Beurs/ Beleggen / Sparen voor pensioen




E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Financiën
01-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deel 3

7 . IN WAT BELEGGEN ?

 

 

 

-         Spaarboekjes en dergelijke :

 

 

 

Einde mei 2008 is men tot de conclusie gekomen dat we in België boven de 5 % inflatie zitten . Dus als ge uw geld aan  3 – 4 % laat renderen – wat de Grootbanken aan U graag voorstellen – verliest ge ieder jaar geld . Een boze tong noemt dit de neergroeipremie . Blijf  maar van deze vorm van “belegging “ af . Voor het modale Belgisch gezin is een reserve van drie maand voor hun eventuele onverwachte uitgaven voldoende . Laat u meer op uw spaarboekje staan , is dit verspilling en DIENT U IN TE GRIJPEN .

 

 

 

 

-         Beleggingsfondsen :

 

 

 

Dit is een creatie van de banken , die AAN DE HUIDIGE TARIEVEN die zij nu aanrekenen voor niets nodig is . Enkel omdat het echter een ongelofelijke inkomstenstroom voor de Banken teweeg brengt , blijft het bestaan .

 

Koop willekeurig ( bekwaamheid bij het selecteren van aandelen speelt slechts een zeer bijkomende rol ) een aantal aandelen en een aantal obligaties , voeg ze samen en ge hebt een fonds . Geef de geadviseerde dan een voor niets dienende , maar mooi klinkend  adjectief zoals conservatief , dynamisch of ertussen ( afhankelijk van de aard en de hoop van het slachtoffer – of –weerom volgens een boze tong - wil de belegger met de zachte of harde hand, langzaam of vlug gepluimd worden ? ) ,  en klaar is Kees om  onvoorstelbare winsten binnen te rijven .

 

                                                                                                                                                     

Gemiddeld schijnen die dingen voor de belegger in België 4,5 % op te brengen ( de laatste 12 maanden zou de opbrengst – althans de Financieel Economische Tijd - gedaald zijn tot 3,5 % ) . Aan een inflatie van heden (momenteel in mei 2008  5,3 % ) zult ge er bijgevolg niet veel plezier aan beleven . Het probleem van dit soort beleggen zit hem in de abnormaal hoge kosten van de adviseurs zelf  en/of van de kosten die zij veroorzaken . Tot nader order slagen 98 % van de adviseurs er niet in , meer op te brengen dan dat ze kosten . Dit wil zeggen dat  in 98 % van de gevallen  u beter af bent geen “ beleggingsfondsadviseur “ te hebben (en zeker als het ene is die van uw huisbank komt ) dan er wel een te hebben . Als u wilt fortuin maken en als u beseft dat ge weinig kans hebt om bij de laatste 2 % te geraken , blijf dan ook maar van dit product af .

 

 

Een veel rendabeler alternatief dan beleggingsfondsen , is passief beleggen op de beurs in goede indexfondsen , omdat ze én minder kosten meebrengen én minder risico hebben én geen dure adviseurs nodig hebben , daarover later .

 

 

 

-         Obligaties :

 

 

 

Dit zijn gewone leningen die u toekent aan een overheid of aan een bedrijf . Deze betalen meestal jaarlijks een intrest en na de overeengekomen termijn betalen ze eveneens de hoofdsom terug . Het is zeer eenvoudig te weten te komen wie solvabel is en wie niet . Er bestaan “ ratingsbureaus “zoals S & P en Moody’s die bestuderen welke uitgevers voldoende solvabel en betrouwbaar zijn . Als u geld leent in een andere munt dan de Euro , dan komt er een valutarisico bij .

Deze vorm van beleggen kunt , wegens zijn eenvoudigheid , beter zelf doen zonder dure adviseurs .

Op lange termijn kunt u met deze vorm van beleggen 1,5 tot 2 % verdienen NA inflatie . In feite wil dit zeggen u kunt 2 % opdoen van de gekregen intresten . Boven dit bedrag bent u uw kapitaal aan het opeten . Weerom is dit geen goede belegging als u van plan bent lang  te leven .

 

                                                                                                                                                      

Als u toch ( een deeltje van ) uw geld in obligaties (of kasbons en dergelijke ) wilt steken , koop dan in jaarlijkse schijven liefst Belgische staatsobligaties . Dan heeft tenminste de gemeenschap er nog iets aan .

 

 

 

 

 

-         Aandelen :

 

 

 

In tegenstelling met wat men verspreidt is het aankopen van aandelen op de Beurs een van de beste investeringen OP LANGE TERMIJN ( vanaf 10 jaar en liefst langer ) als men aan onder meer zeker aan bepaalde voorwaarden zeker voldoet o.a. zo weinig mogelijk transacties doen, diversifiëren…. .

