Zoeken in blog

Ritme in een foto als vorm van herhaling, van wederkerend patroon ....

Een rij bomen, bogen, soldaten tijdens een parade enz...

Foto

Het ritme kan ook een accent krijgen door een afwijking in het patroon zodat de foto niet te eentonig wordt.

Foto

Met een ritmische herhalinge kan men het ganse beeld vullen of een gedeelte van de foto.

Foto

Ook in de natuur is Ritme & Structuur te vinden.

Foto
Foto

Met structuurfotografie kan je ook mooie abstracten creëren.

Fotografe : thuis

Foto

Voorbeeld van ritme in de architectuur, gebruikmakend van de hoogte en de lijnen laten vertrekken uit de hoeken

Foto
RITME & STRUCTUUR in de FOTOGRAFIE

Besprekingen foto's met ritme en/of structuur
18-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bascor met takje
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het was geen probleem, dat je me een gecorrigeerde versie toestuurde. Na de lovende opmerkingen van de vorige keren, geef je me nu de gelegenheid met wat meer kritische kanttekeningen te komen.   Wat de compositie betreft, vind ik de ruimte aan de bovenkant erg krap. Minder mooi is ook het donkere takje dat achter het groen erg nadrukkelijk in beeld verschijnt. En als je goed kijkt, zie je ook onder in het rechter deel een vlekje in de lucht. En tenslotte, maar het kan zijn dat ik hier de plank mis sla, lijkt de foto nogal gecropt en/of verscherpt.
Is het daarmee een  mislukte foto? Nee hoor, want de vage achtergrond (goede diafragmavoorkeuze) geeft rust aan de foto. Een 200mm met 1/80ste seconde kan alleen als je een heel vaste hand hebt, en die heb je kennelijk. Dankzij de spotmeting was een belichtingscorrectie zo te zien niet nodig.
En dan komen we eindelijk bij R&S. Dat is niet toevallig, want struktuur is wel voldoende aanwezig. De blaadjes geven ook wel enig ritme, maar de natuur laat zich niet zo gemakkelijk dwingen in een strak repeterend keurslijf. Je maakte het jezelf beslist niet gemakkelijk met deze opname. Ik geef geen enkele opdracht voor de volgende keer en wacht rustig vol vertrouwen de volgende inzending af.
Dushi

18-04-2010 om 17:54 geschreven door Marsje


16-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mariejanne met duintrap

Je hebt een goede keuze gemaakt door de trap niet van onderaf te nemen. Links komen de paaltjes mooi in beeld, rechts vloeien ze meer in elkaar over. Je verdere toelichting over de lange en korte stukken, alsmede de stootbalken, is zeker een goede hulo, want zonder je toelichting had ik het niet goed gezien. Dit betekent dat je op de goede weg bent met het kijken naar herhalingen van patronen, maar nog enige moeite hebt om dat goed zichtbaar in beeld te brengen. Ik probeer wat overdreven in beeld te brengen waarvan ik denk dat je wilde uitdrukken. Het is echter de kunst dit zo direct mogelijk in beeld te brengen zonder allerlei kunstgrepen achteraf. Daarmee zijn we weer terug naar het kijken. Je moet oog krijgen voor een herhaling van patronen. Het gaat de goede kant op. Probeer als tussenstap eens te komen met iets dat je binnenshuis kunt vinden. Denk bijvoorbeeld aan kinderspeelgoed. Maar het mag ook iets anders zijn.
Dushi





16-04-2010 om 15:43 geschreven door Marsje


14-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lutty met hek
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Een deel van de opdracht is goed uitgevoerd, namelijk een foto maken in de stad. Het tweede deel van de opdracht heb ik kennelijk niet voldoende uitgelegd. Ik kom er straks op terug.
Opvallend zijn de kleuren van het hek. Dat is hier heel wenselijk, want de achtergond is met een diafragma van f/13 behoorlijk nadrukkelijk in beeld. Ik neem aan dat je dit diafragma gekozen hebt om het hele hek zoveel mogelijk scherp te krijgen, maar “ieder voordeel hep zijn nadeel” placht een beroemd voetballer te zeggen.
Alhoewel een hek gewoonlijk bestaat uit meerdere onderdelen, is het toch gewoon één hek. Ik bedoelde de vorige keer,  dat je op zoek gaat naar los van elkaar staande  elementen, die je middels het gekozen standpunt samenbrengt tot een aantrekkelijke foto. Dat is beslist niet gemakkelijk. Eerst goed rondkijken dus en als je denkt iets gevonden te hebben, met de camera het van alle kanten en hoogtes bekijken tot je een mooie ritmische herhalng of een bijzondere struktuur in beeld krijgt.
Dushi

