WERKWIJZE --------------- 1.Snijd de kippenborsten in plakjes en bak ze aan in de boter. 2.Snijd de ananas,de paprika's,de prei,de gember en de peperoni in stukken en voeg bij de kip. 3.Oversrooi het geheel met de suiker,de kurkuma en de kerrie. 4.Voeg de witte wijn en de kippenfond toe en laat dit even goed doorkoken.Bind het geheel met wat maizena. 5.Versier met de platte peterselie en serveer.
Dichtgeschroeiede sint-jacobsschelpen met linzen en tomatensaus met provençaalse kruiden.----------------------------------------------------------------------- Voor 4 personen ----------------- 100 g linzen 2 1/2 el olijfolie 12 -16 grote sint-jacobsschelpen zout en versgemalen zwarte peper
Voor de saus: -------------- 7 el extra vergine olijfolie 4 kleine tenen knoflook 4 middelgrote trostomaten,ontveld,zonder zaadjes en fijngehakt1/2 tl rozemarijn en tijm,fijngesnedenen door elkaar gehusseld,of flink wat gedroogde Provençaalse kruiden 2 el rodewijnazijn 1tl fijne kristalsuiker 1el vers citroensap 1 tl peterselie en basilicum,fijngesneden en door elkaar gehusseld.
Verwarm de saus 2 eetlepels olijfolie en het knoflook in een pannetje opmatig vuur. Voeg,zodra het knoflook begint te sissen,de tomaten en de gehusselde ozemarijn en tijm of de Provençaalse kruiden toe en laat het geheel 10-12 minuten zachtjes doorkoen tot de saus flink is ingedikt.Kook de azijn en de suiker in een ander pan tot 2 theelepels en roer dit mengsel door de tomatensaus.Breng de saus op smaak met zout en peper en zet hem weg. Breng een pan met gezouten water aan de kook (1 theelepel per 600 ml).Voeg de linzen toe en kook ze 15 a 20 minuten tot ze gaar zijn.Giet ze goed af,doe ze terug in de pan en voeg 1/2 eetlepel van de olijfolie en wat zout en peper toe.Dek de pan af en zet hem weg. Snijd elke sint-jacobsschelp horizontaal doormidden in twee schijven met de kuit aan één kant.Leg ze in een ondiepe schaal met de overgebleven 2 eetlepeles olijfolie en wat zout en peper,en roer alles door elkaar. Voeg voor het voltooien van de tomatensaus de overgebleven 5 eetlepels olijfolie,het citroesap en wat zout en peper toe.Verwarm de saus heel langzaam op laag vuur.Plaats intussen een droge koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur tot hij begint te walmen.Draai het vuur iets omlaag,voeg 1 theelepel olijfolie toe en de helft van de schijfjessint-jacobsschelpen en schroei ze in 1 minuut aan elek kant dicht tot ze goudbruin zijn.Leg ze op een bord en herhaal dit met de overige Sint-jacobsschelpen. Verdeel de linzen over vier verwarmde borden en schik hierlangs de sint-jacobsschelpen. Roer de gehusselde peterselie met basilicum door de warme tomatensaus en lepel hem over en rondom de sint-jacobsschelpen,en serveer direct.
Pizza vier seizoenen --------------------- 4 personen ------------- 10 tomaten 2 teentjes knoflook olijolie 2 eetlepels tomatenpuree 2 eetlepels ketchup pizzadeeg 12 ingelegde artisjokken 10 champions 1 rode of groene paprika 16 ingelegde ansjovissen 12 olijven 2 bolletjes mozarella 8 eetlepels gruyerekaas Werkwijze ----------- 1.Snijd de tomaten in grove stukken en hak de knoflook.Stoof ze samen in de olijfolie. 2.Voeg wat water toeen laat sudderen tot het een puree wordt.Voeg de tomatenpuree en de ketchup toe en doe door een zeef. 3.Rol het pizzadeeg uit en smeer het in met de tomatensaus. 4.Snijd de artisjokken,de champignons,de paprika,de ansjovis,de olijven en de mozzarella in stukken. 5.Beleg telkens een deel van de pizza met de versneden groenten en de mozzarella.Bestrooi met de gruyerekaas. 6.Breng op smaak met het kruidenmolentje en bak de pizza 10 minuten in een oven van 250°C.
