de opnames 3 tot en met 24 augustus leven en krijgen ze les volgens de normen en waarden van de jaren '50.

  Voor de lessen muziek zoeken we dus nog een leerkracht.

  Indien u interesse heeft of meer info wil, mail of bel gerust.

  U mag deze mail steeds doorsturen naar eventueel geinteresseerde.

  Snel reageren is wel de boodschap daar de selecties nog maar een week lopen.

   

  Vriendelijke groeten,

  Cheeru Mampaey

  0477 93 11 75

  Kanakna Productions NV

  Stationsstraat 26

  B-1702 GROOT-BIJGAARDEN

  www.kanakna.com


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jozef De Beenhouwer !

  Huldeconcert Jozef De Beenhouwer  Datum zondag 5 oktober 2008
  Aanvang 15u00
  Activiteit Huldeconcert Jozef De Beenhouwer
  recital met Jozef De Beenhouwer en sopraan Christel De Meulder. Werken van Peter Benoit, Lodewijk Mortelmans, Marinus De Jong, Schumann en Hugo Wolf. Voor het concert zal een korte laudatio zijn zijdens MR Max Wildiers en Schepen voor Cultuur Philippe Heylen.
  Lokatie AMUZ
  Gemeente Antwerpen
  Organisatie Marnixring Max Wildiers
  Meer info 03/321 58 06


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orgelconcert!

  Orgelrecital Frank Heye - 'Gentse meesters'

  Datum dinsdag 22 juli 2008
  Aanvang 22u00
  Activiteit Orgelrecital Frank Heye - 'Gentse meesters'
  Orgelrecital rond 'Gentse meesters' door Frank Heye op het Anneessens-orgel van de Sint-Coletakerk. Er wordt werk uitgevoerd van Adolf D'Hulst, Gabriël Verschraegen, Omer Van Puyvelde, Lucien Goethals en Norbert Rosseau. Tevens is er een creatie van een fuga van Lieven Duvosel.

  Foto


  Gratis toegang

  Let op: dit is een 'Concert op de late avond' (programma n.a.v. Gentse Feesten). Aanvang: 22.00 u

  Lokatie Sint-Coletakerk, Sint-Coletastraat
  Gemeente Gent
  Organisatie stuurgroep Van Peteghemorgel
  Meer info www.stuurgroepvanpeteghemorgel.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Polyfonie zingen: warm aanbevolen!

  POLYFONIEWEEKEND ORLANDUS LASSUS
  Brugge - 7 tot 9 november 2008
  Amateurkoorzangers uit verschillende koren in Vlaanderen krijgen de unieke kans om samen met professionele muzikanten enkele motetten van Orlandus Lassus in te studeren. Wie zich wil verdiepen in historische uitvoeringspraktijken of gewoon graag een weekendje musiceert, mag deze cursus zeker niet missen.

  De klemtoon van dit weekend ligt vooral op de uitvoeringspraktijk: hoe moet je dergelijk werk te benaderen? Wat zijn de verschillende invalshoeken?
  Professionelen, zowel koordirigenten als instrumentalisten,  begeleiden de zangers tijdens deze zoektocht naar de authentieke uitvoering van deze motetten. Musicoloog Simon Van Damme geeft toelichting over leven en werk van de componist, zijn omgeving en tijdgenoten.

  Docenten:
  Ignace Thevelein, dirigent en Marnix De Cat, zanger

  Instrumentisten (onder voorbehoud):
  Marleen Leichner, cornetto - Simen Van Mechelen, trombone - Adam Woolf, trombone - Dirk Decoene, trombone - An Van Laethem, barokviool - Thomas Baeté, gamba - Romina Lischka, gamba - Sonia Arbouche, gamba

  Op het einde van het weekend wordt een toonmoment gehouden, waarbij de deelnemers aantonen wat ze geleerd hebben over de verschillende apecten van het zingen van muziek uit deze stijlperiode.

  Het weekend staat open voor koordirigenten wie zich willen bijscholen in uitvoeringspraktijk, maar ook voor koorzangers en leerlingen van muziekacademies die zich willen bijscholen in oude muziek.

  Het Polyfonieweekend is een intiatief van Opera de Dunis vzw in samenwerking met Koor&Stem vzw.

  Inlichtingen en inschrijvingen

  Opera de Dunis vzw
  Opera de Dunis vzw
  Sint-Jacobshuys
  Moerstraat 26
  8000 Brugge
  gsm: (0)486-574348
  www.operadedunis.com   &  www.koorenstem.be
  e-mail: chris@operadedunis.com
  Coördinatie:  Chris Castelein
  Artistieke leiding: Ignace Thevelein


  23-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vic Nees!
  Vlaamse jongeren zingen Vic Nees


   
  In het kader van Europa Cantat Junior 5, Nevers (12-20 juli) stelt Koor&Stem Gent een Vlaams jeugdkoor samen. Dit jeugdkoor zal in Nevers een aantal prestigieuze concerten brengen met muziek van Vlaamse componisten.

