NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Grenzeloos Beveren-Leie


Gastenboek
Een berichtje nalaten:  
Voeg berichtje toe!


U hebt iets te melden?
E-mail uw bericht

klik hier.


Categorieën
 • Andere (125)
 • Deerlijk (22)
 • Desselgem (119)
 • Harelbeke (20)
 • Klokkentoren (0)
 • Nieuwsbrieven (9)
 • Sint-Eloois-Vijve (21)
 • Waregem (266)

 • Hoofdpunten blog beverenleie
 • Stad Waregem en Helpt Elkander zorgen voor sociaal wonen
 • Eddy Debrabandere zijn echtgenote Griet en zus Roos exposeren in Koetshuis park Baron Casier
 • Haar naam was Sarah
 • Rummikub Okra Beveren-Leie
 • PZ Mira
 • Tijdelijk op Beverse Weetjes
 • De Zavelput in Beveren-Leie
 • Veilig online
 • Gemeenteraad 3 april 2018
 • Bevers Harmonieorkest en koor Con Cuore brengen 'The Queen Symphony'
 • Vrije basisschool Beveren-Leie (Mauro Iacopucci)
 • Ontdek alle Waregemse Groene Plekjes
 • Internationaal ISO-certificaat voor O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis
 • Petanque Okra Beveren-Leie
 • Rummikub Okra Beveren-Leie

  Startpagina !

  Laatste commentaren
 • komen kijken (Gidsjoris)
      op Nieuws van in, om en rond Beveren-Leie

 • Foto


 • Steden en Gemeenten
 • West-Vlaanderen

 • E-Cards versturen
 • Serie 1
 • Serie 2
 • Serie 3

 • Foto


  *


  --------------------
 • seniorennet.be

 • Zoeken in blog


  Dit blog is een aanvulling van Beverse Weetjes, met nieuwtjes, activiteiten, links van om en rond Beveren-Leie en verder. Een kijkje nemen op Beverse Weetjes klik op onderstaande logo!
  Photobucket - Video and Image Hosting
  09-09-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAREGEM: WAAR GEBEURD Open Monumentendag
   
  Op 22 september 1839 had in Waregem de officiele inhuldiging plaats van de nieuwe spoorlijn die Gent met Kortrijk verbond met als stopplaatsen: Deinze, Waregem en Harelbeke.

  De komst van de trein bracht voor de Waregemse eenvoudige landbouwgemeente ernstige veranderingen met zich mee.
  Om dit te herdenken houdt de Waregemse Gidsenkring op zondag 13 september aanstaande een geleide wandeling van ongeveer 2 uur rond de stationsbuurt en zoeken ze restanten op van de vele fabrieken die in de omgeving ontstaan zijn en welstand brachten.

  Een leerrijke wandeling nav het 170-jarig bestaan van de treinlijn Gent-Kortrijk met interessante weetjes over de restanten van de vele fabrieken in de stationsbuurt die welstand brachten in de stad.

  Verzamelen om 15.00u. in de wachtzaal van het station.
  Noorderlaan 71, 8790 Waregem
  Iedereen is van harte welkom!
  Deelname gratis!
   
  WAAR GEBEURD
  De eerste trein in Waregem

  Op 22 september 1839, binnenkort precies 170 geleden, stopte de eerste trein in Waregem en bracht de industriële revolutie naar onze gemeente.

  D e enorme vooruitgang van wetenschap en techniek in de 18de en 19de eeuw introduceerde allerlei praktische toepassingen die het leven van de mensen gemakkelijker en aangenamer maakten. Vooral de ontdekking van de stoomkracht had in dit opzicht ingrijpende gevolgen. Het gebruik van stoom in de nijverheid dateerde al van de 18de eeuw. Engeland was op dit vlak ver voor op de andere landen van Europa. Men ging stoom toepassen voor transportdoeleinden en in 1830 werd de spoorlijn Manchester-Liverpool geopend. De meeste landen stonden wantrouwig tegenover de mechanisering. Alleen België durfde de aanleg van staatswege aan en al spoedig had ons jonge landje het dichtste spoorwegennet van het vasteland.

  advertentie uit “Ons Volkske” (1939-1940) met bovenaan de eerste Belgische trein

  De eerste trein in België
  Met enige tegenzin en met een Brits duwtje in de rug stak Leopold von Saksen-Coburg in juli 1831 het Kanaal over richting Calais. Van daaruit reed de adellijke koets naar De Panne waar Leopold op 17 juli zijn eerste voetsporen op Belgische bodem drukte.
  De meeste Europese vorstenhuizen waren niet zo opgezet met het nieuwe landje van liberale oproerkraaiers, en meteen ijverde koning Leopold I ervoor om België op de Europese kaart te zetten. Hoe kon hij dit beter doen dan zijn land op het spoor van de vernieuwing te zetten? Hij boorde zijn connecties met Britse ingenieurs aan en op 5 mei 1835 reed de Olifant als eerste trein op het continent tussen onze kerkelijke hoofdstad Mechelen en onze bestuurlijke hoofdstad Brussel. De trein reeds op het linkse spoor, zoals in Engeland gebruikelijk was (en is), en doet dat vandaag nog steeds.
  Waregem was er heel vlug bij want slechts vier jaar later, op 22 september 1839 stoomde een locomotief voor het eerst onze gemeente binnen. Groot zal de verwondering geweest zijn zowel bij de notabelen als bij onze landelijke bevolking. De indrukwekkende verschijning van de aanstormende, rook uitbrakende stoomtrein veroorzaakte vrees en achterdocht en dat beschreef Guido Gezelle als volgt: “Als ik den eersten keer den vapeur zag komen aangestormd, hewel, ‘k mag u verzekeren dat er mij iets deur en deur mijn lichaam kroop, gelijk een soort van godvreezende schrik! He ja! Ge ziet dat daar komen, zonder peerd of eentwat, en de aarde beeft en dat vier valt er uit, van onder, en de rook kuilt al boven ...” In de pionierstijd van de spoorweg hield men de treinsporen op een veilige afstand buiten de stadscentra. De locomotieven waren immers druktemakers en niet echt milieuvriendelijk. Ook de kerk en de adel waren niet opgezet met de komst van de trein. De adel had schrik arbeiders te verliezen, die naar de stad zouden pendelen om te gaan werken in de nieuwe fabrieken, en de kerk was bang dat pendelaars hun geloof zouden verliezen in de zedenloze steden. Ook de treinreis was niet zonder gevaar. Amper drie dagen na de eerste treinrit gebeurde er al een ongeluk. In de buurt van Mechelen ging het gevaarte uit de bocht.
  De indeling van een toenmalig treinstel was als volgt: in de eerste wagon achter de locomotief zaten er geen reizigers. Die deed dienst als buffer. De volgende wagons waren ingedeeld in drie klassen. In 3de klasse waren de wagons open en voorzien van banken. In 2de klasse hadden de wagons een dak van zeildoek. In 1ste klasse waren de wagons ingericht als een soort diligence, zoals paardenkoetsen. Als bescherming tegen de kou was 1ste klasse voorzien van kussens met schapenvacht en van gloeiende stenen (voor de voeten) en/of warmwaterkruiken. In tweede klasse was er alleen hooi en stro, in 3de klasse helemaal niets. De prijs van een kaartje 1ste klasse was dan ook drie keer hoger dan in derde klasse.

  gratis treinkaartje 3de klasse uit 1954, voor mijnwerkers (zie “M N”) In 1846 werd aan Leopold I gevraagd om de open wagons af te schaffen. In 1956 verdween de 3de klasse definitief. Wat nu nog het verschil uitmaakt: in 1ste klasse zijn de banken zachter en breder, en heeft men meer ruimte voor armen en benen. De eerste treinen hadden geen verlichting en reden alleen overdag. In 1841 vertrok een trein ’s nachts naar Parijs en die moest dus verlicht worden. Daarvoor zorgde een lampist, die erop moest toezien dat de olielamp vooraan niet uitwaaide. Er hing ook een oliepitje aan het plafond. Later kwam er een glazen bol over het oliepitje. Nog later deed de elektrische gloeilamp zijn intrede.
  De eerste stationsgebouwen hadden een lampenplaats of lampisterie. Het was geen overbodige luxe want in de beginjaren werden niet alleen de perrons ermee verlicht. Ook de seinen werkten met olielampen. Veel wandelaars kochten toen een perronkaartje om de technische vooruitgang te bekijken. Nog een hele tijd na W.O.2 had men nog zo een kaartje nodig om reizigers af te halen op het perron.

  De spoorlijn Gent - Kortrijk
  Zoals bij veel andere spoorlijnen had de aanleg van de lijn Gent (Zuid) - Kortrijk een hele voorgeschiedenis. Het ontwerp waarbij de spoorlijn het Leiebekken naar Kortrijk zou volgen, werd gedwarsboomd door bepaalde instanties. Zij stelden een ander oplossing voor, namelijk langs het Scheldebekken via Oudenaarde naar Kortrijk. De gemeenten uit het Leiebekken verdedigden zich echter met veel gloed en overtuiging en het oorspronkelijke ontwerp werd goedgekeurd. Op 22 september 1839 was het eindelijk zover en had de officiële inhuldiging plaats van de nieuwe spoorlijn die Gent met Kortrijk verbond, met als stopplaatsen Deinze, Waregem en Harelbeke. In 1844 kwamen er twee nieuwe stopplaatsen bij: Machelen en Olsene. Het aantal stopplaatsen nam later nog toe zodat uiteindelijk op een afstand van 44 km. de trein niet minder dan 12 keer halt hield. De rit duurde ongeveer 1 uur en 17 minuten. In 1967 werd Beveren-Leie als stop afgeschaft en in 1978 werden Machelen, Olsene en Zulte gesloten. Na de aanleg van de spoorlijn werd algauw een eerste station gebouwd in Waregem.

  het station en de stationsploeg van Waregem / Waereghem rond 1900
  In de jaren 1868-1870 werd de spoorlijn Anzegem-Tielt aangelegd waardoor de Waregemnaren Oudenaarde konden bereiken via Anzegem en Tielt via Vijve, Ingelmunster en Meulebeke. Die trein kreeg in de volksmond de naam ’t Kamielke. Grote snelheden kon hij niet halen, gezien het kronkelende tracé. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de spoorweginstallaties in Waregem sterk uitgebreid. In 1917 moest daarvoor het kasteeltje Boulez plaats maken, gelegen waar nu de stationsparking is. Alleen de straatnaam herinnert er nog aan: de Boulezlaan. Op 19 oktober 1918 werden het station en de sporen gedynamiteerd door de wegtrekkende Duitsers. Alles werd grondig vernield. Het noodstation dat daarna opgetrokken werd, heeft het zeer lang ‘voorlopig’ uitgehouden. Pas in 1980 werd het met de grond gelijk gemaakt en werd het huidige stationsgebouw opgetrokken. Dit ging samen met de elektrificatie van de lijn Gent-Kortrijk. Bij die gelegenheid werden bruggen grote overwegen zoveel mogelijk vervangen door bruggen en viaducten. In Waregem verdwenen alle gelijkgrondse overwegen.