Sinaaseend met spinazie ------------------------ voor 4 personen ------------------ 1 fijn gesneden sjalot 1/4 chilipeper gember olijfolie 2 eendenborsten 2 eetlepels gehakte pinda,s 1 eetlepel honing 2 eetlepels sojasaus sap van 2 sinaasappelen 500 g spinazie 2 lente-uitjes Werkwijze ----------- 1.Snijd de sjalot en de chilipeper fijn en rasp de gember.Wok eventjes samen. 2.Snijd de eend in blokjes en bak mee samen met de pinda's,de honing,de sojasaus en het sinaasappelsap. 3.Laat gaar koken en voeg op het laatte momet wat spinazieblaadjes toe. 4Bestrooi met de gesnipperde lente-uitjes en serveer.
gestoofde duif met bacon en noten ------------------------------------ ingrediënten ------------- 6 plakken bacon,3 teentjes knoflook,4 duiven, 250 gr veldpaddestoelen,50 gram hazelnoten,50 gram walnoten,300 ml doner bier (herfstbok),1 kopje water,3 laurierbladeren,boter om in te bakken. Voorbereiding: --------------- Hak de noten fijn, snijd de bacon in reepjes. Bereidingswijze: ---------------- Bak de bacon met de teentjes knoflook totdat deze beginnen te bruinen in een braadpan.Voeg de duien toe en bruin deze aan alle kanten.Voeg de noten en de paddestoelen toe en laat even doorkoken. Voeg het bier,water en laurierbladeren toe en laat 2-2 1/2 stoven.(Het vlees moet van de beenderen loskomen.)
Groene salade met geitenkaas en walnotendressing ---------------------------------------------------- 4 personen ------------ 75 g gemengde bladsla 75 g veldsla 75 g walnoten,grof gehakt 1 rode ui,in smalle ringen 4 plakken zachte geitenkaas (a.300g) Voor de dressing: ------------------ 75 ml notenolie 1 theel dijonmosterd geraspte schil en sap van 1 sinaasappel 1 eetl.citroensap
Voorbereiden: --------------- Meng de bladsla met de veldsla en verdeel het slamengsel over 4 borden.Leg de helft van de walnoten erop en verdeel de uiringen en geitenkaas erover.
Bereiden: ---------- Verwarm alle ingrediënten van de dressing met de rest van de walnoten en giet deze over de salade.
Bereidingstijd:ca.25 minuten
Tips:vervang de notenolie door olijfolie en voeg een paar takjes verse rozemarijn toe. In plaats van geitenkaas is gorgonzola ook lekker.
Varkensrollade en uien en aardappelen met balsamico uit de oven
Varkensrollade en uien en aardappelen met balsamico uit de oven ------------------------------------------------------------------ voor 6 personen ----------------- 1.5 kg middelgrote vastkokende aardappelen,geschild en in de lengte in kwarten gesneden,zeezout en zwarte peper uit de molen,olijfolie,200 g boter in blokjes, de blaadjes van een bosje verse rozemarijn,gehakt,1 bol knoflook,in kwarten gesneden of geplet,5 middel grote rode uien,gepeld en in kwarten,3.5 dl goedkope balsamicoazijn. Voor het varkensvlees ---------------------- de blaadjes van een bosje verse rozemarijn,fijngehakt,2 eetlepels versgemalen venkelzaad,1 varkensrollade van 1.5 kg,liefst scharrelvlees,ontdaan van het vel,het vet ruitvormig ingekerfd,olijfolie,6 tenen knoflook uit de knijper ,1 middelgrote rode ui gepeld en in kwarten,2 stengels bleekselderij,schoongemaakt en gehakt,4 laurierblaadjes,2 wijnglazen witte wijn.
1.verwarm de oven voor op 200°C(gasoven op 6)Kook de aardappelen +-8 minuten in gezouten kokend water,laat ze uitlekken en doe ze weer in de pan.Hussel ze even om
2.strooi een handvol gehakte rozemarijnblaadjes op een snijplank,samen met zout,peper en het gemalen venkelzaad.Rol de rollade over de plank,druk de kruiden er goed in.
3.neem een braadslee waar de rollade precies in past, en zet die met een scheut olijfolie op een matig vuur.Leg de rolade er met het vet naar onderen in en strooi de resterende kruiden op de plank erover.Keer de rollade om als de onerkant licht goudbruin is,en doe de tenen knoflook,de ui,bleekselder en laurierblaadjes erbij.Zet de braadslee een uur onderaan in de voorverwarmde oven en bedruip halverwege de braadtijd met het braadvocht.(De laatste 20 minuten dek je het vlees met vochtig bakpapier af als het bruin wordt).
4.neem een andere braadslee waar de aardappelen in één laag in passen-en verwarm die op het fornuis voor.Doe er,als hij goed heet is,en paar scheuten olijfolie in, en de boter,rozemarijn en knoflook.Leg de aardappelen in de braadslee en schep ze goed om.Doe er de uitjes en de balsamicoazijn bij en zout en peper naar smaak.Laat de balsamico eers op het fornuis een paar minuen wat inkoken,en zet ze dan +-50 minuten bovenaan in de oven,tot de aardappelen en uien mooi donker,kleverig en krokant zijn.Haal de braadslee halverwege even eruit en schep de inhoud om.