  Hoofdmoot op het programma is Vic Nees, De zee is een orkest, voor kinderkoor en vierhandig klavier. Dit werk is gecomponeerd in 2000, in opdracht van de Vlaamse Federatie van Jonge Koren, ter gelegenheid van de jaarlijkse Koordagen voor kinderen te Wetteren. Het is tekstueel en muzikaal ook uitermate geschikt voor uitvoering met jeugd. Het omvat vier delen, op teksten van de dichter Armand Van Assche (1940-1990): 1. De zee is een orkest; 2. Een goochelaar; 3. Zwanen en 4. Er springen...
  De internationale presentatie valt samen met de uitgave bij Carusverlag van De zee is een orkest, in drie talen, Nederlands, Duits en Engels.

  De jongerengroep  is samengesteld uit jonge zangers van Artemis, Maaseik, dir. Guido Beckers, Sjaloom, Waregem, dir. Marleen Annemans, Innamorati di Musica, Geraardsbergen, dir. Marc Van den Borre, en Jeugdkoor Hemelsdaele, Brugge, dir. Els Bode. Een 60-koppige delegatie neemt deel aan EC-Junior en brengt de demonstratieconcerten in Nevers. Pianisten zijn Maaike De Zitter en Koen Evens.

  Het geheel staat onder leiding van Marleen Annemans, die tevens een atelier leidt op EC Junior, met als titel 'Music from the Northern Sea Shores', werken van o.m. V. Nees, K. Bikkembergs, A. Laporte, E. Budai, J.L. Mertens, H. Badings, G. Holst en  Ch. Fox.

  De koren bereiden de concerten individueel voor en komen regelmatig samen voor gemeenschappelijke repetities.
  In de aanloop naar Nevers worden in Vlaanderen concerten gegeven met hetzelfde programma met deelname van de voltallige koren. In het najaar staan eveneens een aantal concerten in Vlaanderen op stapel.

  Concertenreeks
  ma 14 juli, NEVERS (F), Conservatoire, 20.30u.
  wo 17 juli, Stad in Bourgondië (F), met culturele uitstap
  za 11 oktober,  BRUGGE, Sint-Jacobskerk, 20u.
  zo 12 oktober, GERAARDSBERGEN,  Kerk Sint-Jozefsinstituut, Kleine Karmelietenstraat, 11u.

  Gemeenschappelijk programma:
  J. Leavitt, Festival Sanctus              
  B. Chilcott, Spell of safekeeping                 
  V. Nees, De zee is een orkest     
  K. Bikkembergs, Klacht van een treurwilg             
  M.J. Ayers, Speaking of music                        

  Contactpersoon: marleen moortgat
  Email: marleen.moortgat@koorenstem.be
  Telefoon: 09 220 24 84


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse feestdag..... !


  11-juliviering Kortrijk

  Datum donderdag 10 juli 2008
  Aanvang 18u00
  Activiteit 11-juliviering Kortrijk
  Programma
  18.00 uur muzikale verwelkoming op de Grote Markt met jeugdmuziekkapel KSA Hanske de Krijger

  18.30 uur vertrek optocht naar de Groeningekouter

  19.00 uur plechtigheid aan het Groeningemonument met toespraken en samenzang
  Lokatie Grote Markt en Groenekouter
  Gemeente Kortrijk
  Organisatie Guldensporencomité Kortrijk
  Meer info www.kortrijk.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezelle gezongen ....

  Gezelle Gezongen

  Datum vrijdag 4 juli 2008
  Aanvang 20u00
  Activiteit Gezelle Gezongen
  Programma Ba-Sta! Met Bart Vandekerkhove – bariton – en Stan Driesen – piano – , is een nieuw duo dat de rijke dichtkunst van Guido Gezelle muzikaal vertaalt! ‘Gezelle gezongen’ bestaat uit een bundeling thema-concerten waar natuur, godsdienst en taalspeelsheid, de drie pijlers van Gezelles gedichten, centraal staan.
  De voorstelling biedt een overzicht van liederen in diverse stijlen gebaseerd op de gedichten van Guido Gezelle. Klassieke componisten worden naadloos verenigd met hedendaags werk. Dit biedt een ideale mix voor een ontspannend en sfeervol concert. Ieder gedicht wordt creatief benaderd en de eigentijdse toets is de spreekwoordelijke kers op de taart.
  Lokatie Kapel Cultuurpunt Altena, Antwerpsesteenweg 7
  Gemeente Kontich
  Organisatie Gemeente Kontich
  Meer info www.kontich.be 03/450.78.39


  22-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezelle gezongen ....

