--Champignonpakketjes:
4 grote kastanjechampignons 100g zachte kruidenkaas (Boursin) 4 velletjes aluminiumfolie
Maak de champignons schoon en haal heel voorzichtig het steeltje eruit. Vul de champignons met de kruidenkaas. Leg op elk velletje aluminiumfolie een gevulde paddestoel en vouw het folie dicht. Leg de pakketjes 15 minuten op de hete barbecue.
--Ananaspakketjes:
4 schijven ananas 4 plakjes kaas gemalen kokos boter 4 velletjes aluminiumfolie
Vet de velletjes aluminiumfolie in met wat boter. Leg op elk velletje een schijf ananas en leg op elke schijf een plak kaas. Vouw het folie dicht en leg de pakketjes 5-8 minuten op de barbecue.
--Appeltjes met bosbessenjam:
kleine appels bosbessenjam roomijs
Boor kleine appels in de schil uit en zet ze op een ruim dubbel stuk aluminiumfolie. Vul de holte met bosbessenjam. Draai het folie naar boven toe samen. Zet de appels 15 minuten langs de rand van de kooltjes en laat poffen. Serveer ze met een bolletje roomijs.
--Champignons en rauwe ham 24 stuks:
48 kastanjechampignons boter 1 dl port 18 plakjes rauwe ham 24 satéprikkers
Week de prikkers 2 uur in water Maak de champignons met een vochtige doek schoon en snijd ze doormidden. Smelt de boter in een koekenpan en bak de champignons met wat zout al roerend 1 minuut. Voeg de port toe en verwarm alles al roerend tot de port is verdampt. Neem de pan van het vuur. Snijd de plakjes ham elk in 4 stukjes. Rijg om en om 4 stukjes champignons en 3 opgerolde stukjes ham aan satéprikkers. Bak ze 10 minuten op de barbecue.
--Geroosterde groenten met basilicumdressing:
1 rode paprika, in brede repen 1 groene paprika, in brede repen 1 venkelknol, in dikke plakken 1 courgette, in dikke plakken olijfolie zout en versgemalen peper
Voor de dressing: 1 teentje knoflook, geperst 30 gr. verse basilicumblaadjes, fijngesneden 4 el extra vergine olijfolie 2 el witte balsamico azijn
Maak de dressing door de ingredienten in een schone pot goed om te schudden en breng op smaak met zout en peper. Schep de stukken groenten om met wat een olijfolie en leg ze op de barbecue op het vuur. Laat ze aan beide kanten mooi bruin roosteren en leg ze op een grote schaal. Bestrooi ze met zout en peper. Schenk de dressing over de lauwe groenten.
--Gevulde kaastomaten:
8 middelgrote tomaten 1 tl zout en peper paprikapoeder 8 el geraspte kaas 200 gr. ham 2 eierdooiers 8 tl boter in klontjes
Was en droog de tomaten en snijd het bovenste derde deel eraf als deksel. Hol de tomaten uit. Meng zout, peper en paprikapoeder door elkaar en vul de tomaten met dit mengsel. Strooi de geraspte kaas in de uitgeholde tomaten. Snijd de ham eerst in dunne plakjes, daarna in kleine stukjes en strooi deze op de kaas. Klop de eierdooiers en verdeel deze weer over de ham. Leg tenslotte wat klontjes boter erop en grill de tomaten 10 minuten aan de rand van de barbecue. Als de hitte van de barbecue te groot is, zet de tomaten dan op een stuk folie. Als het eigeel aan de bovenkant van de tomaten niet voldoende stolt en de boter niet smelt, legt men een stukje aluminium op de tomaten en draait ze op het laatst nog een paar minuten met de vulling naar beneden.
--Salade Nicoise:
2 personen
Krop sla naar keuze 1 rode ui, flinterdun gesneden 4 ansjovisjes, fijngesneden 2 eieren hardgekookt, in partjes 200 gr. gare boontjes 1 blikje tonijn, uitgelekt olijven
voor de dressing; 2 delen olijfolie 1 deel wittewijn azijn suiker naar smaak 1/2 tl knoflook, gehakt zout en peper Voor dressing alles mengen en laten staan. Voor salade alles goed mengen in een grote schaal, behalve tonijn. Sla besprenkelen met dressing en goed mengen. Over 2 borden verdelen, dan tonijn over sla verdelen.
--Kruidige groentespiesjes::
1 courgette 1/2 rode en 1/2 gele paprika 4 kleine uitjes 16 mooie champignons 3 el olijfolie 1 el honing 1 el gedroogde munt 1 tl tijm zout en peper cayennepeper 50 gr. fetakaas
Snijd van de courgette 16 plakjes van 2 cm dikte, snijd de rode en gele paprika elk in 8 stukken en de uitjes in vieren. Boen de champignons schoon en rijg de groenten aan 8 houten of metalen grillpennen. Vermeng de olijfolie met de honing, munt, tijm, wat zout, peper uit de molen en een snufje cayennepeper en kwast. De groentespiesjes hiermee vlak voor het roosteren in. Rooster de spiesjes rondom 8 minuten, bestrooi ze dan met verkruimelde fetakaas en rooster ze nog even, maar keer ze niet meer. Lekker bij lamskarbonaadjes.
|