Inhoud blog
  • Stijn - Op de radio - DM 23 02 2023
  • 'Dat geleuter over cancelcultuur in Vlaanderen, mensen toch' - DM 11/02/2023
  • We moeten terug naar de essentie: eerst de taal - DM 27 08 2022 - Bart Eeckhout
  • Philippe Van Parijs: Taal en Rechtvaardigheid
  • Meer Latijn leidt tot meer welzijn. Zeker op termijn. - DM, 24/06/2022 - pag.22
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Taaldemocratie
    Taalkundig-culturele democratie kan slechts gerealiseerd worden door gebruik van een Gemeenschappelijke, Eenvoudige, Neutrale, Tweede (= G.E.N.T.) taal, zoals het Esperanto.
    03-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlapo: Vlaamse podiumartiesten

    VLAPO (vzw Vlaamse podiumartiesten) werd aanvang 2008 opgericht als neutraal belangenplatform voor de verdediging, het behoud en de promotie van het Vlaamse lied.


    Lees verder op: http://www.vlapo.be/

    ***************************************************************************

    Van harte proficiat met jullie initiatief! Ik luister de laatste tijd noodgedwongen meer naar Klara dan naar Radio 1 en 2 omdat de zo goed als uitstluitend angelsaksische muziek van onze ‘multiculturele’VRT-programmamakers me de strot uitkomt. Niet alleen Vlaamse muziek, maar ook populaire muziek uit de andere Europese landen zou meer aan bod mogen komen. (En waarom geen Esperantomuziek, die per definitie multicultureel is?) De anglomanie komt echter niet alleen op muzikaal gebied tot uiting maar is een algemeen verschijnsel in de huidige samenleving: Engels spreken/zingen is blijkbaar goed voor het intellectueel imago. Dit is nefast voor de taalkundig-culturele verscheidenheid die me als taaldemocraat (http://blog.seniorennnet.be/taaldemocratie) na aan het hart ligt. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

     

    Hopelijk krijgen jullie veel respons zodat we binnenkort meer Nederlandstalige/Vlaamse muziek op de Vlaamse radiozenders in het algemeen en op Radio 1 (en 2) in het bijzonder te horen krijgen. En niet alleen tussen tussen  22.00 h en 6.00 h maar ook omgekeerd



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    04-07-2008
    VLAPO
    Ik ben blij dat VLAPO opgericht is als een dam tegen de opgedrongen verengelsing van de "cultuur". Ik erger mij er al jaren aan telkens ik overgoten word met Engels gejank als ik een winkel binnenkom - of gewoon door een winkelstraat loop. Ik mijd die zoveel mogelijk en zeg dat ook aan de verkopers (m/v). Laatst kreeg ik uitleg van de gérante van een winkel. Ze vond het zelf hinderlijk. Ze vertelde dat dit komt van een firma, die contracten maakt met winkelketens: zodra de winkel opengaat start automatisch het gejank (dat sommigen "Cultuur" noemen, anderen "muzak"). Het is geweten dat de Anglo-American Conference in 1957 besliste het Engels in te zetten als geheim wapen en het aan de rest van de wereld op te dringen. In 1961 werden de verslagen "secret". Er is ooit wel iets uitgelekt over sabotage op Esperanto. Onlangs kondigde Gordon Brown de wereldwijde inzet aan van een heel leger leraren Engels (70000 als ik goed onthouden heb) om de verengelsing te versnellen: een zoveelste investering! De dominantie van het Engels blijkt overigens uiterst winstgevend. Groot Britannië strijkt uit die opgedrongen dominantie elk jaar tussen 17 en 25 miljard euro op aan berekenbare inkomsten (zie het economisch-wetenschappelijk rapport van prof Grin - Univ. Genève. Origineel (FR) op http://cisad.adc.education.fr/hcee/documents/rapport_Grin.pdf Vertaling in het NL: http://lingvo.org/raporto_grin_nl.pdf En dan zijn er de niet-berekenbare inkomsten. De dominantie van het Engels legt anderstaligen het leren van een moeilijke taal op (al doen ze ons liefst geloven dat Engels niet moeilijk is. Vergeet het, zodra het over ernstige zaken gaat!), wat ons heel veel tijd en geld kost, met als resultaat dat we in die taal toch altijd de mindere blijven tegenover een geboren Engelstalige, terwijl zij niet eens de moeite doen om een vreemde taal te leren. De British Council heeft een tijdlang op haar webstek gepubliceerd dat de Engelse taal voor het land meer opbrengt dan alle Noordzeepetroleum samen. Op welke manier er achter de schermen gewerkt wordt om aan de EU het Engels op te dringen laat zich alleen maar raden. Meelopers (collaborateurs) zijn er altijd wel te vinden. Ik ben dus blij dat VLAPO alvast op haar terrein probeert hier iets aan te doen. Ook in andere landen schieten nu mensen wakker van die al ver gevorderde taalkolonisatie. Ik wens hun alle succes toe!

    04-07-2008 om 21:08 geschreven door Leo De Cooman




    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!