NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • GRENSGEVAL (reportage)
 • GEEN SPELD (misdaadnovelle)
 • VIJF JAAR LATER (bio)
 • IK BEN (NIETS VERGETEN) (bio)
 • HET JAAR 11 (journaal)
 • SCHAAK, MAAT (roman)
 • BOZE BUIEN (compilatie)
 • VREES (verhalen)
 • NIKITA (roman)
 • DE LEEUWENKUIL (roman)
 • DODE ADDER (theater)
 • TREIN (monoloog)
 • BEELDENAAR (roman)
 • ANGEL (roman)
 • BIMBAMBEIEREN (novelle)
 • NOTEN (novelle)
 • REPUBLIEK HEULE (roman)
 • LEVENDE ZIEL (roman)
 • INDIVIDUO (roman)
 • TINE (volksfilm)
 • HET LEVEN OP AARDE (roman)
 • DE BIERKAAI (theater)
 • BREINMEID (Young Adult)
 • ALLEEN (,) MET JOU (roman)
 • HOTEL DE STERVENDE OLIFANT (theater)
 • DONDERDAGPAPERS (Thrillende novelle)
 • ROUGH & TOUGH (strip)
 • ZWANEN (theater)
 • IK HAD JULLIE WILLEN SCHRIJVEN (roman)
 • VEE (theater)
 • UPPERDOG (novelle)
  Copyright JORIS DENOO
  Foto
  Foto

  Taal is een aardig ding

  Foto

  Bende van de beeldenaar

  Foto

  Repelsteel in Bourgondië

  Foto

  Voltooid verwarmde tijd

  ROMANS & THEATER (Sjors DNO)

  18-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GRENSGEVAL (reportage)

  GRENSGEVAL

  EEN WAARGEBEURD SMOKKELESSAY

  In de provincie West-Vlaanderen en in het noorden van Frankrijk ligt tussen Adinkerke en Duinkerke het vette, vruchtbare polderland. Dit is de echte Westhoek: de witte duinen waarachter de zee ruist en waarboven veelvraten van meeuwen zwieren om daarna in de golven te duikelen, de weelderige akkerlanden van Veurne-Ambacht en de weidse vlakten van De Moeren – Les Moëres. Driekwart eeuw geleden vormt dit oude landschap het decor voor een gigantische smokkelzaak, die uitlopers heeft tot in de lichtstad Parijs. Bij deze stiekeme nachtelijke arbeid gaat het om koffie en vooral tabak.

  Bijlagen:
  GRENSFOTOS.pdf (74.5 KB)   
  GRENSGEVAL.pdf (252 KB)   


  28-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GEEN SPELD (misdaadnovelle)

  GEEN SPELD

  Het zesjarige serpentje Dot Cooman zat ingesnoerd in haar autozitje op de achterbank van de parelgrijze SUV woedend voor zich uit te staren, de hoofdsteun vlak voor haar met haar blikken doorborend, waar ze de wurgbare hals van haar mama wist.

  Bijlagen:
  GEEN SPELD.pdf (203.8 KB)   


  11-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF JAAR LATER (bio)

  VIJF JAAR LATER

  NU NOG

  Ik was zestig en ben ondertussen vijfenzestig. De tijd dendert als een trein voorbij, geurend naar hout, teer, winterhitte en zomerkilte. Ik mis niets en verlang nog alles. De snelheid waarmee alles gebeurt, is verontrustend. Soms is het bladstil. Soms is er breaking news.


  Dit is mijn echte biografie. De verliteratuurde biografie leest u in mijn biotrilogie Upperdog (uitgeverij Bibliodroom, 2018).

  Bijlagen:
  VIJF JAAR LATER.pdf (839.2 KB)   


  01-10-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IK BEN (NIETS VERGETEN) (bio)

  IK BEN (NIETS VERGETEN)

   
  Mijn leven als schoolvos en schrijver.
  Wordt ook nog vervolgd: VIJF JAAR LATER

  Bijlagen:
  IK BEN (NIETS VERGETEN).pdf (1.5 MB)   


  22-07-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET JAAR 11 (journaal)

  HET  JAAR  ELF

  GEMENGDE  GEVOELENS

  (Een journaalboek)

                                             

  Wordt het jaar elf een scharnierjaar in de eenentwintigste eeuw? Horen we het tandenknarsen van een nog jonge eeuw of zwaaien de poorten naar verandering gezwind en geolied open? Gemengde gevoelens overheersen: misschien vallen er lessen te trekken uit de Arabische Lente die een bloedhete zomer werd, de Japanse natuurramp die ook het menselijk falen evoceerde, de binnenlandse euforie (bij velen) van veranderend stemgedrag die in regeringloosheid verzandde, de yeswecanslogan die afgezwakt moest worden om de Verenigde Staten voor faillissement te behoeden.   

  Het getal 11 is van oudsher ‘gekleurd’. Het wordt, zeker na 11 september 2001, ook als een bijzonder wrang getal gezien. Het is het eerste meestergetal binnen de Kabbala. Elf is in het dagelijkse spraakgebruik het gekkengetal. Elf overschrijdt het geheel van de tien geboden. Binnen de dertiendaagse scheppingscyclus van de Maya’s staat het getal elf voor tijdelijke dissonantie en chaos. Je zou daarbij kunnen denken aan de elfde september, toen de Twin Towers, die samen het cijfer elf vormden, tot verbijstering van velen instortten. Ook in de numerologie is 11 het eerste meestergetal. 11 heeft in zich de 1, maar ook de 2, omdat 1 + 1 = 2 is. Daarom wordt de 11 als een lastig, moeilijk getal gezien met tegengestelde tendenties in zich. Dat wijst op innerlijke strijd; 11 wordt dan ook als de strijder gezien.

