De medische wetenschap heeft nog steeds geen doeltreffend vaccin ontwikkeld tegen de aanstekekelijkheid van de geeuw.
*************************
Dat er intelligente buitenaardse wezens bestaan wordt feilloos bewezen door het feit dat ze nog geen contact met ons hebben opgenomen.
*************************
Je zult maar een ééndagsvlieg zijn en je dag niet hebben.
*************************
Mopje van de week
Michel Bouton is voyageur in matrassen en beddegoed. Rijdend langs de E17 stopt hij rond de middag aan een wegrestaurant om een "mulletje" 't eten. Achter 't eten moet hij gelijk gewente nog ne keer naar 't toilet. Hij ziet dat er een deure bezet is en hij gaat naar 't toilet dernevens binnen. Almetnekeer hoort hij ne vent neffens hem vragen: "Hoe is 't ?" Michel verschiet want 't is nie de geweunte dat 't mannevolk tegen mekaar klapt over de W.C. deuren, maar beleefd gelijk da Michel is antwoordt hij: "Goed." Zegt dienen type geen drie seconden later: " En wat zie je ant 't doen?" Michel antwoordt hem " Euh...aan 't kakken, en gie? -- " Ja vrouwke," zegt dien anderen, " 'k ga mijn gsm afleggen want er zit hier nen onnozelare neffens mij heel den tijd in joen plekke 't antwoorden."
Voor wie alle muziek van de jukebox door elkaar hoort is hier de oplossing........ Ga naar WINDOWS MEDIAPLAYER 1. Klik op " extra " bovenaan 2. Klik op " optie's " 3. Klik op " Bestandtypen " 4. Klik op " alles selecteren " 5. klik op " toepassen + ok " Start vervolgens sprokkels opnieuw op Veel luisterplezier........ Geert. zoon van ........
Westkapelse Sprokkels
06-04-2007
Tweemaal halleluja...'t is Pasen !!
Een eerste halleluja voor het feit dat we dit jaar een uitzonderlijk paasweekend mogen beleven, uitstekend weertje, bloeiende bomen en struiken, een kleurenpalet van tulpen, blauwe druifjes, vergeet me nietjes, hyacinten en narcissen allen op hun paasbest. Van 's morgensvroeg hemelse muziek gratis aangeboden door onze gevleugelde vrienden. Kortom een droomwereld waarin het heerlijk toeven is. Wat kan de natuur toch prachtig zijn. Een tweede halleluja voor onze dertigduizendste bezoeker die we op paaszondag zullen mogen verwelkomen, alvast van harte welkom lieve jij of zij. De redactie van de Westkapelse Sprokkels wenst jullie allen een zalig en een gelukkig paasfeest toe en nog veel levensvreugde voor jong en oud.
Guido
Ps. Een vermoeide en zwaar met eieren beladen paasklok ( komende van Rome met tegenwind ) streek neer in een boom in mijn voortuin . Gezien de gezonde lucht in Westkapelle is ze maar blijven hangen tot grote vreugde van de peuters en kleuters.
VTB-VAB Westkapelle organiseert in samenwerking met VTB West-Vlaanderen op zondag 27 mei ( Pinksteren ) een autocaruitstap en boottocht op de Deûle ( bijrivier v.d. Leie ) met bezoeken in Wambrechies , Roubaix en Rijsel. Vertrek om 6u.45 aan de kerk van Westkapelle en via de verschillende opstapplaatsen Knokke - Blankenberge - Brugge - Torhout en Menen starten we met een boottocht naar Wambrechies waar we de jenverstokerij (met proevertjes) van Gauillaume Claessens bezoeken. In het prachtige stadje Lambersart met zijn drieduizend waardevolle gevels wandelen we door de mooie lanen en rustige parken met de talrijke bloemperken. Nu volgt een busrit door enkele prachtige villawijken en komen we in Rijsel. Na de middaglunch ( een driegangenmenu, aperitief en wijnen inbegrepen), vertrekken we naar Roubaix waar het " Musée du Jacquard-Manufactures des Flandres" voor ons haar deuren opent. We ontdekken de evolutie van de Jacquardtechniek doorheen meer dan twee eeuwen met demonstraties op een twintigtal machines van zeer oude- naar hedendaagse computergestuurde weefgetouwen. De Nederlandstalige gids zal er ons alles over vertellen. Verder maken we een rondrit in de agglomeratie Rijsel en bezoeken de velodroom van Roubaix ( aankomstplaats van Parijs - Roubaix ) en het beroemde park van Barbieux. Als afsluiter trekken we naar " Le Vert Bois " in Marcq- en Barceul. Bij het kasteel nemen we een kijkje in een klein kunstdorp van de stichting " Septentrion " ( oude ambachten en winkeltjes ). De terugreis is gepland omstreeks 18u.30. Deelnameprijs: All-in 61 p.p. voor leden VTB-VAB en 65 voor niet leden. Inschrijven en verdere inlichtingen op tel. 0474/732528 van Guido Gheldof vertegenwoordiger VTB-VAB Westkapelle. Wees er vlug bij want eens de bus vol sluiten we de inschrijvingen.
