Zoeken in blog

Ritme in een foto als vorm van herhaling, van wederkerend patroon ....

Een rij bomen, bogen, soldaten tijdens een parade enz...

Foto

Het ritme kan ook een accent krijgen door een afwijking in het patroon zodat de foto niet te eentonig wordt.

Foto

Met een ritmische herhalinge kan men het ganse beeld vullen of een gedeelte van de foto.

Foto

Ook in de natuur is Ritme & Structuur te vinden.

Foto
Foto

Met structuurfotografie kan je ook mooie abstracten creëren.

Fotografe : thuis

Foto

Voorbeeld van ritme in de architectuur, gebruikmakend van de hoogte en de lijnen laten vertrekken uit de hoeken

Foto
RITME & STRUCTUUR in de FOTOGRAFIE

Besprekingen foto's met ritme en/of structuur
20-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Make met paardenbloem

Als Senior zie ik gelukkig soms niet zo goed. En in mijn nabewerking oogt de foto toch redelijk scherp. Voor mij een heel geslaagde foto die boordevol zit met ritmische herhalingen en strukturele elementen.  Helaas voor mij en gelukkig voor jou betekent dit, dat we afscheid gaan nemen van elkaar.
Proficiat!
Je bent helemaal klaar om door te gaan met de volgende reeks: Dieptewerking o.l.v. Cijbra die je alle kneepjes van dat vak zal bijbrengen.  Enne, de regel van derden niet helemaal vergeten, hè?
Dushi





20-04-2011 om 00:26 geschreven door Marsje


18-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OpaAchiel met picea
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Gelukkig had ik de eerdere inzending nog niet beoordeeld, want deze is inderdaad beter geslaagd. En hier letten we natuurlijk vooral op R&S. Nu zijn natuurfoto’s, en zeker een overzicht, niet de gemakkelijkste voor deze serie. Om achteraan te beginnen: ik vind het goed gevonden om nadrukkelijk rekening te houden met de achtergrond. In de stenen van de oprit zit overduidelijk een mooi terugkerend patroon.  In de takken van de picea zit door de grotere afstand  eenzelfde herhaling wat minder opvallend. De roodbruine knoppen steken weliswaar goed af tegen het groen, maar de herhaling is, zoals we dat kennen van de natuur,  nogal grillig. Ook de ritmiek van de naalden bij de uiteinden is te klein in het totale beeld om een opvallende rol te spelen. Het gekozen moment getuigt van een goede kennis van de natuur.
Technisch  is het een bijzonder knappe foto.  Aan de foto is volstrekt niet te zien dat hier gewerkt is met een ISO van maar liefst 6400! Maar deze full-frame camera van Nikon kan het met gemak aan. De gebruikte 17mm is een groothoek die goed van pas kwam als het gaat om het opvangen van de beweging in de taken en het goed weergeven (prima  f/11) van de achtergrond.  In gunstiger weersomstandigheden zou een kleine tele meer accent op de R&S van een enkele tak kunnen leggen.
Voor de volgende keer graag een opname binnenshuis van enkele zelf bij elkaar gebrachte voorwerpen.
Dushi

18-04-2011 om 00:33 geschreven door Marsje


17-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moniekje met schelp
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dit is een heel mooie binnenkomer. De schelp vertoont een  heel mooie herhaling van “ribben”. Die ribben geven tevens struktuur aan de foto. En zoals gebruikelijk in de natuur: allerminst saai, maar juist boeiend door voortdurende kleine variaties in lijn en kleur.  Ook de achtergrond is goed gekozen bij de kleuren van de schelp. Een foto waar ik met plezier naar kijk.
Voor de volgende keer zie ik graag enkele voorwerpen die je zelf binnenshuis zodanig bij elkaar legt dat er een aantrekkelijke  herhaling van patronen ontstaat.
Dushi

17-04-2011 om 20:32 geschreven door Marsje


14-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buff met rabarberblad
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Met deze afsluitende opname ben ik heel blij, want je komt met een foto waar, binnen een grote eenheid van kleur, een bijzonder krachtige struktuur te zien valt. Dat komt niet in de laatste plaats door een goede keuze van de lensopening, waardoor er heel veel scherpte in de foto zit. Daarnaast worden alle oneffenheden in het blad extra geaccentueerd door het fraaie licht. Dat je tenslotte bij de afwerking ook nog eens goed gekeken hebt naar de compositie, heeft mede bijgedragen aan deze heel mooie foto. Een welverdiend proficiat is dan ook zonder meer op zijn plaats. Ik wens je alle succes bij de reeks Dieptewerking o.l.v. Cijbra.
Dushi

