Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Laatste commentaren
  • Een zoon van 50 Marleen, ... ik heb er een van 41. (eddy meuris)
        op 2 mei
  • Verjaardagsgeschenken (Marc Martens)
        op 2 mei
  • Dag Marleen, ook bij ons veel wind. Desondanks toch het bos in geweest. Daar viel het eigenlijk best mee. (eddy meuris)
        op zondagsweer
  • hallo (ani)
        op zondagsweer
  • Maaien (Marc Martens)
        op soaps
  • Inhoud blog
  • vrijdag in mei
  • 2 mei
  • arbeid
  • april einde
  • sterren
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    liesje
    blog.seniorennet.be/liesje
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    gonda
    blog.seniorennet.be/gonda
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    hexaeder
    blog.seniorennet.be/hexaede
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    dolleke
    blog.seniorennet.be/dolleke
    een meisje van 1948
    bedenkingen
    03-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vrijdag in mei

    Awel, ik ben weeral gezond wakker geworden. Oef! Nu is het in spanning wachten wat deze nieuwe dag voor mij in petto heeft. Lang duurt dat niet. Terug de coltrui met lange mouwen, kousen, broek met lange pijpen en de paraplu uit de garderobe halen. Niet getreurd, ik heb me voorgenomen, de leuze die Tijs Vanneste poneerde in het programma "Niks te zien", eigen te maken: "ik heb besloten om gelukkig te zijn". Hopelijk kan ik tot mijn laatste levenssnik die woorden blijven zeggen. Dan maakt het niet uit of de zon schijnt of dat er grijze regenwolken zijn, dan is het iedere dag 'vrijheid, blijheid'. Dan kan ik zonder meer het liedje van Sandra Kim zingen: J'aime La Vie. Het mag natuurlijk niet bij "Parole, Parole" van Dalida (1933-1987) blijven, ik moet daar zelf ook een inspanning voor leveren en alles met een roze bril bekijken. Want het is wel zo, na regen komt er zonneschijn en dat zal vandaag niet anders zijn. Wat ik wel geleerd heb de laatste tijd en ook wel zal blijven doen, is van ieder zonnestraaltje te genieten, naar buiten lopen en die natuurlijke warmte omarmen. Of ik dat nieuwe programma nu een human interest programma moet noemen of een reisgids, weet ik nog zonet niet. Dat zal de tijd uitwijzen. Het is easy going, easy listening en dat is al niet slecht voor een avondprogramma. Spijtig dat het lawaai van "Amai, zeg wauw!" van Otto Jan erna komt. Dat programma is op zich niet slecht, maar de presentator roept graag, spreekt soms een onduidelijk Nederlands brabbeltaaltje dat me noodzaakt teletekst aan te zetten om alles te begrijpen wat deze halve Belg te vertellen heeft.

    Het is de 'Internationale Dag van de Persvrijheid' en daar kan niet genoeg aandacht aan besteed worden. De pers en dan vooral de journalisten moeten ons iedere dag behoeden voor 'fake news' dat zo vlug de wereld rond gaat en voor veel onheil kan zorgen. Ze zijn dikwijls zelf het slachtoffer van aanvallen op hun leven, hun persoon, hun integriteit, worden dikwijls gevangen genomen, worden dikwijls vermoord omwille van het uitbrengen van de realiteit en werkelijkheid. Vooral dictatoriale regimes hebben een hekel aan de vrijheid die journalisten genieten om verslag uit te brengen van gebeurtenissen die voorvallen in landen waar de bewoners de mond gesnoerd wordt. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat er in ons land, omzeggens geen censuur bestaat op de verslaggeving van gebeurtenissen op het publieke domein. Alles wat nadelig is voor personen en instellingen kan onderzocht en gepubliceerd worden. 