  Gezelle Gezongen

  Datum vrijdag 11 juli 2008
  Aanvang 20u00
  Activiteit Gezelle Gezongen
  Programma Ba-Sta! Met Bart Vandekerkhove – bariton – en Stan Driesen – piano – , is een nieuw duo dat de rijke dichtkunst van Guido Gezelle muzikaal vertaalt! ‘Gezelle gezongen’ bestaat uit een bundeling thema-concerten waar natuur, godsdienst en taalspeelsheid, de drie pijlers van Gezelles gedichten, centraal staan.
  De voorstelling biedt een overzicht van liederen in diverse stijlen gebaseerd op de gedichten van Guido Gezelle. Klassieke componisten worden naadloos verenigd met hedendaags werk. Dit biedt een ideale mix voor een ontspannend en sfeervol concert. Ieder gedicht wordt creatief benaderd en de eigentijdse toets is de spreekwoordelijke kers op de taart.
  Lokatie Colibrantzaal, Deensestraat
  Gemeente Lier
  Organisatie Stad Lier
  Meer info www.lier.be 03/800.05.51


  11-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te beluisteren waard!
  PAS VERSCHENEN!
  Flor Alpaerts, Orkestwerken
  Bestelnummer: ETCETERA KTC 4025

   

  Capriccio, Pallieter, James Ensor Suite

  Uitvoerders: Guido de Neve, viool; Vlaams Radio Orkest o.l.v. Michel Tabachnik

   

  Pallieter van Felix Timmermans inspireerde Flor Alpaerts tot een van zijn schitterendste werken. Pallieters vitaliteit, humor en natuurverbondenheid worden briljant weerspiegeld in het symfonische gedicht. Als contrast hiermee staat de ironische James Ensorsuite dat de geboorte van het expressionisme in de Vlaamse muziek markeert. Twee markante werken uit de Vlaamse muziek uit de jaren 20 van de vorige eeuw, omkaderd door een zomeridylle, een romance voor viool en orkest en tenslotte een opgewekt Capriccio van de oudere Alpaerts.

  bron: Klara


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liederen van Lodewijk Mortelmans op CD  Een warm aanbevolen CD!
  Perels - Hendrickje Van Kerckhove - Christel Kessels

  Uitvoerders
  Hendrickje Van Kerckhove, sopraan; Christel Kessels

  Label
  Senzanome 5411499 92022

  Programma
  Lodewijk Mortelmans: Als de Ziele luistert - Hoe schoon de Morgendauw - Perels - Kindje, wat ben je toch zacht - 't Is de Mandel - Lied van Mignon - Doornroosje - Wierook - Wiegeliedje - 't Meezeken - Meidag - Maagdeke Mei - Hoe leutig - Het jonge Jaar - Oh mocht ik - 't Groeit een Blomken - Kerkhofblomme - O Kind O Kind - Wiegeleidje - 't Avondt

  Klara's oordeel      
  Een subtiele en intimistische CD, met de spontane, krachtige stem van Hendrickje Van Kerkchove en de smaakvolle begeleiding van Christel Kessels

  Lodewijk Mortelmans was een schitterend liedcomponist. Vooral door de gedichten van Guido Gezelle werd hij bijzonder geïnspireerd. Zelf schreef hij ooit n.a.v. zijn eerste reeks Gezelle-liederen in 1910 dat hij in gedichten op zoek ging naar “waarachtigheid van expressie en poëtische sfeer, in een afgewerkte, perfecte vorm…” Hij wilde niet zozeer de woorden op muziek zetten, maar de sfeer van het gedicht muzikaal vertalen. En dat gebeurde met elegante zanglijnen en uitgewerkte, originele pianopartijen die het louter begeleiden ver overschrijden.

  Birgit Van Cleemput

  Bron: Klara


  10-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jozef De Beenhouwer, pianist
  Pianist Jozef De Beenhouwer is een fenomeen.

  Hij is niet alleen een schitterende solist en begeleider op zijn piano.
  Hij heeft zijn talenten maximaal ten dienste van de Vlaamse muziek gesteld. Benoit, Mortelmans, De Jong, Van Hoof, ...... hebben voor hem geen geheimen wat pianocomposities betreft.

  Hij verdient het dus zeker om eens in de bloemetjes gezet te worden.
  Daarom bevelen we onderstaand concert warm aan.

