NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • Sant’Egidio
 • DEURNE
 • BERCHEM
 • ANTWERPEN
 • MERKSEM
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Regionaal Nieuws
  van Antwerpen
  10-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ERIK NAGELS STELT TENTOON

  Cultuur en sport hand in hand in Wilrijks districtshuis

   

  Opening van de tentoonstelling ‘Erik Nagels’: Coureurs op Canvas

   

  (Van 10 oktober tot 7 november : gratis te bezichtigen in het districtshuis)

   

  Erik Nagels:’Ik schilder zowel portretten van bekende renners als taferelen van de koers het zijn bijna foto’s…’ bekent de kunstenaar.

   

  Volgens Robert Moens, schepen van sport, zijn we een ‘WIELERDISTRICT’ en daarvoor verwees hij niet enkel naar de ‘velodroom’ destijds op ‘de Elsdonck’ doch ook naar het parcours aan de Moerelei – eveneens met een kunstwerk van Nagels op het dak. (levensgrote renners)

  Nemen we nog de aanwezigheid van de vele sportievelingen, waaronder de familie Druyts én Rik Van Linden – die beiden een trui ter beschikking stelden.

   

   

  Geniet van de foto’s van Georges! …kijk ook eens op www.eriknagels.com

   

  (tekst Leo Spaey)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Provincie Antwerpen

  9 | 10 | 2015

  1 op 4 speelpleinen in provincie Antwerpen is inclusief
  Jongeren leren bij over inclusief speelpleinwerk

  Nooit eerder zetten zoveel speelpleinwerkingen hun deur actief open voor kinderen met een beperking of met een kwetsbare achtergrond. Op 9 oktober verzamelden 50 begeleiders en verantwoordelijken op een inspiratieavond rond inclusief speelpleinwerk. De jongeren kwamen alles te weten over ADHD op het speelplein, leerden de leefwereld kennen van jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties en gingen naar huis met tips & tricks om positief om te gaan met grensoverschrijdend gedrag.

  De inspiratieavond is een initiatief van de provinciale jeugddienst Antwerpen die sinds 2009 jaarlijks investeert in het Project Inclusieve Speelpleinen, ofwel PRINS. Het doel is om speelpleinen toegankelijker te maken voor kinderen met een beperking en voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Want élk kind moet ten volle kunnen spelen en genieten van zijn of haar vrije tijd.

   

  Inga Verhaert, gedeputeerde voor jeugd: “We hebben eerst ingezet op inclusie voor kinderen met een beperking. Maar gaandeweg merkten we dat er nood was om “inclusie” breder open te trekken naar maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Heel wat speelpleinen zeggen zelf dat ze die doelgroep maar moeilijk kunnen bereiken. En dat terwijl de ouders van 270.000 kinderen in Vlaanderen zich geen gezinsvakantie kunnen veroorloven. Daarom moeten er in de toekomst overal in de provincie écht inclusieve speelpleinen zijn.

   

  De provincie werkt voor dit project samen met de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS), Arktos en Uit De Marge. Samen bieden zij de speelpleinen een begeleidingstraject aan op maat van de werking. Dit kan gaan van een vorming voor animatoren over aangepast spelen tot het uitwerken van een speelpleinaanbod op wijk- of buurtniveau.

   


  Speelplein Kalmthout wint

  Op de inspiratieavond werd de winnaar van een zomerfotowedstrijd bekendgemaakt. Het was de onderwaterfoto van speelplein Kalmthout die de waardebon van 250 euro voor de aankoop van speelmateriaal in ontvangst mocht nemen. Boaz Timmermans en Jolien Arits pakten tijdens de inspiratieavond uit met respectievelijk foto’s en een videoverslag. Timmermans en Arits zijn twee creatieve talenten uit NAFT, het nieuwe platform voor jonge creatievelingen uit de provincie Antwerpen. Kioni Papadopoulos, een nieuwe NAFT-creatieveling, bracht de inspiratieavond in beeld.

  PRAKTISCHE INFO

  Meer info:
  www.provincieantwerpen.be > PRINS

  Groepsfoto bij de start van de inspiratieavond, met het winnende speelplein Kalmthout vooraan.

   

  Copyright: provincie Antwerpen – getrokken door NAFT-vrijwilliger Kioni Papadopoulos  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  09-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Agendatip
  Provincie Antwerpen

  Vurige Avondwandeling
  Zaterdag 14 november, vertrek tussen 18 en 20.30 uur, Retie

  Laat je betoveren door een vurig spektakel in de koude herfstnacht. Dwaal door het Prinsenpark langs de uitgestippelde vuurroute.

   

  Onderweg word je verrast door wervelende verhalen in de prachtige herfstgloed, overweldigd door lichtspektakel of overmeesterd door muziek.

  Ook de innerlijke mens wordt zeker en vast verwend.

   

  Je kunt de wandeling starten aan het Onthaalcentrum tussen 18 uur en 20.30 uur.

  Iedereen is welkom! Deelnemen is gratis, inschrijven niet nodig.

   

  Meer informatie vind je op www.provincieantwerpen.be -> kalender Prinsenpark.

  Kom deze winter gezellig buiten! 10 locaties, 20 activiteiten, ontdek ze op www.gezelligbuiten.be

   

  PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

  Wanneer:
  Zaterdag 14 november, vertrek wandeling tussen 18 en 20.30 uur

  Waar:
  Provinciaal Groendomein Prinsenpark

  Deelnameprijs:
  Gratis

  Website:
  www.provincieantwerpen.be-> kalender Prinsenpark

  Social media:
  facebook.com/prinsenpark

  Vurige Avondwandeling Prinsenpark - Copyright: Elisabeth Verwaest

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Provincie Antwerpen

   

  9 | 10 | 2015

  KFCO Beerschot Wilrijk speelt thuiswedstrijd voor G-sport

  Eerste van 10 topsportevenementen in het kader van de
  ‘Week van de G-sportfan!’

  Het G-sportfonds van de provincie Antwerpen doorbreekt alle taboes en geeft personen met een handicap alle kansen om te sporten en te bewegen. Tijdens de ‘Week van de G-sportfan!’ spelen 10 topsportclubs uit de provincie Antwerpen een thuiswedstrijd in het kader van G-sport. KFCO Beerschot Wilrijk heeft de primeur en gaat in de thuiswedstrijd op 10 oktober tegen KV Woluwe Zaventem op zoek naar G-sportfans.   

