NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Peter LeysArchief
 • Alle berichten


  25-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse liedcultuur op school

  Op zijn blog http://gelovenleren.wordpress.com/2011/06/22/zangcultuur/  uit de heer Vic Mortelmans zijn bezorgdheid over het liedrepertoite dat de Vlaamse schoolkinderen op hun bord krijgen.

  Geïnteresseerde lezers raden we deze column sterk aan.


  23-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koorcomposities

  gelezen op koorenstem.be
  Meer info aldaar.

  Winnaars compositiewedstrijd
  Dag van de Vlaamse Koormuziek - 08/06/2011

  In het najaar van 2010 schreef Koor&Stem een compositiewedstrijd uit voor jonge koorcomponisten. Op dinsdag 7 juni riep een jury van Vlaamse koorcomponisten en dirigenten Hans Helsen (°1989) en Kristof Quaegebeur (°1982) uit tot winnaars van de wedstrijd.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flor Peeters herdacht

  Gelezen op kerknet.be

  HERDENKINGSCONCERT FLOR PEETERS IN MECHELEN

  In de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen vindt op zondag 3 juli om 20.30 uur het concert 'In Memoriam Flor Peeters' plaats. Vijfentwintig jaar geleden, op 4 juli 1986, zijn verjaardag, overleed in Mechelen componist en organist Flor Peeters. Hij had precies 83 jaar geleefd.

  Op het programma van dit herinneringsconcert staan diverse belangrijke orgelwerken van de meester maar ook zijn opus 36, 'Speculum Vitae', voor tenor en orgel op gedichten van Jef Simons. Voorts nog een werk van Antonín Dvorák: '10 Biblische Lieder', op Bijbelse psalmteksten.

  Uitvoerders zijn Peter Pieters, sinds december 1986 organist van de Mechelse kathedraal, en Zeger Vandersteene, een van de meest gerenommeerde Belgische tenoren op de internationale scène.

  Toegangskaarten kosten 10 euro (8 euro voor wie jonger is dan dertig of ouder dan zestig). Ze kosten 5 euro, respectievelijk 4 euro in voorverkoop bij boekhandel Salvator, Befferstraat 5 in Mechelen. Ook bestelbaar op telefoon 0478 28 41 43.

  Flor Peeters.

  Flor Peeters. Bron: r.r.

  Zeger Vandersteene, tenor.

  Zeger Vandersteene, tenor. Bron: r.r.


   


  20-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pieter Vis

  Gelezen op anz.be

  Muziekfestival ‘Jong talent uit de Lage landen’ in de St.-Andrieskerk o.l.v. concertzanger Dr. Pieter Vis

  Datum zaterdag 2 juli 2011
  Aanvang 15u00
  Activiteit Muziekfestival ‘Jong talent uit de Lage landen’ in de St.-Andrieskerk o.l.v. concertzanger Dr. Pieter Vis
  Programma In de komende zomermaanden juli en augustus vindt voor de eerste keer het ‘Festival Jong talent uit de Lage Landen’ plaats. De 81-jarige meesterpianist Daniel Wayenberg zal op het openingsconcert van zaterdagmiddag 2 juli na de pauze enkele Ballades van Chopin en Études van Liszt ten gehore brengen. Op zondagmiddag 3 juli geeft de Frans–Nederlandse pianopedagoog Wayenberg om 15.00 uur een cursus voor de jonge pianodeelnemers. Alle 7 middagconcerten beginnen om 15.00 uur en duren hoogstens anderhalf uur met een korte pauze. Het zijn vooral de pianowerken van Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin, Franz Liszt, Henri Duparc en Petros Psaris die centraal staan. Daarnaast klinken er liederen van o.a. Schubert, De Clercq, Schumann en Mahler (t.g.v. diens 100ste sterfdag) alsook een kleine selectie uit de Vlaamse liederengarven. Het slotconcert vindt plaats op zondagmiddag 14 augustus en staat in het teken van de komende viering ‘Maria ten Hemelopneming’ op 15 augustus! De kerkdeuren aan de Waaistraat gaan een half uur voor aanvang open.

  Concertorganisatie bij VZW St.-Andrieskerk 2000 en de Elza Vis-De Clercq Stichting

  De organisatie berust bij de Elza Vis-De Clercq Stichting Nederland. Deze internationaal opererende culturele instelling onder voorzitterschap van haar oprichter en musicoloog Dr. Pieter Vis verzorgde in de afgelopen 8 jaren de succesvolle zomerserie ‘Vrije Inloopconcerten’ voor het Dillens-Delhaye-orgelfonds in de vermaarde Antwerpse St.-Carolus Borromeuskerk. Ruim 49.000 bezoekers kwamen vanuit Vlaanderen alsook van boven de grote rivieren naar deze hoogstaande uitvoeringspraktijken van de musici als voor de bijzondere muziekprogramma’s toe. Ter gelegenheid van het 22-jarig bestaan in 2011 van deze Nederlandse Stichting werd dit ‘Festival Jong Talent uit de Lage Landen’ in het leven geroepen. Men is verheugd dat de samenwerking met de VZW St.-Andries 2000, die in dit jaar zijn 4de lustrumviering heeft, tot stand is gekomen zodat de middagconcerten kunnen plaatsvinden in de 13de eeuwse St.-Andrieskerk.