  Bijlagen:
  HET JAAR ELF.pdf (1.3 MB)   


  26-06-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SCHAAK, MAAT (roman)

  SCHAAK, MAAT                                                                                                       

  Synopsis

  Schaak, maat beschrijft een jaar uit het leven van de zestigjarige Vlaamse ik-figuur Eric Dauwe (oud-docent Taal aan een lerarenopleiding, schrijver). Het verhaal begint in januari op een bank op de Veemarkt in Kortrijk. Er zal (letterlijk) een schaakstuk van de schrijver Dauwe worden opgevoerd. Het project kent echter een hilarische ontwikkeling, met ernstige gevolgen. Om daarvan te bekomen reist Eric Dauwe met zijn vrouw Lore naar Zürich om een congres van de APPP ofte Anti PowerPoint Partei bij te wonen, waar hij sympathieën voor koestert. In het ‘zuivere’ El Dorado Zürich doen zich echter twee schrikbarende gebeurtenissen voor. De conventie van de APPP wordt ruw verstoord en in de groene oase Lindenhof duikt een uit de zoo ontsnapte Indische leeuwin op. In dat Lindenhof is er net een heel vreemde sessie aan de gang in verband met het Guinness Book of Records. Ontgoocheld keren Eric en Lore terug. Hij neemt deel aan een spellingwedstrijd, waarbij alweer iets onbegrijpelijks (identiek aan een vorige keer) gebeurt. Doorheen het verhaal speelt het schaakmotief, o.a. via het kleinkind Wilma, een denksportwondertje. Na een jaar is de cirkel weer rond. Eric Dauwe bevindt zich weer op de Veemarkt in Kortrijk, waar een betoging vertrekt. Conclusie: ‘Il faut cultiver notre jardin’ (Candide, Voltaire).

  Je hoeft zelf niet te kunnen schaken om Schaak, maat te lezen en te begrijpen. In deze roman gebeuren de gekste dingen op een dusdanig doodgewone manier dat je voortaan dubbel beducht bent. Je weet maar nooit, net als bij schaken. Hoe vreselijk verkeerd kan een toneelstuk eindigen? Hoe kunnen stukken van mensen het zover drijven? Waar kun je het beste stuk vlees ter wereld eten? Is de goeroe van de Anti PowerPoint Partei werkelijk niet van zijn stuk te brengen? Wat hebben schaakstukken en Zwitserse kazen met de Guinness World Records te zien? Wat spookt het koninginnenstuk van de Zürich Zoo in het stadscentrum uit? Zijn spellingwedstrijden stukken dodelijker dan een ontsnapte Indische leeuwin? Wint de vijfjarige Wilma van haar zestigjarige europa met mat? Antwoorden biedt Sjors DNO in Schaak, maat, een roman voor denksporters, andersdenkenden, kaasliefhebbers, prilgepensioneerden, spellingnerds, stormjagers, vleeseters en dronken Zwitsers.

  Bijlagen:
  SCHAAK,MAAT.pdf (898.2 KB)   


  12-04-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BOZE BUIEN (compilatie)

  BOZE BUIEN & BRAVE BRIESJES

  (Van Appelschudder tot Zandstorm)

  Goed nieuws over slecht weer: het kan mooi zijn.

  Deze Beaufort-bloemlezing compileert 888 summiere fragmenten van romans uit België en Nederland en het buitenland (in vertaling), evenwaardig verdeeld, waarin het waait en regent.

  In de introtekst vindt u het hoe en het waarom: waarom slecht weer in mijn DNO zit, waarom het proza is en hoe het geordend is.

  Klimatologische belgitude, waterschap à la hollandaise, exotisch tempeest, Britse huiver op kamertemperatuur, Atlantische zuidwester, broeierige moesson, verblindende zandstorm, het zomerzuchtje dat gordijnen opbolt, hallucinante sneeuwbui, irritante rukwind of onmerkbare luchtkus van de appelschudder: het staat erin, a rato van 1 fragment(je) per auteur.

  Het weer is hét clichéonderwerp van gesprek bij uitstek, maar wat zeggen prozaschrijvers daarover en hoe gebruiken zij het gegeven? Hoe vaak gutst de regen in hun boeken? Waarom rommelt het in de verte in sommige verhalen? Wat is de zin van wind?

  Er zijn 888 fragmentjes. De nummers 666 en 777 zijn speciaal.

  Bijlagen:
  APPELZAND.pdf (1.4 MB)   


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VREES (verhalen)

  VREESLIJKE VERHALEN

  THE STORY OF MY STORIES

                                                                             ‘Happy people have no stories’

   

  Mijn verhalen publiceer ik doelbewust digitaal. Voorheen verschenen die in papieren literaire bladen en magazines: DW&B, Yang, Nieuw Vlaams Tijdschrift, De Brakke Hond, De Gids, Hollands Maandblad, Lava, Gierik/NVT, Oikos, De Muur, Kreatief, Knack, Passionate, Digther, Apollo, Deus ex Machina, Diogenes, De Vlaamse Gids, Mens & Gevoelens, Kluger Hans, Writer's Block, De Tijdlijn, La Ligne de Temps… en in diverse bloemlezingen in België en Nederland.

  Uitgevers zien doorgaans geen brood in de publicatie van verhalenbundels. Ze verkiezen de langere adem van de roman. Nochtans lijkt een verhaal de ideale literaire vorm te zijn in deze jachtige tijden, zowel voor de schrijver als voor de lezer. Vandaar mijn keuze. Terwijl de papieren verhalen in de literaire bladen en bloemlezingen ruimte in beslag nemen, vergelen, opkrullen, verstoffen, weggegooid, samengeperst of verbrand worden in de definitieve vorm die ze altijd hebben gehad, maar slechts zelden een ‘echt’ boek werden, leven mijn digitale verhalen eeuwig verder, niet onderhevig aan ruimte, tijd, zon, regen, wind, brand, Celsius, Fahrenheit, morskoffie, yoghurtblubber, mayonaisemalaise, theeterreur, verhuiswoede, scheurdrift, verlies, ketchupaanslagen, ouderdom… en met kansen op een update zo dat nodig blijkt te zijn.

  Vergeef me deze laatste overloaded sentence, die eerder in een langdradige roman dan in een short story thuis lijkt te horen.  

  Deze verhalen  zijn vreselijk. Dat slaat niet op de taal of de stijl. Men weze echter terdege gewaarschuwd voor de inhoud. Moord, brand, onthoofding, versnijdenis, verdwijning, bloeddorst, vleeshonger, wurging, bedwelming, ophanging, zelfverbranding, betovering, bedrog, verdwazing: de bloedstollende gebeurtenissen en hallucinante taferelen zijn schering en inslag. Zelfs de dieren gaan hier niet vrijuit.