  Villa Boulez in de huidige Vijfseweg, aan de toenmaligeo gelijkgrondse overweg
  Herbergen, handelszaken en fabrieken
  In de pre-industriële tijd was Waregem een arme zanderige landbouwgemeente, bewoond door kleine boeren en landarbeiders. De spoorlijn bracht ingrijpende veranderingen. Een kleine industriële revolutie barstte los. Rond het station schoten bedrijven en drankgelegenheden als paddenstoelen uit de grond. Op een bepaald ogenblik telde de stationsbuurt 22 fabrieken. Veel ervan waren gevestigd in de Olmstraat, die dan ook terecht de “Industriestraat” werd genoemd. De meeste van die fabrieken zijn ondertussen verhuisd naar de industriezones langs de E17 en de Leie en de vrijgekomen terreinen zijn ingenomen door woon- en schoolcomplexen of door grootwarenhuizen.
  Op het toenmalige stationsplein zag je de herberg Au Belle Vue, die later de naam De Mooie Molen kreeg. Daarnaast lag de Gambrinus en op de hoek van het stationsplein lag Au Pavillon (nu Pro-Vision), verder het Hotel du Parc met plaats om paarden te stallen, het Café de la Poste (nu ’t Kafaet), dan het postgebouw en het Café de la Station.

  het stationsplein rond de eeuwwisseling van 1900
  Als je het spoorweggebouw aan de voorkant verlaat, zie je een mooi art nouveau gebouw waarin nu een interieurbureau ondergebracht is. Dit herenhuis behoorde toe aan de familie Devos. Romain was handelaar in koloniale waren en zaden en liet de woning en het grote magazijn bouwen. Op de faiences boven de ramen zijn maïsstengels en andere versieringen te zien, die verwijzen naar het beroep van de bouwheer.

  Huize Devos in 1918, achter de puinen van het station
  In het huidige Sauna House en de Snookerzaal waren vroeger de kantoren gevestigd van de firma Boone-Debrabandere. De ateliers van de textielfabriek in plat werk (witgoed voor lakens, zakdoeken, …) zijn nu ingepalmd door de Aldi. De bekende Waregemnaar Magloire Loquet werkte er als bediende. Wie ’s morgens vroeg moet wachten op de trein, wanneer de meeste cafés nog gesloten zijn, kan misschien eens binnenwippen in De Loskaai. De loskaai bezat een privé ‘bascule’ of weegbrug. Hier kwamen o.a. landbouwers hun wagens, gevuld met suikerbieten, wegen vooraleer de oogst met de trein naar de suikerfabrieken in Moerzeke en Escanaffles vervoerd werd.
  Naast De Loskaai (in de Olmstraat) woonde een handelaar in stro, voeders, bieten, en hooi. In de aanpalende muur bevond zich de ingang voor de arbeiders van de fabriek Boone-Debrabandere (nu de parking van de Aldi).
  Verderop was de firma Gernay gevestigd. Daar werden zware stoffen vervaardigd voor o.a. zonnewering, legertenten en dekzeilen. Mr. Gernay woonde in de Stationsstraat (waar nu Dr. Vermeersch woont). Zijn woning gaf via de binnentuin verbinding met zijn fabriek. Ernaast was er een soort opslagruimte, waar nu het Vredegerecht en een DVV-kantoor gevestigd zijn. In 1904 liet Alphonse Gernay aan het begin van de Lebbestraat een nieuwe villa bouwen, die later hotel-restaurant Groenhove werd. Rond die tijd brak in de firma een staking uit die 17 weken zou duren. Zelfs de Menense socialist August Debunne kwam ervoor naar Waregem. In 1943 vielen er drie bommen op de fabriek, waarbij 7 mensen de dood vonden. De firma Vindevogel was een natte vlasspinnerij. Men verwerkte er vlasafval tot draad die in weverijen gebruikt werd voor de inslag. Eerst werden de klodden gedroogd, wat een zeer stoffig en vuil werk was. Van de droge klodden werden bundels gemaakt van ongeveer 10 cm. doorsnede, die dan nat tot 40° en 50° verwarmd werden. Aan die bundels draaide en trok men zodat er draden gevormd werden. Naast de natte spinnerij was er ook een weverij van lijnwaad en ‘mixte’. Op het hoogtepunt waren er ongeveer 500 arbeiders tewerkgesteld. De machinekamer, waar de stookketel stond, maakt nu deel uit van het gebouwencomplex van het H.-Hart college. Aanpalend staan er nog vier lage huisjes, gebouwd door de familie Vindevogel voor de arbeiders.
  Wat verderop was de opslagplaats voor vodden van de familie Van Gheluwe. Hun fabrieksdomein strekte zich uit van de Olmstraat tot in de Stationsstraat.
  Vermeldenswaard is ook de rijkswacht (die van Sint-Eloois-Vijve kwam). Die was gevestigd in de Stationsstraat, naast café en feestzaal de Hoop maar reikte tot in de Olmstraat, waar de paardenstallen stonden.
  Aan de overzijde van de straat, op de hoek waar nu de Colruyt gevestigd is, stond de loodwitfabriek van de familie De Craene. Elke Waregemnaar herinnert zich nog het beruchte “loodwitkot”, waar loodwit gemaakt werd dat diende als grondstof voor het bekomen van verf. Daarnaast beheerde De Craene ook de weverij Tissage Saint-Hubert in de huidige Weverijstraat. Enkele weken geleden werden die oude fabriekgebouwen met de grond gelijk gemaakt.
  machinehuis van de elektriciteitscentrale in de Olmstraat, met ernaast de ‘hoge kave’ Waar nu de woonwijk de Hoge Kave van de sociale huisvestingsmaatschappij Helpt Elkander is, stond vroeger een hoge bakstenen schoorsteen of ‘kave’. Daar woonde de familie Libbrecht, actief als bouwondernemer, marmer- en arduinkapper, olieslager, chicoreibrander, enzovoort. Emile Libbrecht was samen met Sylvain Lebbe en Alphonse Gernay de initiatiefnemer voor de openbare verlichting in onze gemeente. In 1893 kreeg hij de toestemming om een schoorsteen op te richten op de hoek van de Olmstraat en de huidige Zeswegenstraat.

  brief uit 1919 van de heer Libbrecht gericht aan het gemeentebestuur van Waregem.
  Bemerk zijn vele activiteiten, de straatnaam (“Electriekstraat”), en het telefoonnummer: “n° 1 W”.
  Na het huwelijk van de dochter Leonie met Jan Corijn uit Huise werd de nadruk gelegd op goederenvervoer. Kolen werden aan het station met paard en kar afgehaald en naar de kleinhandelaars gevoerd. Antraciet kwam met de trein uit de Borinage, Luik of Charleroi. Briketten werden onmiddellijk naar de bakkerijen gebracht. Zinkwit uit de loodwitfabriek werd opgeladen en naar Frankrijk en Duitsland vervoerd. Aardappelen van de firma Verheylesonne werden in zakken van 50 kg. naar Zeebrugge vervoerd om ze dan per schip te exporteren.
  De familie Libbrecht verkocht een stuk van hun fabrieksdomein aan de heer Sant, een Fransman uit Rijsel. De textielfabrikant kwam elke dag met de trein naar Waregem om zijn fabriek van tapijten te runnen. Later nam André Gernay de zaak over en begon hij een ververij van garens op bobijnen. Daarna heeft Jan Deslee uit Nieuwenhove de zaak verder uitgebaat. Iets verder richting markt staat nu nog een rij huisjes gebouwd door de firma Dufaux, die aan de andere kant van de straat gelegen was. In de onmiddellijke omgeving ligt het meer dan 100-jarige bedrijf Claessens waar nog steeds schilderdoeken voor kunstenaars gemaakt worden. De firma exporteert zijn doeken over de hele wereld en is uniek in zijn soort in België. Aan de achterzijde van het station, waar nu de verpleegstersschool is ondergebracht, woonde de heer Verheylesonne (handelaar in plant-en eetaardappelen) in zijn villa Rust Roest. De aardappelen werden door de firma Corijn bij de boer afgehaald en naar de handelaar gebracht. Daar werden ze afgeladen in zijn hangar, gelegen naast zijn café, en gesorteerd volgens grootte. De aardappelen werden terug in jute zakken gedaan, waarop het adres van bestemming, het soort aardappelen en het gewicht vermeld was. De firma Corijn zorgde dan voor het verdere transport. De hangar wordt nu verhuurd als overdekte parkeerplaats. In het café is er nu een Chinees restaurant gevestigd.
  De familie De Zutter bezorgde gedurende vele jaren werk en een inkomen aan meer dan 350 arbeiders in onze gemeente. Charles De Zutter, industrieel uit Eeklo, bouwde in 1900 langs de weg naar Vijve het grote jutezakkenbedrijf S.A. de Waereghem, in de volksmond beter bekend als den Transvaal. Een deel van de oude bedrijfgebouwen is recent gerenoveerd en wordt geïntegreerd in de nieuwe KMO-zone Windhoek.

  plan van het eerste stationsgebouw, anno 1889, te bewonderen in het kantoor van het Waregemse station
  170 jaar later

  Hoewel de stationsomgeving onherkenbaar veranderd is sinds de 19de eeuw, heerst er nog steeds een drukte van jewelste. Het is een komen en gaan van treinen en bussen, met gemiddeld 1.500 pendelaars, leerlingen en studenten. Vooral ’s morgens en ’s avonds is er heel wat animo.
  Het station is goed uitgerust om al die reizigers op te vangen. Het beschikt over een ruime wachtzaal en roltrappen naar beide perrons. Voor personen met een handicap is er een speciaal toilet voorzien en zijn er voorbehouden parkeerplaatsen. Er is nog geen speciale toegang tot de perrons en de (hoge) treinen maar er wordt binnenkort geëxperimenteerd met een lift voor minder mobiele treinreizigers.
  Per dag passeren er, in beide richtingen samen, 90 treinen voor personenvervoer in Waregem. Waregem ligt op lijn 75, die Gent Sint-Pieters verbindt met Kortrijk en Lille Flandres. IR-treinen stoppen in Waregem. Binnenkort zullen dat tijdens de piekuren moderne dubbeldekstreinen zijn. IC-treinen razen voorlopig nog met hoge snelheid door het station maar de NMBS heeft beloofd dat vanaf december de IC Antwerpen-Rijsel een stop zal maken in Waregem. Uiteraard is er ook nog het drukke goederenvervoer, zowel overdag als ‘s nachts.