  Huldeconcert Jozef De Beenhouwer  Datum zondag 5 oktober 2008
  Aanvang 15u00
  Activiteit Huldeconcert Jozef De Beenhouwer
  Programma recital met Jozef De Beenhouwer en sopraan Christel De Meulder. Werken van Peter Benoit, Lodewijk Mortelmans, Marinus De Jong, Schumann en Hugo Wolf. Voor het concert zal een korte laudatio zijn zijdens MR Max Wildiers en Schepen voor Cultuur Philippe Heylen.
  Lokatie AMUZ
  Gemeente Antwerpen
  Organisatie Marnixring Max Wildiers
  Meer info 03/321 58 06


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koor van het Jaar
  Om de 2 jaar organiseert de koorfederatie Koor en Stem de wedstrijd 'Koor van het Jaar'.

  Telkens een hoogstandje van het Vlaamse koorgebeuren.
  De eerste selecties hebben reeds plaats gehad.
  Nu volgen nog de halve finale en de finale zelf.
  Koor en Stem, Canvas, Klara en uiteraard de koren zetten hun beste beentje voor.

  U kijkt en luistert toch ook?! 

  Koor van het Jaar EDITIE 08-09


  Halve finalisten
  Uitzonderlijk veel kinder- en jeugdkoren bewezen tijdens de audities  in het Conservatorium van Gent dat de Vlaamse koorwereld boordevol dynamiek zit! Tien koren haalden de halve finale en mogen zich tijdens het weekend van 8 & 9 november in Studio 4 van Flagey tonen aan hun supporters, hun collega's, het grote publiek én de tv-camera's van Canvas.

     Categorie kinderkoren
  Kinderkoor Waelrant Borgerhout o.l.v. Marleen Deboo

  Categorie jeugdkoren
  Cantilene Ekeren o.l.v. Luc Anthonis
  Eufonia Torhout o.l.v. Jos Decloedt
  Furiakanti Wondelgem o.l.v. Steve De Veirman
  Lirica Genk o.l.v. Jos Venken
  Vocaal ensemble Caloroso Wommelgem o.l.v. Inge Sykora
  Jeugdkoor Waelrant Borgerhout o.l.v. Marleen De Boo

  Categorie volwassenenkoren
  Camerata Aetas Nova Leuven o.l.v. Dieter Staelens
  Dulcisona Sint-Amandsberg o.l.v. Marian Steyaert
  Just Music Neerpelt o.l.v. Karin Lauwers

  Halve finale: zaterdag 8 november;
  Finale: zondag 9 november 2008;
  telkens in Studio 4 van Flagey te Brussel.

  Maximum 6 koren zullen tijdens de finale van zaterdag 29 november 2008 strijden


  Jury
  Voor de jurering van de wedstrijd Koor van het Jaar mag Koor&Stem telkens beroep doen op ervaren koordirigenten en zangers die ook geregeld in het buitenland actief zijn. Johan Duijck was bereid om als voorzitter de wedstrijd in goede banen te leiden.  De nieuwe dirigent van het Vlaams Radiokoor, Bo Holten, en de juryvoorzitter van Koor van het Jaar in Nederland, Gilles Michels, maken eveneens deel uit van de jury.

  (bron: Koor en Stem)


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlamingen in het buitenland

  Vlaamse musici zijn niet altijd (of is het "altijd niet"?) sant in eigen land. Vlaamse dirigenten krijgen niet gauw de kans om aan het hoofd te komen van een Vlaams orkest, in een Vlaams operahuis of van het radiokoor.
  Gelukkig worden onze talenten in het buitenland meer op prijs gesteld.
  Bewijs daarvan: onderstaand bericht.

   

  Jan Raes wordt algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam

  10.06.2008

  Vlamingen liggen blijkbaar goed in de markt in Nederland: Lieven Bertels coördineert het muziekprogramma van het Holland Festival, Tino Haenen is de splinternieuwe directeur van het Muziekgebouw aan 'tIJ en nu wordt Jan Raes de opvolger van Jan Willem Loot, die elf jaar zakelijk directeur was van het toporkest Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam.

  Jan Raes kent het Nederlandse orkestleven heel goed.  Sinds 2003 leidt hij immers het Rotterdams Philharmonisch Orkest, ook al een orkest van eerste categorie, artistiek geleid door topdirigent Valéry Gergiev. Raes begon zijn carrière als fluitist in De Filharmonie te  Antwerpen en was zestien jaar docent en lid van de artistieke opleidingsraad muziek en de departementsraad van het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen. Hij kwam in 2000 als crisismanager terug naar het Antwerpse orkest. Raes laat met het Rotterdams Philharmonisch Orkest een organisatie na zonder problemen artistiek geleid door topdirigent Mariss Janssons. Op 1 december begint hij aan zijn nieuwe job. Zelf vindt hij het nog te vroeg om nu al een visie te ontwikkelen want er volgen immers eerst gesprekken met de dirigent, het stichtingsbestuur en de musici.

