Zoeken in blog

Ritme in een foto als vorm van herhaling, van wederkerend patroon ....

Een rij bomen, bogen, soldaten tijdens een parade enz...

Foto

Het ritme kan ook een accent krijgen door een afwijking in het patroon zodat de foto niet te eentonig wordt.

Foto

Met een ritmische herhalinge kan men het ganse beeld vullen of een gedeelte van de foto.

Foto

Ook in de natuur is Ritme & Structuur te vinden.

Foto
Foto

Met structuurfotografie kan je ook mooie abstracten creëren.

Fotografe : thuis

Foto

Voorbeeld van ritme in de architectuur, gebruikmakend van de hoogte en de lijnen laten vertrekken uit de hoeken

Foto
RITME & STRUCTUUR in de FOTOGRAFIE

Besprekingen foto's met ritme en/of structuur
03-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Riet met fragment jukebox
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Als dit niet vol ritmische herhalingen zit, dan weet ik het niet meer. Heel goed gezien. Je vroeg me om te raden wat het is. Ik dacht daarbij aan de puzzelboekjes waar de antwoorden achterin staan. Jouw mail was gelukkig ook zo een puzzelboekje, anders had ik het echt niet geweten. Je hebt de lijnen fraai schuin geplaatst. Het enige wat ik nog een beetje mis, is iets om het meer uitdagend te maken: bijvoorbeeld  een speciale lichtval of een aandachtstrekker op een sterk punt.  Zo blijft er altijd wel iets te wensen over.  Al met al ben je helemaal klaar om verder te gaan met de volgende reeks:  Dieptewerking o.l.v. Cijbra.  Proficiat en ik wens je daarbij heel veel succes toe!
Dushi

03-10-2011 om 19:37 geschreven door Marsje


02-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Henri met soeplepels
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De foto die je instuurt, voldoet helemaal aan de opdracht. Ik zie een keurige ritmische herhaling van lepels die op een rij gelegd zijn. Ook de belichting is netjes in orde. Toch wil ik de gelegenheid aangrijpen om een enkele tip mee te geven. Niet schrikkken, want het zijn er wel enkele.
Allereerst zie ik onder en boven een half afgesneden lepel. Als je zelf voorwerpen bijeenbrengt, is dat niet nodig en ook niet echt mooi.  Als tweede zie ik dat je scherpstelpunt ligt op de rechterzijde van de tweede hele lepel.  Als het de bedoeling was om alles scherp in beeld te brengen, had je beter meer naar het midden scherp kunnen stellen. Ik weet niet of je een statief gebruikt hebt (dit soort zaken zag in graag in de toelichting op de foto). Indien wel, dan graag een lagere ISO, indien niet, dan graag een veiliger sluitertijd van de nu gebruikte 1/20ste seconde. Als derde mis ik wat je geleerd hebt in de eerste serie lessen bij Cijbra. De compositie is niet erg sterk. Als vierde: als je toch lepels bijeen brengt, zou een minder slordig patroon (de afstand tussen de lepels varieert nogal) de foto beslist ten goede komen. Kom ik terug op mijn beginopmerking: een foto die zonder meer aan de opdracht voldoet, maar met de puntjes op de i, kan het duidelijk meer worden dan een voldoende. Vrees hoef je niet te hebben, want bijten doe ik niet, wel een beetje blaffen als ik mogelijkheden zie tot verbetering.
Voor de volgende keer mag je iets uit gaan zoeken met een deur als hoofdonderwerp.
Dushi

