Wat is een quilt?
Een quilt bestaat uit 3 lagen. De bovenste laag bestaat uit een mozaiek van verschillende stukjes stof. De middenlaag is een vulling en de onderlaag is een achtergrond stof. Deze 3 lagen worden met de hand of met de naaimachine aan elkaar genaaid, het zogenaamde quilten.
De oorsprong van het quilten
Duizenden jaren geleden maakte men al quilts. Een traditie die zijn oorsprong vindt in het oude Egypte, in het jaar 3400 voor Christus. De eerste bekende quilt, afgebeeld op een bewerte ivoren figuur, stelt een farao voor.
De quilttechnieken warden verspreid over de hele wereld. Dit is heel simpel te volgen. De quilts uit Azie en het verre Oosten warden in de Middeleeuwen meegenomen door de kruisvaarders. Deze quilts dienden als beschermingsmateriaal voor hun wapenuitrustingen.
De quilttechniek werd snel overgenomen door Nederlandse en Engelse vrouwen. Na een tijdje begonnen zij met het experimenteren van patronen. Sommige hiervan worden nog steeds gebruikt.
Emigranten namen de quilttechnieken mee naar Amerika. In die tijd warden quilt gemaakt van oude kleding of andere stiffen. De quilts warden met de hand gemaakt, dit was zeer tijdrovend. In die tijd werd het papieren patroon als tussenlaag gebruikt. Dankzij dit is het mogelijk geweest om een quilt te dateren, er was namelijk gebruikt gemaakt van een locale krant.
Het Log Cabin patroon
Een zeer bekend traditioneel patroon in Europa en de VS is het Log Cabin patroon. In dit patroon worden repen stof samengevoegd tot een blok, waarbij de ene helft van het blok met donkere stoffen en de andere kant met licht stoffen wordt gemaakt. Het vierkant in het midden van het blok symboliseert een vuur. Dit vierkant kant van de Log Cabin kan licht of donker zijn.
Aziatische inspiratie
Quilten is een wereldwijd fenomeen. Het material, de technieken en de motieven verschillen van land tot land.
De Japanners quilten al veel langer dan de Europeanen. De bekendste Japanse techniek is Sashiko, dit is het aanlekaar naaien van vele lagen stof om warme en stevige werkkleding te maken.
Een voorbeeld hiervan is een jas die dan in water werd gedompeld zodat deze jas ter bescherming diende van de brandweerman.
Sashiko wordt genaaid met zeer zichtbare steekpatronen, meestal met een lichtgekleurde draad op een donkere stof.
Amish People Een bijzondere plaats in de geschiedenis van de quilts hebben de Amish People. De Amish zijn vooral bekend doordat ze met paarden en koetsjes rijden in plaats van met autos, geen electriciteit gebruiken en doordat ze hun kinderen naar eigen, één-klassige scholen sturen. Na acht jaar school gaan de kinderen in het algemeen op de boerderij of in de eigen zaak werken totdat ze gaan trouwen.
Gedurende de 19e eeuw zijn de Amish begonnen met Patchwork en Quilten. Deze vorm van handvaardigheid werd niet alleen om praktische redenen gekozen (hergebruik van oude lapjes) maar ook omdat het een goede gelegenheid bood om sociale contacten te onderhouden. Heel vaak, voornamelijk in de zomer komen groepen vrouwen bijeen voor een "quilting bee", waarbij ze elkaar bezoeken, quilten en bijpraten nadat de huiselijke werkzaamheden zijn gedaan.
Echte Amish quilts worden gemaakt van puur katoen en er wordt gewerkt met effen kleuren. Deze quilts munten uit in nauwkeurige afwerking en kwaliteit. Tegenwoordig beoefenen de Amish het Patchwork en Quilten ook nog op een meer commerciële basis; in Lancaster County is een Cottage quilt industrie ontstaan en vele Amish vrouwen openen de deuren van hun huizen voor verkoop van quilts om zo het gezinsinkomen te ondersteunen.
Negentiende en twintigste eeuw Toen gedurende de Industriële Revolutie geweven katoen goedkoper werd, waren Amerikaanse vrouwen in staat hun quilts te maken van speciaal gefabriceerde stoffen. Wat begon als een sociale activiteit, groeide uit tot een belangrijk middel voor de vrouwen om zich te organiseren. Ze hadden geen stemrecht maar door hun meningen op de quilts te naaien, brachten ze toch hun stem naar voren. Door specifieke patronen, kleurencombinaties, patroonnamen en teksten lieten ze hun mening duidelijk horen, wat betreft politieke verkiezingen, afschaffing van slavernij en drankbestrijding. Door de quilts te verkopen verzekerden de vrouwen zich van financiële middelen voor hun sociale hervormingsbeweging en voor het liefdadigheidswerk. Nog steeds komen vrouwen bij elkaar en maken gezamenlijk quilts, die voor een goed doel verloot of verkocht worden.
Kenmerkend voor traditionele quilts is de herhaling van geometrische vormen in vastgelegde patronen. Zomen en randen zijn keurig naar binnen geslagen en het stikwerk met de hand bestaat uit zo klein mogelijke steken. Veel quiltmakers van nu houden zich aan deze traditie, maar in de laatste 20-25 jaar is er ook een nieuwe' quilt ontstaan, de zogenaamde art quilt'. In plaats van het streven naar een mooie, technisch perfecte quilt wordt er veel meer aandacht besteed aan inhoud en persoonlijke expressie. Quilten als een eigentijdse kunstvorm is een groeiend verschijnsel overal in de wereld en quilts nemen tegenwoordig een belangrijke plaats in, in particuliere verzamelingen en in museumcollecties.
Vandaag de dag is patchwork en quilten een hobby waarin je veel (creatieve) talenten kwijt kunt! Patronen ontwerpen en tekenen, kleuren en stoffen combineren, naaien en quilten met de hand of op de machine, een hobby of beroep waarin velen zich in kunnen uitleven, of het nu gaat om traditionele quilts of de zgn. art quilts.
|