De perfecte voetbalschoenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
door Voet en Houdings therapeut Will Goessens
Blessures Talloze sporters zoals o.a. voetballers klagen steen en been over blessures aan voeten, achillespees of knie. De schoenfabrikanten proberen steeds weer met een nieuwe voetbalschoen het wiel uit te vinden, maar kunnen via een universele leest nooit de perfecte pasvorm aan een voetbalschoen ontwikkelen. Wel kan een aanstaande koper van sportschoenen een paar individueel inlays (voetbed) laten vervaardigen via een vakbekwame therapeut(e), die hierdoor de pasvorm kan verbeteren, maar zeker het blessureleed kan verminderen.
De oorzaak - De aankomende blessures ontstaan al tijdens de groei van ons lichaam, waar de gewrichten, spieren, pezen en banden diverse fases moeten door maken. Door het gebruik van schoenen tijdens onze groeiperiodes krijgen onze voeten te weinig oefeningen en/of beweging. Hierdoor moeten de spieren, banden en pezen op latere leeftijd en bij bepaalde omstandigheden overwerk verrichten.
De grootte boosdoeners hiervan zijn:
Leeftijd, lichaamsgewicht en trainingsintensiviteit/werkhouding.
Ø Onze pijpbeenderen groeien namelijk zelden synchronisch tijdens de groeiperiodes, waardoor diverse gewrichtsassen het looppatroon verkeerd kunnen beïnvloeden. Wordt dit niet op tijd erkend, dan kunnen de gevolgen v.w.b. enkel, knieën en lage rug veel problemen geven.
Ø Een platvoettype die vaak bij de ene voet meer doorgezakt is dan bij de andere (eenzijdige platvoet) zal in de beginfase vermoeidheidsklachten gaan vertonen, maar later zullen er ongetwijfeld enkel en/of knieklachten ontstaan.
Ø De holvoet met zijn stramme (korte) spieren, geven vaak problemen aan de voorvoet (bal v.d.voet) tenen, maar zeker aan de achillespees (verkeerde noppen/pinnen/schubbe, harde velden enz).
Ø Bij één doorgezakte voorvoet gaat de voet anders afwikkelen (lopen) waardoor er diverse spieren ander werk moeten verrichten. Hierdoor zullen er ook weer voetklachten en scheenbeenklachten te voorschijn komen.
Ø Bij een beperkte buiging (50 t/m 70 graden) van de grote teen, kost dat de speler op de eerste plaats véél energie tijdens het lopen (afwikkelen) en ten tweede, door een verkeerde afwikkeling zal onder de bal v.d. voet veel eelt ontstaan. Achillespees, knie en lage rug klachten zijn dan vaak het gevolg hiervan.
Ø Bij hamertenen zullen er ongetwijfeld onder de bal van de voet pijnen ontstaan, die vele gevolgen kan hebben.
Als bij deze constateringen een verkeerde diagnose wordt gesteld door de sportarts en/of huisarts, dan kun je op blessures wachten.
Er zijn namelijk zoveel verschillende voeten als gezichten.
Ø De ene heeft een platvoet en de andere heeft weer een holvoet.
Ø De ene speler heeft een knikvoet (eenzijdig meer) en de andere heeft een normale voet.
Bij deze voettypes komen nog eens diverse verschillen voor zoals de hiel, de voorvoet en de tenen.
Ø De ene speler heeft een volle/bolle hiel en de andere heeft weer een smalle/slanke hiel.
Ø De ene speler heeft een smalle/lange voorvoet en de andere weer een brede/ronde voorvoet.
Ø De ene speler heeft lange/rechte tenen en de andere heeft weer korte/kromme tenen enz. enz
Een juiste diagnose kan véél blessureleed bespaard blijven door INDIVIDUELE SPORTINLAYS te laten vervaardigen, die op de eerste plaats de pasvorm van de voetbalschoen bevorderen en ten tweede, de (verkeerde) stand/houding kunnen ondersteunen, corrigeren en/of drukvrij maken. En niet alleen aan symptoom bestrijden doen (massage en/of tape), maar eerst de stand/houding ondersteunen en/of corrigeren via sportinlays.
Veel succes, w.goessens@home.nl en/of GSM 06-51520505