  Op 22 september a.s. zal het precies 170 jaar geleden zijn dat de eerste trein de economische opbloei van Waregem in gang zette. De Waregemse Gidsenkring werkt samen met de N.M.B.S. en het stadsbestuur aan een evenement om deze verjaardag niet ongemerkt voorbij te laten gaan.

  Bronnen
  · Raf Devriendt, in: Brugse Gidsenkroniek, juni 2008.
  · Dolf Derammelaere, ‘Ten huize van ... Luc Hurtekant’, in: de Gavergids, herfstnummer 2000.
  · A. Fierens & J. Uytterhoeven, Hoofdzaken uit de Nieuwste Geschiedenis (1789-1937), Brussel, De Boeck, 1938.
  · Gent-Kortrijk elektrisch, 28 mei 1980, brochure N.M.B.S.
  · 21ste Jaarboek van de Geschied- en Heemkundige kring “De Gaverstreke”, Waregem, 1993.
  · Monumenten en landschappen Z.W. Vlaanderen, 1994.
  · Ons Volkske, 1939 (reclamebladzijde).
  · ‘Open Monumentendag 2000’, in: Visum, Radio 2.
  · mondelinge informatie door de heren Luc Wante en Frans Corijn.
  · ‘NMBS verhoogt comfort Waregemse treinreizigers’, in: Passe-partout, 29 april 2009, p. 1.
  · ‘NMBS op het goede spoor’, in: Het Gouden Blad, 29 april 2009, p. 14.
  · stationspostkaart.wordpress.com > Waregem (oude postkaart station)
  · www.spoorvreter.be/blog > Waregem (treinkaartje)

  Simonne COUCKE

  Bron 'Gavergids 2009 nr. 1' klik hier.


   Om een activiteit te zoeken in uw buurt klik hier.

  09-09-2009, 00:00 geschreven door Beverse Weetjes

  Reageer (0)

  Categorie:Waregem
  05-09-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAREGEM: Week van de sportclub
  ATLETIEK
  * Atletiek Zuid West (atletiekpiste sportstadion) dinsdag 15/9 en vrijdag 18/9 : 17.30 u – 19.00 u (7-13 jaar) - 18.30 u – 20.00 u (+ 13j) bijwonen en deelnemen aan de geleide trainingen info : Roger Deweer (0495/834430) roger.deweer@telenet.be www.azw.be

  *Vrije Atletiek Beveren-Leie (sportcentrum) woensdag 16/9 : 18.00 u – 19.00 u kom eens meetrainen met de club; voor de kinderen zijn er loopspelletjes met fun info : Sammy Declerck (056/72 42 08) sdeclerck@belgacom.net www.vacbeverenleie.be

  DAMESVOETBAL
  * Davo Waregem (stadionuitbreiding) van zaterdag 12/9 tot zondag 20/9 : maandag, woensdag, vrijdag : afh. van leeftijd kandidaat speelsters krijgen tijdens de trainingsuren initiatie en bekomen een uitnodiging voor de komende thuiswedstrijd info : Robert Bettens (056/68 82 22) robert_bettens@hotmail.com

  DUIKEN
  * Waregemse duikersklub vzw (zwembad De Treffer) donderdag 17/9 : 20.00 u – 22.00 u initiatie duiken info : Stijn Capan (0495/211154) stijn.capan@wdk-diving.be www.wdk-diving.be

  JUDO
  * Judoschool Pierre San (A. Biebuyckstraat 24A, Sint-Eloois-Vijve) zaterdag 19/9 : 10.00 u – 11.30 u training en uitleg over techniek; iedereen kan deelnemen info : Davy Depoorter (0495/944161) davy@pierre-san.be www.pierre-san.be

  KARATE
  * Karateclub Waregem (sted. Basisschool Beveren-Leie, Kon. Albertstraat 41) dinsdag 15/9 en vrijdag 18/9 : 19.00 u – 20.00 u iedereen van 7 tot 77 jaar krijgt aparte initiatielessen en ook wat zelfverdediging; kortom een interessant pakket voor de leek info : Dirk Duyck (056/71.81.64) d.duyck@skynet.be www.karateclub-waregem.be

  MODELLUCHTVAART
  * Apollo Flyers (vliegterrein Dottenijs) zaterdag 26/9 : 10.00 u – 19.00 info- en initiatiedag; je kan er een echt modelvliegtuig besturen info : Jean-Marie Lesage (056/32 54 39) jeanlesage@hotmail.com www.apolloflyers.co.nr

  OMNISPORT

  * Sportiva Dames (sporthal sted. basisschool, Kon. Albertstraat 41, Beveren-Leie) woensdag 16/9 : 20.00 u – 21.00 u keep fit, BBB, aerobic, tai bo; alles op muziek info : Myriam Decock (056/71 76 44)

  PETANQUE
  * De Bevers (Boulodroom; onder esplanade Pand) dinsdag 15/9 : vanaf 18.00 u tijdens de wekelijkse training kan je kennis maken met de club, de sport en zelfs een wedstrijdje spelen info : Dirk Demeulemeester (0477/759737) demeulemeesterdirk@skynet.be www.pcdebevers.be

  * De Poedels (Boulodroom; onder esplanade Pand) vrijdag 18/9 : 13.00 u – 17.00 u (doorlopend) kennismaking met petanque voor 50 plussers info : Lucien Bracke (056/60 60 36)
  SPORT VOOR GEHANDICAPTEN

  * Somival (zwembad De Treffer) zaterdag 12/9 en zaterdag 19/9 : 9.00 u – 10.00 u sporters, familieleden en andere belangstellenden kunnen komen zwemmen en genieten van de heel aparte sfeer info : Katrioen Thys (0477/625725) contact@somival.be www.somival.be

  VOLLEYBAL
  * GIKS Waregem (sporthal De Treffer) woensdag 16/9 (15.00 u – 20.30 u afh. leeftijd) en vrijdag 18/9 (16.00 u – 19.00 u afh. leeftijd) een klein spelprogramma tijdens de wekelijkse trainingen info : Herman De Rycke (0495/709474) leenvdheede@skynet.be www.damesvolleywaregem.be

  05-09-2009, 07:43 geschreven door Beverse Weetjes

  Reageer (0)

  Categorie:Waregem
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kinderidentiteitskaart of Kids-ID
   Stad Waregem start vanaf 15 september met de aanvraag en afleveren van het nieuw model van elektronische kinderidentiteitskaart. De identiteitskaart van het huidige model voor kinderen beneden de 12 jaar blijft wel nog geldig tot aan de vervaldag.

  Voor alle kinderen kan er vanaf 15 september een nieuwe elektronische ID komen aangevraagd worden. Een dergelijke Kids-ID kost 3 euro. Bij de aanvraag dien je als ouder steeds je kind mee te nemen, evenals 1 recente pasfoto van je kind. Drie weken later kan je dan de Kids-ID afhalen op de dienst Bevolking

  Meer weten over de Kids-ID klik hier.

  05-09-2009, 07:26 geschreven door Beverse Weetjes

  Reageer (0)

  Categorie:Waregem
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voetbal: EEN FEEST! SV Zulte Waregem tegen KV Kortrijk.
  Op zaterdag 12 september 2009 om 20.00u. speelt SV Zulte Waregem zijn thuiswedstrijd tegen KV Kortrijk.

  Om de openbare orde te handhaven en de veiligheid van iedereen te garanderen, worden, in samenspraak met de voetbalcel van de politiezone Mira, ter gelegenheid van de wedstrijd van 12 september eerstkomende volgende maatregelen genomen :

  Er wordt (net zoals vorig jaar) een verplichte combiregeling opgelegd voor de bezoekende supporters. Dat betekent dat ze verplicht worden om met de bus naar Waregem te komen en dat er op de avond van de wedstrijd geen tickets meer kunnen gekocht worden. Dit laatste geldt zowel voor onze thuissupporters als voor de bezoekende supporters.

  De zone Zuiderlaan tussen de Schakelstraat en de hoofdingang Regenboogstadion zal voor en na de wedstrijd enkel toegankelijk zijn voor de bezoekende supporters. Hun parking is aan het rond punt Zuiderlaan - Verbindingsweg.

  De parking bezoekende supporters is enkel toegankelijk voor supporters van KV Kortrijk. Het brugje over de Gaverbeek (dat toegang verschaft tot de bewoners van de Vredestraat, Potegemstraat, Zadelstraat, Teugelstraat, Hoefijzerstraat, Koetsierstraat, Drafstraat; Gareelstraat, Galopstraat en Beekstraat) wordt afgesloten.

  Het brugje ter hoogte van de Potegemstraat aan Ten Anker blijft open, terwijl de doorgang over het speelterrein Jeugdcentrum geblokkeerd wordt.

  Na de wedstrijd kan je niet via de looppiste en de voetbalvelden van de uitbreiding (naast parking B) in de richting van de Verbindingsweg (site bezoekende supporters).

  De maatregelen zullen ingaan vanaf 18.00u. en blijven tot de laatste supportersbus van KV Kortrijk vertrokken is.
  Kurt Vanryckeghem Burgemeester

  05-09-2009, 07:25 geschreven door Beverse Weetjes

  Reageer (0)

  Categorie:Waregem
  04-09-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAREGEM: Dwars Door Waregem

  4de Editie stadsloop Dwars Door Waregem voor zowel topatleten als recreanten.
  5KM MEMORIAL “TOM COMPERNOLLE”.

  Photobucket
  v.l.n.r. Amrani Hami - Demunter Veerle - Demunter Tom - Vervaeke Johan - Beirlaen Jacques - Steelandt Filip -
  Amrani Norddine - Declerck Sammy - Amrani Ahmed en Cottignie Johan, ontbreekt Karel Man
  Op zondag 20 september vormen de centrumstraten en Park Casier opnieuw het decor van de 4de editie van de stadsloop Dwars Door Waregem. De organisatie biedt diverse wedstrijden aan voor zowel topatleten als recreanten. Iedereen van zowel jong tot veteraan komt aan zijn trekken. Het is ook de eerste editie waarin een wedstrijd georganiseerd wordt voor mensen met een beperking.


