NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Zoeken in blog

Categorieën
  • Desert. (0)
  • Diversen. (3)
  • Groenten. (4)
  • Hoofdgerecht kip. (1)
  • Hoofdgerecht pasta. (1)
  • Hoofdgerecht vis. (1)
  • Hoofdgerecht vlees. (1)
  • Salade. (1)
  • Soepen. (0)
  • E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    forum
  • goeden dag
  • even voorstellen

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • Smakelijk eten
  • A Vogel
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Smakelijk eten

    De beste dokter staat in de keuken.

    09-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eet smakelijk.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    U kunt recepten vinden met de zoekfunctie in het vakje "zoeken in blog". Een hoofd ingredient invullen (kleine letters), zoals bijvoorbeeld "mosselen", en u krijgt dan alle gerechten met Mosselen.

    De foto's links en rechts zijn verlinkt met het bijpassende recept. Met de muis erop en klik.

    De recepten zijn door mij gekookt en worden noch door mij gekookt en zo doende voordurend aangepast.

    Veel plezier.

    Blogger Jan.


    Reageer (0)
    21-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaassaus.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kaassaus.

    Ingredienten:

    - 50 gr boter.

    - 50 gr vloeibare bloem.

    - 500 ml vollemelk.

    - 100 gr kaas,roquefort of een andere geraspte oude kaas.

    - ¼ bouillon blokje.

    - 1 soeplepel mosterd.

    - 2 knoflookteentjes geperst.

    - Zwarte peper en kurkuma.

    Bereiding:

    1 - Smelt de boter op een laag vuur in een pan en bak even de geperste knoflook teentjes aan de bloem bij.

    2 - Voeg de bloem bij,roer met een garde en bak de bloem een minuut mee om te garen.Als het te snel gaat pak de pan van het vuur!

    3 - Voeg al roerend het ¼ bouillon blokje,de mosterd en de koude melk,toe zolang totdat je een gladde mooie saus hebt.

    4 - Roer op het laatst de 100 gr ( of meer) kaas erdoor en laat smelten.

    5 – Breng op smaak met wat zwarte peper met kurkuma.

    Eet Smakelijk.

    Basis recept jan 


    Categorie:Diversen.
    Tags:kaassaus,sauce
    Reageer (0)
    20-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Friet bakken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Friet bakken.

    Ingredienten:

    - Zetmeel rijke aardappel.

    - Frituese met ossewit.

    - Grof zeezout.

    - Een schone keukenhandoek.

    Bereiding:

    1 - Zet de friteuse aan en verwarm tot 150°.

    2 - Schil de aardappelen en snij in frieten.

    3 - Droog de frieten goed af in een keukenhanddoek (anders plakken ze in de friteuse).

    4 - Voorbakken.

         Voeg de frieten in de friteuse en bak de frieten goudgeel.Laat ze afkoelen tot je ze nodig hebt.

    5 - Afbakken.

          Verwarm je friteus tot 185° en bak de frieten krokant en licht bruin.

    6 – Bestrooi met wat grof zeezout.

    Eet Smakelijk.

    Basis recept jan


    Categorie:Diversen.
    Tags:friet,aardappel
    Reageer (0)
    13-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gazpacho van sla.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gazpacho van sla.

    4 pers-15 min.

    Ingredienten:

    - 250 gr sla.

    - 1 komkommer.

    - 200gr erwten(diepvries).

    - 3 lente ui.

    - 200 ml bouillon.

    - Zwartepeper.

    - 3 takjes munt.

    - 1el peterselie.

    - 1 teentje knoflook.

    - 100 gr feta.

    - 1 el wittewijn azijn.

    - 2 el olijfolie.

    Bereiding:

    1 - Ontpit de komkommer en snij in grove stukken.Blanceer de erwten en laat ze schrikken in koud water.

    2 - Doe alle ingrediënten-behalve de bouillon en de feta-in een blender en mix heel fijn.

