Hoofgdgerecht: Stoofpotje van rundsvlees (uit de oven)
Stoofpotje van rundsvlees (uit de oven)
Aantal personen: 5 à 6 Aantal minuuten: 90-100
Ingrediënten:
- 1kg mager rundsstoofvlees - 3 grote uien (of 4 kleinere) - 1 eetlepel solo vloeibaar (15 gr) - 25 gr bloem - 700 ml water - 1,5 rundsbouillonblokje, vetarm - 1 kruidenblokje Knorr provençale (tijm, marjolein, rozemarijn) - 1 klein blikje tomatenpuree - 2 koffielepels azijn - 25 gr paneermeel - peper en zout
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 180 ° C.
In een grote diepe pan en op een hoog vuur de grofgesnipperde ui glazig fruiten gedurende 5 minuten. Het stoofvlees daaraan toevoegen en nog 5 minuten meebakken op een hoog vuur. Strooi er daarna de bloem over en meng deze goed onder het vlees. Laat enkele minuutjes intrekken op een zacht vuurtje. Roer af en toe.
Neem 700 ml water en los daarin op: 1,5 rundsbouillonblokje, het kruidenblokje en de tomatenpuree. Giet deze oplossing over het stoofvlees en kruid bij met peper en zout. Zet een deksel op de pan en laat een 20-tal minuutjes sudderen op een laag vuur.
Breng het rundsvlees over in een grote diepe pyrexschotel. Roer er 2 koffielepels azijn onder. Bestrooi met paneermeel en zet gedurende 45 minuten in de oven. (30 minuten afgedekt, de laatste 15 minuten zonder deksel.)
Draai de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat nog een tiental minuten napruttelen alvorens op te dienen.
Kabeljauwhaasje met krokant korstje, op een bedje van aardappelpuree
Kabeljauwhaasje met krokant korstje, op een bedje van aardappelpuree (ovenschotel)
Ingrediënten: (3 à 4 personen)
Voor de aardappelpuree:
- 750 gr aardappelen (voor 4 personen 1kg) - scheutje halfvolle melk - 1 eierdooier - 25 gr boter - peper, zout, nootmuskaat
Voor de vis:
- 3 à 4 kabeljauwhaasjes - 2 eetlepels olijfolie - 2 afgestreken koffielepels provençaalse kruiden - 2 ajuinen - 2 knoflookteentjes - 25 gr boter - 3 sneetjes wit brood, (korstjes verwijderen en verkruimelen) - 50 gr geraspte kaas - 20 cl culinaire light room - een kwart van een visbouillonblokje - 1 koffielepel fijngesneden dille (vers of diepvries )
Bereiding:
Puree: Kook de aardappelen gaar in water met 1 koffielepel zout. Steek ze door. Maak in het midden een kuiltje en doe daarin melk, peper, nootmuskaat, boter en eierdooier. Meng alles goed dooreen.
Ovenschotel met vis: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Ajuin en teentjes knoflook fijnsnijden (hartje uit de lookteentjes halen.) en samen met de provençaalse kruiden glazig stoven. Verwijder dit mengsel uit de pan.
Smelt in dezelfde pan de boter en roer er de broodkruimels erdoorheen. Neem de pan van het vuur en roer er de geraspte kaas doorheen.
Doe de room in een pannetje, voeg er de dille en de visbouillon aan toe en laat even opwarmen.
Kruid de kabeljauwhaasjes met peper en zout. Sprenkel er wat citroensap overheen.
Wrijf een ovenschotel in met olijfolie. Breng eerst een laag puree aan. (dikkere laag in het midden aflopend naar de randen toe.) Leg de gekruide vis op de puree.
Giet de roomsaus over de vis (saus zal eraf lopen naar de randen toe) Bedek de kabeljauw met het ui-mengsel en verdeel daarbovenop de geprepareerde broodkruim.
Zet 20 minuten in de oven van 180° C. Draai de oven uit en laat nog een tiental minuten nagaren.
Tip: Dit gerecht kan je ook in 3 à 4 individuele ovenschaaltjes opdienen.