02-10-2011 om 03:03 geschreven door Marsje


29-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean-Luc met derailleur
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Mensen met “geknoei” zijn hier aan het goede adres, want ik kan een creatieve benadering zeer waarderen. De opname van de tandwielen van een versnelling is een mooi voorbeeld van ritmische herhalingen. Je schrijft dat je allerlei instellingen hebt uitgeprobeerd, maar ik weet niet of je ook een statief hebt gebruikt. Gezien de ISO-waarde van 400 vermoed ik dat je de foto uit de losse hand hebt gemaakt.  Is het je niet opgevallen dat de foto op alle punten onscherp is?Je werkt kennelijk met Photoshop CS5. Bekijk je opname maar eens op 100%! De onscherpte kan komen door een tweetal redenen. Allereerst is het een goed uitgangspunt om een sluitertijd te nemen die minimaal hetzelfde getal heeft als het aantal milimeters van de lens. Aangezien je gewerkt hebt met een 300mm, bij de Canon 400D wordt dat effektief 487mm, was een sluitertijd van 1/300ste of liever nog 1/500ste seconde geschikter geweest. Natuurlijk in dit geval vanaf statief, omdat de ISO-waarde dat veel hoger zou komen te liggen. Een tweede reden zou kunnen zijn, maar dit is een vermoeden omdat de exif-gegevens dit hier niet laten zien, dat je je dicht bij je onderwerp hebt gestaan. Het belangrijkste is dat je met deze foto hebt laten zien “een goed oog” te hebben. Ook de eenheid van tint spreekt me aan, alhoewel er wel een neiging is naar een blauw accent. De technisch zwakke punten zijn eenvoudig te vebeteren.
Voor de volgende keer graag een opname binnenshuis. Je mag zelf voorwerpen bij elkaar zetten als je dat wil. Geen flits aub.
Dushi

29-09-2011 om 03:56 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dina met wasknijpers
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Alle begin is moeilijk, Dina. Eerst de code vergeten, en vervolgens een foutieve code. Maar niet getreurd, want alles zal reg kom. Van harte welkom. Ik ben net terug van vakantie en moet weer van computer wisselen, want onderweg heb ik niet meer dan een mini bij me.
De wasknijpers heb je in een keurig ritmische herhaling bij elkaar gelegd. Conform wat je geleerd hebt in de vorige serie niet precies in het midden, maar uitstekend gebruik gemaakt van een sterk punt in het beeld. Als kers op de taart een enkele wasknijper die het ritme doorbreekt. Heel creatief gedaan. Ook de belichting en andere instellingen zijn prima in orde. Een foto die daarmee geheel voldoet aan de eisen van deze reeks.
Voor de volgende keer mag je iets zoeken met een gebouw.
Dushi

29-09-2011 om 03:13 geschreven door Marsje


25-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Riet met boomstam
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Alhoewel ik de versie in zwart-wit heel gedurfd vind, houd ik het bij de eerste inzending. Het prachtige kleurenspel daarin sprak me onmiddellijk aan. R&S in de vrije natuur is over het algemeen niet zo gemakkelijk, maar je hebt een goede weg gekozen doorje te beperken tot een detail. Ookdaar laat de natuur hoogst zelden regelmatige ritmische herhalingen zien, maar struktuur zit er zeker in de opname die je toont. Die struktuur krijgt een extra accent door de afwisseling van licht en donker en de verschillende, deels terugkerende, kleuren.  Je laat in deze serie zien dat je in rap tempo op weg bent naar steeds boeiender foto’s. Voor de volgende en laatste opdracht laat ik je vrij in de keuze van het onderwerp. Ik ben heel benieuwd waarmee je me gaat verrassen.
Dushi

25-09-2011 om 17:18 geschreven door Marsje


19-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pampus met palmblad
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Welkom bij de tweede serie lessen, Pampus. Omdat ik graag zie dat mensen zo bewust en doordacht mogelijk een foto maken, verdient het inderdaad aanbeveling zo goed mogelijk gebruik maken van de technische mogelijkheden van de camera.  De ene camera is daar wat uitgebreider is dan de andere. Automatische instellingen geven in bijna alle gevallen goed belichte foto’s,  maar als je eenmaal ontdekt hebt dat er meer is, zul  je weinig meer werken met de stand P of Auto.
Dat dit alles allerminst wil zeggen dat er bij die stand geen goede foto’s te maken zouden zijn, laat je zien met deze fraaie foto van een palmblad (ik woon in de tropen, dus de palm is voor mij heel herkenbaar) vol lijnen in een ritmische herhaling.  Dat je gebruik maakt van het geleerde bij de eerste serie van Cijbra, is heel goed, want de gulden regel is een uitstekend uitgangspunt om gebruikte maken van sterke punten. Veel camera’s geven zelfs de mogelijkheid dit door middel van draden in het zoekerbeeld te vergemakkelijken. Nog een kleine tip bij deze foto: draai de foto eens zo, dat je sterke punt niet rechtsboven ligt, maar linksonder. Mij bevalt dat minstens zo goed.
De volgende keer graag een foto van minstens drie voorwerpen binnenshuis die je zodanig fotografeert dat een aantrekkelijke ritmische herhaling te zien is. Je weet dat je niet mag flitsen in deze serie, dus dat is meteen een mooie uitdaging om je toestel verder te verkennen.
Dushi