    Eindigen, omdat er gebeld wordt, doe ik met het liedje van Mary Hopkin, "Knock, knock, who's there?" Tot morgen

    03-05-2024 om 11:43 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:dagboek/bedenkingen
    >> Reageer (0)
    02-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 mei

    2 mei is een belangrijke dag in mijn leven. In 1974 was het de geboorte van mijn 2e kind, 49cm lang. Droog aan de haak woog dat manneke 2,800kg. Vandaag een bonk van + 1m80 en +80kg. Het eerste deel van zijn leven is met deze verjaardag ook voorbij. De bakens zijn uitgezet voor de volgende, hopelijk ook gezonde 50 jaren. Zo komt er voor iedereen een keerpunt in het leven. Ik denk niet dat hij blij is met zijn halve eeuw, maar het is voor iedereen te nemen, en er vrede mee te hebben, tenslotte is het maar een cijfer, en hetgeen er gisteren was, is er vandaag ook nog. Hij zal wel een feestje brouwen en hopelijk niet meer denken aan een 'motocyclette met power' om zich terug jeugdig en onbezonnen te wanen. ik wens hem geen nadelige gevolgen of grillen van een om de hoek loerende penopauze. Nog vele gelukkige jaren, zoontjelief!

    Wat is de meest opvallende krantentitel vandaag? Man die na 30jaar bekent dat hij zijn vrouw zelf heeft begraven. Een onvoorstelbaar gebeuren en in een korte zin weergegeven, met nog heel veel vragen en voer voor psychologen om de psyche van deze man te doorgronden. Stom toeval ligt aan de basis van de ontdekking van het lichaam. Geen vlucht naar Spanje of elders voor de vrouw, moeder, zus, maar een put in haar tuin. Verjaring van deze misdaad ligt in het verschiet, de 78 jarige man zal door de speurders duchtig aan de tand gevoeld worden zodat dit raadsel voor eind november 2024 is opgelost.

    Nog een belangrijk man dat de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt: Werner Loens. Een man die jarenlang in volledige anonimiteit zijn belangrijke job van fooddeskundige, aan de kant schuift en nu aan moeders tafel moet eten wat de pot schaft. 38jaar lang was hij een bepalende factor om Michelinsterren uit te delen en te laten drukken in de rode eetbijbel. In een beknopte samenvatting van zijn jaren als hoofdinspecteur heeft hij 8500 restaurants bezocht en het belangrijkste menu naar binnen gewerkt. Op zijn minst evalueerde hij, en passant, ook 3700 hotels en hun bedden om er een label aan te kunnen geven. 

    Op 2 mei 1934 werd Etienne Vermeersch geboren. Deze Hoogleraar aan de RUG was filosoof, ethicus, filoloog, septicus, opiniemaker en verkoos in 2019, zelf over zijn leven en dood te beslissen. Schreef boeken, essays en bijgevolg zijn er voldoende quotes van hem bekend, zoals: "Mensen die in astrologie geloven? Je zou ze onmiddellijk 30 punten IQ moeten aftrekken!". Omdat ik slim wil blijven en mijn IQ wil behouden ga ik vanaf vandaag geen 'sterrenbeeldenhoroscopen' meer lezen, niet meer geloven in geluks-of ongelukscijfers, geen waarde meer hechten aan ontmoetingen met zwarte katers, maar onder ladders lopen ga ik toch niet doen. Tot morgen

    02-05-2024 om 14:28 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:dagboek/bedenkingen
    >> Reageer (2)
    01-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.arbeid

