SOCK
Foto
Inhoud blog
  • Soeppunt Vluchtelingenwerk Vlaanderen
  • WELCOME
  • Gastvrije gemeente
  • klimaat verandering = milieuvluchtelingen?
  • MIGRATIE HEEFT EEN JONG GEZICHT
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Onthaal en solidariteit
    vzw Sock is het samen gaan van de werkgroep solidariteit en het onthaalhuis van de parochie Christus Koning. In het onthaalhuis kunnen 5 mensen samen met een begeleider verblijven. Momenteel zijn dit vooral vluchtelingen. Er worden regelmatig info bijeenkomsten georganiseerd.
    14-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soeppunt Vluchtelingenwerk Vlaanderen

    GEEFT U OOK EEN KOM SOEP AAN ASIELZOEKERS?  

    Asielzoekers helpen met een alleen maar een kom soep? Dat kan. Vrijwilligers bij het soeppunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen grijpen een kom soep aan om een gesprek te voeren met asielzoekers. Een cruciaal gesprek. ‘Toen ik pas in België aankwam was ik bang en onzeker. Ik vluchtte weg uit Soedan omdat ik er bedreigd werd. Ik was woordvoerder van een vrijheidsbeweging. In het Soeppunt kwam ik tot rust,’ zegt Alhadi.
    Lees hier het volledig verhaal van Alhadi.

    In mijn geval zou u zelf toch ook vluchten?


    Het is 7 uur ’s morgens. Een lange rij mensen staat voor een overheidsgebouw. Ze komen uit de hele wereld. Asielzoekers.

    Ze staan daar met een levensbelangrijke vraag: ze vragen asiel in België. Want in hun eigen land is het te gevaarlijk. Daar konden ze niet blijven. Ook ik stond daar ooit in die rij. Te wachten op een nieuw en veilig leven.

    Ik vertel u graag mijn verhaal. Omdat u mensenrechten belangrijk vindt. En omdat u vindt dat iedereen recht heeft op een veilige toekomst.

    In 2009 moest ik vluchten uit Soedan. Vluchten voor de conflicten en voor het geweld. Het regime onderdrukt iedereen met een eigen mening. Zelf was ik in Soedan woordvoerder van een vrijheidsbeweging.

    Dat viel niet in goede aarde bij het regime. Ik werd geviseerd en dreigde opgepakt te worden. Weet u wat er dan gebeurt? Dan word je geslagen, krijg je geen eten en mag je dagenlang niet slapen.

    Dan zou u zelf toch ook vluchten?

    Ik vluchtte naar mijn buurland Libië. Maar ook daar was ik niet veilig. Nooit vergeet ik de dag waarop ik me op tv, live, negatief uitsprak over Omar al-Bashir, de president van Soedan.

    Ik werd bedreigd. Ze dachten dat ik een Amerikaanse spion was. En opnieuw moest ik vluchten.

    Stel u even voor dat ú weer moest vluchten. Waar zou u naartoe gaan? Juist ja, ergens ver weg van het gevaar. Zelf kwam ik naar Europa. In juli 2009 was dat.

    Het was warm toen ik hier in België aankwam. Ik sloot me aan bij de rij asielzoekers voor dat overheidsgebouw. Het bleek de Dienst Vreemdelingenzaken te zijn. U hebt er wellicht al van gehoord. We kregen er allemaal een nummer. En we wachtten.

    Vingerafdrukken. Dat is het eerste wat ze je vragen. Daarna mocht ik mijn verhaal doen. Ik kreeg veel informatie tegelijk. Heel verwarrend allemaal. ’s Middags moest ik een uur naar buiten omdat de ambtenaren dan een uur pauze nemen. Ze verwezen me door naar een ‘Soeppunt’ van de ngo Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

    Na vijf minuten kwam een man me ophalen. Samen met de andere asielzoekers van die dag. Dirk heette hij. Hij bracht me naar het Soeppunt, een paar honderd meter verder. Ik kreeg er een kom warme soep en een stuk krokant brood. Ik zocht voor mezelf een plekje aan een van de tafels. Zoë, een vrijwilligster, kwam bij me zitten. Ze vroeg of ze even met me kon praten.

    Zoë vertelde me meer over de asielprocedure. Ze zei dat ik een advocaat kon nemen. En ze drukte me op het hart dat ik altijd de waarheid moest vertellen.

    Die informatie is van onschatbare waarde voor een eerlijke asielprocedure. Al heel wat kalmer en met veel meer kennis van zaken ging ik die namiddag terug naar de Dienst Vreemdelingenzaken. Ik kreeg een opvangplaats. Daar zou ik wonen zolang mijn asielprocedure duurde.