14-04-2011 om 18:35 geschreven door Marsje


13-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sloeber met bank
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De foto die je instuurt zit boordevol ritmische herhalingen, zoals je zelf al aangeeft. Op de voorgrond de planken van de bank, nog eens mooi herhaald in de schaduw eronder. Daarachter de latten van de vuilnisbak en nog verder naar achteren de prachtige vormen van het (fietsen)rek.  Het enige advies dat ik je nog mee kan geven, is:  probeer je nog meer te beperken tot één hoofdonderwerp. Less is more, zeggen de Amerikanen. Dat betekent dat je ook een prachtige R&S had kunnen maken van bijvoorbeeld alleen van de fietsenstaanders. En met deze laatste raadgeving laat ik je graag doorgaan naar de volgende serie: dieptewerking o.l.v. Cijbra. Van harte gefeliciteerd. Ik ben ervan overtuigd dat je ook daar tot goede resultaten weet te komen.
Dushi

13-04-2011 om 15:00 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MJV met sneetjes brood
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het is een aangename verrassing een heel andere foto te zien dan wat tot nu toe ingezonden werd. Het brood ziet er zeer appetijtelijk uit en zou goed gebruikt kunnen worden in een folder. Maar hoe smakelijk ook, we richten onze aandacht hier vooral op strukturele elementen en/of ritmische herhalingen. Beide zijn goed zichtbaar. Het brood zelf zit vol struktuur en de donkere korsten geven een goede opeenvolging van krachtige lijnen in de foto. Ik merk ook aan andere inzendingen dat je er actief en goed mee bezig bent.
Je beschrijft wel wat je uitgeprobeerd hebt, en dat uitproberen is heel belangrijk als leermoment, maar je vermeldt niet welke lens je bijvoorbeeld uiteindelijk gebruikt hebt. Technisch zijn er war verbeterpunten: je ISO staat onnodig hoog, ook een dergelijk korte sluitertijd hoeft niet bij een foto als deze. De gebruikte lensopening ligt dicht tegen je grootste opening aan, waardoor de scherpte in het totaal van de foto voor verbetering vatbaar is.
Mag ik voor de volgende keer een foto van wat grotere objecten, bijvoorbeeld iets met meubilair?
Dushi

13-04-2011 om 14:53 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotograafke met boomstam
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De inzending waarmee je komt, past uitstekend binnen deze reeks. De afgezaagde boomtronk vertoont heel duidelijk een serie jaarringen in een mooie herhaling van lichte en donkerder tinten. De barsten geven nog een extra struktuur aan de afbeelding. Door de krappe uitsnede wordt de aandacht geenszins afgeleid. Een foto die in zijn eenvoud toch de aandacht weet te boeien.
Voor de volgende keer laat ik je helemaal vrij om zelf een keuze te maken. Probeer met een zo mooi mogelijke foto te komen die een krachtige herhaling van lijnen of vlakken laat zien.
Dushi

13-04-2011 om 14:49 geschreven door Marsje


09-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Compo met onderkant brug

Ook deze (we zagen onlangs een vergelijkbare foto) onderzijde van een brug laat een aantrekkelijke struktuur zien. Donkere vlakken en lichter afgetekende balken wisselen elkaar af. Wat er nog te zien is van de overzijde, is allerminst storend.  Je uitleg is uiterst summier. Daar valt weinig aan toe te voegen.  Ik heb je foto slechts een tikje gecropt en de belichting wat aangepast.
Voor de volgende keer zie ik graag iets uit de vrije natuur. En vergeet niet je gemaakte keuzes toe te lichten a.u.b.
Dushi





09-04-2011 om 04:58 geschreven door Marsje


07-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buff met boomschors
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het is niet zo gemakkelijk om een regelmatig ritme in de natuur te vinden. Maar ik kan me heel goed vinden in de keuze die je gemaakt hebt. Ik zie, en door de lichte kleur is het accent heel duidelijk, een mooie herhaling van allemaal stukjes schors. Dit alles wordt ingekaderd in een zachtgroene kleur waardoor het een streling voor het oog wordt. Ik moet er niet aan denken dat iemand zoiets moois zou gaan flitsen. 
Voor de volgende keer,en dat wordt meteen de afsluitende foto gezien je eerdere inzendingen, laat ik je opnieuw helemaal vrij in de keuze. Ik reken er zonder meer op dat je met een echte knaller komt. Laat maar eens zien waartoe je in staat bent inzake R&S.
Dushi