  U bent gewaarschuwd.

  Bijlagen:
  VRESELIJKEVERHALEN.pdf (3.2 MB)   


  20-03-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIKITA (roman)

  NIKITA

  Mats, dertiger, leeft al van jongs af aan in een mijnenveld. Hij heeft een aandoening die hem telkens opnieuw velt, als een laffe sluipschutter: epilepsie. Maar er is vlakbij nog een ander mijnenveld. Hij maakt ook letterlijk moord en brand mee op het ‘Domein der Beperkingen’: een instituut voor kinderen en volwassenen met een fysieke handicap, met een lagere en een middelbare school, leefgroepen, wooneenheden, werkplaatsen, dagcentrum, boerderij, tearoom, etc… Mats zelf woont ondertussen zelfstandig begeleid op een aangepast woonerf vlak bij dat domein, waar een aantal directeuren de plak zwaaien. Drie van die directeuren komen op een gruwelijke manier aan hun einde. De molen op het domein speelt hierin een hoofdrol. De ‘Molenmoorden’ worden een hele kluif voor pers en publiek. Ondertussen wordt een benefietactie voor Mats op touw gezet: ‘Mats naar Montevideo’. Het blijkt namelijk dat hij in Uruguay bekend is bij veel mensen. Een vliegtuigcrash in de jaren zeventig in het Andesgebergte heeft daar alles mee te maken. Maar hoe komt dat? En wie maakte de drie directeuren koud?


  Een exclusieve inclusieve thriller zonder politie of detectives, met in de hoofdrollen een kerel met een beperking, de niet-aflatende wind, een molen, drie dode directeuren, oud-rugbyspelers uit Uruguay en personages van divers pluimage op het ‘Domein der Beperkingen’.

  Bijlagen:
  NIKITA.pdf (682.5 KB)   


  06-02-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE LEEUWENKUIL (roman)

  DE LEEUWENKUIL                                                                Schr. dezes

  (Mene tekel)

  Slotjaren van het eerste decennium van de 21ste eeuw. Jaak Moeneclaes, ‘schrijver dezes’, (vijftiger met vrouw en reeds uithuizige tweelingdochters, redacteur van een advertentiekrant en parttime schrijver) leert de culinaire journaliste Emiko Takamori (zijn Japanse correspondentievriendin van lang geleden) tijdens een zomer Vlaanderen en omgeving kennen. Diverse voortekenen wijzen op de nakende verbrokkeling van België, dat politiek gezien een grote barst begint te vertonen. De Vlaamse leeuwtjes en de Waalse haantjes brullen en kraaien. Nadat E.T. weer vertrokken is, doen er zich zowel dramatische als hilarische gebeurtenissen voor, die evenzeer lijken te preluderen op een herverkaveling van het druilerige koninkrijkje.

   

  Er valt een gebochelde man uit de lucht.

  Er verschijnt een koploze ruiter op een grasgroen paard.

  Jaak Moeneclaes raakt in het origamimuseum in de ban van een lolita.

  Ruis in het oor van ‘schrijver dezes’ doet hem in een schadelijk Van Gogh-gevecht belanden.

  Iets later wil hij een heuse Defusioneringspartij oprichten.

  Kunstbedrijvende vrouwen vliegen in zijn bijzijn elkaar in de haren.

  Bovendien duikt om de haverklap de dubieuze Kerel Desmet ongevraagd op.

  Jaak Moeneclaes, soms getuige, soms betrokken partij, gaat met dit alles vrij stoïcijns om.

  Wat zich in deze leeuwenkuil afspeelt, is vooral voer voor hernieuwde correspondentie met E.T. in Japan. Terwijl de Belgische politici verder bakkeleien over hun mission impossible, neemt Jaak Moeneclaes, ‘schrijver dezes’, nog eens de pen ter hand om, zoals vijfendertig jaar geleden, zijn Japanse penpal E.T. op hemelsblauw luchtpostpapier kond te doen van de defusionering van België, een leeuwenkuil.

  EEN VLAAMS NARRATIEF ROMANESK JOURNAAL OVER DE BOZE BUIEN BOVEN WEERBARSTIG BELGIE, DIT DRUILERIGE KONINKRIJKJE AAN DE MOORDZEE.

  Bijlagen:
  DE LEEUWENKUIL.pdf (990.1 KB)   


  16-12-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DODE ADDER (theater)

  DODE ADDER

  Theater 

  Bekroond met de Nestor de Tière Toneelprijs 2000-2002 van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde 2002 en de Eerste Premie West-Vlaamse Theaterschrijfprijs 2006.

  DODE ADDER is een dialoog waarin een headhunter een sollicitant ondervraagt. Geleidelijk aan worden de rollen omgekeerd. Het eindigt op een moord.

  Spelers: een sollicitant, een headhunter, Eliott de raaf (op diens linkerschouder), een dode adder

  Rekwisieten: opgezette raaf, mobieltje met London Bridge-tune, aktetas met dode adder, kaartspel, whisky, sigaretten

  Ruimte, decor: kantoor

  Bijlagen:
  ADDER.pdf (265.3 KB)   


  01-02-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TREIN (monoloog)

  THUIS HEBBEN WE GEEN TREIN

  (Winnetou doet aan De Lijn)


  Een kaartjesknipper, Jean-Luc Winne, ruime veertiger. Een stationshal. Af en toe voorbijrazende, remmende of vertrekkende treinen: mensen en goederen. Jean-Luc Winne heeft een koffertje bij zich. In zijn schouderholster draagt hij zijn knippistool. Hij vertelt, apologetisch, hilarisch, zijn verhaal. Hij heeft de geknipte job daarvoor.

  (Hij heeft van iedere toeschouwer bij het binnenkomen de toegangskaart 'geknipt').

  Decor: stationshal, wandklok, zitbanken (evtl. slapende clochard), microfonische mededelingen, loket, heen-en-weergedraaf van reizigers, uurtabellen, bord 'In Vertraging', af en toe gedender van treinen.