14-04-2010 om 16:03 geschreven door Marsje


11-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dava met blokkendoos
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Vermoedelijk heb je niet de beschikking over een statief, want anders zou een ISO van 400 niet nodig gweest zijn. Dat je de keuze hebt gemaakt om niet te flitsen, kan ik waarderen, want op natuurlijke wijze flitsen is een kunst op zich. Het is een foto geworden vol kleur en de blokjes met de “hoofdjes” erin laten een goede herhaling zien. Dat heb je goed gedaan. Ook staan de elementen dit keer beter in het vlak. Het wordt dit tijd om een stapje verder te gaan en eens een opname uit de vrije natuur te proberen, bij voorkeur zonder menselijke bouwsels.
Dushi

11-04-2010 om 16:50 geschreven door Marsje


10-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bascor met trap
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Opnieuw kom je met een verrassende foto. Er is niet goed te zien wat er gefotografeerd is, maar voor mij is dat niet belangrijk. Wat ik wel zie, is een mooi spel van lijnen en kleuren.  Dat je achteraf nog wat gespeeld hebt met de compositie, is geen enkel probleem.  Dat zijn de voordelen van de digidoka, net zoals we dankbaar gebruik maken van meerdere foto’s per seconden, in een poging juist het goede moment te pakken van een snel bewegend onderwerp. Ik heb weinig neiging aan deze foto iets te veranderen. Voor mij is het goed.
Je hebt nu twee prima inzendingen achtereen laten zien. Probeer voor de volgende keer eens te komen met iets uit de levende natuur. Dat is een wat lastiger uitdaging.
Dushi

10-04-2010 om 16:39 geschreven door Marsje


08-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jef met eieren

Je komt met een verrassend en toch ook heel terzake beeld voor de paasdagen. Keurig op een rij en als heel sterk element een “open” ei op een bewust gekozen plek. Een foto die iets van een visie laat zien, heeft een uitstekend uitgangspunt. En qua R&S een goede inzending. Herhalingen genoeg met daarbinnen toch een lichte variatie waardoor het niet echt saai wordt. Waar je enige uitleg geeft aan je foto, is het terecht, maar je vertelt niet alles; met name zwijg je over het gekozen standpunt en de technische instellingen. Dat geeft ruimte voor een aanvullende reactie.
De uitvoering laat enige ruimte voor verbetering . Het is jammer dat je de flits hebt gebruikt. Alle natuurlijke schaduwen die juist bij ronde vormen zo mooi kunnen zijn, worden hierdoor teniet gedaan.  De dozen waar de eieren in liggen staan helaas bijna recht in beeld. Schuin is niet erg in veel gevallen, maar nét niet recht kun je beter vermijden.  Ik zie de volgende keer graag weer zo een prima inzending, maar wel met aandacht voor de finishing touch.
Dushi





08-04-2010 om 00:43 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rikvdb met potloden

Je hebt zonder meer voldaan aan de opdracht om te komen met een herhaling van patronen. Maar als je zelf iets neerlegt, heb je ook alle kans om op de details te latten. De potloden liggen bijvoorbeeld niet erg netjes op een rij. Het is of het een, of het ander. Dus keurig netjes op een rij, of juist helemaal niet. De compositie Van een foto is uitermate belangrijk. Bij een opzet als deze is er alle tijd om daar meer dan voldoende aandacht aan te bestreden. Ik kon niet meer doen wat wat draaien en schuiven. Over de technische instellingen heb ik nog een klein vraagje. Waarom heb je geflitst met ISO 400? Je had toch vanf statief kunnen werken? En flitsen met reductie van rode ogen is toch niet echt nodig bij potloden, nietwaar? Voor een volgende keer wil ik dus graag ook een uitleg horen van de gejizen technsiche instellingen van de camera. Hoe bewuster je fotografeert, hoe beter. Inzake de keuze van het onderwerp heb je veel  vrijheid. Dit keer weer iets van buiten?
Dushi