    Dag van de Arbeid: betekent dat 'dat je moet werken' of 'dat je de luiaard mag uithangen'? Nee, het weer is te fantastisch om binnen de luiwammes uit te hangen. Het zal werken in de tuin zijn en uitrusten op een mijn bank in het zonnetje. Ik heb er lang genoeg moeten op  wachten om in shorts, korte mouwen en blootvoets te kunnen rondlopen. Ondertussen zal ik genieten van mijn 'miskoop' van gisteren. Ik heb me, tegen mijn eigen principes in, laten ringeloren aan mijn poortje. Koop nooit aan de deur, is een heilige slogan, tot er iemand me wakker belt bij mijn siësta en ik slaapdronken ga kijken welke snoodaard mijn dutje onderbroken heeft. Een ijsjesman, die met creme glace, deur aan deur ging bellen met zijn dozen vers  hoeve-ijs. Wie kan daar nu nee opzeggen? Vooral dan ook nog eens als je bij een aankoop van 12 potjes één liter vanille-ijs gratis krijgt + een folder met de tarieven voor een volgende bestelling. Aankoop gedaan, een té dure aankoop weliswaar, maar ja voor een ijsje... Eens goed wakker, bekijk ik eindelijk wat ik contant betaald heb: 33€. Gigantisch veel geld voor wat creme glace. Maar ja, t'is hoeveijs, met verse melk gemaakt. Ik had de rekening van maandag liggen van de Colruyt en daar kostte de vanille-ijscreme voor 2,5l,  "2,99 €". In de folder van het ambachtelijk roomijs kost dezelfde hoeveelheid en soort 22€!!!!. Hoe graag ik onze boeren en onze andere zelfstandigen ook wil steunen, eenzelfde product met een prijs x 10, is voor mij toch een beetje te veel van overdrijving. Einde verhaal voor vers hoeve-ijs, maar ik zal het me wel laten smaken en denken dat ik een super de luxe coupe aan het binnenspelen ben. De plastieken potjes van de melange-coupen, zal ik afwassen en gebruiken om mijn diepvries rodevruchtenmengeling in porties te verdelen. Altijd gemakkelijk. Maar één mei is natuurlijk ook de dag van de toespraken van de sossen, met allerlei beloften zeker nu de verkiezingen eraan komen. En waar kunnen ze de mensen altijd mee verleiden? Niet alleen met ijsjes natuurlijk maar met 'geld'. Weer een eis die nooit waar te maken is: 500€ extra zodat het minimum inkomen 2500€ bruto zal bedragen, een zoethoudertje noem ik dat of een oogverblinding. De liberalen komen dan met een tegenargument van 500€ surplus voor de pensioenen van degenen die een volle loopbaan hebben gehad, ze hebben er tenslotte zovele jaren voor afgedragen. Dan zal het pensioen van de senatoren toch wat lager moeten worden om aan die beloftes te kunnen voldoen. Het zijn niet alleen de politici die eens moeten blozen bij dergelijke nooit uitvoerbare vooruitzichten en de opgewonden speeches. Blijkbaar kan, als resultaat van een wetenschappelijke universitaire studie, ook het pluimvee en met name dan de kippen,  een rode kleur krijgen als ze opgewonden of boos zijn. Ik ga zorgen dat ik mijn rode 'ergernis' kleur kwijt raak met zonnestralen. Dat was mijn één mei geschrijf. Tot morgen 

    01-05-2024 om 11:32 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:dagboek/bedenkingen
    >> Reageer (0)
    30-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.april einde

    Laatste dag van leven met aprilse grillen. Hopelijk weet het 'weer' dat ook en krijgen we wat temperaturen die de lente alle eer aandoen. Ondanks dat er veel gezaagd is over regen, wind en koude, hebben mijn voorjaarsbloeiers prachtige bloemen geleverd. Ze waren allemaal een beetje hun tijd vooruit. Zoals nu de azalea's en de rododendrons ook al in volle bloei staan en op hun schema vooruitlopen. Af en toe moet er ook gezegd worden wat goed is geweest. Vanochtend werd ik verwelkomt door schaapjes, niet in mijn wei maar aan de hemel. Toch weeral een voorbode van wat nattigheid. De temperatuur daarentegen is al zeer goed, 16°C. en zou tot 18° kunnen stijgen. Dan is al de kilte verdwenen. De coltruien kunnen proper gewassen in de kast gelegd worden tot de volgende herfst. Mijn armen en benen snakken naar wat zonlicht en warmte. Veel nieuws is er niet te rapen, de verkiezingen zijn in aantocht, de programma's van de partijen worden weer aan de kiezer voorgelegd alsook de mooie beloftes. Vooral voor de ouders van kinderen met een lichte of zware handicap zijn de tijden weer 'pijnlijk' te noemen. 700 kinderen die geen school vinden om zich te ontplooien en een minister die zegt dat er té vlug een etiket op een kind gekleefd wordt, want dergelijk aantal 'met achterstand', is een beetje moeilijk te geloven voor hem. Zo wil men dit falikant onderwijsbeleid vergoelijken en zitten de ouders wel met de handen in het haar om een plaats te vinden die hun kinderen de best mogelijke begeleiding geeft bij hun handicap om zelfstandig te kunnen leven. De kinderen zitten al zonder vervoer en nu nog eens zonder onderwijs en begeleiding.  Enfin, 'Vooruit' wil terug de minister van onderwijs leveren na het debacle van de richtlijnen van de laatste jaren. Lezen en schrijven, tellen en rekenen, moet men nog altijd als een menselijke vaardigheid bezien en die moet iedereen in dit land kunnen en kennen. Natuurlijk zijn de apps op smartphone en wikipedia en andere zoekmachines op pc, handige hulpmiddelen maar ze mogen onze eigen innerlijke computer niet verwaarlozen. Denken, nadenken, onderzoeken, ontdekken, zijn echt wel menselijke eigenschappen die ontspruiten uit de beginselen van 1,2,3... en abc. Soms vergeet men dat weleens. Onderwijs is zo belangrijk voor elk kind, maar is er daarom een leerplicht nodig vanaf 3 jaar? Eens zien welk besluit ze daarover gaan nemen. Natuurlijk zijn er de laatste dagen ook al veel woorden gezegd en geschreven over de ontdekking van de stoffelijke resten van een 'verdwenen' vrouw. Ze zat dus niet in Spanje maar onder de grond bij de buren. Nu kan het onderzoek echt beginnen naar wie, wat, waar, de antwoorden voor de familie en dan kan het rouwproces voor de naasten beginnen. Tot morgen