Onze jaarlijkse voettocht van Westkapelle naar Oedelem over een afstand van 20 km. ( met twee tussenstops ) gaat dit jaar door op woensdagnamiddag 18 april. Door het prachtige polderlandschap van Westkapelle, Oostkerke en Damme trekken we naar de unieke landelijke herberg " Het Veldzicht " op de wijk " Het Vliegende Paard " in Oedelem. De deelnemers worden na afloop teruggebracht naar het vertrekpunt met personenwagens. Gezien het groeiend succes van deze prachtige wandeltocht beperken we het aantal deelnemers. Wie interesse heeft neemt zo spoedig mogelijk contact op via e-mail mij ( rechter onderkant van dit blog) of tel. 0474/732528.Zo krijg je alle praktische gegevens omtrent deelname. Dit is een organisatie van VTB-VAB Westkapelle.
Na vele opzoekingen kwam ik tot het besluit dat de naam Palingpot gegeven aan een woonwijk gelegen langs de Hoekestraat, voor het eerst opdook rond de jaren 1850. De Hoekseweg ( nu Oude Hoekestraat) vinden we al terug omstreeks de jaren 1170 en ze vormt zo samen met de Herenweg en de Oostkerkseweg de top drie van de oudste wegen van Westkapelle. Voor de benaming Palingpot heb ik twee verklaringen gevonden. de naam zou afkomstig zijn van de herberg " In den Palingpot " een volkse kroeg waar de vele palingvissers uit de streek samenkwamen om er hun gevangen paling aan de man ( vrouw) te brengen. Deze herberg was gelegen op de hoek van het pleintje, tevens het centrum van de wijk, in de Hoekestraat (thans nr.71). In deze wijk waren er volgens enkele bejaarde Westkapellenaren tot omstreeks 1930 drie herbergen. In het huidige nr.56 hield Lodewijk Boone een herberg ( De zwarte Kat ). Van de derde herberg op het bewuste pleintje ontbreekt elk spoor van naam of plaats. Wie helpt mij ? De tweede verklaring voor de naam Palingpot komt door het feit dat de palingen daar letterlijk uit de lucht kwamen gevallen. Hoe was dat mogelijk ? Voor de eerste wereldoorlog ( 1914-1918 ) stonden er langs de Hoekestraat zeer veel hoge bomen. Het waren Canadapopulieren zoals er nu nog staan langs de Damse vaart en in het kanalenlandschap. Naast de vroegere hofstede van Eugeen Braems, (rond 1970 afgebroken om plaats te maken voor de ringweg) stonden er zo vele tientallen bomen. Het leek bijna een soort bosje. In de toppen van die bomen waren er veel reigernesten (reigerkolonie). Reigers zijn verzot op paling en die waren er voldoende in al de omliggende kreken en waterloopjes. Reigers stekken bij voorkeur grotere palingen zogezegde duimpalingen. Ze slaan ze op in hun krop en braken ze in hun nest uit als voedsel voor hun jongen. Zo gebeurde het nogal eens dat enkele nog levende palingen uit het hoge nest wisten te ontsnappen en op de baan vielen tot groot genoegen van de armere bevolking uit deze wijk die zo af en toe een ferme paling in hun potje konden stoven. Deze historie heb ik van een hoogbejaarde vroegere bewoonster uit deze wijk vernomen. De "Palingpot" altijd een kinderrijke en volkse wijk geweest was gekend voor zijn jaarlijkse " Palingpotkermis " en zijn vele beroemde , vaak beruchte bewoners.