  Jan Raes zal nog het Gergiev Festival leiden in Rotterdam en er de nieuwe chef-dirigent introduceren: Yannick Nézet-Séguin, die Valéry Gergiev opvolgt, vooraleer naar zijn nieuwe job over te stappen.

   (bron: Muziekcentrum Vlaanderen)


  09-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peter Benoit

  Eén van de grootste Vlaamse componisten met nationale en internationale uitstraling is zeker Peter Benoit (1834-1901).
  Een eenvoudige West-Vlaming die in Brussel opgeleid werd, de Internationale Prijs van Rome won en zo in Frankrijk en Duitsland terecht kwam.
  Hij componeerde symfonische gedichten voor fluit en orkest en voor piano en orkest. Hij componeerde religieuze werken zoals een Te Deum, een Hoogmis, een Requiem en Kerstcantate voor koren en orkest.  Muziek die volgens kenners kan concurreren met Brahms' Ein Deutsches Requiem.
  Nadien keerde hij zich tot de wereldse muziek. Naast werken voor piano, liederen, koormuziek en cantates (De Rubenscantate/ De Genius des Vaderlands) schreef hij grootse oratoria zoals De Oorlog, Lucifer, De Rijn en De Schelde.
  Groots, indrukwekkend, meeslepend, melodisch, breed........  Voor liefhebbers van Benoit of voor wie zijn muziek wil leren kennen raden we o.a. deze CD 's aan.

  Peter Benoit - Hoogmis
  Franz Liszt noemde Peter Benoit (1843-1901) wel eens "de Rubens van de muziek". Zeker bij het horen van deze imposante Hoogmis krijg je automatisch de schilderijen van Rubens voor ogen. Overgedimensioneerd volgens de hedendaagse kritiek. Wat men echter vergeet, is dat Benoit moest roeien met de riemen die hij had. Het niveau van de Vlaamse musici en zangers was toen beperkt en kwantiteit moest het gebrek aan kwaliteit opvangen. In die omstandigheden mag je gerust spreken van een huzarenstuk. Deze opname van het BRTN Filharmonisch Koor en Orkest o.l.v. Alexander Rahbari is dan ook een aanrader.
  Peter Benoit - Rubenscantate
  Historische opname van de uitvoering van de Rubenscantate op de Grote Markt van Antwerpen in 1958 o.l.v. Lodewijk De Vocht
  92026 - In Flanders' Fields Vol. 26 (2 cd's) - Peter Benoit (1834-1901)

  92026 - In Flanders' Fields Vol. 26 (2 cd's) - Peter Benoit (1834-1901)

   

  De liedcyclus "De Liefde in het Leven" (1870) bevat een aantal van de bekendste liederen van Peter Benoit. De twee andere cycli (1872) zijn autobiografisch: "Uit Henri?tte's Album" met de voor die tijd ongewoon modern klinkende 'Afscheidssonata'I en "Liefdedrama", een schrijnend menselijk document, geschreven in een geavanceerde toonspraak en met een sterke innerlijke bezieling. Een onbekende Benoit, maar alleszins een absoluut hoogtepunt in zijn oeuvre.

  xml:namespace prefix = v />xml:namespace prefix = w />1. De Liefde in het Leven (tekst: Emanuel Hiel )
  2. Uit Henriette's Album - Vijf stukken voor piano
  3.
  Liefdedrama - Vijf liederen naar William Shakespeare
  4.
  Postludium : Aan Zee (tekst: Eugeen van Oye)

  Werner van Mechelen, bass-baritone
  Jozef De Beenhouwer, piano

  Perskritiek:
  ...
  "Dit is van het beste wat Benoit naliet (...) Ook in dit opzicht zijn deze CD's een voltreffer. Van De Beenhouwer weten wij al lang hoe trefzeker hij Benoit aanvoelt (...) In Werner Van Mechelen vond hij een partner met dezelfde afiniteit en dat is zo zeldzaam geworden dat het een speciale vermelding verdient (...) Deze uitgave is zonder meer het discografisch hoogtepunt van het afgelopen Benoitjaar."