    30-04-2024 om 11:36 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:dagboek/bedenkingen
    >> Reageer (0)
    29-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.sterren

    Vannacht eens terug een schitterende sterrenhemel gezien. Geen wolkje was er te bespeuren. Ik kijk graag naar omhoog en speur graag de hemel af naar ongewone dingen. Iedere avond/nacht ben ik, voordat ik slapen ga, nog even buiten met de hond om nog mijn laatste stappen van de dag te zetten. En ondertussen kijk ik graag naar omhoog. Door me te laten leiden door de app 'Wat zie ik aan de hemel', kan ik de planeten al herkennen en weet ik ook wanneer het ISS passeert. Maar voor de sterren te herkennen, daar heb ik geen kaas van gegeten. Sinds het lager onderwijs blijft het voor mij nog altijd een zoeken om de 'grote en kleine beer' te vinden of de poolster te onderscheiden. Met of zonder naam, de sterren geven een mooi spektakel aan de duister hemel. Eigenlijk zou ik best eens naar één van de vele Observatoria, Planetaria of Volkssterrenwachten moeten gaan om wat instructies te krijgen. Ik moet me zelfs niet ver verplaatsen want in Oostende is er 'Astropolis' dat niet alleen een sterrenwacht is maar ook uitleg over de ruimtevaart geeft. Het goede nieuws van de dag is, dat die wolkenloze hemel er ook nog deze morgen was en er een grote zon me welkom heette op deze nieuwe dag. Maar nu zit ik nog altijd in pyjama en mijn peignoir aan, omdat ik op dit uur nog niet kan uitmaken of ik nu een coltrui met lange mouwen moet aandoen of een polooke met korte mouwen. Ik wil me geen 3 keer omkleden. Het is nu 12°C en dat is toch nog wat fris om met blote armen rond te lopen. Het zal dus straks op zijn minst een giletke zijn om te dragen bovenop een shirt. Ik moet me wat deftig aankleden om mijn boodschappen te doen en met dit mooie weer zal zullen er weinig winkelaars zijn en dus zal het in een  snel tempo gebeuren. Het is vandaag ook de 'Internationale Dag van de Dans'. Het is gepermitteerd om vandaag al huppelend en dansend op de tonen van de rumba, samba en chachacha door de straten te gaan. Hoe graag ik ook zou dansen, ik moet het meer hebben van heupwiegen en armbewegingen. Alle dansen heb ik gedanst, behalve de 'tango', die kon nooit mijn hart bekoren. Als je nu de tango op tv ziet 'dansen' is dat meer een gymnastiek oefening dan gracieus over de dansvloer glijden. Nen slow op één tegel zou wel nog altijd gaan, die vraagt niet veel moeite en inspanningen van de gewrichten en brengt warmte in het hart, zeker als dan "Du" van Peter Maffay gespeeld wordt. Natuurlijk word op deze dag het klassieke ballet vernoemd. Daar heb ik niet veel affectie mee behalve als ik kan kijken naar "les Ballets Trocadero de Monaco", dan komt er een big smile on my face en geniet van de uitvoering van de "stervende zwaan". Ik ga mezelf opkuisen en boodschappen doen. Tot morgen