19-09-2011 om 06:09 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glitter met wastrommel
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Welkom bij de tweede serie, Glitter. De ingestuurde foto laat zien dat R&S weinig geheimen voor jekent. Het is een uitermate geslaagde foto voor deze serie.  Zowel ritme als een grote struktuur zijn duidelijk zichtbaar aanwezig. Daar heb ik weinig aan toe te voegen. Daarom slechts een enkele kleine opmerking los van R&S. Net buiten het midden laat de trommel een felle witte plek zien. Omdat je werkt met het de laatste versie van Photoshop, veronderstel ik dat je om kunt gaan met clipping en het corrigeren daarvan. De tweede opmerking is het gebruik van de bijzonder hoge ISO-waarde (3200).  Niet dat de foto een storende ruis laat zien, maar omdat je zelf aangeeft gebruik te hebben gemaakt van statief, was een nog langzamer sluitertijd heel goed mogelijk geweest. Dit verbaasde me enigszins, omdat je heel gedegen gewerkt hebt met handmatige instellingen.
Voor de volgende keer graag drie of meer voorwerpen binnenshuis (geen flits) bijeen gebracht in een ritmische herhaling.
Dushi

19-09-2011 om 06:02 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Henri met constructie
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Allereerst welkom bij de tweede serie, Henri. Omdat ik momenteel op vakantie ben en iedere dag onderweg met een mini laptop, ben ik wat beperkt in demogelijkheden.
Je eerste inzending is er een met een heel mooie dieptewerking. Voor deze serie is dat niet nodig. Je keuze voor diafragma is veel gebruikt bij ervaren fotografen. Als de sluitertijd het had toegelaten, had de lensopening nog wel wat verder dicht gemogen dan de gebruikte f/8 om een groter deel van de constructie scherp in beeld te brengen, hetgeen voor R&S gunstig is.
Behalve aan je diafragmavoorkeur, kan ik ook aan het gebruikte scherpstelpunt zien dat je heel bewust bezig bent. Samen met je eigen terechte observatie dat fotograferen vooral een kwestie is van kijken, toont dit aan dat je goed bezig bent. De foto laat niet alleen een prima ritmische herhaling zien, maar door het standpunt ook nog eens de nodige strukturele elementen. Dit alles kan me heel goed bekoren.
Voor de volgende keer graag een foto van minstens drie voorwerpen die je binnenshuis (zonder flits) in een aantrekkelijk geheel bij elkaar zet met een accent op ritmische herhalingen.
Dushi

19-09-2011 om 05:59 geschreven door Marsje


03-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Riet met ramen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Deze serie heet Ritme & Struktuur. In de meeste gevallen zie ik foto’s waar men het accent probeert te leggen op ritmische herhalingen. Ik stimuleer dat ook, omdat iets als Struktuur veel lastiger te omschrijven is. Maar in deze foto zit overduidelijk een sterke struktuur, terwijl ritmsiche herhalingen nauwelijks aanwezig zijn. Met een foto als deze ga ik onmiddellijk “stoeien” met de compositie. Hoe ik echter ook draai of crop, telkens kom ik terug op jouw inbreng. Dat bevestigt ook mijn eerste indruk: een heel fraai uitgebalanceerde foto die me zonder meer kan bekoren.
Technisch merk ik dat je (diafragmavoorkeuze) heel bewust hebt gekozen voor een lensopening van f/8, iets waar ik me helemaal ik kan vinden, ook gelet op de sluitertijd die dit meebrengt. Het enige dat me een beetje verbaast, is het feit dat je geen belichtingscorrectie hebt gebruikt. Gewoonlijk levert een foto tegen ramen waar licht doorheen schijnt, donkerder raambalken op. Over dit belichting wil ik graag (privé) wat meer weten. Hoe dan ook, de foto is goed belicht en een pluim waard.
Voor de volgende keer (je hoeft niet te wachten tot ik terug ben van vakantie, al kan de beoordeling mogelijk langer op zich laten wachten) graag iets uit de vrije natuur, zonder opmerkelijke door mensenhanden gemaakte elementen.
Dushi

