Zoeken in blog

Ritme in een foto als vorm van herhaling, van wederkerend patroon ....

Een rij bomen, bogen, soldaten tijdens een parade enz...

Foto

Het ritme kan ook een accent krijgen door een afwijking in het patroon zodat de foto niet te eentonig wordt.

Foto

Met een ritmische herhalinge kan men het ganse beeld vullen of een gedeelte van de foto.

Foto

Ook in de natuur is Ritme & Structuur te vinden.

Foto
Foto

Met structuurfotografie kan je ook mooie abstracten creëren.

Fotografe : thuis

Foto

Voorbeeld van ritme in de architectuur, gebruikmakend van de hoogte en de lijnen laten vertrekken uit de hoeken

Foto
RITME & STRUCTUUR in de FOTOGRAFIE

Besprekingen foto's met ritme en/of structuur
22-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sluiter met sinaasappel

Dit is een knap stukje werk. Een fragment van een sinaasappel op een glasplaat en van onderen belicht. Het is niet iets wat je verwacht bij een tweede serie lessen voor “beginners”. Ik vind dit gewoon een prachtige foto die vol zit met ritmische en strukturele elementen en met een compo helemaal volgens de regels. Juist vanwege die elementen heb ik de foto wat krachtiger gemaakt zodat de lijnen en vlakken er beter uitkomen. Voor de volgende inzending geef ik je geen enkele opdracht mee, maar wacht vol spanning af met welke creativiteit je opnieuw een dergelijk hoogstandje inlevert.
Dushi





22-11-2009 om 19:32 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kijkhut met hek

Het is zeker niet zo gemakkelijk om een gedegen foto te maken, Kijkhut. Maar juist door heel bewust te gaan kijken, help je jezelf. Wat de eigen uitleg betreft, mag het zelfs nog een stapje verder gaan, want je vermeldt niet waarom je gekozen hebt voor een diafragma van f.18. Was het geen optie om met een meer open diafragma te proberen (een deel van) het hek meer scherp te krijgen in tegenstelling tot een meer vage achtergrond? Met een gebruikte lens van 18mm is dat wellicht ook wel heel moeilijk. Ik probeer een beetje na te bootsen in welke richting mijn gedachten gingen.
Hoe dan ook, je hebt de foto zorgvuldig gecomponeerd.  Dat zie ik bijvoorbeeld aan de keurige plaatsing van het tweede hek, juist onder de middelste spijlen van het voorste hek. Het enige dat nog wat aandacht zou kunnen vragen is het feit dat je hek niet eindigt op een sterk punt. Alles bijeen echter een inzending die me kan bekoren en vol vertrouwen doet uitzien naar de volgende foto.
Dushi





22-11-2009 om 19:30 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chessplayer met weerspiegeling

Weerspiegelingen zijn fotografisch vaak heel interessant. Vandaar dat je schrijft dat het een foto geworden is “waar je lang naar kunt kijken en blijft boeien”. Ik zie mooie gebogen lijnen door het beeld lopen en een vreemde en desondanks aantrekkelijke ritmische opeenstapeling van woonelementen. Dat is zeker boeiend te noemen.
Toch wil ik dat je nog even met me meekijkt naar wat kleine aanpassingen. Allereerst staan de vertikale lijnen links mooi rechtop, maar rechts niet meer. Het leek me aardiger om dat even recht te zetten. Als tweede valt het opnieuw op dat je foto nogal flets is.  De struktuur komt beter tot zijn recht bij een betere verdeling tussen lichte en donkere delen. Kijk maar eens naar het histogram. Als volgende punt vond ik de bladeren nogal storen. Helemaal weghalen ging een beetje moeilijk, maar ik heb wel een andere uitsnede gemaakt met meer accent op het hoofdonderwerp van de foto. Je hebt gelijk: het is een foto die blijft boeien. Goed gezien dus.
Voor een volgende keer graag iets uit de vrije natuur.
Dushi





