SCHOUWEN-DUIVELAND

29-08-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schouwen Duiveland.

Daar wij in Zeeland wonen, en geregelt gaan fietsen,
en beiden fotograferen, hebben we nogal wat foto's.
En daar maken we dan een blog van.
Heb nog liggen van Zierikzee, de stompe toren, het Watersnoodmuseum, enz.
Dit hebben wij ook van andere gedeelten van Zeeland gedaan,
maar daar kom ik nog wel op terug.

Vandaag fietsen op de auto, fototoestellen mee,
en naar Renesse gereden.

Daar hebben we een rondje gefietst, 37,7 km.














Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Transferium

De auto geparkeerd op het Transferium.
Van het gratis vervoer naar strand of hotel geen gebruik gemaakt,
daar wij onze fietsen bij ons hadden.
Hier rijdt ook een Electrische bus.
Dus op tijd de accu's vervangen.

Wel even bij het VVV binnengelopen voor eenFiks-kaart
Fietsknooppuntensysteem Zeeland,
Je stippelt een route uit, schrijft de nummers over, en volgt de bordjes.
Maar eerst even het dorp in.
***








30-08-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Jacobuskerk
De Kerk was open, dus die hebben we ook bezichtigd.

De Jacobuskerk is een gotische kerk, gebouwd in de l6e eeuw. Het is niet de eerste kerk op deze plaats. Er moet al eerder een, waarschijnlijk romaanse, kapel hebben gestaan, want in de "Tegenwoordige staat der Verenigde Neder-landen" (1753) wordt vermeld, dat in 1207 een zekere Jan van Renesse voor het hoofdaltaar van de kerk van Renesse werd begraven. Het hoofdaltaar was gewijd aan Jacobus Maior, de heilige van Santiago de CompostelIa. De kermis in Renesse is nu nog altijd omstreeks de 25e juli, de naamdag van Jacobus



















Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rouwborden
Had deze borden wel eens eerder gezien,
maar wist niets van de achtergrond,
dus maar op Internet gezocht.

De Hervormde Gemeente Renesse bezit zeven prachtige rouwborden, de grootste collectie in Zeeland. Dergelijke borden hingen in de kerken in de nabijheid van het graf van een overleden zeer belangrijke notabele. De kleine wapenschildjes op de borden, de zgn. kwartierwapens, verwijzen naar de voorouders van de overledene. Na de komst van de Fransen in 1795 moesten ze overal verbrand worden. De leus van de Franse Revolutie Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap verdroeg zich niet met de ongelijkheid tussen de burgers, die door deze borden werd benadrukt. Waar de borden op tijd werden verborgen, zijn ze gelukkig bewaard gebleven.
In de kerk aan de noordmuur is het rouwbord van mr. Nicolaas van Hoorn (1703-776) te zien. Hij was o.a. burgemeester van Vlissingen en ambachts-heer van Burgh. We zien het wapen van Burgh dan ook als hartschild, daaronder de hoorn als verwijzing naar de naam Van Hoorn en de spreuk "Electus a deo beatus”(uitverkoren door God zalig gemaakt). Het helmteken is eveneens een hoorn en twee eenhoorns houden het schild vast. Onderaan twee omgekeerde brandende toortsen, die het tot doven gedoemde leven symboliseren









Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Het Eiland bestaat uit 2 Steden
Zierikzee, Brouwershaven
13 Dorpen
Bruinisse, Burgh, Dreischor, Ellemeet, Haamstede, Kerkwerve, Nieuwerkerk, Noordgouwe, Oosterland, Ouwerkerk, Renesse en Scharendijke
7 Buurtschappen.
Brijdorpe, Burghsluis, Elkerzee, Looperskapelle, Moriaanshoofd, Nieuwerkerke, Westenschouwen

Enkele komen we tegen op onze fietstocht.
Andere uit nijn fotomap.












Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De ochtend was nogal grijs

De ochtend was nogal grijs, de temperatuur goed.
'smidags kwam de zon, maar ook meer wind.
























Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.muurtjes op de dijk.

Op de dijken zagen we deze muurtjes, kende ze niet,
dus maar even verder gezocht, met dank aan internet.


Op vooral Schouwse dijken staan zogenaamde Muraltmuurtjes. Deze goedkope grondbesparende betonmuurtjes dienden als dijkverhoging en zijn genoemd naar jonkheer De Muralt, een waterstaatsingenieur. In Zeeland zijn tussen 1906 en 1935 ruim 120 kilometer dijken met een Muraltmuur verhoogd. Dat is ongeveer een kwart van alle Zeeuwse zeedijken uit die periode. Na de stormramp van 1953 zijn de meeste muurtjes bij dijkverzwaringen verdwenen.








Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.even uitrusten.

Een bankje en mooi uitzicht.
wat eten en drinken, en genieten.


























Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na wat rust
O.a langs gemaal " Den Osse " richting Brouwershaven.










Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

















Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Tonnenmagazijn
In 1882 geeft het Ministerie van de Marine opdracht voor de bouw van een nieuw en groter betonningsmagazijn. Dit magazijn werd gebouwd aan het einde van Haven Noordzijde en werd 62 bij 11 meter groot. Het magazijn deed enerzijds dienst als opslagruimte voor de boeien en tonnen, anderzijds werden de tonnen er ook ontdaan van wieren en schelpen.


















Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Stadhuis

.Het Stadhuis, waarvan de gevel volgens deskundigen een der fraaiste voorbeelden is van de Renaissance in ons land, is in twee fasen gebouwd. De achterzijde van het gebouw is van de 15e eeuw, het voorste gedeelte uit de 16e eeuw. Vermoedelijk is de achtergevel in de beginperiode de voorzijde geweest.

Voorgevel

De Cyerlycken Ghevel uit 1599, vervaardigd door Cornelis Claeszoon is bij de vorige restauratie (1891) geheel afgebroken. De raad was eerst niet bereid de gevel te laten restaureren, maar toen ze tenslotte instortte, ten dele tijdens een raadsvergadering, was er geen ontkomen meer aan. De architekt Margry uit Rotterdam heeft de gevel toen in oude stijl gerestaureerd. De stijl is Hollandse-Renaisnance uit 1599 met een typische Vredeman de Vries-top. Kenmerkend hiervoor zijn de in- en uitzwenkende rollagen met daartussen een rood venster (oeil de boeuf).

De gevel wordt bekroond met een beeld, voorstellende de Barmhartigheid. Op en naast de rollagen staan zogenaamde vazen, waarvan de originelen zich in het Zeeuws museum te Middelburg bevinden. De waterlijsten zorgen voor de horizontale lijnen. In de boogtrommels boven de vensters treffen we cartouches aan met merkwaardig vroege verschijningsvormen, bijvoorbeeld haakvormige voluten aan het jaartalschildje en de volle weke vormen boven de middelste vensterrij. De cartouches in de boogvelden boven de onderste vensterrij zijn nog vlak en de krullen rond de wapens van Zeeland en Brouwershaven hebben meer relief.

Boven de deur bevindt zich in een nis een beeldje van Vrouwe Justitia. Onder het driehoekig fronton boven de ingang staat de spreuk Lex republicae conservatio (de wet is het behoud van de republiek) Margry heeft ook de stenen kruisvensters aangebracht, die aan de achterkant van het gebouw beslist origineel waren. Bij de laatste restauratie zijn de toen nog aanwezige luiken weer weggelaten.

Om aan de groeiende behoefte aan extra ruimte te voldoen werd het belendende pand aan de Noorddijkstraat 1 afgebroken. In plaats daarvan werd de uitbreiding van het stadhuis gebouwd. In de gevel werd door middel van speklagen herrinnerd aan het pand, dat tot 1915 op die plaats stond.

Inmiddels is door de gemeentelijke herindeling op in 1997 het stadhuis eigendom van Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland, die het exploiteert als bedrijfsverzamelgebouw voor kantoren.














Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Standbeeld van Jacob Cats plus nog wat van Brouwershaven.

Cats werd geboren in Brouwershaven  als vierde kind van het gezin.
















Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Door de polders, langs "Dijkhuisjes ".





















Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meestof "De Willem III ".

Een belangrijk Zeeuws landbouwgewas sinds de Middeleeuwen was meekrap,waarvan de wortels de grondstof  leverden voor een roodbruine textielverf voor wol en later ook voor katoen en zijde. Vanaf de 14e eeuw was Zeeland een zeer belangrijke exporteur van meekrap. Het gewas werd verbouwd in zwaarbemeste, goed ontwaterende bedden. In het tweede of derde jaar werd de meekrap geoogst: de wortels werden gedroogd, gedorst, gestampt en gemalen tot poeder. Deze verhandelingen vonden plaats in een door meerdere boeren beheerde meestoof. Op Schouwen-Duiveland had vrijwel elk dorp een meestoof, waarvan nog enkele resteren, bijvoorbeeld De Kapel te Nieuwerkerk (1869) en De Willem III te Noordgouwe (1863). Meestoven zijn relatief hoge gebouwen, waar de meekrapwortels op lattenzolders werden gedroogd. In een aangrenzend gedeelte, de koude stoof, werden de meekrapwortels opgeslagen in vakken van de deelnemende boeren.












Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog wat kunst, en de laatste 10 km naar de auto.





















Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De dag was geslaagd.

 Ondertussen was het een uur of 4 geworden, fietsen op de auto,
eerst nog wat drinken, en naar huis.
Tegen 10 uur op stap gegaan, en rond 5.30 uur weer thuis.


31-08-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het Watersnoodmuseum

Welkom bij het Watersnoodmuseum

Een museum ter herinnering en herdenking van de watersnoodramp van 1 februari 1953, op een plaats die herinnert aan deze grote ramp. Maar ook een plaats waar men, na de realisatie van de geplande uitbreiding, met de ervaring van toen en de kennis van nu, naar de toekomst kijkt.

Het museum dat sinds 11 oktober 2005 de status van voorlopig geregistreerd museum heeft, bevindt zich in één van de vier Phoenix-caissons die op 6 november 1953 zijn gebruikt om de laatste breuk in de dijk bij Ouwerkerk te dichten.
http://www.watersnoodmuseum.nl/

Met enkele leden van deen Internetgroep een bezoek gebracht aan het museum.

Voor foto's deze link aanklikken.



Dit zijn enkele foto's daarvan


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WATERSNOODMUSEUM

Bezoek aan het Museum, en daarna nog een paling van Jan.

"Jan uit Bru ".














Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Palingroken















16-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Burgsluis en Oosterschelde.

Mosselschepen, zeehonden, ruimte, in de verte Zierikzee,
















27-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zierikzee.

Van een kleine nederzetting aan de Ee in de 10e eeuw groeide het uit tot een belangrijke stad, waar handel, nijverheid en visserij bloeiden. Door groeiende welvaart en aanzien werd aan de burgerij van Zierikzee op 11 maart 1248 stadsrecht verleend door koning Willem II. Na de middeleeuwse bloeiperiode volgde rampspoed door branden, scheepsrampen, epidemiën en vloeden.

De 17e eeuw kenmerkte zich door een nabloei van de handel en visserij. Vervolgens trad er in de loop van de 18e eeuw stagnatie op en daalde het aantal inwoners zeer drastisch. De grote industriële ontwikkelingen gingen aan Zierikzee goeddeels voorbij. In tegenstelling tot andere steden bleven oude gebouwen bespaard. De rijkdom aan monumenten wordt grotendeels gezien als een kostbaar bezit en is in de jaren 70 ontdekt door de toeristen.

Tegenwoordig is Zierikzee, met ruim 10.000 inwoners, de bestuurlijke zetel van de nieuwe  grmente Schouwen-Duiveland. en heeft daarin een centrumfunctie.

 In het historisch stadscentrum met vele winkeltjes en gezellige terrasjes is het voor zowel de toerist als inwoner goed toeven.






























Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zierikzee. 2

***
































Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zierikzee. 3


***

















20-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cameramuseum Zierikzee

Sinds 15 mei 2012 heeft Zierikzee een cameramuseum,

gevestigd in de Visstraat 12

Dat ik dit aanhaal, is dat wij zelf verbonden zijn aan het museum.

Heb er het grootste deel van mijn verzameling ondergebracht,

en Dikkie en ik staan er ook een dag in de week.

*******************************************************************************

In het historisch centrum van Zierikzee is een Museum over de ontwikkeling van de fotografie.

Vele camera’s geven een inzicht in de ontwikkeling van de fotografie,
aangevuld met flitsers , lenzen en lichtmeters, enz.
en hier en daar een leuk tafereel.
 
Op 3 etages ziet men de geschiedenis van glasplaat tot tot aan de digitale camera,
in al haar facetten.
 
Het Camera museum, uniek in ons land.

**



http://www.cameramuseum.nl




Archief
  • Alle berichten

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Lieve groetjes van uit De Klinge
  • Lieve groetjes van uit De Klinge
  • Lieve groetjes van uit De Klinge
  • welkom, en veel plezier met je nieuwe blog
  • Welkom bij de bloggers,en nog veel blogplezier

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek





    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!