Ter gelegenheid van Pasen willen we zoals in het verleden ook dit jaar weer de vroege lente in huis halen. Dit doen we met een prachtig uniek en zelfgemaakt bloemstukje. We krijgen daartoe de mogelijkheid onder de leiding van Carine Vanvooren in Scharpoord te Knokke op donderdag 29 maart 2007 om 19u30. Deelname in de kosten: leden VTB-VAB betalen 7 niet leden 8. Inschrijven en betaling kan bij Kurt Lefever, dorpsstraat 110, Westkapelle tel. 050/607824 of bij Carine Vanvooren, tel. 050/610420. De plaatsen zijn beperkt wees er dus vlug bij.
In alle stilte is onze Westkapelse landbouwer en kunstenaar Godfried Van de Sompele ( 1927 ) op zijn landelijke hoeve en in zijn "atelier" bezig aan de voltooiing van de prachtige maquette ( schaal 1/25 ) van onze Sint-Niklaaskerk. Na zijn vele creaties (zie ook artikel van 11/02/2006 op deze blog) mogen we gerust stellen dat dit zijn levenswerk wordt. Tot in de kleinste détails is dit kunstwerk een weergave van het oudste geklasseerde en beschermde monument van onze Oostkust. Eens volledig afgewerkt zullen we aan het kunstwerk en de kunstenaar de nodige aandacht besteden en het publiek de gelegenheid geven om dit uniek pronkstuk te kunnen aanschouwen en bewonderen.
VTB-VAB Westkapelle organiseert naar jaarlijkse gewoonte in de maand maart een kookcursus voor onze mannen. Alvast drie opéénvolgende maandagen kunnen we opnieuw ons keukenschortje aantrekken om te kokkerellen onder de deskundige leiding van meesterkok Walter Lanckmans. De kookcursus gevolgd door de degustatie gaat door in de keuken van Scharpoord te Knokke op 12 - 19 - en 26 maart 2007 telkens om 19u30. Voor de theoretische uitleg , de stencils en de zelfbereide uitstekende menu's met aangepaste wijnen betaal je slechts 23 per avond. Wie interesse heeft kan contact opnemen via E-mail mij in de rechterkolom van deze blog zo ontvang je alle verdere inlichtingen. Wacht niet te lang want de plaatsen zijn beperkt. We wensen de deelnemers veel kookgenot en dankbaarheid van hun huisgenoten en vrienden omdat "hun" chefkok weeral een ster bijverdiend heeft.
Guido Op de foto zie je een brochette van scampi met gewokte groenten, basmatirijst en currysaus . Dit was één van de hoofdgerechten tijdens de cursus van verleden jaar ( foto Werner Bil )
Sedert de oertijd kan de mens zich verplaatsen hetzij te voete, te lope, te peerde maar sedert een paar eeuwen kan hij dat ook per fiets. De fiets gaf dus een zekere status aan de berijder ervan. Met de opkomst van den automobiel keken de bezitters ervan ( rijke lui ) meewarig naar de sukkelaars op de fiets. Meer en meer mensen konden zich een auto aanschaffen en de fiets geraakte eventjes in onmin. De tijden zijn echter veranderd en de fiets herrees als verplaatsingsmiddel in al zijn glorie. Hetzelfde is trouwens gebeurt met het paard . In mijn jeugdjaren zat Jan met de pet op of achter een paard en reden de notabelen van het dorp met een auto. Heden ten dage zit diezelfde Jan in een chique mercedes en zitten de rijke stinkers terug op een paard. We blijven bij de les en hebben het dus over de fiets. Aangezien ik geboren en getogen ben " Bachten de Kupe " door de meesten ook de "Westhoek " genoemd en ik al vroeg in het bezit was van een door mezelf in elkaar gestoken vehikel wat toch met een beetje fantasie op een fiets leek kende ik de meeste fietsonderdelen. Prachtig hoe men die onderdelen in de streektaal noemde. Aangezien wij als Westkapelse Sprokkels ook een soort van opvoedende taak hebben heb ik een poging gedaan om een woordenlijstje aan te leggen om via het AN (Algemeen Nederlands) langs het Westhoeks (mijn roots) bij het Westkapels uit te komen. Dit kan van pas komen bij fietstochten in die bepaalde gebieden. Zo kun je in geval van defect hulp zoeken bij de plaatselijke bewoners in hun taaltje. Ik wens jullie veel leesplezier en ik dank Alfred Lefever - Dirk Aernoudt - Daniël Rogghé -Constant Sys -en Geert Gheldof voor hun raad en bijstand.
