Oliebollen (in Vlaanderen ook wel of smoutbollen of smoutebollen
genoemd) zijn een traditioneel gefrituurd gistdeeggerecht uit de lage landen.
Ze worden traditioneel gegeten op oudejaarsavond in Nederland. Ook worden ze
gedurende de laatste twee maanden van het jaar, of op kermissen, in een oliebollenkraam
verkocht.
Oliebollen worden vervaardigd door met twee lepels een hoeveelheid beslag in
een pan met hete olie te laten vallen en de zo ontstane, min of meer bolvormige
oliebol bruin te laten bakken. Met behulp van een ijsboltang is het ook goed
mogelijk een mooi ronde oliebol te vormen.
Het beslag wordt doorgaans gemaakt van bloem, eieren, gist, wat zout en
lauwe melk. In plaats van gist wordt soms ook bier gebruikt, omdat hierin gist
voorkomt. Het beslag dient een uur te rijzen, zodat de oliebol voldoende
luchtig wordt. Oliebollen worden meestal met poedersuiker bestrooid.
In Vlaanderen wordt het gerecht ook "smoutebol" genoemd. Dit
vanwege het feit dat ze traditioneel in smout (zeg maar ossewit) of schapenvet
werden gebakken. Een smoutebol is doorgaans niet gevuld, in tegenstelling tot
de Hollandse oliebol. De eventuele vulling bestaat uit rozijnen, krenten en
appel. Verder worden ook andere zaken toegevoegd, zoals sukade, sinaasappelsnippers of room.
Bron: Wikipedia
Iedereen nog een fijne Zondag verder.
Reacties op bericht (0)
Hallo, ik ben Ria. Geboren op Scheveningen. Woon nu al jaren, samen met mijn man Ruud, in Alphen aan den Rijn.