Foto
Foto
Categorieën
  • Algemeen (1)
  • De wateragaam (5)
  • Huisvesting (2)
  • Voeding (1)
  • Voortplanting (0)
  • Ziekten (1)
  • Foto
    Blog als favoriet !
    Over mijzelf
    Ik ben Stijn de Baere
    Ik ben een man en woon in Sint-Pauwels (Belgie) en mijn beroep is middelbare school.
    Ik ben geboren op 18/11/1998 en ben nu dus 25 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: tennis en mijn groene watergamen.
    ik wens iedereen veel plezier. En leer hier op mijn blog veel over deze fantastische dieren! p.s bijna vergeten ik ben het aan de rechtse kant samen met mijn maat Jasper De Mol op het gewestelijk interclub kampioenschap tennis.
    Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Dropbox

    Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    De wateragaam
    Alles wat u moet weten over uw wateragaam
    Physignathus cocincinus
    17-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Algemeen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Algemeen

    Agamen zijn hagedisachtigen die veel worden gehouden in terraria. Groene wateragamen zijn boombewoners en leven in regenwouden in grote delen van Zuidoost-Azië: Thailand, Vietnam, Cambodja en Zuid-China.
    Zoals alle agamen heeft de groene wateragame een grote, driehoekige kop met een stompe snuit. De staart is even lang of langer dan het lichaam en kan niet afgeworpen worden. Het gezichtsvermogen is zeer goed. Met hun derde oog kunnen groene wateragamen, evenals veel andere hagedissen, vijanden waarnemen die van boven naderen. Dit derde oog bevindt zich op zes tot acht millimeter van het einde van de nekkam en bestaat uit lichtgevoelige cellen, die niet zoals de andere twee ogen een beeld kunnen vormen maar wel grove licht-donkerverschuivingen kunnen waarnemen. Het wordt ook gebruikt om het invallen van de schemering waar te nemen en om een goede plek te kiezen om te zonnen.
    De groene wateragame wordt tot ongeveer 90 centimeter lang, kop en romp meten samen 20 tot 25 centimeter. Hij is licht- of donkergroen met een donkere streeptekening op de staart. In de zij zijn drie of vier lichtere strepen aanwezig en van de ogen tot de nek lopen zwarte strepen. Onder de grote kop is een kleine keelzak aanwezig en op de rug en staart zit een kam. Het lichaam is krachtig gebouwd en zijdelings afgeplat. De tong is dik en breed en is aan het uiteinde voorzien van een klein vorkje. Het oppervlak van de tong is plakkerig, wat helpt bij het vangen en beet houden van prooien.
    Als u overweegt om een groene wateragame als huisdier te kopen, is het belangrijk dat u zich van tevoren goed laat informeren.

    17-08-2010 om 12:14 geschreven door wateragaamfreak

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (22 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedrag


    Gedrag:
    Wateragamen zijn hele leuke dieren voor in een terrarium. Ze zijn levendig en erg beweeglijk; het zijn snelle klimmers en razendsnelle zwemmers. In de natuur leven ze bij het water, dus een goede waterbak is erg belangrijk. Als je een jonge wateragaam neemt, kunnen ze goed tam worden en leren ze uit je hand te eten. Wateragamen zijn ook makkelijk te houden met andere soorten, zoals met de madagascardaggekko, gouden gekko en diverse boomkikkers, zoals de koraalteenboomkikker, de Reuzenboomkikker en de Cubaanse boomkikker.

    17-08-2010 om 12:53 geschreven door wateragaamfreak

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wateragaam


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De groene wateragaam Klik op de afbeelding om de link te volgen Physignathus cocincinus

    17-08-2010 om 19:22 geschreven door wateragaamfreak

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (11 Stemmen)
    Categorie:De wateragaam
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kosten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kosten

    Groene wateragamen zijn te koop vanaf enkele tientallen euro's. Een bakje krekels van tien gram kost vanaf 2 euro en een pot vitaminen- en mineralenpoeder van 100 gram om de prooidieren mee te bepoederen kost vanaf 10 euro. Voor de aanschaf van een compleet terrarium (inclusief verlichting en verwarming) moet u al snel rekenen op een bedrag vanaf 400 euro. Terrariumplanten zijn te koop vanaf ongeveer 5 euro. Bij de lampen moet u er rekening mee houden dat ze regelmatig vervangen moeten worden, aangezien ze per dag een groot aantal branduren hebben. Houd naast de kosten voor de aanschaf en verzorging ook rekening met eventuele dierenartskosten.