  Einde: er zijn diverse mogelijkheden om het stuk een verrassende finale te bezorgen (... met het koffertje ... )

  Bijlagen:
  TREIN.pdf (300.9 KB)   


  17-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BEELDENAAR (roman)

  BEELDENAAR


  EEN ROADTRIP


  Hoe leerde ik Sylvain V. kennen? Ondanks het leeftijdsverschil? Dat is een heel apart verhaal. Ik noem hem ‘beeldenaar’. Deze short novel beschrijft mijn kennismaking met de beroemde man en de vreemde roadtrip die hij enkele jaren later samen met mij en zijn kompaan-boekhouder onderneemt. Of hoe een beeldend kunstenaar, een boekhoudend ambtenaar en een schrijvend leraar in een citroengele bejaarde Mercedes met het bekende vizier op de snoet bijna buiten westen verzeild raken.

  Een vreemde teraardebestelling vormt de motor voor het verhaal. Een keramische astronaut daalt op de scheidingshaag tussen twee tuinen neer. Dit vormt de aanleiding voor mijn kennismaking met de kunstenaar Sylvain V., een bekend keramisch beeldhouwer. In een poging tot geldgewin speel ik het beeldje echter kwijt. Mijn geweten knaagt: na veel omzwervingen kan ik als bij wonder mijn rechtmatig bezit terugkapen. Mijn passieverhaal eindigt hierbij als kerstverhaal. Ik ontferm me berouw- en liefdevol over de nedergedaalde en leer als publicist diens schepper beter kennen.

  De hoofdmoot van deze short novel is de roadtrip enkele jaren later, die onze vriendschap viert. Drie mannen trekken eropuit: een jongere schrijver, een bekende beeldhouwer en diens boezemvriend en boekhouder, beiden gevorderde zestigers. Het reisdoel is het hinterland van de Vlaamse kust en de Westhoek. Om zijn beelden beter te leren kennen en meer duiding te geven, neemt de beeldhouwer zijn twee kompanen mee op een tocht langsheen allerlei mensen en haltes die een rol in zijn leven gespeeld hebben. Drank is hierbij het glijmiddel, want de mond is vaak een moeilijke eindstreep voor de woorden die niet willen komen, terwijl de zon op schedels knettert en de maan de schroeiplekken weer zalft. Soms is een bezoek een regelrechte inval, soms een schouderkloppend weerzien, soms een hallucinant spektakel. Picon en paling, maar ook gal en rochel. Waarvan akte, door de schrijver, jaren later.

  Bijlagen:
  BEELDENAAR.pdf (457.7 KB)   


  03-10-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ANGEL (roman)

  ANGEL

  Roman

  Sjors DNO herschrijft de grootste bijsluiter van de mensheid: de Bijbel. Oud en nieuw krijgen een zwik, want niet alles klopte tot nu toe. Zoveel was onduidelijk. Geen genade. Een sympathieke duivel in maatpak wil deze ondermaanse blauwe plek in het heelal weer in balans brengen. Zijn balans. De naamloze voorstad, de steden Langrijk en Jeruzalem en de dorpen Verkavelgem en Ellendelede zullen dat geweten hebben. Angel steekt als een angel. 

  Lucifers verblijf op aarde gaat niet onopgemerkt voorbij: hij scoort een wereldhit en publiceert een hoogvlieger van een roman. Daartoe bedient hij zich van stervelingen. Onderweg vallen daar natuurlijk slachtoffers bij. Ondertussen voltrekt zich nog maar eens een keer het passieverhaal, maar dan wel zoals het echt gebeurd is. De knekeltocht onder een brandende zon zit vol verrassingen. De man-an-de-lat is iemand anders dan de opruier die in de bekende canongeschriften voorkomt. Hij is misschien de verkeerde lieveheer. De gebeurtenissen worden ook doorspekt met bloedgolven, bijenaanvallen en hevige onweersbuien. Er is duidelijk iets op til, zowel in Jeruzalem als in Verkavelgem. Eigenaardige neerdalingen en opstijgingen doen zich voor. De duivel is ermee gemoeid. Want hij wil de wereld weer in balans brengen. Zijn balans. 

  Bijlagen:
  ANGEL.pdf (800.9 KB)   


  26-04-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BIMBAMBEIEREN (novelle)

  BIMBAMBEIEREN


  Godverdomme. Mauwerik Goethals herhaalt het, nog krachtiger, tussen zijn opeengeklemde gebit door: godverdomme. Hij daar aan de overkant, met zijn bakkes als een ineengezakte soufflé, haat hem wederzijds. Hij doet alsof hij Mauwerik niet ziet, met zijn pokkenrug naar hem toe gekeerd, maar zijn vernietigende blikken stralen zo hard door de weerkaatsing van het etalageraam van chocolaterie Smikkel & Wikkel heen dat net zo goed het glas kan barsten en de chocolade als furieuze lava de straat op kan stromen. Mauwerik staat nadrukkelijk in giraffenstand wijdbeens en breeduit gestut door zijn krukken zijn ogen in Ronny’s rug te hebben. Diens uniformdonkerblauwe jeans pampert als een te ruim hoeslaken zijn reet, waaruit om de haverklap scheten opstijgen, want Ronny is een schijtlijster. Steekt Mauwerik de straat over? Nee. Hij blijft genadeloos in spreidstand staan aan de rand van het trottoir aan wat voor Ronny de gespiegelde overkant is en nagelt die vermaledijde stadsdichter met zijn ogen aan dat smikkelvenster vast, gekroond en wel met de halve cirkel van Smikkel & Wikkel boven diens kalende kruin.

  Bijlagen:
  BIMBAMBEIEREN.pdf (409.7 KB)   


  20-04-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NOTEN (novelle)

  NOTEN

  Sasja Zavarin werkte al vele maanden aan zijn Traditzki-mars. Het moest een ode worden aan het oude Groot-Rusland van de wereldliteratuur, de zwarte ziel, de weidsheid, de wreedheid, de wodka, de orthodoxe mannenkoren, de uivormige kerkkoepel, de tsaar, de tiran, de sneeuw, de dooi, de apparatsjik, de moezjiek en de samovar. Alle heil en onheil van Moedertje Rusland en Vadertje Staat moesten er verwerkt in worden. Het moest beter en bekender worden dan de Radetzky-mars, die elk jaar opnieuw de voorpagina van het nieuwe jaar haalde. Of dan de nationale Dabrowski-mars. Dat was noch min noch meer zijn streefdoel, vooral wanneer de wodka door zijn aderen stroomde. Natuurlijk wodka, wat ‘watertje’ betekent: heerlijk helder, kleurloos, geurloos.