22-11-2009 om 19:28 geschreven door Marsje


20-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuureke met voorgevel
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Je toelichting is duidelijk. Het ritme van de ramen is nog het beste zichtbaar. Het hekwerk is nauwelijks een element in deze foto en de takken vertonen, dat is met takken heel snel, een rommelig beeld. Verder vertoont de foto aan alle kanten toch wat storende details: stukje raam, stukje andere dakpannen, stukje onderetage, stukje van reklamebord. Probeer je echt eens te concentreren op een ritme, een herhaling in vormen, op straat, het liefste een ritme dat versterkt wordt door het standpunt dat je gekozen hebt. Je hebt hier teveel tegelijk willen doen en dat maakt het juist minder boeiend.
Dushi

20-11-2009 om 22:45 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bazielke met boomstam
Voor de volgende keren, Bazielke, zou ik graag van je horen waarom je dit uitgekozen hebt, waarom vanuit dit standpunt en eventueel ook waarom jouw keuze voor sluitertijd, diafragma enz. Dit om je meer bewust te maken van de manier waarop je een foto maakt, want het is meer dan het indrukken van een cameraknop.
Hoewel het niet de bedoeling is, heeft iemand al een opmerking gemaakt over de mogelijke kleurzweem. In Photoshop was dat niet zo evident, maar Lightroom zag toch liever een versie die ietsje minder blauw is. Soms is kleurzweem heel lastig te bepalen en het valt feitelijk ook buiten het kader van deze lessenreeks, tenzij het overduidelijk verkeerd is gegaan.
De boomstam zit vol struktuur. Dat heb je heel goed gezien. Van een zeker ritme is ook wel enigermate sprake, ofschoon dat gewoonlijk beter tot uiting komt bij een strak ritme, en dat vind je niet zo snel in de natuur. Alles bij elkaar een heel verdienstelijk begin. Zoek voor een volgende inzending iets dat gemaakt is door mensen. Liefst NIET vanuit een frontaal standpunt, maar met een eigen inbreng in de gekozen invalthoek.
Dushi





20-11-2009 om 22:36 geschreven door Marsje


17-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sluiter met woning
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Sluiter met woning

Door de frontale opname zijn de linker- en rechterhelften mooi met elkaar in evenwicht gebleven. De witte kozijnen tekenen duidelijk af naast de donkere ramen en deuropening. Gelukkig zijn de bomen kaal, waardoor er redelijk voldoende zicht overblijft. Ook in de bomenrij zelf zit trouwens een fraaie ritmiek. De dakpartij blijft bij dit alles niet achter met een simpele herhaling links en rechts. De struktuur van het geheel zou zeker nog meer tot zijn recht gekomen zijn bij een betere detaillering, maar dan moet het weer een beetje meewerken. Alles bij elkaar een goed begin.
Kleine tip: rechts verschijnt nog net een klein raampje in beeld. Dat had weg gemogen (afsnijden of wegklonen). Graag voor een volgende keer een heel andersoortige opname.
Dushi

17-11-2009 om 18:57 geschreven door Marsje


14-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lynne met bomenrij

Een mooie foto die wederom laat zien dat je oog hebt voor ritme en struktuur. En om met het goede nieuws te beginnen: hiermee ben je zonder meer geslaagd voor deze lessenreeks en geef ik je vol vertrouwen over in de handen van Cijbra die je verder zal helpen met de kneepjes van dieptewerking. En laat ik maar even mijn mond voorbij praten: in deze foto zit zeker ook diepte.
Toch wil ik je nog een laatste tip meegeven. Het overkomt mij soms ook, maar ik vind de tak rechtboven een beetje storend. Verder heb ik ondermeer vanwege de diepte de foto wat “krachtiger”gemaakt.  Ik wens je alle succes met de volgende reeks!
Dushi