  Met de ‘Week van de G-sportfan!’ trekt het G-sportfonds volop de kaart van G-sport. De week is een brede sensibiliserings- en crowdfundingscampagne voor en door G-sport. Iedereen die wil, kan via de website www.gsportfonds.be G-sportfan worden of 10 projecten financieel steunen die op zoek zijn naar nieuwe sportmaterialen voor hun G-sporters. De ‘Week van de G-sportfan!’ loopt van 18 tot 25 oktober. Niet toevallig omdat in die periode een groot deel van de topvoetbal-, basketbal-, handbal- en volleybalclubs uit de provincie Antwerpen een thuiswedstrijd afwerken in het kader van G-sport. Zo mogen G-sporters gratis naar de wedstrijden komen kijken. Sommigen mogen zelfs mee het veld op om de aftrap te geven of om de line-up te verzorgen. Een unieke ervaring dus.

   

  Gedeputeerde Bruno Peeters is alvast opgetogen over de samenwerking met de verschillende topsportclubs: “Tijdens de ‘Week van de G-sportfan!’ zet het G-sportfonds van de provincie Antwerpen iedereen met een hart voor G-sport in de kijker. Begeleiders, vrijwilligers, G-sportclubs en G-atleten kunnen rekenen op de steun van bijna 12.000 G-sportfans. Wij zijn heel tevreden dat ook dit jaar verschillende topsportclubs hun schouders mee onder dit project zetten en tonen dat ze een hart voor G-sport hebben. Zo willen we samen taboes doorbreken en G-sport bekend maken bij een groot publiek van sportliefhebbers.”

   

  KFCO Beerschot Wilrijk voetbalt voor G-sport

  In het Olympisch Stadion op het Kiel is het op 10 oktober tijd voor G-sport. KFCO Beerschot Wilrijk grijpt de ‘Week van de G-sportfan!’ aan om hun supporters tijdens de wedstrijd tegen KV Woluwe Zaventem warm te maken voor G-sport en hen te laten zien dat de G staat voor gewoon, geïntegreerd, gelijkwaardig, goesting, grensverleggend, gescoord... maar vooral ook voor genieten! Topadvocaat en bestuurder van KFCO Beerschot Wilrijk Walter Damen vertelt waarom zijn club graag mee op de kar springt: “Vanuit onze club dragen wij G-sporters een zeer warm hart toe. Zij symboliseren voor ons de kracht en de mentaliteit om iets te willen bereiken dat op het eerste gezicht moeilijk lijkt. Zij geven volharding en doorzettingsvermogen een andere dimensie. Vanwege het bestuur van KFCO Beerschot Wilrijk: een welgemeende welkom en tonnen waardering aan onze vrienden G-sporters!”

  Alle wedstrijden op een rij

  Benieuwd welke topsportclubs allemaal een thuiswedstrijd spelen voor G-sport in het kader van de ‘Week van de G-sportfan!’?

   

  Voetbal

  • KFCO Beerschot Wilrijk-KV Woluwe-Zaventem: 10 oktober om 20 uur op het Kiel
  • Royal Antwerp FC- KSV Roeselare: 17 oktober om 20 uur op de Bosuil
  • KV Mechelen-STVV: 17 oktober om 20.30 uur Achter de Kazerne
  • KVC Westerlo-Sporting Lokeren: 24 oktober om 20.30 uur in ’t Kuipje

   

  Basket

  • Port of Antwerp Giants- betFIRST Liège Basket: 18 oktober om 15 uur in de Lotto Arena
  • Kangoeroes Basket Willenbroek- Belfius Mons-Hainaut: 24 oktober om 20.30 uur in Sporthal De Schalk
  • Gembo-CEP Fleurus HSE: 25 oktober om 14.30 uur in Sporthal Luisbekelaar

   

  Handbal

  • DHW United Antwerpen-Fémina Visé: 22 oktober om 20.30 uur in Sporthal Sorghvliet

   

  Volley

  • BVMV Volley Noorderkempen-Mendo Booischot: 24 oktober om 20.30 uur in Sporthal Diepvenneke
  • Topvolley Callant Antwerpen-Amigos St-Antonius: 28 oktober om 20.30 uur in Arenahal

   

  Meer informatie over de ‘Week van de G-sportfan!’ vind je op de website www.gsportfonds.be.

   

  Het G-sportfonds van de provincie Antwerpen kan rekenen op de steun van bedrijven die sociaalmaatschappelijk ondernemen hoog in het vaandel dragen. Pidpa, IOK en IOK Afvalbeheer, BASF, Soudal, Sportoase, Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, Total, IDEWE, Ravago Logistics, Prokorn en Planon behoren tot deze sportieve en geëngageerde partners.

   Foto copyricht provincie Antwerpen

  PRAKTISCHE INFO

  Wanneer:

  Zaterdag 10 oktober 20 uur

  Waar:

  KFCO Beerschot Wilrijk, Olympisch Stadion, Atletenstraat 80, 2020 Antwerpen-Kiel

  Meer info:

  www.gsportfonds.be

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  08-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Provincie Antwerpen

  De Schorre

  Magisch en sfeervol Putteke Winter strijkt neer in negen domeinen in drie provincies

  De herfst is ingezet en dat doet ons dromen van een sfeervol Putteke Winter! Verschillende domeinen hullen zichzelf tijdens de komende maanden in een magische sprookjessfeer tijdens deze gezellige winterwandeling. De wandeling wordt sfeervol licht en onderweg kom je langs mysterieuze figuren, prachtige wintervertellingen en knappe vuurshows. Bij live muziek geniet van je een lekkere chocolademelk, glühwein of jenever.

   

  Provinciedomein Kessel-Lo bijt opnieuw de spits af tijdens het Magisch Slotfeest op 9 oktober. Op 21 november organiseert Het Vinne zijn Putteke Winter en op 28 november doet ook Recreatiedomein Keiheuvel weer mee. Begin december is het de beurt aan Provinciaal Recreatiedomein De Schorre (4 en 5 december) en provinciedomein Halve Maan (5 december). Ook De Lilse Bergen (12 december), De Gavers (18 december) en het Zilvermeer (18 december)  organiseren Putteke Winter in december. Provinciedomein Huizingen sluit af op 16 januari.

  Vuurspektakels op Putteke Winter

  Putteke Winter @ De Schorre  2014

  Copyright: De Schorre – Fenn Photography

  Laat je betoveren

   

  Putteke Winter in De Schorre blaast dit jaar 15 kaarsjes uit en is daarmee de oudste  in de reeks. Putteke Winter ontstond in dit provinciaal domein in Boom als gezellig buurtevenement. Het evenement groeide uit tot zo’n succes dat het over twee avonden werd georganiseerd. Verschillende recreatiedomeinen reageerden enthousiast en startten met een eigen ‘Putteke Winter’. Putteke Winter streek de laatste jaren niet alleen neer in de provincie Antwerpen, maar ook in de provincie Vlaams-Brabant. En sinds vorig jaar met domein De Gavers in Harelbeke ook in de provincie West-Vlaanderen! Vorig jaar kregen de domeinen in totaal maar liefst 37.000 bezoekers over de vloer. Ieder domein geeft zijn eigen invulling aan het evenement maar de basis blijft hetzelfde: gezellig genieten tijdens een sfeervolle winterwandeling waarbij je het domein op een andere, sprookjesachtige manier leert kennen. Laat je betoveren en verwarmen, en bezoek deze winter dus zeker het domein in jouw buurt! Alle data, locaties en meer info op www.puttekewinter.be.

  PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

  Wanneer:
  oktober 2015 – januari 2016

  Waar:
  In verschillende domeinen in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen

  09/10/2015  - Magisch slotfeest @ Provinciedomein Kessel-Lo (Leuven) 

  21/11/2015  - Putteke Winter @ Provinciedomein Het Vinne (Zoutleeuw)

  28/11/2015  - Putteke Winter @ Recreatiedomein Keiheuvel (Balen)

  4 & 5/12/2015 - Putteke Winter @ Provinciaal Recreatiedomein De Schorre (Boom)

  05/12/2015  - Putteke Winter@ Provinciedomein Halve Maan (Diest)     

  12/12/2015  - Putteke Winter@ De Lilse Bergen (Gierle, Lille)

  18/12/2015  - Putteke Winter@ Domein De Gavers (Harelbeke)

  18/12/2015  - Wintersfeer@ Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer (Mol)

  16/01/2016  - Putteke Winter@ Provinciedomein Huizingen (Huizingen, Beersel)

   

  Website:
  www.puttekewinter.be


  Social media:
  #puttekewinter

  www.facebook.com/pages/puttekewinter

  Gezellig Buiten

  In de provincie Antwerpen zijn nog veel meer winterse activiteiten! Kom Gezellig Buiten is een overkoepelende wintercampagne van de provincie Antwerpen. Niet alleen Provinciale Recreatiedomeinen Zilvermeer en De Schorre, Recreatiedomein Keiheuvel en De Lilse Bergen maar ook de Provinciale Groendomeinen Prinsenpark, Rivierenhof, Vrijbroek en Arboretum Kalmthout dompelen zich tijdens winteravonden en sfeerwandelingen onder in een gezellige wintersfeer. Ook het Suske en Wiske – Kindermuseum en het Vormingscentrum in Malle schotelen bezoekers een winters programma voor vol vuur, licht en sfeer. Tijdens Gezellig Buiten is het warm en vurig in de provincie Antwerpen, ook al is het putteke winter!

  www.gezelligbuiten.be

  uurspektakels op Putteke Winter

  Putteke Winter @ De Schorre  2014

  Copyright: De Schorre – Fenn Photography

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mededeling van Sven Gatz

  Sven Gatz Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd, en Brussel
  Sven Gatz blaast nieuwe wind in sociaal-culturele sector
  Minister van Cultuur Sven Gatz heeft voor de komende vijf jaar de subsidies vastgelegd voor de sociaal-culturele sector. ‘Door de erkenning van vijf nieuwe bewegingen, twee vormingsinstellingen en één vereniging, blazen we een nieuwe wind in de sector’, zegt Gatz. Om dat mogelijk te maken werden de middelen herverdeeld.
  De sociaal-culturele sector bestaat uit verschillende organisaties die zich inzetten voor mens- en maatschappij en worden onderverdeeld in: bewegingen die zich vaak richten op één specifiek thema, vormingsinstellingen met een educatieve werking en verenigingen die zich inzetten voor maatschappelijke thema’s, of voor de emancipatie en participatie van hun leden.
  Voor de sociaal-culturele sector is voor de komende vijf jaar een financieringsenveloppe van 51,2 miljoen euro beschikbaar. Minister Gatz besliste die enveloppe te herverdelen om de nieuwe erkenningen mogelijk te maken, maar ook om andere organisaties meer groeikansen te geven. Zo krijgt 60% van de organisaties meer subsidie dan in de vorige beleidsperiode. Van de grotere organisaties vraagt de minister een beperkte inspanning. Er is bovendien over gewaakt dat geen enkele organisatie meer dan anderhalf procent minder ontvangt dan vorig jaar. Voor een grote organisatie die meer dan 2 miljoen subsidie krijgt betekent dat bijvoorbeeld een maximum inlevering van ongeveer 35.000 euro.
  Van de kleine organisaties en de organisaties voor bijzondere doelgroepen vraagt de overheid deze solidariteitsinspanning niet. Bovendien kon 1,1 miljoen euro bijkomend worden verdeeld omdat enkele organisaties hun werking stopzetten, niet meer aan de financieringsvoorwaarden voldoen of minder subsidies krijgen na een negatieve evaluatie. Onder die extra financiering valt ook de injectie die Gatz toevoegde uit de Lotto-middelen, zo’n 260.000 euro.
  ‘Ik wilde van deze gelegenheid gebruik maken om de dynamiek in de sociaal-culturele sector te bewaren en er tegelijk een frisse wind in te blazen door nieuwe erkenningen. Ik heb vijf nieuwe sociale bewegingen, twee vormingsinstellingen en één verenigingen erkend.’
  Bij de bewegingen gaat het om: vzw Ouders van Verongelukte Kinderen; MIEX vzw, een beweging die de participatie in de samenleving van mensen met een beperking stimuleert; LABO vzw, een beweging die inzet op kritisch burgerschap, een sterke civiele samenleving, sociale verandering en rechtvaardigheid; LETS Vlaanderen, dat een netwerk in de sfeer van de sociale economie stimuleert door mensen op een alternatieve manier diensten of goederen aan anderen te laten leveren en daarvoor iets in ruil te krijgen; en Autodelen.net, dat particulieren organisatorisch bijstaat bij het delen van hun auto met het doel de mobiliteit mens- en milieuvriendelijker en duurzamer te maken.
  De nieuw erkende gespecialiseerde vormingsinstellingen zijn vzw Oostwest Centrum, gericht op gezondheidseducatie, en vzw Impuls, die verenigingen en individuen vormt en begeleidt om meer samen te leven in verbinding met anderen. Als vereniging krijgt Fevlado, de Federatie van Vlaamse dovenorganisaties voor het eerst overheidssteun.
  Het totaalplaatje van de sociaal-culturele sector bestaat nu uit 54 verenigingen, 18 gespecialiseerde vormingsinstellingen, 3 syndicale vormingsinstellingen, 13 volkshogescholen, 4 vormingsinstellingen voor mensen met een beperking of voor bijzondere doelgroepen en 35 bewegingen.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  07-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Provincie Antwerpen

  7 | 10 | 2015

  Hoogste korting ooit voor recordaantal deelnemers groepsaankoop

  Groepsaankoop provincie Antwerpen blijft scoren: tot 33% korting


  Bijna 100.000 deelnemers schreven zich vrijblijvend in voor de 6e groepsaankoop groene stroom en gas van de provincie Antwerpen. Met een ongezien resultaat. Mede door het recordaantal inschrijvingen zijn er dit jaar scherpere prijzen geboden dan ooit. Voor groene elektriciteit en gas deden eni en Lampiris het beste bod. Voor elektriciteit alleen ben je dit jaar het voordeligst uit bij eni.