    Ik doorliep de hele procedure. Ik volgde taallessen. En ik werd erkend als vluchteling. Ik mocht in België blijven. Eindelijk was ik veilig.

    Wat zou ú dan doen? U zou toch ook iets willen terugdoen? Voor mij was de keuze gauw gemaakt. Ik werd vrijwilliger bij het Soeppunt van Vluchtelingenwerk. Mijn eerste ontmoetingen in het Soeppunt lieten me niet los. En wie kan er uiteindelijk beter mensen in nood helpen dan iemand die hetzelfde doormaakte als zij?

    Ze hebben nu meer dan ooit hulp nodig. U weet dat het crisis is. Ook voor het Soeppunt. Ze dreigen te moeten sluiten en kunnen mijn en uw steun goed gebruiken.

    Met mijn verhaal sta ik jammer genoeg niet alleen.

    U hoorde natuurlijk al over het geweld, de opstand en de doden in Syrië. U ziet het elke dag op het nieuws. Duizenden mensen vluchtten al weg uit Syrië. In het Soeppunt leerde ik begin dit jaar zo’n Syrische vluchteling kennen. Khaled*. Hij vluchtte samen met zijn vrouw en hun dochtertje van vier.

    Ik spreek Arabisch. Zij ook. Dus hielp ik ze en gaf ze die eerste levenbelangrijke informatie. En ik kalmeerde ze. Net als Zoë mij drie jaar geleden geruststelde.

    Onlangs hoorde ik dat het gezin van Khaled nu de asielprocedure doorloopt, dat ze taallessen en lessen maatschappijleer volgen, en dat ze hopen op een veilige toekomst in België. Naar de gruwel van Syrië kunnen ze niet meer terug.

    Zoals Khaled en ik zijn er nog meer mensen op de vlucht. Ook zij vragen asiel in België. Ook zij hebben nood aan die eerste levensbelangrijke informatie, aan die warmte en die geruststelling.

    Ik kon niet aan de kant blijven staan en toekijken. Ik besloot iets te doen.

    Wilt u ook graag iets doen?

    Al voor 40 euro zorgt u ervoor dat 20 asielzoekers brood met warme soep krijgen in het Soeppunt. Dat lijkt niet veel, maar die soep is voor ons, de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, een warm aanknopingspunt om met die mensen een gesprek te beginnen. Toen ik pas in België was, heb ikzelf ondervonden hoe cruciaal zo’n gesprek is.

    Het handigst is als u gewoon hier klikt. U komt dan op onze website waar u met uw bankkaart veilig en gemakkelijk online uw gift kan overmaken. Maar u kan natuurlijk ook uw gift overschrijft naar rekeningnummer 001-1559883-05 van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Vermeld in de mededeling gewoon ‘Soeppunt’: dan komt uw geld vanzelf bij ons terecht.

    Stort vandaag nog. Het Soeppunt dreigt te moeten sluiten. Uw gift is dus meer dan ooit belangrijk voor mensen op de vlucht.

    Voor uw gift krijgt u vanaf 40 euro op jaarbasis een fiscaal attest waardoor u minder belastingen betaalt. Voor uzelf maakt dat uw gift lichter. Voor de asielzoekers blijft de soep een warm teken dat ze hier welkom zijn.

    Alvast bedankt voor uw warme blijk van solidariteit,

     

    Alhadi

     

    Erkend vluchteling
    Vrijwilliger voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen

     

     

    PS: Alhadi is geen fictief persoon. Vluchtelingenwerk dankt hem oprecht voor zijn bereidheid publiek te getuigen, ondanks de vervolging die hij kende. Zo helpt hij ook andere vluchtelingen. Klik hier om met uw gift mensen zoals Alhadi of Khaled te helpen.

     

    * Het verhaal van Khaled is gebaseerd op waargebeurde feiten. Enkel zijn naam werd veranderd omdat het gezin in angst leeft herkend te worden. Angst die opgewekt wordt door het huidig Syrische regime. Khaled blijft daarom liever anoniem.

     

    Vluchtelingenwerk Vlaanderen v.z.w. | Gaucheretstraat 164, 1030 Brussel | Tel.: 02/274.00.20 |alhadi@vluchtelingenwerk.be

    14-01-2013, 00:00 Geschreven door Jozef
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    06-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WELCOME

    Film WELCOME

    Bilal, een Koerdische jongen van 17, heeft een lange tocht afgelegd door het Midden Oosten en Europa om bij zijn vriendin in Engeland te geraken. Zijn reis komt tot een abrupt einde wanneer hij aankomt in Calais, bij de Franse kant van het kanaal. Hij mag Engeland niet in. Bilal besluit het kanaal over te zwemmen en gaat naar het plaatselijke zwembad om te trainen. Hier ontmoet hij Simon, een zweminstructeur die midden in een scheiding ligt. Om indruk te maken op zijn vrouw en haar terug te winnen besluit Simon koste wat kost Bilal te helpen.

    om 20u WOENSDAG 12 DECEMBER 2012

    in DE WERF,

    Werfstraat 108, 8000 Brugge

    Toegang € 2,00 (drankje inbegrepen)

    Vzw Solidariteit Onthaalhuis Christus Koning

    sockbrugge@hotmail.co


    06-12-2012, 15:55 Geschreven door Jozef
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastvrije gemeente

     

    Wil jij ons meehelpen zoveel mogelijk mensen te laten stemmen voor een gastvrije gemeente?