Guido
Op de foto zie je mienne huidige Villoo ( stoefertje ) bij zijn bezoek aan onze redactie.
Ps. Verbeteringen en of aanvullingen op onderstaande lijsten zeer zeer welkom. Neem contact op via E-MAIL MIJ en we zullen u eeuwig en drie dagen dankbaar zijn. De Redactie
Veelal verschillen de beide dialecten niet heel veel ( we zijn toch allemaal West-Vlamingen ), alleen de uitspraak kan nogal eens andersklinken: het Westkapels - uit het koele Noorden - klinkt wel iets " harder " ( vb. vielo tgo villoo / piendoal tgo pedoal'n ). Het Westhoeks klinkt meer zoetgevooisd ( Franse invloeden of zijn de Westhoekers ook algemeen zoetgevooisder ? ). Wordt soms ook niet gezegd dat de Westhoek het Limburg is van West-Vlaanderen : de taal is er iets "zangeriger" (1) : In Westkapelle drinkt men waarschijnlijk meer tijdens het fietsen: een "busse" is immers veelal groter dan een "pulle" (2) : Denk hierbij aan de gekende klucht van Remi Vlaemynck ( getrouwd met Blanche - destijds winkelier, waar nu de KBC gevestigd is ) die aan iedereen in zijn winkel vroeg: " Wit je 'tal, Tjepp'n Broucke goat e nieuwe zoale zett'n ! ", waarop dan de nieuwsgierige vraag: " Mo gie , en woar dadde? " met als laconiek antwoord van Remi : " Up ze vieloo ..." Remi was in het dorp en tot ver daarbuiten ook gekend als Pietje Potlood en wegens zijn gelijkenis erop ook als "Fernandel ". (3) : In Westkapelle is men blijkbaar leniger/meer gehaast en wordt er niet gekropen op een fiets zoals in de Westhoek( misschien een uiting dat men in de Westhoek rustiger en gezapiger leeft? ) (4) : In Westkapelle gaat men er blijkbaar grondiger tegenaan als het op het onderhoud van de fiets aankomt: gewone olie is niet goed genoeg men wil serieuze smeerolie gebruiken .
De meest natuurlijke Kerstboom van de Zwinstreek staat in de Boterbloemstraat te Westkapelle. Deze foto is genomen op Kerstdag 2006. Gat in de ozonlaag ? Opwarming van onze aardkloot ? Mijn "Japanese " kerselaar trekt zich daar niks van aan, hij bloeit in volle kracht en pracht en wenst jullie, beste bezoekers, een even prachtig en b(l)oeiend 2007 . Ondertussen is op diezelfde Kerstdag 2006 de 25000 ste bezoeker binnengekomen op mijn web. Ook aan haar of hem schenk ik een tak van mijn bloeiende SPROKKELBOOM.