    17-08-2010 om 20:32 geschreven door wateragaamfreak

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Algemeen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voeding


    Voeding 
    De Wateragaam is een alleseter. De jongere dieren leven vooral op insecten zoals krekels, regenwormen, meelwormen, sprinkhanen enz. Deze moet u regelmatig bestrooien met calcium en vitamines. Oudere dieren zijn uiteraard groter en kunnen ook groter eten aan. Denkt u hierbij aan nestmuizen en ratjes. Ook kattenvoer uit blik is voor sommige een delicatesse.  Een volwassen dier eet af en toe groenten en fruit. Wissel dit af, zodat er een gevarieerd dieet ontstaat. Laat nooit krekels of sprinkhanen in de bak achter als uw diertjes er geen trek in hebben. Anders kan het zijn dat deze insecten aan de Wateragamen gaan knagen.

    Jonge dieren moet u iedere dag voeren. Bij volwassen dieren kán dit iedere dag, maar het hangt er van af wat u hen voert. Een babymuisje heeft uiteraard veel meer voedingswaarde dan een meelworm. Dus na een muisje kunt u best een paar dagen overslaan. Voer 'op het oog': let op dat de Wateragaam niet te dik wordt, want in dat geval zult u minder vaak of kleinere hoeveelheden voer moeten geven. 
    Een goede verhouding qua dieet:


    17-08-2010 om 20:33 geschreven door wateragaamfreak

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
    Categorie:Voeding
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ziekten en erfelijke aandoeningen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ziekten en erfelijke aandoeningen

    Door hun schrikachtigheid springen wateragamen, met name wildvangexemplaren, bij een vluchtpoging vaak tegen de terrariumruit. Hierbij ontstaan vaak wonden aan de bek die gemakkelijk kunnen ontsteken. Als het terrarium goed schoon wordt gehouden, genezen deze wonden echter meestal goed.
    Groene wateragamen zijn gevoelig voor verschillende inwendige en uitwendige parasieten, zoals darmparasieten en mijten. Daarom is het verstandig de ontlasting van nieuw aangekochte dieren te laten onderzoeken door een dierenarts en de dieren eerst tenminste een maand in een quarantainebak te plaatsen voordat ze samen met de andere agamen worden gehuisvest.
    Een koude, zieke, gestreste of angstige wateragame kan van kleur veranderen, van lichtgroen tot bijna zwart. Behalve kleurverandering kunnen onder andere ook verminderde eetlust, vermagering, afwijkende ontlasting en lusteloosheid tekenen zijn van ziekte. Raadpleeg in die gevallen op korte termijn een dierenarts en neem zo vers mogelijke ontlasting van de dieren mee. De ontlasting kan eventueel korte tijd in de koelkast worden bewaard.
    Door een tekort aan kalk en/of vitamine D3 kan bij terrariumdieren rachitis ontstaan, een aandoening met weke botten die gemakkelijk vervormen en breken. De dieren kunnen dan niet meer goed bewegen en dus geen prooien meer vangen. Als eenmaal verschijnselen van rachitis zijn ontstaan, is genezing niet meer mogelijk. Een goed vitaminen- en mineralenmengsel om de voedseldieren mee te bepoederen is dus van levensbelang.


    17-08-2010 om 20:34 geschreven door wateragaamfreak

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (11 Stemmen)
    Categorie:Ziekten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huisvesting
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Huisvesting

    Vanwege het onstuimige gedrag hebben groene wateragamen een groot terrarium nodig, waarin ze alle ruimte hebben om te vluchten en zich te verschuilen. Aangezien groene wateragamen erg lang kunnen worden geldt: hoe groter het terrarium, hoe beter. Voor een groepje van twee tot drie dieren is 150 x 200 x 100 centimeter (hoogte x breedte x diepte) een goede maat.
    Door hun territoriale gedrag is het niet verstandig meerdere mannetjes samen in één terrarium te huisvesten. Wateragamen zijn echter wel sociale dieren: één mannetje met één of meerdere vrouwtjes gaat in het algemeen prima. Als de dieren elkaar nog niet kennen, laat ze dan langzaam aan elkaar wennen. Plaats ze geleidelijk steeds iets langer bij elkaar op neutraal terrein, gebruik dus een derde bak. Houd toezicht om te letten op gevechten, agressief gedrag en stress. Haal de dieren uit elkaar en zet ze terug in hun eigen terrarium als u de tekenen hiervan ziet, maar pas op voor beten!