  (Luc Leytens in 'Kaderblad Jeugd en Muziek-Vlaanderen' nr 212 - pagina 28 - december 2001)


  ..."deze romantische muziek behoort tot het beste van ons klassiek muziekpatrimonium"

  (FH in Gazet van Antwerpen dd zaterdag, 22 juni 2002)

   


   BENOIT: Piano Concerto / Flute Concerto   

   

  BENOIT: Piano Concerto / Flute Concerto  Peter Benoit

     Flute Concerto (Symphonic Tale), Op. 43a
  1. I. Preludium: Will - O' - The - Wisps: Scherzo vivace 
  1. II. Melancholie: Andante
  1. III. Finale: Will - O' - The - Wisps Dance: Allegro vivace
    Le Roi des aulnes (The King of the Alders): Overture
  1. Le Roi des aulnes (The King of the Alders): Overture
    Piano Concerto (Symphonic Tale), Op. 43b
  1. I. Ballad - The Ruins Of Harelbeke Castle: Molto Moderato
  1. II. Song Of The Bard: Larghetto
  1. III. Fantastic Hunt In The Night: Molto animato
  Alle cd's

  Klik op een titel voor meer informatie.

  Getoond: 41 - 50 van 55 gevonden items.

  Pagina: 1  2  3  4  5  6 


  Total Playing Time: 00:56:44


  Romantic Orchestral Music by Flemish Composers, Vol. 1

   

        

   


   
   

  Romantic Orchestral Music by Flemish Composers, Vol. 1


  Peter Benoit

    De Pacificatie van Gent: Suite
  1. I. Overture
  1. II. Love Scene Between Anna and Joris
  1. III. William The Silent, Prince of Orange
  1. IV. The Duke of Alba's Entry into Brussels 
  1. V. The Festival of the Pacification 

  Lodewijk Mortelmans

    Elegie I. In Memoriam
  1. Adagio
    Elegie II. Hartverheffing, "Exultation"
  1. Adagio

  Lodewijk de Vocht

    Cello Concerto in D minor
  1. I. Allegro deciso 
  1. II. Lento
  1. III. Allegro vivace - Presto 

  Total Playing Time: 01:12:49


  03-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zangfeest 2009 !
  Nieuwe datum en locatie Vlaams Nationaal Zangfeest
  Het Vlaams Nationaal Zangfeest verhuist vanaf volgend jaar naar een andere locatie: de Lotto Arena. Deze nieuwe zaal, vlak naast het Sportpaleis, biedt plaats aan 6.000 personen, is een pak gezelliger (wat de sfeer zeker ten goede zal komen) en biedt bovendien heel wat meer comfort voor het publiek. Meteen wordt ook gekozen voor een nieuwe datum: 15 februari 2009. Hiermee willen we niet langer de concurrentie aangaan met het mooie lenteweer en de vele communiefeesten en buitenactiviteiten in april. Ook de verkeerschaos die telkens gepaard ging met de 10 mijl van Antwerpen, behoort hiermee tot het verleden. De regieploeg is er alvast klaar voor om er opnieuw een mooi Zangfeest van te maken. Noteer nu reeds in uw agenda: 72ste Vlaams Nationaal Zangfeest zondag 15 februari 2009 Lotto Arena Antwerpen.

  Zangfeest 2008: Gebed voor het Vaderland en Nationale Lieder

  Meer info: www.anz.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anton Van Wilderode
  Vlaanderen herdenkt Anton van Wilderode  In dit Anton van Wilderode-jaar wordt de dichter uitgebreid herdacht en gevierd, ook muzikaal. Om te beginnen is er op zondag 11 mei de jaarlijkse literaire wandeltocht langs het Anton van Wilderodepad in Moerbeke-Waas (start om 14.00 uur aan het gemeentehuis). Op vrijdag 6 juni om 20.00 uur opent de Internationale Vriendenkring Anton van Wilderode in kasteel Cortewalle in Beveren een retrospectieve tentoonstelling met kunstwerken in verband met de dichter. De opening wordt opgeluisterd door sopraan Cristel De Meulder die liederen zingt van Jan Van Landeghem en Ernest Van der Eyken op teksten van van Wilderode. Uiteraard worden ook gedichten voorgelezen. De tentoonstelling loopt tot 15 juni.  Op zondag 15 juni is er om 10.30 uur een herdenkingsmis in de Collegekerk van Sint-Niklaas opgeluisterd door het mannenkoor Gaudeamus uit Sinaai. Gedichten van Van Wilderode worden gebracht door Hildegard Coupé (nichtje) en Ann Van Goethem. Dit is een organisatie van onder meer Davidsfonds, Marnixring en VVB. Zaterdag 28 juni is er de jaarlijkse herdenkingsavond van het Herdenkingscomité AvW met een eucharistieviering (18u00), toespraak en voordracht bij het graf (19u30) en aansluitend (20u00) verzameling rond het huis van de dichter met onthulling van een bas-reliëf en uitreiking van de herdenkingsprijs. De Koninklijke Academie voor Nederlandse taal- en letterkunde organiseert een herdenking op woensdag 9 juli om 15.00 uur in het Kasteel van Beauvoorde.  Muzikale Rozen - Huldeboek Anton van Wilderode
  Korte inhoud: Anton van Wilderode (1918-1998) is zonder twijfel één van onze grootste dichters. Het is dan ook geen toeval dat heel wat componisten inspiratie vinden in zijn poëzie. Alom bekend is zijn 'Lied van mijn land' op muziek van Ignace De Sutter, wellicht de mooiste hymne aan Vlaanderen ooit geschreven. Niet alleen onze grote romantische componisten (Jef Van Hoof, Gaston Feremans,…) schreven muziek op zijn teksten, ook vandaag nog maken jonge componisten (Jan Van Landeghem, Erika Budaï,…) dankbaar gebruik van zijn werk. Bekend zijn ook de vertolkingen van kleinkunstgroepen als De Vaganten en De Elegasten. De mooiste liedjes werden verzameld in dit 288 pagina's dikke en prachtig uitgegeven boek met in totaal meer dan 60 partituren van 34 verschillende componisten en met zowel koorwerken als sololiederen, zowel volkse liedjes als kunstliederen.