   

  Tijdens de veiling vandaag brachten verschillende energieleveranciers hun beste bod uit. Voor deelnemers met elektriciteit en gas deden eni en Lampiris het scherpste bod met een korting van 33%. Deelnemers met alleen elektriciteit zijn dit jaar het voordeligst uit bij eni met een korting van 29%. De geboden korting is berekend ten opzichte van het gewogen gemiddelde van vergelijkbare tarieven van de 6 grootste energieleveranciers (Electrabel, Luminus, eni, Essent, Lampiris en Eneco).

  Groepsaankoop loont

  Drijvende kracht achter de groepsaankoop is gedeputeerde voor energie Inga Verhaert: “Mensen worden steeds meer geconfronteerd met stijgende kosten, niet in het minst voor energie. Het loont nu dus meer dan ooit de moeite om deel te nemen aan een groepsaankoop. En dat hebben meer mensen dan ooit begrepen. Het succes van deze 6e editie bewijst opnieuw dat consumenten tot heel wat in staat zijn als ze zich verenigen. En met hoe meer ze zijn, hoe sterker ze staan. De provincie Antwerpen helpt hen met een goede omkadering en de juiste informatie. We hebben zo de markt de afgelopen jaren mee in gang gezet en daar blijf ik trots op.”

  Persoonlijk voorstel

  Nadat het winnende bod is omgerekend voor elke deelnemer krijgt deze vanaf 19 oktober een persoonlijk voorstel toegezonden. Zo komt iedereen te weten hoeveel hij of zij -op basis van het persoonlijk verbruik-  effectief zal besparen. Elke deelnemer beslist daarna zelf, tot en met 23 november, of hij dit aanbod accepteert. Daarna wordt de overstap volledig geregeld. Vanaf 1 januari kunnen deze consumenten genieten van hun voordelige groepsaankooptarieven.

  PRAKTISCHE INFO

  Meer info:
  www.samengaanwegroener.be

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Provincie Antwerpen

  7 | 10 | 2015

  Provincie Antwerpen behaalt milieucertificaat ISO 14001
  Alle vestigingen provinciebestuur Antwerpen mogen ISO 14001-certificaat ophangen

  Als eerste overheid in Vlaanderen voldoet de provincie Antwerpen met haar volledige organisatie aan de ISO 14001-norm. Maar liefst 35 vestigingen brengen dagelijks de ISO-principes in de praktijk. En dat resulteert in een heleboel milieuacties op het terrein.


  ISO 14001 voor de hele provincie: verfilmd

  “We zijn blij met deze mijlpaal”, zegt gedeputeerde Rik Röttger. “Als provinciebestuur is milieu een belangrijk beleidsthema. En wie mensen wil overtuigen om duurzaam te leven, moet zelf het goede voorbeeld geven. Het milieumanagementsysteem volgens ISO 14001 helpt ons daarbij. Het scherpt ons milieubewustzijn op een systematische manier aan en zorgt ervoor dat onze milieuprestaties verbeteren.”

  Nu de provincie organisatiebreed gecertificeerd is, brengen maar liefst 35 vestigingen dagelijks de ISO-principes in de praktijk. In het bestuur is dan ook een hele waaier aan initiatieven en acties zichtbaar.

  Gedeputeerde voor milieu Röttger legt uit: “Wij zijn een heel divers bestuur, en dat weerspiegelt zich in de milieuacties die genomen worden. Van museum, groendomein of school tot administratief gebouw: allemaal dragen ze op hun eigen manier bij aan het verlagen van onze milieu-impact. Om die verscheidenheid in beeld te brengen, deden we de toer van de provincie en lieten in elke vestiging een provinciale collega aan het woord in een filmpje over zijn favoriete milieu-actie.”

  Deze minder-dan-een-minuut-filmpjes kan u downloaden via de FTP-server van de provincie Antwerpen.

  ISO 14001-certificaat behaald - Copyright: Klaas De Scheirder – ThinkSmart.be voor provincie Antwerpen


  Enkele verfilmde milieu-acties

  • Yvette Deploige van de Arenberg is tevreden met de LED-theaterspots, die 50 procent minder elektriciteit verbruiken.
  • Domeinwachter Marjolein Vervoort legt uit hoe het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark duurzame evenementen organiseert.
  • Johan Mutert van het Vormingscentrum Malle: “De 510 zonnepanelen en de extra dakisolatie in het Vormingscentrum Malle zorgen voor een vermindering van 445 ton CO2 uitstoot.
  • Vera Nelen van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne legt uit hoe waterbesparende maatregelen zorgden voor een vermindering van het waterverbruik met 39 procent op 5 jaar.
  • Ellen Vervaet van het Proefbedrijf voor de Pluimveehouderij toont de energiezuinige stal voor de vleeskippen.

   

  Duurzaam bouwen en aankopen

  “Ook over de structurele maatregelen vanuit het hoofdbestuur mogen we fier zijn”, vertelt gedeputeerde Röttger. “Zo bevatten al onze facilitaire raamcontracten duurzaamheidscriteria. Van schoonmaakmiddelen over papier tot catering, van afval over energielevering tot ons wagenpark: we hebben een grote vooruitgang geboekt in duurzaamheid en we blijven daarin ook verbeteren. Diensten of vestigingen die zelf aankopen doen, volgen de criteria van onze Gids Duurzame Aankopen.

  Ook onze bouw-, verbouw- en onderhoudsprojecten verlopen duurzaam: al onze gebouwen zijn gescreend met een duurzaamheidsscore als resultaat, en die screening vormt het startpunt voor verdere verbeteringen. Al onze nieuwbouw en totaalrenovaties zijn sowieso passiefrealisaties.”

  PRAKTISCHE INFO

  Meer info:
  www.provincieantwerpen.be > ISO 14001

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE BERICHT

  Provincie Antwerpen

  7 | 10 | 2015

  Provincie Antwerpen beloont actieve verkeerseducatie
  Gedeputeerde Luk Lemmens feliciteert scholen van het basisonderwijs voor hun geïntegreerde verkeerswerking via het 10op10-project.

  Tijdens het afgelopen schooljaar noteerden 250 scholen van het basisonderwijs de verkeerseducatie met stip in hun agenda. Bijna 69.000 leerlingen werkten intensief aan een veilige verkeersdeelname in de praktijk. Gisteren beloonde de provincie Antwerpen elke school voor haar inzet met een educatief pakket.

  De populariteit van het verkeersproject 10op10 stijgt elk jaar. Door mond-aan-mondreclame schrijven scholen zich spontaan in voor deelname. Voor de vijftiende editie van het project kunnen de scholen voor het eerst hun verkeersactiviteiten digitaal inzenden via een online platform. Een ludiek promotiefilmpje hierover vind je op de provinciale ftp-server.