  Bijlagen:
  NOTEN.pdf (503.1 KB)   


  02-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REPUBLIEK HEULE (roman)

  REPUBLIEK HEULE

  (TINES TERRITORIUM)

  Wat is dit? Een roman? Een novelle? Een kroniek? Een journaal? Het is een beetje van dat alles. De ik-hoofdfiguur Rembert Anneessens doet het allemaal uit de doeken, in hapklare hoofdstukken. Soms botert het tussen het Verenigd Kortrijk en deelstaat Heule, soms botert het niet tussen republiek Heule en hoofdplaats Kortrijk. Heule is soms van z’n melk en verkeert soms in een staat van genade. Gefusilleerd of gefusioneerd? Ze hebben elkaar broodnodig. Bekijk het maar: zowel op het territorium van Tine als op het slagveld van Manten en Kalle is vurigheid troef. Moorden, branden, overwinningen, nederlagen, hoogten, diepten, samenzweringen, overstromingen, openingen, sluitingen, droogleggingen, zeges, pannes, feesten, maten, makkers, mafketels: meervouden.

  Bijlagen:
  REPUBLIEKHEULE.pdf (953.6 KB)   


  18-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LEVENDE ZIEL (roman)

  LEVENDE ZIEL

  Alleen die namen al! Steeds vaker traden ze tegenwoordig glunder op je toe, met uitgestoken hand en ‘Ik ben Erik’ op de lippen. Namen waren bepalend, dat was bekend en erg genoeg, maar je er zo ongegeneerd mee te vereenzelvigen… Liederlijk was het. Wat bleef je anders over dan zodra er een potentiële kennis in het beeld verscheen een portiek in te duiken?

  (Pé Hawinkels, Credite experto, in De Revisor)


  Ik was die levende ziel in oud Vlaanderen.

  (Georges Van Henegouwen tot Zichzelf)

  Subliem, zult u zeggen, subliem. Zowaar ietwat onwerkelijk: vier jonge meiden in een paralyserend harmonisch verband muziek makend ten gerieve van een vijftigkoppig ingewijd publiekje. Bezetting: een drumstel, een panfluit, een gitaar, een dwarsfluit. Toulouse-Lautrec zou zich onder de toeschouwers kunnen bevinden, af en toe genoeglijk de korte beentjes uitstrekkend, halfvol glas in de aanslag. Hij zou ook een vluchtige schets kunnen maken van het meisje dat met ontbloot bovenlijf achter het glanzende drumstel op-en-neer veert. Het luisterrijke, het visuele, het zinnelijke: een kwartet volbloed jazzy meisjes in een kleurig erotisch aureool van nonchalance (bewuste toevalligheid) en performance (podiumpotig: de act!) het beste van zichzelf gevend.

  Trek je niks aan van kleren, schat. Het is de inhoud die telt.

  Voorwaar: ligt de charme van esthetiek niet in het verhoopte maar even uitblijvende? In de kunst van het uitstellen en de kunde van de karigheid zit finesse verscholen.

  Ooit komt het er wel uit. Maar wat?

  Bijlagen:
  LEVENDE ZIEL.pdf (667.3 KB)   


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.INDIVIDUO (roman)

  INDIVIDUO

  ‘Je me surprends parfois à dire que j’aime l’humanité mais que je n’aime pas les hommes.’
  (Alain Bosquet, Une mère Russe)

  ‘Toen pakte hij woedend zijn linkervoet met beide handen beet en rukte zichzelf in tweeën.’
  (Repelsteeltje)


  We hebben het over Repelsteel. In de middeleeuwen van zijn jeugd publiceerde hij een gedicht in een tijdschrift. Het handelde in te grote bewoordingen over zijn geboorte. Enfin: eigenlijk meer over het feit dat hij geboren was. En toch gebruikte de goegemeente smalende verkleinwoordjes voor het genre: ‘gedichtje’, ‘tijdschriftje’. Respectloos. Boergondië telde toen veel van die tijdschriftjes. Het gedicht had iets te maken met een zon die kantelt, het westelijk halfrond dat daaraan failliet gaat en een eenzaam vioolspeler op een straathoek. Algemeen onheil verbond Repelsteel Van Der Weyden met zijn geboorte. Zijn vrouwelijke verwekker deelde hem later mee dat hij wel mooie, doch moeilijke dingen schreef. Niettemin. Van dan af ging Repelsteel verstolen aan het werk, ja: ondergronds.

  Bijlagen:
  INDIVIDUO.pdf (583 KB)   


  19-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TINE (volksfilm)

  TINE. EEN MOKKEL VAN HAAR SOKKEL

  In 2013 vierden de Tinekesfeesten in Heule (Kortrijk) hun vijftigste verjaardag. De Feesten: altijd hoofdletter, altijd meervoud. In 2010 begonnen we met de voorbereidingen in verband met een heuse volksfilm, waarin het personage Tineke volwassen wordt en als Tine een avontuur beleeft. September 2013 ging onze film in première, onder grote belangstelling.

  Bijlagen:
  LOGBOEK_1-10-13-DEF_lr.pdf (3.1 MB)   


  06-02-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET LEVEN OP AARDE (roman)

  HET LEVEN OP AARDE


  Dreigend rommelde het boven Kortrijk. Al vlug verschoot de lucht enkele tinten donkerder. In het westen weifelde nog een sliert licht. Een klad duiven steeg onwezenlijk wit naar de hemel op. De eerste bliksemschicht wapperde over de stad. Zijn mama gaf een schreeuw : hij floepte eruit, 1 2OO seconden na zijn broertje. De dokter hield zijn lichaampje ondersteboven in de lichtplas van een lamp omhoog. Het was 1953, juli, omstreeks 21 uur, een dag als een ander. Twintig minuten geleden was Piet geboren. Een tweede kind was niet voorspeld of verwacht.
  'En hoe zal dàt kindje nu heten hé?', vroeg de roodharige vroedvrouw.
  'Jan', zuchtte zijn mama, verblind door het felle licht van die lamp. 'Ik hoor dat zo graag. Heeft het alles? Net als eh... Piet?'.
  'Alles, mevrouwtje'.
  'Tel nog eens zijn vingers. Zijn tenen. Heeft het er genoeg? Oei oei toch, een tweeling! Wie had dat gedacht?'.