08-04-2010 om 00:39 geschreven door Marsje


06-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuureke met hondenvoer

Je komt met een goede afsluiting van de serie. Ja, je hebt het goed gelezen: een afsluiting, want met deze opname mag jet doorgaan naar de serie Dieptwerking van Cijbra. Alle reden dus voor een Proficiat! Je hebt er hard voor gewerkt.
Je bent goed bezig geweest met de hondenbrokjes. Een keurige driehoek, inclusief weerspiegeling. In dit egval geen regel van derden, maar netjes gecentreerd. Dat ziet er alleszins appetijtelijk uit, en niet alleen voor honden. Ik heb een kleine bewerking gedaan om het nog smakelijker te maken. Bij de volgende serie zul je ongetwijfeld weer enkele stappen voorwaarts kunnen zetten en hopelijk steeds meer plezier beleven aan het maken van foto’s. Alles succes daarbij toegewenst.
Dushi





06-04-2010 om 17:39 geschreven door Marsje


05-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dava met kleuterschool

Gevels van gebouwen zijn niet zelden in trek bij deze serie. Terecht want de strakke lijnen van raampartijen geven een goede mogelijkheid tot struktuur en herhaling van patronen. Aan de technische instellingen van de camera heb ik weinig toe te voegen. Dat is gewoon in orde.
De foto is inderdaad heel netjes rechtgezet. Ik heb slechts de uitsnede nog een heel klein beetje aangepast, onder meer vanwege de boven linksboven en een tikje meer “pit”. Al met al een geslaagde opname voor deze serie. Reden om gewoon door te gaan en de volgende keer met iets heel anders te komen. Wat dat is, weet ik niet. Ik ben gewoon benieuwd waarmee je komt.
Dushi





05-04-2010 om 21:41 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bascor met brandtoren

Welkom Bascor bij de tweede serie. Zoals je kennelijk goed begrepen hebt, gaat het hier vooral over een fraaie herhaling van patronen. Ik dacht even dat je piloot was geweest in de Tweede Wereldoorlog, want het leek wel de cockpit van een bommenwerper. Een brandtoren dus, zo blijkt uit je toelichting, maar wel vanuit een heel aantrekkelijk standpunt gefotografeerd. Laat je overigens niet teveel beïnvloeden door mijn commentaar. Het is de bedoeling dat je een eigen weg bewandelt en ik zet slechts hier en daar wat vlaggetjes uit ter oriëntatie. Persoonlijk vind ik het een heerlijke foto, ofschoon ik ietsje minder op het midden had gefocused. Stond je scherpstelpunt misschien in het midden? Het mag zo zijn dat je de prachtige camera pas in maand in huis hebt, ik vermoed dat je een wat langere fotografische historie hebt, gezien de kwaliteit van deze foto. Hoe dan ook, ik zie graag uit naar de volgende, mogelijk opnieuw succesvolle, inbreng.
Dushi





05-04-2010 om 17:34 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miara met kade

Je hebt je huiswerk goed gedaan. De foto toont een aantal markante lijnen die zeker struktuur geven. Daarnaast zie ik zowel in het hek als in de meerpalen een duidelijk ritmische herhaling, terwijl dit ook nog te zien is in de planken en de bakstenen muur. Het is dus een correcte foto voor deze serie. Je hebt gelijk om nog eens extra te kijken of alles recht stsaat.  Het gemakkelijkste ijkpunt is in dit geval de  mast in het midden van de foto. Omdat het een groothoekfoto is, wijken de lijnen aan de buitenkant van de foto snel naar binnen af naar buiten, afhankelijk of de camera  een beetje naar beneden of naar boven was gericht. In feite is deze opname een mooie overstap naar de volgende reeks waar het vooral over dieptewerking zal gaan. Proficiat dus met het afsluiten van deze reeks en veel succes met het vervolg.
Dushi





05-04-2010 om 17:22 geschreven door Marsje


03-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enis met afscheidingsmuur

Je hebt enkele heel mooie foto’s laten zien in deze reeks, maar ook enkele zwakkere. Deze opname zit er een beetje tussen in, maar  vind ik wel beter dan de vorige.  We zoeken in deze reeks naar een herhaling van, liefst niet al te ingewikkelde, patronen.
Het eerste wat me opviel aan deze foto, zijn de huizen op de achtergrond. Bij een lager standpunt had je deze storende elementen kunnen vermijden.  Het zou net als de vorige inzending een redelijk warrig geheel geworden zijn, maar je hebt goed gekeken en oog gehad voor de groene stukken tussen de stenen. Dat is zeker een pluspunt. Juist hierom, zou ik kiezen voor een ietwat andere uitsnede en tevens alle vertikale lijnen netjes rechtzetten. Zie mijn voorbeeld. In een moeilijke opgave heb je toch kans gezien oog te hebben voor R&S. Daarom laat ik je met alle vertrouwen doorgaan naar de volgende reeks; Dieptewerking o.l.v. Cijbra. Van harte gefeliciteerd! En veel succes met het vervolg.
Dushi





