Beurs/ Beleggen / Sparen voor pensioen




E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Financiën
02-12-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nabeschouwingen over de Crisis .

Geachte Lezer ,

 

Ik ben GEEN economist . Daarom is het zeer delicaat voor mij te schrijven over de huidige en toekomstige economische crisis . Toch wens ik enkele randbemerkingen maken over de eigenaardige houding van de Financiële Instellingen tijdens de crisis :

 

-         Toen ik een anderhalf jaar geleden naar een “beleggingsdag” van “De Tijd” of “Trends” ging , wist een van de Fondsbeleggers van de KBC te vertellen dat er een ENORM groot probleem te verwachten was met de zogenaamde “ rommelhypotheken ” . Niemand wist WAAR die rommelhypotheken zich bevonden, noch over HOEVEEL het ging . Na enkele jaren (sic) weet men blijkbaar meer , doch eigenaardig genoeg slechts een beetje . En geleidelijk trimester na trimester begint men tot steeds weerkerende verrassing van de ontdekkers “ ze ” stilaan te vinden . Begrijpe wie het kan !!

Dat het ergste nog moet komen , aldus de nobelprijswinnaar STIGLITZ , blijken Uw Raadgevende Financiële Instellingen ook nog niet te beseffen , of misschien juist wel , daar zij NU “ de regeringen ” voor hun kar spannen .

IN ELK GEVAL IS DE (GESPEELDE ???) ONWETENDHEID VAN DE FINANTIELE INSTELLINGEN INZAKE DE CRISIS WRAAKROEPEND EN DREIGEN ZIJ DE GANSE WERELD MEE TE SLEPEN IN HUN VAL DOOR DE ONZEKERHEID DIE ZIJ CREEEREN. DIT GETUIGT  VAN HET GROOTSTE MINACHTING VOOR DE MEDEMENS , INBEGREPEN HUN EIGEN KLANTEN EN AANDEELHOUDERS .    

 

 

-         Waar zitten die centen van die hypotheken ???  ( Zeker in US )

Als de eigendommen , waarvoor de hypotheken aangegaan zijn van degelijke kwaliteit zijn , hoeven de verstrekkende kredietmaatschappijen deze maar aan te slaan en er een nuttige bestemming te geven of/en deze langzaam te liquideren , EVENTUEEL met de tussenkomst van de overheid om de gemoederen te kalmeren . Zijn het de eigendommen zelf die niks waar zijn  ? Dan kan men eerder gaan zoeken in de richting van een grootschalige oplichting .

 

    

     -    Wenst u zich meer in te lichten hoe de grote en kleine financiële instellingen met elkaar functioneren en elkaar “ respecteren “ , dan raad ik u de lectuur  aan van “ BEURSBEDROG “ geschreven door  Robert BELL aan . Daarin zult u ook de naam vinden van een der hoofdbreinen , die het verpakken van die rommelhypotheken uitgevonden heeft .

 

 

-         De financiële instellingen hebben UIT HOOGMOED GEGOKT met het geld van hun aandeelhouders en deze laatsten hun centen doen verliezen . Sommige chefgokkers zijn op straat gezet telkens met enkele miljoenen € als troost . Om de klucht mooi rond te maken , komen deze royale troostprijzen uit de zakken van hun slachtoffers .

 

Het zijn ook dezelfde gokkers ( wel volgens hun eigen zeggen hun afdelingen “aan de andere kant van de Chinese muur” ) die uw geld in vertrouwen beheren aan tarieven die vier maal te duur uitvallen ( wat u reeds zult weten als u mijn vorig artikel gelezen hebt ) en dat zal u NU gevoelig voelen .

 

 

 

EN NU wat met het advies gegeven in mijn vorig artikel te beleggen in indexfondsen  ???

 

Prachtig advies lijkt het : de indexen zijn de laatste maanden gehalveerd !!!

 

Ik herhaal en zal steeds herhalen dat beleggen op de Beurs voor de DOORSNEE INVESTEERDER een zaak is op LANGE TERMIJN :

De DAX staat nu ( 29.11.2008 ) op 4 669  .

Volgens Yahoo in nov. 1998       op 5 022

Volgens Yahoo in nov. 1993       op 2 057

Sedert 1993 tot heden zou u zo’n 2,5 % dividend per jaar gekregen hebben . Dit mede gerekend met de waardestijging van de index tussen 1993 en nu is uw oorspronkelijke inleg verdriedubbeld .

 

Bent u echter slechts beginnen investeren in 1998 hebt u NU NOG GEEN GOEDE ZAAK gedaan . Uw inleg is gezakt met 9 % . Rekening houdende met de dividenden gedurende 10 jaar zult u er wel NU een lichte winst ( een 20 % )aan overhouden , TENZIJ u uw vertrouwen aan de “ gokverslaafde ” Financiële Instellingen hebt gegeven , die de opbrengsten van uw dividenden hebben afgeroomd . Als u uw vertrouwen geschonken hebt kosten die nutteloze adviezen met bijhorende kosten  u wel minstens een vierde tot een derde van jouw inleg . Dit verlies is er niet gekomen omdat de beurs in elkaar is geklapt , maar omdat u gedurende 10 jaar de verkeerde “ adviseur “hebt geloofd en betaald .

Dit laatste doet mij altijd denken aan die man die op aanraden van zijn Bankier een appelboom plantte en deze laatste kwam ieder jaar in alle stilte met zijn Mercedes aanrijden en laadde – als vergoeding voor zijn goede raad - de volledige appeloogst in zijn koffer . Later , zei de Bankier , zal de boom groot en dik zijn en dan kunt u hem verkopen met veel winst .

In meer verstaanbare taal uitgedrukt , ben ik ervan OVERTUIGD dat degene die Financiële Raad gaat gaan vragen aan de Banken en consorten bij den duivel te biechte gaat . De Banken zouden zich beter beperken tot hun kernbusiness : lenen en uitlenen van geld. 

 

Wat moet de investeerder die begonnen is met indexsparen sedert 1998 doen ? Niets , gewoon niets . Enkel nog 5 of 10 jaar langer wachten . Het komt wel vanzelf in orde .

 

Wanneer de markten terug naar omhoog zullen gaan , weet NIEMAND . Vorige week leek het erop ( in de U.S.) , doch het volume van de aankopen verminderde iedere dag , wat dan ook weer wijst dat de institutionelen nog niet geloven in een herstel en deze laatsten bepalen toch voor de drievierden de markt . Dus nog steeds afwachten tot tegelijkertijd én de prijs der aandelen stijgt én het verhandelde volume toeneemt  .

 

 

 

 

 

 

 

 



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (2)

08-09-2010
jammer
Spijtig dat er geen artikels meer bijkomen want wat hier beschreven staat is interesant

08-09-2010, 19:07 geschreven door dem


02-05-2010
Interessant
Uiterst interessante info, bedankt !

02-05-2010, 00:59 geschreven door Croesus


T -->

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!