Spareribs met tacokruiden:
2 spareribs 1,6 dl tomatensaus 3 eetl mix voor tacosaus 3 teentjes knoflook, geperst 1 theel honing
Tomatensaus, mix, knoflook en de honing goed mengen en over het vlees smeren. Rooster de spareribs langzaam boven niet te hete kolen. Regelmatig keren en insmeren met de saus totdat ze gaar zijn. Reken op 30-40 min.
Spareribs, Chinese :
2 tenen knoflook 2 eetl. sojasaus 200 ml zonnebloemolie 3 eetl. chilisaus 1 theel. gemberpoeder 1 eetl. citroensap 1 eetl. sesamolie 2 kg spareribs
Snijd de teentjes knoflook klein. Roer sojasaus, olie, chilisaus, knoflook, gemberpoeder, citroensap en sesamolie door elkaar. Smeer de spareribs aan beide kanten in met deze marinade. Leg de spareribs in een kom met de marinade. Laat het vlees enkele uren in de koelkast marineren. Schep de marinade van tijd tot tijd over het vlees.
Bereiden: Leg de spareribs op de barbecue en rooster ze aan beide kanten ongeveer 8 minuten.
Lamskoteletjes met paprika-kaassaus :
12 enkele lamskoteletjes 1 dl yoghurt 100 gr. geraspte oude kaas
Voor de marinade: 2 uien 3 teentjes knoflook 1 groene paprika 5 el olijfolie 2 el tomatenpuree 1 el fijngeknipte dille (diepvries) 1 tl paprikapoeder 2 dl retsina (Griekse wijn met harsgeur)
Snipper de uien en de knoflook. Snijd de schoongemaakte paprika in reepjes. Verhit de olie en bak hierin de ui, knoflook en paprika 3 minuten zachtjes. Roer de tomatenpuree, dille en het paprikapoeder erdoor en bak dan nog eens 3 minuten. Schep de helft van het uimengsel in een pan, voeg de retsina, peper en zout toe. Breng het geheel aan de kook en laat de marinade daarna weer afkoelen. Leg de koteletjes in een schaal, schenk de marinade erover en laat het geheel daarna afgedekt minstens 8 uur marineren. Roer de yoghurt en geraspte kaas door de rest van het uimengsel en breng de saus op smaak met zout en versgemalen peper. Neem de koteletjes uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier. Rooster de koteletjes in 8 minuten rosé. Keer ze af en toe. Serveer met de paprika-kaassaus.
Mexicaanse spareribs :
1 dl azijn 75 gr. bruine basterdsuiker 1 zakje tacokruidenmix (a 35 gram) 1,5 kilo krabbetjes (spareribs) 5 el hete tacosaus
Breng in een ruime pan 1 liter water met de krabbetjes, de azijn, basterdsuiker en kruidenmix aan de kook. Kook ze onder af en toe omscheppen in 25 minuten gaar. Laat de spareribs in het kookvocht afkoelen. (Laat ze vij voorkeur een nachtje zo staan, dan kunnen de smaken nog beter intrekken) Neem ze uit het kookvocht en dep ze droog met keukenpapier. Bestrijk de spareribs rondom met tacosaus en rooster ze in 10 minuten bruin. Keer ze regelmatig.
Shish kebab :
4 eetlepels olijfolie 1 eetlepel citroensap 3 uien 1 laurierblad 1 theelepel gedroogde oregano peper 500g lamsvlees 1 groene paprika 1 rode paprika 3 tomaten
Maak de uien schoon en snipper 1 ui fijn. Snijd de andere twee in grote stukken. Roer in een schaal een marinade van de olijfolie, citroensap, fijn gesnipperde ui, laurierblad, oregano en een beetje peper. Snijd het vlees in dobbelstenen, leg het in de marinade en schep het goed om. Dek de schaal af en laat het vlees 5-6 uur marineren. Maak de paprika's schoon en snijd ze in stukken. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukken. Rijg de stukjes vlees afgewisseld met stukken ui, paprika en tomaat aan lange metalen roosterpennen. Leg de spiesen ongeveer 10 minuten op de hete barbecue.
Makreel op z'n Tunesisch :
3/4 dl olijfolie 1/2 dl citroensap 2 uitgeperste teentjes knoflook 1 tl sambal oelek 1 tl komijn (djinten) 1/2 tl paprikapoeder 4 schoongemaakte makrelen a 250 gram
Vermeng de olijfolie in een grote schaal met het citroensap, de uitgeperste knoflook, de sambal, de komijn, het paprikapoeder en peper en zout naar smaak. Maak een paar diepe insnijdingen in de makrelen, wentel ze door de marinade en laat de vissen er ca. 1 uur in marineren. Keer ze regelmatig om. Grill de makrelen op een ingeolied rooster ca. 10 minuten boven de barbecue. Keer ze regelmatig voorzichtig om en bestrijk ze daarbij steeds met de marinade.
Lekker met Stokbrood of Rijst en een Salade.
Lamsspiesjes, Marokkaanse :
8 personen :
1/2 citroen, geperst 3 el olijfolie 1 tl gemalen komijn (djinten) 2 teentjes knoflook, fijngesneden 1/2 tl gemalen koriander (ketoembar) 400 gr. lamslapjes a la minute, in blokjes
Laat de satéstokjes circa 30 minuten weken in koud water, zodat ze niet verbranden op de barbecue. Roer een marinade van het citroensap, de olijfolie, de komijn, de knoflook, de koriander en zout en peper naar smaak. Schep de blokjes lamsvlees door de marinade en laat het geheel minstens 30 minuten rusten. Rijg de blokjes lamsvlees aan een satéstokje of -spies. Gril ze in een hete grillpan of op de barbecue in 5 minuten gaar en bruin. Lekker met Griekse tzatziki .
Sorry maar kan hier niet alle vlees gerechten op plaatsen niet waar, Rommeke
|