Glasramen In de absis van het koor bevinden zich drie glasramen uit het Brusselse atelier Capronnier, waarvan er één geschonken werd door koning Leopold I ter herinnering aan zijn bezoek aan de kerk in 1864. In het zuidelijk transept bevindt zich een glasraam uit het oudste atelier Nicolas van Roermond. Het stelt de aanbidding van het H. Sacrament voor en werd in 1875 geschonken door Karel Loomans, rector aan de Universiteit van Luik. Aan de overkant siert een grisailleraam het noordelijk transept. De overige ramen in beide transepten zijn ontworpen door F. Pluys uit Mechelen. De ramen in de zijbeuken en het doksaal daarentegen komen uit het atelier Janssen-Stalins van Antwerpen, zoals trouwens ook de glasramen in het koor die de drie 'Capronniers' flankeren. Het is een processie van heiligen, vier in elke travee. Her en der ontdekt men in het maaswerk het blazoen van de familie die het glasraam betaalde. bron: Kerknet
Kruisweg In 1898 werd de prachtige kruisweg van Jan Willem Rosier plechtig ingewijd. Op veertien doeken van 1,20m bij 0,60m borstelde deze Lanakense zoon het lijden van Christus. Tussen de vele figuranten ontwaren we zelfs zijn vrouw en beide dochters als de wenende vrouwen. Peeters, de schoonzoon van architect Jaminé, plaatste de doeken in een mooie neogotische lambrisering met twee geïntegreerde biechtstoelen.
21 maart begin van de lente en van dit blog over St Ursula lanaken
Op Paasdag zal de St.Ursulakerk in Lanaken haar deuren weer openzetten voor de Eucharistievieringen. Na meer dan een jaar sluiting, voor werken aan de electriciteit en schilderwerk, verheugend nieuws. Er zijn heel wat kerkschatten die de moeite waard zijn om ze nader te belichten. Op dit moment is men nog bezig met het schilderen van de laatste loodjes en het plaatsen van de Preekstoel uit 1871 Een geschenk van A. Paulussen toenmalig voorzitter van de Kerkraad. In de voormalige dagkapel heeft men nog muurschildereingen blootgelegd die gerestaureerd worden. In de boog zijn de Sacramenten geschilderd waarvan de priesterwijding bijna volledig weg is door vochtindringing. Verder Maria tussen twee Engelen, voorstellende de Tenhemelopneming van de Heilige Maagd. Haar hoofd met een sterrenkrans omgeven, staande op de maansikkel en de linkervoet op de kop van de slang.
de titel onder de muurschildering eindigt met Gen. III. 14: God, de HEER, zei tegen de slang die Eva verleidde tot het eten van de verboden boom: Vervloekt ben jij dat je dit hebt gedaan, het vee zal je voortaan mijden, wilde dieren wenden zich af; op je buik zul je kruipen en stof zul je eten, je hele leven lang.