  Veelzijdige talenten uit Nederland en Vlaanderen

  De veelzijdige 17-jarige zangstudent en pianist Pieter-Jan Koninckx uit Mol-Rauw en de 20-jarige uit Niel afkomstige pianostudent Lester Van Loock laten zich horen Lester werd 1ste prijswinnaar van het ‘Cultuurweekend Venetië’, aangeboden door ‘Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours’. De jongste deelnemer in deze serie is de 9-jarige Amsterdamse Juliette-Constance Riebeek; zij debuteerde in 2010 te Antwerpen. Andere talenten: de 16-jarige fluitiste Fréderique Purnot (prijswinnaar van het Christina Concours 2010) en haar oudere zuster Anne, clarinetist uit Eijsden-NL. De 16-jarige cellist Rogier Hornman uit Deurne-NL, laureaat van het Christina Concours 2011, evenals de 16-jarige pianiste Valentina Tóth, geboren te Leeuwarden. Zij werd 1ste prijswinnaar - publieksprijs van de landelijke finale - Christina Concours 2009. De ‘Drie Nederlandse pianisten’ - Marc van der Marel (25j.), Joost-Jan van Houten (30j.) en Alim Zulfigar 21 j.) - spelen zowel 4 alswel 6 handig op één concertvleugel. De 5 laatstgenoemde musici maken hun podiumdebuut in Vlaanderen.

  Laureaten spelen voor u!

  Na de eerder genoemde laureaten van het Christina Concours en het Dexia Concours treden de 3 getalenteerde broers Van de Velde uit Belsele op. De oudste Jonathan (20 j.) speelt cello en de twee jongere broers, Nicholas (17 j.) en Samuel (13j.) behaalden als pianisten prijzen op de 14de laureaten Cantabile Pianowedstrijd 2010. Het Mechelse strijktrio, bestaande uit Ine Pollenus, viool; Wouter Tooten, altviool, en Thomas Tooten, cello, voert interessante kamermuziek van klassieke meesters uit. De in Oezbekistan geboren en al ruim 10 jaar in Antwerpen wonende concertpianiste Albina Skvirskaya zal naast het spelen van Russische pianowerken ook nog de bas-baritonzanger Pieter Vis begeleiden in het Duitstalige romantische-lied.

  Van Will Ferdy tot klassieke zang ‘Ensemble Voces Capituli’

  Ondanks een meerderheid aan instrumentale optredens wordt er ook aandacht besteed het vocaal talent. Op zaterdag 16 juli zingt de 84-jarige nestor van de Vlaamse Kleinkunst, Will Ferdy, eigen ‘Liedjes uit Liefde’ van zijn CD 'Ferdy 2011’. Eveneens zingt hij met bas-bariton Pieter Vis verschillende populaire duetten o.a. van Armand Preud’homme en enkel Guido Gezelle-liedjes van diverse Vlaamse toondichters. Het ensemble ‘Voces Capituli’ o.l.v. Dirk Maes, bestaande uit 6 voormalige koorknapen van het Antwerps Kathedraalkoor, zingt á capella werken van componisten uit de Lage Landen.

  Slotconcert met samenzang, processie gewijd aan de viering van ‘Maria ten Hemelopneming!’

  Op zondag 14 augustus 2011 om 15.00 uur valt het slotconcert: ter gelegenheid van 15 augustus. ‘De Mooiste Marialiederen van alle tijden rond haar ten Hemelopneming’ dat o.a. wordt gevierd met solozang, samenzang en een processie onder begeleiding van de kunsthistoricus drs. Rudi Mannaerts, pastoor van de St.-Andrieskerk. Medewerking verlenen de sopranen An Callens-Janssens en Emma van der Kaden. Het ‘Dameskoor R.-K. Antoniuskerk’ uit Dordrecht o.l.v. de organiste Wendeline Wilmink zingt bekende Marialiederen. Verdere instrumentalisten zijn Pieter-Jan Koninckx, piano en de Amersfoortse musicus Piet Noort, piano-orgel. De algehele muzikale leiding is in handen van concertzanger dr. Pieter Vis.