    3 - Voeg dann de bouillon toe tot de gazpacho de gewenste dikte heeft.Proef en kruid indien nodig bij met zwartepeper.Zet fris weg tot serveren.

    4 - Werk af met verkruimelde feta en een takje munt.

    Eet Smakelijk.

    Basis recept Libele 


    Categorie:Diversen.
    Tags:Gaspacho,sla,komkommer
    Reageer (0)
    12-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koolsalade
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Koolsalade.

    2 pers-20 min.

    Ingredienten:

    - 150gr wittekool.

    - ½ wortel.

    - 1 Appel.

    - 60gr gemengde noten.

    - 80gr rozijnen.

    - Bieslook.

    - 3 el yogurt.

    - 2 el mayonaise.

    - Scheut appelazijn.

    - Zwartepeper.

    Bereiding:

    1 - Snij de kool in repen en rasp de wortel.

    2 - Snij de appel in blokjes en besprenkel de blokjes met appelazijn.

    3 - Stop de noten in een theedoek en sla er met een deegrol op zodat je kleinere stukjes krijgt.

    4 - Snij de bieslook in kleinen stukjes.

    5.- Meng de kool,geraspte wortel,appel,noten,rozijnen en bieslook in een schaal.

    6 - Meng in een klein schaaltje de yogurt,mayonaise en wat zwartepepper voor de dressing.

    7 - Serveer de dressing appart bij de salade.

    Eet Smakelijk.

    Basis recept Jan


    Categorie:Salade.
    Tags:wittekool,appel,wortel
    Reageer (0)
    11-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chiliconcarne.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Chiliconcarne.

    4 pers 30-60 min.

    Ingredienten:

    - 600 gr gehakt .

    - 2 uien fijn gesnippert.

    - 5 tenen knoflook geperst .

    - 2 paprika's in blokjes.

    - 1 Chilipeper zonder zaad zeer fijn gesnippert.

    - 450 gr bliktomaten in stukjes.

    - 40 gr tomatenpuree.

    - 800 gr bruinebonen uit blik.

    - Zwartepeper-kurkuma.

    - ½ tl cayennepeper.

    - 1 tl chilipoeder.

    - 1 tl paprikapoeder.

    - 1 tl komijnpoeder.

    - snuf zout.

    - 1 laurierblad.

    - fijn gesneden koriander.

    - Olijfolie-boter.

    Bereiding:

    1 - Leg de paprika's in de oven op 150° zodat ze sich gemakelijk schillen.

    2 - Bak het gehakt rul en bruin in een braadpan met boter.Kruid met zwartepeper en kurkuma.

    3 - Fruit in een pan met dikke bodem de ui,knoflook en chilipepertje in de olijfolie glazig.

    4 -Schil de paprika's en snij ze in blokjes , voeg ze in de pan met de dikkebodem.Kruid met tomatenpuree en bak even mee.

    5 -Voeg het gehakt,de bliktomaten en de bruinebonen bij de ui en de paprika.

       -Kruid met cayennepeper,chilipoeder,paprikapoeder de komijn en en snufje zout.Het laurier blad niet vergeten.

    6 -Laat de chiliconcarne een halfuur (of langer) zachtjes koken .Indien nodig voeg water bij als het  mengsel te droog wordt.

    7 -Voeg de koriander toe (5 minuten voor serveren) en roer noch eenmaal om.

    8 - Eten met rijst,brood of op een warp.Eventueel zure room bij serveren.

    Eet Smakelijk.

    Basis recept Jan 


    Categorie:Hoofdgerecht vlees.
    Tags:Bruinebonen,tomaten,tomaat,gehakt
    Reageer (0)
    05-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snijbiet-quiche.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Snijbiet-quiche.

    4 pers-30 min + 40
    min bakken.

    Ingredienten:

    - 800 gr snijbiet.

    - 3 tenen knoflook.

    - 60 gr pijnboompitten.