  Uitgeverij: Stichting Mens en Kultuur

  Dit boek is te bestellen via www.anz.be


  25-05-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedankt!

  Langs deze weg bedanken we iedereen die gisteren aanwezig was op ons concert.  Het schip van de basiliek was goed gevuld.

  De organist Wouter Dekoninck en harpiste Vinciane Degroote leverden puik werk.
  De solisten Sieglinde Baeyens en Charles-Emile Vanderlinden kweten zich zeer goed van hun taak. Vooral de "Pie Jesu" uit Faurés Requiem door Sieglinde werd door de toehoorders zeer geapprecieerd.
  Moniuszko's "Ecce Lignum Crucis" door Charles-Emile en het koor was een aangename verrassing voor iedereen. 

  Het vocaal ensemble T'Andernaken zong met overtuiging en beheerste concentratie.  De Mariahulde (Benoit, Tinel en Donizetti) was zeer mooi en treffend.
  Het tweede optreden (Servais, Janacek, Mendelssohn, Fauré en Moniuszko) groeide naar een climax.
  Het Gregoriaans van de heren o.l.v. Vik De Vis was stijlvol en stemmig.
  Ondanks een paar foutjes (ongelijkheden bij enkele inzetten in de 'offertoire' en het 'in paradisum' -te wijten aan vermoeidheid? aan verstrooidheid? aan een onduidelijke directie?- kende het Requiem een mooie uitvoering. Begeleid door een krachtig steunend orgel bracht het koor de gepaste stemming en sfeer in de basiliek.
  Naar verluidt moesten enkele toehoorders zelfs naar een zakdoek grijpen uit ontroering.  Ook het bisnummer (het overgekende "Tollite hostias" van Saint-Saëns) werd zeer gesmaakt en bracht een opgewekte apotheose na een zwaar concert.
  Over de gezellige receptie zullen we het hier niet hebben.

  Nogmaals proficiat aan alle uitvoerders en hartelijk bedankt aan alle toehoorders.

  Tegen 27 december hopen we een sfeervol kerstconcert klaar te hebben.
  Daarover leest u later meer op deze site.

   www.tandernaken.be


   


  18-05-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Media vita: koorconcert door T'Andernaken op zaterdag 24 mei 2008

  Voor ons concert van 24 mei a.s. in de Halse basiliek hebben we gegrasduind in het repertoire van de 19de eeuw.

  We vertoeven immers nog wat in de sfeer van de Servaisfestiviteiten van vorig jaar.
  Ofschoon we een klein ensemble zijn hebben we toch een aantal werken uit de romantiek gevonden die haalbaar zijn voor ons. Niet alle composities uit de romantiek vereisen een massakoor of een podiumvullend orkest.

     Wat willen we u die avond aanbieden?

   

  Een feestelijke orgelintro door Wouter Dekoninck brengt ons meteen in de juiste sfeer. Wouter koos voor Mendelssohn. Ook wij brengen een werkje van deze componist.

   

  Wij beginnen met een kleine Mariahulde.

