Zoeken in blog

Ritme in een foto als vorm van herhaling, van wederkerend patroon ....

Een rij bomen, bogen, soldaten tijdens een parade enz...

Foto

Het ritme kan ook een accent krijgen door een afwijking in het patroon zodat de foto niet te eentonig wordt.

Foto

Met een ritmische herhalinge kan men het ganse beeld vullen of een gedeelte van de foto.

Foto

Ook in de natuur is Ritme & Structuur te vinden.

Foto
Foto

Met structuurfotografie kan je ook mooie abstracten creëren.

Fotografe : thuis

Foto

Voorbeeld van ritme in de architectuur, gebruikmakend van de hoogte en de lijnen laten vertrekken uit de hoeken

Foto
RITME & STRUCTUUR in de FOTOGRAFIE

Besprekingen foto's met ritme en/of structuur
30-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilfried met balkon
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Aangezien iedere toelichting ontbreekt, zal ik een beetje moeten gissen. De spijlen van het balkon laten een mooie herhaling zien, ondersteund door goed gebruik te maken van het licht. Bij een wat lager standpunt had de achtergrond nog iets minder aandacht getrokken.
Voor een volgende keer graag een opname uit de stad.
Dushi

30-11-2010 om 01:00 geschreven door Marsje


28-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flippie met boomtafel

De boom bevat zeker struktuur, maar de poten van van de tafel rond de boom vallen veel meer op. En hebben ook een heel ander ritme. Je wil eigenlijk wat teveel. Ik beperk me daarom verder tot de boomtafel.  Ik vind daar een fraai ritme in zitten, met name door het lage standpunt, al lees ik daar jammer genoeg niets over bij je uitleg. Juist dit standpunt is een van de sterke punten van deze foto. Bij zo een standpunt  is het verstandig om echt te experimenteren:  beetje meer naar links, beetje meer naar rechts, wat hoger, wat lager, stapje naar voren, enz.
Je opmerking dat de foto een stap of 1-2 lichter had gemogen, vind ik een beetje vreemd.  Allereerst: waarom heb je dat dan niet gedaan? Het heeft weinig zin om pas thuis te ontdekken dat de belichting niet optimaal is. En als tweede: in vrijwel ieder programma is achteraf een foto nog wat lichter of donkerder te maken. Overigens ben ik het niet helemaal met je eens, want de linkerbovenhoek is juist overbelicht. Kijk maar naar het histogram . Ik laat het ook nog even zien op een afdruk waar alle overbelichte delen rood zijn weergegeven.  En toen ik toch bezig was, heb ik nog wat kleine aanpassingen gemaakt, waaronder: linkerbovenhoek beetje donkerder maken, tafelblad rechtzetten, storende takjes linksboven buiten beeld brengen. Niet dat je dit nu al allemaal zelf moet gaan doen, maar er komt een moment dat je ook op dit soort zaken gaat letten. Voor de volgende opname wil ik graag iets zien dat je binnenshuis hebt gemaakt.
Dushi







28-11-2010 om 15:23 geschreven door Marsje


26-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belinde met bank
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Alhoewel je een tijd weg bent geweest, wil ik je opnieuw nadrukkelijk vragen een uitleg te geven van de keuzes die je gemaakt hebt bij het nemen van de foto.  Dat je er rustig de tijd voor neemt, is geen enkel bezwaar.
De foto laat een mooi ritme en en aantrekkelijke struktuur zien. Doordat je gebruik hebt gemaakt van je grootste lensopening, is de achtergrond goed vaag gebleven (mooie dof).  Over de gemaakte uitsnede , met name het vrijwel ontbreken van het zitgedeelte, valt te twisten.  Ik wil graag een volgende opname van je zien met een gedegen toelichting op de keuze om bepaalde dingen te doen of juist niet te doen bij het maken van de foto.
Dushi

26-11-2010 om 20:40 geschreven door Marsje


25-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joep met rij paaltjes
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De uitleg die je geeft, Joep, is heel goed. Dat je het ervaren hebt als een moeilijke opgave, betekent ook dat je er serieus je tanden in hebt gezet. Ik waardeer dat en voor jezelf is het leerzaam. De getoonde foto laat in de opeenvolging van de paaltjes een mooi ritme zien.  De staan niet kaarsrecht achter elkaar en wellicht is dat wel zo charmant hier, omdat het hoort bij de vrije natuur. Je vermeldt niet dat het gras ook vol struktuur zit, al is dat wat grillig om echt op te vallen. Een ondergeschikt aandachtspunt in deze reeks is de wat zwakkere compositie van de opname.
Technisch valt het op, dat je de camera zeer goed lijkt te kennen. Zowel belichting als witbalans is handmatig ingesteld en op het resultaat valt niets af te dingen.  Uitstekend gedaan! Overigens zit je met een sluitertijd van 1/25 aan de langzame kant. Het zal je bekend zijn dat moderne camera’s over het algemeen in de automatische stand uitstekend kunnen omgaan met belichting en witbalans.
Mag ik voor de volgende keer vragen om te komen met een R&S-knaller van een gebouw?
Dushi

