Een Haiku is een klein gedichtje dat in totaal bestaat uit zeventien lettergrepen,verdeeld in drie regels. De eerste regel heeft vijf lettergrepen, de middelste zeven en de laatste weer vijf. Een kenmerk van een Haiku is dat het niet hoeft te rijmen. Het is zelfs beter als het helemaal niet rijmt. De grootste kunst is eigenlijk om een Haiku zodanig te schrijven dat hij zowel van boven naar beneden als van beneden naar boven te lezen is. Maar het is geen voorwaarde. Van oorsprong komt de Haiku uit Japan en gaat zij niet zozeer over persoonlijke dingen maar is de natuur vaak het onderwerp.
Volgens de klassieke Zen-traditie is de haiku in zijn eenvoud en strakke vormgeving zo concreet dat deze in feite niet te vangen is binnen een abstracte ontleding. De haiku is een vingerhoed vol emotie, waarin weinig ruimte is voor ontledingen en benaderende omschrijvingen.
Hokku
De dichtvorm is in de 17e eeuw in Japan uit oudere vormen ontstaan door de wedijver tussen verschillende grote dichters, waarvan Matsuo Basho waarschijnlijk de meest bekende meester is. De toepassing was toen de hokku, de aanzetstrofe voor de renga, een kettinggedicht, of als eerste deel van de tanga. De haiku drukt, in de klassieke vorm, een ogenblikservaring uit, soms gelinkt aan en geïnspireerd door Zen. Pas aan het eind van de 19e eeuw werd door Masaoka Shiki het begingedicht hokku verzelfstandigd tot de haiku. Strikt genomen zijn daarmee de oudere gedichten van deze vorm hokku, ook al was het niet ongewoon dat het eervolle beginvers geschreven werd zonder de verwachting dat er een renga mee geschreven werd.
Een van de beroemdste haiku, feitelijk een hokku, is van Matsuo Basho en luidt:
furu ike ya Ach oude vijver
kawazu tobikomu een kikker springt er in;
mizu no oto geluid van water.
Haiga
De traditionele Haiga is een eenvoudige penceel tekening met een minimum aan details in combinatie met een handgeschreven haiku.Tekening en haiku zijn slechts schetsen / beelden die de lezer als inspiratie kunnen dienen.
Klik en je komt in een Nederlandse website over Haiku.
Zij publiceren op het web Haiku en Haiku-achtige
van en voor zondagsdichters en liefhebbers.
|