  Er wordt gecollecteerd voor de onkosten van deze middagen; het programmaboekje kost € 2, =. De netto opbrengst is bestemd voor het restauratiefonds van de 19de eeuwse neo-barokke preekstoel in de Sint-Andrieskerk. Informaties: voorzitter dr. Pieter Vis, GSM 0032-0474-704658 / GSM 0031- 0623149414 www.elzavisdeclercqstichting.nl / www.pietervis.com / psaris@zonnet.nl / www.topa.be

  Openingsconcert zaterdag 2 juli 2011, aanvang 15.00 uur
  De 81-jarige meesterpianist Daniel Wayenberg (Frankrijk) Speelt enkele Balladen van Fr. Chopin en Études van Franz Liszt
  Lester Van Loock, piano (20 j.), Niel
  Pieter-Jan Koninckx, piano (17 j.), Mol - Rauw
  Fréderique Purnot, fluitiste (16 j.), Eijsden - NL
  Juliette-Constance Riebeek, piano (9 jaar) Amsterdam- NL
  Igo Lange, pianodocent, Bunde - NL

  Zondag 3 juli 2011, aanvang 15.00 uur
  (Meestercursus: Daniel Wayenberg, Frankrijk)
  Lester Van Loock, piano (20 j.), Niel
  Pieter-Jan Koninckx, piano (17 j.), Mol - Rauw
  De 2 broers Van de Velde, Nicholas (16 j.) en Samuel (13 j.) piano, (Belsele, Oost-Vlaanderen)

  Zaterdag 9 juli 2011, aanvang 15.00 uur
  Pieter-Jan Koninckx, piano (17 j.), Mol - Rauw
  ‘Drie Nederlandse pianisten’ - Marc van der Marel (25j.), Joost-Jan van Houten (30j.) en Alim Zulfigar 21 j.) – spelen 4 als 6 handig op één concertvleugel.
  Thomas Tooten, cello, Mechelen & Albina Skvirskaya, piano

  Zaterdag 16 juli 2011, aanvang 15.00 uur
  De Antwerpse bard Will Ferdy (84 j.) zingt o.a. ‘Liedjes uit Liefde’ van zijn nieuwste CD 'Ferdy 2011’ en populaire duetten van o.a. Armand Preud’homme en liedjes op teksten van de priester-dichter Guido Gezelle (1830-1899). M.m.v. Pieter Vis, bas-bariton & Albina Skvirskaya, piano & orgel

  Zaterdag 23 juli 2011, aanvang 15.00 uur
  Juliette-Constance Riebeek, piano (9 j.) Amsterdam - NL
  Fréderique Purnot, fluitiste (16 j.) & Anne Purnot, clarinet, (24 j.), Eijsden - NL.
  Rogier Hornman, cello (16 j.), Deurne - NL
  Valentina Tóth, piano (16 j.), Den Haag - NL
  Pieter Vis, bas-bariton & Albina Skvirskaya, piano & orgel

  Zaterdag 30 juli 2011, aanvang 15.00 uur
  Pieter-Jan Koninckx, piano (17 j.), Mol - Rauw
  Pieter Vis, bas-bariton & Albina Skvirskaya, piano & orgel
  De 3 broers Van de Velde, Nicholas (16 j.), en Samuel (13 j.), piano, naast Jonathan (20 j.), cello (Belsele, Oost-Vlaanderen)
  Het Mechelse Trio: Ine Pollenus, viool, Wouter Tooten, altviool, & Thomas Tooten, cello, Mechelen

  Zaterdag 6 augustus 2011, aanvang 15.00 uur
  ‘Voces Capituli’ Antwerpen (6 voormalige knapen van het Antwerps Kathedraalkoor)
  o.l.v. Dirk Maes met Pieter Vis, bas-bariton
  Lester Van Loock, piano (20 j.) Niel
  Juliette-Constance Riebeek (9 jaar) piano, Amsterdam - NL
  De 3 broers Van de Velde, Nicholas (16 j.), en Samuel (13 j.), piano, naast Jonathan (20 j.), cello (Belsele, Oost-Vlaanderen)

  Zondag 14 augustus 2011, aanvang 15.00 uur
  Slotconcert met samenzang o.l.v. concertzanger Dr. Pieter Vis,
  Processie geleid door pastoor Drs. Rudi Mannaerts en Priester Antoine Bodar
  ‘De Mooiste Marialiederen van alle tijden’ t.g.v. Maria ten Hemelopnemingviering op 15 augustus
  Ann Callens-Janssens, sopraan, Rumst
  Emma Van der Kaden, mezzo-sopraan, Berchem
  ‘Dameskoor R.-K. Antoniuskerk’ Dordrecht NL
  o.l.v. de organiste Wendeline Wilmink; Dordrecht - NL
  Pieter-Jan Koninckx, (17 j.) piano, Mol - Rauw
  Piet Noort, piano & orgel. Amersfoort - NL
  Lokatie St. Andrieskerk Waaistraat - Pastoor Visschersplein
  Gemeente Antwerpen Centrum
  Organisatie VZW St. Andries 2000 en de Elza Vis-De Clercq Stichting
  Meer info GSM 0032-0474-704658 / GSM 0031- 0623149414 - www.topa.be - ww