(Men is tot de conclusie gekomen dat herhaaldelijk aankopen en verkopen van aandelen door de particuliere belegger de HOOFDOORZAAK is van zijn verlies of laag rendement op de beurs ) .

 

Het bestuderen van individuele aandelen vergt wel veel tijd en veel kennis . Zo moet men een fundamentele en technische analyse van het aandeel maken , men dient de markt der aandelen zelf ontleden , uw oor te luisteren leggen om allerlei meestal waardeloze achterhaalde “ tips ” op te vangen , uitzoeken of de bestuurders van de geviseerde maatschappij bezig zijn aandelen te kopen of te verkopen..…..om dan na al die moeite tot besluit te komen dat een aap bij de selectie het evengoed of beter doet dan u .

 

 

 

Beter dan individuele aandelen kopen is PASSIEF BELEGGEN in  indexfondsen en . Deze vorm van beleggen en dit zal u wel eigenaardig in de oren klinken , GEEFT  IN ZEKER 95 % VAN DE GEVALLEN BERTERE RENDEMENTEN DAN ZELF AANDELEN TE SELECTEREN OF TE LATEN SELECTEREN , en zeker als ge voor de selectie onder een of andere vorm betaalt .

 

                                                                                                                                                   

 

 

Het beleggen in indexfondsen werd en wordt voortdurend aanbevolen door de bekwaamste adviseurs over gans de wereld onder andere door  Warren BUFFET (reeds geciteerd als de belangrijkste belegger en rijkste mens ter wereld ) . Deze vorm van beleggen wordt onder andere toegepast door het Pensioenfonds van de Nederlandse Nationale Bank ( die hun adviseurs kotsmoe waren ). In de U.S. die toch op gebied van beleggen – een van de weinige gebieden trouwens – onze kennis voorbijsteken , wordt 30 % van de beleggingen op de beurs op deze manier gedaan . Hoewel deze techniek door praktisch al de algemene werken over beleggingen op de Beurs als EEN DER BESTE EN VEILIGSTE erkend wordt , wordt deze door de Belgische Financiële Instellingen om duistere redenen WEINIG OF NIET aanbevolen .

 

 

 

En wat houdt deze techniek in ? Om de prestaties van de beurs te meten in een bepaald land , streek of zelfs de wereld , heeft  men indexen gecreëerd : men neemt de waarden van de steraandelen van een land , streek of de wereld ( meestal in een bepaalde verhouding afhankelijk van de belangrijkheid van de onderneming ten opzichte van de anderen ), telt die waarden van die aandelen samen  en men komt uit op een totaalbedrag en dat is de beginwaarde van een index . De belegger kan de geselecteerde aandelen in dezelfde verhouding aan als de index samengesteld is, aankopen of  kan beleggen in aandelen van een indexfonds , die de steraandelen in zijn plaats aankoopt  .  Gaat de index met een bepaald percentage vooruit , dan betekent dit dat de totale waarde van uw aandelen met een even groot percentage verhoogd is . Aangezien het de steraandelen van een land zijn die geselecteerd worden , mag men aannemen dat op lange termijn , die aandelen de algemene trend van de economie van dat land volgen en aangezien men mag aannemen dat de economie ( zeker in de Westerse wereld ) nog een zeer lange tijd zal blijven groeien , zullen de indexen nog lange tijd blijven stijgen en zal de belegger op die manier genieten van de economische vooruitgang van het geselecteerd land .

 

                                                                                                                                                   

 

 

 

Als voorbeeld nemen we onze Belgische beursindex : de BEL 20, deze is of was samengesteld uit (ongeveer) 15 % Fortis , 13,5 % KBC , 13 % Dexia, x %........... . Als men nu voormelde aandelen in dezelfde verhouding aankoopt als de index samengesteld is , zal het totaal van de aandelen die u aangekocht hebt met evenveel % stijgen als de BEL20 index . Om deze constructie op te zetten heeft men geen dure adviseurs nodig .

 

 

Nu tot algemene verbijstering IS BEWEZEN dat het gewoon volgen van een index (het aankopen van aandelen zoals de index samengesteld is ) VEEL BETERE RESULTATEN geeft dan het volgen van de adviezen van de beursadviseurs . En de reden daarvoor is : de kosten die de adviseurs veroorzaken zijn veel hoger dan hun opbrengst .

Men heeft herhaalde malen de resultaten van de indexen vergeleken met die van de adviseurs . Als men het resultaat na 3 jaar vergelijkt dan verliest de meerderheid der adviseurs het van de index . Na 10 jaar is de vergelijking een ramp voor de adviseurs . U hebt uw

adviseurs al die jaren betaald voor wat ??