    29-04-2024 om 11:05 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:dagboek/bedenkingen
    >> Reageer (0)
    28-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondagsweer

    Zal ik nat worden vandaag? Waarschijnlijk niet. Zal ik omvergeblazen worden vandaag? Waarschijnlijk wel. Ik heb weeral bewondering voor mijn bomen, die elk weer trotseren en even fier als altijd in mijn tuin staan te groeien en te bloeien, welk weertype het ook is. Kort gezegd, er is weeral een droge stormwind op komst. Gisteren kreeg ik een Be-Alert in de mailbox om alles wat los zat weer vast te maken zodat ik geen ongelukken heb op deze 'Internationale Dag van de Veiligheid op het Werk'. Op 28 april 2005 besliste de 'International Labour Organistion dat er een World Day for Safety & Health at Work' moest plaatsvinden om het belang van veiligheid als prioriteit te handhaven bij elk soort werk dat er moet gebeuren. Zelfs de bloggers moeten voorzien in hun veiligheid door op een goeie stoel of op een speciale bureaustoel plaats te nemen die niet uit elkaar valt en een pc die op een stevige tafel of bureau staat. Omdat ik waarschijnlijk lid ben van de "Vrouwencongregatie 'Dochters van de Wijsheid' gesticht door de predikant Louis-Marie Grignon de Montfort (†1716)" neem ik deze waarschuwing ter harte en sla ik dergelijke raadgevingen nooit in de wind. Ik heb een controle uitgevoerd in de tuin en de bloempotten (die vorige keer omvergewaaid waren) wat steviger vast te zetten. Ondanks de stevige zuidenwind heb ik het opvallend rustig, want de hond is geen liefhebber van  zware luchtverplaatsingen die zijn flappies tot achter zijn kop gooien. Hij zaagt niet om met de bal te spelen of buiten te gaan. Tot zover de weersgesteldheid en zijn gevolgen voor het leven op een zondag. Zoals ik al dikwijls gezegd, geschreven en vermeld heb, doe ik iedere dag mijn woordoefeningen van Nederlands, Engels, Frans, Duits en ook opfrissingsoefeningen van de Bijbel. De laatste tijd maak ik veel fouten in mijn Franse taal, ondanks het feit dat ik weer regelmatig een mondje Frans babbel en brabbel. Ik besloot dus terug de taaloefeningen van 'Duolingo' te doen, om extra oefeningen te kunnen doen en mijn Frans weer naar een aanvaardbaar niveau op te krikken. Alleen moest ik daar een tijdsduur voor mijn oefenstonde bij geven. Dat zorgt zo voor een dwingend karakter waar ik als gepensioneerde allergisch voor ben. Maar fouten maken is ook niet plezant voor mijn talentrots. Ik moet mijn ego eens opzij zetten en 10 minuten van mijn kostbare tijd voozien in deze, soms enerverende, oefeningen. Maar ik kan het niet maken te stuntelen tegenover mijn buurvrouwen bij wie en met wie, ik graag een woordje Frans placeer. Mijn regel die ik nog altijd hanteer, ik probeer niets te vergeten van wat ik ooit geleerd heb de voorbie 75 jaar. Tot morgen

    28-04-2024 om 11:42 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:dagboek/bedenkingen
    >> Reageer (2)
    27-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.soaps