5.prik na een uur in het vlees.Als er helder sap uit kom,is het klaar;zo niet,laat het dan nog 10 à 15 minuten in de oven.Haal het vlees eruit en laat het 10 minuten op een bord rusten.Giet het meeste vet uit de braadslee en prak de uien en knofook door elkaar.Zet de braadslee op het vuur en giet de witte wijn bij het ui-knoflookmengsel.Laat zachtjes pruttelen tot het voor de helft is ingekookt en shraap alle aanbaksels los.Breng de saus op smaak met zout en peper en zeef hem.Snij het vlees in plakken,serveer met de gebakken uien en aardappelen en schep er de saus over.Heerlijk met wat mooie groene sla of rucola.
De kwartels aan de binnenkant met zout en peper bestooien, braden in een gesloten braadkom.Als ze gaar zijn, het aangebakken braadjus losmaken met een mengsel van 3cl curaçao en 1dl bruine fond, er 200 gr muskaatdruiven bijvoegen en alles goed warm opdienen.De saus kan verfijnd worden door op het einde van de baktijd wat verse room toe te voegen
Speculaasjes -------------- voor circa 30 koekjes ------------------------ 150 g zelfrijzend bakmeel 75 g lichtbruine bastardsuiker 2 eetl speculaaskruiden 1/2 theel zout 100 g koude boter,in blokjes scheutje melk bloem om te bestuiven
bakpapier speculaasplank of platte schaal
voorbereiden: verwarm vlak voor het bakken de oven voor op 150 °C.
Bereiden --------- Doe het bakmeel,de bastardsuiker,de speculaaskruiden,het zout en de boter in een kom.Snijd met twee messen alles snel door elkaar.Kneed alles vervolgens met de handen tot een soepel deeg.Voeg eventueel een klein scheutje melk toe.Wikkel de deegbal in huishoudfolie en leg hem een nacht in de koelkast zodat het deeg goed op smaak is.Bestuif de speculaasplank met bloem.Neem een stukje van het deeg en druk het in de vorm van de plank.Verwijder overtollig deeg met een scherp mes.Draai als alle vormpjes zijn gevuld de plank om en laat de speculaasjes eruit vallen.Leg de speculaasjes op een bakpapier beklede bakplaat en bak ze circa 20 minuten in de voorverwarmte oven.Laat ze op een platte schaal afkoelen.
BEREIDINGTIJD:ca.35 minuten (oventijd niet meegerekend)
uitsmijter --------- ingrediënten ------------- voor 2 personen ----------------- 1 grote snee roggebrood 30 g Meggle Kruiden boter 1/3 kleine komkomer 60 g gekookte ham 1 ei zout peper wat gehakte peterselie BEREIDING -------------- Meggle Kruiden boter op de snee roggenbrood smeren.De komkommer wassen en in flinterdunne schijfjes snijden,over het roggebrood verdelen en met ham beleggen. De rest van de Kruiden boter in een pan laten smelten en een spiegelei bakken.Op de ham leggen en met zout,peper en peterselie bestrooien.De uitsmijter in tweeën snijden en meteen opdienen.
pompoensoep met Boursin ---------------------------- 4 personen ------------ ingrediënten ------------- 1 kleine pompoen 2 uien 2 vetarme bouillonblokjes 2 soeplepels boursin light 1 dl sojaroom zongedroogde tomaten
Bereiding ---------- Kook 1 liter water met de bouillonblokjes en voeg de groenten toe,laat 15 minuten koken en mix de soep dan met boursin.Versnipper de zongedroogde tomaten en strooi ze in de soep voor het opdienen. Serveer met een vleugje sojaroom.
p.s.:Boursin kan vervangen worden door elke andere kruidenkaas.
Vogelnestjes ------------- Ingrediënten ------------- 4 personen
4 eitjes (hard gekookt,gepeld) 200 g gehakt het wit van 2 eitjes paneermeel peper en zout
Bereidingswijze
kruid het gehakt met peper en zout en verdeel in 4 porties.Wikkel elk ei in 50 gram gehakt zodat je een mooi balletje krijgt.Wentel de balletjes in het eiwit en daarna in het paneermeel.Frituur de balletjes in de frituurpot op 180 graden tot ze mooi bruin zijn.Halveer de balletjes voor het serveren.Lekker met een slaatje of met tomatensaus.
In bepaalde delen van Afrika drinkt men vaak koffie met gecondenseerde melk.Dit recept is een Afrikaanse drank,afgemaakt met een heerlijke likeur.
Voor 1 persoon. 2,5dl sterke koffie(12etl koffie per liter water) 40 ml geondenseerde melk 4 tl crème de cacao ijsklontjes, voor erbij (naar keuze) 1 meng de koffie,melk en likeur zorgvuldig in een mengbeker. 2 schenk over ijsklontjes in een glas.