   

  Om alle deelnemende scholen te stimuleren, reikte gedeputeerde voor mobiliteit Luk Lemmens hen een educatief pakket uit. Luk Lemmens beklemtoont: “Verkeersveiligheid blijft een belangrijk speerpunt in de opvoeding van jonge scholieren. Want jong geleerd, is oud gedaan. De provincie Antwerpen maakte een duidelijke keuze om te blijven investeren in dit mobiliteitsproject. Juist omdat het van vitaal belang is om dergelijke educatieve en sensibiliserende acties bij scholieren te versterken. Onze kinderen zijn de volwassen verkeersdeelnemers van morgen, met 10op10 bereiken we een hele generatie kinderen die zich al op jonge leeftijd bewust en veilig kunnen verplaatsen in het verkeer.”

  Labeluitreiking 10op10 van 6 oktober 2015 - Copyright: provincie Antwerpen

  Verkeerslessen zijn niet saai

  Binnen het kader van 10op10 kunnen de scholen diverse eigen initiatieven ontwikkelen, gericht op de eigenheid van hun schoolgemeenschap en locatie of op maat van een specifieke leeftijdsgroep. Dat verkeerslessen niet saai zijn, maar dat de educatie en sensibilisering op een originele en interactieve manier gebeuren, bewijzen schooleigen initiatieven zoals de keuze voor een vervoerswijze in kleuterschool Het Moleke in Rijkevorsel. GO! De Zonnewijzer uit Ravels maakte een leuke filmpje (zie ftp-server).

  PRAKTISCHE INFO

  Meer info:
  www.provincieantwerpen.be > 10op10
  Scholen en gemeenten kunnen via deze weg ook een digitale subsidieaanvraag indienen.

  het-moleke.be/wp/hoe-komen-we-naar-school/

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Provincie Antwerpen

   

  08 | 10 | 2015

  Financiële steun voor economische projecten

  410.000 euro voor 13 projecten die het economisch weefsel versterken in de provincie Antwerpen

  De Antwerpse provincieraad keurde 13 projecten goed ter ondersteuning en stimulering van het provinciaal economisch beleid. De projecten situeren zich in de detailhandel, de creatieve industrie, de bouwsector, de maritieme en logistieke sector, ondernemerschap en het afstemmen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. “Door een slimme inzet van middelen wil de provincie een hefboom creëren zodat projecten de kans krijgen om te ontplooien.”, licht gedeputeerde Caluwé toe. De goedgekeurde projecten kregen in totaal 410.000 euro toegewezen uit het economische verdeelkrediet van de provincie Antwerpen.

  De provincie Antwerpen is een ondernemende regio met  de bouw- en metaalsector, de logistiek sector, de detailhandel, de zakelijke dienstverlening, de chemie en life sciences, de agro-industrie en de creatieve industrie als economische speerpuntsectoren. “Rond en voor deze speerpuntsectoren bouwen we het provinciaal economisch beleid uit. Via ons verdeelkrediet steunen we projecten waar de ruimte en de randvoorwaarden voor het ondernemerschap en de arbeidsmarkt gestimuleerd worden. We kiezen voor innovatieve projecten,  initiatieven die samenwerking bevorderen en meer schoolverlaters naar de arbeidsmarkt toe leiden.” , motiveert Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Economie.

   

  Enkele projecten in de kijker:

   

  Jongeren dichter bij de haven brengen

  De Antwerpse haven biedt als belangrijkste motor van de economie in de provincie Antwerpen heel wat jobkansen. Jonge Haven, een project van het Havencentrum, stimuleert jongeren om te kiezen voor een job of opleiding die leidt naar de haven. Tijdens een daguitstap steken leerlingen de handen uit de mouwen en krijgen inzicht in de verschillende havenactiviteiten, hoe deze elkaar nodig hebben en welke beroepen daarbij horen. Met 16-plussers trekt Jonge Haven naar de (potentiële) werkplek. Ze praten ook met werknemers uit de verschillende sectoren. Zo leggen ze zelf de link tussen studiekeuze en de toekomstige kansen in de haven.

   

  Creatief platform ‘Antwerp. Powered by Creatives’

  De aandacht voor de creatieve industrie is de laatste jaren enorm gestegen. Ook in de provincie Antwerpen zijn de creatieve industrieën een belangrijke sector qua toegevoegde waarde en werkgelegenheid. Samen met Stad Antwerpen en Designcenter De Winkelhaak ziet Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen het dan ook als haar taak om de designsector haar groeipotentieel ten volle te laten benutten. Dit doet ze door het stimuleren van ondernemerschap en samenwerkingen, het in contact brengen van bedrijven uit deze sector met bedrijven uit andere sectoren en het promoten van design in binnen- en buitenland. Meer info via deze link.

   

  Gericht samenbrengen van kennisintensieve bedrijven

  Het versterken van het ondernemerschap is één van de prioritaire doelstellingen van het project “Ondernemerseducatie Incubator Darwin en Clustervorming Wetenschapspark Universiteit Antwerpen”. Daarnaast wordt ingezet op de clustering van kennisintensieve bedrijven en daaraan gekoppeld het bevorderen van innovativiteit. De hoofdfocus ligt op startende ondernemingen, maar ook early stage en groeibedrijven worden ondersteund. Op langere termijn wil het wetenschapspark UA evolueren naar een gespecialiseerd bedrijvenpark waar ondernemingen worden aangetrokken om zich te vestigen en waar ze hun hele levensloop kunnen meemaken van prille start-up tot een eigen projectontwikkeling.

   

  ITMMA wordt Centre for Maritime & Air Transport Management

  Het vroegere ITMMA is omgevormd tot het vernieuwde C-MAT (Centre for Maritime & Air Transport Management). C-MAT richt zich als onderwijscentrum binnen de Universiteit Antwerpen op toekomstberoepen die de haven- en logistieke sector in de brede regio Antwerpen versterken. Het zet provincie Antwerpen op de wereldkaart als kenniscentrum in de maritieme en logistieke sector.

   

  Ondersteuning provinciaal detailhandelsbeleid

  Provincie Antwerpen en POM Antwerpen geven met het project ‘Coach Operatie Detailhandel’ concrete invulling aan het lokaal detailhandelsbeleid van haar 70 steden en gemeenten. UNIZO wil dit project mee ondersteunen door op te treden als intermediaire organisatie tussen de gemeenten, de coaches en de provincie. Ze zorgen daarnaast voor regelmatig overleg met de coaches en voor verdere verspreiding van de input naar de ondernemers. UNIZO zal in haar publicaties berichten over het project en op het einde van het traject de resultaten en best practices terugkoppelen naar alle Vlaamse gemeenten en provincies.

