Inhoud blog
  • De Klok des Levens
  • Wat zijn Maansknopen
  • Herkomst van Feng Shui
  • Wat is Tarot?
  • Wat is een Kristal Master
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Ben je op spirituele zoektocht?
    spiritueel
    11-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het gebruik van wierrook

    xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

     

    Het gebruik van wierook

    De invloed van geurvibraties op lichaam, ziel en geest

    Ons reukorgaan, de neus, is een zeer verfijnd en gevoelig instrument waarmee we, zowel bewust als onbewust, tienduizenden geuren kunnen onderscheiden. Aangezien we niet kunnen stoppen met ademhalen en onze neus er dus niet voor kunnen afsluiten, komen de ons omringende geuren bij iedere ademteug langs het reukslijmvlies dat bovenin de neus ligt. Die paar miljoen reukcellen zijn in feite hersenzenuwcellen, zodat geuren direct in de hersenen opgenomen worden en geurindrukken vliegensvlug verwerkt worden. Dit deel van de hersenen is verantwoordelijk voor ons bewustzijn, het denken en de opgeslagen kennis van het geheugen. Als we deze feiten in ogenschouw nemen is het niet vreemd dat geuren ons 'iets' doen.

    Als we een geur waarnemen, soms geheel onbewust, kan er iets in ons bewustzijn, in ons denken en ons gevoelsleven veranderen. Sommige geuren zijn opwekkend, seksueel opwindend, geven energie, anderen kalmeren of zijn bedwelmend. Sommige geuren zijn walgelijk en kunnen ons misselijk maken. Een geur kan, vaak heel onverwacht een herinnering oproepen aan vroegere gebeurtenissen of omstandigheden of kan een verandering in de gemoedsstemming veroorzaken. Als iemand tijdens het mediteren een bepaalde wierook brandt, zal hij bij zijn volgende meditaties met dezelfde wierook steeds eerder en dieper tot innerlijke rust komen, omdat de geur en de situatie in een geconditioneerde reflex aan elkaar gekoppeld worden. Om al deze en nog veel meer redenen maken we in allerlei omstandigheden gebruik van reukstoffen. Waar men vroeger wierook en parfums gebruikten om onplezierige (lichaams)geuren te maskeren, maken we tegenwoordig nog steeds doelbewust gebruik van geurtjes om dezelfde reden, bijvoorbeeld door middel van geurige deodorants en spuitbussen op het toilet. In de persoonlijke verzorging kunnen we voor de verhoging van onze aantrekkingskracht kiezen uit tal van parfums, eau de toilettes, after shave's, bad en doucheschuim, zepen en cremes. Het leuke hieraan is dat het merendeel van de basisreukstoffen voor deze produkten in de oudheid ook al als parfum, wierook en schoonheidsmiddel werd gebruikt. Met name sandelhout, roos, jasmijn, galbanum, kaneel, muskus, benzoe, lavendel, ceder, olibanum en mirre hebben een oude en grote traditie in dit opzicht hoog te houden.

    Wierook, elementen en chakra's
    Het branden van wierook is een bezigheid die tot het element lucht behoort. Lucht staat in verbinding met het mentale niveau, het denken, de herinnering en het bewustzijn. De eigenschap van lucht is om verbindingen aan te gaan. Wij ademen allen dezelfde lucht in, dit verbindt ons als levens wezen van de aarde, zeker als wij in groepsverband in dezelfde ruimte ook nog eens dezelfde wierookgeur opsnuiven. Op die manier is wierook het verbindend element in de groep, kerk of tempel, waardoor alle aanwezigen op elkaar afgestemd raken in eenzelfde stemming. Het element lucht staat ook in verbinding met de hartchakra, waarbij de spirituele essentie van dit element het ontwikkelen van het hogere denken en het toelaten van de universele liefde stimuleert.
    Door het gebruiken van wierookstaafjes en mensgels komen we in aanraking met alle oerelementen waaruit het leven op aarde opgebouwd is, namelijk:

    aarde (alle vaste stoffen en ingredienten) 
    water (vloeistoffen als water, wijn of olie)
    vuur (het branden van de wierook en de transformatie die een bepaalde geur kan teweegbrengen) 
    lucht (de geur die je via de lucht door het inademen in je opneemt)
    ether (de diverse spirituele kwaliteiten die het branden van wierook oproept en de verbinding hierdoor met het hogere bewustzijn).

    De elementen aarde, water, vuur, lucht en ether staan op hun beurt weer in nauwe relatie tot de chakra's, de fijnstoffelijke energieknooppunten, waarvan de belangrijkste 7, die zich ter hoogte van de endocriene klieren bevinden, via de aura voor de uitwisseling zorgen tussen de lichamelijke en de kosmische energieën.

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 06/11-12/11 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!