HET SPORTIMONIUM, meer dan een museum over sport.

28-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UNESCO erkent SPORTIMONIUM als "best practice"

UNESCO erkent SPORTIMONIUM als "best practice"

“De werking van het Sportimonium rond ludodiversiteit” is door Unesco opgenomen in het register van ‘best practices’ voor het omgaan met en borgen van immaterieel cultureel erfgoed

In 2003 keurde de algemene vergadering van Unesco de ‘Convention for the safeguarding

of the intangible cultural heritage’ goed. Nadat dertig landen, waaronder België, de conventie hadden ondertekend, trad die in werking in 2006. Met de conventie wil Unesco het immaterieel cultureel naar waarde laten schatten en instrumenten aanreiken om de ‘borging’ van dit erfgoed te stimuleren. Vandaar het lanceren van de ‘Representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid’ en een ‘Representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed dat dringend bescherming nodig heeft’. Daarnaast stelt Unesco een register samen van projecten die de idee en de opzet van de conventie het best weerspiegelen en die als voorbeeld en inspiratiebron kunnen dienen.

Het is voor dit register dat Vlaanderen/België het Sportimonium en zijn werking rond ludodiversiteit heeft voorgedragen. Wat in 1973 als een wetenschappelijk onderzoeksproject (prof. Roland Renson, KULeuven) over de traditionele spelcultuur in Vlaanderen begon, deinde uit tot een brede werking rond ludodiversiteit of spelverscheidenheid met internationale uitstraling. In het verlengde van de inventarisatie, onderzoek en documentatie werden door het Sportimonium (in het begin onder de naam Vlaamse Volkssportcentrale) acties ondernomen om het bedreigde spelerfgoed onder de aandacht te brengen van het brede publiek met geanimeerde tentoonstellingen, demonstraties, publicaties en toeristische volkssportroutes. Tezelfdertijd werd samenwerking gezocht met de spelers zelf wat resulteerde in de oprichting van de Vlaamse Traditionele Sporten vzw in 1988 die intussen 12.000 leden telt uit 23 volkssportdisciplines. In het Sportimonium, “... meer dan een museum over sport”, worden talloze voorwerpen rond volkssporten in Vlaanderen en elders bewaard en tentoongesteld. Het documentatiecentrum van het museum bevat hierover een schat aan informatie. Het Comité van Unesco dat de dossiers streng beoordeelde was bijzonder gecharmeerd door onder andere de Volkssporttuin van het Sportimonium als origineel museumonderdeel en het netwerk van uitleendiensten voor volkssportmateriaal die het Sportimonium beheert. Meer in het algemeen had het Intergouvernementeel Comité felicitaties over voor de voorbeeldige en eigentijdse omgang met het immaterieel cultureel spelerfgoed in Vlaanderen .

Het dossier werd door het Intergovernmental Committee for the Safeguarding of Intangible Heritage op vrijdag 25 november 2011 in Bali (Indonesië) unaniem geselecteerd als ‘best practice’.

  • Zie ook het persbericht, met felicitaties, van minister van cultuur Joke Schauvliege:

http://www.faronet.be/print/9539 (link onderaan)

  • Voor een wat bredere omkadering zie:

http://www.kunstenenerfgoed.be/ake/view/nl (rubriek ‘Nieuws’)

  • Voor een impressie ter plekke, zie:

http://www.faronet.be/print/9539

  • Voor het uitgebreide dossier en de beoordeling zie: “http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=408”

Sportimonium

Bloso-domein, Trianondreef 19 , 1981 Hofstade-Zemst, www.sportimonium.be, 015/ 618 222

 

28-11-2011 om 16:21 geschreven door Het Sportimonium

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
18-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sportimonium opgenomen in Olympic Museums Network


Sportimonium opgenomen in Olympic Museums Network.

 

Op 29 september werd,  in het hoofdkwartier van het Olympisch Comité te Lausanne, het Sportimonium aanvaard als nieuw lid.  Het Sportimonium bevindt zich met deze internationale erkenning in het  eerbare gezelschap van  12 Olympische musea verspreid over de hele wereld.  

De Olympische passage, die in 2006 werd gerealiseerd met steun van het, Belgisch Olympisch Interfederaal Comité, geniet internationale uitstraling. Ze toont unieke collectiestukken, filmfragmenten, foto’s en affiches van de Olympiade te Antwerpen in 1920. Een niet te missen topstuk is de allereerste, Olympische vlag. Het symbool bij uitstek van de Olympische beweging werd tijdens de spelen in  Antwerpen geïntroduceerd.  

Spikes, trainingspakken, Olympische medailles, diploma’s van haast alle Belgische Olympische winnaars zijn er te bewonderen.