   

  Via deze link vind je alle 13 projecten die werden goedgekeurd door de Antwerpse provincieraad.

   

   

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Recept met de groenten van de Stadsboerderij: Week 21


  In je groentepakket* van deze week zitten minstens 6 groentensoorten uit dit aanbod van seizoensgroenten: Brocolli van de Baarbeekhoeve in Muizen, groenlof, prei, tomaten, wortelpeterselie, rode biet en pompoen van de Stadsboerderij. 

  Aardappelen te bestellen via onze webshop van de Baarbeekhoeve in Muizen aan de PROMO PRIJS van 1,70 euro/kilo voor wie ook een groentepakket afneemt: http://stadsboerderijantwerpen.be/winkel-toegang/

  *De inhoud van het groentepakket is onder voorbehoud. Omdat we kiezen voor optimale kwaliteit wordt tijdens het oogsten gekozen voor de best passende optie ifv de weersomstandigheden en andere factoren.


  Groente in de kijker: Groenlof

  Onbekend maar daarom niet onbemind. Een groenlof ziet eruit als gigantische andijvie of een krop sla die vooral in de lengte is gegroeid. Het is een groente die zich qua smaak tussen witloof en andijvie bevindt.

  Groenlof kan gezaaid worden van april tot eind juni. De oogst valt van eind september tot begin november. Groenlof verdraagt lichte vorst maar de buitenste bladeren worden dan wel bruin. Wanneer je het groenlof wilt bereiden moet je er de buitenste bladeren afhalen. Maar als je van een bittere toets houdt kan je deze eraan laten en mee gebruiken. Je kan het zowel rauw als warm opeten. 

  Groenlof-salade met conference peren en peperkoek
  Ideale start voor de herfst!

  Nodig (voor 2 personen of als voorgerechtje voor 4 personen): 250 gr groenlof, 2 conference peren, 2 sneetjes peperkoek, 6 sneetje camembert, handvol verse munt, handvol verse platte peterselie, 50 gr hazelnoten (volledig of in stukjes), 3 el honing, 4 el appelazijn, 50 ml hazelnootolie (of andere notenolie naar keuze), peper, zout

  Bereiding:
  * Meng de hazelnootolie, appelazijn en de honing.
  * Haal de buitenste bladeren van het groenlof. Knip met een schaar de groenlof in stukjes (lijkt mij uit ondervinding het makkelijkste).
  * Schil de peer en snijd in stukjes of in lange reepjes.
  * Meng de peer, de munt en de peterselie met het groenlof.
  * Giet er de dressing over. Voeg er nog peper en zout aan toe. Meng alles goed door elkaar.
  * Dresseer op een bord of in een kom.
  * Leg er de sneetjes camembert op.
  * Kruimel er de peperkoek en de hazelnoten over.

  Tip: Vervang de camembert door een stevig schimmelkaas.
  Tip: Waarom geen mengeling van peer én appel?
  Tip: Experimenteer met kruiden. Maak bijvoorbeeld ook nog gebruik van verse dille. 

  Smakelijk!

  www.stadsboerderijantwerpen.be

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  06-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EYES FOR THE WORLD
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Viceminister en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo

  ontvangt en steunt het Belgisch project “ Eyes For The World”.

  De Belgische vzw Eyes For The World vraagt bij de start van de “Week van het Zien” om de blik ook

  naar buiten te richten. Eyes For The World ontwikkelde een zelfcorrigerende brilletje dat wereldwijd

  tegen lage kost kan worden ingezet om meer mensen beter te laten zien. Bij de start van de “Week

  van het Zien” zette Eyes For The World vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking

  Alexander De Croo daarom een brilletje op de neus.

  De Belgische vzw Eyes For The World ontwikkelde een revolutionair zelfcorrigerende bril om

  kansarme kinderen en oudere mensen beter te laten zien. De bril is gebaseerd op het principe van

  Prof. Alvarez waar een convex en concaaf glas over elkaar schuift. De sterkte varieert van +4.25 tot -

  500 dioptrie. Eyes For The World ziet een belangrijke rol weggelegd voor de brilletjes in het

  uitbouwen van oogzorg in ontwikkelingslanden. Eén zelfcorrigerende brilletje kost 20€.

  Snel en goedkoop

  Koen Van Pottelbergh: “ Verwacht wordt dat tegen 2020 wereldwijd één op vier mensen wereldwijd

  zal lijden aan bijziendheid. Dat zijn twee miljard mensen die nood hebben aan goede oog zorg en een

  correcte bril. Tachtig tot vijfentachtig procent van deze visuele kunnen we oplossen met een

  zelfcorrigerende brilletje. Die brilletjes hebben bovendien het voordeel dat geen dure apparatuur

  nodig is om oogtesten te doen. Zo blijft de kostprijs laag en kunnen slechtzienden hun bril

  onmiddellijk naar huis meekrijgen”.

  Vandaag al heeft meer dan één miljard mensen geen toegang tot oogcorrectie of ontbreekt het hen

  aan financiële middelen om zich een bril aan te schaffen. In ontwikkelingslanden komt daar vaak nog

  bij dat er weinig mensen met de juiste kwalificaties zijn om degelijk oogonderzoek en oogoperaties

  uit te voeren. Deze situatie heeft een enorme impact op het sociaal leven van mensen en op hun

  algemene levenskwaliteit.

  Projecten wereldwijd

  Eyes For The World was het sociale project van de Rode Duivels tijdens het WK in Brazilië en is ook

  kandidaat om het sociale project van het BOIC te worden tijdens de Olympische spelen in Rio volgend

  jaar. Door de steun van de KBVB, het BOIC en vele andere donoren kan het wereldwijd projecten

  uitrollen. Ondertussen werden er al 2000 brillen verdeeld in Brazilië , Zuid-Afrika en Myanmar. Ook in

  Oeganda, Rwanda, Indonesië en Colombia staan in de komende weken en maanden projecten op

  stapel. Ook in Haïti, Senegal, Togo en Bali komen er projecten.

  Bij de start van de Week van het Zien vraagt Eyes For The World de blik even buiten naar buiten te

  richten. Daarom kwamen ze vandaag minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo

  een zelfcorrigerende brilletje op de neus zetten.

  Alexander De Croo, minister van Ontwikkelingssamenwerking:” Het engagement van Eyes For The

  World is bijzonder. Ze stellen hun wetenschappelijke expertise ten dienste van mensen die vandaag

  amper toegang hebben tot correcte oog zorg. Het belang van hun werk mag niet onderschat worden.

  Oogproblemen zonder aangepaste oogcorrectie hypothekeren de toekomstkansen van mensen.

  Kinderen die het overkomt, kunnen niet langer volgen op school en zien hun toekomst verstoort,

  terwijl oudere mensen hun sociaal leven zien verbrokkelen”.