  03-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Emiel Hullebroeck

  Tot onze verbazing en met onbegrip lazen we op de blog van het Hullebroeckkoor dat het Gentse stadsbestuur beslist heeft de naam van de Gentse muziekacademie te veranderen.
  Tot vandaag heet die school de muziekacademie Emiel Hullebroeck.
  Een eerbetoon aan de Gentse componist-dirigent-zanger-causeur Emiel Hullebroeck (1878-1965).
  Hullebroeck leefde en werkte in Gent (als hij niet op concertreis was).
  Hij schonk de artiesten een inkomen door de oprichting van NAVEA, de voorloper van SABAM.

  Vanaf september moet de school 'de Kunstbrug' heten.

  Waarom?
  Omdat de naam Hullebroeck niet meer hip is.
  Omdat Hullebroeck in WO 2 een collaborateur zou geweest zijn.

  Hopelijk ziet Gent de stommiteit van haar beslissing in en herroept ze die.
  Bewaren van eigen erfgoed, nooit van gehoord?


  31-05-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Concert met Marialiederen

  Gelezen bij het ANZ

  Maria, wees gegroet - Concert Vlaamse Marialiederen

  Datum zondag 5 juni 2011
  Aanvang 15u00
  Activiteit Maria, wees gegroet - Concert Vlaamse Marialiederen
  concert gewijd aan Marialiederen van onze Vlaamse componisten

  programma:
  Peter Benoit, Flor Peeters, Arthur Meulemans, Lodewijk De Vocht, Jef Van Hoof, Emile Wambach, Remi Ghesquière, August De Boeck, Emiel Hullebroeck, Daniël Clement, Jaak-Nicolaas Lemmens,...

  uitvoerders:
  Ensemble Voces Aequales Cristel De Meulder, sopraan Jan Van Mol, orgel en het publiek met samenzang

  toegangskaarten: 12 / 10 / 6 euro voorverkoop: 03/646 20 94 – 0497/82 25 23 of bij de ingang van de kerk vóór het concert
  Lokatie Sint-Bartholomeuskerk, Burgemeester Nolfplein
  Gemeente Merksem
  Organisatie Kerkfabriek Sint-Bartholomeus i.s.m. ANZ
  Meer info 03/646.20.94 - 0497/82.25.23


  22-05-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse zanger verdiend 2de in Elisabethwedstrijd!

  De verrassing van de avond was de tweede prijs van de Belgische tenor Thomas Blondelle. Blondelle levert daarmee de beste Belgische prestatie ooit op de Koning Elisabethwedstrijd voor zang. In 2004 eindigde de Libanees-Belgische zanger Shadi Torbey met de derde prijs.

  Proficiat voor deze Bruggeling!

  Meer info: deredactie.be


  13-05-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.With love baby

  We zijn geen fervente aanhangers van het Eurovisie Songfestival.
  We zijn zeker ook geen belgicistische chauvinisten.
  Maar het mag gezegd.
  De inzending van de RTBf voor het songfestival 'With love, baby' door Witloof Bay (met o.a. een Vlaamse artiest) was niet slecht.
  Een mooi klinkend koorwerkje bijna. A capella.
  Mooi vertolkt.

  Het had een finaleplaats verdiend.

  WB rtbf


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pieter Vis

  In de rubriek 'boodschappen' vindt u een interessante aankondiging vanwege concertzanger Pieter Vis.


  07-05-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moederdag

  Een fijne moederdag aan alle moeders van Vlaanderen!

  Ge hebt mij, o moeder, 't verlangen gegeven
  om minzaam en mild tot de mensen te gaan:
  ge weest me de weg door uw simpele leven.
  Hoe zou dan mijn liefde naar Vlaanderen niet gaan?
  Moeders van Vlaanderen, groot is uw hart;
  vol van erbarmen door weedom gehard.
  Goudene harten, harten van staal,
  blinkende blijft ge Vlaanderens praal!