14-11-2009 om 23:06 geschreven door Marsje


12-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaika met roosjes
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Je hebt mijn vorige reactie goed gelezen, want je hebt niet het hele kruis gefotografeerd, maar slechts een deel ervan. Dat is zonder meer een stap in de goede richting. De roosjes die je in beeld brengt, zitten vol met strukturele en ritmische elementen. Ook dat is heel goed gezien. Toch heb ik een beetje gemengde gevoelens bij deze foto. Dat komt door de compositie die niet erg boeiend is. Zou je een foto als deze ook ingestuurd hebben bij de eerste lessenreeks? Probeer vast te houden wat je daar geleerd hebt en dat langzamerhand uit te breiden met nieuwe uitdagingen.
Zoek voor een volgende inzending iets uit de architectuur, maar wel met een combinatie van meerdere elementen. Dus niet één ding, maar met een compositie die je zelf hebt samengesteld uit meerdere verschillende elementen. Denk in de richting van je derde inzending, maar nu met meer “bouwelementen” tezamen.
Dushi

12-11-2009 om 19:20 geschreven door Marsje


11-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuureke met biezen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dag Tuureke (Gerda),
Je maakt een goed begin door je bij je eerste inzending al te beperken tot een fragment. Overigens stel ik het zeer op prijs als je bij een gemaakte foto zelf wil aangeven waarom je dit onderwerp juist op deze manier gefotografeerd hebt. Niet om het mij gemakkelijker te maken, maar om de zelfreflectie te prikkelen.
De foto zit vol struktuur door de pregnant in beeld gebrachte biezen. Door het gebruik van de flits heb je dat beslist nog een accent gegeven, al zorgt een flits hier en daar voor glimmende plekken waar het licht weerkaatst wordt. Ook laat het beeld een ritmische herhaling zien. Wat kleur betreft is er een grote eenheid en de keerzijde daarvan is een zekere (letterlijke) eentonigheid in de kleur. Al met al een goede eerste inzending. Probeer als tweede iets te nemen dat je op straat tegenkomt. Dat is heel vaag, maar ik wil je graag de nodige ruimte laten voor eigen fantasie.
Dushi

11-11-2009 om 01:59 geschreven door Marsje


09-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lynne met hoogspanning
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Een heel ingetogen doch mooie herhaling valt hier te zien. Zowel van boven naar beneden, als van links naar rechts zie ik vele elementen terugkomen.  In de palen zit bovendien, zoals je zelf goed aangegeven hebt, een heleboel struktuur.  De foto is aantrekkelijk in zijn eenvoud. Zou ik met een even goed oog voor R&S een opname uit de vrije natuur mogen zien?
Dushi

09-11-2009 om 18:13 geschreven door Marsje


03-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chessplayer met lucifers

De gebruikte instellingen op je camera lijken me correct, alhoewel ik vermoed dat je de witbalans op Auto hebt staan en bij matig licht en mede onder invloed van lamplicht de foto hebt gemaakt. Ik vond de foto in ieder geval een beetje flets en heb een kleine correctie aangebracht. Hoe je recht gezet hebt, weet ik niet, maar in Photoshop kan het nog net even rechter. Recht is recht en niet een beetje recht graag. Flink scheef mag ook overigens.
Ritme zit er zeker in de foto, al is het erg onregelmatig. Aan struktuur weinig gebrek. In die zin voldoet de foto aan de opgave. Als totaalplaatje zou het best wat boeiender mogen, maar de trap naar perfectie heeft vele treden en haast hebben we niet als senioren.
Voor een volgende opname laat ik je helemaal vrij. Probeer wel een wat strakker ritme te vinden en liefst een compositie die nog meer uitnodigt om langer te kijken.
Dushi





03-11-2009 om 23:01 geschreven door Marsje


02-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lynne met bruggetje
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Opvallend is het mooie lijnenspel dat door het beeld loopt.  De struktuur is dus zonder meer goed weergegeven, maar zowel de vele staande balkjes en in iets mindere mate de horizontale planken, tonen een aantrekkelijk ritme. Het groen van de bladeren stoort hier allerminst door de pregnante manier waarop het brugggetje in beeld is gebracht. Laat je fantasie maar eens los voor een even geslaagde volgende inzending.
Dushi

