NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • SCHAAK, MAAT (roman)
 • BOZE BUIEN (compilatie)
 • VREES (verhalen)
 • DE LEEUWENKUIL (roman)
 • DODE ADDER (theater)
 • TREIN (monoloog)
 • GEEN SPELD (misdaadnovelle)
 • BEELDENAAR (roman)
 • ANGEL (roman)
 • BIMBAMBEIEREN (novelle)
 • NOTEN (novelle)
 • REPUBLIEK HEULE (roman)
 • LEVENDE ZIEL (roman)
 • INDIVIDUO (roman)
 • TINE (volksfilm)
 • HET LEVEN OP AARDE (roman)
 • DE BIERKAAI (theater)
 • BREINMEID (Young Adult)
 • ALLEEN (,) MET JOU (roman)
 • HOTEL DE STERVENDE OLIFANT (theater)
 • DONDERDAGPAPERS (Thrillende novelle)
 • ROUGH & TOUGH (strip)
 • ZWANEN (theater)
 • IK BEN (NIETS VERGETEN) (bio)
 • IK HAD JULLIE WILLEN SCHRIJVEN (roman)
 • VEE (theater)
 • UPPERDOG (novelle)
  Copyright JORIS DENOO
  Foto
  Foto

  Taal is een aardig ding

  Foto

  Bende van de beeldenaar

  Foto

  Repelsteel in Bourgondië

  Foto

  Voltooid verwarmde tijd

  ROMANS & THEATER (Sjors DNO)

  23-05-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE BIERKAAI (theater)

  DE BIERKAAI

  (Een volks stuk met veredelde cafépraat aan weerskanten van het gelijk)

   

  De Bierkaai is een randstedelijk kaffaat dat zoals veel cafés bedoeld is als drenk- en ontmoetingsplaats voor nadenkende en tot nadenken stemmende geledingen van de mensheid zoals daar zijn: ondernemers, intello’s, losers, winners, oude jongeren, jonge ouderen, vrijetijdsfilosofen, kunstenaars, would-be’s en has-beens. Ieder brengt op zijn/haar manier de thema’s en motieven uit de grote wereld mee naar binnen in de microkosmos van De Bierkaai. Soms is het er zo broeierig als in een ongezonde zomer; soms heerst er Siberische koude. Herfst in het hart of lente in het glas: De Bierkaai is, zoals in de echte wereld, nooit zonder pro’s en nooit zonder cons. Ook al beweren de stamgasten dat ze met het dichtklappen van de deur hun privéleven even achter zich laten. Er zijn twee toegangsdeuren tot De Bierkaai: een reguliere deur voor alledag en een donderdagdeur. Op donderdagen wordt ook het afgodsbeeldje Mercurius op het schap achter de toog met zijn kont naar het kliënteel gedraaid. De donderdag is heilig. Het is een traditie die de stamgasten en patron Sjapoo in ere houden sedert de opening van De Bierkaai. Aan de overkant van het parkeerpleintje bevindt zich frituur Connie: het welbekende panorama voor de stamgasten. Het interieur van De Bierkaai is redelijk ‘bruin’, niet zo ouderwets als het gatenplant- en vrouwentongencafé, niet zo modern als hedendaagse designtavernes. Moderne schilderkunst en affiches aan de muren. Eventueel teevee in hoek opgehangen. Genre muziek: easy listening en oldies. Nogal vaak Paolo Conte en Leonard Cohen, soms tot ergernis van bepaalde klanten. Tourneebel vlak bij de toog.

  PS Het stuk eindigt met een collectieve cateringtoestand.