    - 50 gr ricotta.

    - 50 gr schapenkaas .

    - 50 gr parmesaan.

    - 180 gr meel.

    - 3 el wasser.

    - 90 gr boter.

    - 1 ei.

    - 2 el zure room.

    - Olijvenolie.

    -zout .

    Bereiding:

    1 -Boter op kamerthemperatuur brengen en in stukken snijden.Oven voorverwarmen op 180°.

    2 -Meel met de boter verkrummelen en 3 el koudwater en een snufje zout bijvoegen.Deeg kneden tot een vast Deeg, inwikkelen in plastik folie en 30 min rusten laten in de koelkast

    3 -Sijbiet in wat zoutwater blancieren afgieten,uitdrukken en in strepen snijden.Tenen knoflook fijn hakken,pijnboompitten verkleineren.Springvorm goet invetten.

    4 -Deeg uitrollen in de springvorm leggen met een vork meermaals in prikken en 15 minuten voorbakken.

    5 -In een pan 2 el olijfolie en 1 el boter verwarmen de knoflook aanbakken de snijbiet bij voegen tot het water verdampft is.

       - De massa op de voorgebakene bodem geven.

       - De ricotta,de verkruimelde schapenkaas en de geraspte parmesaan het ei en de pijnboompitten,eventueel wat zure room, vermengen en over de snijbiet in de vorm gieten. 

    6 - 40 minuten bakken.

    7 - Warm serveren.

    Eet Smakelijk.

    Basis recept jan 


    Categorie:Groenten.
    Tags:snijbiet,quiche
    Reageer (0)
    04-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta met zeevruchten.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pasta met zeevruchten.

    2 pers-15 min.

    Ingredienten:

    - 200 gr pasta.

    - 200 gr zeevruchten.

    - Scheut wittewijn.

    - Visbouillon (zie mosselen).

    - Fijn gesnippert chilipepertje.

    - 2 geperste knoflook tenen.

    - 2 el peterselie fijn gehakt.

    - Olijfolie-klontje boter.

    Bereiding:

    1 Doe de pasta met een snuifje zout in kokend water en kook hem aldente volgens de aanwijzingen op de verpakking.

    2 - Giet 2 el olijfolie in een hete pan en voeg er de knoflook en het chilipepertje bij.Stoof glazig.

       - Voeg de zeevruchten de wijn en de visbouillon aan toe.*

       - Voeg wat pastakookvocht toe en laat wat inkoken.**

    3 Giet de beetgare pasta af en doe hem met een klein klontje boter bij de zeevruchten.

       - Voeg de peterselie bij en roer om.

    4 -Dien het direct op.

    * Past op voor te veel vocht.

    ** Pastakookvocht heeft een bindende werking.

    Eet Smakelijk.

    Basis recept Jan 


    Categorie:Hoofdgerecht pasta.
    Tags:pasta,zeevruchten
    Reageer (0)
    03-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatenchutney met kipfile.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tomatenchutney met kipfile.

    2 pers-35 min + 20min stoven.

    Ingredienten:

    - 2 Kipfilet.

    - Paprikapoeder-korianderpoeder-komijn.

    - 75 gr witterijst.

    - 1Limoen.

    - Verse koriander

    - 2 Naanbroden.

    - Olijfolie,boter.

    - Zwartepeper.

    Chutney:

    - 3 of 4 vleestomaten.

    - Chilipepertje(oppassen scherp).

    - ½ suikerlepeltje garam masala.

    - Stukje geraspte gember.

    - 2 Sjalotten.

    - Teentje knoflook.

    - Beetje suiker,rodewijnazijn en olijfolie.

    - Zwartepeper.

    Bereiding:

    1 Snij de kipfilet in blokjes.

    Maak een marinade van de Olijfolie-Paprikapoeder-Korianderpoeder-Komijn-zwartepeper voeg daar de blokjes kipfilet bij.