02-11-2009 om 18:04 geschreven door Marsje


30-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaika met plant

Dag Zaika,
Eerst  even over de technische gegevens. Ik begrijp je worsteling om de blaadjes scherp te houden, maar de achtergrond vaag. Dat is je aardig gelukt. Met ISO 800 loopt je wat meer kans op ruis, maar persoonlijk stoort mij dat niet zo. Ondanks de lichte onderbelichting die je hebt toegepast, is er toch nog wat sprake van overbelichting. De contrasten zijn dan ook behoorlijk groot. Met een sluitertijd van 1/20 seconde is het je toch gelukt om een scherpe foto te maken, al schrijf je niet of je een statief gebruikt hebt.
Kennelijk heb je nog wat moeite met de omschrijving van R&S, want twijfel was niet nodig geweest: deze foto zit boordevol strukturele en herhalingselementen. Dat heb je zonder meer uitstekend gedaan. Toch heb ik er een vraag bij: heb je nu een plant willen fotograferen voor een plantenboek, of wilde je een foto maken met een eigen zienswijze en in dit geval bijvoorbeeld accent op R&S? Ik vind je inzending erg neigen naar het eerste, nog afgezien van wat je geleerd hebt bij de lessen over compositie. Ik hoop dat je het verschil in zienswijze ziet als je kijkt naar de uitsnede die ik gemaakt heb. Fotograferen is niet een simpele kopie van de werkelijkheid, maar veeleer hoe jij die werkelijkheid ziet en beleeft. Mag ik nog een nieuwe inzending van je zien?
Dushi





30-10-2009 om 18:24 geschreven door Marsje


29-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gonzoke met gebouw
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Deze foto is mooi van struktuur en heeft genoeg ritmische herhalingen. Ramen, zuilen, zelfs de antennes op het dak maken dit zichtbaar. De foto zou voor deze lessen nog mooier worden als je tot een zorgvuldige compositie van de diverse delen  komt door zorgvuldig een standpunt te kiezen. Nu is de opname vrij “frontaal” genomen. Als je veel dichterbij zou komen en kiezen voor een kortere brandspuntafstand, kun je  veel meer spelen met een samenhang tussen ramen, zuilen enz. Probeer het maar eens uit voor een volgende inzending.
Dushi

29-10-2009 om 17:59 geschreven door Marsje


28-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chessplayer met dak
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Zwart-wit is natuurlijk geen enkel probleem. Of het beter is dan het origineel in kleur, kan ik hier niet beoordelen. De foto laat zonder meer een herhalingsritme zien. De strukturele elementen zijn iets minder sterk, omdat de lange rechte lijnen nogal domineren, mede vanwege het langwerpige formaat. De gevraagde speelsheid is misschien nog iets teveel gevraagd in dit stadium. Wat verder opvalt zijn wat vreemde vlekken op de rand van de dakgoot en het beschot daaronder. Dat kan echter een gevolg zijn van een bewerking in de foto. Probeer voor een volgende inzending eens iets binnenshuis (woning of kantoor) te vinden.
Dushi

28-10-2009 om 00:37 geschreven door Marsje


26-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lieljan mete dennenappel

Dag Lieljan,
Het vele zoeken naar R&S heeft zeker zijn vruchten afgeworpen, en dan bedoel ik niet deze dennenappel.  Zonder meer een goede keuze die vol zit met zowel ritme als struktuur.  Voor je uit het beeld van deze lessen verdwijnt, wil ik je op nog een kleinigheid wijzen. Je hebt de dennenappel op een andere plaats gelegd. Daar heb ik geen enkel probleem mee, integendeel, het kan je helpen tot een mooiere foto te komen. Maar waarom niet nóg meer accent gelegd op de dennenappel zelf door de achtergrond vaag te houden (meer bokeh). Dat had best gekund als je niet de ondergrond van het muurtje gekozen had als achtergrond, maar een stuk vrije ruimte achter de dennenappel. Dus de camera niet naar beneden richten, maar meer horizontaal in één lijn met de hoogte van de dennenappel. Ik probeer een beetje na te bootsen wat ik bedoel.  De spiegeling is niet echt noodzakelijk, maar ik laat je even zien hoe je met een foto kunt “spelen”.
Met deze opname ben je met eer geslaagd voor deze serie lessen en laat ik je met alle vertrouwen doorgaan naar Cijbra die je zal helpen met dieptewerking in de foto. Proficiat!
Dushi