07-04-2011 om 21:50 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10-us met paaskuikentjes
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De belangrijkste opmerking die je voor mij maakt, is dat je heel veel geleerd hebt van het maken van een mooie foto als deze. Ik kan me voorstellen, dat dit niet 1-2-3 gebeurd is, want je hebt beslist niet voor de gemakkelijke weg gekozen. Ik vind het resultaat bijzonder mooi geworden, heel sfeervol met een uitgewogen belichting. Als je nu een enkele kring van kuikentjes had genomen, was het ritmisch element vrijwel alleen in de achtergrond te zien. Maar door deze kring nogmaals te herhalen, zie ik ook beter de ritmische herhaling bij de kuikentjes zelf.  Natuurlijk heb je statief gebruikt. Het voordeel van een statief is, dat het vertraagt, meer rust geeft om nog eens goed te kijken voordat de knop wordt ingedrukt.  Het enige punt van mogelijke aandacht  is de compositie die wat sterker had gekund, maar daar ga ik nu niet over zeuren, want ik geniet lekker van je foto.
Voor de volgende keer? Iets dat buiten gefotografeerd is, liefst iets uit de stad. Verder is alle keuze aan jou.
Dushi

07-04-2011 om 21:34 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Shopper met hek
Klik op de afbeelding om de link te volgen

In deze opname is er bijzonder goed gebruik gemaakt van het (tegen)licht, waardoor het hek werkelijk uit het landschap “springt”. Ook de compositie is prima in orde. Dit alles levert een heel aantrekkelijke foto op die een mooi patroon van zowel strukturen als ritmische herhalingen laat zien. Het gekoen diafragma is een geslaagd compromis tussen een scherp hek en een zo onscherp mogelijke achtergrond. Het enige dat ik bij een mooie foto als deze zou veranderen, is het verwijderen van de takken rechtsboven.  Bij CS5 is dat een stuk gemakkelijker dan eerdere edities.
Voor de volgende en tevens afsluitende inzending wil ik graag een gebouw zien dat je vol R&S in beeld brengt.
Dushi

07-04-2011 om 04:02 geschreven door Marsje


03-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotograafke met gevel gebouw

Sommigen zullen het wellicht saai vinden, maar voor mij is dat het niet. Je hebt, zo lijkt me uit de weggelaten raampartijen, een heel zorgvuldig standpunt ingenomen om alle rechthoeken zo goed mogelijk in beeld te krijgen, en zelfs met de gebruikte lensopening is er genoeg scherpte in de foto. Dit is een fraai voorbeeld van zowel een een regelmatige ritmiek alsook een even regelmatige struktuur. In heb je mooie opname alleen nog een heel klein beetje rechter gezet.
Nu wordt het een beetje lastiger, want voor de volgende inzending wil ik graag iets zien uit de vrije natuur (geen hekken edm.). Daar vind je natuurlijk niet zulke regelmatige lijnen of vormen, maar  fotograferen is voor een groot deel goed rondkijken. Ik ben benieuwd of je oog ergens op valt.
Dushi





03-04-2011 om 15:48 geschreven door Marsje


01-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buff met onderzijde brug
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De serie gaat over ritme en struktuur. Heel vaak zie ik foto’s waar het accent wat meer light op ritmische herhalingen, omdat dit eerder in het oog springt. De foto die je ons hier laat zien, leg het accent overduidelijk op struktuur. Krachtige lijnen die dwars door het beeld lopen. Een grote eenheid van kleur. Een uitgebalanceerde compositie. Ik vind dit een heel mooie foto. Zou ik er iets aan willen veranderen? Hoogstens onderaan net dat kleine randje eraf, dat jij zo zorgvuldig hebt laten staan.
Je schrijft dat je wat moeite had met de belichting. Ik begrijp dit niet zo goed. Je lage ISO had best een stuk hoger gekund. Je had dan tevens een minder kritische sluitertijd gekregen. Of een dichter diafragma voor net wat meer scherpte dan je nu laat zien.
Ik geef je geen enkele opdracht mee voor de volgende keer. Kom zelf met een heel ander soort foto. Tot die tijd blijf ik genieten van deze prachtige inzending.
Dushi