    Zet het zolang in de koelkast.

    2 Maak de chutney:Pel en ontpit de tomaten en snij in blokjes.

    Snipper de sjalotten,de knoflook en het pepertje fijn.

    3 Stoof de slalotten,de knoflook,het pepertje en de gember in een scheutje olijfolie.

    Kruid met garam masala.

    Voeg de tomatenblokjes toe en doe de suiker en wat rodewijnazijn erbij.Kruid met zwartepeper. Laat 20 minuten zachtjes stoven.

    4 - Kook de rijst gaar en meng met de zeste van een halve limoen.
    Kruid met wat fijngesneden koriander.

       - Bak de kipfilet in een braadpan met een beetje boter gaar.

       -Rooster de naanbroden kort in de oven.

    5 Serveer de chutney bij de kip en de limoenrijst.Lekker met naanbrood en partjes limoen.

    Eet Smakelijk.

    Basisrecept uit libelle lekker. 


    Categorie:Hoofdgerecht kip.
    Tags:kipfilet,kip,tomaten
    Reageer (0)
    02-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerrie ovenschotel met wittekool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kerrie ovenschotel met wittekool.

    2 pers 30-60 min.

    Ingredienten:

    - Aardappel puree voor 2 personen.

    - 250 gr gesneden wittekool.

    - 150 gr gehakt.

    - 1 fijngesneden ui.

    - 3 geperste knoflooktenen.

    - ½ chilipepertje zonder zaad fijn gesnippert.

    - Geraspte kaas.

    - ½ theelepeltje scherpe kerriepoeder x 2.

    - Zwartepeper en kurkuma.

    - Olijfolie-boter

    Bereiding:

    1 Maak voor 2 personen aardappelpuree.

    2 Snij de kool fijn in dunne repen.

    3 - Bak de fijngesneden ui de geperste knoflook tenen en het fijngesneden chilipepertje in wat olijfolie en boter aan.

       - Voeg daar het gehakt bij en kruid het met één ½ theeleppeltje scherpe kerrie,zwartepeper en kurkuma.

       - Bak het mengsel lichtbruin.

       - Doe in een pan 1 cm water en voeg de fijngesneden wittekool toe.

       - Laat het geheel stoven tot de kool zacht is (10-15 min).

       - Kruid met één ½ theeleppeltje scherpe kerrie.

    4 -Vul een ingevette ovenschaal met de wittekool dan het gehakt en daarboven op de aardappelpuree.

       - Maak het recept af door er de gerasptekaas over te verdelen.

       -Bak de ovenschotel ong 20 min op 180°.

       -Stel de ovenschotel onder een hete gril 250° zodat de gratin kaas lichtbruin kleurt .

    Eet Smakelijk.

    Basis recept Jan.


    Categorie:Groenten.
    Tags:ovenschotel,wittekool,aardappel,gehakt
    Reageer (0)
    01-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselen met friet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mosselen met friet

    2 pers-15 min+20 min friet voorbakken + 2 uur
    voor bouillon.

    Ingredienten:

    - 2 kg mosselen.

    - 1 prei.

    - 1 ui.

    - 3 teentjes knoflook.

    - Chilipepertje (oppassen scherp).

    - Scheut witte wijn.

    - Olijfolie.

    - ¼ visbouillon blokje.

    -500 gr aardappelen (of meer).

    Bereiding:

    Friet voorbakken.

    2 Snij de prei in grote stukken en de ui,knoflook en chilipepertje klein.
    Braad de ui,knoflook en chilipepertje aan in een grote pan.
    Voeg één liter water het ¼ visbouillonblokje en een scheut wittewijn bij.
    Laat op een zacht vuur 2 uur pruttelen.
    Doe het door een zeef en breng opnieuw aan de kook.

    3 Spoel de mosselen in koud water en controleer ze.

    4 - Voeg de mosselen in de bouillon en laat ze 5 minuten koken.
    Tussendoor omscheppen.

