De dagelijkse dingen volgens Roger (78jr) uit Beveren Waas Elke week een nieuw verhaal...
Reacties zijn steeds welkom!
>> NU OOK BESCHIKBAAR VIA WWW.ROCOR.SHORT.BE
17-03-2007
Toen men nog schoofzakken maakte
We waren thuis met
4 kinderen en die gingen uit werken samen met onze vader. Ons moeder maakte dus
om 5 uur s morgens 5 knapzakken met de nodige koffie erbij. In die tijd was er
nog geen gesneden brood, dus ons moeder drukte die 5 broden tegen haar borsten,
tikte met het broodmes er een kruisteken op, en sneed die broden precies
allemaal op dezelfde sneedikte. Soms eens met een uitschieter met als gevolg
dat die boterham veel dikker was. Ik vond dat brood snijden een hachelijke
onderneming. Zo dicht met dat scherpe mes bij ons moeder haar borsten, was niet
zonder risico. Het is nooit tot een ongeval gekomen want iedere morgen 5 broden
snijden is niet niets. Misschien heeft dat kruisteken daarvoor gezorgd
De keuze van het
beleg was kaas of hesp en een boterham met confituur of in betere tijden een
reep chocolade, een appel was er altijd bij. Het was feest als ze spek met
eieren bakte om mee te nemen, het huis geurde dan naar dat vers gebakken spek.Het ei maakte dan uw brood vochtig en rond de
middag was het juist van trok: koud en doorweekt. Ondertussen kookte de
moor op de Leuvense stoof en er werden 3 scheppen koffie in de zak gedaan,
zeg maar bus. Dan werd het overgoten met kokend water. Er stonden 5 aluminium
koffiebussen klaar met een gazet er rond om warm te blijven. Er werd toen nog
aan de teut gedronken dat was toen nog niet onbeleefd ! Moeder aan de haard was
een lieve vrouw die vroeg opstond en haar kinderen een schoofzak klaarmaakte en
ze uitwuifde. Ze zei dat we voorzichtig moesten zijn en ze riep: tot vanavond
Ondertussen 50 jaar
later, bij den bakker (ik ga iedere dag om 7 uur s morgens naar de warme
bakker, bij ons is het een bakkerin en ik zie daar niets heet aan). stond ik in
de rij met 7 MAN vóór mij. Een ongewassen bouwvakker vroeg hem 2 smosjes, 1 met
kaas en heps en nog een martino. Een broodje werd opengesneden er werd gul
préparé tussen gesmeerd, men legde er komkommers op, peper en zout en ajuin Men
spoot er ketchup tussen en het dreef er aan de zijkant uit. Hij vroeg zich nog
een worstenbrood, 2 koffiekoeken en 2 colablikjes, moest rond de 350 frank
betalen en was weg. Afgezien van het feit dat het 8,50 kostte vraag ik mij af
waar is die moeder of zijn vrouw of da lief ? Hij was zeker niet uitgewuifd,
zijn broek was gescheurd, en een vieze stoppelbaard (maar hij was misschien
wel een goede werker?!) Maar toch, moet dat nu zo? Als ik goed begrijp worden
er dus geen schoofzakken meer gemaakt, mij niet gelaten maar waar blijft dan de
gezelligheid van het ontbijt? Nu valt men uit zijn bed en loopt men naar de
bakker Als ik uit werken ga botert men mijn brood met beleg, er zit een appel
bij, ik heb een thermoskan bij, af en toe een toetje, een kommetje met rijstpap
en een beetje bruine suiker!
Goed hé? Ga eens
na hoe het bij jouw kinderen gebeurt ???
Reacties op bericht (3)
08-08-2018
knappe schets
Een tekst om over na te denken. https://blog.seniorennet.be/maart_
08-08-2018 om 03:32
geschreven door maart
25-03-2007
Zoals vroeger
Ja pépé, de mensen hebben blijkbaar veel minder tijd dan vroeger. Jammer want kijk eens naar de stress en de pijnen die ge ervan krijgt in nek of rug of armen!!!
Zolang we onszelf maar int oog houden en weten wat we zelf willen. Mooi verhaal pépé, tot volgende week
De kleindochter
25-03-2007 om 11:09
geschreven door Katrien Van Nieulande
19-03-2007
ongetiteld
Wij hebben nog een thuiswonende zoon van 22j. Die staat een half uur voor hij moet vertrekken op, eet een bord 'Honey Cribbs' (van die krokante korrels van biologische teelt die je overgiet met melk) , drinkt koffie terwijl hij nog gauw TV kijkt, spurt dan naar de badkamer, en hop...hij is weg.