  Bijlagen:
  HLOA.pdf (452.3 KB)   


  23-05-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE BIERKAAI (theater)

  DE BIERKAAI

  (Een volks stuk met veredelde cafépraat aan weerskanten van het gelijk)

   

  De Bierkaai is een randstedelijk kaffaat dat zoals veel cafés bedoeld is als drenk- en ontmoetingsplaats voor nadenkende en tot nadenken stemmende geledingen van de mensheid zoals daar zijn: ondernemers, intello’s, losers, winners, oude jongeren, jonge ouderen, vrijetijdsfilosofen, kunstenaars, would-be’s en has-beens. Ieder brengt op zijn/haar manier de thema’s en motieven uit de grote wereld mee naar binnen in de microkosmos van De Bierkaai. Soms is het er zo broeierig als in een ongezonde zomer; soms heerst er Siberische koude. Herfst in het hart of lente in het glas: De Bierkaai is, zoals in de echte wereld, nooit zonder pro’s en nooit zonder cons. Ook al beweren de stamgasten dat ze met het dichtklappen van de deur hun privéleven even achter zich laten. Er zijn twee toegangsdeuren tot De Bierkaai: een reguliere deur voor alledag en een donderdagdeur. Op donderdagen wordt ook het afgodsbeeldje Mercurius op het schap achter de toog met zijn kont naar het kliënteel gedraaid. De donderdag is heilig. Het is een traditie die de stamgasten en patron Sjapoo in ere houden sedert de opening van De Bierkaai. Aan de overkant van het parkeerpleintje bevindt zich frituur Connie: het welbekende panorama voor de stamgasten. Het interieur van De Bierkaai is redelijk ‘bruin’, niet zo ouderwets als het gatenplant- en vrouwentongencafé, niet zo modern als hedendaagse designtavernes. Moderne schilderkunst en affiches aan de muren. Eventueel teevee in hoek opgehangen. Genre muziek: easy listening en oldies. Nogal vaak Paolo Conte en Leonard Cohen, soms tot ergernis van bepaalde klanten. Tourneebel vlak bij de toog.

  PS Het stuk eindigt met een collectieve cateringtoestand.

  Bijlagen:
  DE BIERKAAI.pdf (497.9 KB)   


  01-04-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BREINMEID (Young Adult)

  BREINMEID

                               

  EEN VERHAAL OVER SCHARRELJONGEREN

   

  In en rond het Torenpark in Westeinde scharrelen enkele jongelui rond, die per toeval met elkaar te maken krijgen: tantekerel Barrebartle (16), doodgewoon Romy (15), rolwagenbrein Jasdora (18) en uitvinder Ramses (17). De ‘bankiers’ verzamelen gewoonlijk op dezelfde bank in het Torenpark. Dan heb je bijvoorbeeld ook nog parkfeeks Brandien, en de betoeterde kunstenares Pamaconda. Plotseling gebeurt er iets vreemds, tot driemaal toe, als in een boos sprookje. Het kladje scharreljongeren groeit ook al vlug aan. Een verhaal over liefde, kruimelduiven, hangjongeren, daders en loeders, regenratten, grijnsgroeten, (een klein beetje) kunst en (een klein beetje) schaken.                            

  Bijlagen:
  BREINMEID.pdf (575.9 KB)   


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALLEEN (,) MET JOU (roman)

  ALLEEN MET JOU

  ALLEEN, MET JOU

   

  Deze roman met de dubbele titel is een liefdesverhaal. De rode draad van de liefde blijkt een dubbelspoor te zijn. Enerzijds is ALLEEN MET JOU een vrij klassieke liefdesgeschiedenis. Anderzijds is ALLEEN, MET JOU een liefdesdrama. Door een concreet motief blijkt de liefde uiteindelijk onmogelijk te zijn. De komma is pijnlijk: voor haar, voor hem.

  'Ik heb engelen het leven van een ander horen ontsluieren alleen door te luisteren' (Swedenborg)

   

  Eigenlijk deug ik alleen om aan de Deense grens, ergens boven Hamburg, of misschien diep weggestopt in Friesland of zelfs Jutland, een leven te leiden dat bestaat uit het kijken naar paarden die achter stallingen schuilen voor de strakke wind, het drinken van whisky in tavernes waar krompraat wordt gemompeld en het stappen onder laaghangende wolken. Alle zijn het oefeningen in vredigheid. Want ik wil mijn wonden likken.

   

  Eén keer in mijn leven op aarde zou ik graag een Venus schrijven. Beitelen, kappen, tekenen of schilderen kan ik niet. De gedachte kwam bij me op toen een collega aan studenten vroeg: 'Wat is erotischer dan de Venus van Milo?' Het laconieke antwoord luidde: 'Een penis van een kilo'. Let u hierbij vooral op het wetenschappelijke vijfletterwoord, dat wegens onvolkomen rijmdwang bij de moppentapper de voorkeur kreeg boven het lullige drieletterwoord.

  Bijlagen:
  AMJ.pdf (640.1 KB)   


  10-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOTEL DE STERVENDE OLIFANT (theater)

  HOTEL DE STERVENDE OLIFANT                            

   

  Genre: tragikomedie

  Duur: ongeveer twee uur

  Hoofdthema: bloeddoping in de wielrennerij

  Setting: hotellounge (balie/salon met sofa en enkele lichte fauteuils) & eetzaal & tuinterras   

  (Drie decors, door hotelpersoneel zelf vlot herschikbaar, voor publiek zichtbaar.)