       - Friet afbakken.

    5 Serveer de mosselen in een diep bord en de friet op een kleinbord.

    Eet Smakelijk.

    Basis recept van jan.

    ps. rest visbouillon invriesen.


    Categorie:Hoofdgerecht vis.
    Tags:mosselen,friet
    Reageer (0)
    02-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prei met kokosmelk.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Prei met kokosmelk.

    2 pers-30 min.

    Ingredienten:

    - 2 prei.

    - 150 ml kokosmelk.

    - 1 sjalot gesnippert.

    - 3 limoenblaadjes.

    - 1 stengel citroengras in stukken.

    - Sap van een halve citroen.

    - Boter.

    - Stukje gember fijn gehakt.

    - 1 teen knoflook geperst.

    - 1 chilipepertje zeer fijn versnippert.

    - Verse koriander of peterselie ter garnering.

    Bereiding:

    1 -Alleen het wit van de prei in grote stuken snijden .

    2 - Smelt de boter in een pan en fruit hier de gesnipperte sjalot,citroengrasstukken,pepertje en de gember in aan.

    3 - Voeg de kokosmelk,citroensap,limoenblaadje en het geperste knoflookteente toe en kook op hoog vuur todat je noch ongeveer 1/3 van de koksmelk over hebt.

    4 - Schep de prei door de saus,warm noch even goed door en serveer met wat gehakte koriander blaadjes of peterselie.

    5 – Past bij rijst en vis.

    Eet Smakelijk.

    Basis recept jan 


    Categorie:Groenten.
    Tags:prei,kokosmelk
    Reageer (0)
    01-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuurkool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zuurkool.

    2 uur 6 weken inmaaktijd.

    Ingredienten:

    - Vat met waterslot.

    - Stamper

    - 2 kg wittekool (grote van het vat?).

    - half fles wittewijn.

    - Stukje kaasdoek.

    - Tijm.

    - Mostertzaad.

    - laurier.

    - Peperkorrels.

    - Oesterschaalpoeder ½ lepel/kg.

    Bereiding:

    1 - Was en snij de kool in dunnerepen.Bewaar de buitenste grotebladeren.

    2 - Voeg een deel in het vat doe er wat tijm,mostertzaad,peperkorrels,oesterschaalpoeder en laurier op en stamp het goed aan.

    3 - Voeg wat wittewijn bei.

    4 - Zie 2-3 tot het vat tot 5cm onder de rand gevult is alles goed aanstampen.

    5 - Leg er de bewaarde grote bladeren erop dann het stukje kaasdoek en zet daar iets zwaars op.

    6 - Het moet onder het vocht staan anders wat water navullen.

    7 – Bewaar het vaatje de eerst 2 weken op kamerthemperatuur daarna moet het vat koel maar vorstvrij worden weggezet.

    8 –Na noch eens 2 of 3 weken is de kool klaar voor gebruik.

    9 – Als je wat kool uit het vat neemt de rest weer goed onder het vocht drukken. Zie 5. 

    Eet Smakelijk.

    Basis recept jan 


    Categorie:Groenten.
    Tags:wittekool,zuurkool
    Reageer (0)

    Blog als favoriet !


    Gastenboek
  • Veel succes gewenst met uw blogje beste Jan
  • Bedankt beste Jan voor de heerlijke recepten en veel succes gewenst met uw blogje

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Inhoud blog
  • Kaassaus.
  • Friet bakken
  • Gazpacho van sla.
  • Koolsalade
  • Chiliconcarne.
  • Eet smakelijk.
  • Snijbiet-quiche.
  • Pasta met zeevruchten.
  • Tomatenchutney met kipfile.
  • Kerrie ovenschotel met wittekool
  • Mosselen met friet
  • Prei met kokosmelk.
  • Zuurkool

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    zon_en_zweet_in_frankrijk
    blog.seniorennet.be/zon_en_

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!