  (C. De Ridder - E. Hullebroeck)  28-04-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lente en Vlaamse muziek

  Het SVM meldt:


  Wie de inhoud van onze concertkalender van de maand mei goed heeft bekeken, is zeker opgevallen dat deze maand een fijne maand wordt voor een heel aantal jonge onbekende en minder jonge, bekende Vlaamse componisten. Onder meer Wim Henderickx, Jeroen D'hoe, Filip Rathé en Bram Van Camp zien nieuwe werken in première gaan. Hieronder vindt u een overzicht:

   

   


  Jeroen D'hoe - Shadows
  ► donderdag 5 mei 2011
  ► Mechelen - Cultuurcentrum Minderbroederscomplex - 20:15
  ► meer info: www.mechelenhoortstemmen.be

  Diederik Glorieux - Ray
  ► zaterdag 7 mei 2011
  ► Harelbeke - Sint-Salvatorkerk - 19:30
  ► meer info:
  www.diederikglorieux.be

  Bram Van Camp - Creatie / Daan Janssens - Creatie / Mattijs Van Damme - Creatie
  ► zaterdag 7 mei 2011
  ► Brugge - Concertgebouw - 20:00
  ► meer info:
  www.concertgebouw.be/agenda.php?type=dag&date=2011-05-07

  Dirk Brossé - Gitaarconcerto
  ► zondag 8 mei 2011
  ► Gent - Conservatorium (Zaal Miry) - 18:00
  ► meer info: http://www.hogent.be/cons

  Wim Henderickx - Medea
  ► woensdag 18 mei 2011
  ► Antwerpen - deSingel - 20:00
  ► meer info:
  www.desingel.be/productionDetailView.orb?pr_id=9140  

  Filip Rathé - No marmore de tua bunda
  ► zaterdag 21 mei 2011
  ► Gent - de Bijloke - 20:00
  ► meer info: http://www.debijloke.be/concert/tuin-der-lusten
   

   

   


  27-04-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag van de Vlaamse koormuziek

  Overgenomen van (en meer info op de site van) Koor en Stem (www.koorenstem.be).

  Dag van de Vlaamse Koormuziek
  Dag van de Vlaamse Koormuziek

  Noteer alvast 16 oktober 2011 in je agenda. Op die dag dompelen lezingen, workshops en concerten in deSingel volwassenen, jongeren én kinderen helemaal onder in de koormuziek uit Vlaanderen. deSingel zal zingen in een mozaïek van stijlen, talen en talenten!


  Tijdens een aperitiefconcert maak je kennis met de hoogtepunten uit de geschiedenis van de Vlaamse koormuziek van Peter Benoit over Jules Van Nuffel tot Vic Nees en Kurt Bikkembergs.
  Laat je daarna inspireren door de gespecialiseerde workshops rond muziek voor jeugdkoor, vrouwenkoor of gemengd koor met aandacht voor zowel het romantische als hedendaagse repertoire met de nieuwste lichting koorcomponisten.
  Of zing je liever mee met eenvoudiger repertoire uit Vlaanderen voor driestemmig gemengd koor?
  Ook voor kinderen en kinderkoren voorzien we een afwisselende workshop rond de kinderkoorbewerkingen van Is beter nog ver? van Jan Coeck waarvan het resultaat tijdens het toonmoment te zien zal zijn.
  De dag wordt afgesloten met een concert van vrouwenkoor Calliope uit Lyon o.l.v. Régine Théodoresco en het Vlaams Radiokoor o.l.v. Johan Duijck.


  23-04-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lode Dieltiens 85

  LODE DIELTIENS 85

   

   

  Lode Dieltiens werd op 18 september 1926 in Wijnegem geboren.

  Hij studeerde aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen en het Lemmensinstituut (toen nog) in Mechelen. Hij bekwaamde zich er in de theoretische vakken, fuga en compositie.

  Hij doorliep een succesvolle carrière als leraar en docent aan de Land- en Tuinbouwhuishoudschool in Berlaar, het Antwerpse Muziekconservatorium en het Lemmensinstituut. Ontelbaar zijn de Vlaamse (amateur-)musici die bij Lode hun notenleer en didactiek geleerd hebben. Hun getuigenissen spreken van een vaderlijke leraar met eindeloos geduld die de saaie theorie boeiend en prettig kon maken.

  Hij dirigeerde verschillende koren (o.a. het dameskoor Cantate en het mannenkoor Alma Musica). Tot 2000 was hij organist en kantor in de St.-Pieterskerk van Berlaar.

  Van 1956 tot 2001 trad Lode jaarlijks op als dirigent op het Vlaams Nationaal Zangfeest. Lode Dieltiens is de laatste dirigent-componist die op het zangfeest zijn eigen liederen kwam dirigeren. Daarmee sluit hij de indrukwekkende rij af van Lodewijk Mortelmans over Karel Candael, Ernest Brengier, Lieven Duvosel, Emiel Hullebroeck, Arthur Meulemans, Jef Tinel, Jef Van Hoof, Ivo Mortelmans, Renaat Veremans, Staf Nees, Fons Bervoets, Gaston Feremans, Marc Liebrecht tot Armand Preud’homme. 

  Tijdens de slotconcerten van de Dagen van het Vlaamse Lied leidde hij jarenlang de samenzang, samen met Jos Mertens (1924).

  Ook als componist heeft Lode Dieltiens zijn sporen verdiend.