  Photobucket“Op 20 september verwachten wij terug tal van atleten die willen deelnemen aan onze diverse loopwedstrijden gaande van jeugdlopen , de 5km voor recreanten en een prestatieloop van 10km” vertelt voorzitter Johan Vervaeke. “Nieuw dit jaar is dat er tevens een wedstrijd wordt ingelast voor mensen met een beperking over een afstand van 1000m. Dit kadert in het doel van onze organisatie. Voor de tweede maal organiseren wij onze stadsloop voor de Waregemse vereniging SOMIVAL. Deze vereniging staat voor Sport en Ontspanning voor MInderVALiden. We hebben de laatste twee jaar mogen ervaren dat dit een zeer sterke en solide vereniging is waar de medewerkers zich onbaatzuchtig voor 100% inzetten om ook voor mensen met een beperking een sportief kader te organiseren. Vandaar dat we dit jaar opnieuw kiezen om Somival te laten delen in de opbrengsten van onze organisatie.”

  “Wie onze website klik hier  zal bekijken merkt op dat wij onze recreantenloop voor de 5km speciaal opdragen aan de vorig jaar overleden atleet Tom Compernolle. Voor mij was hij een persoonlijke vriend en trainingsmakker.” : vertelt parcoursverantwoordelijke Norddine Amrani. “Tevens was hij twee maal aanwezig op Dwars Door Waregem in 2007 en 2008 met een respectievelijke 1ste en 2de plaats.”

  “De 10 km wordt zoals de vorige twee edities opgedragen aan mijn overleden vader en voormalig atleet Leonel man. Bij menig atleet zal deze naam niet vreemd in de oren klinken.”: vertelt pr-verantwoordelijke Karel Man. “Wij verwachten terug een spannende wedstrijd op de 10km met tal van topatleten maar natuurlijk iedereen mag deze uitdaging aangaan. Met winnaars als Stijn Vandevelde, Tom Compernolle en Ghirma Woldu kunnen we duidelijk spreken van een mooi palmares op de 10km voor de mannen. Bij de vrouwen zien we Sylvie Verthe , Els Verthe en Tijtgat Natalie prijken op de eerste plaats.”

  “Nu dat Stad Waregem zijn logo heeft veranderd met de slogan “Stad in Galop” misschien wel verwijzende naar dat waar Waregem bekend voor staat zijnde de paarden en Waregemse Koerse willen wij deze slogan toch even aanhalen in het kader van onze stadsloop. We willen ook alle mensen van Waregem en omstreken in galop zien. Daarmee bedoel ik dat wij zoveel mogelijk mensen zowel jong als oud aan de start willen krijgen die de uitdaging willen aangaan om een wedstrijd te lopen.”: vertelt medorganisator Sammy Declerck. “We zouden vooral de jeugd willen warm maken om deel te nemen aan één van onze jeugdlopen. De jeugdlopen zijn opgezet in een recreatief kader en het zou ons een enorme voldoening geven mochten de directies van alle scholen van het lager onderwijs ons initiatief steunen om jeugdige atleten en niet atleten aan te moedigen om deel te nemen aan onze wedstrijd. Alle recreanten daarentegen zijn bij deze uitgenodigd om deel te nemen aan de 5km jogging.”

  “De locatie van het ganse gebeuren situeert zich opnieuw in het centrum van Waregem met start en aankomst van alle wedstrijden op de Grote Markt. Het parcours in vergelijking met vorig jaar hebben we niet gewijzigd.”: volgens secretaris Cottignie Johan. “Wie algemene info wil over onze wedstrijd kan alles terug vinden op onze website www.dwarsdoorwaregem.be. Via de site kunt u zich online inschrijven, wat wij zeker promoten. Online inschrijven verlicht onze taak op de wedstrijddag zelf. Inschrijven kan echter nog altijd op de dag zelf tot een kwartier voor de wedstrijd en dit in de sporthal van het Heilig Hart college stationstraat Waregem. Daar bevinden zich ook de kleedruimtes, worden de podia en de prijzen uitgereikt en kan men er terecht voor een hapje en een drankje.”

  “Laat ons met z’n allen deelnemen aan de 4de editie van Dwars Door Waregem op 20 september 2009 .”: klinkt het vanuit de rangen van de overige medeorganisatoren Hami Amrani, Veerle Demunter en Tom Demunter. “We hopen natuurlijk ook op een stralende zomerdag en een grote publieke belangstelling om onze atleten massaal aan te moedigen. Allen daarheen zouden wij zeggen.”.
  Programma van de dag zelf :
  14u00 Jeugdloop 600 m voor de geboortejaren 2002-2001
  14u15 Jeugdloop 800 m voor de geboortejaren 2000-1999
  14u30 Jeugdloop 1000m voor de geboortejaren 1998-1997
  14u45 Wedstrijd over 1000m voor mindervaliden
  15u00 Jogging “Tom Compernolle” over 5km
  16u00 Prestatieloop “Leonel Man” over 10km

  04-09-2009, 12:47 geschreven door Beverse Weetjes

  Reageer (0)

  Categorie:Waregem
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Johan Van Geluwe
  Internationaal gerenommeerd kunstenaar Johan Van Geluwe werd eerder dit jaar 80, en brengt in deze tentoonstelling een voortzetting van het project ‘The Museum of Museums 2009’. Hij vormt de zalen van BE-PART om tot een imaginair ‘Van-Geluwe-museum’. Hij koppelt kunstobjecten los uit hun originele context en creëert een bevreemdende omgeving. De museale functie wordt hiermee in vraag gesteld, evenals de relatie kunstenaar-object-toeschouwer.

  Dat Van Geluwe is opgeleid als architect, blijft ook in zijn beeldend oeuvre duidelijk voelbaar. Men zou zijn kunst dan ook het best kunnen benoemen met de term ‘ARTchitecture’. Bovendien wordt zijn werk geschraagd door een zeer kritische houding tegenover kunst, politiek en maatschappij. Dit blijkt bijvoorbeeld uit zijn mail-art, waarmee hij verschillende werelden op elkaar wil betrekken, en uit de institutionele kritiek die hij al sinds de jaren tachtig heeft geuit. Van Geluwe houdt de beschouwer op ironische wijze een spiegel voor en wil zo kunst, architectuur en taal losmaken uit hun stabiel gewaande fundamenten.

  Johan van Geluwe creëert een geheel eigen conceptuele kunst met ’The Museum of Museums’, waarvan hijzelf de zogenaamde directeur is, en aan vrienden, bekenden, kunstenaars en museumdirecteurs zijn werk bekend maakt, ondermeer via zijn bekende stempelafdrukken op brieven en documenten. ‘The Museum of Museums’ verwierf grote bekendheid in Vlaanderen, Nederland en Duitsland. De kunstenaar streeft naar een coherent systeem, dat aantoont hoe kunstwerken vervreemden van hun eigen omgeving. De kunst moet volgens Van Geluwe opnieuw worden ingeschakeld in het dagelijkse leven.

  Van Geluwe's kunstbeleving bestaat uit het relativeren en ironiseren van de bestaande kunstwereld, het 'kunstobject' en de 'clichématige' benadering van kunst. Zo bouwt hij een samenhangende ideeënwereld op, waarin imaginaire kunstinstellingen centraal staan, en hem toelaten ingrepen op bepaalde kunstsituaties door te voeren. De inhoud plaatst hij in een nieuwe context, en het geheel krijgt zo een totaal verschillende, relativerende betekenis. De architect evolueerde tot een 'ARTchitect', zoals hij zichzelf ging noemen, met zijn creaties waarin hij niet enkel zijn eigen vakgebied, maar de hele wereld van kunstenaars, critici, verzamelaars en de musea zelf - met hun directeuren en curatoren - kritisch-ironisch ging bekijken.

  In 2007 bracht BE-PART de tentoonstelling 'Lost Format', die een hulde was aan het verloren dia-formaat. De projectie van de merkwaardige verzameling 'Hofjes van Eden', met dia’s van opvallende volkstuintjes, die Johan van Geluwe vanaf 1973 opspoorde langs Vlaamse wegen, werd toen getoond. De tentoonstelling ‘The Museum of Museums 2009’ kan ook worden beschouwd als een symbiose tussen de kunst van Johan van Geluwe en de ruimtes van BE-PART, die als architectuur telkens weer een uitdaging zijn. Een onderdeel van de expositie is getiteld ‘Schöner Wohnen II’. Dit is een knipoog naar de allereerste tentoonstelling van BE-PART, ‘Schöner Wohnen’.

  De tentoonstelling bezoeken met een gids?

  Gratis publieksnocturnes met rondleiding op woensdagen 9/9, 16/9, 23/9, 30/9 en 7/10 van 17u00 tot 19u30

  Rondleidingen mits reservatie kosten 65 euro.

  04-09-2009, 12:46 geschreven door Beverse Weetjes

  Reageer (0)

  Categorie:Waregem
  01-09-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DESSELGEM: Kermis 2009

  Desselgem Kermis van 11 tot en met  15 september
  Het Feestcomité Desselgem : Voorzitter Geert Coussement, secretaris Daisy Vercruysse, penningmeester Dimitri Wullaert, bestuursleden Krist Balcaen, Bart Debels, Bart Neirynck, Patrick Vanmoorleghem, Benny Wouters, ondersteund door de Desselgemse schepenen Chantal Coussement en Jo Neirynck.

  Photobucket
  op de foto v.l.n.r.

  Het feestcomité Desselgem animeert en coördineert voor de 2de maal Desselgem Kermis.

  Na een periode van maandelijkse vergaderingen met verantwoordelijken van Desselgemse verenigingen is het Feestcomite Desselgem in 2008 definitief uit de startblokken geschoten.

  Hoofdbedoeling van het Desselgems Feestcomité is Desselgem Ommegang en Desselgem Kermis te animeren en de activiteiten van de Desselgemse verenigingen nog méér kenbaar te maken aan de bevolking en te coördineren. Voorbeeld daarvan is de publicatie van de volledige kermisaffiche in de Desselgemnaar.

