Natalia was gisteren de hele dag onbereikbaar. Het overlijden van haar vader, de man naar wie ze zo opkeek en die ze zo graag zag, was nakend. Toch moet het woensdagnacht een enorme klap zijn geweest voor de zangeres. Tot op het einde bleef ze geloven dat haar vader nog wat langer bij haar kon blijven.

Normaal had Natalia nu in Amerika gezeten, om haar muzikale grenzen te verleggen. Maar ze bleef thuis voor vader. Enkele dagen geleden beslisten de dokters samen met de familie om de chemotherapie stop te zetten. Woensdagnacht gaf Willy Druyts het op. Natalia is daarmee haar grootste held kwijt.

Meteen besliste ze om het wat rustiger aan te doen. Twee geplande signeersessies, vandaag in het Waasland Shopping Center en in Free Record Shop in Aalst, gaan niet door. Binnenkort pikt de soulzangeres de draad weer op met de voorbereidingen van haar concerten met Anastacia in het Sportpaleis. Ze had ongetwijfeld gehoopt dat vader Willy die première nog kon meemaken.

'Ze is 84 keer bij mij in het ziekenhuis geweest', zei Natalia's papa begin augustus in hun laatste gezamenlijke interview. 'Ze was verbaasd dat ik telde hoe vaak ze kwam. Maar dat is toch fantastisch? Dat mijn dochter naar me bleef omkijken?' Druyts had het toen over het herstel na een hartoperatie vorig jaar. Daarna is het met zijn gezondheid echter nooit meer helemaal goed gekomen.

Europees kampioenschap

Willy Druyts werd tachtig. Voor hij beroemd werd als papa van, was hij een bekende sporter. Als hamerslingeraar schopte hij het in 1954 zelfs tot op het Europees kampioenschap. Druyts zat jarenlang in het Belgische atletiekteam met Roger Moens en Gaston Roelandts. Hij en zijn vrouw hebben elk twee kinderen uit een eerder huwelijk - Natalia is hun eerste kind samen.

Natalia kreeg van Willy Druyts een heel strenge opvoeding. Iets waar ze zich als puber tegen afzette, maar waar ze gaandeweg meer respect voor kreeg. Tot op het einde gaf Druyts advies over haar carrière. 'Ze zou beter wat zuiniger zijn op zichzelf. Elke keer als ze een toegift geeft, denk ik: stop daarmee. Dat geeft alleen maar vermoeidheid op de stem en vroeg of laat gaat dat ten koste van haar carrière.'

Jeansbroeken

In hetzelfde interview zei hij aanstoot te nemen aan muzikanten uit haar begeleidingsband die jeansbroeken dragen. 'Dat doen ze bij James Last toch ook niet? In de ogen van Natalia ben ik ouderwets. Ik aanvaard dat, maar ik blijf de dingen die ik zie toch meegeven.'

Willy Druyts was heel erg bezorgd om het liefdesleven van zijn dochter. 'Mijn bekommernis is dat ze het met haar succes en met hoe ze nu leeft heel moeilijk zal hebben om een relatie uit te bouwen. Als ze aan een zogezegd definitieve relatie begint - en ik weet niet of ik dat nog zal meemaken - verwacht ik zelfs niet dat die relatie echt definitief zal zijn.' Papa Druyts zal het niet meer meemaken.