01-04-2011 om 16:41 geschreven door Marsje


31-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Make met kerk

Je bent zeker bewust op zoek geweest naar herhalende patronen. En die zijn zowel in de raampartijen als in de steunberen mooi te zien.  Bij een wat helderder afdruk van de foto zelfs nog beter te zien.  De foto is dus geschikt als voorbeeld van R&S. Een fragment , net name het rechterdeel van de kerk, zou mogelijk nog beter geweest zijn.
Technisch heb je ervoor gekozen om je diafragma ver dicht te knijpen van f/3.5 naar f/22. Bij een brandpuntsafstand van de gekozen 18mm is er echter al snel sprake van voldoende scherptediepte: alles vanaf ongeveer één meter tot oneindig zou scherp moeten zijn.  Bij een diafragma van f/5.6 zou alles al scherp geweest zijn vanaf ruim twee meter (en de kerk staat op acht meter afstand). Het voordeel van een grotere lensopening zou wel geweest zijn, dat je een gunstiger sluitertijd had verkregen dan de 1/20ste seconde die je maar liever gebruikt als je een statief bij je hebt.
Je hebt een vraag over het rechtzetten van de kerk. Dat de kerk  “omvalt”, komt omdat je de camera een beetje schuin omhoog hebt moeten richten om de kerk in beeld te krijgen.Bovendien stond je ook niet recht voor het midden van de kerk. Dit alles geeft vertekening (perspectief).  Zoiets zou alleen te voorkomen zijn met een heel speciale lens of door een hoger standpunt in te nemen, ik schat in dit geval zo een meter of 30 boven de grond. Gelukkig kunnen we achteraf nog wat correcties aanbrengen. Je zegt niet met welk programma je het geprobeerd hebt. Ik gebruik voor dit rechttrekken Photoshop.
Voor de volgende opdracht heb je een vrije keuze, maar het moet wel buiten zijn.
Dushi





31-03-2011 om 02:48 geschreven door Marsje


26-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sloeber met straatbeeld
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Fijn dat de foto nu doorgekomen is. Je intentie is duidelijk. De aandacht was gericht op de afzettingsblokken, maar door het gekozen standpunt komt dat er niet goed uit. De blik gaat als vanzelf de straat in naar het einde en blijft niet hangen op wat het hoofdonderwerp zou moeten zijn.  Wellicht is er in mijn computer wat gebeurd, maar de foto toont nogal donker. Dat zou ook kunnen liggen aan de handmatige belichting, terwijl de D90 dat uitstekend op de automaat kan doen. Merkwaardig is ook dat je de ISO opgeschroefd hebt tot 500, terwijl je sluitertijd maar liefst 1/2000ste seconde is. Zowel het gekozen standpunt als de technische instellingen laten dus ruimte voor verbetering. Ik wil graag een nieuwe poging zien, maar dan meer de kwaliteit die je eerder hebt laten zien.
Dushi

26-03-2011 om 02:35 geschreven door Marsje


22-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buff met boeken
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Goed werk, Buff. Opvallend is, dat je gezorgd hebt voor een heel rustige achtergrond waardoor alle aandacht vanzelf naar de boeken gaat. Een tweede sterk punt is de eenheid van kleur, naast de diversiteit die het speels maakt, van de boekenvoorkanten. De manier waarop je de boeken neergelegd hebt, geeft een goede ritmische herhaling die nog eens benadrukt wordt door de felbelichte witte onderkanten van de boeken.
De volgende foto mag je helemaal zelf bepalen, maar wel een buitenopname graag.
Dushi

22-03-2011 om 14:28 geschreven door Marsje


12-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blackbird met spiegel buiten
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De ingezonden foto is meer dan zomaar R&S, alhoewel dat ook heel goed zichtbaar is in de stenen en de shutters van de spiegeldeurtjes, alsmede de schaduw. Met meer bedoel ik dat er bijzonder aandachtig is gewerkt aan de compositie. De plaats van de spiegel, de stand van de spiegel, het teiltje met steentjes: het valt allemaal keurig op zijn plaats. Met deze afsluitende bijdrage heb je laten zien dat je er helemaal klaar voor bent om door te gaan naar de serie Dieptewerking o.l.v. Cijbra. Van harte gefeliciteerd!
Dushi