25-11-2010 om 01:49 geschreven door Marsje


23-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yelle met reling

Welkom aan Yelle met een foto van een hekwerk dat vol zit met meerdere strukturele en ritmische elementen. Het idee achter deze foto is dit heel goed. Ook de booglijn in de foto vind ik heel mooi, al neig ik ertoe om de belangrijke horizontale lijnen in dit beeld ook echt horizontaal te laten zijn. Ik ben blij dat je achteraf iets meer vertelt over het waarom.  Zo had ik bijvoorbeeld graag meer willen weten over je standpunt. Heb je ook een hoger of lager standpunt uitgeprobeerd? Voor de volgende keer graag wat wat uitleg over waarom je iets doet.
Technisch laat de foto een afwijkend histogram zien. Je had zelf al gezien dat de belichting niete optimaal is. Er zijn zowel onderbelichte delen (meestal minder vervelend) alsook uitgebeten lichte delen. Aan dat laatste is gewoonlijk weinig meer te corrigeren, al heb ik wel een poging gedaan (en nog wat kleine aanpassingen, maar dat moet je maar eens goed bekijken). Een goede foto dus, die qua belichting echter nog wat fraaier had gekund. Ik stuur een kleine aanpassing mee, maar niet alles valt goed te corrigeren.  Kom je de volgende keer met iets dat je in je eigen huis gefotografeerd hebt?
Dushi





23-11-2010 om 18:44 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flippie met schalienagel
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Welkom Flippie. Je komt binnen met een verrassende en bepaald niet gemakkelijke foto. Toevallig heb ik afgelopen tijd een foto gemaakt van mijn eigen vingertop en weet uit eigen ervaring dat het niet meevalt. Eerst maar even kijken naar het aspekt van r&S. De nagel zit volop struktuur en de vingers vertonen een prachtig lijnenspel. Uitstekend idee achter deze foto! Die bijzonder goed past in deze reeks lessen.
De technische kant viel niet mee, zoals je zelf aangeeft. Dat heeft meerdere redenen. Nog niet eens zozeer het ontbreken van een statief, ofschoon dat wel kan helpen. Maar bij een makro-achtige opname als deze is de scherptediepte heel gering. Een paar milimeter met de nagel naar voren of achteren geeft direct onscherpte.  Het is goed, dat je de ISO verhoogd hebt om een snellere sluitertijd te verkrijgen. Maar het is niet genoeg, want de sluitertijd is nog steeds slechts 1/10 seconde en dat is vragen om problemen. Een nog hogere ISO geeft bij de fijne camera die je gebruikt wel snel nogal wat ruis. Dat is nu al te zien. Je zit met deze opname aardig aan de grenzen van wat met deze camera goed haalbaar is. Juist daarom is het eens temeer een bijzonder geslaagde binnenkomer voor deze serie. Vanwege de creativiteit in deze foto, geef ik je geen enkele opdracht mee voor de volgende keer. Ik laat me graag nogmaals verrassen.
Dushi

23-11-2010 om 03:35 geschreven door Marsje


20-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilfried met boekenplank
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Welkom  bij deze serie, Wilfried. Het belangrijkste voor deze serie, namelijke ritmische herhalingen van vlakken en/of lijnen, heb je kennelijk goed begrepen. Ik zie een rijtje boeken en als leuke verrassing een drietal vaasjes op een goed punt. Goed gedaan dus.
In je uitleg vermeld je wat technische gegevens. Dat is niet nodig, want die zaken kan ik gewoon zien in de exifs van de foto. Wel zou ik graag willen weten waarom je bepaalde instellingen gebruikt. Dat doe je bijvoorbeeld in je uitleg over het gebruik van de flits. Voor een volgende inzending zou ik graag zien dat je nog even in huis blijft of in de heel directe omgeving. Zoek daar naar die herhalingen. Je mag ook zelf wat componeren door dingen neer te zetten. En liever geen flits natuurlijk, want een een flits die een foto mooier maakt, is een behoorlijk moeilijke uitdaging en valt buiten deze lessen. Succes.
Dushi