  Photobucket Waar het Desselgems Feestcomité vorig jaar uitpakte met ‘Dag van het ’t Koerseklakske’ en een oproep deed om massaal koerseklakskes te dragen en zelf een 1.000-tal koerseklakskes uitdeelde, wordt dit initiatief gelet op het grote succes en appreciatie voor de 2de maal georganiseerd.

  Langs het parcours en ter hoogte van de gelegenheidscafés zullen leden van het feestcomité opnieuw een 1.000-tal koerseklakskes uitdelen en dit teneinde de toeschouwers nog meer te laten inleven in de sfeer van het wielergebeuren tijdens de 67ste Grote Prijs Memorial Briek Schotte op dinsdag 15 september, het paradepaardje van Desselgem Kermis en telkenjare goed voor duizenden toeschouwers. Het startschot voor deze Memorial, voor elite met contract, zal gegeven om worden om 14.00u en loopt over 17 ronden van 9,12 km., in totaal  155km. Ook de prijzepot mag er wezen, deze bedraagt 5020 euro. 

  Het Feestcomité roept niet alleen op om ’t koerseklakske’ te dragen maar roept ook de Desselgemse bevolking op om ‘koerseklakske’ te drinken. Photobucket

  Het feestcomité Desselgem lanceert immers naar aanleiding van de kermis een nieuw fris blond bier (5,5 % alc. Vol) genaamd ‘koerseklakske’. Dit blond bier van hoge gisting met nagisting op de fles wordt gebrouwen door Gudrun Vandoorne van ambachtelijke brouwerij ’t Gaverhopje uit Stasegem met als zaakvoerder het Desselgems echtpaar Bruno Delrue - Gudrun Vandoorne.

  Dit bier zal te koop aangeboden worden niet alleen door het feestcomité tijdens het kermisweekend, doch zal ook te verkrijgen zijn bij de Desselgemse horecazaken, bij de Desselgemse zelfstandigen en bij de gelegenheidscafés tijdens de 67° Grote Prijs Memorial Briek Schotte. Een verkoopprijs van 1,50 € tot 1,80 € per koerseklakske wordt aanbevolen.

  Net zoals in 2008 wordt op kermiszaterdag om 21.15 uur op initiatief van het feestcomité een prachtig vuurwerk afgeschoten achter de Kerk van Desselgem, alwaar eveneens het Koerseklakske zal te verkrijgen zijn.

  Het Desselgems Feestcomité doet nog een oproep naar personen (die samen met hun vereniging) willen meewerken aan de verdere uitbouw van het Feestcomité. Geïnteresseerden kunnen ook een e-mail versturen naar feestcomite@desselgem.be of een kijkje nemen op de website klik hier.

  Met dank aan William Roelens die zijn foto's ter beschikking stelde.
  Op zijn bierblog
  klik hier kunt u heel wat meer vernemen
  over het Desselgems bier 't Koerseklakske en tal van andere streekbiertjes,
  zeker een bezoek waard!

  01-09-2009, 17:40 geschreven door Beverse Weetjes

  Reageer (0)

  Categorie:Desselgem
  31-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KORTRIJK: Wandelen met vzw de hond in 't kegelspel
  In de gezellige volksspelen-cafetaria “de Hond in ’t Kegelspel”, gelegen aan het Plein te Kortrijk valt er samen met vrienden en kennissen altijd iets te beleven.

  Je kan er ook gewoon genieten van een hapje en een drankje. Deze cafetaria wordt uitgebaat door volwassenen met verstandelijke beperkingen of met psychosociale problemen. Ze bezorgen je een onvergetelijk ontspanningsmoment met hun vlotte bediening en vakkundige uitleg bij de spelen.

  U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de vijfde editie van de ‘Hondenwandeling’ op zondag 6 september 2009. Vanaf 10u (inschrijving tussen 10 en 11u) wordt gestart aan de Hond in ’t Kegelspel, Plein 33 te Kortrijk. Dit evenement valt samen met de Kortrijkse herfstbraderie Iedereen is welkom want de wandeling is geschikt voor jong en oud: kinderen, ouders, oma’s, opa’s, collega’s en vrienden, met of zonder hond.

  De deelnameprijs bedraagt 6 € per volwassene. Kinderen van de lagere school betalen 3 €. Kleuters nemen gratis deel aan de wandeling. Met of zonder trouwe viervoeter aan de lijn wordt een wandeling gemaakt van een vijftal kilometer door de Kortrijkse binnenstad. Dappere wandelaars kunnen een bijkomende lus maken van 1,5 km.

  Het parcours komt voorbij 8 Secret Gardens. Bij de start wordt aan de wandelaars een brochure meegegeven met meer info over die tuinen. De wandelaars zullen ook kunnen deelnemen aan een speelse zoektocht. De winnaar kan in de Hond in ’t Kegelspel gratis genieten van een verwenkoffie of pannenkoek met roomijs voor 4 personen en 4 speelkaarten.

  Dankzij de bijdrage van de sponsors worden aan de deelnemers op verschillende plaatsen langs het parcours hapjes en drankjes aangeboden met als afsluiter gratis frietjes op het Plein. De Hond in ’t Kegelspel zal gedurende het weekend van de braderie op 4, 5 en 6 september 2009 open zijn om iedereen de kans te bieden kennis te maken met het project en de volksspelen uit te proberen.

  Meer weten over 'De hond in 't kegelspel': klik hier.

  31-08-2009, 06:41 geschreven door Beverse Weetjes

  Reageer (0)

  Categorie:Andere
  30-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DESSELGEM: Goud voor Georgette en André

  Gouden Jubileum André Lambrecht en Georgette Verkaemer
  29 augustus 1959-29 augustus 2009

  Photobucket
  Op 8 december 1935 werd in de Meierie van Desselgem André Lambrecht, zoon van Edmond Lambrecht en Leonie Den Dauw, als jongste van vier kinderen geboren. Alras verhuisden ze naar café “Au Paviljon”. André liep school in de “knechtenschool” van Desselgem. Na zijn 8ste studiejaar, op amper 14-jarige leeftijd trok hij met zijn fietsje naar weverij-ververij “De Verbrande Molen” in Deerlijk. Een jaartje later kon hij in het gebuurte gaan werken bij firma Debels op Spriete alwaar er betontegels, waterstenen, venstertabletten en sierschouwen werden gemaakt.

  Op 17-jarige leeftijd debuteerde Dreetje in het eerste elftal van Desselgem, als begenadigde rechtsbuiten, dribbelkont en razend snel. In 1953 mocht hij de eerste kampioenstitel meevieren.

  Hetzelfde jaar mocht hij voor 18 maanden zijn legerdienst vervullen in Siegen in Duitsland. In 1955 kon hij zijn plaats in het eerste elftal weer opnemen. Voetballen, biljarten en kaarten vulden zijn beperkte vrije tijd, want er werd nog gewerkt van maandagmorgen tot zaterdagavond.

  Op 20 mei 1937 werd op de Gentseweg van Desselgem Georgette Verkaemer geboren als derde van vier kinderen. Zij liep school tot haar tweede leerjaar op Spriete. Daarna verhuisde zij naar de “Plaetse” en na haar achtste leerjaar vertrok zij naar Ingelmunster, waar ze op internaat voor “naaister” leerde. Op het pensionaat at Georgette kilo’s schellekes salami, want al de rest van het eten lustte ze niet. En raar maar waar : nu zijn er waarschijnlijk geen dingen dat Georgette niet graag eet.

  Ondertussen waren haar ouders, Remietje Verkaemer en Margueritte Thooft, uitbaters geworden van café-feestzaal ’t Gemeentehuis op de plaatse van Desselgem. Remi was tevens fietsenhandelaar en verkoper van elektrische huishoudtoestellen. Op 18-jarige leeftijd studeerde Georgette af en werkte thuis als zelfstandig naaister.

  Op school maakte zij deel uit van het schoolkoor, waar ze dikwijls de solopartijen voor haar rekening mocht nemen. Als cafédochter kon ze ook aardig dansen. Menig jong mansvolk leerde dansen aan Georgette. Uitgaan was er niet bij, want dagelijks (weekdag-zondag) was zij te vinden aan haar “naaikraam” of achter den toog of in de feestzaal om op te dienen.

  Dreetje kwam met zijn vrienden (Berrie Lams, Dreetje Verhamme,…) regelmatig biljarten in café ’t Gemeentehuis en liet al vlug zijn oog vallen op de bevallige cafédochter. Geogette had het niet onmiddellijk door dat Dré verliefd was op haar, want ze werd voortdurend door hem geplaagd, zelfs zover dat Georgette zei : “Ik ga aan al de meisjes die ooit met jou op trekken vertellen welk een plaagstaart je bent”.

  Ooit trakteerde hij Georgette en meme Margriet met pralinen die hij uit de kast van Magriet had weggenomen. Maar meisjes plagen is liefde vragen en Georgette en André werden smoorverliefd en op 29 augustus 1959 trouwden zij op het stadhuis en in de kerk van Desselgem.

  De dag na hun huwelijk stond Georgette alweer paraat om de mensen te bedienen in ‘t café.
  Zij bleven een jaar bijwonen. Ondertussen was Andre in Harelbeke gaan werken bij dezelfde firma Debels, het West-Vlaams Tegelbedrijf, waar hij nu helemaal alleen de firma bevolkte.

  Op 5 juni 1960 werd Georgette en Andre de fiere ouders van een tweeling : Gery en Nadine. Daar zij twee maanden te vroeg waren geboren moesten zij nog voor een maand (Nadine : twee maanden) in de “couveuse” blijven. Bij de thuiskomst van Nadine werd ook verhuisd naar de nieuwe woonst in de Boudewijn I Laan.

  Dreetje bleef voetballen en in 1963 werd Desselgem voor de tweede keer kampioen, evenals in 1969. In de tweede helft van de jaren 60 werd het jeugdbestuur van KWSD opgericht en werd André de eerste jeugdtrainer van Desselgem, alwaar hij de miniemen en kadetten trainde. Hij speelde met zijn jonge bende kampioen. Samen met enkele handige harry’s van het jeugdbestuur werd de eerste voetbalkantine gebouwd en ingericht. Ook hier was Dreetje een van de drijvende krachten. André bleef actief spelen tot in 1973. Wekelijks speelden ze hun matchke met de studax, tot een armbreuk een eind maakte aan zijn voetbalcarrière. Ondertussen werd ook een wijkcomité opgericht en van 1960 tot in 1980 was André penningmeester en ‘duivel-doet-‘t-al” van de “Ballingse volksfeesten”, samen met Roger Vanoverschelde, Roger Lams, Noël Delchambre, Jef Vandorpe, Juul Harinck, Michel Coorevits, e.a.