    Stuur onderstaande tekst door naar al je contacten!

     

    Bedankt! En vergeet ook zelf niet te stemmen op www.gastvrijegemeente.be.

     

     

     

    Beste,

    Beeld je eens in. Je leeft in een dictatuur. Je mening verschilt. Je wordt opgepakt, gefolterd,...  Je moet vluchten en komt terecht in een land waarvan je de taal niet spreekt.  Je vindt je weg niet, snapt niets van de gebruiken, laat staan de administratie. Gelukkig is er gastvrijheid…

    Hakim maakte dit echt mee. Hij moest op de vlucht voor de taliban in Afghanistan. Gelukkig vond hij een gastvrije gemeente. Hij voelt zich er nu thuis. Wil jij dat jouw gemeente zo’n gastvrije gemeente wordt? Stem je gemeente gastvrij op www.gastvrijegemeente.be. Ontdek er ook het verhaal van Hakim en je weet meteen waarom je stem zo belangrijk is.

    Help mee om zoveel mogelijk gemeenten gastvrij te maken. Print bijgevoegd bordje uit en plaats het voor je raam, of bestel het via de website.

    Vluchtelingen hebben nood aan een gastvrije gemeente. Zij hebben geen keuze. Jij wel.

    Alvast bedankt voor je steun.

    Het Vluchtelingenwerk Vlaanderen team

    HET RAAMBORDJE  

    Overtuig je gemeente om een gastvrije gemeente te worden en bestel het 'Gastvrije Gemeente raambordje', en hang het bordje goed zichtbaar aan je raam.

    BESTELLEN

    Vul hier je gegevens in, dan sturen wij je een 'Gastvrije Gemeente raambordje' via de post.

    Voornaam * Naam *
    Straat * Nr * Bus
    Postcode * Gemeente *
    E-mail *  
     
    Aantal bordjes:  
     
     
    * Verplichte velden

    Opsturen naar:

    Vluchtelingenwerk Vlaanderen vzw - Gaucheretstraat 164 - 1030 Brussel
    tel.: 02/ 274 00 20 - fax: 02/ 201 03 76 - 
    info@vluchtelingenwerk.be

    image description

    25-04-2012, 15:21 Geschreven door Jozef
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.klimaat verandering = milieuvluchtelingen?

    Klimaatverandering = Milieuvluchtelingen?  
    een toelichting door 
    Drs. Nicole de Moor (UGENT) 
    woensdag 28 maart 2012 om 20u 
    in PC De Koepel Gerard Davidstraat 10, 8000 Brugge

    Migratie en klimaatverandering, het is geen alledaags gespreksonderwerp. Toch zijn de klimaatveranderingen vaak een rechtstreekse en meer nog een onrechtstreekse oorzaak van immigratie. Het gaat dan niet enkel over landverlies door de stijging van de zeespiegel, maar ook over uitdrogende landbouwgebieden, vernietigende industriële visvangst, beslissingen van bestuurlijke overheden met desastreuze gevolgen voor bewoonbare gebieden,... . 

    In Europa en in ons land verblijven vandaag reeds immigranten die we de facto ecologisch ontheemden moeten noemen. Maar hoe kunnen zij in de nabije toekomst hun recht op bescherming realiseren? Daarover gaat de toelichting van Drs. Nicole De Moor (UGent). !

    19-03-2012, 16:27 Geschreven door Jozef
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MIGRATIE HEEFT EEN JONG GEZICHT

    DONDERDAG 12/01/2012 | BRUGGE
    -

    Jong en immigrant: verhalen over gedwongen reizen |
    met Ilse Derluyn (UG) en Catherine Vuylsteke (De Morgen).

    Jongeren uit de migratie vertellen over hun veelal moeizame reis naar het onbekende. Ilse Derluyn, Doctor in de pedagogische wetenschappen (UGent) en Coördinator van het Centrum voor kinderen in kwetsbare situaties, legt haar onderzoek naar de leefsituatie van niet-begeleide minderjarigen naast dat verhaal. Catherine Vuylsteke, journaliste bij De Morgen en auteur, stelt haar nieuw boek ‘Vroeger is een ander land’ voor.