03-04-2010 om 02:23 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spyrit met schelpen

We zoeken het soms zo ver weg, terwijl het bijna overal te vinden is, ook dicht bij huis. De foto die je laat zien, is daar een goed voorbeeld van. Prachtige schelpen die bij elkaar gebracht zijn tot een aantrekkelijk  geheel. Je ziet maar weer eens, dat de belichtingsmethodes van de moderne camera’s werkelijk heel erg goed zijn.  Behalve de subtiele kleurnuances, vind ik ook de lichte schaduw mooi. Alleen ben je in je enthousiasme vergeten te denken aan de regel van derden uit de vorige serie lessen. Dat gebeurt meer mensen.  Het is geen wet, maar wel een regel die in meer dan 80% van de foto’s kan helpen tot een goede compositie te komen. Ik geef je daarom nog even een alternatieve mogelijkheid.
Met deze foto ben je echt toe aan een afsluiting van deze reeks waar je meerdere malen aantrekkelijke dingen hebt laten zien. Houdt de goede dingen vast en probeer de zwakke plekken te verbeteren.  Met een overtuigde Felicitatie  van mijn kant mag je verder naar de reeks Dieptewerking van Cijbra.
Dushi





03-04-2010 om 02:12 geschreven door Marsje


01-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mele met schietbomen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Je komt met een enorm eenvoudig beeld en toch kan het me bekoren. De kaarsrecht opstaande bomen die optisch van klein naar groot gaan. De ragfijne spandragen die schuin door het beeld lopen.  En inderdaad de piepkleine vogel links en de wegvliegende vogel rechts. Wat zou het geweldig geweest zijn als de rechter vogel wat groter en twee palen meer naar links in beeld was geweest! Maar ja, soms moet een fotograaf een beetje geluk hebben nietwaar?  Technisch heb ik weinig toe te voegen aan de gebruikte instellingen. Het is in orde. Ik ben van mening dat je in voldoende mate inzicht hebt getoond in de mogelijkheden van R&S in een foto . Tijd dus om je in het diepte te storten en gauw verder te gaan met de volgende uitdaging: dieptewerking o.l.v. Cijbra. Een proficiat is zonder meer op zijn plaats!
Dushi

01-04-2010 om 21:18 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuureke met kolenkachel
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het is niet helemaal wat ik bedoelde toen ik vroeg om een combinatie van verschillende elementen, maar kennelijk heb ik me niet goed genoeg uitgedrukt. Je verenigt wel verschillende elementen, die echter niet door jou bijeen gebracht zijn in een bepaald standpunt, maar allen behoren tot één en dezelfde kolenkachel. Het meest opvallende ritme zit in het onderste deel van de foto. In het donkere middeldeel is wel een bepaalde struktuur aanwezig.  Het bovenste deel laat het minst struktuur of herhalingen van patronen zien. De foto zou aanzienlijk aan diepte gewonnen kunnen hebben, indien je niet frontaal geflitst had, maar gekozen had voor meer zijdelings licht. Dan was ook het patroon in het onderste deel scherper naar voren gekomen. Probeer je als afsluitende inzending met een heel aantrekkelijke foto te komen voor deze serie?
Dushi

01-04-2010 om 21:14 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dava met kinderbox

Eerst dat ik dat deze foto geflitst was, maar uit je toelichting en exif-gegevens begrijp ik dat dit niet het geval is. Met zowel de ritmische herhaling als de struktuur is het prima in orde.  Als je er eenmaal oog voor hebt gekregen, zijn er op veel plaatsen herhalingen van lijnen en patronen te vinden, zowel binnens- als buitenshuis.  Naast de goede eigenschappen van deze foto heeft het me wel een beetje verbaasd, dat je de elementaire regels van de vorige serie lessen totaal vergeten bent: de regel van derden. Dat is een heel simpele regel. Je kunt ook kiezen voor andere bekende regels als de triangle, de golden spiral of de golden ratio (ga maar eens googlelen als je meer wilt weten), maar in geen van de gevallen is de compositie aantrekkelijk. Ik heb een fragment van je foto genomen om wat dichter te komen bij een compositie die beter oogt. Kun je met een volgende inzending komen waar je de goede elementen meeneemt en niet vergeet wat je eerder geleerd hebt?
Dushi