 

 

 

 

Hoeveel brengt het kopen van aandelen volgens de index op ?

Historisch gezien mag men rekenen op rond de 8,5 % in de westerse wereld  ( 5 tot 6,5 % NA inflatie ) OP LANGE TERMIJN . Dat is nog een ander voorstel dan wat u voorgeschoteld krijgt van uw Financiële Instelling !!

 

 

 

Welke indexen zijn aan te raden ?

MSCI- index (wereldaandelen) , FTS Eurofirst 300 , DJ Euro Stoxx50 , S&P Europe 350 , S&P 500, CAC 40……

Er zijn er genoeg om een verantwoorde keuze te maken . (Er zijn ook indexen volgens sector , deze zijn wegens hun beperkt gebied , risicovoller , maar daarover hebben we het in deze uiteenzetting niet ).

U belegt wel best in MEERDERE indexen om tot een optimale spreiding te komen .

 

 

 

U mag gerust zijn : als u een wijdverspreide index neemt zult u nooit uw geld kwijt geraken . er zijn wel dips ( die zelfs vele jaren duren , dit is geen probleem – gewoon stil blijven zitten , niets doen , zelfs de evolutie van de index niet volgen ) , want uiteindelijk ( op lange termijn  ) zal de economie van het land , streek of de wereld hervatten , met als gevolg dat de steraandelen , waaruit de index is samengesteld , eveneens in waarde zullen toenemen, wat dan ook de index terug naar omhoog zal duwen . Gewoon de waardestukken houden ( enkel hen af en toe  updaten , als de samenstelling van de index eens per jaar of minder wijzigt ), niet naar omkijken , alles komt vanzelf in orde .

 

 

 

Laten we als voorbeeld de CAC40 nemen . U hebt beslist de index van de Franse beurswaarden te volgen . U koopt op de markt de franse steraandelen aan in verhouding tot de samenstelling van de  Franse index . Wanneer zal u al uw geld kwijt geraken ?  Als ALLE volgende ondernemingen failliet verklaard worden : Accord , Air France , Air Liquide , Alcatel, Alstrom, Arcelor Mittal , AXA , BNP Paribas , Bouygues , Capgemini , Carrefour , Credit Agrécole , Danone , Dexia , EADS , EDF , Essilor , France Telecom , Gas de France , L’Oréal , Lafarge , Lagardère , LVMH , Michelin , Pernod Ricard , PSA Peugeot Citroën , PPR , Renault , Saint-Gobin , Sanofi-aventis , Schneider Electric , Société Générale , STMicroelectronics , Suez , Total , Unibail-Rodamco , Vallourec , Veolia , Vinci en Vivendi . De Franse staat zal  nooit laten gebeuren dat al die ondernemingen gesloten worden en als er een van die megabedrijven dreigt failliet te gaan , zal zij - zoals dat in het verleden is gebeurd met Vivendi - tussenkomen om het te redden ( indien nodig met het geld van de Franse belastingbetaler) .

 

 

 

Een voorzichtige en verstandige belegger mag heden ten dage gerust minstens 40 % van zijn fortuin in enkele (meer dan één )  goede indexfondsen beleggen . Kost wordt geraamd op 0,50 à 0,60 % per jaar, advies ingerekend . U mag op lange termijn een opbrengst van waardevermeerdering ( 6 %) + dividend (2,5 % ) )  verwachten . Tijd om er uw schaal van samengestelde intresten bij te halen .

 

 

Daar het een ideaal lange termijn belegging is , is het een gedroomde aankoop voor uw kleinkinderen ( en als u het zelf nodig hebt , blijft het ter uwe beschikking  ! ) .                                                                   

 

 

 

 

 

-         Vastgoed :

 

 

 

Vastgoed is ook een topper , uiteraard eveneens op lange termijn De opbrengst bestaat uit 2 componenten : de huurwaarde + de waardevermeerdering .  Samen mag de opbrengst ook op lange termijn geraamd worden op 6 à 9 % , tenminste wanneer u zich een kleine moeite getroost een goed renderend pand met toekomstwaarde te zoeken .

 

 

Hier mag ook minstens 40 % van uw kapitaal aan besteed worden .

 

 

Vindt u het zelf aanhouden van een eigendom teveel rompslomp , zoek dan naar een goede VASTGOEDBEVAK of VASTGOEDCERTIFICATEN .

 

 

Er is nog een ander interessant verband

tussen de aandelenmarkt en de vastgoedmarkt : in de periodes waarbij de aandelenmarkt het minder goed doet , doet de vastgoedmarkt het beter en vice versa .

Zo is het aan te raden tegelijkertijd én in de vastgoedmarkt én in indexaandelen te investeren .





Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)

T -->

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!