  Personages

  Eric Decat, ‘apotheker in ruste’, feitelijk bloeddopingdokter (statig, ‘chic’, slank, met vreemde humor)

  Philippe, baliebediende, barkeeper, ober (gevat, laconieke type, soms hoogdravend)

  Ellen, kamermeisje (small talk & humor)

  Pascale, kamermeisje (idem dito, toch wat ‘platter’ nog)

  Skinov, Dimitri, Bulgaarse hotelkok (eerder koel, toch gevat)

  Hugo Willems, hotelmanager (wat krampachtig met personeel, hielenlikker t.o.v. Ruud Redereicker. Pas gescheiden, woont tijdelijk in hotel zelf in kamer op tweede verdieping)

  Brent Goeminne, Lennart Craeybeckx, beroepsrenners

  Frans & Hermine Van Looy, zestigers, hotelgasten (vrouw dominerend, vief & vaak snerend; man laat haar oogluikend begaan)

  Ruud Redereicker, eventjes hotelgast & redacteur van hotelmagazine DAY&NIGHT

  G1 (eerder chique vrouw, 45, anoniem), G2 (man, eind 30, anoniem), G3/4 (Francky & Maïté, prille veertigers), hotelgasten. G2 komt wel vaker cynisch uit de hoek; bij G1 is dat wrang en verdrietig. G3/4 ‘neutraal’; de vrouw heeft hier de bovenhand.

  M1 & M2, politierechercheurs/parket

  Personeel MUG

   

  Specifiek

  Na elke scène weerklinkt het getrompetter van een olifant. (Drie uitzonderingen: na slotscène ACT I, waar nerveus autogetoeter van een volgwagen weerklinkt, idem dito na monoloogscène 3 in ACT II en ten derde ook op het einde van het stuk.) Laat telkens via licht (duister) en geluid (olifant, wagengetoeter) de kans om van scène te veranderen zonder doek te moeten gebruiken. De overgang kan letterlijk zichtbaar gerealiseerd worden door baliebediende Philippe plus twee kamermeisjes Ellen en Pascale. Dat klopt met de gang van zaken in een hotel. (Eventueel een duidelijke wandklok waarop uur weergegeven kan worden, zowel in salon/balie als in eetzaal.) Op de balie staat – de naam van het hotel indachtig – een vreselijk cliché: een lelijke schemerlamp in de vorm van een olifant met een zadel en baldakijn. In lounge & eetzaal uiteraard wat ‘behangmuziek’, volume naargelang van de situaties. 

  Toon 

  De dialogen moeten ‘fel’ worden gevoerd. Nadrukkelijk laconiek, en waar het past: hilarisch, cynisch, ironisch, morbide. Ieder personage heeft zijn/haar eigen gehalte aan humor.

  Bijlagen:
  HOTEL DE STERVENDE OLIFANT.pdf (453.3 KB)   


  02-02-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DONDERDAGPAPERS (Thrillende novelle)

  DE DONDERDAGPAPERS

   

  Op 4 juni 1973 waaide het zo hard dat de vogels uit de lucht werden gemept. Door dat windgeweld kukelden enkele reeds lang uit de kalenders geschrapte heiligen uit hun nissen van de ziekenhuiskapel Sint-Aloysius in Bloemfontein naar beneden en spatten er in gruzelementen uiteen. In de valavond werd in de aanpalende materniteit Bjarne Donderdag geboren. Zijn vader, piloot bij de Suid-Afrikaanse burgerluchtvaart, was een paar maanden geleden door de afgod van het grondverkeer van zijn moto weggeplukt. Nu rustte hij onder een witte steen. Zijn moeder, logopediste en ontwerpster van drie kinderprentenboeken, scheidde hem af met voorbedachten rade. Ze hoopte op een zoon, en ze kreeg inderdaad zoals verhoopt en voorspeld een kind met een komma tussen zijn beentjes. Ze hoopte ook dat hij astronaut zou worden, de rappere versie van piloot. Dat viel nog te bezien. Bjarne was haar eerst- en laatstgeborene. Tijdens de bevalling weerklonk ergens in het Aloysius-ziekenhuis pianomuziek van Rachmaninov, terwijl buiten het tempeest mensen bij de steil achterover geharkte haren greep en ze tegen de gevels blies en hemelwater in grote rimpels over straten en pleinen uiteenwaaierde.

  Bijlagen:
  DONDERDAGPAPERS.pdf (297 KB)   


  27-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ROUGH & TOUGH (strip)

  ROUGH & TOUGH

   
  STRIPVERHAAL
   
  VANDAAG IN R@TTENPRAAT
   
  R@TTEKET@T !!
   
  TUFFERUF !!
   
   
  Tekeningen Michèle Millecamps

  Teksten en verhalen Joris Denoo 

  Bijlagen:
  rt.pdf (8 MB)   


  16-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZWANEN (theater)

  ZIJN ALLE ZWANEN WIT ?

                      

  De auteur schreef deze eenakter na lectuur van diverse boeken van Nassim Nicholas Taleb, oud-beurshandelaar en professor in de toevalskunde. Die handelen over de rol van het toeval in de economie en in het leven. Bepaalde gebeurtenissen worden door hem ‘zwarte zwanen’ genoemd: toevallige gebeurtenissen met verstrekkende gevolgen. Het schrijven van een bestseller, het winnen van de lotto, een wereldramp of een gigantische aanslag zijn zwarte zwanen. Ook Wall Street kende zijn zwarte zwanen.

  In ZIJN ALLE ZWANEN WIT ? komt een raadselachtig pak pardoes uit de lucht te vallen, tussen twee mensen in. Wat steekt erin? Lode en Claude (of desgewenst Christa en Christine) – twee doorsnee vertegenwoordigers van het menselijk ras – krijgen ermee te maken.

  Een eenakter voor drie personen en een fles melk. Geen decor. Duur: vijfenveertig minuten. 

  Bijlagen:
  ZWANEN.pdf (220.6 KB)   


  17-09-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IK HAD JULLIE WILLEN SCHRIJVEN (roman)

  IK HAD JULLIE WILLEN SCHRIJVEN

  In deze briefroman schuiven twee werelden in elkaar en naast elkaar heen: het kunstenaarschap en het lerarendom. Weemoed en begrip kleuren van herfst tot zomer dit verhaal, dat vorm krijgt in brieven en intermezzi.