  Georgette bleef thuis vrouwenkledij op maat naaien. Veel Desselgemse meisjes trouwden met een-door-Georgette-gemaakt trouwkleed. Ze was gekend voor haar degelijk maatwerk : kleedjes, mantels, deux-pièceskes,…
  Bij Georgette was het soms de zoeten inval : tantes, nonkels, meme marguéritte, neven en nichten, buren kwamen een babbeltje slaan met mekaar, terwijl Georgette dapper verdernaaide, want tijd verspillen was niet aan haar besteed. Toen er op zaterdag niet meer gewerkt werd, ging André gaan karweien bij familie en vrienden : menig vloeren en schouwen heeft hij geplaatst. Samen met en Jef Coussement en Michel Coorevits werd door toedoen van pastoor Martens de eerste chirokoer met betontegels aangelegd. Als beloning voor het vele zaterdagenwerk kregen zij elk een oud kerkstoeltje.

  In 1973 werd André ingelijfd als ploegbaas bij de gemeentewerklieden waar hij tevens als “putmaker” werd aangesteld. Honderden Desselgemnaars heeft hij in de 23 jaar dat hij aan de gemeente werkte ten grave gedragen. Het kerkhof en Desselgem moest er als een pareltje bij liggen. Het was nog de tijd dat de gemeentewerklieden alles op het dorp deden : riolen leggen, voetpaden leggen, grachten kuisen, hagen scheren, bomen snoeien, gebouwen onderhouden, grasperken en voetbalvelden maaien, bloemperken verzorgen. Samen met Jef Berlez, Julien Decostere, Dreetje Coussement en later Willy Mahieu vormde hij een hechte bende. Jaarlijks haalden zij tot 2 X toe nog het groot huisvuil op : een zwaar onderschatte karwei. Heel veel mensen konden op Dré rekenen voor een verzakt voetpad, een verstopte riolering, een kapot verkeerslicht, …
  Toen meester Jef in zijn klas in het derde leerjaar vroeg wie de burgemeester van Desselgem was, kreeg hij als antwoord : “Dreetje Lambrecht”.

  Dré verzorgde ook, bij wijze van hobby, de hoenders en duiven op de oude pastorij, waar nu de Mote gelegen is. Nu nog steeds verzorgt hij de kippen en vogels op school en bij Gery thuis.
  In 1976 trok Andre de minivoetbalschoenen aan en samen met meester Jef, meester Gaby, meester Dolf en meester Florent als doelman, vormden zij een bijna onoverwinnelijk vijftal. Dit hielden ze een zes jaar vol tot de knoken wat tegenspartelden.

  Reizen was niet echt aan hen besteed : tweemaal trokken ze voor 1 week naar de zee (Heist), naar hotel L’Avenir en 1 maal trokken ze met de KWB-KAV naar Lourdes. Nadine en Gery trokken jaarlijks mee op chirokamp en toen bleven ze liever thuis om enkele werkjes op te knappen. Uiteraard waren zij iedere keer aanwezig op de jaarlijkse chirobezoeksdag. Manternach was wel de uitschieter, waarbij Georgette ’s nachts geplaagd werd door egeltjes en overdag zelfs kennismaakte met een addertje, dat onverwachts uit een gras zijn kopje oprichtte.

  In 1985 stopte Georgette met naaien voor andere mensen en speelde zij kinderoppas voor haar kleinkinderen. Enkele jaren later was zij dagelijks te vinden in het verzorgingstehuis “De Zonne” te Waregem, waar mémé Margueritte verbleef. 10 jaar lang was zij vrijwillige medewerkster in “De Zonne”, waar ze hielp op verschillende feestjes, rolstoeluitstappen, pannenkoekenbak,… Menig bejaarde mensen beleefden aan Georgette en André een leuke namiddag, want voor een geintje waren zij altijd te vinden.

  In december ‘95 ging André met pensioen op 60-jarige leeftijd. Kaarten bij de Gilde-kaarters, enkele KWB-activiteiten, alle activiteiten bij OKRA en Ziekenzorg, wandelen en fietsen zijn zijn grootste bezigheden. Uiteraard weten Gert en Kasper zijn wekelijks bezoek op de voetbalwedstrijden te appreciëren.
  Na de wedstrijd neemt hij graag nog eens de wedstrijd met zijn twee mannelijke kleinkinderen door om enkele fases te analyseren. Het voetbalbeestje blijft in hem aanwezig.
  Georgette was 13 jaarlang de vaste “serveuse” bij de OKRA-activiteiten. De activiteiten van Ziekenzorg en tot voor enkele jaren van de KAV, woont ze telkens weer bij.
  Samen fietsen ze vaak naar de grot van Sint-Eloois-Vijve, bezoeken ze familie en kennissen in het ziekenhuis of bejaardenhuis.
  Een koffiekransje met familie en vrienden zijn vaak aan de orde. Iedere zaterdag of zondag brengen ze een bezoekje aan de kerk. Iedere zondagmiddag is het gezinsaperitief ten huize Lambrecht en op hoogdagen wordt getrakteerd met een lekker etentje. André en Georgette luisteren dan vol interesse naar de belevenissen van hun kinderen en kleinkinderen: Emely en Lieven, Melanie en Abdel, Gert en Noor, Friede en broer Kasper. Wij hopen dit nog vele jaren te mogen doen en hopen dat zij binnen enkele jaren de fiere overgrootouders mogen zijn van enkele schattige achterkleinkinderen. De kans zit er dik in, want Emely en Lieven gaan binnenkort trouwen: geen blabla, maar boem boem.
  Met dank aan Gery Lambrecht voor de tekst

  30-08-2009, 23:31 geschreven door Beverse Weetjes

  Reageer (0)

  Categorie:Desselgem
  28-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAREGEM: Monumentaal schilderij
  Vijfentwintig vierkante meter schilderdoek, 100 kilogram verf en heel wat inspiratie waren nodig om het schilderij "selfdiscovery" te creeeren, aldus Denis De Gloire, maker van het monumentale schilderij aangekocht door de firma Callens EMK klik hier uit de industrielaan in Waregem.

  Het schilderij meet maar liefst 7 op 3 meter en siert de 12 meter hoge muur in de burelen van bovengenoemd bedrijf. De installatie van het doek nam ongeveer 60 manuren in beslag en is dan ook ronduit indrukwekkend te noemen en moet één der grootste tableau's in Europa zijn meent de Waregemse "new dripper".

  28-08-2009, 22:18 geschreven door Beverse Weetjes

  Reageer (0)

  Categorie:Waregem
  27-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KORTRIJK: Open Monumentendag
  Open Monumentendag staat in heel Vlaanderen in het teken van zorg.

  In Kortrijk hebben we aandacht voor hospitalen, gasthuizen en welzijnsvoorzieningen. Maar ook de monumentenzorg zelf komt aan bod. De zorginstellingen zijn in Kortrijk altijd prominent aanwezig geweest. Eeuwenlang waren hospitalen verbonden aan kloosters, die in de eerste plaats de zielzorg op het oog hadden.
  In de negentiende eeuw ontstonden de eerste particuliere klinieken. In de 21e eeuw zijn verzorgingshuizen zakelijk gerunde bedrijven waar de leefbaarheid voorop staat. Toch vind men er sporen terug van een lange traditie.

  Het programma in een notedop:
  •Baggaertshof (Sint-Jansstraat 37)
  •Begijnhof (Begijnhofstraat z/n)
  •Erfgoedhuis - Berg van Barmhartigheid (OLVrouwestraat 45)
  •Kapel van de zusters van Sint-Niklaas (Voorstraat)
  •Onze-Lieve-Vrouwehospitaal (Budastraat 37)
  •Rust- en Verzorgingstehuis De Pottelberg (Pottelberg 1) – enkel namiddag
  •Rust- en Verzorgingstehuis H. Hart (Budastraat) - vanaf 12 uur
  •Voormalig medisch instituut Dokter Valcke (Sint-Amandslaan 26)

  Naast het thema zorg in letterlijke zin is er ook aandacht voor monumentenzorg:
  •Historische wandschilderijen in 'Het Steegerken' (Budastraat 25 ).
  •Groeningekaai 17: 19de eeuwse loodsen in restauratie.
  •Ook het Molen- en Bakkerijmuseum in Marke is open (Abdijmolenstraat)

  Nevenactiviteiten:
  •Stadswandeling 'Van Passantenhuizen en Hospitalen" Start om 14.30 uur aan het Streekbezoekerscentrum (Begijnhofpark)
  •Tentoonstelling "Grootjuffrouw Clementia Hiers" Een stukje lokale geloofsgeschiedenis door de ogen van een 19de eeuwse grootjuffrouw. Sint Annazaal Begijnhof
  •Tentoonstelling "September '44 - Kortrijk bevrijd" Beelden uit de periode van de bevrijding zijn samen met andere getuigenissen samengebracht.klik hier. Erfgoedhuis.
  •Tentoonstelling ‘Vrouwen van Vlaanderen' Laatste dag van de tentoonstelling! Museum Kortrijk 1302 - www.vrouwenvanvlaanderen.be
  •Secret Gardens Naast de creatie van 10 tijdelijke tuinen kan je ook de historische tuinen van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal, het Baggaertshof, het Broelmuseum en het voormalig instituut Van der Plancke (Groeningestraat 37) bezoeken.
  •Westkunstroute in het Vlasmuseum en Kortrijk 1302
  •Orgelbespeling om 17 uur in de Sint-Maartenskerk

  Alle monumenten zijn gratis toegankelijk van 10 tot 18 uur tenzij anders vermeld. Op alle locaties zijn er gidsen (niet over de middag). Het programma voor Zuid-West-Vlaanderen is gebundeld in een mooi uitgegeven brochure, die je op de gemeentelijke cultuurbalies kan opvragen. Een handige folder zal enkele dagen vooraf beschikbaar zijn.
  Of raadpleeg de website: www.erfgoedcelkortrijk.be 

  27-08-2009, 19:41 geschreven door Beverse Weetjes

  Reageer (0)

  Categorie:Andere
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAREGEM: Stief Desmet krijgt kunstopdracht voor nieuwe rotonde
   De nieuwe rotonde aan de Verbindingsweg-Zuiderlaan heeft momenteel een bescheiden aanblik, maar daar komt verandering in. Deze plaats is voor veel mensen de toegangspoort tot de stad en het middeneiland van de rotonde is uitermate geschikt om een kunstwerk op te plaatsen. De stad schakelde de Vlaamse Bouwmeester in om een kunstenaar aan te duiden voor een artistieke ingreep op deze rotonde. Na het doorlopen van een selectieprocedure viel de keuze uiteindelijk op de jonge Oost-Vlaamse kunstenaar Stief Desmet.