  Bijlagen:
  DE BIERKAAI.pdf (497.9 KB)   


  01-04-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BREINMEID (Young Adult)

  BREINMEID

                               

  EEN VERHAAL OVER SCHARRELJONGEREN

   

  In en rond het Torenpark in Westeinde scharrelen enkele jongelui rond, die per toeval met elkaar te maken krijgen: tantekerel Barrebartle (16), doodgewoon Romy (15), rolwagenbrein Jasdora (18) en uitvinder Ramses (17). De ‘bankiers’ verzamelen gewoonlijk op dezelfde bank in het Torenpark. Dan heb je bijvoorbeeld ook nog parkfeeks Brandien, en de betoeterde kunstenares Pamaconda. Plotseling gebeurt er iets vreemds, tot driemaal toe, als in een boos sprookje. Het kladje scharreljongeren groeit ook al vlug aan. Een verhaal over liefde, kruimelduiven, hangjongeren, daders en loeders, regenratten, grijnsgroeten, (een klein beetje) kunst en (een klein beetje) schaken.                            

  Bijlagen:
  BREINMEID.pdf (575.9 KB)   


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALLEEN (,) MET JOU (roman)

  ALLEEN MET JOU

  ALLEEN, MET JOU

   

  Deze roman met de dubbele titel is een liefdesverhaal. De rode draad van de liefde blijkt een dubbelspoor te zijn. Enerzijds is ALLEEN MET JOU een vrij klassieke liefdesgeschiedenis. Anderzijds is ALLEEN, MET JOU een liefdesdrama. Door een concreet motief blijkt de liefde uiteindelijk onmogelijk te zijn. De komma is pijnlijk: voor haar, voor hem.

  'Ik heb engelen het leven van een ander horen ontsluieren alleen door te luisteren' (Swedenborg)

   

  Eigenlijk deug ik alleen om aan de Deense grens, ergens boven Hamburg, of misschien diep weggestopt in Friesland of zelfs Jutland, een leven te leiden dat bestaat uit het kijken naar paarden die achter stallingen schuilen voor de strakke wind, het drinken van whisky in tavernes waar krompraat wordt gemompeld en het stappen onder laaghangende wolken. Alle zijn het oefeningen in vredigheid. Want ik wil mijn wonden likken.

   

  Eén keer in mijn leven op aarde zou ik graag een Venus schrijven. Beitelen, kappen, tekenen of schilderen kan ik niet. De gedachte kwam bij me op toen een collega aan studenten vroeg: 'Wat is erotischer dan de Venus van Milo?' Het laconieke antwoord luidde: 'Een penis van een kilo'. Let u hierbij vooral op het wetenschappelijke vijfletterwoord, dat wegens onvolkomen rijmdwang bij de moppentapper de voorkeur kreeg boven het lullige drieletterwoord.

  Bijlagen:
  AMJ.pdf (640.1 KB)   


  10-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOTEL DE STERVENDE OLIFANT (theater)

  HOTEL DE STERVENDE OLIFANT                            

   

  Genre: tragikomedie

  Duur: ongeveer twee uur

  Hoofdthema: bloeddoping in de wielrennerij

  Setting: hotellounge (balie/salon met sofa en enkele lichte fauteuils) & eetzaal & tuinterras   

  (Drie decors, door hotelpersoneel zelf vlot herschikbaar, voor publiek zichtbaar.)

  Personages

  Eric Decat, ‘apotheker in ruste’, feitelijk bloeddopingdokter (statig, ‘chic’, slank, met vreemde humor)

  Philippe, baliebediende, barkeeper, ober (gevat, laconieke type, soms hoogdravend)

  Ellen, kamermeisje (small talk & humor)

  Pascale, kamermeisje (idem dito, toch wat ‘platter’ nog)

  Skinov, Dimitri, Bulgaarse hotelkok (eerder koel, toch gevat)

  Hugo Willems, hotelmanager (wat krampachtig met personeel, hielenlikker t.o.v. Ruud Redereicker. Pas gescheiden, woont tijdelijk in hotel zelf in kamer op tweede verdieping)

  Brent Goeminne, Lennart Craeybeckx, beroepsrenners

  Frans & Hermine Van Looy, zestigers, hotelgasten (vrouw dominerend, vief & vaak snerend; man laat haar oogluikend begaan)

  Ruud Redereicker, eventjes hotelgast & redacteur van hotelmagazine DAY&NIGHT

  G1 (eerder chique vrouw, 45, anoniem), G2 (man, eind 30, anoniem), G3/4 (Francky & Maïté, prille veertigers), hotelgasten. G2 komt wel vaker cynisch uit de hoek; bij G1 is dat wrang en verdrietig. G3/4 ‘neutraal’; de vrouw heeft hier de bovenhand.

