Inhoud blog
  • De ene dode is de andere niet!
  • Verhaaltje: benadeling
  • Recept: guacamole
  • Schuld en boete
  • Mirakel
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Politiek gebeten

    25-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerstegeboorterechtsoep

    Eerstegeboorterechtsoep

    Het eerstegeboorterecht gaf en geeft uitzicht, vooral bij Oosterse volkeren, op enorm veel voordelen, ook erfelijk.
    Zo speelde Bijbelse Ezau, die toen grote honger had, aan broeder Jacob (ja, ja, die uit ‘Broeder Jacob, broeder Jacob, slaapt gij nog?'), voor een schotel linzensoep, dat recht kwijt en kon hij ook geen aartsvader worden, Jacobke werd het dus wel.
    Heeft iemand van u, dierbaren, er al eens aan gedacht dat die soep dan toch ’t een en ’t ander moet geweest zijn, nietwaar? Want nergens staat vermeld dat Ezau ook maar één minuutje spijt had van zijn kostelijke ruil (ge ziet dat op een ander maar gemeen vlak bij ons ook: voor een zetel zetten onze politici alle principes zonder enige spijt opzij).
    En laat mij, de ietwat giftige, nu toch het recept in handen krijgen van dat zalige mengsel. Wat ik er over kwijt wil is enkel dat het op een afgegescheurde snipper stond van de befaamde Dodezeerollen.
    ’t Gaat hier niet over pakskessoep hé, ge moet hier tijd, hier is dat echt gezegende tijd, voor uittrekken!
    Als ge dus dit soepke maakt volgens de heilige voorschriften, die met gepaste eerbied verorbert, dan zult ook gij volop bereid zijn mij allerlei kostbare zaken af te staan, mij in uw testament te zetten en toch nog verheerlijkt met uw ogen rollen en smakken dat het niet schoon is …

    Ge hebt nodig: een serieuze kop linzen, rode zijn de beste. Een dikke ajuin, een grote wortel, twee stengels witte selder, echte bouillon van koeien- of ossestaart of rundssoepvlees. Een struise teen look, een laurierblad, een klein rood en vurig peperke, drie takjes rozemarijn, twee tomaten, gepeld en van de zaadjes ontdaan. Peper en zout. Een soeplepel balsamicoazijn, en per persoon een dikke lepel natuuryoghurt.

    OK, bezin u diep en begin de avond tevoren met de linzen te spoelen en in de week te zetten in kalkvrij water (flessenwater). De bouillon wordt diezelfde avond gedurende twee à drie uur op een zacht vuurtje gekookt enveneens in twee liter van dat zacht water (vroeger was dat in zuiver regenwater, maar waar vinden we dat nog in onze tijd?), ge moet daar een takje rozemarijn in doen, wat verse tijm, twee ajuintjes, een teen look en een laurierblad.
    's Anderendaags, glimlachend denkend aan de aartsvaders, de bouillon zeven en ontvetten, het soepvlees eruit puren en opzij leggen.
    Nu uit uw diep onderbewuste laat ge de oeroude kookkunst de bovenhand nemen. De linzen met het weekvocht zachtjes koken in de pure bouillon gedurende ruim twee uur. Dan de selder, ajuin en wortel in centimeterblokjes gesneden toevoegen, samen met het rode pepertje (enkele zaadjes laten zitten aub), een laurierblad, rozemarijn en de fijngestampte of geperste look. Het soepvlees toevoegen en nog een halfuurtje laten pruttelen.
    Vlak voor het opdienen, de soep mag dan geen blaasjes meer maken, er een lepeltje balsamicoazijn doorroeren.
    In grote diepe schotels opdienen en voor iedere persoon, van welke gezindheid ook, een dikke lepel yoghurt op de eveneens dikke soep leggen.
    Nu moet er nog matses (Joods brood) ter beschikking staan, want dit is natuurlijk een maaltijdsoep, maar Turks of Marokkaans brood is ook goed. Dat moet ge smeren met zachte geitenkaas.
    Smakelijk dopen dus, en geef mij een seintje wat ik allemaal moet komen ophalen bij jullie.

    Uwe Jef de Chef



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 10/12-16/12 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!