    De groene wateragame heeft in het terrarium een groot watergedeelte nodig dat ongeveer 60% van het totale bodemoppervlak beslaat. Voor dit waterbassin is een aquariumverwarming met thermostaat nodig. De watertemperatuur moet circa 26 graden Celsius bedragen. Omdat het water als toilet gebruikt wordt, moet het watergedeelte bij voorkeur voorzien zijn van een goed (biologisch of mechanisch) filter. Als het watergedeelte niet voorzien is van een filter, moet het water minimaal één keer per dag ververst worden.
    Als bodembedekking van het landgedeelte kan gebruik gemaakt worden van schorssnippers, kiezels, turfmolm, mos, platen kurkschors of kokosvezel. Bied in het voorjaar een voldoende dikke laag turfmolm of een mengsel van zand en leem aan en houd dit goed vochtig, zodat de vrouwtjes daarin hun eieren kunnen begraven.
    De achterwand van het terrarium en indien nodig ook de zijwanden moeten bekleed worden met kurk of boomschors om extra klimmogelijkheden en bescherming tegen neus- en bekverwondingen bij schrikreacties te geven. Zorg ook voor voldoende schuilplaatsen in de vorm van bijvoorbeeld holle boomstammetjes.
    Het landgedeelte moet voorzien zijn van robuuste (kunst of echte) planten om in te kunnen klimmen. Zorg daarnaast voor stevige takken en stronken, ook horizontaal boven het waterbassin, omdat de dieren daar graag liggen te rusten. Verwarm deze plekken met spots tot 40 graden Celsius, minimaal één per dier. De temperatuur op de overige plaatsen moet overdag 28 tot 32 graden Celsius bedragen. 's Nachts mag de temperatuur niet beneden 20 graden Celsius dalen.
    De luchtvochtigheid moet 80 tot 90% zijn. Dit kan bereikt worden door het terrarium dagelijks te besproeien met lauw water. Zorg voor een hygrometer en meerdere thermometers in het terrarium en controleer regelmatig of de omstandigheden in het terrarium eventueel bijgesteld moeten worden.


    17-08-2010 om 20:34 geschreven door wateragaamfreak

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    Categorie:Huisvesting
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verlichting
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verlichting

    De combinatie van de juiste kalk en UVB zorgen voor een goede botopbouw en goede gezondheid van Uw diertje.

    Voor jonge wateragame kan U het terrarium voorzien van een UVB spaarlamp en eventueel een warmte lampje. (Advies: Compact UV Sun 23W van Lucky Reptile, zonplek op een afstand tussen de 10cm en 15cm) Opmerking: deze lamp geeft in de lengte UVB af.

    In een groter terrarium raden wij een sterkere UVB lamp aan. (Advies: Bright Sun UV Jungle 50W van Lucky Reptile, zonplek op een afstand tussen de 20cm en 30cm) Deze lamp zorgt voor de juiste dosering UVB & UVA en geeft daarbij ook warmte af.

    17-08-2010 om 20:35 geschreven door wateragaamfreak

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Huisvesting
    >> Reageer (0)
    29-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het broertje van de groene wateragaam de australische wateragaam
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Australische Wateragaam / Physignathus Lesueurii

    De Australische wateragaam komt voor in het noordelijke deel van het verspreidingsgebied: het zuiden van Papua Nieuw Guinea en in Oost Australië van Cape York tot het zuidoosten van Nieuw Zuid Wales. En dat voornamelijk aan de oevers van rivieren en meertjes.

    De Australische Wateragame wordt 60 tot 100 cm lang.

    Ze kunnen 18-20 jaar worden.

     

    Huisvesting

    Voor twee baby wateragame heeft U een terrarium met veel takjes en plantjes nodig van minimaal van 80h x 40b x 40d.

    Een volwassen wateragaam man met één of meerdere vrouwen hebben een groter terrarium met een groot wateroppervlak, takken en planten nodig van minimaal 1.50h x 1.00b x 0.60d.

    Liefst groter.

    In de zomer moet de temperatuur in het terrarium moet rond de 28-30 ºC liggen, op de zonplek mag dat oplopen tot 40 ºC. ’s Nachts mag het afkoelen tot zo’n 20-25 ºC.

    In de winter houden de wateragame in gevangenschap een winterrust van 4 tot 8 weken. Overdag is de temperatuur dan 15-20 ºC en ’s nachts mag het afkoelen tot zo’n 10-15 ºC.

     

    Als oever bedekking raden wij aan om cocosaarde te mengen met grote cocos snippers, minder kans op verstoppingen als ze het per ongeluk opeten.

     

    Watervoorziening

    Wateragame zijn echte waterdieren.

    Ze zwemmen erin, springen erin, doen hun behoeftes erin en drinken ervan.