    Deze avond wordt georganiseerd i.s.m. vzw Sock - Solidariteit en onthaal Christus Koning Brugge

    19u30 Parochiaal Centrum De Koepel - Gerard Davidstraat 10, 8000 Brugge

    07-01-2012, 14:26 Geschreven door Jozef
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    12-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WERELDMAALTIJD 26-09-2010

     

    Graag nodigen we u uit naar de

    wereldmaaltijd

    in de Koepel, G. Davidstraat 10, 8000 Brugge

    op zondag 26 september 2010

    om 12u receptie gevolgd door een buffet uit alle windstreken

    gezellig samenzijn met kinderanimatie

    deelname:

    voorverkoop: € 10,00 per persoon, € 5,00 per kind jonger dan 12 j.

    € 30,00 gezinskaart (ouders + kinderen)

    aan de deur: € 12,00 per persoon, € 6,00 per kind jonger dan 12 j.

    € 36,00 gezinskaart (ouders + kinderen)

    kaarten te bekomen bij:

    Rik Beernaert, K. de Stoutelaan 112

    Johan Blontrock, Scheepsdalelaan 41

    Jef Devisscher, Houthulststraat 8

    Rita Janssens, Werfstraat 31

    Frida Wildemeersch, Luikstraat 3

    Ria Zwaenepoel, Keizer Karelstraat 33

    Zr. Marie-Agnes, Veldmaarschalk Fochstraat 42

    In samenwerking met: stad Brugge en "De Patio" opvangcentrum van het Rode Kruis in Brugge

    12-09-2010, 15:07 Geschreven door Jozef
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een boeiende avond met

    Mong Rosseel en

    Filip De Fleurquin

    gaan als onvervalste Blues Brothers op stap.

    Ge zijt van ’t milieu of

    ge zijt niet van ’t milieu!

    Zaterdag 27/02/2010 om 20u
    De Koepel
    Gerard Davidstraat 10, 8000 Brugge

    v.u.: vzw Solidariteit Onthaalhuis Christus Koning

    Houthulststraat 8 - 8000 Brugge

    vrij van zegel k.b. art.197 bis

    22-02-2010, 10:35 Geschreven door Jozef
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    08-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REGULARISATIE
    Hilde Geraets, verantwoordelijke binnen KMS voor de informatie en
    sensibiliseringssessies m.b.t. het nieuwe regularisatiebeleid van de
    Federale regering zal
     op dinsdag 27 oktober 2009 om 20u
                 in het buurtlokaal 't Werftje (1ste verdieping)
                            Werfstraat 88 te 8000 Brugge
    informatie verstrekken over de lopende regularisatieprocedure.
    iedereen is hartelijk welkom.
     
    ps. kan je deze mail doorsturen naar andere geïnteresseerden?
     
     
    groeten namens vzw SOCK
    rita janssens

    08-10-2009, 22:38 Geschreven door Jozef
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spaghettiavond

    vzw Solidariteit Onthaalhuis Christus Koning

    nodigt uit

    spaghettiavond

    en

    quiz

    op vrijdag 30 oktober 2009 om 19u in de “De Koepel”, Gerard Davidstraat 10, 8000 Brugge

    Keuze uit: -spaghetti op “SOCK”-wijze

    -spaghetti vegetarisch

    volwassenen: € 5,00 kinderen > 12j.: €3,00

    kaarten te koop bij de leden van de Raad van Bestuur:

    Rik Beernaert, Karel de Stoutelaan 112

    Jef Devisscher, Houthulststraat 8

    Rita Janssens, Werfstraat 31

    Frida Willems, Luikstraat 3

    Zr. Marie-Agnes, Veldm. Fochstraat 42

    Ria Zwaenepoel, Keizer Karelstraat 33

    vzw Solidariteit Onthaalhuis Christus Koning, Houthulststraat 8, 8000 Brugge vrij van zegel k.b.art.197bis

    08-10-2009, 22:28 Geschreven door Jozef
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    23-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REGULARISATIE
    Vanaf  15 september 2009, hebben vreemdelingen 3 maanden de tijd om een verblijfsvergunning aan te vragen volgens tijdelijk soepeler criteria. Een langdurige asielprocedure (inclusief Raad van State), duurzame verankering (lees: integratie) of een arbeidscontract zijn de belangrijkste toegangspoorten. Wie meer informatie wenst of hulp bij het samenstellen van zijn dossier kan bij ons terecht (tel. 050335858)

    23-09-2009, 16:21 Geschreven door Jozef
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
    Archief per week
  • 14/01-20/01 2013
  • 03/12-09/12 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 06/09-12/09 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 05/10-11/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 03/03-09/03 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!