Op geregelde tijdstippen komt het AX-comité in vergadering bijeen om de toestand te bespreken en eventuele acties voor te bereiden. Het door ons comité voorgestelde tracé-4 ( tussen tracé-3 en tracé-1) hebben we ondertussen kunnen bepleiten bij de volgende instanties: Op 08/09/06 werden we ontvangen door Ir. Vanhoutte en Ir. Decloedt bij Openbare werken te Brugge. Op 20/10/06 waren we met een delegatie te gast op het Schepencollege in Knokke-Heist. We verplaatsten ons op 22/11/06 naar Aminal-Brussel waar we ontvangen werden door dhr. Pillu ( Mer - rapport ). Dhr. Joachim Coens van MBZ Zeebrugge was onze gastheer op 29/11/06. Al deze gesprekken resulteerden in een positieve beoordeling van onze voorstellen. Tijdens de vergadering op 12/12/06 was ook dhr. Marc Rogiers van het ACW aanwezig en beloofde ons hun volle steun en medewerking. Ondertussen verscheen er op 18/12/06 van ACW Knokke- Heist een persmededeling die we hier integraal weergeven:
Guido
Betreft : ontsluiting van Zeebrugge via N49 - AX
Het ACW Knokke-Heist nam in het verleden reeds het standpunt in dat bij de noodzakelijke ontsluiting van de haven van Zeebrugge de leefbaarheid van de dorpskern van Westkapelle maximaal moet worden gevrijwaard. Nu de problematiek van de ontsluiting van de haven van Zeebrugge eindelijk weer bovenaan de politieke agenda staat wenst het ACW Knokke-Heist dit standpunt te bevestigen en te versterken. Wij sluiten ons daarom aan bij de voorstellen van het AX-comité waarin inwoners van Westkapelle dorpskern, Hoekestraat, Oostkerkestraat en Dudzelestraat vertegenwoordigd zijn. Het ACW Knokke-Heist nam kennis van het tracé dat het AX-comité voorstelt, waarbij ook de AX een 250 meter ten noorden van de gespreide bewoning langs de N376 loopt om vervolgens, op voldoede afstand voor Westkapelle dorp af te buigen naar de N 49, ter hoogte van de Hoekemolen. Dit tracé garandeert, in tegenstelling tot andere voorstellen, de verdere leefbaarheid en eenheid van de Westkapelse dorpskern en beperkt de overlast qua geluid en uistoot van gevaarlijke gassen voor de gezinnen die in de wijk Pelikaan langs de Dudzelestraat wonen. Een traject dat quasi gelijkkopend is met het huidige AX-voorstel werd in 1991 reeds door het toenmalige Ministerie van Openbare Werken uitgestippeld en ook in de huidige stand van zaken zou er hierover een consensuus mogelijk zijn tussen de betrokken gemeentebesturen. Het huidige voorstel snijdt voor een stuk het vogelrichtlijngebied aan ten zuiden van de N49 en daarvoor moeten de nodige compensaties gebeuren. Dit mag echter geen reden zijn om niet voluit te gaan voor dit voorstel. De tijd van studies is voorbij. Na al die jaren hebben de betrokken bewoners recht op rechtszekerheid. Voor de haven van Zeebrugge, een belangrijke motor voor de tewerkstelling in onze regio is een snelle ralisatie van de ontsluiting via de N49 eveneens noodzakelijk. Daarom vragen wij dat onze streekpolitici dit AX-voorstel ondubbelzinnig en eensgezind steunen en er bij de bevoegde Minister (Peeters) op aandringen dat de realisatie ervan spoedig van start kan gaan. Get. Wilfried Gusse , Voorzitter, ACW Knokke-Heist
De grote kindervriend is bijzonder goed gekend bij het Westkapelse jonge volkje. De kerk is naar hem genoemd. In de Sint-Niklaaskerk staat hij op een viertal plaatsen ( zie het artikel Sint-Niklaas - Kapoentje van 03/12/2005 op deze blog ). Op de foto zie je Sint-Niklaas zoals hij afgebeeld staat op het rechtse zijaltaar in onze kerk. Volgens een aloude legende had een kwaadaardige slager drie kinderen omgebracht en ze in een pekelvat gestoken. Toen Sint-Niklaas dit hoorde redde hij die kinderen op een miraculeuze manier ( vandaar de kindervriend ) en tot op heden is die slager nooit meer terug gezien. Vergeet niet om jullie schoentje te zetten op dinsdagavond. Ik zet mijn klomp om de eenvoudige reden dat er daar méér in kan !