  M1 & M2, politierechercheurs/parket

  Personeel MUG

   

  Specifiek

  Na elke scène weerklinkt het getrompetter van een olifant. (Drie uitzonderingen: na slotscène ACT I, waar nerveus autogetoeter van een volgwagen weerklinkt, idem dito na monoloogscène 3 in ACT II en ten derde ook op het einde van het stuk.) Laat telkens via licht (duister) en geluid (olifant, wagengetoeter) de kans om van scène te veranderen zonder doek te moeten gebruiken. De overgang kan letterlijk zichtbaar gerealiseerd worden door baliebediende Philippe plus twee kamermeisjes Ellen en Pascale. Dat klopt met de gang van zaken in een hotel. (Eventueel een duidelijke wandklok waarop uur weergegeven kan worden, zowel in salon/balie als in eetzaal.) Op de balie staat – de naam van het hotel indachtig – een vreselijk cliché: een lelijke schemerlamp in de vorm van een olifant met een zadel en baldakijn. In lounge & eetzaal uiteraard wat ‘behangmuziek’, volume naargelang van de situaties. 

  Toon 

  De dialogen moeten ‘fel’ worden gevoerd. Nadrukkelijk laconiek, en waar het past: hilarisch, cynisch, ironisch, morbide. Ieder personage heeft zijn/haar eigen gehalte aan humor.

  Bijlagen:
  HOTEL DE STERVENDE OLIFANT.pdf (453.3 KB)   


  02-02-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DONDERDAGPAPERS (Thrillende novelle)

  DE DONDERDAGPAPERS

   

  Op 4 juni 1973 waaide het zo hard dat de vogels uit de lucht werden gemept. Door dat windgeweld kukelden enkele reeds lang uit de kalenders geschrapte heiligen uit hun nissen van de ziekenhuiskapel Sint-Aloysius in Bloemfontein naar beneden en spatten er in gruzelementen uiteen. In de valavond werd in de aanpalende materniteit Bjarne Donderdag geboren. Zijn vader, piloot bij de Suid-Afrikaanse burgerluchtvaart, was een paar maanden geleden door de afgod van het grondverkeer van zijn moto weggeplukt. Nu rustte hij onder een witte steen. Zijn moeder, logopediste en ontwerpster van drie kinderprentenboeken, scheidde hem af met voorbedachten rade. Ze hoopte op een zoon, en ze kreeg inderdaad zoals verhoopt en voorspeld een kind met een komma tussen zijn beentjes. Ze hoopte ook dat hij astronaut zou worden, de rappere versie van piloot. Dat viel nog te bezien. Bjarne was haar eerst- en laatstgeborene. Tijdens de bevalling weerklonk ergens in het Aloysius-ziekenhuis pianomuziek van Rachmaninov, terwijl buiten het tempeest mensen bij de steil achterover geharkte haren greep en ze tegen de gevels blies en hemelwater in grote rimpels over straten en pleinen uiteenwaaierde.

  Bijlagen:
  DONDERDAGPAPERS.pdf (297 KB)   


  27-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ROUGH & TOUGH (strip)

  ROUGH & TOUGH

   
  STRIPVERHAAL
   
  VANDAAG IN R@TTENPRAAT
   
  R@TTEKET@T !!
   
  TUFFERUF !!
   
   
  Tekeningen Michèle Millecamps

  Teksten en verhalen Joris Denoo 

  Bijlagen:
  rt.pdf (8 MB)   


  16-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZWANEN (theater)

  ZIJN ALLE ZWANEN WIT ?