  Met de kunstcel van het team van de Vlaamse Bouwmeester werkte de stad een selectieprocedure uit. Een selectiecommissie - bestaande uit vertegenwoordigers van het stadsbestuur, een vertegenwoordiger van het Vlaams Agentschap Wegen & Verkeer, enkele professionele externe artistieke deskundigen en een artistiek adviseur van de Vlaamse Bouwmeester - werd aangesteld om een kunstenaar voor deze kunstopdracht aan te duiden.

  Een procedure werd uitgewerkt waarbij de leden van de selectiecommissie kunstenaars konden voordragen, dit in combinatie met de lancering van een open oproep. De commissie kwam dit voorjaar meermaals bijeen om de 34 bekomen kandidaturen te evalueren en gezamenlijk een shortlist op te maken van 3 kunstenaars die een artistiek basisvoorstel mochten uitwerken. Kunstenaars Stief Desmet, Renato Nicolodi en kunstenaarsduo Ivo Provoost & Simona Denicolai werden aangeduid om elk een basisontwerp te maken. De keuze viel uiteindelijk op het ontwerp van Stief Desmet. Veel geven we nog niet prijs van dit bijzonder kunstwerk, maar de kunstenaar liet zich inspireren door Waregemse voortuintjes en zag kabouters, paarden, herten, leeuwen,…

  Meer nieuws over het kunstwerk volgt later dit najaar, wordt aldus vervolgd… De realisatie van het kunstwerk is voorzien in januari 2010. Het stadsbestuur trekt voor het kunstwerk 50.000 euro uit.

  Wie al een voorsmaakje wil, moet zeker een kijkje komen nemen in Park Casier tijdens het familiefestival ‘De Kleinste Steeple’ op zaterdag 29 augustus. Stief Desmet is daar aanwezig en zal een zot kunstkwerk in mekaar puzzelen tijdens een kinderworkshop in samenwerking met BE-PART, platform voor actuele kunst.

  Stief Desmet werd in 1973 geboren in Deinze en studeerde in Gent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en aan het Sint-Lucasinstituut. Momenteel woont hij in Gent. Voor Waregem is hij geen onbekende meer, zo won hij in 2004 nog de Waregemse Gaverpijs. Het winnende werk ‘Roodkap’ werd geschonken aan onze stad en kan je bezichtigen in de Waregemse hoofdbibliotheek.

  27-08-2009, 00:00 geschreven door Beverse Weetjes

  Reageer (0)

  Categorie:Waregem
  25-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET VLAS IN FLANDERS TODAY
  Het door de Vlaamse Overheid ondersteunde tijdschrift Flanders Today bracht recent een uitgebreide bijdrage over het vlas en zijn erfgoed in Zuid-West-Vlaanderen.

  In de bijdrage is er vermelding van het Nationaal Vlasmuseum in Kortrijk en een kennismaking met de nieuwe conservator. Daarnaast wordt ingegaan op het bezoek dat recent door een delegatie van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie gebracht werd aan de vlasstreken in Normandië.

  Er wordt ook gepleit voor het behoud van vlasgebouwen. Flanders Today kan gratis besteld worden, maar is ook online beschikbaar in PDF-vorm. Voor wie het artikel over vlas wil lezen: er staat een link op de homepage van de VVIA-website klik hier  (onder de verwijzing naar het verslag van de recente trip naar Normandië).

  25-08-2009, 00:00 geschreven door Beverse Weetjes

  Reageer (0)

  20-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAREGEM: Unieke place-to-be tijdens Waregem Koerse Feesten

  Op zaterdag 29 en maandag 31 augustus opent Sjeval Blanc vzw een uniek gelegenheidscafé
   'The Nut Republic'
  in de vroegere kledijwinkel St-Jacques te Waregem.
  De centraal gelegen winkel St-Jacques wordt omgetoverd in een gezellig café waar pindanootjes,
  een oude toog en rode bretellen-dragende gelegenheidsuitbaters de hoofdrol zullen spelen.
  De opbrengsten zijn ten voordele van het project Jonge Starters.
  Ieder is van harte welkom.
  Meer weten over Sjeval Blanc vzw klik hier.

  20-08-2009, 21:28 geschreven door Beverse Weetjes

  Reageer (0)

  Categorie:Waregem
  19-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Desselgem: Animatie voor elke organisatie
  Photobucket
  Heel wat verenigingen en andere zijn soms op zoek naar animatie voor een feestje.
  Franky Vandenbulcke uit Desselgem kan de oplossing zijn.
  Een greep uit zijn aanbod:
  Franky’s keyboard show, Zorgeloos genieten, Franky’s alles-in-1 show, Kinderkaraoke en fuif, Karaoke show, Franky’s meezing show....
  Meer weten, bekijk de website van Franky klik hier.
  Een permanente link is te vinden in de linker marge

  19-08-2009, 19:31 geschreven door Beverse Weetjes

  Reageer (0)

  Categorie:Desselgem
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAREGEM: Beaulieu slikt recordverlies
  'Textielgroep Beaulieu heeft het voorbije boekjaar een groepsverlies, inclusief herstructureringskosten, van 154,6 miljoen euro geleden. De omzet daalde met 7,2 pct tot 1,39 miljard, zo schrijft De Standaard maandag. De krant merkt op dat de sfeer op Waregem Koerse, waar binnenkort opnieuw de elite van Zuidwest-Vlaanderen present tekent, hierdoor wel eens bedrukt kan zijn. Het hoofdkantoor van Beaulieu International kijkt uit op de hippodroom.'

  Meer weten klik hier.

  19-08-2009, 17:36 geschreven door Beverse Weetjes

  Reageer (0)

  Categorie:Waregem
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waregem: Na-Weetjes over de De V-Route
  Op deze klassieke, laatste én dit jaar tevens ook veruit warmste congé-dag kwamen maar liefst 206 fietsende mensen de heet-stralende zomerzon begroeten!
  Het was zowaar té warm om te fietsen en zéker op dit heuvelachtig parcours…Maar toch liever zo dan nattigheid op ons hoofd ! We konden na de 25 km lange fietstocht alwéér proeven van de heerlijke pita Creuset van en door ’t Creusetje uit Beveren-Leie. Lekker…

  De hoofdprijzen, via een tombola-lot, gingen dit jaar naar:
  1. Hanne Rigolle uit St-Baafs-Vijve (damesfiets geschonken door Fietsen Luc Sport)
  2. Jules Godefroid uit Waregem (herenfiets geschonken door Rijwielen Rudy)
  3. Marleen Callens uit Waregem (GSM-toestel vanwege auto-onderdelen JVC uit Bev-Leie)
  4. Marc Dewaele uit Desselgem (badhanddoekenset vanwege keurhespen JTB-Patrick Terrijn uit Bev-Leie)

  De 20 winnaars van de vrije halte-opdrachten werden later persoonlijk verwittigd en ook bekend gemaakt via de website ! Elk van hen kreeg een prijzenpakket met oa. een fles wijn (Verzekeringen Rysman), een Gouden Gids cd-rom van Belgacom én een stadsaandenken (Stad Waregem). De top 3 kreeg nog een extra ”HAPPY”-prijs in de vorm van een gratis tennis-, squash- , spinning- of saunabeurt voor 2 personen !
  Hier de top 3:
  1. Stijn Biebuyck uit Desselgem met 611 punten
  2. Adelheid Missiaen uit Waregem met 485 punten
  3. Hilde Debaere uit Deerlijk met 481 punten
  En zo was alweer …..Everybody Happy in de Happy !

  Het 20-letterwoord was “KRUISWOORDRAADSELTJE”.

  19-08-2009, 17:27 geschreven door Beverse Weetjes

  Reageer (0)

  Categorie:Waregem
  18-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAREGEM: Vredeswensen kinderen beloond
  Tijdens Waregem Kinderstad op zondag 26 april laatstleden konden alle kinderen vredeswensen en tekeningen maken in de Vlinderhut op de Hippodroom.

  Uiteindelijk heeft een jury 10 kinderen bekroond omwille van hun creaties en wensen. Zij winnen dan ook allemaal een leuke prijs. Deze prijs zal aan alle kinderen overhandigd worden tijdens de Waregem Koersefeesten op het multicultureel festival Mabatobato (zondag 30 augustus).

  Om 16.00u. worden alle kinderen verwacht aan de stand van vzw Zinloos Geweld. Deze stand staat op het hoofdplein in park Baron Casier.

  Daar zullen zij elk hun prijzenpakket ontvangen: De “ik ben een geweldige zak!”-zak, een setje met mooie vlinderpostkaarten en een mooie sticker.

  De winnende kinderwensen zijn van de hand van Eefje Van Biervliet, Kiara Biebuyck, Marie De Graeve, Lisa Fraeye, Tibo Messiaen, Genzeb Decuypere, Aaron Van Daele, Rosan Catteeuw, Kimberley Rogge en Thomas Decock.

  18-08-2009, 19:40 geschreven door Beverse Weetjes

  Reageer (0)

  Categorie:Waregem
  14-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZWEVEGEM: Mekka van het bier
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor de negende keer mag Zwevegem zich het mekka van het bier noemen. Meer dan 30 bekende en minder bekende brouwerijen uit binnen- en buitenland stellen er het beste uit hun gamma voor. Deze zijn goed voor meer dan 130 verschillende bieren. Geniet er ook van!!!
  Er zijn tevens live optredens van o.a. Salweno, De Kemels of Franky's Keyboard Show.
  Voor kinderen is er een heus kinderdorp.

  Wanneer en waar
  Op vrijdag 14 augustus vanaf 15u00 en zaterdag 15 augustus vanaf 11u00 op het Theophiel Toyeplein Zwevegem
  Voor meer info klik hier.

  14-08-2009, 12:20 geschreven door Beverse Weetjes

  Reageer (0)

  Categorie:Andere
  13-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAREGEM: ZOTte pret op de Kleinste Steeple

  Dit jaar is de Kleinste Steeple gewoonweg ZOT!
  Zotte Zulma's en zeverende zebra's lijken doodgewoon.
  Op zaterdag 29 augustus komen de zotste dingen afgezakt naar park Baron Casier.
  Kom zeker af naar deze spetterende en zotte namiddag.