20-11-2010 om 15:47 geschreven door Marsje


10-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leoke met haag
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dit is wat ik graag zie: dat een foto bewust gemaakt wordt. Qua beeld geef je aan dat je zorgvuldig gekeken hebt. Door de prachtige herfstkleuren komt de haag in drie markante blokken veel pregnanter naar voren dan in een ander jaargetijde zou gebeuren.  Het gekozen standpunt geeft een mooie schuine lijn in het beeld. De keuze voor een dichter diafragma om meer scherptediepte te krijgen is zeker goed te noemen. Dat je je achteraf realiseert dat dit ten koste gaat van de sluitertijd omdat je de ISO niet verhoogd had, zorgt er zeker voor dat je dit een volgende keer niet zo snel meer zal gebeuren. Deze kritische reflectie zal je helpen om steeds betere foto’s te maken.
Ik wil je vragen voor de laatste keer te komen met een opname van een modern gebouw, liefst vanuit een minder gebruikelijk (toeristisch) perspectief.
Dushi

10-11-2010 om 15:20 geschreven door Marsje


05-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fideelken met gevallen soldaat
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Een heel goede opname die je hier laat zien! Je geeft het zelf terecht aan in je toelichting: een ritmische herhaling van de kolommen, en niet minder de prachtige R&S in de vloer. Bij een foto als deze neigt men al snel tot het centraal plaatsen van het beeld, maar je hebt dat (gelukkig) niet gedaan. De enige verandering die ik mogelijk zelf nog zou aanbrengen, is heet een beeetje wegsnijden aan de onderzijde, zodat het formaat van de foto wat minder vierkant wordt. Kwestie van smaak overigens.
dat je voor je verblijf meer zon had gewenst, kan ik goedbegrijpen. Uit fotografisch standpunt bekeken, mis ik de zon met zijn mogelijk vervelende schaduwen geenszins. De technische instellingen geven geen enkele reden tot kritiek. Ik vind het prima zo. Maar eerder gaf ik al mijn privé emailadres door indien je aanvullende vragen hebt.
Kun je voor de volgende keer komen met een opname van een (modern) gebouw, maar dan niet frontaal (recht van voren) gefotografeerd?
Dushi

05-11-2010 om 01:03 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regenboogjes met bomen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Je komt met een heel mooie foto van een rij bomen die weerspiegeld worden in het water.  Wat R&S betreft zie ik een aantrekkelijke herhaling van vrij kale bomen die goed afgetekend staan tegen de avondlucht. Dat betekent dat je met een prima opening komt voor deze reeks.
Toch nog een  kleine opmerking buiten het directe kader van R&S, waarvan ik hoop dat je er je voordeel mee kunt doen.  Je hebt nu de bomen én de weerspiegeling netjes in beeld gebracht, waardoor de donkere lijn van de aarde vrijwel in het midden is geplaatst. Vergeet niet te snel de regel van derden. Mogelijk kan wat meer lucht of wat meer water de foto nóg aantrekkelijker maken.
En voor deze reeks; graag een toelichting op de keuze van het onderwerp en de gebruikte instellingen van de Powershot SX200. Je had best een iets hogere ISO mogen gebruiken, gezien je diafragma en sluitertijd.
Mag ik voor een volgende keer iets eenvoudigs vragen? Maar eens een opname binnenshuis, bijvoorbeeld van wat voorwerpen op een tafel gerangschikt.  Dat zal je zeker goed af gaan, maar ik ben benieuwd waarmee je dan komt, gelet op R&S.
Dushi