03-09-2011 om 16:44 geschreven door Marsje


28-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erlaf met paaltjes

Welkom bij deze tweede reeks Erlaf. Het is heel fijn dat je enge toelichting geeft op de keuzes die je gemaakt hebt. De keuze van je onderwerp is niet zeker niet de gemakkelijkste, omdat je behalve de paaltjes ook een reeks planten en een hoop mulch in beeld brengt. Probeer je zoveel mogelijk te beperken tot je hoofonderwerp. Dat resulteert vaak in een aantrekkelijker foto. Door de veelheid komt de ritmsiche herhaling van de paaltjes er minder sterk uit. Ik heb ze overigens een beetje rechter gezet. Volgende keer even op letten aub.
Technisch heb je b ewust gekozen voor een sterk dichtgeknepen diafragma. Zelf doe ik dat vrijwel nooit, maar ieder zijn voorkeur. Het nadeel is weld at je uitkomt op een vrij hoog ISO van 800 en tevens een sluitertijd met 1/50ste seconde die redelijk traag uitkomt. Het alternatief zou zijn om te proberen met name scherp te stellen op het tweede paaltje. Probeer dat maar eens uit en kijk of het verlies aan scherptediepte storend wordt naar jouw mening.
Voor  de volgende keer graag minstens vier voorwerpen binnenshuis, maar zonder flits, in een ritmische herhaling bijeenbrengen en zo aantrekkelijk mogelijk in beeld brengen.
Dushi





28-08-2011 om 20:56 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Riet met stenen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Je hebt dit keer twee delen van een steen bijeen gebracht in een aantrekkelijke compositie. Het aantal van slechts twee stenen is echter te weinig om hiermee een ritmische herhaling in beeld te brengen. Wel zie ik in de stenen zelf een fraaie opeenvolging van lijnen, waardoor er, op een andere manier dan gevraagd, toch een aantrekkelijk ritme ontstaat.
Wat de scherptediepte betreft wil je twee dingen combineren die zich minder gemakkelijk laten verenigen: om de stenen van voor tot achter scherp te krijgen, zou je een dichtere lensopening moeten gebruiken. Minder tele kan in dit geval ook helpen. Beide “oplossingen” geven echter tevens een scherpere achtergrond. In een situatie als deze kun je proberen de afstand tot de stenen zo klein mogelijk te maken met de gekozen brandpuntafstand en tegelijkertijd de afstand tot de achtergrond juist zo groot mogelijk. Overigens heb je een heel rustige achtergrond gekozen, wat ruimte laat aan een kleiner diafragma en tevens bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van deze foto.
Voor de volgende keer graag iets met ramen.
Dushi

28-08-2011 om 18:59 geschreven door Marsje


22-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Riet met elektriciteitspalen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dag Riet,
Welkom bij de tweede serie lessen. Ik begin met enkele vragen, want ik wil graag dat mensen hun toestel goed kennen en zo bewust mogelijk foto’s maken. Zo wil ik graag weten waarom je het diafragma dichtgeknepen hebt tot f/22. Omdat je werkt met diafragmavoorkeur, moet dit welhaast bewust gebeurd zijn. Misschien ligt het aan mijn ogen, maar op mijn scherm oogt de foto niet gestoken scherp. Heb je daar een verklaring voor?
Ik stel dit soort vragen ook, omdat ik mensen niet afhankelijk wil maken van mijn (eveneens beperkte) zienswijze.
Kijkend naar ritmische herhalingen, vind ik dat je een heel zorgvuldig standpunt hebt uitgekozen en goed gebruik hebt gemaakt van wat je geleerd hebt in de vorige serie lessen.. Hierdoor staat de linkerrij palen precies achter elkaar, teeriwjl de rechter rij een aantrekkelijk verloop laat zien van groter naar kleiner.  Ook de dunne streep graas als ondergrond geeft de foto iets extra’s. Klein detail: een foto wordt voor mij niet aantrekkelijker door er nadrukkelijk je naam in te schrijven. Ik weet toch wel van wie de foto is, en voor copyright heeft het geen enkele zin. Maar als binnenkomer alles bijeen een geslaagde opname.
Voor de volgende keer wil ik graag een foto binnenshuis (geen flits) waarbij je zelf enkele voorwerpen bij elkaar brengt in een ritmische herhaling.. En vergeet niet een toelichting te geven op de gebruikte instellingen van je camera en de keuze van je standpunt.
Dushi