  13.30u.: Afspraak in Park Baron Casier

  Dat er op de wereld heel wat zotte zulma's en zeverende zebra's rondlopen, wisten we al. Maar tot onze grote verbazing komen de meeste ervan op zaterdag 29 augustus naar Park Baron Casier afgezakt! De Kleinste Steeple 2009 is dit jaar namelijk ZOT! Met onder andere gekke kapsels, flaterende metselaars, een troep kwetterende vogels, canadees-russische acrobaten, een aan de griep ontsnapte stille Mexicaan, prottende potten en een man die doet alsof hij zingt terwijl hij kegeltjes de lucht in smijt (of was het omgekeerd?).

  Een superzot familiefestival voor groot, klein en zelfs voor die mensen met blauwe haren en rode pukkels op de neus! Ook dit jaar weer met super de luxe picknick weide waar je vanaf 12 uur een zelf meegebrachte maaltijd of een vooraf bestelde picknick* resoluut naar binnen kan werken. Vanaf 13u30 draaien tal van vrijwilligers en verenigingen zich voor de gelegenheid helemaal tureluur om een spetter van een activiteit op poten te zetten en plooien een aantal vreemde zotten zich in duizend bochten om je te laten lachen.

  Met super de luxe picknick weide vanaf 12.00u.

  Om te weten wie de vreemde zotten van dienst zijn: klik hier.

  13-08-2009, 23:18 geschreven door Beverse Weetjes

  Reageer (0)

  Categorie:Waregem
  Welkom op mijn blog!
  Linken naar...
 • Kuurne-Brussel-Kuurne

 • Archief per week
 • 19/09-25/09 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2016
 • 07/12-13/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 11/11-17/11 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 29/10-04/11 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 17/09-23/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 27/08-02/09 2012
 • 30/07-05/08 2012
 • 23/07-29/07 2012
 • 16/07-22/07 2012
 • 09/07-15/07 2012
 • 02/07-08/07 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 20/02-26/02 2012
 • 13/02-19/02 2012
 • 06/02-12/02 2012
 • 30/01-05/02 2012
 • 16/01-22/01 2012
 • 09/01-15/01 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 26/12-01/01 2012
 • 12/12-18/12 2011
 • 05/12-11/12 2011
 • 28/11-04/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 12/09-18/09 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 11/07-17/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 09/05-15/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 25/04-01/05 2011
 • 18/04-24/04 2011
 • 04/04-10/04 2011
 • 28/03-03/04 2011
 • 21/03-27/03 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 28/02-06/03 2011
 • 21/02-27/02 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 07/02-13/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 17/01-23/01 2011
 • 10/01-16/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 06/12-12/12 2010
 • 29/11-05/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 15/11-21/11 2010
 • 08/11-14/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 13/09-19/09 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 09/08-15/08 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 05/07-11/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 31/05-06/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 19/04-25/04 2010
 • 12/04-18/04 2010
 • 05/04-11/04 2010
 • 29/03-04/04 2010
 • 22/03-28/03 2010
 • 15/03-21/03 2010
 • 08/03-14/03 2010
 • 01/03-07/03 2010
 • 22/02-28/02 2010
 • 15/02-21/02 2010
 • 08/02-14/02 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 25/01-31/01 2010
 • 18/01-24/01 2010
 • 11/01-17/01 2010
 • 04/01-10/01 2010
 • 28/12-03/01 2010
 • 21/12-27/12 2009
 • 14/12-20/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 30/11-06/12 2009
 • 23/11-29/11 2009
 • 16/11-22/11 2009
 • 09/11-15/11 2009
 • 02/11-08/11 2009
 • 26/10-01/11 2009
 • 19/10-25/10 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 05/10-11/10 2009
 • 28/09-04/10 2009
 • 21/09-27/09 2009
 • 14/09-20/09 2009
 • 07/09-13/09 2009
 • 31/08-06/09 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 17/08-23/08 2009
 • 10/08-16/08 2009
 • 03/08-09/08 2009
 • 27/07-02/08 2009
 • 20/07-26/07 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 22/06-28/06 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 04/05-10/05 2009
 • 27/04-03/05 2009
 • 20/04-26/04 2009
 • 13/04-19/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 16/03-22/03 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 20/10-26/10 2008
 • 13/10-19/10 2008
 • 06/10-12/10 2008
 • 29/09-05/10 2008
 • 22/09-28/09 2008
 • 15/09-21/09 2008
 • 08/09-14/09 2008
 • 01/09-07/09 2008
 • 25/08-31/08 2008
 • 18/08-24/08 2008
 • 11/08-17/08 2008
 • 04/08-10/08 2008
 • 28/07-03/08 2008
 • 14/07-20/07 2008
 • 07/07-13/07 2008
 • 30/06-06/07 2008
 • 23/06-29/06 2008
 • 16/06-22/06 2008
 • 09/06-15/06 2008
 • 02/06-08/06 2008
 • 26/05-01/06 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 12/05-18/05 2008
 • 05/05-11/05 2008
 • 28/04-04/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 07/04-13/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 24/03-30/03 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 10/03-16/03 2008
 • 03/03-09/03 2008
 • 25/02-02/03 2008
 • 18/02-24/02 2008
 • 11/02-17/02 2008
 • 04/02-10/02 2008
 • 28/01-03/02 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 03/12-09/12 2007
 • 26/11-02/12 2007
 • 19/11-25/11 2007
 • 12/11-18/11 2007
 • 05/11-11/11 2007
 • 29/10-04/11 2007
 • 22/10-28/10 2007
 • 15/10-21/10 2007
 • 08/10-14/10 2007
 • 01/10-07/10 2007
 • 24/09-30/09 2007
 • 17/09-23/09 2007
 • 10/09-16/09 2007
 • 03/09-09/09 2007
 • 27/08-02/09 2007
 • 20/08-26/08 2007
 • 13/08-19/08 2007
 • 06/08-12/08 2007
 • 30/07-05/08 2007
 • 16/07-22/07 2007
 • 09/07-15/07 2007
 • 02/07-08/07 2007
 • 18/06-24/06 2007
 • 11/06-17/06 2007
 • 04/06-10/06 2007
 • 28/05-03/06 2007
 • 21/05-27/05 2007
 • 14/05-20/05 2007
 • 07/05-13/05 2007
 • 30/04-06/05 2007
 • 23/04-29/04 2007
 • 16/04-22/04 2007
 • 09/04-15/04 2007
 • 02/04-08/04 2007
 • 26/03-01/04 2007
 • 19/03-25/03 2007
 • 12/03-18/03 2007
 • 05/03-11/03 2007
 • 26/02-04/03 2007
 • 19/02-25/02 2007
 • 12/02-18/02 2007
 • 05/02-11/02 2007
 • 29/01-04/02 2007
 • 22/01-28/01 2007
 • 15/01-21/01 2007
 • 14/05-20/05 1973
 • 28/11-04/12 -0001

  Inhoud blog
 • DESSELGEM: Opbrengst wandelen voor OIGO
 • DESSELGEM: Wandelen voor OGIO
 • DESSELGEM: Vierde leerjaar wint meet en greet met schepencollege
 • WAREGEM: Joggingclub Waregem organiseert 5de St Bernardusloop
 • Eerste editie Week van de Korte Keten.
 • KUURNE: Koning Filip op herdenkingsplechtigheid Leieslag
 • WAREGEM: Initiatief Waregem schenkt cheque aan ziekenhuisclowns
 • WAREGEM: Ouderraad Biest-Jager schenkt 10 Ipads aan de kleuterklassen !
 • VICHTE: Junior Journalist 2016
 • DESSELGEM: Opbrengst tweede Valentijnsloop ten voordele van Oigo
 • DESSELGEM: Comedy Brunch KWB
 • Tweede Valentijnsloop t.v.v. oigo
 • De Zingende Sterren zoeken nieuwe actrices en acteurs
 • Femma Desselgem
 • Nieuw heemkundig jaarboek Wielsbeke
 • Nieuw heemkundig jaarboek Wielsbeke
 • WIELSBEKE: Authentiek glasraam hersteld op aandringen heemkring
 • KUURNE: Herdenking Leieslag
 • Pop-up winkel Aardbeien Van Overbeke
 • Willy Naessens
 • WAREGEM: Vlaams minister Hilde Crevits legt eerste steen voor passiefbouw O.L.V.-Hemelvaartinstituut
 • WAREGEM: Initiatief Waregem steunt ziekenhuisclowns
 • Kuurne: Ezelskerstmarkt
 • DESSELGEM: Wielertoeristen starten mountenbikeseizoen
 • DESSELGEM: KWB roept op 'Ieder kind een sint'
 • KUURNE:Negende editie Jobrock
 • NIEUWENHOVE: Toneelgezelschap Nut en Vermaak brengt 'De eerste viool'
 • WAREGEM: Start ontmoetingsgroep voor mantelzorgers
 • DESSELGEM: Onderscheidingen voor verdienstelijk bestuursleden Gezinsbond.
 • DESSELGEM: Grote Prijs Memorial Briek Schotte
 • WAREGEM: Vrijwilligers gezocht 'Kom op tegen Kanker'
 • WAREGEM: City mountainbike
 • ZWEVEGEM: Dorp van de Ronde
 • DESSELGEM: Derde editie wandelen voor OGIO
 • HARELBEKE: Zomerzoektocht
 • DESSELGEM: Opbrengst 11de wortelkaarting
 • SINT-ELOOIS-VIJVE:Wonen aan de Leie
 • WAREGEM:Leiedal lanceert verkoop Groenbek
 • KUURNE: Job*Rock 2014
 • WAREGEM: West-Vlaanderen blijft bewegen
 • WAREGEM: Ervaringsgerichte Freinetschool
 • DESSELGEM: 95 jaar Straete Kermis
 • WAREGEM: Opbrengst eetfestijn geschonken aan Zonneburcht
 • DESSELGEM: Comedy Brunch met Walter Baele
 • DESSELGEM/SINT-ELOOIS-VIJVE: Opening Schoondalbos
 • WAREGEM: Kirsten De Laender heeft nominatie op zak
 • KORTRIJK: Doorgedreven onco-chirurgische behandeling in de strijd tegen buikvlieskanker
 • DESSELGEM: Straete Kermis
 • DESSELGEM: Kermis in Desselgem
 • DESSELGEM: Wandelen voor Ogio

  Blog als favoriet !

  ***  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!