  Meer weten?

  Koen Van Pottelbergh, Eyes For the World, tel. 0475 86 04 69 of info@eyesfortheworld.be

   

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  05-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Het ‘schoonste gebouw’ is tegelijk het MOOISTE…

  05 | 10 |

   

  Het ‘schoonste gebouw’ is tegelijk het MOOISTE…


  Paleis op de Meir en Comptoir Sucrier winnen wedstrijd Het Schoonste Gebouw van Antwerpen


  Paleis op de Meir en Comptoir Sucrier hebben de titel ‘Het Schoonste Gebouw’ en elk een prijs van 4000 euro in de wacht gesleept. Paleis op de Meir bleek met 1558 van de 8269 stemmen de publiekslieveling. Een jury van experten verkoos Comptoir Sucrier tot Het Schoonste Gebouw. Ook vijf erfgoedliefhebbers vielen in de prijzen. Met hun stem winnen ze elk een exclusief etentje voor twee in Comptoir Sucrier.

   

  Vandaag vond in het kasteel van park Den Brandt voor het eerst de prijsuitreiking plaats van Het Schoonste Gebouw. Hiermee wil de stad het belang van het behoud en de herbestemming van de prachtige gebouwen die ze rijk is in de verf zetten. Met de prijs wil Antwerpen elk gebouw met erfgoedwaarde dat de laatste vijf jaar gerestaureerd en herbestemd werd in de schijnwerpers zetten. In totaal dienden 27 kandidaten een project in. De vakjury selecteerde hieruit 10 kandidaten: Galeria Inno, Koninklijk Atheneum Antwerpen, Paleis op de Meir, Woning Cornelis Floris, Flanders Business School, Valkeniers Natie, Restaurant Món, Comptoir Sucrier, Keyserryck en Thomas More Campus National. Burgers en de vakjury konden vervolgens stemmen voor hun favoriete gebouw.

   

  Paleis op de Meir

  Paleis op de Meir haalde 1558 publieksstemmen. Het achttiende-eeuwse stadspaleis werd de afgelopen jaren in zijn voormalige glorie hersteld. Zowel het interieur als het exterieur werden gerestaureerd. Op de plek waar vroeger Koning Willem I van Holland verbleef en waar nog later Koning Leopold II van België de imposante Spiegelzaal liet bouwen, kan iedereen vandaag terecht voor een lunch of pralines. Ook twee andere kandidaten kregen een duidelijke voorkeurstem van het publiek: Galeria Inno (1519) eindigde op de tweede en Thomas More Campus National (1192) op de derde plaats. In totaal brachten 8269 mensen hun stem uit. “Een cijfer waar we heel tevreden over zijn, aangezien het de eerste keer is dat de wedstrijd georganiseerd werd en er niet zo’n bekende gebouwen meededen”, aldus schepen voor onroerend erfgoed Rob Van de Velde.

   

  Comptoir Sucrier

  De vakjury koos Comptoir Sucrier als Het Schoonste Gebouw. Dit industrieel complex was oorspronkelijk een bakkerij en later een suikerfabriek. Recent werd het herbestemd tot een werk- en woonerf met kantoren, appartementen en een gemeenschappelijk binnengebied. Deze kandidaat overtuigde de juryleden met de zorgvuldige verbouwing, waarbij de ziel en de intrinsieke kwaliteiten van de site bewaard bleven, met respect voor de oorspronkelijke structuren en erfgoedelementen. Een niet-beschermd maar historisch waardevol complex werd op die manier gevrijwaard en kreeg een nieuwe toekomst. Bovendien kan het als hefboom dienen voor andere ontwikkelingen in de buurt.

   

  Vijf winnaars

  Uit alle stemmers werden vijf erfgoedliefhebbers getrokken die een exclusief etentje winnen in Comptoir Sucrier. Zij worden daar persoonlijk van op de hoogte gebracht.

   

  Nieuwe editie in 2017

  De stad Antwerpen is zeer tevreden over de eerste editie van de monumentenprijs ‘Het Schoonste Gebouw’. De kwaliteit van de inzendingen en de belangstelling van het grote publiek tonen aan dat het belang van haar historische patrimonium naar waarde geschat wordt. In 2017 zal de stad de wedstrijd opnieuw organiseren.

  --------------------------------------------

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg


  vervolg
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote werken in de Kleine Doornstraat…

  05 |10 | 15.

     Grote werken in de Kleine Doornstraat…

  Eerste proefproject geluidsarme wegdekken in Antwerpen is een feit


  Het Antwerpse stadsbestuur wil de geluidshinder aanpakken. Die hypothekeert de leefkwaliteit en leidt tot gezondheidsklachten en andere problemen. In dat kader is er een proefproject met geluidsreducerende wegdekken in de Kleine Doornstraat (Wilrijk) en de Zandvlietse Dorpstraat (Zandvliet).

   

  “Uit een bevraging door de Stadsmonitor (2011) blijkt dat 38% van de Antwerpenaars lijdt onder geluidsoverlast door verkeer. Dit is een cijfer dat we niet kunnen negeren. Die hinder willen we nu als stadsbestuur aanpakken met onder andere een proefproject rond geluidsarme wegdekken”, stelt schepen voor leefmilieu Nabilla Ait Daoud.

   

  De voorbije weken werden de voorbereidende werken uitgevoerd in de Kleine Doornstraat en de Zandvlietse Dorpstraat om de eerste geluidsarme wegdekken in Antwerpen te kunnen aanleggen. Beide straten worden binnenkort voorzien van verschillende proefvakken waarop toplagen met een geluidsreducerend wegdek worden aangebracht. Deze toplagen moeten mee helpen om het geluid van rijdende wagens te verminderen, een doelstelling die perfect past in het geluidsactieplan van de stad Antwerpen.

   

  De stad Antwerpen werkt voor het project samen met de Universiteit Antwerpen en het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW) en krijgt ondersteuning van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer. Met de onderzoeksgroep EMIB (Energy & Materials in Infrastructure & Buildings) beschikt de universiteit over heel wat expertise op het vlak van innovatieve wegdekken. Het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw van zijn kant doet al jaren in internationaal verband onderzoek inzake rolgeluid en de bestrijding ervan met geluidsarme wegdekken en beschikt eveneens over veel knowhow voor dit project.

   

  Evaluatie met de buren

  De universiteit zal daarna op regelmatige tijdstippen geluidsmetingen uitvoeren om het verschil tussen een normaal wegdek en de geluidsreducerende proefvakken te registreren. Met een vragenlijst zullen zij bovendien bij bewoners peilen naar hun ervaringen met de nieuwe situatie.

   

  De bewoners van deze straten werden op de hoogte gebracht en zullen ook actief betrokken worden bij de evaluatie van de wegdekken. Twee jaar lang zullen de innovatieve wegdekken opgevolgd worden door de stad, de universiteit en het OCW.