-500 gr kipfilet (3 filets, ong. 167 gr t stuk) -zout en peper (of kipkruiden) -25 gr. bakboter (5gr voor het bruinen, beetje voor invetten schotel, 20 gr voor saus) -20 gram vloeiende bloem -100 ml lichte room 5 % vg -150 ml kippebouillon(of 150 ml water + 1/5 van kipbouillonblokje) -3 eetl fijngesneden bieslook -50 gr geraspte Emmentaler light
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 200 C. Kipfilets met zout en peper (of met kipkruiden) bestrooien, ze even laten bruinen in een anti-kleef-pan en dan naast elkaar in een ingevette ovenschaal leggen.
In dezelfde braadpan de vetstof smelten, bloem erdoor roeren, bouillon er beetje bij beetjebijschenken en al roerende aan de kook brengen, dan room erbij voegen. Saus eventjes zacht laten doorkoken. Bieslook erdoor roeren. Met zout en peper op smaak brengen. Saus over de kip schenken en gemalen kaas erover strooien. Kip in midden van oven in ca 30 minuten bakken.
De schotel 15 afdekken met alu-folie (te droog worden vermijden), de laatste 15 onbedekt laten om te bruinen.
Bevindingen:
Zeer lekker en lijnvriendelijk recept.Aangenaam met een tomatensalade (tomatenschijfjes van 2 tomaten, met een vinaigrette van: 2 kl olijfolie, 2 kl azijn, p&z, en gesnipperde ui ) en een goed gepeperde puree.
Kan ook opgediend worden met kroketten of gekookte aardappeltjes.
- 3 paprikas (1 rode, 1 gele, 1 groene) - 300 gr gehakte biefstuk - 2 hele eieren - 2 eetlepels paneermeel - 1 eetlepel spaghettikruiden - 1 eetlepel curry-ketchup - 1 mespunt zachte paprika - beetje peper - beetje nootmuskaat - zout (een mespunt bij het vlees // ½ kl bij de rijst) - margarine vloeibaar (ong 2 kl) - 1 kookbuiltje rijst 125 gr
Bereiding:
- Van de paprikas het kapje afsnijden, zaadjes en witte vliezen verwijderen. (zoals bij het uithollen van tomaten om deze later op te vullen) - Het gehakt in de keukenrobot mengen met de eieren, het paneermeel, de currie-ketchup en de kruiden. - Het bereide gehakt verdelen over de 3 paprikas. Bovenop het gehakt een beetje solo vloeibaar spuiten. De gevulde paprikas (zonder kapje erop) in een hoge vuurvaste schotel schikken, er hoeft geen water bij. - De schotel afdekken en 12 minuten in de microgolf laten garen (op niveau 9 = 890 watt) (Het gehakt zal verkleuren en de paprikas zullen iets glaziger worden. ) Opgelet! De paprika's kunnen openscheuren als je ze te lang laat garen. - Na de bereidingstijd, nog een 7-tal minuten laten nagaren in de microgolfoven. - Ondertussen het rijstbuiltje koken in water gekruid met een mespunt komijn, wat peper en ½ kl zout. (kan ook met een bouillonblokje voor pasta en rijst)
- De gevulde paprikas opdienen op een bedje van rijst. Als extra smaakmaker kan je er op je bord wat curry-ketchup bij nemen.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:bereidt in de microgolf
Gehaktschotel met courgette, aubergine en paprika's
Gehaktschotel met courgette, aubergine en paprika's
Aantal personen: 3-4 Aantal minuten: 40
Ingrediënten:
- 3 paprika's (gele, groene, rode) - 1 courgette - 1 aubergine - 1 grote (rode) ui - 1 EL gehakte peterselie - 2 teentjes knoflook - 1 KL zachte paprika (poeder) - 1,5 EL spaghettikruiden - beetje kipkruiden - zout en peper - 2 KL olijfolie - 400 gr rundergehakt niet bereid (kan met bereid gehakt, gebruik dan minder kruiden.) - 400 gr tomatenblokjes - 1 ei - 125 ml room 5% - 50 gr geraspte Emmental light
Bereiding:
- Oven voorverwarmen op 180 graden. - 1 KL olijfolie verhitten in de wok (of diepe pan) de fijngesneden ui en de in blokjes gesneden groenten eraan toevoegen en het geheel 6 minuten roerbakken. - De groenten op smaak brengen met peper en zout en in een lage ovenschaal scheppen. - De rest van de olie in een andere braadpan doen en het gehakt goudbruin bakken (goed los maken) - Het gebruinde gehakt op smaak brengen met paprikapoeder, spaghettikruiden, kipkruiden, p&z ( Tip: proeven!... en naar eigen smaak het vlees bijkruiden.) - Schep nu het gehakt bovenop de groenten in een ovenschaal met deksel. - Klop het ei los en doe de room en de helft van de geraspte kaas erbij. - Het ei-room mengsel verdelen over de gehaktschotel en dit met de rest van de kaas bedekken. - Het gerecht in ca. 35 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar laten worden ( 20 min met deksel, de laatste 15 zonder deksel) - Bestrooi de schotel met peterselie.