                      

  De auteur schreef deze eenakter na lectuur van diverse boeken van Nassim Nicholas Taleb, oud-beurshandelaar en professor in de toevalskunde. Die handelen over de rol van het toeval in de economie en in het leven. Bepaalde gebeurtenissen worden door hem ‘zwarte zwanen’ genoemd: toevallige gebeurtenissen met verstrekkende gevolgen. Het schrijven van een bestseller, het winnen van de lotto, een wereldramp of een gigantische aanslag zijn zwarte zwanen. Ook Wall Street kende zijn zwarte zwanen.

  In ZIJN ALLE ZWANEN WIT ? komt een raadselachtig pak pardoes uit de lucht te vallen, tussen twee mensen in. Wat steekt erin? Lode en Claude (of desgewenst Christa en Christine) – twee doorsnee vertegenwoordigers van het menselijk ras – krijgen ermee te maken.

  Een eenakter voor drie personen en een fles melk. Geen decor. Duur: vijfenveertig minuten. 

  Bijlagen:
  ZWANEN.pdf (220.6 KB)   


  27-09-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IK BEN (NIETS VERGETEN) (bio)

  IK BEN (NIETS VERGETEN)

   
  Mijn leven als schoolvos en schrijver.
  Wordt ook nog vervolgd: VIJF JAAR LATER

  Bijlagen:
  IK BEN.pdf (1.3 MB)   


  17-09-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IK HAD JULLIE WILLEN SCHRIJVEN (roman)

  IK HAD JULLIE WILLEN SCHRIJVEN

  In deze briefroman schuiven twee werelden in elkaar en naast elkaar heen: het kunstenaarschap en het lerarendom. Weemoed en begrip kleuren van herfst tot zomer dit verhaal, dat vorm krijgt in brieven en intermezzi.

                                                      

  IK  HAD  JULLIE  WILLEN  SCHRIJVEN        

                 

  Briefroman

   

                         ''t Is toch maar goed, dat niemand,

                          ook m'n vrouw niet, dit dagboek leest,

                          want wat zouden ze wel denken van

                          't opschrijven, 't serieus opschrijven

                          van zulke pure schoolmeesterij?'

   

                           (Theo Thijssen, Schoolland, 1925) 

  Bijlagen:
  IKHAD.pdf (375.4 KB)   


  12-09-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VEE (theater)

  VEE         

  Genre

  Komisch stuk in 5 1/2 taferelen

  Thema

  Teambuilding/Zwak leiderschap

  De menselijke conditie

  ‘Het leven is een schouwtoneel.’

  Rollen

  (V’s zijn allen dertigers)

  Valentine (V-rug in jurk; intellectueel overwicht, lijzig - associatie: gemakzucht)

  Veronique (V-rug in jurk; sexy; niet de slimste, soms gevat - associatie: afgunst)

  Valerie (V-rug in jurk; grappigst; pittig – associatie: hebzucht)

  Victor (melige moppentapper; ‘zwart schaap’ – associatie: onkuisheid)

  Vladimir (veilingmeester, spreker vernissage, zwak ‘leider’, - associatie: hoogmoed)

  Vaclav (eerder ernstig – associatie: gulzigheid)

  Veerle (fel, vief, impulsief – associatie: woede)

  Kunstenaars Sybille Dufour, Jan Peskens en Peter Bartholomeus, leeftijden van geen belang; hun kleren, haren of sieraden verraden hun ‘kunstenaarschap’ – in act 2 nog figurant

  Een hostess (typisch plunje) – in act 2 nog figurant; in act 4 Heidi

  Een fotoreporter (zenuwpees) – in act 2 nog figurant; in act 4 Ronald

  Eventueel twee figuranten voor act 3; twee figuranten voor outro

  Eric O(nraedt), expert in teambuilding & groepsdynamiek; alleen lijfelijk aanwezig in slottafereel – doorsneefiguur; typisch postmodern sociocultureel werker (paardenstaartje?)