    Nog net op tijd buiten om geen vodje als krant te hebben. Een weekendkrant zou ik niet graag missen, want dat is toch lectuur voor 2 dagen met artikels die in de week geen plek krijgen om te verschijnen. Meestal gaat het dan om beschouwingen van minder belangrijke items maar die wel deel uitmaken van het dagdagelijkse leven van de Vlaming of andere bewoners van dit aardse rijk. Ieder land heeft wel een soap serie op tv die dan ook nog eens doorverkocht wordt aan ontelbare teevee-zenders omwille van de weinige kost in aankoop en uitzending. De ene soap gaat ontzettend traag, de andere soap krijgt te maken met ontzettend veel personnages, een andere soap moet het hebben van de panoramische zichten, een andere moet het hebben over de zakelijke beslommeringen, soms gaat het over de vele perikelen in de families, maar onschuldig zijn ze minder en minder aan het worden. Seks, drugs en rock'n roll steken ook hier in die brave familieseries de kop op. En daar wordt vandaag een beetje kritiek op geleverd in de weekendeditie van de krant en dan voornamelijk over de soap 'Thuis'. Aan mij zijn al die dagdagelijkse verhalen niet besteed, al zijn er een overvloed om vanaf 's morgens te bekijken van overal ter wereld en op alle zenders: The bold and the beautiful, Eastenders, Neighbours, Sturm der Liebe, Familie,.... Eigenlijk ken ik geen één personage van die reeksen behalve dan Simonneke en Frank omdat die zo dikwijls buiten hun reeks ten tonele worden gebracht. Ik heb een hekel aan series, zeker dan degene die ik iedere dag zou moeten bekijken om te kunnen volgen. Meestal neem ik ook vervolgdetectieves op om ze naderhand in één keer te bekijken. Tv en hun programmatie is toch een moeilijk gegeven om iedereen tevreden te kunnen stellen. Het moet voor een ganse bevolking dienen en dat is zeer moeilijk te voldoen. Gisteren heb ik gekeken naar "Comedy Casino" en dat brengt toch wat luchtigheid op het einde van de dag. Het is ook "De Dag van de Filosofie" over  met de nadruk dit jaar op "chaos", zoals nogal dikwijls die series blijk geven. En al die personages in die soaps kunnen een antwoord op "de dingen des levens" geven, elke situatie op te lossen, iedere ziekte te genezen, elke relatie een goede draai te geven, enz. Daarom vind ik het gezegde van ene Amerikaanse vier sterren admiraal van de marine, Hyman Rickover (1900-1986) zeer goed: "grote geesten praten over ideeën, matige geesten over gebeurtenissen, kleine geesten over mensen". In Nederland is er weer eens een groot straatfeest n.a.v. de verjaardag van de koning. Het gaat niet zozeer om om Willem Alexander die 57 jaar wordt, maar meer om de outfits van zijn 4 vrouwen en de vrouwelijke familieleden van de vorst. Daar ga ik nu naar kijken. Tot morgen

    27-04-2024 om 11:45 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:dagboek/bedenkingen
    >> Reageer (1)
    26-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aprilse vrijdag

    Laatste dag van werkweek 17. Zoals gisteren gezegd, gedaan en geschreven, heb ik weeral als een roosje geslapen. En zo roos als een baby oogt na zijn dutje, zag ik er ook uit als ik opstond en in de spiegel keek. Natuurlijk verdwijnt dat mooie babykleurtje als sneeuw voor de zon, eens dat alles weer terug in zijn plooi valt. Met 8°C  middagtemperatuur, kan ik moeilijk zeggen dat de lente op komst is. De lucht geeft een palet aan grijze tinten, niet met wattenvlokken deze keer maar voor de verandering eens in streepjes. Tot hiertoe, op een paar druppeltjes na, is het droog gebleven. Wel is door al die regen en wind, de dijk en het strand schoongeveegd en gekuisd. Dat ligt er allemaal proper bij om onze Waalse vrienden gedurende veertien dagen te verwelkomen. Het is wel raar dat de verlofperiode in ons land zo opgedeeld wordt in Noord en Zuid. In de ons omringende landen gebeurt dat al veel langer dat 'les departements', 'provincies', 'Bundesländer' enz. op andere tijdstippen verlof nemen. Maar nu is het toch even wennen voor iedereen omdat het toeristische seizoen hier nu eigenlijk al met Pasen al begint en stopt met het novemberverlof. De Walen komen vandaag al en dan komen die vrije dagen en verlengde weekends er van mei ook aan. Of er meer verbruikstoerisme gaat komen, is nog af te wachten voor de zelfstandigen hier aan de kust. Geen probleem natuurlijk eens dat de zon van de partij is, anders is het maar een triestig boeltje voor de strandbars en terrassen. Er zullen toch weer veel vakanties geboekt worden naar de zonnige streken voor strandvakanties. Maar als men wat meer wil zien van een land of ons eigen land zal er veel gebruik gemaakt worden van de toeristische gidsen met alle info om een geslaagde reis of uitstap te ondernemen. De bekendste zijn natuurlijk 'Trotter', Lonely Planet', 'Rough Guides', maar er zijn ook leuke exemplaren zoals '365 dagen onderweg' van Floortje Dessing of 'Solo Reizen' van Liesbet Rasker. Natuurlijk kan je ook op goed geluk eens een leuke uitstap maken in je omgeving. Wat ik vandaag wel ontdekte was (waarschijnlijk) een van de eerste verslagen van reisjes. De Italiaanse dichter Francesco Petrarca (1304-1374) beschreef in zijn gebundelde correspondentie, de  "Epistolæ Familiares", zijn toeristische uitstappen. Het meest bekende is de beschrijving van de "Beklimming van de Mont Ventoux" in 1336, a piedi naturalmente, a cavallo kon het natuurlijk ook zijn. Koeien zullen ze daar niet tegengekomen zijn, het is een kale berg en het is Frankrijk, waar die koebeesten het beste voedsel krijgen om daarna opgepeuzeld te worden. Niet zo in Hindoe-India, waar eenieder en alles moet wijken voor die graatmagere runderen. Ze zijn al met meer dan 5 miljoen. Die beesten kunnen gaan, lopen en staan waar ze willen. Deze heilige dieren hebben zelfs een eigen ambulancedienst gekregen, met  verzorging in speciale klinieken. De mensen kunnen er alleen maar naar kijken, want zo veel luxe is er voor de doodgewone Indiër niet weggelegd. Tot morgen