-500 gr scampi, niet gepeld - 50 g ketchup - 50 ml sinaasappelsap - 125 ml room 5% v.g. - 10 gr maïzena - ½ blokje visbouillon - cayennepeper en zout
-100 gr pasta niet gekookt
Bereiding:
- Snipper de ui, snij de champignons in plakjes en de paprika in kleine stukjes. - Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de ui aan. - Voeg de scampi toe, laat ze eventjes bakken, voeg de champignons en de paprika toe en laateventjes stoven (8 min) - Voeg de ketchup, sinaasappelsap, room, bouillonblokje en 2 EL water toe. - Kruid met cayennepeper en zout en laat nog 10 minuten sudderen. - Bind met de maïzena opgelost in een beetje water. - Serveer bv. met gekookte spirelli.
- 4 varkensmignonetten, ong. 100 gr t stuk - 8 zongedroogde tomaten op olie (ong 65 gr) - 1 EL olie (van de uitgelekte tomaatjes) - ¼ runderbouillonblokje opgelost in 300 ml water - peper en zout - nootmuskaat
Bereiding: 1. Laat de zongedroogde tomaten uitlekken en snipper ze heel fijn (vang de olie op).
2. Droog het vlees af en kruid het langs beide zijden met wat peper, zout en nootmuskaat.
3. Neem 1 eetlepel van de opgevangen olie en verwarm deze in een grote braadpan. Bak daarin de 4 mignonettes samen met de versnipperde zongedroogde tomaatjes. (Eerst even dichtschroeien op een hoog vuur, dan matigen. Het vlees mag niet taai worden.)
4. Neem het vlees uit de pan en voeg de bouillon toe. Laat de zongedroogde tomaatjes enkele minuten sudderen in de bouillon.
5. Doe nu het bouillon-tomaten mengsel in de blender en mix dit heel fijn (kan ook met staafmixer). Roer deze saus daarna door een fijne zeef zodat de harde delen van de zongedroogde tomaten eruit gehaald worden en er een gladde, dikke jus overblijft.
Dien op met gestoomde broccoli en gekookte aardappelen
- 500 gr kabeljauwfilets ( diepvries of vers) - 1 groentenbouillonblokje opgelost in 600 ml water
Kaassaus met groenten:
- 20 g margarine vloeibaar - 20 g bloem - 125 ml magere melk - 125 ml visbouillon (of kookvocht waar de vis in gaarde) - 20 g geraspte Emmentaler light 15% (of 1 sneetje light smeltkaas van 20 gr ) - 100 g witte selder in kleine blokjes (2 stengels) - 100 g wortel in blokjes (2 kleine wortelen) - zout en peper
Voorbereiding:
- aardappelen schillen en opzetten - preiwit in ringen snijden en laten stoven - sausgroenten (wortelen, witte selder) in kleine blokjes snijden - 1 groentebouillonblokje oplossen in 600 ml water
Bereiding:
Vis:
- de 600 ml groentenbouillon aan de kook brengen. - de (bevroren) visfilets in de groentenbouillon leggen en laten gaar worden.
Sausgroenten:
- Een beetje van de bouillon waarin de vis stooft in een kookpot doen en daarin de fijngesneden wortel en selder gaarstoven.
Kaassaus:
- Witte saus bereiden, gemalen light kaas er doorheen roeren, gestoofde wortel- en selderblokjes ondermengen, p&z toevoegen naar smaak.
...opdienen met gestoofde prei en aardappelen!
Kan ook met andere visfilets, zoals Tilapiafilet of Alaska Polak