Tip Andee soorten chocola- en kokoslikeur,zoals malibu, doen het in dit recept even goed
3 kilo pompoen,geschild,ontpit en in blokjes gesneden 1kilo gedroogde abrikozen,in reepjes gesneden 11/2liter water 2 3/4suiker
Week de abrikozen 24uur in het water .giet ze af, maar bewaar het water.kook de pompoen ongeveer een half uur in het abrikozenwater.Zeef de pompoen,doe de suiker erbijen kook dit mengsel 30 minuten.Doe de abrikozen erbij en kook dit mengsel nog een half uur en doe het in potten
2 citroenen de schil geraspt,het sap gezeefd 125Gram casterdsuiker 125Gram broodsuiker 60gram ogezouten boter 3 eieren, geklopt
Doe de twee soorten suiker in de bovenste pan van een bain- marieset.voeg er boter,de citroenschil en het sap toe en roer er de eieren door.Als alles goed is vermengd, zet u de bovenste pan boven kokend water.Kook onder voordurend roeren tot de suiker is opgelost en het mengsel na ongeveer 10 minuten begint in te dikken.Laat het koken.Doe de gelei in potten en sluit zeonmiddelijk luchtdicht af
Fazant in een walnoot-honingkorstje ------------------------------------ aantal personen: 4
ingrediënten ------------ 2 schoongemaakte fazanten zout 250 gr uien 1 rood pepertje 100 gr walnoten 70 gr boter 50 gr honing 1 eiwit 2 laurierbladeren 350 gr wortelen 350 gr shii-take 1 bosje gehakte peterselie 5 gr geraspte gember versgemalen zwarte peper suiker 4 dl wildfond 3 eetlepels rode port
bereiding ---------- spoel de fazanten dep ze droog wrijf ze in met zout bind de billen met keukengaren vast en leg ze,met de borst naar boven,in een braadslee. pel de uien en snipper ze fijn snijd het pepertje in de lengte doormidden,verwijder de zaadjes en hak het vruchtvlees fijn. hak de walnoten fijn en vermeng ze met 20 gr gesmolten boter,de honing en de stukjes rode peper. kop het eiwit licht op,roer dit door het notenmengsel en strijk er de fazanten mee in. schik de uien en laurierbladeren om de fazanten. Bak ze 45-50 minuten in een op 175 graden voorverwarmde oven schrap intussen de wortelen en snijd ze in vieren hak de peterselie grof schil de gember en rasp hem fijn fruit de wortelen en de paddestoelen 5 minuten voor het einde van de gaartijd in 20 gr hete boter aan blus met 2 eetlepels water en laat op zacht vuur 7 minuten garen breng op smaak met peper,zout en suiker roer er op het laatst de peterselie door en houd de groenten warm neem de fazanten uit de oven,scheid borst,vleugeltjes en billen en houd ze warm. deglaceer de saus met wildfond en giet de saus in de pan haal er de laurierbladeren uit en preer de saus met een mixer wrijf de saus door een zeef laat haar nog een keer opkoken en breng op smaak met de gember,port,peper,zout en suiker.
1. Verwarm de oven voor op 190°c.vet de bodem van een bakblik van 18x28 cm in en bekleed hem met vetvrij bakpapier.Giet in een kom het water over de koffie.Laat 4 minuten trekken en schenk door een zeef.
2Smelt de pure chocolade en de boter au bain marie; roer af en toe.laat afkoelen.
3Meng de suiker en de eieren.Roer het chocolade-botermengsel en de koffie erdoor.roer het gezeefde meel erdoor.
4Spatel de stukjes witte chocolade door het mengsel en doe het in het bakblik.
5Bak 45-50 minuten, tot het mengsel stevig is en een korst heeft.Laat het afkoelen in het bakblik.Snijd als het is afgekoeld in vierkantjes en haal die uit het blik.
voor vier personen 1kilogram paardenworsten 2a3 grote uien (de helft fijnhakken) 1 doos gepelde tomaten 1klein doosje tomaten puree laurier, tijm en goulashkruiden of bouillonblokje 1teentje look selder mosterd
Bereiding Leg de van elkaar gesneden, rauwe paardenworsten enkele minuten in kokend water.Zo verdwijnt het vet uit de worsten en moet er de volgende dag geen vet van de saus afgeschedt worden.Stoof de ajuin goudkleurig.Voeg er de tomaten en het hete water bij.Tijm ,laurier,mosterden goulashkruidenvoeg je er naar eigen smaak toe en daarop leg jede van elkaar gesneden worsten.Laat alles heel zacht stoven gedurende anderhalf uur.De volgende morgen warm je de worsten op een zeer zacht vuurtje.De worsten zijn klaar. Meen de worsten uit de pan en bindt de saus.Giet de sausover de worsten en dien op met frietjes,brood of puree of rijst.