    26-04-2024 om 16:03 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:dagboek/bedenkingen
    >> Reageer (0)
    25-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wekker kijken

    Deze nacht heb ik niet naar sterren en planeten gekeken maar plezier beleefd aan de verspringende lichtjes van mijn wekker!. Ik ben sinds mijn pensionering niet echt een fan van horloges en klokken maar als de schellen niet voor mijn ogen vallen, is een wekker in het oog  houden een plezante bezigheid. Al die verspringende rode cijfertjes, in stokjes weergegeven, is facinerend om naar te kijken. Zeker die, die een speciale opeenvolging van getallen hebben. Een minuut lang kijken naar 01.23, of 02.02 enzoverder. De tijd gaat per minuut eigenlijk nogal vlug voorbij. Nadeel is wel dat ik er niet moe van word en telkens naar een volgende speciale reeks uitkijk. Anders plooi ik al mijn was op als 'klaas vaak' lang op zich laat wachten, maar dat was al gedaan. Enfin, de nacht is voorbijgegaan met gewoonweg te rusten en klaar en paraat te staan tegen dat de poetshulp kwam. Nu is het zaak de ganse dag wakker te blijven, dan val ik deze avond zonder problemen in een deugddoende slaap. Vandaag zijn het de spreuken rond de Evangelist Marcus, die ons waarschuwen voor misoogsten, voornamelijk van fruit: want als  het regent op Sint Marc, geen krieken, pruimen, appels, noten noch druiven. Vandaar dat men zegt op  deze dag, plant uw bomen, bonen en pitten en ga naar de kerk. Dat zijn maar 2 gezegdes, maar er zijn er méér dan 20 te vinden over deze schrijver van teksten voor 'Het Nieuwe Testament'. Ik denk dat deze dag er ook gekomen is ter vervanging van de Robigalia. Een offerfeest (schaap en teef) om de kwaadaardige geest van de Romeinse god Robigus tevreden te stellen en alzo de gewassen te behoeden voor schimmelziektes en graanroest. Het grootste nieuws komt eigenlijk uit Parijs, meer bepaald de coté van Montmartre. Daar heeft de legendarische showtempel "De Moulin Rouge" twee van zijn 4 wieken verloren en de helft van zijn 'molen' ttz 'Mou'. Dit 'Paleis van de Dans en de Vrouw' viert dit najaar zijn 135e bestaan. Daartegen zal alles wel hersteld zijn want dat  vraagt niet zo'n secuur werk en als de 'Notre Dame de Paris'. 