26-10-2009 om 18:14 geschreven door Marsje


25-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chessplayer met pad

Het is te waarderen dat je geen “holderdebolder” foto’s wilt insturen. Een knop indrukken kan immers iedereen, maar de basis van een goede foto is  de persoon achter de camera die weet wat hij/zij wil fotograferen en een bewuste keuze maakt van de manier waarop dat vastgelegd moet worden. Gelukkig heb je zelf (achteraf?) al een beetje nagedacht over ritmische en strukturele elementen in de foto. Ik kan dat alleen maar beamen. Ik heb de uitsnede wat krapper gemaakt, juist om deze elementen nog iets meer accent te geven.  Voor een volgende inzending mag je met evenveel aandacht voor R&S proberen een beetje meer speelsheid in de foto te brengen.
Dushi





25-10-2009 om 03:12 geschreven door Marsje


24-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lutty met muur en trappen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Een verrassend goede eerste inzending waar heel wat ritme en struktuur in valt te ontdekken. Een bakstenen muur met duidelijke voegen die ondanks het grote vlak allerminst saai is door de vele kleurnuances. Herhaling van patronen en struktuur valt ook te zien in de trap. Misschien was de struktuur  nog opvallender geweest indien de foto niet gemaakt was in de herfst, want nu verzoezelen de blaadjes een deel van de rechte lijnen. Ook in mijn opvatting zit je er dus allerminst naast. Oftewel: een prima spel van vlakken en lijnen.  Kom maar op met de volgende foto.
Dushi

24-10-2009 om 16:26 geschreven door Marsje


23-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lynne met Legowagentje
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dag Lynne,
Allereerst een proficiat met je fotostudio. Je  hebt het boek kennelijk goed gelezen, want de opname ziet er uitstekend uit.  Omdat niet iedereen het boek heeft kunnen aanschaffen, is het wellicht een aardig idee om op dit forum iets meer te beschrijven over de totstandkoming van deze foto.
Terug naar R&S. Ik probeer mensen uit te dagen tot een hoger niveau en ben daarom soms best kritisch. Overigens zonder meer een goede opname. En de struktuur is volop aanwezig. Maar wat ik al eerder schreef: meer struktuur dan (herhalend) ritme. Ook voor jou wil ik in herinnering brengen wat Wikipedia daarover schreef: Ritme is een specifieke beweging in de tijd  door middel van accenten, die meestal een zeker patroon of regelmaat vertonen. Een patroon bestaat uit een herhaling van eenvoudiger eenheden. Het is juist die herhaling van elementen die wat verloren gaat in de grote hoeveelheid details in deze overigens mooie foto. Laat in een volgende inzending maar eens zien wat je nog meer in huis hebt!
Dushi

23-10-2009 om 04:57 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gonzoke met bomen

Het lijkt zo simpel, maar je oog moet er wel opvallen: een rijtje bomen die keurig met gelijke onderlinge afstand in een rechte lijn geplant zijn. Ritme in overvloed dus, maar de stammen geven een mooie struktuur in combinatie met het dorre gewas op de voorgrond, het weiland in het midden en de blauwe lucht door de boomtoppen. Je hebt bij de camera-instellingen goed gebruik gemaakt van de voorkeuze voor landschappen. Het is een evenwichtige foto geworden, al is het niet verkeerd om bij een dergelijke opname het diafragma iets meer dicht te “knijpen”.  De enige aanpassing die ik gemaaakt hebt, is het rechtzetten van de naar rechts hellende stammetjes.  Probeer voor een volgende inzending nogmaals te zoeken naar een heel ander onderwerp.
Dushi





23-10-2009 om 04:49 geschreven door Marsje




Gastenboek

Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Blog als favoriet !

E-mail mij

Opmerkingen of bijkomende vragen kan je steeds doormailen.


Foto

Archief per week
  • 16/09-22/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 03/12-09/12 2018
  • 25/09-01/10 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 16/11-22/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 20/11-26/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!