   

  Zes mengsels

  Om een doorgedreven studie te maken van het best mogelijke mengsel, komt er meer dan één type toplaag in de proefstraten. Verschillende proefvakken worden voorzien van mengsels van verschillende aannemers. Eén van de toplagen betreft het innovatieve en extreem geluidsreducerende ‘poro-elastische’ wegdek (PERS), dat rubberkorrels bevat en waarbij kunsthars de rol van bitumen als bindmiddel overneemt. Dit is een ander wegdek dan het klassieke asfalt. Niet alle mengsels zullen op elke locatie getest worden.

   

  Door het uitvoeren van geluidsmetingen kunnen de onderzoekers bepalen welk mengsel het geluid het effectiefste reduceert in een stedelijke omgeving.

   

  “In de beide proefstraten zullen we telkens vijf vakken van een nieuwe asfaltlaag voorzien, waarbij in Zandvliet één proefvak gereserveerd is voor het innovatieve PERS-wegdek”, legt onderzoeker Cedric Vuye (UAntwerpen) uit, “Zo kunnen we nagaan welke van de verschillende types toplagen het beste resultaat oplevert in een stedelijke omgeving.”

   

  Hij vervolgt: “Voor de proeflocaties gingen we op zoek naar straten die nu al een wegdek in asfalt hebben én waar het verkeer niet superdruk is. Het uitvoeren van de metingen zou in hele drukke straten immers voor verkeershinder zorgen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling van dit project.”

   

  Op basis van de metingen en bevragingen kan er nadien beslist worden welk geluidsarm wegdek op termijn toegepast kan worden op meerdere Antwerpse straten...
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zorgbedrijf

  05 |10 | 15

  Negen Radio Minerva dansnamiddagen in dienstencentra van Zorgbedrijf Antwerpen


  Van oktober tot december kunnen senioren weer negen keer genieten van de dansnamiddagen die Zorgbedrijf Antwerpen jaarlijks organiseert in samenwerking met Radio Minerva. Dit jaar staan er optredens van Wendy Van Wanten, Paul Severs, Davy & Sasha, Lisa Del Bo, Gary Hagger, Nicole & Hugo, Jo Vally en David Vandyck op het programma. Ook de pers is van harte welkom op de dansnamiddagen.

   

  ‘Radio Minerva op tournee’ komt jaarlijks naar de dienstencentra van Zorgbedrijf Antwerpen. Er zijn 9 dansnamiddagen in verschillende dienstencentra. In totaal worden 900 senioren verwacht. De Radio Minerva dansnamiddagen zijn elk najaar een groot succes.

   

   

  Programma

  Het programma is elke keer goed gevuld met een driegangenmaaltijd (soep, hoofdgerecht, dessert), een optreden van bekende artiesten en muziek met dj Danny Van Tichelen. De dansnamiddag start telkens om 12 uur met het middageten, vanaf 13 uur beginnen de optredens en muziek.

   

  Kaarten

  Kaarten kosten 14 euro per persoon voor een dansnamiddag, maaltijd inbegrepen.

  De kaarten zijn te koop bij alle 42 dienstencentra van Zorgbedrijf Antwerpen. Er zijn dienstencentra in elk district van de stad Antwerpen.

   

  Alle adressen en meer informatie staan op www.zorgbedrijf.antwerpen.be/radiominerva.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  05 |10 | 15

  Antwerpen doet mee aan Nacht van de Duisternis


  Op zaterdag 10 oktober neemt de stad Antwerpen deel aan de 20ste Nacht van de Duisternis. Ze dooft de klemtoonverlichting op 21 locaties in de stad. Ook is er een romantisch diner bij kaarslicht in het EcoHuis. Doel is de aandacht vestigen op de problematiek van lichthinder.

   

  Tijdens de Nacht van de Duisternis dooft de stad de klemtoonverlichting op 21 locaties. De aanstraling van de gevels op de Grote Markt, Kaasrui, Suikerrui en Oude Koornmarkt wordt eveneens gedoofd. De openbare verlichting blijft wel branden. Met deze symbolische actie, die georganiseerd wordt door de Bond Beter Leefmilieu, wil de stad de aandacht vestigen op de lichthinder.

   

  Hieronder vindt u een overzicht van de gebouwen waar de klemtoonverlichting zal worden gedoofd op 10 oktober:

  • Museum Plantin-Moretus
  • het Steen
  • historische gevel in de Braderijstraat
  • Vleeshuis
  • Stadhuis
  • Onze-Lieve-Vrouwehuis (Keizerstraat)
  • Maagdenhuis  
  • Rubenshuis
  • Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
  • Sint-Bavokerk in Wilrijk
  • standbeeld voor OCMW in Berendrecht
  • standbeeld ‘Den Bierpruver’ in Ekeren
  • districtshuis in Deurne
  • districtshuis in Berchem en standbeeld
  • districtshuis in Borgerhout
  • Sint-Janskerk in Borgerhout
  • politiemonument in de Volhardingstraat
  • Cromwelltank op de Jan van Rijswycklaan
  • districtshuis Antwerpen
  • Den Bell
  • Plantentuin

   

  Romantisch tafelen bij kaarslicht

  Het Ecocafé in het EcoHuis biedt ter gelegenheid van de Nacht van de Duisternis op 10 oktober een diner aan bij kaarslicht, met live-pianomuziek. Informatie en reserveringen via info@eco-cafe.eu of het telefoonnummer 03 663 36 56. Geïnteresseerden vinden de info ook op www.antwerpen.be/ecohuis. Klik hier voor de rechtstreekse link.

   

  Lichtplan stad Antwerpen

  De deelname van Antwerpen aan de Nacht van de Duisternis, past binnen het lichtplan waarmee de stad streeft naar een reductie van de lichtpollutie en het realiseren van extra besparingen door onder andere verlichtingsinstallaties te dimmen. In het kader van dit plan liet de stad ook al meerdere straten uitrusten met duurzame LED-verlichting. Dit is steeds het geval  bij de heraanleg van grote straten zoals bijvoorbeeld bij de Bredabaan, Brederodestraat en Rijnkaai. Ook woonstraten in verschillende districten zoals de Boshovestraat in Deurne - en binnenkort zelfs de hele Harmoniewijk in het district Antwerpen kregen of krijgen een duurzame verlichting. LED-verlichting is momenteel de meest economische manier van verlichten én maakt dat de aanstraling directer kan gebeuren. Dit houdt in dat er minder strooilicht (lichtverlies) is.

   

  De Nacht van de Duisternis is een organisatie van de Bond Beter Leefmilieu (BBL) in samenwerking met vzw Preventie Lichthinder en de werkgroep lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS). Samen met steden en gemeenten wil de BBL op die manier de problematiek van lichthinder in de kijker zetten.

   

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!