Sig: sterk in grenzen verleggen!
Inhoud blog
  • CURSUS GEHEUGENTRAINING VOOR SENIOREN IN GENTBRUGGE
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vorming en bijscholing voor iedereen
    08-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CURSUS GEHEUGENTRAINING VOOR SENIOREN IN GENTBRUGGE

    Inhoud

    Ons geheugen laat ons allemaal wel eens in de steek. Dat is niet abnormaal, maar wel vervelend. Vergeten doen we allemaal, het is niet noodzakelijk iets wat aan (jong)senioren wordt toebedeeld. Jonge mensen wijten het vaak aan oorzaken van buitenaf, zoals stress of te veel aan het hoofd hebben. Iets oudere mensen houden het op ‘versleten hersenen’. Als dingen vergeten je bijna dagelijks overkomt, is het lastig. Sommigen denken dan al meteen het ergste: het begin van dementie! Daar heeft het niets mee te maken, tenzij het vergeten alarmerend is (bv. plots vergeten hoe je kleren aandoet).

    Waaraan ligt het dan wel? Iemand die iets ouder wordt, heeft doorgaans minder verplichtingen of verantwoordelijkheden die de hersenen constant bezighouden: de kinderen zijn het huis uit en ‘trekken hun plan’, je moet minder werken of gaat in (brug)pensioen, je hebt minder te doen, je leven wordt doorgaans rustiger, minder ‘geregeld’ door anderen. Het komt er op neer dat je in feite minder moet onthouden omdat ‘de plicht’ wegvalt en er weinig mensen last van hebben. Daar zit net de grootste oorzaak van het gevoel dat je geheugen er op achteruit gaat. Het gaat niet slechter met je hersenen, ze worden gewoon beetje bij beetje lui. Net daarom is geheugentraining zo belangrijk, zelfs noodzakelijk want je hersenen hebben het nodig om gestimuleerd te worden. Dat houdt je alert en geeft je vitaliteit: je hebt er zin in, maakt plannen, onderneemt actie, gaat uitdagingen aan, komt met volle goesting uit je bed, enz. Kortom: je voelt je gewoon beter in je vel.

    Dat is meteen de beste reden om je in te schrijven voor deze cursus van vijf dinsdagnamiddagen. Je komt alles te weten over de werking van de hersenen en het geheugen, waarom en hoe je geheugen actief blijft en vooral hoe je het traint! Verwacht je aan heel veel oefeningen en spelletjes, tips en hulpmiddeltjes, uitwisseling met de groep en leren van elkaar.

    Begeleiding

    Michael Portzky, neuropsycholoog

    Praktisch

    • Data: 06/05/2014 - 13/05/2014 - 20/05/2014 - 27/05/2014 - 03/06/2014
      (telkens van 13.30 tot 16.30 uur)
    • Waar: DC Speltincx  - Meersemdries 4 - 9050 Gentbrugge

    Meer informatie en inschrijven

    08-04-2014, 13:58 Geschreven door sigvzw
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo en welkom op dit blog!

    Het is een eerste bericht (we zijn er nog maar net bij), dus is het misschien goed onszelf eerst eens voor te stellen.

    Sig is een kleinschalige vzw die zijn uitvalsbasis heeft in Destelbergen (tegen Gent). De vzw werd opgericht in 1986 met als doel bijscholing te organiseren voor begeleiders en therapeuten in de Vlaamse revalidatiecentra.

    Al snel kwamen er vragen van mensen uit andere sectoren van de hulpverlening, bijvoorbeeld vanuit MPI's, maar ook uit dienstencentra.

    Het werd duidelijk dat ook het 'brede publiek' (dat op professionele basis niets met hulpverlening te maken heeft) eveneens met vragen zat:
       
    Bibliotheekpersoneel dat zich afvroeg hoe ze nu best een persoon met zichtproblemen konden helpen...
    Facteurs die niet goed wisten hoe ze best een persoon met een hoorprobleem de post bedienen...
    Natuurgidsen die geen idee hadden hoe ze een groep mensen met een mentale handicap konden begeleiden enz.   

    Gaandeweg bouwden we een werking voor het 'brede publiek' uit dat meer en meer toegankelijk werd voor iedereen met vragen over handicap of een andere funtioneringsstoornis. In onze opdrachtverklaring en missietekst klinkt het zo:

    Minstens tien procent van de westerse bevolking gaat door het leven met een handicap of stoornis. Iedereen moet met beperkingen kunnen leven en omgaan. Sig streeft naar een maatschappij die een correct beeld heeft over kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen die kampen met problemen in hun functioneren.
    Sig wil ertoe bijdragen dat ze volwaardig aan de samenleving kunnen (blijven) deelnemen. Een positieve houding tegenover mensen met functioneringsproblemen speelt een belangrijke rol.
    Onwetendheid is echter voor velen een grote struikelblok.
    Onbekend is nog altijd vaak onbemind.
    Sig wil de maatschappij dan ook informeren hoe ze kan omgaan met personen met functioneringsproblemen en zo veel mogelijk mensen sensibiliseren voor de inclusie- en integratiegedachte.
    Om dat doel te bereiken, organiseert Sig onder andere infomiddagen en -avonden, cursussen, debatten en ontmoetingsmomenten. Sig ontwikkelt ook zelf projecten, publiceert boeken, brochures en video’s, beheert een documentatiedienst en verspreidt een elektronische nieuwsbrief. Deze werking is bedoeld voor alle geïnteresseerden en betrokkenen.
    Ten slotte begeleidt en adviseert Sig allerlei organisaties (verenigingen, openbare diensten, bibliotheken, provinciebesturen, enz.) met vragen over inclusie en integratie.


    In deze werking zit een categorie die zich in de eerste plaats richt tot (jong)senioren. We hebben een aanbod vorming en voordrachten over kleinkinderen en opvoeding, omgaan met de invloed van 'ouderdomskwaaltjes' of eerder algemene onderwerpen zoals valpreventie, de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel, gehoorstoornissen enz.

    Via dit blog willen we jullie ook langs deze weg op de hoogte houden van ons programma.
    Niet uit commercieel oogpunt (want de meeste activiteiten zijn GRATIS of aan een minimumprijs), maar om onze missie breder bekend te maken.

    Voor meer informatie, neem eens een kijkje op onze
    website, maar hou vooral dit blog in het oog voor activiteiten in uw streek.


    Groeten!
    het Sig team

    01-04-2008, 00:00 Geschreven door sigvzw
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    Archief per week
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!