Het Cabinet Victor Boin, een echte ‘wonderkamer’,  biedt je een blik op deze veelzijdige topatleet,  journalist,  en ex- voorzitter van het Belgische OlympischeComité.

Topsporters, zoals Eddy Merckx, Ingrid Berghmans, Fred Deburghraeve,…, die in het sportieve geheugen gegrift staan kregen een ereplaats in de (kl)eerkastjes.   

 

Maar het Sportimonium biedt je meer!

 

Een bezoek aan de vaste tentoonstelling loodst je door 150 jaar sport in België.  Hoe ontstonden moderne sporten zoals tennis, golf, biljart …  Waar en wanneer werden de eerste sportclubs en sportpaleizen opgericht? Hoe evolueerden fietsen, tennisrackets en ander  sportmateriaal? Unieke foto’s, waardevolle affiches en boeken, verassende objecten, schitterende trofeeën en leuke beeld- en geluidsfragmenten illustreren hoe sport afgelopen eeuw van een modesnufje voor rijkelui evolueerde tot een maatschappelijk fenomeen waar niemand nog omheen kan.

Omdat een sportmuseum zonder beweging hetzelfde is als een café zonder bier,  wordt aan iedere museumgast verschillende mogelijkheden geboden om na een tentoonstellingsbezoek zelf actief aan de slag te gaan.     

Jong en oud maken actief kennis met trabol, beugelen, kegelen, struifvogel, toptafel en tal van andere volkssporten die aan de basis liggen van moderne sporten.

Benieuwd naar jouw conditie? de speelse proeven van de interactieve opstelling ‘ Meten met atleten’ geven je een beeld van jouw conditie. Vergelijk je resultaten met die van beroemde atleten. 

 

Zoek je een bijzondere uitstap met je vereniging, bedrijf, vrienden of club?

Ontdek dan hier de arrangementen voor dynamische levensgenieters!

 

Het  ‘Arrangement voor de sportieve wetenschapper’ laat je legendarische sportmomenten  herbeleven, de geschiedenis van de sport doorworstelen onder leiding van een gids.

Na een geleid bezoek aan de vaste tentoonstellingen ( +/- 90 min), kan je nog even  proeven van enkele traditionele volkssporten. ( +/- 30min).

Max. 20 personen per gids.

  

Ben je geboeid door het sportgebeuren? Wil je naast een geleid museumbezoek ook zelf aan de slag met volkssporten of wil je meer te weten komen over je fysieke conditie ?

Kies dan voor het ‘Arrangement voor de sportieve ontdekker’, 

bij dit arrangement loodst een gids je eerst doorheen de verschillende tentoonstellingsluiken ( +/- 60 min) om je nadien de knepen van de volkssporten uit te leggen OF samen op zoek te gaan naar de  sterke en de zwakke punten van je fysieke conditie ( +/- 60 min).   

Max . 20 personen per gids.

   

Hou je van sport en spel en wil je vooral een actief bezoek brengen aan het Sportimonium? Dan dagen we je uit voor het ‘Arrangement voor de actieve sportfanaat’.

Een unieke spelformule in de volkssporttuin zorgt voor leuke, spannende en soms hilarische momenten. De winnende ploeg neemt de gouden medaille mee naar huis!

OF wil je liever je kracht, lenigheid , uithouding … meten met je collega’s, vrienden, clubleden of zelfs met topatleten? Dan is het interactieve meet- en weetcircuit ‘Meten met Atleten’ iets voor jullie.

Uiteraard breng je ook een  bezoek aan de vaste tentoonstellingen.

Max . 25 personen per coach.

 

Arrangementen op maat behoren eveneens tot de mogelijkheden, we helpen je graag op weg.

In het bezoekerscentrum  vind je talrijke wandelingen, fietslussen en een schat aan toeristische informatie. Bekijk de interactieve infozuilen en laat je leiden doorheen de leuke attracties en boeiende landschappen van de Groene Gordel rond Brussel en Mechelen.
Laat je inspireren voor een daguitstap!
Iedereen is van harte welkom! Het bezoekerscentrum is open tijdens de openingsuren van het Sportimonium.

Tip ! Reserveer je een van de groepsarrangementen voor levensgenieters, voor 28 februari 2012, dan neemt elke bezoeker als herinnering een Olympische koffiemok mee naar huis. 

  

Info en reservatie: tel.   015 618 222 - publiekswerking@sportimonium.be

WWW.SPORTIMONIUM.BE

18-11-2011 om 12:07 geschreven door Het Sportimonium

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
Proficiat!

Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

Met vriendelijke groeten,
SeniorenNet-team

18-11-2011 om 11:39 geschreven door

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
>> Reageer (0)


Inhoud blog
  • UNESCO erkent SPORTIMONIUM als "best practice"
  • Sportimonium opgenomen in Olympic Museums Network
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 28/11-04/12 2011
  • 14/11-20/11 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!