Gizmo krijgt een vrindinnetje,morgenavond gaan we haar ophalen, in Noord Holland.Ze mogen nog niet bij elkaar,ze moeten minimaal 700 gram wegen,voordat ze bij elkaar kunnen. Natuurlijk heb ik een mooie dame voor hem. Hier is ze dan......Daisy zal ze gaan heten.
Daisy zal tijdelijk naast de kooi van Gizmo komen te staan, zo kunnen ze elkaar zien,en al een beetje kennis maken. Als ze allebei op het juiste gewicht zijn, mogen ze gaan samenwonen.
Basisvoer: Het is belangrijk te weten dat een cavia, net zoals mensen, geen vitamine C kan kunnen maken. Bij het kiezen voor het juiste type voer is het belangrijk om hiermee rekening te houden. Goed caviavoer bevat extra vitamine C. Je kan kiezen uit korrelvoer/pellets en gemengd voer. Een nadeel van gemengd voer kan zijn dat een cavia alleen de lekkere dingen eruit haalt om op te eten en zo te weinig vitamine C binnen krijgt. Bij een gebrek aan vitamine C zullen cavia's vermageren, conditie verliezen en moeilijk gaan lopen. De ogen verliezen glans. Groenvoer: Naast het normale voer mag je een cavia groenvoer zoals andijvie, winterwortel, witlof, appel, paprika en wortel geven. Als je sla geeft moet je dit in beperkte mate doen. Sla bevat namelijk bepaalde stoffen die een cavia niet in hoge hoeveelheden mag hebben. Daarnaast bevat sla een hoge vochtgehalte. Wanneer een cavia niet gewend is om groenvoer te krijgen (zoals de meeste cavia's uit dierenwinkels), kan je het beste beginnen met kleine hoeveelheden en dit langzamerhand opbouwen. Hooi: Een cavia moet altijd hooi tot zijn beschikking hebben. Dit hebben ze nodig voor een goede darmwerking. De maag en darmen moeten altijd gevuld zijn. Bij teveel normaal voer kunnen ze te dik worden. Het is daarom beter om veel hooi te geven. Snoepjes: Verschillende fabrikanten,zoals bijv: Vitakraft, hebben snoepjes voor de cavia op de markt gebracht. Wanneer je een cavia genoeg basisvoer geeft, zijn snoepjes niet noodzakelijk. De meeste snoepjes zijn "gezond". Geef snoepjes in beperkte mate zodat ze wel genoeg basisvoer binnen krijgen.
Hoofd: Het hoofd is zowel tussen de oren als de ogen breed. Het gezicht is ook breed. De neus is vanaf frontaal gezien en van de zijkant vierkant, zo min mogelijk smaller. De ogen zijn verhoudingsgewijs rond en groot. De oren zijn rozenblad vormig, aan de basis breed, groot en hangend, wenselijk is als het oor vanaf de basis hangt. Romp: De nek is kort en krachtig. De romp is kort en gedrukt,breed, de schouders zijn krachtig, breed en goed gespierd. Bij de mannetjes is het hoger richting kont/anus. De borstkas is breed. De anus/kont is vol. De beentjes zijn recht en krachtig. De pootjes bij de borst tellen 4 teentjes en aan de achterkant 3 teentjes. Op elke teen zitten nagels die niet verder reiken dan het loopoppervlak. Grootte: De cavia moet groot ogen zonder dat het vormloos dik of vet is. Een goed gewicht voor het dier is gemiddeld tussen de 900-1200 gram. Huid: Gezond en veerkrachtig. Rimpels zijn op nek en hals groter. Bij de pootjes bij de borst en de achterpootjes zijn rimpels in mindere mate aanwezig. De rimpels bij de voorpoten beginnen bij de onderarm en mogen niet tot het midden reiken van de voorpoten. De rimpels op de achterpoten beginnen bij de onderbenen en reiken niet tot de springspier. Het is wenselijk wat rimpels aan beide zijden te hebben maar niet te veel. Beharing: Uitsluitend op de onderste gedeelten. Op de neus hooguit tot ooghoogte, bij de voorpoten, beginnende bij de tenen tot maximaal het midden van de onderarm, bij de achterpoten vanaf de tenen tot aan hooguit 5 mm boven de springspier. Bij het Skinnydrager type, is dan ook een zo sterk en vol mogelijke beharing wenselijk. Kleur: Bij de meeste soorten is het geaccepteerd dat elke kleur is toegestaan. Bij de meerkleurige dieren is een gelijke verdeling van de kleuren wenselijk.
Een cavia is een lief en aanhankelijk dier en is in het algemeen rustig, waardoor het een ideaal dier is voor kinderen. Het is belangrijk dat je hem goed verzorgt en goede voeding geeft. Cavia's zijn sociale dieren en leven van nature in groepsverband. Een cavia alleen zal dus gauw vereenzamen. Het liefst leeft een cavia daarom samen met één of meer soortgenoten, behalve als je voldoende met hem bezig bent, en hem niet de gehele dag alleen laat zitten in een kooi.
Skinny cavia's komen van verschillende laboratoria in Canada vandaan. Charles River's lab in Canada heeft de Skinny als eerste in 1982 geintroduceerd. Ze zijn het gevolg van een natuurlijke mutatie en zijn ontdekt in 1978,(de Skinnys zijn dus niet genetisch gemanipuleerd) Daarna zijn ze naar fokkers e.a. gegaan. Ze zijn veel gekruist met behaarde cavia's om het ras te verbeteren.
Claudia (Pluusters), Dagmar (B&S Farm) en Gonny (Allegondas) zijn de drie Fokkers die de Skinnys hier in Nederland hebben geïntroduceerd. Ze hebben ze vanuit de USA en Zweden hier naar Nederland gehaald. Inmiddels worden er ook Skinnys vanuit Denemarken en Duitsland naar Nederland gehaald.
De meningen over dit schattige beestje lopen erg uiteen. Sommige mensen zien dit als een hype. Andere mensen, zijn helemaal voor de Skinny cavia gevallen. De Skinny cavias zijn op dit moment nog geen erkend cavia ras.