Inhoud blog
  • Haiku
  • Wat betekent Pranja?
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Prajna

    29-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haiku
    Een Haiku is een klein gedichtje dat in totaal bestaat uit zeventien lettergrepen,verdeeld in drie regels.
    De eerste regel heeft vijf lettergrepen, de middelste zeven en de laatste weer vijf.
    Een kenmerk van een Haiku is dat het niet hoeft te rijmen. Het is zelfs beter als het helemaal niet rijmt. De grootste kunst is eigenlijk om een Haiku zodanig te schrijven dat hij zowel van boven naar beneden als van beneden naar boven te lezen is. Maar het is geen voorwaarde.
    Van oorsprong komt de Haiku uit Japan en gaat zij niet zozeer over persoonlijke dingen maar is de natuur vaak het onderwerp.
     
    Volgens de klassieke Zen-traditie is de haiku in zijn eenvoud en strakke vormgeving zo concreet dat deze in feite niet te vangen is binnen een abstracte ontleding. De haiku is een vingerhoed vol emotie, waarin weinig ruimte is voor ontledingen en benaderende omschrijvingen.
     
     
    Hokku
     
    De dichtvorm is in de 17e eeuw in Japan uit oudere vormen ontstaan door de wedijver tussen verschillende grote dichters, waarvan Matsuo Basho waarschijnlijk de meest bekende meester is. De toepassing was toen de hokku, de aanzetstrofe voor de renga, een kettinggedicht, of als eerste deel van de tanga. De haiku drukt, in de klassieke vorm, een ogenblikservaring uit, soms gelinkt aan en geïnspireerd door Zen. Pas aan het eind van de 19e eeuw werd door Masaoka Shiki het begingedicht hokku verzelfstandigd tot de haiku. Strikt genomen zijn daarmee de oudere gedichten van deze vorm hokku, ook al was het niet ongewoon dat het eervolle beginvers geschreven werd zonder de verwachting dat er een renga mee geschreven werd.
     
     
    Een van de beroemdste haiku, feitelijk een hokku, is van Matsuo Basho en luidt:
    furu ike ya        Ach oude vijver 
    
    kawazu tobikomu    een kikker springt er in;
    
    mizu no oto        geluid van water.
      
    Haiga
      De traditionele Haiga is een eenvoudige penceel tekening met een minimum aan details in combinatie met een handgeschreven haiku.Tekening en haiku zijn slechts schetsen / beelden die de lezer als inspiratie kunnen dienen.
     
     
     
     
    Klik en je komt in een Nederlandse website over Haiku.
    Zij publiceren op het web Haiku en Haiku-achtige
    van en voor zondagsdichters en liefhebbers.

    29-08-2007 om 09:48 geschreven door Prajna


    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat betekent Pranja?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
     
    Welkom in mijn weblog Prajna.
     


    Wat betekent Prajna?
     
     
    Prajna is het laatste deel van het Pad,'de juiste kijk en het juiste denken'"Prajna" is wijsheid, een synoniem voor boeddha-natuur en verlichting - het stamwoord "jna" (Sanskriet "jnana", kennis) is verwant met "gnosis" en met het Engelse "know" en het Nederlandse "kennen". Wijsheid is een van de zes "paramita's": kwaliteiten van bodhisattvaschap, d.w.z. Zen beoefening.
     
    Prajna,direct doordringen tot de werkelijkheid der dingen, is voor het Boeddhisme hetzelfde als bevrijding.Aan Prajna moeten Shila en Samadhi  voorafgaan en de gebruikelijkste manier om het te ontwikkelen is de Boeddhistische praktijk van inzichtsmeditatie. Het zoeken naar Prajna betekent ook een filosofisch onderzoeken van de Dharma en hoe men de wereld ervaart. In meer technische zin is de juiste kijk het begrijpen van de Vier Edele Waarheden en is het juiste denken de liefdevolle vriendelijkheid en mededogen waardoor de geest bevrijd raakt van lustgevoelens,slechtheid en wreedheid.
     
     
    Deze weblog gaat niet alleen over Boeddhisme,ook andere religies komen aan bod.
    Binnenkort plaats ik spirituele onderwerpen,gedachten,gedichten,inspirerende teksten,enz,om degene die mijn weblog bezoekt meer bewust te laten worden.Er moet hier nog het één en ander gebeuren maar reacties kun je altijd achterlaten.
     
     

    29-08-2007 om 09:40 geschreven door Prajna


    >> Reageer (0)


    Inhoud blog
  • Haiku
  • Wat betekent Pranja?

    Archief per maand
  • 08-2007

    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!