  Dat past in de meimaand en aan de voet van het Mariabeeld in de basiliek.
  We zingen Benoits Ave Maria en 3 Mariamotetten voor koor en orgel van Edgar Tinel. Peter Benoit (1834-1901) was een oudere tijdgenoot van Tinel (1854-1912). Beiden studeerden aan het Brussels conservatorium. Benoit begon als religieus componist, werkte in Parijs bij Offenbach en eindigde in Antwerpen als Vlaams-nationalistische oratoriumspecialist. Tinel begon in Sinaai als Vlaamsgezinde componist om in de gunst van Benoit te komen maar keerde zich nadien onder Brusselse invloed tot de religieuze muziek. Elkaars spiegelbeeld dus. Benoit bouwde de Antwerpse muziekschool om tot Vlaams Conservatorium. Tinel werd directeur van het Brussels conservatorium en van de Diocesane Muziekschool (Lemmens-Instituut). Benoit was logeman en Tinel was kapelmeester van het Belgische hof en raadgever van de paus inzake kerkmuziek.
  Ons eerste optreden van de avond beëindigen we met het Ave Maria van Gaetano Donizetti (1797-1848). Deze Italiaanse operacomponist wordt als voorloper van Verdi geprezen. Hij vestigde zich in Frankrijk en werd er geestesziek. Hopelijk overkomt ons niet dezelfde kwaal na het zingen van het werkje voor koor, orgel en sopraansolo.

     Harpiste Vinciane Degroote speelt een intermezzo van Fauré. Zo wordt de link gelegd naar de rest van de avond.

   

  Ons tweede optreden is op dezelfde manier als het eerste opgebouwd.

  We beginnen bescheiden met O salutaris hostia van Franz Servais (zoon van de Halse Adrien) die in Rusland geboren werd in 1846 en in Asnières overleed in 1901. Krek hetzelfde jaar als Benoit! Net zoals Benoit en Tinel behaalde hij de Prijs van Rome. Evenals Benoit was hij een vriend van Liszt. Zoals voor beide Vlamingen was Brussel zijn muzikale bakermat.
  Van de Tsjech Leos Janacek zingen we het Graduale. Geloof het of geloof het niet: hij werd geboren in hetzelfde jaar als Edgar Tinel: 1854. Hij stierf in 1928. Janacek was dirigent, organist en uiteraard componist. Net zoals Benoit en Tinel was hij leraar aan zijn conservatorium. Naast Franse invloeden bleef hij trouw aan de lokale Slavische tradities. Een volksverbonden componist, dus, alweer zoals Benoit en Tinel. Maar ook de Franse invloed blijft hier doorklinken.
  Van Felix Mendelssohn (1809-1847) brengen we Wirf dein Anliegen auf den Herrn om daarna de stap naar Gabriel Fauré (1845-1924) te zetten. Hij was leerling van Saint-Saëns (1835-1921). Fauré zelf was leraar van o.a. Ravel en een begenadigd organist. We brengen de beroemde melodieuze Cantique de Racine, begeleid op het orgel. Als sluitstuk van ons tweede optreden zingen we het dramatische Ecce Lignum Crucis van de Poolse organist, dirigent en componist Stanislaw Moniuszco (1819-1872). Zoals Fauré, Janacek en Donizetti componeerde hij opera’s. Net zoals Benoit bij ons doorspekte hij zijn muziek met volkseigen elementen. Samen met Tinel lonkte hij al eens naar de Duitse muziek.   

  Een derde intermezzo brengt onze stembanden wat tot rust en bereidt ons voor op de finale van de avond.

   

  De heren laten zich leiden door de geestdriftige hand van Vik De Vis in het Gregoriaanse Media Vita. ‘Temidden van het leven zijn we in de dood’.
  En zo komen we dan bij het ‘moment suprême’ van de avond. Het Requiem van Fauré. Iedereen treedt mee aan: het koor, de organist, de harpiste en de twee vocale solisten.

  Het werk werd geschreven in 1882.

  T’Andernaken voert het uit in 2008. Het blijft nog altijd even fris, hoopvol, vertroostend en ingetogen klinken als toen.

     Hopelijk kan u na het concert verkwikt naar huis terugkeren: deducant te angeli.

   

  Wij hopen u allen op 24 mei om 20.30 uur te mogen verwelkomen in de basiliek van Halle en wensen u nu al een aangename muzikale avond!
  Kaarten in vvk: 8 €; aan de kassa 9  (studenten/60+) of 10 €.
  Zie www.tandernaken.be  Bezoekers ....

  Zin om een boodschap door te geven? Dit kan hier.


  Interessante sites op het net
 • Algemeen Nederlands Zangverbond
 • Koor en Stem
 • Studiecentrum voor Vlaamse Muziek
 • IMSLP: partituren op het net
 • Leven en werk van Jef TINEL
 • Partituren op het net (CPDL)
 • Componisteninfo (Matrix)
 • Componisteninfo (Cébédem)
 • Muziekcentrum Vlaanderen
 • Peter Leys op Soundcloud

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!