05-11-2010 om 01:01 geschreven door Marsje


24-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Shopper met paaltjes
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Al s een foto bekeken wordt op een klein formaat, zou bij het onderwerp van deze lessen (R&S) direct een lijnenspel of ritmische herhaling van vlakken zichtbaar moeten zijn. Dat is bij deze foto niet het geval. Ik zie wel drie paaltjes, maar binnen het totaal van het plaatje zijn ze weinig opvallend. In die zin minder geschikt voor deze lessen.
Het is niet het oogmerk van deze lessen, maar ik merk vaker dat er geworsteld wordt met de camera. Een fotocursus bij een lokale club kan heel handig zijn, evenals het stap voor stap herhaaldelijk doornemen van de handleiding, uiteraard met de camera erbij en meteen uitproberen! Desondanks probeer ik hier af en toe een handje te helpen.  Je kiest voor een diafrafma van f/6.3 omdat je vrij dichtbij was en de paaltjes toch scherp wilde hebben. Scherpstellen heeft vooral te maken met je scherpstelpunt (je AF punt): waarop stel je scherp? Zie pag. 44 handleiding.  Diafragma heeft te maken met hoeveel ervoor en erachter ook nog scherp is. Hoe dichter (hogere f waarde) hoe groter dat gebied. Zie pag. 72 handleiding. Overigens heeft het ook te maken met de brandpuntsafstand van de lens. Spotmeting heeft te maken met lichtmeting: het licht wordt dan gemeten op een heel klein deel van de totale foto. Zie pag. 77 van de handleiding. Ik zou als eerste uitgangspunt de evaluatieve of center-weighted meting nemen. Spotmeting komt later vanzelf. Ook de witbalans (pag. 90 handleiding) zou ik op automatisch laten staan. Als je de volgende keer nog veel preciezer vertelt welke instellingen je gebruikt heb, kan ik wellicht gerichter hulp bieden. Alle verwijzingen zijn van een Engelstalige handleiding die ik van internet heb gehaald. Ik hoop dat jet een beetje klopt. En voor R&S: kijk nog eens naar eerdere inzendingen op de site en laat je inspireren (niet kopieëren) tot een opname met krachtige lijnen en/of vlakken.
Dushi

24-10-2010 om 18:55 geschreven door Marsje


20-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fideelken met vogels
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Allereerst mijn excuses dat na de vakantie bij het opnieuw formatteren van mijn harde schijf je tweede inzending tussen wal en schip is geraakt. Laat ik heet maar gauw in orde maken.
Je schrijft dat de vogels zo mooi uitkomen tegen de achtergrond, de horizon en de zee. Zelf zie ik van die laatste twee niet zoveel. Ik ben blij dat je bewust rekening hebt gehouden met de gulden regel die in de lessen compositie een belangrijke rol speelt. Het is een zeer belangrijke regel.
Opnieuw kom ik terug op de gebruikte instellingen van de camera, omdat ik vermoed dat je daarmee nog wat worstelt. Het is juist daarom dat je de stand P hebt gebruikt. Tenminste, dat denk je, want in de exifs staat dat er een voorkeur was voor de sluitertijd; de stand S dus.  De foto is genomen over een afstand van ruim 18 meter met een 200mm tele. Een telelens vraagt om een hogere sluitertijd, maat 1/3200ste is wel heel veel van het goede. Als ruwe leidraad kun je aanhouden dat je sluitertijd sneller moet zijn dan de brandpuntsafstand van de lens. Dus bij een 200mm tele minstens een sluitertijd van 1/200ste seconde. Overigens staat je Iso op 400 en ook dat had best naar 100 gekund in dit geval. Dat had je een sluitertijd overgehouden van 1/800ste, nog steeds meer dan genoeg.
Ook over mogelijke instellingen en correcties bij een opname als deze die tendeert naar tegenlicht zou nog wat te zeggen zijn, maar we doen niet alles in één keer. Mocht je aanvullende vragen hebben over de technische instellingen dan kun je me gerust een privémailtje sturen.
Na dit alles wil ik nog kort iets zeggen over R&S. Een herhaling van drie vogels in bijna dezelfde pose, een hek dat mooi afsteekt tegen de achtergrond: dat heb je gewoon goed gezien! Ik ga het je niet onnodig lastig maken. Dat betekent dat je helemaal vrij bent in de keuze van de volgende inzending.
Dushi

20-10-2010 om 20:59 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leoke met gordijn
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Een buitengewoon aangename verrassing, want binnen ze reeks zie je dit doort opnames niet zoveel. De vorige keer heb ik  meer aandacht gegeven aan de technische aspecten. Dit keer is dat volstrekt niet nodig. De D300s is beslist geen beginnerscamera, en je laat zien dat deze camera bij jou in goede handen is. Ik noem slechts enkele feiten die dit ondersteunen: gebruik van RAW, subtiele onderbelichting (bij meer Nikons doet dat de foto goed), vermijden van flits alhier, goede kleurcorrectie (gloeilampen tonen vaak geelachtig), werken met vrijwel open diafragma.  Ik kijk hier met genoegen naar. Met evenveel genoegen kijk ik naar de foto zelf.  Weinig vlakken, zoals gevraagd, keurig in beeld gezet. Een heel ongebruikelijke, maar evenzeer heel mooie foto binnen deze serie. Kom maar op met de volgende en je mag het helemaal zelf bedenken.
Dushi