  Hij componeerde religieuze muziek. Bijvoorbeeld een Nederlandse volksmis waarin koor- en samenzang gecombineerd worden. Hij componeerde het motet Benedicat Vobis. Trouw aan de traditie en tegelijk aangepast aan de hedendaagse tonaliteit sluit dit werk naadloos aan bij de grootse Lemmenstraditie gaande van Van Nuffel over Staf Nees tot Ludo Claesen vandaag.

  In het spoor van Hullebroeck en Preud’homme en aangespoord door de bard Willem Demeyer schreef hij talloze volksliederen. De bekendste zijn Nachtegaaltje, De gewijden, Het Blonde Leentje, Idylle, Nu kan de lente komen, Soldatenklacht en Dank u, tot wederziens. Tijdens het zangfeest van 1957 werd zijn lied Opstanding (tekst van Clem De Ridder) gecreëerd. Het zou een vaste waarde blijven tot in de jaren ’60. In 2003 zong het zangfeestkoor Boerenbal.

  Lode bewerkte daarnaast heel wat volks- en kerstliederen voor allerlei koorformaties. Uit Zingt Jubilate voorzag hij enkele liederen van een passende begeleiding en koorzetting (vb. Aan uw stam, o kruis, een lied van Jef Van Hoof).

  Bij het ANZ zijn verschillende cd’s te koop met werken en bewerkingen  van zijn hand.

  De Vlaamse liedbeweging bracht tijdens het 74ste Vlaams Nationaal Zangfeest terecht en zeer dankbaar hulde aan deze 85-jarige verdienstelijke, minzame en (té) bescheiden musicus. Het Nachtegaaltje klonk fris en schetterde luid in de nokvolle Lotto-Arena. De Gewijden, vertolkt door koor en solist o.l.v. Peter Leys en met pianist Wim Berteloot klonk plechtig en verheven. 


  03-04-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KLARA's top-100

  Een leuk spelletje, elk jaar opnieuw.
  Luisteraars van KLARA stellen een top-100 samen.


  Vandaag was het weer zo ver.
  Traditiegetrouw loopt J.S. Bach met de meeste prijzen weg. Zijn cellosonates (1), aria 'Erbarme dich' (2) en het slotkoor uit de Matthäuspassion (3) bezetten weer de top-3. Terecht.

  Onze Vlaamse componisten deden het minder goed dan vorig jaar.
  August De Boeck met zijn Dahomese Rhapsodie werd verdienstelijk 16de en Benoits 3de pianofantasie eindigde op de 31ste plaats. Verder geen componist van eigen bodem in de top-100.
  Niet slecht in een internationale top, maar de luisteraars hadden m.i. wat chauvinistischer mogen stemmen. Mortelmans of Blockx mochten, wat mij betreft, ook een plaatsje krijgen in de eregalerij.
   

  Het zij zo.
  We beleefden een aangename dag met heerlijke muziek.

  Tot volgend jaar ....


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Clari Cantus koor van het jaar


  Het was aanschuiven gisteren.
  Brugmanlaan, Waterloose steenweg, Vleurgatse Steenweg .... overvol. Elk rood licht hield ons tegen.
  Flageyparking? Volzet.
  Gelukkig 1 plaatsje bemachtigd in de Steenweg op Elsene.

  De zaal zat bomvol.
  De sympathieke presentatrice Katelijne Boon was net aan het woord toen we arriveerden.
  Onze voorbehouden plaatsen waren ingenomen door 2 onverlaten.
  Dus maar plaats genomen helemaal achteraan.
  Niet getreurd: zicht en akoestiek waren uitstekend.

  En de optredens waren even schitterend.
  De opening door het kinderkoor o.l.v. An Meeusen was verbluffend. Wat een discipline. Wat een frisse klank. De toon van de avond was gezet.

  Na het eerste echte finale-optreden van Cantilene (Luc Anthonis) dachten we de winnaar van de avond te kennen. Sober, stijlvol, acuraat en juist. Geen beweging te veel, geen overbodige bjkomstigheden. Alles functioneel.
  Wie zou dit koor nog overtreffen?
  4-Tune (Bert Verdonck)?
  Zij kwamen op als gingen ze naar een bal populaire maar zongen verduiveld ernstige muziek (Hear my prayer van Purcell, Beatus vir van Monteverdi en Easter van Vic Nees). Outfit en programma pasten helemaal niet bij elkaar.
  Toch zong het koor met een hoge kwaliteit. Het dubbelkorige klonk soms wat dun. De stijl viel wat uit de toon naast het showrijke van de andere deelnemers.
  Knap, maar niet voor een koor van het jaar, vonden we.
  En dan sloten de madeliefjes van Villanella (An Alen) het eerste deel af.
  Verrukkelijk. De bewerking van Lode Dieltiens' Nachtegaaltje, het frisse kinderliedje sLENTEren van Kurt Bikkembergs hadden ons dadelijk overtuigd. Adiemus en In this heart bevestigden.
  We gingen de pauze in met de overtuiging dat zij wel eens de revelatie van het jaar konden zijn.