12-03-2011 om 00:52 geschreven door Marsje


11-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buff met hek
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hartelijk welkom bij de club. Bij deze reeks gaat het in de eerste plaats om mooie ritmische herhalingen. En dat heb je met het hek goed laten zien. Moeilijker wordt het natuurlijk als je er ook nog een zo mooi mogelijke foto van wilt maken. Dan moet je ook rekening houden met onder andere compositie en licht. Gelukkig hoeft dat niet allemaal tegelijk.
Voor een volgende keer hoef je me niets te vertellen over gebruikte sluitertijden of ISO waarden, want dat kan ik gewoon zien in de exifs. Wel wil ik graag weten waarom je deze waarden hebt gebruikt (en dat doe je al een beetje) en vooral waarom je deze foto hebt genomen, ook vanuit dit standpunt. Als je bijvoorbeeld  nog eens terugkomt  op deze plek en dan dezelfde foto neemt, maar dan op een ooghoogte van 50cm of minder. Dat maakt een heel groot verschil. Door met dit alles te experimenteren, wordt fotograferen steeds boeiender. Voor de volgende keer graag een aantal voorwerpen die je binnenshuis zelf bij elkaar gelegd hebt in een mooi ritmisch geheel.
Dushi

11-03-2011 om 01:11 geschreven door Marsje


08-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Compo met bestek

Het wordt je in deze serie niet gemakkelijk gemaakt, Compo, maar ik probeer zoveel mogelijk te prikkelen tot betere fotografie. Je hebt je hier heel goed gehouden aan de opdracht.  Het is niet zomaar een herhaling van allemaal dezelfde voorwerpen, maar een heel aantrekkelijke ritmische combinatie van vork, lepel en mes. Dat heb je prima gedaan, al is het best lastig om nauwkeurig de precieze afstanden en hoogtes aan te houden.  Wat R&S betreft dus goed gelukt.
In het vervolg van dit goede nieuws wil ik nog enkele meer technische bemerkingen meegeven in de hoop dat je er je voordeel mee kunt doen. Allereerst lijkt het een zwart-wit foto, maar het is het net niet en blijft dus een kleurenfoto. Ik zou in zo een geval kiezen voor een volledige zwart-wit omzetting.
Probeer ook op kleine details te letten. Zo zie ik in de rechter benedenhoek bij je naam nog een klein wit streepje. Dat had niet gehoeven. Ook de vork links leunt wel erg dicht op de rand.
Houd tenslotte, zeker met  glimmende voorwerpen, de belichting in de gaten. Nu heb je zowel over- als onderbelichte delen. Zie afdruk b waar blauw betekent dat het donker te zwart is, en rood laat zien dat die plekken helemaal geen pixels meer hebben. Een en ander komt mede door de zware schaduw (een enkele lamp?) die in de foto zit. Soms is een sterk accent mooi, maar hier vond ik het iets te veel van het goede.
Na deze goede R&S  ben je helemaal klaar voor een volgende inzending. Graag iets uit stad of dorp.
Dushi







08-03-2011 om 21:47 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Shopper met bestek
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dit is een heel grote en zeer aangename verrassing. Het tafelbestek is met de uiterste zorgvuldigheid neergelegd in een cirkel, rekening houdend met het vierkante patroon van het tafelkleed. En dit alles in een fraaie compositie. Het is bijna een kunstwerk geworden. De foto zit vol ritmische herhalingen, waarbij het bestek ook nog eens een mooi verloop heeft van licht naar meer donker. Ik vind het een juweeltje. Na deze prachtige opname ben ik buitengewoon benieuwd naar de volgende inzending. Zullen we voor de volgende keerMaar niet meer boven op stoelen gaan staan met onze leeftijd, want een ongeluk zit in een klein hoekje ;-)
Dushi

08-03-2011 om 21:08 geschreven door Marsje




Gastenboek

Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Blog als favoriet !

E-mail mij

Opmerkingen of bijkomende vragen kan je steeds doormailen.


Foto

Archief per week
  • 16/09-22/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 03/12-09/12 2018
  • 25/09-01/10 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 16/11-22/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 20/11-26/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!