20-10-2010 om 03:00 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joep met kleurpotloden
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Je hebt een goed gevoel voor het hoofdonderwerp van deze serie, Joep. Opnieuw laat je een bijzonder fraaie ritmische herhaling van patronen zien, waarbij de kleuren zorgen dat het geenszins saai wordt. De potloden liggen inderdaad niet perfect, maar het stoort me volstrekt niet. De nerven in het hout en de slijpstrepen in het grafiet is bijzonder goed te zien, mede door de uitgekiende belichting.  Ik vind het een zeer geslaagde foto voor deze reeks.
Omdat je zo goed bezig bent, maak ik het je niet te gemakkelijk. Gewoon R&S, maar zoek eens iets uit de vrije natuur. Ik reken erop dat je opnieuw met iets moois te voorschijn komt.
Dushi

20-10-2010 om 02:58 geschreven door Marsje


17-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Shopper met zitbank

Dit is een goede binnenkomer, Shopper. Ik zie een fraaie ritmische herhaling van balkjes, rugleuningen en zelfs de muur en vloer hebben een herhalingspatroon. De foto heb ik wat gecropt en lichtjes bijgewerkt om nog meer accent te leggen op de belangrijkste delen en bijvoorbeeld het putje rechtsonder buiten beeld te houden.
Voor de volgende keer zie ik graag een even goede opname. Wel wil ik je vragen een korte toelichting te geven op de keuze van je onderwerp, het standpunt en de gebruikte instellingen van je camera. Hier heb je bijvoorbeeld gewerkt met spotmeting. Ik wil een volgende keer weten of je zoiets  bewust hebt gedaan of dat je gewoon vergeten was een oudere instelling te veranderen.
Dushi





17-10-2010 om 17:13 geschreven door Marsje


16-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fonsie met hekken
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dat was wel een heel lastige opdracht, nietwaar? Maar ik vind dat je met een heel verrassend beeld komt. Ritme? Wel zeker! De voorste rij palen staan pregnant in beeld. Maar daar tussendoor zie ik, veel kleiner nu door de afstand, nog meer rode palen in een strakke ritmische herhaling. Het zwarte hek aan de linkerzijde had voor mij weg mogen blijven, maar ik ken de situatie natuurlijk niet om te weten of dit mogelijk was. Al met al is dit een goede afsluiting van een serie waarin je meermalen hebt laten zien oog te hebben voor R&S. Met een welgemeend proficiat laat ik je graag doorgaan naar de serie Dieptewerking waarbij docent Cijbra je verder zal helpen met dit aspect van het fotografisch beeld.
Dushi

16-10-2010 om 02:49 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pimke met haventje
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Een goede foto kent twee belangrijke stappen vóór de knop wordt ingedrukt. De eerste stap is om voor jezelf na te gaan wat je wilt fotograferen, of beter nog: wat wil je uitdrukken? De tweede stap is het technisch vervolg daarvan: de meest geschikte keuze van ISO, diafragma, sluitertijd enz.
Van de tweede stap mis ik iedere toelichting (ik zou graag willen dat je dat een volgende keer wel doet), maar inzake de eerste stap geef je te kennen dat je het zelf niet zo goed wist. Ik herken dat. Zelf heb ik het heel lang niet “gezien”. En dan kun je feitelijk slechts vakantiekiekjes maken.  Bij de weg naar leren “zien”kan het heel goed helpen om veel naar foto’s van anderen te kijken en je dan af te vragen waarom je bepaalde foto’s mooi vindt en anderen juist niet.
En nu naar jouw inzending. Ik zie in het linker kwart een goede ritmsiche herhaling van palen en blauwe vlakken. Dat is een goed begin. Het deel van de boten is veel rommeliger. Een overzicht van allerlei soorten boten in een haventje is bijna altijd zo gevarieerd, dat het oog nauwelijks een rustpunt kan vinden.
Probeer voor de volgende keer dus vooral te zoeken naar ritmische  herhalingen van lijnen en/of vlakken. Soms vind je dat eerder door je te beperken tot een onderdeel dan een overzichtsplaatje. En vergeet niet een toelichting te geven van de twee stappen die ik eerder noemde.
Dushi