    Een jonge wateragaam heeft een grote waterbak nodig die elke dag verschoont moet worden.

    Voor de volwassen wateragamen kan U elke dag het water gaan verversen, maar U kan ook zorgen voor een goede filtering van het watergedeelte.

    Omdat wij een goede filtering in een terrarium erg belangrijk vinden, hebben wij daar een speciaal biologisch filter voor bedacht.

    Voor meer info voor dit filter, kan u ons altijd benaderen.

    Watertemperatuur rond de 25 ºC. Dat mag in de winterrust minder warm zijn.

    Vies en stilstaand water zorgt voor ziektes.

     

    Voedsel

    Jonge wateragame eten buffalo wormpjes, kleine krekels of dubia’s.

    Een dier in de opgroei en zwangere mag U elke dag voeren.

    Vanaf 9 maanden mag de wateragaam om de dag voedsel. Ze eten nu oa. grotere krekels, sprinkhanen, dubia’s, buffalo wormen, meelwormen, moriowormen, muisjes en soms visjes. Maar ze eten nu ook af en toe stukjes appel, banaan, tomaat, komkommer, enz. Het is voor iedere wateragaam anders.

    Geef Uw wateragaam genoeg te eten, maar ook weer niet teveel.

    Bij overvoeding worden de dieren te dik en kunnen ze problemen krijgen met hun gezondheid.

    Dus let op dat de achterpoten niet te strak dik staan.

    Zorg er ook voor dat U de voedseldieren voedt, zodat de wateragaam een optimale maaltijd krijgt.

    Jonge wateragamen en zwangere vrouwen mag je elke dag het eten voor bepoederen.

    De andere 2 tot 3 keer per week.

    Advies: miner-all indoor met de gele deksel en corvimin met elkaar mengen 1:1.

    Houdt ongeveer de dosering aan van 0,2 gram per 10 krekels maat 6.

     

    Een wateragaam in winterrust krijgt geen voedsel. (later volgt hier meer informatie over)

     

    Verlichting

    De combinatie van de juiste kalk en UVB zorgen voor een goede botopbouw en goede gezondheid van Uw diertje.

    Voor jonge wateragame kan U het terrarium voorzien van een UVB spaarlamp en eventueel een warmte lampje. (Advies: Compact UV Sun 23W van Lucky Reptile, zonplek op een afstand tussen de 10cm en 15cm) Opmerking: deze lamp geeft in de lengte UVB af.

    In een groter terrarium raden wij een sterkere UVB lamp aan. (Advies: Bright Sun UV Jungle 50W van Lucky Reptile, zonplek op een afstand tussen de 20cm en 30cm) Deze lamp zorgt voor de juiste dosering UVB & UVA en geeft daarbij ook warmte af.

     

    Voor meer vragen mag U ons altijd contacten.

     

    29-08-2010 om 12:20 geschreven door wateragaamfreak

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:De wateragaam
    >> Reageer (0)
    24-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    nederlandse naam
    zijstreepagaam
    wetenschappelijke naam
    Lophognathus temporalis
    herkomst
    Zuid-oost Azië
    biotoop
    tropisch bos
    relatieve luchtvochtigheid
    65 tot 85 %
    temperatuur dag
    25 tot 34 graden
    temperatuur nacht
    18 tot 22 graden
    voedsel
    insecten
    lengte
    tot 40 cm
    uv-behoefte
    hoog
    Omschrijving

    Gestreepte wateragamen ofwel zijstreepagamen zijn kleine agamen die sterke verwantschap vertonen met de grotere wateragamen uit Azië.
    De kleur van deze soort is overwegend bruin, met witte strepen en een vlekkerig patroon bij de vrouwtjes, die tevens een stuk kleiner zijn.
    Deze agamen zijn redelijk sociaal en leven in haremverband. De zijstreepagaam is tolerant ten opzichte van andere mannetjes, alleen bestaat de kans in kleinere behuizing dat de mannen elkaar naar het leven staan, dus ruimte is wel geboden.
    Vrouwtjes kunnen het hele jaar eieren produceren en de legsels bestaan gemiddeld uit 8 tot 12 eieren, de incubatietijd bedraagt ongeveer 70 dagen.
    Zijstreepagamen zijn echte insectivoren, die weinig voorkeur vertonen en dus sterke terrariumbewoners zijn, de levensverwachting ligt rond de 10 jaar.

    24-10-2010 om 18:42 geschreven door wateragaamfreak

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:De wateragaam
    >> Reageer (2)


    Foto

    Foto

    Zoeken met Google





    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto


    Blog als favoriet !


    Foto


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!