Vandage lopen we in pitteleer rond en met onze kop in een bloempot, want wij bestaan dag op dag één jaar. Bij de start op 28 november 2005 ( zie allereerste rubriekje op deze blog ) hadden we geen flauw benul van het succes van deze formule. Wie had dat ooit kunnen denken : Een aangespoelde Westkapellenaar van "vóór den oorlog" en komende van " Bachten de Kupe " slaagt erin om in één jaartje meer dan 23000 bezoekers naar zijn (sprokkel) web te lokken. Alvast bedankt trouwe bezoekers van het eerste uur en ook zij die er nog elke dag bijkomen. We zetten onze hobby verder en in alle eenvoud en ongebondenheid sprokkelen we in het heden , het verleden en de toekomst van Westkapelle ons geliefd polderdorp. We hopen dat het ondanks de dreiging van de AX- autoweg zo zal blijven. We zullen er ons alleszins 100% voor inzetten. Nog veel leesplezier en zoals steeds alle reacties zijn welkom. PS. De weekspreuk van Klein Pierke zit in een nieuw kleedje en dit in het kader van volksontwikkeling.
Van een Westkapellenaar kreeg ik een interessant boekje ter inzage. Het betreft hier een Provincialen Almanak van West- Vlaenderen en Weg-Wijzer der Stad Brugge voor het jaer 1869. Daaruit haal ik enkele merkwaardige gegevens : Eerst en vooral het volgende, Belgiën bevat 4.984.562 zielen waarvan er 1449 in Westcapelle wonen , Heyst telt 1222 zielen , Knocke 1278 en Ramscapelle 557. In Westcapelle is onder de Lieutenance van Brugge een Nationale Gendarmerie gevestigd bestaande uit 4 manschappen, tevens is er een ontvangerij der douanen In Westcapelle is een post- kantoor en men kan er voor 10 centimen eenen enkelen brief versturen tot op eenen afstand van 30 kilometer van Brugge. Iedere dag vertrekt om 8 ure en om 3ure en half een diligentie met de brievenpost vanuit Brugge naer Westcapelle en Sluis en komt 's avonds ten 5 ure van Sluis terug. Op 31 Maert is er in Westcapelle een Jaer- en Peerdemarkt en op 18 Juli een Foire. Westcapelle is bestuurd door de burgemeester F. Mareidt en twee schepenen , een secretaris en een veldwagter. Pastoor is J. A. Crevits , onderpastoor J. Lannoo . Dergelijke boekjes en wetenswaardigheden van en over onze voorouders zijn uiteraard altijd welkom op onze redactie. Zo kunnen onze bezoekers ook nog iets opsteken uit lang vervlogen tijden.
DE GLAZEBRUG ( anno 1785 ) Deze brug werd gebouwd om het Sint-Izabellafort te verbinden met de Linie van Cantelmo . De naam komt voor van het Franse woord glacis dit is de buitenhelling van een aarden wal . Het woord glacis werd door de plaatselijke bevolking uitgesproken als glas vandaar de naam Glaze(n)brugge. Dit bruggetje is gelegen in de weilanden achter de vroegere hofstede van Gilbert De Groote ( Hazegrasstraat ) en was de enige uitweg om via voormalige kerkwegels in de bewoonde wereld te geraken voor enkele bewoners van een paar kleine hoeveknechtswoningen( zonder electriciteit , lopend water of enig ander comfort ). Een der laatste bewoonsters van deze ondertussen verdwenen woonsten was Maria Van Simay ( 1909) nu wonend in de Monikkendreef.