  Na de pauze trad Clari Cantus (Michiel Haspeslagh) op. Een fijne mélange van ernst en lichter werk. De romantiek van Rheinberger, het ludieke van Bikkembergs' Van Ostaijenliederen en het ernstige van Sleep (Whitacre) toonden de veelzijdigheid van dit ensemble.
  Ja, als gemengd koor konden zij wel eens de trofee wegkapen, zo oordeelden we. Een grote concurrent voor Cantilene.
  Maar de grote gemengde groep Waelrant (Marleen De Boo) deed ons op het puntje van de bank zitten. Schütz, Mendelssohn werden wat afgehaspeld. Zuiver en correct, maar wat afstandelijk. Nees' De Wolken en Coryns Landschappen en Stillevens klonken schitterend. Moeilijke muziek, maar probleemloos vertolkt. De swingende Cantos de boda overtuigde ons. Zij mochten de finale winnen. Het niveau ging in stijgende lijn.
  En inderdaad. Rondinella (Rudy van der Cruyssen) bevestigde ons gevoel. Schitterend en fantastisch. Buitengewoon knap. Mooie klank. Fijne interpretatie. Heerlijke acts.
  We vermoedden wel dat een kinderkoor niet de titel zou halen, maar ze hadden hem in onze ogen zeker verdiend.

  Tijdens de deliberatie van de jury hoorden we kenners allemaal hetzelfde zeggen.
  Rondinella was verbazend goed. Maar ook Villanella. En Waelrant moest niet onderdoen.
  Waren de andere koren ook extra in vorm geweest tijdens hun performance, toch leken ze niet in aanmerking te komen om te winnen.
  Persoonlijk dacht ik ook aan Waelrant of Rondinella. Maar ik vermoedde dat de jury een 'klassieker' ensemble zou bekronen, dus hield ik rekening met Clari Cantus.
  Het kon alle kanten uit.

  Na ruim een uur deliberatie en na een gezellige samenzang o.l.v. Geert Hendrix kwam de juryvoorzitter Kurt Bikkembergs de spanning wegnemen.


  Waelrant kreeg enkele trofeeën, maar de hoofdprijs van Koor van het Jaar ging naar Clari Cantus.
  Uitbundig gejubel op alle banken....  Proficiat!

  Maar ook de andere koren verdienen alle lof. Zeker de twee kinderkoren.

  Dank aan Koor en Stem voor deze organisatie.
  Dank voor het mooie concert.
  En hou Koor van het Jaar maar binnen Vlaanderen, als je het mij vraagt .....


  02-04-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koor van het jaar

  Vanavond vindt de finale plaats van 'Koor van het Jaar'.
  Spannend!
  Waar? BRT-studio's aan het Flageyplein in Elsene.
  Wanneer? Van 19 tot 23 uur.


  Meer informatie: www.koorenstem.be


  26-03-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jef Tinel en andere Vlaamse componisten

  Gisteren woonden we een uniek concert bij. De titel luidde: Musica Flandria.
  De Davidsfondsafdeling van Maldegem vierde haar 100-jarig bestaan met een concert in de Sint-Barbarakerk.
  Centraal stond de componist Jef Tinel (1885-1972) die jarenlang koster-organist was in Maldegem alsook muziekleraar en directeur van de plaatselijke muziekschool.
  Het concert vond dus plaats in de werkplek van Tinel.
  Jef Tinel was in 1911 één van de medestichters van de plaatselijke afdeling van het DF.

  Alt Anita Dur zong overtuigend liederen van Peter Benoit, Lodewijk Mortelmans, Frans D'Hayer, Peter Aerts en Emiel Hullebroeck.
  Ze werd op het orgel begeleid door Ad Van de Wege die ook soleerde in werk van Nicolaas Lemens en Joseph Jongen. Hij speelde ook het Andante-moderato van Jef Tinel. Jammer dat dit niet in het programmaboekje vermeld was.

  De 16-jarige harpiste Sarah Meire vertolkte stemmig werk van Nicolas-Charles Bochsa en I. Frimout-Hei.

  Centraal stonden echter de kooroptredens van het Maldegemse koor Thaleia en het koor Kaleo uit Knokke-Heist, beide onder leiding van de begeesterende, jonge en dynamische Kristof Allaert.
  Vol respect voor de eigen stijl en verfijnd zongen ze werk van Kurt Bikkembergs, Joost Termont, Jetse Bremer, Vic Nees en Raymond Schroyens.
  De rode draad doorheen het hele concert was de bewerking van de middeleeuwse ballade 'Meneerken van Maldegem' door Jaak Van den Borre en Lode Dumon.
  Onze meeste aandacht ging echter naar de uitvoering van 3 (van de 6) Gezelleliederen van Jef Tinel.
  O Jesu vol genaden; O moedermaagd en Alle dagen klonken zeer mooi. Ze verhieven het niveau van het concert tot een hoger peil.
  De (ongekende) muziek van Jef Tinel verdient ruimere bekendheid, zo bleek duidelijk, en misstaat helemaal niet in een concert naast de andere gevestigde waarden. Integendeel.