01-04-2010 om 21:10 geschreven door Marsje


30-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pcee met bekken
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Een heerlijke foto om naar te kijken. Uit je beschrijving begrijp ik dat het een bekken is, anders had ik het niet direct geweten, maar die herkenbaarheid vind ik niet zo belangrijk. Het gaat om struktuur, licht en sterke punten. Deze foto voldoet daar alleszins aan. Door de zekere onderbelichting is niet alleen het gevaar van overbelichting vermeden, maar krijgt de foto ook iets mysterieus. Technisch helemaal in orde en dat legde een basis voor een mooi geheel. Voor mij geen enkele twijfel dat je meer dan voldoende hebt laten zien, dat je toe bent aan de volgende reeks: dieptewerking o.l.v. Cijbra. Van harte gefeliciteerd met deze uitstekende afsluiting en veel succes bij het vervolg.
Dushi

30-03-2010 om 22:16 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enis met lamp
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Een dergelijke lamp is een heel lastige opgave, maar met name door het licht is het toch een boeiend geheel geworden. Niet zozeer door ritmische herhalingen, want daarvoor is het totaalplaatje te warrig,  maar door het licht en de diepte die daardoor ontstaan is, krijgt het wel een opvallende struktuur. In die zin is het goed gedaan. Maar bekijk de foto eens van grote afstand. Zie je wat ik bedoel? Ik zou ik voor deze serie graag een duidelijker herhaling van een bepaald patroon willen zien. De vorige inzending vond ik op dat punt sterker. Kun je nog eens met zo een goede opname komen?
Dushi

30-03-2010 om 22:13 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rikvb met fontein
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Welkom aan boord van onze vlucht naar het land van R&S. Ritme heeft te maken met een patroon van herhalingen. Dat vind je het duidelijkste bij terugkerende lijnen en/of vlakken.  Vaak ontstaat er dan ook een aantrekkelijke struktuur, maar probeer de aandacht vooral te richten op dat ritme. Verder wil ik de cursisten meer bewust maken van hun handelen. Daarom vraag om ook een korte uiutleg van het waarom: waarom deze foto, waarom dit standpunt, waarom deze instellingen op de camera, enz. Die reflektie helpt echt bij de gang naar mooiere foto’s.
En dan nu de foto zelf. Voor deze fontein heb je een goede sluitertijd gekozen. Het grootste deel is “bevroren” in de beweging, maar een ander deel toont nog wat aktie (bewegingsonscherpte). Heel goed gedaan. De foto laat ook enige struktuur zien door middel van het water, maar dat is feitelijk een toevallig moment als de knop ngedrukt wordt. Voor de volgende keer graag de aandacht vooral richten op elementen die een terugkerende herhaling van partonen laten zien.
Dushi

30-03-2010 om 16:56 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gitagerrit met klimoptak
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Oei, heb ik je helemaal in de war gebracht met mijn laatste commentaar? Ik vond het gewoon een heel goede foto. En van deze inzending kan ik evenzeer zeggen dat ik het een prima opname vind voor deze reeks. Je verhouding tussen scherp en onscherp vind ik heel aantrekkelijk gedaan. Ook de mooie lijn schuin door het beeld met het scherpste deel van de stengel keurig op eensterk punt gelegd. Zowel in de blaadjes als in de delen van de stengel zie ik een aantrekkelijke herhaling. Ik heb nog even gedacht aan een horizontale spiegeling, maar vond het bij nader inzien niet noodzakelijk. Goed werk. Wat me ook kan bekoren, zijn de lichte randen van de blaadjes  waardoor er net even wat meer struktuur in de foto komt. Wellicht zit je helemaal met gemengde gevoelens zit als ik je vertel dat je meerdere prima foto’s hebt laten zien in deze reeks en ik de indruk heb dat je heel goed om weet te gaan met R&S. Tijd dus om door te gaan met Dieptewerking o.l.v. Cijbra.  Proficiat!
Dushi

30-03-2010 om 16:45 geschreven door Marsje




Gastenboek

Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Blog als favoriet !

E-mail mij

Opmerkingen of bijkomende vragen kan je steeds doormailen.


Foto

Archief per week
  • 16/09-22/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 03/12-09/12 2018
  • 25/09-01/10 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 16/11-22/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 20/11-26/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!