Een geboren en getogen Westkapellenaar, zo hebben we Adolf Rogghé ( 1921 - 1985 ) gekend. Dolf zoals hij in de volksmond genoemd werd was een minzaam en goedhartig man. Een volksfiguur in de letterlijke zin van het woord. Mede door zijn stielkennis was hij een uitstekend en gewaardeerd meesterschilder. In het dorpsleven zette hij zich vooral in voor zijn muziekvereniging "Sint Cecilia" waarvan hij het zelf tot dirigent bracht. Dolf was graag onder en tussen het volk. Duivenmelkers , kaarters, bolders hij zag ze allemaal even graag. In de dorpskom had hij zelf een krulbolbaan aangelegd naast zijn woning. Als verwoed fietser kende hij als geen ander alle weggetjes in onze polderstreek en tot ver daarbuiten. Tijdens zijn laatste levensjaren was hij meestal aan te treffen in zijn " boeie ". Het waren mooie momenten toen ik naast hem gezeten, bij de gloeiende houtkachel, mocht genieten van zijn vertellementen over de tijd van toen. Ik bewonderde hem toen hij met vaste hand zijn spreuken en volkswijsheden zat te schilderen op gerecupereerde plankjes. Zo heeft hij er honderden gemaakt, die tot op heden nog menig Westkapelse huiskamer sieren. Toen ik hem eens vroeg welke spreuk hem nauwst aan het hart lag, gaf hij mij prompt een plankje wat ik nu nog steeds koester en daarop staat : Ga nooit heen zonder te groeten - Ga nooit heen zonder een zoen - Wie het noodlot zou ontmoeten - Kan het morgen niet meer doen - Ga nooit heen zonder te praten - Dat doet soms een hart zo'n pijn - Wat je 's morgens hebt verlaten - Kan er 's avonds niet meer zijn . Ik beschouw dit als een stukje testament van Dolf
Huizen in brand in een ver land. op teevee een mensenzee, dagenlang op de vlucht voor bommen in de lucht.
Vrede op aarde voor alle mensen van goede wil ? Norse mensen op straat. Mensen vol haat ? "Wij eerst!"klinkt het hard. " hou de anderen apart". Over mensen met een andere kleur alleen maar eng gezeur.
Vrede op aarde voor alle mensen van goede wil ? Een kind in de hoek. Vriendschap is zoek. Iedereen lacht en spot: Slappeling ! Viezerd! Zot ! Kind in de hoek - alleen. Iedereen gemeen.
Vrede op aarde ? Het klinkt wat kil. Ik vraag me af Waar zijn toch al die mensen van goede wil ?
Het prachtig oorlogsmonumentje voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog opgesteld voor de kerk van Westkapelle kreeg onlangs door de technische diensten van de gemeente een flinke opknapbeurt. De namen van de militaire en burgerlijke slachoffers zijn opnieuw goed leesbaar en het geheel is zoals in vroegere tijden voorzien van een afsluiting in gegalvaniseerd smeedwerk.Het is een zeer geslaagde onderneming en de technische diensten verdienen alle lof. Op een inwoners aantal van +/-1700 betaalde de gemeente Westkapelle goed haar tol aan oorlogslachtoffers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Als hulde en herinnering geven we hier hun namen weer zoals ze in het monument gebeiteld staan. Gesneuvelde militairen : Beyne Constant( aug.'14) - Hongenaert August ( sept.'14 ) - Verheye Edmond (sept.'14 )- De Vinck Camiel ( mei '17 ) - Fockedey Bernard ( juni'17 ) - Soubry Benoit (nov.'17 ) - Lannoye Richard ( ma '18) - Bouché Jules ( sept.'18) - Braet Rene (oct. '18 ) - Bossier Cyriel (nov. '18 ) Burgers : Monbaliu Casimir ( dec. '16 ) - Hongenaet Victor ( apr. '17 ) Stultjes Alfons ( oct. '18 ). Onze hedendaagse welstand en welzijn hebben we mede aan hen te danken die tijdens de Eerste- en de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven. Laten we dit nooit vergeten. EN LATEN WE VOORAL AAN ONZE JEUGD MEEGEVEN: DAT DEWAARHEID NOOIT UIT EEN GEWEERLOOP KOMT.
Dit is een muzikale "Musknijnhoorn". Een bijna uitgestorven Westkapels nachtdier opgemerkt door een in de vroege ochtenduurtjes huiswaartskerende dorpsgenoot. Hoogstwaarschijnlijk betreft het hier een reïncarnatie van FUTTEL een vroegere alomgekende handelaar in konijnenvellen die op een rare manier aan zijn einde is gekomen. (Later meer hierover) !
Wil je hieronder uw link ? laat het mij weten via email mij