                                                      

  IK  HAD  JULLIE  WILLEN  SCHRIJVEN        

                 

  Briefroman

   

                         ''t Is toch maar goed, dat niemand,

                          ook m'n vrouw niet, dit dagboek leest,

                          want wat zouden ze wel denken van

                          't opschrijven, 't serieus opschrijven

                          van zulke pure schoolmeesterij?'

   

                           (Theo Thijssen, Schoolland, 1925) 

  Bijlagen:
  IKHAD.pdf (375.4 KB)   


  12-09-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VEE (theater)

  VEE         

  Genre

  Komisch stuk in 5 1/2 taferelen

  Thema

  Teambuilding/Zwak leiderschap

  De menselijke conditie

  ‘Het leven is een schouwtoneel.’

  Rollen

  (V’s zijn allen dertigers)

  Valentine (V-rug in jurk; intellectueel overwicht, lijzig - associatie: gemakzucht)

  Veronique (V-rug in jurk; sexy; niet de slimste, soms gevat - associatie: afgunst)

  Valerie (V-rug in jurk; grappigst; pittig – associatie: hebzucht)

  Victor (melige moppentapper; ‘zwart schaap’ – associatie: onkuisheid)

  Vladimir (veilingmeester, spreker vernissage, zwak ‘leider’, - associatie: hoogmoed)

  Vaclav (eerder ernstig – associatie: gulzigheid)

  Veerle (fel, vief, impulsief – associatie: woede)

  Kunstenaars Sybille Dufour, Jan Peskens en Peter Bartholomeus, leeftijden van geen belang; hun kleren, haren of sieraden verraden hun ‘kunstenaarschap’ – in act 2 nog figurant

  Een hostess (typisch plunje) – in act 2 nog figurant; in act 4 Heidi

  Een fotoreporter (zenuwpees) – in act 2 nog figurant; in act 4 Ronald

  Eventueel twee figuranten voor act 3; twee figuranten voor outro

  Eric O(nraedt), expert in teambuilding & groepsdynamiek; alleen lijfelijk aanwezig in slottafereel – doorsneefiguur; typisch postmodern sociocultureel werker (paardenstaartje?)

  Decors

  Introtafereel: onbestemde ruimte

  Tafereel 1: veilingzaal

  Tafereel 2 : zaal vernissage kunsttentoonstelling

  Tafereel 3 : rouwkapel

  Slottafereel: in de firma ‘VEE’ zelf (Bedrijfsrevisoren & Boekhouders Demeulenaere-Peeters)

  Annex Outro (onbestemde ruimte; kopie Laatste Avondmaalscène)

  Specifiek

  Met uitzondering van het slottafereel wordt er nadrukkelijk gesproken en geacteerd, ietwat hilarisch, met een ietsepietsie overacting zelfs, op de grens tussen beweging en choreografie, denk aan etalagepoppen, schimmen, figuren. Achterliggende gedachte en suggestie: ‘Het leven is een schouwtoneel.’ De Vladimirfiguur moet als een zwak leider overkomen, die in de waan is dat hij het goed doet. Dat zal in het slottafereel overduidelijk worden.

  Het zal uiteindelijk blijken te gaan om een stage teambuilding van de zg. firma ‘VEE’, eigenlijk een firma van bedrijfsrevisoren & boekhouders (Demeulenaere-Peeters). DIT MAG PAS DUIDELIJK WORDEN IN HET SLOTTAFEREEL. De eerste vier taferelen zijn de rollenspellen waarin de deelnemers (moeten) meedraaien. Slotzin van elk tafereel: DE FIRMA VEE DANKT U. Vlak voor deze slotzin wordt telkens verwezen naar een alsnog onbekende Eric O. Die extern deskundige had de teamweek met de groep mogen voorbereiden in de firma, maar mocht er niet bij zijn tijdens de week zelf. Hij duikt in het slottafereel op.

  De regisseur mag er rekening mee houden dat er vaag allusies op de Bijbel zijn: Jezus, de 12 apostelen, Johannes de Doper. Cfr. ook slottafereel/outro. Maar hier gaat het wel om het falen van de leidersfiguur.

  Muziek

  Waar dit uitdrukkelijk wordt gespecificeerd

  Bijlagen:
  VEE.pdf (360 KB)   


  11-09-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UPPERDOG (novelle)

  ANNEESSENS, UPPERDOG

  (KRONIEK VAN DE LOPENDE GEBEURTENISSEN)

  Weer of geen weer: we kunnen niet om de vergrijzing van ons klimaat heen. Op 2 juli van het scharnierjaar 2000 floepte om 16:01 in de middag de straatverlichting in de randstedelijke gemeente Heule aan. (Population: 17 000 en een paardenkop). Een indrukwekkend onweer naderde. Het bleef maar naderen. De Vlaamse luchten vertoonden het hele gamma aan grijswaarden. Lijkwitte duiven zwierden statig in de loden geladenheid van het zwerk. Een uil dacht dat het nacht werd (daarom was het ook een uil) en verliet het galmgat in zijn toren. Hem wachtte misschien een rat. Om 18:06 voorspelde een glimlachende weervrouw na het journaal alom overstromingen. Het betrof een ernstig te nemen waarschuwing. Op de tweede o van ‘overstromingen’ deed zich een algehele elektriciteitspanne in Heule, West-Vlaanderen voor. 

  Bijlagen:
  UPPERDOG.pdf (396.5 KB)   
  Blog als favoriet !

  ZIELSVERWANTE LINKS
 • Plankenkoorts
 • Romans
 • Vreselijke verhalen
 • Verhalen
 • Moord!
 • Jong dichter
 • Meester in de vakken
 • Schuine teksten
 • Miljarden flarden
 • Poëzie

  Foto

  Archief per maand
 • 03-2019
 • 01-2019
 • 10-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 12-2017
 • 02-2017
 • 12-2016
 • 10-2016
 • 04-2016
 • 12-2015
 • 07-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 10-2013
 • 09-2013

  Foto

  Detective op puntschoenen


  Foto

  Bal in baan om je hoofd


  Foto

  Vallen en opstaan


  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!