    De verkiezingen komen in het vizier en meteen ook de hoge ontslagvergoedingen van federale en Vlaamse parlementariërs die er de brui aan geven of niet meer verkozen raken. Het federale parlement voorziet een potje van 14 miljoen € om dat allemaal te finacieren, het Vlaamse parlement legt daar 4,8mlj voor opzij. Federaal krijgt een gestopte politieker max 48 maanden een vergoeding van ± 8.500€ en forfaitaire vergoeding, Vlaanderen geeft max 6-24 maanden ± 11.600€. Dat alles staat toch wel in schril contrast wat de werknemers bij Van Hool zouden krijgen bij ontslag: max 33 weken loon! Awel, de politici kunnen met geld dat ze oprapen eens naar "An Island in the Sun", zo mooi bezongen door Harry Belafonte (1927-2023), voor de werknemers in Koningshooikt is het lied "Jamaica Farewell" van  dezelfde zanger van toepassing. Tot morgen

    25-04-2024 om 15:19 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:dagboek/bedenkingen
    >> Reageer (2)
    24-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ukkie

    Mijn broer is jarig!. Dat ukkie van ± 1m80 mag vandaag 72 kaarsjes uitblazen. Hij zal er veel asem voor nodig hebben vooraleer hij een 'spie' van die chocolade verjaardagstaart zal kunnen eten. Cava zal er niet meer bij gedronken worden, want die is ook al schandalig duur geworden door de warmte en misoogsten in Spanje. Tegenwoordig kan je op een feest kiezen voor één duur ingrediënt: cacaobonen of Spaanse bubbels. Voor broertje-lief zal het uitdraaien op een stevige pint van eigen bodem. Voor de rest gaat het zéér goed met hem, na zijn rugoperatie. Hij is nog wel in revalidatie, maar zo kan hij zijn nieuwe jaar toch pijnvrij beginnen in zijn nieuwe woonst. Nog vele gelukkige en sportieve jaren, wens ik hem. Of hij ooit een Flandrien zal worden, betwijfel ik wel. Bij deze weersgesteldheden is het nodig om een echte Flandrien te zijn als je buiten enige activiteit wil doen. Bestand moet men zijn tegen koude, wind, regen als men wil wandelen, joggen, lopen of fietsen. Geen van die activiteiten is me op het lijf geschreven. Het vergt veel creativiteit om deze periode door te komen. Buiten een paar korte verplaatsingskes met de hond, is het voornamelijk een 'binnen' bezigheid zoeken. Om die eentonigheid te doorbreken heb ik wel veel fantasie nodig. Ik verplaats me dus regelmatig in mijn huis om wat te lezen, zodat als ik opkijk toch telkens een ander zicht voor mijn ogen heb. Dat helpt. Ook spoei ik me naar buiten als er een zonnestraal waar te nemen is, om van die hemelse warmte te kunnen genieten. Eigenaardig genoeg heb ik een weerzin van tv gekregen, dat is echt wel een passieve bezigheid die me niet gelukkig maakt. Alleen tijdens mijn korte middag siësta, zet ik de beeldbuis eens aan, als wiegeliedje voor mijn middagdutje. De hond heeft er nood aan en ik ook. Voor de rest is het geduld oefenen tot er een 15°C op de buitentermometer staat. Momenteel is dat een koele 7°C. Veel wereldnieuws is er ook niet. Alleen de stormloop van toeristen naar het warme Tenerife, die de eilandbewoners tot protestbetogingen aanzetten. Met 2 miljoen inwoners worden ze jaarlijks door 14 miljoen toeristen overspoeld. Ik weet uit ervaring wat hier gebeurt tijdens de vakanties en dat is maar een fractie van de toeloop die de warme oorden meemaken. Iedereen uit de gematigde gebieden snakt naar warmte en droogte, maar meestal gaat die overspoeling van toeristen gepaard met vuiligheid, baldadigheden en weinig respect voor de plaatselijke bevolking en natuur. Binnenkort zal men overal wel een 'inkom' moeten betalen om het leefbaar te houden voor de bewoners zoals al gebeurt bv in Venetië, Dubrovnik, Mont Saint Michel,... Ik hanteer wel het principe, goed of slecht weer: Oost West, Thuis best. Tot morgen

    24-04-2024 om 11:35 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:dagboek/bedenkingen
    >> Reageer (1)



    Archief per week
  • 29/04-05/05 2024
  • 22/04-28/04 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 08/04-14/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 25/03-31/03 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 04/03-10/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 11/12-17/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 04/09-10/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 22/05-28/05 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!