  Daarom: dank aan het DF om extra aandacht te hebben voor hun plaatselijke figuur Jef Tinel.
  Al hadden we natuurlijk graag wat meer uit het oeuvre van Tinel gehoord (hij schreef heel wat meer liederen, koorwerken en  orgelmuziek...) toch zijn we dankbaar en blij om de aandacht die hij kreeg. Op de affiche, de toegangskaarten en in het programmaboekje prijkte zijn foto en in het boekje stond een beknopte levensschets afgedrukt.
  Een mooie attentie.
  En een terechte hulde aan een interessante en belangrijke figuur uit het Vlaamse muziek- en cultuurleven.
  Een voorbeeld voor andere afdelingen!

  DF Maldegem: ad multos annos ....  In de bijlage het programmaboekje van het concert.

  Bijlagen:
  Programmaboekje concert Davidsfonds Maldegem.pdf (1009.3 KB)   


  24-03-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vic Nees 75

  Gisteren beluisterden we in deSingel een heerlijk concert.
  De jaarlijkse Benoitherdenking stond volledig in het teken van de 75ste verjaardag van Vic Nees.
  Het Conservatoriumkoor versterkt door de koren Cantando en Helicon o.l.v. Luc Anthonis en Geert Hendrickx vertolkten boeiende en interessante koormuziek van de jarige toondichter.
  Studenten van het conservatorium zorgden voor de instrumentale begeleiding.
  Alles werd fijn en keurig vertolkt.
  Veni sancte spiritus; Liedjes voor slapelozen, Magnificat, Regina Caeli - Blue be it e.a. klonken buitengewoon fris, hedendaags boeiend en toch respectvol voor de tonale vocale traditie. Niet voor niets opende Pascale De Groote de avond met Vic Nees op dezelfde lijn van Benoit te plaatsen met de boutade: hij leerde zijn volk zingen.

  Eredirecteur Michaël Scheck sprak de laudatio uit.

  Al hadden we graag wat Benoit gehoord op zijn sterfdag, toch genoten we volop van deze avond.
  Een traditie die hopelijk nog lang kan duren: (jonge) Vlaamse musici vertolken Vlaamse muziek.


   


  17-03-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interessant concert !

  Concert 100 jaar Vlaamse koormuziek

  Datum vrijdag 25 maart 2011
  Aanvang 20u30
  Activiteit Concert 100 jaar Vlaamse koormuziek
  Programma 100 jaar Davidsfonds Maldegem is een uitstekende gelegenheid om terug te blikken op 100 jaar Vlaamse koormuziek. We verlenen daarom graag onze medewerking aan de organisatie van dit concert waarin tevens de gepaste eer betoond wordt aan componist Jef Tinel, stichtend bestuurslid en voormalig secretaris van Davidsfonds Maldegem.

  Tijdens het concert worden zowel liederen van Jef Tinel gebracht, als liederen van hedendaagse en vroegere Vlaamse componisten.

  uitvoerders:
  gemengd koor Thaleia (Maldegem)
  gemengd koor Kaleo (Knokke)
  Anita Dur (mezzo-sopraan)
  Sarah Meire (harp)
  Ad Van de Wege (orgel)
  o.l.v. Kristof Allaert
  Lokatie Sint-Barbarakerk, Markstraat
  Gemeente Maldegem
  Organisatie Davidsfonds Maldegem
  Meer info 050/71 31 13 www.maldegem.davidsfonds.be


  07-03-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.74ste Vlaams Nationaal Zangfeest 2011
  Luister en kijk mee  ....

  Bijlagen:
  Zangfeest 2011 Mijn schild ende betrouwen.mp4 (5.5 MB)   
  Zangfeest 2011 Wij zijn bereid (Jef Tinel).mp4 (8 MB)   
  http:/   


  Bezoekers ....

  Zin om een boodschap door te geven? Dit kan hier.


  Interessante sites op het net
 • Algemeen Nederlands Zangverbond
 • Koor en Stem
 • Studiecentrum voor Vlaamse Muziek
 • IMSLP: partituren op het net
 • Leven en werk van Jef TINEL
 • Partituren op het net (CPDL)
 • Componisteninfo (Matrix)
 • Componisteninfo (Cébédem)
 • Muziekcentrum Vlaanderen
 • Peter Leys op Soundcloud

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!