22-08-2011 om 23:44 geschreven door Marsje


06-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moniekje met zilveren potjes
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Een zorgvuldig gecomponeerde en heel mooie foto die je hier laat zien. Goede compositie, fraaie kleurbalans, aantrekkelijke verhouding tussen het koelere zilver en de warme tinten van de ballen en achtergrond. Voor deze serie zie ik een keurige herhaling met het scherptepunt in de middelste glanzende bal waar je de ruimte achter je, inclusief jezelf, weerspiegeld ziet. De achtergrond laat eveneens een regelmatige repeterende struktuur zien. Kortom, niets op aan te merken. Integendeel, een foto om trots op te zijn. Er is dus geen enkele reden om in je schulp te kruipen. Laat je juist inspireren door inzendingen waar jij van geniet, want hier laat je zien dat je zonder meer op de goede weg bent.
Voor de volgende keer graag iets van steen en/of glas  uit het stadsbeeld, maar geen beelden aub.
Dushi

06-06-2011 om 20:32 geschreven door Marsje


28-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10-us met bloemenperk
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het is fijn om te merken dat je druk bezig bent met de fotografie. Plezier in de hobby is wel het allerbelangrijkste. Je bent niet de enige die wat moeite heeft met de titel van deze serie: ritme en struktuur. Struktuur betekent voor mij een aantal krachtige lijnen in het beeld. Dat komt al snel dicht in de buurt van een goede compositie. Bovendien is het lastig definieerbaar. Vandaar dat ik meer nadruk leg op aantrekkelijke ritmische herhalingen in het beeld. In de hier gepresenteerde foto zie ik beide elementen. De ritmische herhaling vooral in het ronde bloemperk bovenin, maar de combinatie met het perk vooraan levert ook een goede struktuur op.
Nog niet zo lang geleden was het een proeve van bekwaamheid om manueel de belichting van een foto te bepalen. Voor mij is dat geen noodzaak. Het is het resultaat dat telt en als de camera daarbij een hulp kan zijn, is dat naar mijn mening geen probleem. Zelf werk ik veel met voorkeur voor de lensopening en laat de camera nagenoeg de rest van het werk doen. Ik zorg wel voor belichtingscorrectie bij tegenlicht en dergelijke. Ik gun iedereen zijn voorkeur van werken, dus ook manueel indien gewenst.
Voor de volgende keer wil ik graag nogmaals iets zien uit de stad. En daarmee bedoel ik inderdaad gebouwen, straten, edm.
Dushi

28-05-2011 om 18:06 geschreven door Marsje


15-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MJV met bal
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Een foto die helemaal thuishoort in deze serie.  Nu is een speelbal voor de honden op veel manieren te fotograferen, maar de keuze die je hier gemaakt hebt, is heel bijzonder. Het is bijna een macro-opname geworden, zo dichtbij. Bovendien heb je ook nog eens prachtig gespeeld met het beschikbare (tegen)licht  waardoor de ritmische herhaling van de punten van de bal zeer geprononceerd afgebeeld worden. En middels het tegenlicht tevens een krachtige struktuur.
Het zal je niet verbazen dat je met deze wederom heel mooie foto ruimschoots geslaagd bent voor deze serie. Van harte gefeliciteerd en alle success bij de volgende reeks: Dieptewerking o.l.v. Cijbra.
Dushi

15-05-2011 om 21:08 geschreven door Marsje


11-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OpaAchiel met natuur
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dit is echt een heel mooie foto waar ik met plezier naar kijk. De bloemen op de voorgrond staan goed afgetekend tegen de nog donkerder bladeren en de lichtere achtergrond, waarbij natuurlijk ook de afwijkende kleur een handje helpt. Zo wordt er op een fraaie manier struktuur gebracht in de foto. De bloemen zelf laten ook nog enigszins een ritmische herhaling zien.
Dit is werkelijk een heel boeiende afsluiting van de reeks. Je bent dik geslaagd en ik laat je met een gerust hart verder gaan naar de volgende reeks: Dieptewerking o.l.v. Cijbra. Van harte proficiat en veel succes met het vervolg.
Dushi

