De Verbroedering van Vaderlandslievende Verenigingen der stad Roeselare
De Verbroedering is opgericht in oktober 1958. Het is een overkoepelende vereniging bestaande uit 11 vaderlandslievende verenigen. Het heeft als doel de boodschap uit te dragen van vrede en verdraagzaamheid, de eenheid van het vaderland te promoten en de oorlogsslachtoffers te eren en te herdenken. Het logo bestaat uit een groene palm met daarin 2 gekruiste Belgische vlaggen. De vereniging heeft sinds 2003 een nieuwe standaard . De standaard vertegenwoordigt alle aangesloten verenigingen op alle plechtigheden te Roeselare.
Aangesloten verenigingen
* NSB (Nationale Strijdersbond) Roeselare & Beveren * NSB Oekene & Rumbeke * Nat. Kon. Federatie Strijders 1940-1945 * Kon. Verbond van de Veteranen van Koning Leopold III * Vriendenkring van Werkweigeraars en Weggevoerden * Kon. Vrijwilligerskorps Korea * Kon. Nat. Verbond van Burgerlijke oorlogslachtoffers * Britisch Torch of Remembrance Belgian Branch * Belgisch Nat. Peterschap van de Franse Graven * Nat. Verbond Invaliden van het Leger * Militaire Vriendenkring Regio Roeselare
Uit de schoot van de verbroedering zijn intussen talrijke werkgroepen ontstaan met een specifieke opdracht. Deze werkgroepen zijn:
* Werkgroep voor V-DAY
Deze werkgroep heeft tot doel het organiseren van een muzikale taptoe t.g.v. de plechtigheden voor het einde van WO II. Die taptoe gaat door op de Grote Markt en bestaat uit het aparte optreden van 4 muziekkorpsen die elk hun eigen show brengen. Darna spelen ze te samen een finale die dan afgesloten wordt met de Last Post, de Europese Hymne en het Belgisch Volkslied. Dit spectakel is GRATIS.
Deze werkgroep organiseert het volksfeest op de Grote Markt ter aanleiding van onze Nationale Feestdag. Dit bestaat uit allerhande sportactiviteiten voor jong en oud en voor het hele gezin. De sportactiviteiten zijn jeugdduathlon; steprace; jeugdloop; jogging en de stratenloop. Vanaf 15u30 is er animatie voorzien en diverse optredens en dit wordt dan afgesloten met een fantastisch vuurwerk.
* Werkgroep "Boodschap van de Vredesduif"
Deze werkgroep heeft tot doel de scholen de Roeselaarse oorlogsgeschiedenis bij te brengen door jaarlijks een schoolwedstrijd te organiseren voor alle scholen. Met een verhaal van een Roeselaars oorlogslachtoffer(s) als leidraad krijgen de deelnemende scholen een opdracht dit uit te werken met teksten, gedichten, collages en tekeningen. Deze worden dan tentoongesteld in de foyer van het stadhuis. Met deze kinderteksten engedichten wordt dan op 11 november op de Stedelijke Begraafplaats , in de namiddag, een herdenking gebracht door en voor kinderen.
* Werkgroep "Meters en peters van de erebegraafplaats"
Deze werkgroep is ontstaan uit de "Boodschap van de vredesduif" en was een opdracht ervan. Intussen hebben de meters en de peters alle grafzerken van de Roeselaarse oorlogschtoffers gekuist, geschilderd en de erebegraafplaats terug zijn waardigheid teruggegeven. Wie ook wil peter of meter worden kan zich nog altijd aansluiten (0476 84 88 52).