16-10-2010 om 02:37 geschreven door Marsje


13-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fonsie met stapel pallets
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het is jammer dat iedere uitleg bij de foto ontbreekt.  Een goede foto begint met na te denken met wat je in beeld wilt brengen en hoe je dat wil doen.  Ik begin daarom direct met de foto zoals ik deze zie.  Zonder enige twijfel een zeer geschikte foto voor deze serie. Een stapel pallets met keurige vertikale lijnen. Een mooi spel van afwisselend lichte en donkere vlakken. Boordevol herhalingen van patronen.  Hier ga ik helemaal niet meers aan veranderen. Het is gewoon goed zo.
Wel ga ik nog even terug naar de opdracht van de vorige keer. Ik merk dat ik me niet helder genoeg uitgedrukt heb. Ik bedoel een combinatie van elementen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar toevallig bij elkaar in de buurt staan. Een stapel pallets is wel een combinatie van meerdere elementen, maar die samengevoegd zijn tot één nieuw geheel:  een stapel pallets. Met deze zeer goede inzendingen in gedachten moet het je zeker kunnen lukken nog eens te komen met een combinatie van meerdere (schijnbaar niets met elkaar te maken hebbende) elementen.
Dushi

13-10-2010 om 02:17 geschreven door Marsje


06-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leoke met hek en huis

Tja, ISO vergeten terug te zetten. Dat overkomt ons allemaal wel eens. Nu is een ISO waarde van 400 tegenwoordig nog nauwelijks een probleem als het over ruis gaat. Maar nu we het toch hebben over de technische instellingen:  je hebt het diafragma behoorlijk dichtgeknepen tot f/13, terwijl f/4 bij dit brandpunt de grootste opening is van de gebruikte 18-200mm lens. Mogelijk heb je dat gedaan om alle spijlen scherp te krijgen, maar op een afstand van nog geen drie meter en bij een brandpunt van 29mm was volgens mij een groter diafragma heel goed mogelijk geweest. Sterker nog: bij een open diafragma komt het hek “losser”van het huis, terwijl de vlakken van het huis toch goed zichtbaar blijven. Ik wil maar zeggen: hoe meer je de technische mogelijkheden kent, hoe meer je de foto kunt componeren naar je eigen smaak. Overigens toont deze foto in voldoende mate ritmische en strukturele elementen, mede door goed gebruik te maken van het licht. Ik heb slechts alle spijltjes netjes recht gezet en het donkere hoekje linksboven weggekloond. Vergeef me deze “tic” voor de puntjes op de i.
Mag ik voor de volgende keer iets zien met een beperkt aantal herhalingen en vlakken, maar wel binnen een zorgvuldige compositie?
Dushi





06-10-2010 om 00:25 geschreven door Marsje


05-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fonsie met container

Een opmerkelijke foto, want niet iedereen komt op het idee om de zijkant van een container te fotograferen. Dat heb je goed opgemerkt. In die zijkant zitten genoeg rotmische herhalingen. Door heet schuine perspectief versterk je dat niet alleen, maar heb je ook minder last van de belettering op de groene ondergrond. Ik weet niet met welke software je werkt, maar ik heb er een paar minimale veranderingen bij aangebracht ter versterking van jouw idee: iets meer contrast, de huizen op de achtergrond (die heb je zelf al zoveel mogelijk buiten beeld gelaten) heb ik weggehaald, evenals een tweetal rood-witte markeringen. Tenslotte de vertikale lijnen een heel klein beetje meer rechtop gezet.  Als je de mogelijkheden hebt, kan een goede nabewerking de foto net even wat meer accent geven. Het enige zwakke punt bij deze foto is, dat het totaalbeeld wel voldoet aan de wensen voor deze reeks, maar verder niet erg boeiend is qua compositie of gebruik van lichtval. Nu richten we ons vooral op R&S, maar het kan geen kwaad om voor ogen te houden dat we uiteindelijk streven naar “mooie” foto’s, ook al is dat een bijzonder arbitrair begrip.
Probeer voor een volgende keer, naast een toelichting van de gemaakte keuzes,  eens ritme en/of struktuur te zoeken in een combinatie van meerdere “voorwerpen”. Best lastig hoor!
Dushi





05-10-2010 om 03:01 geschreven door Marsje




Gastenboek

Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Blog als favoriet !

E-mail mij

Opmerkingen of bijkomende vragen kan je steeds doormailen.


Foto

Archief per week
  • 16/09-22/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 03/12-09/12 2018
  • 25/09-01/10 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 16/11-22/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 20/11-26/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!