11-05-2011 om 01:48 geschreven door Marsje


09-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MJV met paal

Je hebt mij verteld dat dit een paal is in een weiland. Anders zou ik heet niet gezien hebben. Maar dat hoeft ook niet, want  het is inderdaad een pracht van een kunstwerk zoals jij dit gefotografeerd hebt. Ik vind het gewoon een foto om jaloers op te worden. Zoe en prachtig en gevarieerd lijnenspel binnen een enkele hoofdkleur. De foto zou het zeker ook heel goed doen in zwart-wit. Misschien  kunnen we het wel omdraaien: als een foto het niet goed doet in de zwart-wit versie, is deze niet 100% geslaagd voor R&S.
Voor de volgende keer mag je zelf een (heel ander) onderwerp uitkiezen.
Dushi





09-05-2011 om 22:02 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leoke met gebouw
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Je komt met een heel mooie afsluitende foto. Dus allereerst mijn felicitaties. Je mag door naar Dieptewerking o.l.v. Cijbra.
Om te beginnen heb je een heel mooie gevel uitgekozen: een hele wand vol kleurige tegeltjes die een prachtig patroon vertonen. Niet regelmatig in vorm, maar toch boeiend door een aantal basiskleuren die telkens terugkeren. Alhoewel dat allereerst de verdienste is van de architect, heb je het heel mooi gezien. En wat je ook goed gedaan hebt, is het ingenomen standpunt, waardoor ook de grote lijnen in de foto aantrekkelijk zijn om naar te kijken. Ik denk dat de foto in staand formaat, en dan zou ik alleen de rechterhelft kiezen, het ook goed zou doen.
Veel succes met het vervolg.
Dushi

09-05-2011 om 21:43 geschreven door Marsje


05-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OpaAchiel met toegangstrap
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dit is een foto die een keurig ritmische herhaling op meerdere manier vertoont. Natuurlijk in de trapleuning, maar ook in de treden zelf. Met een goedgekozen diafragma is het hoofdonderwerp over de volle breedte scherp afgebeeld. Daardoor is de achtergrond neit helemamal vaag, maar dat vormt geen enkel problem, want door de stand van het licht steekt de leaning scherp af tegen de lichte muur erachter. Datzelfde licht zorgt ook met zijn schaduwen voor meer speelsheid bij de treden van de trap zelf. Zonder meer goed gedaan.
Mag ik voor de volgende keer wat uit de vrije natuur zien?
Dushi

05-05-2011 om 18:59 geschreven door Marsje


04-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotograafke met piano

Je hebt hier een heel goede keuze maakt en weet dat prima uit te leggen. Nu kan ik zien dat het geen toevalstreffer is, maar een bewuste keuze. Niet alleen het klavier van de piano, maar door het goed gekozen standpunt ook de houten vloer, laat een mooi patroon zien. Het sterke  tegenlicht is inderdaad een beetje jammer, maar soms is daaar weinig aan te doen.
Ik heb tot slot nog een enkele kleine tip. Allereerst  heb ik de foto een beetje gedraaid voor een speelser compositie. Als tweede heb ik het blauw uit de witte toetsen verwijderd en tevens iets meer tekening gegeven in de zwarte toetsen. Het zijn nabewerkingen die kunnen helpen een foto zo goed mogelijk te presenteren.
Ik zei hierboven “tot slot”. Dat wil hier ook zeggen dat je met deze mooie foto geslaagd bent voor deze serie en door mag gaan met Dieptewerking o.l.v. Cijbra. Proficiat, en ik wens je daarbij veel succes!
Dushi





04-05-2011 om 16:42 geschreven door Marsje




Gastenboek

Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Blog als favoriet !

E-mail mij

Opmerkingen of bijkomende vragen kan je steeds doormailen.


Foto

Archief per week
  • 16/09-22/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 03/12-09/12 2018
  • 25/09-01/10 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 16/11-22/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 20/11-26/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!