  Decors

  Introtafereel: onbestemde ruimte

  Tafereel 1: veilingzaal

  Tafereel 2 : zaal vernissage kunsttentoonstelling

  Tafereel 3 : rouwkapel

  Slottafereel: in de firma ‘VEE’ zelf (Bedrijfsrevisoren & Boekhouders Demeulenaere-Peeters)

  Annex Outro (onbestemde ruimte; kopie Laatste Avondmaalscène)

  Specifiek

  Met uitzondering van het slottafereel wordt er nadrukkelijk gesproken en geacteerd, ietwat hilarisch, met een ietsepietsie overacting zelfs, op de grens tussen beweging en choreografie, denk aan etalagepoppen, schimmen, figuren. Achterliggende gedachte en suggestie: ‘Het leven is een schouwtoneel.’ De Vladimirfiguur moet als een zwak leider overkomen, die in de waan is dat hij het goed doet. Dat zal in het slottafereel overduidelijk worden.

  Het zal uiteindelijk blijken te gaan om een stage teambuilding van de zg. firma ‘VEE’, eigenlijk een firma van bedrijfsrevisoren & boekhouders (Demeulenaere-Peeters). DIT MAG PAS DUIDELIJK WORDEN IN HET SLOTTAFEREEL. De eerste vier taferelen zijn de rollenspellen waarin de deelnemers (moeten) meedraaien. Slotzin van elk tafereel: DE FIRMA VEE DANKT U. Vlak voor deze slotzin wordt telkens verwezen naar een alsnog onbekende Eric O. Die extern deskundige had de teamweek met de groep mogen voorbereiden in de firma, maar mocht er niet bij zijn tijdens de week zelf. Hij duikt in het slottafereel op.

  De regisseur mag er rekening mee houden dat er vaag allusies op de Bijbel zijn: Jezus, de 12 apostelen, Johannes de Doper. Cfr. ook slottafereel/outro. Maar hier gaat het wel om het falen van de leidersfiguur.

  Muziek

  Waar dit uitdrukkelijk wordt gespecificeerd

  Bijlagen:
  VEE.pdf (360 KB)   


  11-09-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UPPERDOG (novelle)

  ANNEESSENS, UPPERDOG

  (KRONIEK VAN DE LOPENDE GEBEURTENISSEN)

  Weer of geen weer: we kunnen niet om de vergrijzing van ons klimaat heen. Op 2 juli van het scharnierjaar 2000 floepte om 16:01 in de middag de straatverlichting in de randstedelijke gemeente Heule aan. (Population: 17 000 en een paardenkop). Een indrukwekkend onweer naderde. Het bleef maar naderen. De Vlaamse luchten vertoonden het hele gamma aan grijswaarden. Lijkwitte duiven zwierden statig in de loden geladenheid van het zwerk. Een uil dacht dat het nacht werd (daarom was het ook een uil) en verliet het galmgat in zijn toren. Hem wachtte misschien een rat. Om 18:06 voorspelde een glimlachende weervrouw na het journaal alom overstromingen. Het betrof een ernstig te nemen waarschuwing. Op de tweede o van ‘overstromingen’ deed zich een algehele elektriciteitspanne in Heule, West-Vlaanderen voor. 

  Bijlagen:
  UPPERDOG.pdf (396.5 KB)   
  Blog als favoriet !

  ZIELSVERWANTE LINKS
 • Plankenkoorts
 • Romans
 • Verhalen
 • Moord!
 • Jong dichter
 • Meester in de vakken
 • Schuine teksten
 • Miljarden flarden
 • Poëzie

  Foto

  Archief per maand
 • 06-2018
 • 04-2018
 • 02-2018
 • 12-2017
 • 02-2017
 • 12-2016
 • 10-2016
 • 04-2016
 • 12-2015
 • 07-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 10-2013
 • 09-2013

  Foto

  Detective op puntschoenen


  Foto

  Bal in baan om je hoofd


  Foto

  Vallen en opstaan


  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!